Page 1

Klaudia Penkala | M. Arch. Student

PORTFOLIO architecture + design | 2013-2017


Klaudia Izabela Penkala phone no.: +39 373 7563507 mail: nationality: polish date of birth: 30-04-1991


00 Curriculum Vitae

01 The Social City of Al Nada Design within the limits of scarcity, low income houses, Gaza Strip

02 RicuciTO Adaptation of ex-industrial building for a cultural and housing functions, Turin, Italy

03 Flexi Student Housing „Neapolis. Leaving as a student�, International competition for students, Naples, Italy

04 Music School Multifunctional educative center for children and teenagers, Opole, Poland

05 University Library Modern library for university students adapted in storical context, Pavia, Italy

06 References

EDUCATIONAL BACKGROUND October 2015 - now Architecture for Sustainable Design, master degree | Polytechnic University of Turin, Italy Master thesis: Effect of occupant behaviour in a smart home (in progress) October 2010- March 2015 Architecture and Urban Planning, bachelor degree | Opole University of Technology, Poland January 2013 - July 2013 Construction Engineering-Architecture, exchange student programme LLP Erasmus | University of Pavia, Italy

WORK EXPERIENCE August 2014 - January 2015 Architecture Office B2Studio | Cracow, Poland coorporation in residential buildings in Cracow and Wroclaw June 2014 - July 2014 Architecture Office RAWstudio | Opole, Poland intership | interior design for nanohouses, 3d visualizations, models

ACTIVITIES | WORKSHOPS November 2017- now Intensive course Technician of CAD systems, CIOFS-FP Piemonte | Turin, Italy Programs: 3ds Max Studio + MentalRay/V-Ray | Autodesk Autocad 2d & 3d July 2017 - September 2017 Collaboration part-time at Ufficio Prommozione Immagine Politecnico di Torino | Turin, Italy Preparation of posters and exhibitions for Politecnico’s events May 2017 - June 2017 Workshop Graphic design communication, Lombroso16 | Turin, Italy A workshop to improve graphical rapesentation of projects and ideas with Adobe Products (Photoshop, Indesing and Illustrator) January 2016 - May 2016 Urban micro-landscapes. Tasting the landscape | Turin, Italy The workshop on the topics the ‘outdoor public spaces, Parri sports complex in Turin’ Department of Architecture and Design, in collaboration with the Italian Association of Landscape Architecture and the International Federation of Landscape Architects, in connection with the 53rd IFLA World Congress (Turin, 20-22.4.2016), patronage: The City of Turin April 2014 Limits of formal planning in managing the urban development | Lodz, Poland Regional Workshop of International Society Of City And Regional Planners (ISOCARP) August 2013

November 2012 -January 2013 Border between Poland and Czech Republic in the eyes of future architects from Opole and Ostrava School Without Borders | project and workshops between students from Opole University of Technology and VSB Ostrava July 2012 Open air drawing & painting workshop | Obsza, Poland

SOFTWARE SKILLS adobe indesign | adobe illustrator | adobe photoshop autocad architecture 2d/3d | 3ds max + mental ray/v-ray | sketchup + v-ray | blender parasol | velux daylight visualiser | therm | echo 6 pointcab | agisoft photoscan professional |design builder

LANGUAGE SKILLS polish english italian german

native language advanced C1 advanced C1 basic knowledge A1

01. THE SOCIAL CITY OF AL NADA team: R. Atanasova, K. Penkala place: Al Nada, Gaza Strip 2016/2017 | M. Arch., 3rd term

The project is located in Gaza Strip, territory which is involved in israeli–palestinian conflict. Various wars have created many inconveniences. People have difficulty to satisfy their primary needs. There is a lack of potable water and electricity. Moreover, after numerous bombings, many people have remained without house, almost all zone is occupied by informal housing. The closed borders caused an increase of unemployed people. All of those actual problems are causing detachment of society. The project is first of all the way to create self-sufficiency, trying to involve all people and create strong local economy, which doesn’t depend on the external factors. One of the most important proposed building is multifunctional material center, where can be produced stabilized earth bricks, recycling of the plastic and production of water desalinator. this place has double benefits- allows to build new houses using locally available materials and creates new job opportunities to zero income people. Another way to reinforce autonomy is a plant cultivation. Every group of houses has their own green square, destined for cultivation. Every block can produce different type of fruit or vegetables, which can be exchange between local people with zero income or sold on the local market to people with low income. All system can be managed by neighborhood cooperation, which will take care about whole production process. Plant cultivation idea can be extended also to the single house scale, where every family can cultivate small types of plants, in their inner garden included in the courtyard of the house. In the single house scale are proposed additional solutions for self-sufficiency, especcially to solve the problem of water scarcity. Potable water is recovered using small low-tech desalinator, placed on the internal courtyard. Water for other domestic needs is gained through rainwater harvesting system, installed on the roof. In the revitalization process it is important to do not underrate society connection, which nowadays lost its identity. This can be obtain through the linear park, which “sew up” all project area. Along this park are placed various social spaces, which guarantee adequate common spaces for everyone, however respecting their traditions, basically women privacy. The social aggregation was also proposed in the smaller scale. Every group of houses has their own courtyard, which is a part of cultivation fields, includes also common semipublic spaces, where daily life can be performed, like children games or a micro women’s center where those are invited to spend time involved in local society, handmade product production and other activities outside their own houses. All project ideas can be conclude using three key concepts: recycling, self-sufficiency and social aggregation.









photo: Prof. A. D. Battistella

urban scale design schemes

arterial road primary road secondary road

private semi p

material center recycling point

micro shadin park

production production recycling

Islamic culture sugges visual contact between and women. For this women centers are l internal parts of the a shading points are situ arterial and primary loc

e public

services mixed use buildings residential buildings

women center ng points

summer northwest winds winter northwest winds

sts to avoid a unknown men reason micro located in the area while the uated along the cal streets.


wind scheme (low density block)


wind scheme (high density buildings)


project timeline


material center

construction of material center and good working recycling system

194 house units 10 micro womencenter

231 house units 17 micro women centers shared public spaces

demolished and bombed units will be rebuilt in 4 years and 2 months

all the project area will be completed in 5 years and 8 months

691 house units 38 micro women centers shared public spaces

all the area of Al Nada will be completely renovated after 13 years and 3 months

axonometry of public spaces

public spaces and social aggregation

The green island can have different configurations (convex or concave)

Every playground located on a green island is equiped with a perforated structure, what allows a women to use public spaces respecting their tradition (no visual contact beetwen men and women)

Along the park there are covered structures with integrated solar pannels. Each structure can produce around 8,7 kWh/day.

Along the primary roads are located the shading point to increase the level of comfort of public spaces.

productive landscape and new local economy

local exchange of goods (for zero income people)

local sale of goods (for low income people)

CULTIVATION PLOT (PRIVATE ) - 22 m² Average annual harvesting:


Average annual harvesting:

potatoes: 744 kg

olives: 1530 kg

tomatoes: 336 kg

oranges: 680 kg

lettuce: 72 kg

lemons: 850 kg

peppers: 48 kg


broccoli: 60 kg

almonds: 60 kg

CULTIVATION PLOT (PRIVATE ) - 35 m² Average annual harvesting:


grapes: 340 kg plums: 215 kg pomegranate: 360 kg

potatoes: 1085 kg

mint: 85 kg

tomatoes: 490 kg

rosemary: 105 kg

lettuce: 105 kg

sage: 70 kg

peppers: 70 kg broccoli: 87 kg The calculations are refered to cultivation plot occupied by only one type of plant.

Inside each block there is shared cultivation area. This area is operated by the people who lives inside the adjacent houses.

Thanks to the managing by a local cooperation each block will cultivate a different goods. The final products can be exchanged between the neighbours or sold on a local market.

recycling strategies

desalt device production The first important step is to involve all residents in the area into the separated waste collection in order to obtain zero costs for construction materials.

The ground recovered from the park (concave configuration) will be reused during the earthbricks production.

earth brick production

All the area will be equiped with bins to improve material recycling such as glass and plastic.

new workplaces

earth bricks Collected resources will be transported to the material center where they will be recycled

Concrete elements of the bombed buildings will be reused for different types of aggregates (foundations construction)

plastic and glass recycling




minimal house module

section CC


external entrance facade



external facade

internal facade

minimal house module- future expantion

Perimeter of minimal module

Minimal module

Horizontal expantion New bedroom 12 m2

Horizontal expantion New bedroom 12 m2

standard house module



BEDR OOM 13,2 m ²

BEDR OOM 12,2 m²

BEDR OOM 12,2 m²

internal facade


LIVING R OOM 11 ,4 m ²

section AA


external entrance facade

external facade

standard house section BB

ventilation pipe (PVC) steel corrugated roof sheet wooden beam plastic bottles filled with sand final rendering of mud ecosan toilet basket with straw, lime or ash urine outlet pipe compost deposit

mud plaster stabilized earth bricks 40x20x10 screed of linseed oil rammed earth compacted rubble infill foundation with crushed concrete fill

final rendering of mud plastic waterproof sheet layer of soil small compressed stabilized earth bricks

contruction process of nubian vault

1/3 60 1/3










The first step to draw a nubian vault is the division of the vault span into thirds. based on this one-third lenght, three equal lenght wires are joined at a common point. Two nails are placed at spring point level into the end walls of vaulted rooms at one and two third intervals, to which the two of the wires are attached. In this way the builder can accurately and quickly draw the curve of the vault.

production and construction process

+ 45 % sand

15 % gravel




+ 15 % silt



+ 20 % clay

5 % cement

3 nubian vaults builders



3 nubian vaults apprentices





5 laboures

Everything starts from the material center, where are produced bricks later used for the construction of the new buildings.

12 workers can produce daily 500 standard bricks and 1000 vault bricks.

8000 standard wall bricks and 9000 small vault bricks can be produced in 10 days (essential for the construction of one standard house module)

Stabilized earth bricks will be directly transported from material center to the contruction site.

Standard house module can be built in only 26 days by 11 workers.

wind catching and shading N W




Two house modules Design regular square block and (minimal and standard) move some modules in order to create openings (in the way to catch summer nw winds and to block winter sw ones).

Some blocks will be moved in order to obtain more shading and outdoor green spaces.

Final block with cultivation. Area in the middle and shared semi-public spaces along the perimeter.

shape of the roof

As the roof shape, was choosen a nubian vault structure, which allows to reduce the irradiated surface of the roof.

rainwater harvesting

To solve the problem of water scarcity was designed a rainwater harvesting system located on the roof. It permits to collect around 31000 l of water per year that will be mainly used for plant irrigation and other domestic needs.

cross-ventilation and openings systems

The summer conditions can be improved due to the presence of openings (windows and holes) on the opposite walls which create cross ventilation. To avoid too low indoor temperature during the winter, manual closing systems was installed inside the holes.


The rooms with south exposition are aditionally covered with a perforated wall. In this way was possible to improve indoor thermal comfort.


team: A. Biagoli, S. Lisi, P. Meneghello K. Penkala place: Novara, Turin, Italy 2015/2016 | M. Arch., 1st term The project is the answer for the problems, which was found in this area. It is an adaptation of ex-industrial building, abandoned da many years. The area, where it is located, has deep social problems, with abusive market around, and desolate from the margins of the city center. People living around are mainly imigrants from african and asian countries, who don’t have many opportunities to work legaly. That’s why the project should give them a new opportunity to find legal and satysfing job, to develop their hobbies and to integrate with the rest of inhabitants. The revitalization includes functions like market, ethnic restaurants, laboratories (textile, musical, kitchen, painting and more).

design process

existing form





shadows analysis 21st June

22nd Dicember

ground floor

external facade of pre-existing building

first floor

longitudinal section across the courtyard

second floor


facade Novara

section of pre-existing building

section of new building


team: R. Atanasova, K. Penkala place: Piazza Miraglia, Naples, Italy 2017| multinternational competiton for students „Neapolis. Leaving as a student” The main aim of this project is to create a functional and dynamic area with accessible and high-quality public spaces. To do that, it was necessary to begin by taking into account the original shape of the block and to revoke the history of the place. A new, strong function has been attributed to the deconsecrated church and the construction of a new semi-public building, a student residence and two public squares has been put in place. Considering the old shape of the block, built in the 18th century (before the construction of the hospital) and taking into account local people’s habits, the best option to implement has been considered to be the design of two small public and one private squares. The deconsecrated church has been converted into a public library. In order to preserve the features of the church and, at the same time, achieve the desired new functionality, a two-storey structure in steel has been built on one side of it to store the books. Since the church was narrow and high, it was also necessary to improve its artificial lighting. This was done by using some white reflect panels located on the ground. In accordance with the urban scale concept, the new building defines the central courtyard for the campus. Administration, leisure and sport facilities (photography atelier, dance and music room, game room, gym, etc.) are located on the ground floor around the courtyard. The use of folding windows to connect indoor and outdoor spaces provides an additional benefit: the creation of a unique area, particularly useful during hot summers. Flexy Student Housing takes its name from the word ‘flexibility’, one of the main key-words of this project. The concept of flexibility is present at different levels: at the building level, for instance, a wide gallery surrounding the internal perimeter of the building serves several purposes, in accordance to the needs: it is adaptable to activities like studying or leisure.











how it works

Main access points

Vertical distribution

Indoor common spaces

Outdoor common spaces

strategies and analysis

Shading analysis (1st August 13:00)

Shading analysis (15th December 13:00)

Cross ventilation

Passive cooling from the ground

Flexy Student Housing Exploded isometric view


Common space





Study zone

Music hall


Dance room


Photography Administration atelier

Public library

Public library internal lighting design

Co-working building

Common space


Co-working space


Co-working space

Common space


Meeting room

Common space


Co-working space


Internal space flexibility (double rooms)

Flexibility based on the users needs

Shading analysis

Cross ventilation


Individual work Place: Maly Rynek, Opole, Poland 2014/2015 | B. Arch., Final Thesis The aim of the project was to develop the part of the of the square in the city center of Opole. The area is particular, surrounded by the buildings constructed in various styles, with the different functions. One of the most important buildings are located on the hill: ex-monastery complex, actually headquarters of University (called also Acropolis of Opole). Those buildings are dominants in the area. One of the design targets was to keep this dominant. Main view axis determined a division of designed building into three separated parts. Thanks to differences in height, the eyes of the man are guided on the hill. Division of the building allowed to distinguish different functions. Movement of the resultant parts of the building along the axis has created a natural directing at the entrance area of ​​the object, placed in the center, which connects the others two parts. Additionally, in order to don’t to cover the hill, the building was partially submerged into the ground. Green roof created a continuation of the terrain of the hill. Facades are simple, made with concrete and glass. Thanks to those solutions, the area gained new modern building with the function which was missing in the city, but the building is only background for existing architecture and doesn’t compete with the one of the most important historical buildings in the city.

project area

individuation of building perimeter

individuation of dominant axis

building subdivision and individuation of main entrance


ground floor

section A-A

first floor

main facade

auditorium section

construction details

UNIVERSITY LIBRARY Team: S. Lucini, K. Penkala, F. Scalzone, M. Scarpitta Place: Corso Mazzini/ Via Comi, Pavia, Italy 2012/2013| B. Arch, 6th term The proposed object is a library which can be used by students of the University of Pavia and by all inhabitants of the city. It is designed in the central courtyard of the university. It has to sink in the historic building, but without historizing characteristics. The building structure in the shape of a cross allows equal access to the library from all wings of the university building. The characteristic element in the interior are hanging boxes which are a place for reading and learning.


building envelope

interior spaces

IPE and reticulated beams

Construction frame

small parts of volume

Tie beams


ground floor

section A-A

first floor

section B-B

steel reticulated beam

axonometry of studing zone

false concrete ceiling steel tie beam

wooden shelf units

steel railing with glass gallery coating high tech marble gallery structure steel pillars steel beams steel wooden stairs wooden tables floor high tech marble

distribution beam

platform zoom

tie beam

beam knee beam tel: +39 3737 563 507

Klaudia Penkala architecture portfolio  
Klaudia Penkala architecture portfolio