Page 1

Kleischip-maG nr. 3, 2e jaargang, Kerst 2011


Kleischip-maG nr. 3, 2e jaargang, Kerst 2011

Welkom in 2012 Het Kleischip-maG is een gratis digitaal magazine en multimediale inspiratiebron voor alle nieuwsgierige kinderen, zodat je kunt zien wat je allemaal kunt maken met behulp van de computer. Van verhalen schrijven (er zelfs een filmpje van maken), een strip of cartoon met de hand tekenen en daarna bewerken met de I-pad, een game maken, links doorgeven …

Een nieuwsgierige moeder bekijkt de beker … welke beker? Kijk goed in het maG!

Passagier Wil je op de hoogte blijven wanneer er weer een maG uit is en andere nieuwtjes? Stuur een mail dat je passagier wilt worden en ontvang gratis flessenpost. Publiceren Je kunt ook publiceren in het Kleischip-maG. Voor maar € 2,50 per schooljaar word je vriend(in) en mag je opsturen wat jij gemaakt hebt. Je krijgt feedback en je werk wordt gepubliceerd. Kijk wel even bij voorwaarden publiceren. Ondersteunen Willen je ouders het Kleischip-maG ondersteunen? Voor 7,50 word jij dan een GOEDE vriend(in) en krijg je een routekaart met korte verhaaltjes ‘Den Haag kust Scheveningen’ thuis gestuurd (t.w.v. € 2,75) waarmee je kunt ontdekken hoe we met de kust verbonden zijn geraakt. Een DIKKE vriend(in) word je voor 15,00 en dan krijg je naar keuze de routekaart met het speurtochtboekje In de ban van Scheveningen-dorp (totale waarde 4,25) of de cd ‘Ga je mee met het Kleischip naar Texel?’ met verhaaltjes en liedjes voor kinderen van 3-7 jaar (t.w.v. 9,75).

Tip van Arjo Kind doet Idol na http://www.youtube.com/watch?v=ddQdmXzwdYU& NR=1&feature=endscreen

Aanmelden? Stuur een mail naar: info@kleischip.nl. Vermeld je naam, leeftijd en wat je wilt worden: passagier/vriend(in)/goede vriend(in)/dikke vriend(in). Denk er aan bij goede/dikke vriend(in) ook je adres te vermelden. Kleischip, kvk 27320202 Rabobank 16.18.48.931 t.n.v. het Kleischip. aan deze uitgave werkten mee: Arjo, Fong Li, Jaco, Lotje, Louise, Ming Dao en Yoris onder leiding van Angelique Schipper

Colofon:


Kleischip-maG nr. 3, 2e jaargang, Kerst 2011

In de week voorafgaand aan Kerstmis nemen drie dj's van het radiostation 3FM gedurende zes dagen plaats in een glazen huis, om radio te maken voor het goede doel. De eerste drie edities stond het glazen huis op de Neude in Utrecht, sinds 2007 wisselt de locatie. De dj's mogen geen vast voedsel eten, in plaats daarvan krijgen ze groente- en fruitsappen. Ondertussen maken de drie presentatoren afwisselend radio, waarbij de playlist is gebaseerd op door het publiek aangevraagde muziek. Voor zo'n aanvraag wordt een geldbedrag betaald, meestal zo'n 10 tot 25 euro met uitschieters tot enkele duizenden euro's. Op 7 juni 2011 meldde 3FM dat het geld dat van 18 december t/m 24 december in Leiden wordt opgehaald met het drijvende Glazen Huis bij de Beestenmarkt gaat naar moeders die zijn beschadigd door oorlog en conflicten. "Dat is een stille ramp die mondiaal meer dan 10 miljoen vrouwen raakt." Dus zorg dat het niet zo gaat!: http://youtu.be/VurhzANQ_B0 Doneer ook en zorg ervoor dat moeders in oorlogsgebieden het beter krijgen! Doneer op: http://www.google.nl/url?sa=t&rct=j&q=serious%20request&source=web&cd= 1&sqi=2&ved=0CDAQFjAA&url=http%3A%2F%2Fseriousrequest.3fm.nl%2 F&ei=iFLvTqneAY6jgbaneHsBg&usg=AFQjCNHvr5xA2aw2UdwlWDyuTUvTaz8EVQ Heb jij nog acties voor Serious Request? Meld het op: Info@kleischip.nl!


Kleischip-maG nr. 3, 2e jaargang, Kerst 2011

Lotje boven Illustreren met I-pad

Jaco onder


Kleischip-maG nr. 3, 2e jaargang, Kerst 2011

Hallo, ik ben Fong Li en hou heel veel van schaken. Als je meer wilt weten over schaken klik dan op deze link: http://nl.wikipedia.org/wiki/Schaken Op de school waar ik zit kun je na school op schaakles gaan, ik vond dat heel leuk, maar ik wilde graag meer. Later heb ik ook nog heel veel vriendinnen gemaakt en heb door een vriendin die in Zoetermeer woont gekozen voor de club Promotie. Ik kende daar al meer kinderen dus vond het 端berhaupt al leuk om daar naar toe te gaan. Nu zit ik er ongeveer een half jaar op en wat ik daar doe is van zeven tot acht een competitie (wedstrijd) spelen en daarna krijg ik les van acht tot half negen. Buiten schaakles doe ik ook heel veel schaaktoernooien. Ik ga hieronder zoveel mogelijk verslagen maken van schaaktoernooien. Ook is het zo dat meisjes en jongens meestal apart schaken omdat als je ze combineert meestal de meisjes winnen. Veel leesplezier, en misschien krijg je 0ok zin om te gaan schaken. (vooral meisjes want er zijn heel veel jongens die schaken, maar ik wil graag nog wat meisjes erbij).


Kleischip-maG nr. 3, 2e jaargang, Kerst 2011

Dit is mijn team:

Zaterdag 3 december heb ik een schaaktoernooi gespeeld in Zoetermeer. Ik heb daar in een team gespeeld van twee jongens, Vincent en Guy, en twee meisjes, mijn beste vriendin met schaken, Alicia en ik. We hebben het met zijn vieren heel goed gedaan want Vincent heeft 7 uit 7 gehaald, Guy ook 7 uit 7, Alicia 6 uit 7 en ik 6,5 uit 7. En samen zijn we uiteindelijk met heel veel spanning 1ste geworden!!! Dus nu mogen we naar het Nederlands kampioenschap!!! Het is waarschijnlijk nog nooit voorgekomen dat er een team was dat door mocht naar het Nederlands kampioenschap met twee meisjes in het team!!! Dit was dan het eerste verslag tot de volgende keer over het schaaktoernooi in:


Kleischip-maG nr. 3, 2e jaargang, Kerst 2011

Dit is dan ons team in de blauwe shirtjes behalve ik…

Voor iedere partij had je per persoon één uur. In totaal heb ik twee uit drie gehaald, en zijn we met zijn vieren best ver gekomen. Maar we zijn niet meer bij de prijsuitreiking gebleven, want we waren toch niet eerste, tweede of derde. Dit was het dan voor nu tot de volgende keer misschien ik weet nog niet zeker of ik ga in:

Dagboek van Misty, geschreven door Fong Li, wordt verfilmd door De Redactie. Kijk op de website voor het filmpje!


Kleischip-maG nr. 3, 2e jaargang, Kerst 2011

Het

van een (die op zichzelf woont)

Woensdag 11 juli 2011, 06:02 ’s ochtends, in bed Pfoe! Het is vroeg, maar ik heb geen zin om te slapen. Dat is het voordeel van volwassen zijn. Vroeger moest ik gewoon verder slapen, ook al was ik helemaal niet moe meer. Nu kan ik gewoon opstaan. En dat ga ik doen ook! Tot later! Woensdag 11 juli 2011, 15:19 ’s middags, een of ander gebouw Toen ik vandaag een ritje door de stad maakte, kwam ik een advertentie tegen. En niet zomaar één, een advertentie voor een paardrijdwedstrijd! M’n kans om ontdekt te worden! Ik ben gelijk naar het adres op de advertentie gegaloppeerd. En daar zit ik dan. Ik ben bijna aan de beurt, ik stop je weg. Donderdag 12 juli 2011, 12:29 ’s middags, aan tafel Yes! Ik ben ingeschreven! Als allerlaatste! Fieuw! Volgende week is het. Ga snel oefenen! (Het is een springwedstrijd.) See you later! Vrijdag 13 juli 2011, 00:01 ’s nachts, in bed Stik, ik hoor voetstappen! Ik durf niet te gaan kijken. O, wat moet ik doen? Maar Snuf blaft niet, dus… O nee, nu blaft Snuf wel! Ik heb voor alle zekerheid (ik ben nogal een angsthaasje) een (verschrikkelijk scherp) keukenmes op mijn nachtkastje, dus ik ga mij beneden wagen! Wish me luck! Wordt Vervolgd!


Kleischip-maG nr. 3, 2e jaargang, Kerst 2011 Kerstvakantietip

Skyward Sword Misschien ken je de Zelda-games wel. Zo niet, hier volgt een korte uitleg: De hoofdpersoon is Link, en jongen in een groen pakje.

Dit is Link En dit is Zelda Het verhaal gaat altijd hetzelfde. Zelda en Link zijn de beste vrienden en Zelda wordt ontvoerd. Dan moet Link haar zien te bevrijden, al rennend, springend, zwemmend, vliegend, rijdend en varend. Er zijn al een heleboel games van The legend of Zelda voor de wii en de DS. Of ze er ook zijn voor andere spelcomputers weet ik niet. Er is dus net een nieuwe Zelda uitgekomen voor de wii, The Legend of Zelda Skyward Sword. Hierin leeft Link in het dorpje Skyloft. Skyloft ligt boven de wolken. Alle mensen in Skyloft hebben een Loftwing, een grote vogel, waarmee ze over de wolken kunnen vliegen. Om dit te doen, moet je van een rand of rennen en fluiten. Dan komt je Loftwing, en vangt je op. Link volgt een opleiding tot ‘knight’, ridder. Alle (of in ieder de meeste) ridders in opleiding doen mee aan een race, die gehouden wordt ter traditie van een festival. Als je van Zelda wat moet oefenen en ze je van een rand af duwt, fluit je, maar komt je Loftwing niet. Zelda vangt je op


Kleischip-maG nr. 3, 2e jaargang, Kerst 2011 met haar Loftwing. Dan ga je op zoek naar je Loftwing. Iemand zegt dat je concurrent in de race en je mede knight-in-opleiding, Brouce (of zo), er met je Loftwing vandoor is. Daarna vertelt iemand je dat hij Brouce heeft horen zeggen dat ze naar de waterval gaan. Je krijgt eerst een beginners-zwaard voor de monsters die daar leven. Je gaat naar de waterval en je bevrijdt je Loftwing. Dan win je de race en sta je samen met Zelda bij een heel groot beeld van een engel, de Statue of Goddess, vlakbij een rand naar beneden te kijken (de Statue of Goddess staat heel hoog) en geeft Zelda je een soort parachute. Dan duwt ze je naar beneden en moet je in een cirkel met je parachute landen. Als je even later met Zelda een eindje gaat vliegen op jullie Loftwings, steekt er een tornado op die Zelda ‘ontvoert’. Die nacht word je wakker van een geluid: rinkelende belletjes. Als je gaat kijken zie je een mysterieus wezen. Ze ‘lokt’ je mee naar de Statue of Goddess. Daar ga je naar binnen en daar gaat het wezen met je praten. Ze heet Fi:

Dit is Fi. Dit is de vader van Zelda: Gaepora, de leider van Skyloft. Ze geeft je een zwaard: een speciaal zwaard. Als je het omhoog houdt laadt het op, en sla je extra hard. Je praat daar nog even met de vader van Zelda en dan doe je een stuk kaart in een vak en sla je met opgeladen zwaard ergens tegen aan. De volgende dag moet je met je Loftwing naar een gat in de wolken vliegen. Daar begint je zoektocht naar Zelda. O ja, Fi woont in je zwaard. Het spel is in de taal die afgesteld is op je wii. Het spel is eigenlijk 12+, want het is best gewelddadig en soms best moeilijk. Voor dat 2e, er zijn een miljoen sites om verder te komen.


Kleischip-maG nr. 3, 2e jaargang, Kerst 2011 Je kan het jammer genoeg niet samen doen. Je hebt wel drie bestanden waar je drie verschillende spellen kan beginnen. Je hebt er een wii-motion plus voor nodig. Ik vind het een geweldig spel, maar soms is het best moeilijk. + Je kan naar allerlei ‘eilanden’ vliegen. - Het is Engels - Soms best moeilijk + Erg hoog verslavingsfactor Eindbeoordeling: 9+ Spelen dus! Door:Louise Boogert


Kleischip-maG nr. 3, 2e jaargang, Kerst 2011

Diederik Duck

"We maken kennis met Diederik Duck". Dat kopt de voorplaat van het weekblad Donald Duck op 24 oktober 1964. Wie is toch die vreemde snuiter met die muts, die een fles melk leeggooit over Donalds kat? Daar komen de lezers op pagina 3 achter, wanneer de drukke eend al op het tweede plaatje Donalds huis binnenstormt. Het blijkt Donalds neef Diederik te zijn, die er een wat aparte manier van denken op nahoudt. Diederiks vernieuwende ideeĂŤn over de huishouding worden door Donald niet direct enthousiast onthaald. Wanneer je alles door elkaar doet, is dit immers gedoemd om te mislukken, toch? Zo is op het einde de strijkplank doorgebrand, de kat in de stofzuiger verdwenen en staat Donalds auto vol water.


Kleischip-maG nr. 3, 2e jaargang, Kerst 2011

Het geeft gelijk een goed beeld van de wat absurde neef, die ook in de komende jaren voor vreemde situaties zal zorgen. Naast de vele goedbedoelde adviezen voor Donald, lopen ook de verschillende baantjes waarin hij zich stort telkens op niets uit. Donald gaat vaak nog een eind mee in Diederiks krankzinnige plannen, maar zijn kat Tobber denkt zo het zijne van deze snoeshaan.

Hiernaast zie je wat er gebeurt als zeeman Diederik denkt dat hij nieuw land heeft ontdekt.


Kleischip-maG nr. 3, 2e jaargang, Kerst 2011

Donalds neef Diederik is een van de figuren die in de jaren '60 door de Amerikaanse Disney Studio's zijn bedacht om over de hele wereld in Disney tijdschriften te verschijnen. Dit was de tijd van de zogenaamde beatniks, een generatie Amerikaanse jongeren die met filosoferen en kunstzinnige uitingen de wereld wilde veranderen. En Diederik past met zijn lange haar en aparte kijk op de wereld prima in dit plaatje. Tegenwoordig duikt Diederik nog regelmatig op in de pockets. Donald en Diederik zijn samen zelfs geheimagenten bij de DDDD, de Geheime Dienst die het vermogen van Dagobert moet beschermen. Waarom oom Dagobert agenten als ZGAGA 007 (Zo Goed Als Gediplomeerd Agent 007, Donald dus) en AOHK 012 (Agent Op Halve Krachten 012, Diederik) zou inhuren moge duidelijk zijn: ze zijn lekker goedkoop!


Kleischip-maG nr. 3, 2e jaargang, Kerst 2011

Alsof het beschermen van oom Dagoberts vermogen niet genoeg is zijn Diederik en Donald ook nog eens freelance agenten bij de RWB (Ruimte Wezens Bestrijding). Hier nemen zij het niet op tegen inbrekers en ander aards gespuis, maar tegen buitenaardse wezens! In BraziliĂŤ krijgt de maffe Diederik Duck zelfs een tijdje zijn eigen stripblad. Hier houdt hij er zelfs verschillende dubbellevens op na. Als Morcega Vermelho (De Rode Vleermuis) houdt hij als superheld de straten veilig. Verder beleeft (of fantaseert) hij avonturen als cowboy (Pena Kid), jungleheld (Pena das Selvas), onderwaterkoning (Pena Submarino) en oermens (Pena das Cavernas). Hij heeft het er maar druk mee!

STAMBOOMPOSTER DONALD DUCK: KIJK OP http://duckman.pettho.com/tree/v_dutch.html


Kleischip-maG nr. 3, 2e jaargang, Kerst 2011

éé


Kleischip-maG nr. 3, 2e jaargang, Kerst 2011

Fong Li - Beter voor het milieu zijn. - Minder snoepen. - Minder achter de computer. Lotje - Minder eten. - Aardiger doen tegen mijn broertje (toch maar niet ď Š) - Beter voor het milieu zijn. Arjo - Goede school vinden. Louise - Verhalen afmaken. - Zelda uitspelen. Yoris - Meer op de fiets naar school. - Minder op de computer. - Geld besparen. - Meer buitenspelen. Ming Dao - Kerstboom kopen. Jaco - Meisjes meer plagen.


Kleischip-maG nr. 3, 2e jaargang, Kerst 2011

Heb je ook een spreekbeurt in 2012?

(of werkstuk)

1. Kies een onderwerp waar je al veel van weet. 2. Het is handig om eerst een klad te maken. Begin hier op tijd mee: Het kost veel werk! 3. Je inhoudsopgave kan het beste als eerste. Dan kan je je voorwoord erin zetten. 4. In je voorwoord zet je kort waarom je dit onderwerp hebt gekozen, wat je al weet van het onderwerp en wat je nog meer wilt weten. 5. Begin met de geschiedenis van je onderwerp: elk ding is ooit ontstaan. Dit is logisch omdat de geschiedenis als eerste kwam. Dus ook in jouw perfecte spreekbeurt of perfecte werkstuk. 6. Zorg voor een goede opbouw. 7. Bij je spreekbeurt kan je heel makkelijk een PowerPoint maken. Deze werkt alleen als je gebruik kan maken van een Digibord. Dat was alles wat ik (Louise) kan bedenken. Sorry! Veel plezier met het maken van je spreekbeurt!


Kleischip-maG nr. 3, 2e jaargang, Kerst 2011

TEKEN HIER JE EIGEN … VUURPIJLERWT EN DAN WENSEN WIJ JE EEN VLIEGENDE START IN 2012! HET REDACTIETEAM!


Kleischip-maG nr. 3, 2e jaargang, Kerst 2011

Kleischipavontuur

Hallo jongens en meisjes,

Dwaaltocht Palenstein

Kapitein Liekie heeft ridder Willem van Egmond ontmoet! Ja, eerst dacht zij wat loopt daar voor een man in de Dorpsstraat. Maar het bleek Ridder van Egmond te zijn, een dwalende ridder op zoek naar zijn kasteel Palenstein. En jullie weten dat kapitein Liekie goed is in dingen op te sporen uit het verleden, dus heeft ze hem haar hulp aangeboden. Leuke straat trouwens de Dorpsstraat in Zoetermeer. Wist je dat in het verleden al het verkeer naar Leiden en Utrecht over die smalle straat ging? Ook heeft kapitein Liekie een cadeautje gekregen: een turf! Vroeger hebben de bewoners het veen afgegraven en als turven verkocht: brandstof. Daardoor werd hun eigen woonomgeving wel erg drassig en gingen ze allemaal aan de Dorpsstraat wonen, dat nog hoog en droog op het veen stond.

Speurtocht Zoetermeer-dorp Gereed in voorjaar 2010

Voorstelling Kustverhalen Het verhaal van Thor en de Superstorm. In 2012 mag kapitein Liekie voor Stichting Hollands Boegbeeld op 25 basisscholen in Den Haag het verhaal vertellen op haar accordeon. Hoe onze kust wordt bedreigd door de Superstorm en hoe we met de kust verbonden zijn geraakt. De voorstelling wordt mogelijk gemaakt door Fonds1818 en Prins Bernhard Cultuurfonds.

Kapitein Liekie

tekening Arjo

Kleischip-maG Kerst 2011  
Kleischip-maG Kerst 2011  

De Redactie wenst iedereen fijne feestdagen en kijkt al weer uit naar een verrassend creatief 2012!

Advertisement