Page 1

Kleischip-maG oktober 2010 – 02 Het digitale magazine van en voor kids waar ook jij in kunt staan!

Kleischip-maG

Halloween special met: Strips , moppen, puzzels en nog veel meer!


Kleischip-maG oktober 2010 – 02

POST-maG!! Van de lezer

Lieve, leuke, grappige lezers, het tweede nummer ligt al weer klaar. Veel plezer met HALLOWEEN! Het volgende nummer wordt natuurlijk een SURPRISE-nummer! In deze rubriek zullen wij de tekeningen, mailtjes en brieven zetten die jullie naar ons hebben verzonden. Wil jij ook iets naar ons opsturen? Mail ons dan via: info@kleischip.nl of verstuur het in een envelop met postzegel naar: Zegge 17 2272 WV Voorburg.

Noodmail: we zijn nu met z’n drietjes in de donkere straatjes van Mexico-stad, en we werden daarnet nog achternagezeten door de drugsbende (zoek op Internet naar naam drugsbende) … daarom stoppen we met het schrijven van de misdaadreportage. Gr., Laurens, Peter en Joris

Heej Kleischip-maG, Ik vind jullie tijdschrift echt heel erg leuk en ik hoop dat jullie nog veel meer uitgaven zullen maken. Groetjes: Joost van Driel, 10 jaar. Bedankt voor je brief Joost. Natuurlijk gaan we nog veel meer uitgaven maken.

Hallo! Ik vind dat jullie erg veel leuke dingen in jullie krantje hebben staan. Ik vind vooral de strips erg leuk. Nou doei! Groetje: Sabine de Groot, 9 jaar.

Deze mooie tekening heeft Jaco Nagelhout, 7 jaar uit Voorburg voor ons gemaakt. Het heet “Kleischiphuis van de redactie”. Dankjewel Jaco

Bedankt voor je brief Sabine en er komen nog veel meer Strips in de komende uitgaven.

Wat een ontzettend leuk initiatief weer! Van harte gefeliciteerd! José van Amstel Wat een geweldig maG is de wereld ingestuurd gefeliciteerd en heel veel inschrijvingen toegewenst. Ik wil graag een van de velen zijn of ben ik te oud? Ga zo door. Jo Schipper, Huizen, 72 jaar. Natuurlijk mag je vriendin van het maG worden. Iedereen is welkom!

Colofon:

aan deze uitgave werkten mee: Arjo, Jan, Joris, Laurens, Louise, Peter, Thomas en

Yvonne onder leiding van kapitein Liekie en assistente Annette.


Kleischip-maG oktober 2010 – 02

Halloween … uuuhhh…

Pompoenen Waar of niet waar?

Misschien vraag je je wel eens af: waarom hoort de pompoen bij Halloween? Ik zocht wat op internet, en dit is wat ik vond: De pompoenen hebben een gruwelijke achtergrond. De druïden (uit de Keltische tijd) vorderden van de door angst bevangen mensen, dat hun in de nacht van 31 oktober een kind als offer voor hun dodengod Samhain gegeven zou worden. Daarmee wilden zij de 'afgod' genadig stemmen. Voor dit doel werd een pompoen uitgehold, er werd een licht ingestoken en de pompoen op de drempel van de uitgekozen huizen bevestigd. Vonden de druïden daar later geen kind als 'offer' voor, werd het huis gekenmerkt. In de regel werden dan de ouders tegen de morgen gedood. - Dat was de wraak van de god Samhain. Maar dit vond ik ook: Een pompoen hoort bij heksen. Ze maken er volgens de mythen soep van. Als ze er nog een paar dingen indeden, kreeg iedereen die het dronk bokkenpoten. Ook kan je de vruchten goed uithollen en er enge gezichten in maken. Het licht dat er meestal in brand staat voor de vuurgod ‘Agni’. Toen hij zag dat mensen gezichten uitholden, werd hij heel kwaad en stak de pompoenen in brand. De mensen vonden het er nog enger uit zien en begonnen het ook te doen (maar dan minder gevaarlijk). Mijn vraag is: Wat is waar? Stuur je antwoord op naar: info@kleischip.nl en win een kijkje op de redactie! (Louise Boogert) Tip: kijk op wikipedia!


Kleischip-maG oktober 2010 – 02

Recept pompoensoep Speciaal voor Halloween heb ik (Louise) een recept pompoensoep opgezocht.

IngrediĂŤnten:

1 pompoen 1 a 2 uien 2 theelepels rozemarijn 1 lepel tuinkruidenbouillon 1 bakje creme fraiche (je kan er ook appel of uitgeperste sinaasappels bij doen)

Benodigdheden: Soeppan blender/staafmixer mixer

Bereiding:

Pompoen schillen en in stukken snijden, De schil kan weg de pitten kun je eventueel nog roosteren. Bouillon in soeppan bereiden. 1 liter water 2 blokjes. stukken pompoen en ui in de mixer en goed hakken. bij de bouillon voegen en 40 minuten zachtjes laten koken. Ik doe nu alles in de blender om een mooie gladde soep te krijgen. Nog even terug in de pan, creme fraiche er bij en je kan serveren. Ik houd van wat extra creme fraiche, zure room kan ook. Op smaak brengen met peper en zout of tuinkruiden aromat (groen flesje) (voor 1,5 liter soep)

Eet ze!


Kleischip-maG oktober 2010 – 02

Voetbal van de Maand!! Door correspondent Joris

Maatje te Groot Zondag 3 oktober speelde Arsenal tegen Chelsea op het Engelse Stampford Bridge. Chelsea, onder leiding van Carlo Ancelotti. Chelsea was blijkbaar een maatje te groot voor ‘The Gunners’. Arsenal miste hun sterspelers: Fabregas had een hamstringblessure, Robin van Persie heeft last van zijn enkel en Arsenal’s eerste keeper en Belgische verdediger Thomas Vermaelen konden ook niet meedoen. In een boeiende eerste helft was Arsenal ietsje sterker. Vooral Samir Nasri was een soort van plaag voor de verdedigers van Chelsea. Hij creëerde veel kansen, maar een goal kwam er niet. Zeven minuten voor rust sloeg Arsenal toe: Ashley Cole gaf een mooie voorzet richting Didier Drogba, en hij schoot hem binnen. Drogba’s derde kans was dus raak. De Ivoriaan was al eerder gevaarlijk met een van zijn goede vrije trappen en een goed schot. In de Tweede helft was Arsenal een stuk minder sterk en Chelsea begon de duels te winnen. Nicolas Anelka, de omstreden spits van Frankrijk, kreeg de perfecte kans voor de 2-0. Hij passeerde de tweede keeper van Arsenal, Lukasz Fabianski, maar faalde in de afronding. De enorme kans voor Anelka schudde Arsenal wakker, want de opstelling van Arsène Wenger begon weer pit te krijgen. De bezoekers kregen goede kansen op de 1-1, maar het lukte aldoor net niet. Net als in de eerste helft sloeg Chelsea toe op het moment dat Arsenal op zoek was naar doelpunt. Een goede en snoeiharde trap van Alex eindigde in de kruising. 2-0. Arsenal kon er niets meer aan doen. De uitslag van deze wedstrijd zorgde ervoor dat Arsenal vierde komt te staan in de Premier League en Chelsea op de eerste plek komt te staan. De stand is na zeven wedstrijden alsvolgt: Club

Wed.

w

g

v

p

v-t

1

Chelsea

7

6

0

1

18

23-2

2

Manchester City

7

4

2

1

14

9-3

3

Manchester United

7

3

4

0

13

16-9

4

Arsenal

7

3

2

2

11

16-9

5

Tottenham Hotspur

7

3

2

2

11

8-6

18

Liverpool

7

1

3

3

6

7-11

Verder is het opmerkelijk dat Liverpool zo laag staat

Feyenoord huilt Na 10-0 verlies in Eindhoven Vorig jaar wist Feyenoord nog een puntje mee te pikken tegen de recente titelkandidaat PSV, maar toen na een kwartier Leroy Fer zwaar geblesseerd raakte, was het arme Feyenoord absoluut geen partij meer voor de Eindhovenaars. De 10-0 verlies was de grootste nederlaag voor Feyenoord ooit in de Eredivisie, en voor PSV natuurlijk de grootste overwinning ooit op Feyenoord.


Kleischip-maG oktober 2010 – 02


Kleischip-maG oktober 2010 – 02


Kleischip-maG oktober 2010 – 02

s d d d e r v a w r j l e e v a o c w p t h i

k r g r s a d v q a l k a x q i v a o o i o k

e a s a o a a a a t d t i z d b w m s h r j a

l m s s d o g s s p o o k z t c p o a t f d e

e m r d a d m r z v n v u r d o n s a l c w t

t e h a e n g w e d k e e d e s e p l s n m e

r r s n g a r n n s e n r n d d b a n g a l r

r o q k e d a r g m r a r j a y q e p r c p t

w q s z e a g k i j s a j d f a c l o s h o s

o u w e r h k o t v b r f y f t r s l g t k g

a i p m a f f r a n k e n s t e i r s h f s d

c t l o a t r i c k o r t r e a t z x v w a t

g r a p f a a a a a a a a h z a v o n d e t g

o z s j s p e o n s e t a x q i i h b w o p q

l u k t h e t a l e e n b e e t j e b w d z q

Spook- donker- skelet- snoep- raaf- tovenaar(‌x)- eng- pompoen- heksFrankenstein- avond- trickortreat- aaaaaaaah (groetjes Peter) Hoeveel keer komt tovenaar er in voor? Mail info@kleischip.nl


Kleischip-maG oktober 2010 – 02

HALLOWEEN-GAME Te vinden op: Halloweengame KleischipmaG

Spook (S)

Arjo (A)

Thomas (T)

S A/T S A S A S A S A T S A S

Wat zijn jullie aan het maken? Een game Wat voor game? Een Halloween-game Aaaah, hoe ziet Halloween er als spelletje uit? Allemaal spookachtige dingen … Spookjes, geesten, griezelige geluiden Hoe maak je zo’n spelletje? Heel simpel. Met Klokhuis Gamestudio Arjo, is dat een ladder? Hoe heet jullie game? Halloweengame KleischipmaG Kun je laten weten wat je van jullie game vindt?

A

Ja, bij . Je vult bij highscore je email in en je inlogcode en dan kun je zeggen wat je er van vindt.

Klokhuis: gamestudio


Kleischip-maG oktober 2010 – 02


Kleischip-maG oktober 2010 – 02


Kleischip-maG oktober 2010 – 02


Kleischip-maG oktober 2010 – 02

Wie is wie van de redactie? Welk redactieleden zijn verdwenen? Kijk op de pagina van De Redactie en vergelijk. Stuur de verdwenen redactieleden op naar: info@kleischip.nl

?!


Kleischip-maG oktober 2010 – 02

Een man gaat naar een tovenaar en vraagt hem of hij een vloek kan wegnemen die meer dan 25 jaar geleden over hem is uitgesproken. De tovenaar antwoordt: "Misschien, maar dan moet u me precies vertellen hoe de vloek luidde." De oude man zegt: "Dan verklaar ik u hierbij man en vrouw." Een skelet komt een cafĂŠ binnen en zegt: "Doe mij maar een biertje en een dweil." Twee vampiers vliegen door de lucht. Zegt de een tegen de ander: "Lekker windje zeg!" Waarop de ander zegt: "Zal ik er nog een laten?" Een man wil een kasteel kopen. Hij zegt tegen de kasteelheer: "Ik heb gehoord dat het hier spookt. Is dat zo?" Waarop de kasteelheer antwoordt: "Wat een onzin. Als dat zo is, dan zou ik het moeten weten. Ik woon hier tenslotte al meer dan 500 jaar."


Kleischip-maG oktober 2010 – 02


Kleischip-maG oktober 2010 – 02

Oud

& S nieuw

Halloween tips Ga jij met Halloween ook langs de deuren voor snoepgoed? JA? Verkleed je dan als een eng spook of als een vampier. Een heleboel mensen zullen je er erg eng uit zien. En zeg als je bij de deur bent snoep of je leven! Nog een laatste tip. Eet niet al je snoepjes tegelijk op dan word je erg misselijk. Verspreid het liever over een paar dagen

Vakantie Heb je genoten van de Herfstvakantie of heb je je heel erg verveeld? Misschien ben je wel op

vakantie geweest of ben je naar de Betovering geweest. Maar nu is het helaas weer voorbij. Maar er zijn nog een heleboel leuke dingen dit jaar zoals: Halloween, Sinterklaas, Surprise maken, Kerstvakantie, 1e en 2e Kerstdag en natuurlijk Oud en Nieuw. Dus er zijn nog genoeg leuke dingen dit jaar te doen. De Betovering Je eigen animatiefilmpje maken bij het Filmhuis in Den Haag was erg leuk. Kleipoppetjes, een achtergrond maken en daarna een aantal foto’s. De resultaten kun je zien op: http://www.youtube.com/user/Film huisdenhaag#p/a En wat dacht je van je eigen draagbare museum maken in museum Meermanno in Den Haag? Baron Meermanno van Westrenen verzamelde bijzondere boeken. Wie maakte een museum van zijn gevonden schelpen op Texel en op de Filipijnen?


Kleischip-maG oktober 2010 – 02

Kleischipavontuur Op het moment is het Kleischip druk bezig met een arrangement voor de Scheveningse Kust te maken. We verbinden drie musea aan elkaar met een verhaal over hoe ons land zich nu tegen de zee probeert te beschermen. Zal Madurodam ook mee gaan doen? In de Herfstvakantie gingen de kapiteins van het Kleischip met enkele matroosjes alvast kijken wat Madurodam vertelt over de strijd tegen het water.

Het was zondagavond 17 oktober. In de herfstvakantie is er een light-show in Madurodam. Over Hansje Brinker die zijn vinger in het gaatje in de dijk stopte en daarmee voorkwam dat de dijk stuk ging en het land onder water kwam te staan. Voor deze show hoef je niet extra te betalen, maar je moet wel langer blijven of later komen, want het begint natuurlijk pas als het donker is. We hebben eerst heel Madurodam bekeken en zagen het ministrandje liggen. Wij zouden het prachtig vinden als dit ministrandje op de boulevard in Scheveningen gaat lijken … Het werd schemer, Madurodam werd verlicht … De show begon. De laserstralen golfden over de toeschouwers. Op een watermuur werden filmbeelden getoond, getekende laservissen kwamen langs. In november mogen we met de directeur van Madurodam praten … (we willen graag een mini-superstorm in Madurodam! Psst. Nog niet verder vertellen!)

minipompoen

Ministrand Madurodam


Kleischip-maG oktober 2010 – 02

Kleischip-maG 02  

Digitaal kindermagazine van het Kleischip, van en voor kinderen.