Page 1

GYAKRAN ISMÉTELT KÉRDÉSEK GY. I. K.


MI IS A NEMZETI EGYSÉG KLASZTER?

A Nemzeti Egység Klaszter (NEK) hagyományokon nyugvó, innovatív elméleti síkon haladó, össztársadalmi összefogáson alapuló platform. Amely átfogó működésének: az érdekképviselet és az érdekérvényesítés mellett, a fejlődés, az értékőrzés, a hagyományok őrzése, kultúra ápolása, és az innovatív kutatások, problémakezelések az irányelvei, mindez a fejlődés jegyében.

MI A KÜLÖNBSÉG A TÖBBI KEZDEMÉNYEZÉS ÉS A NEK KÖZÖTT?

A NEK, az eddigi formációkkal szemben egyedülálló kezdeményezés, mely jelentősége abban rejlik, hogy eddig minden formáció jó esetben a szakmai szervezetek bevonásával jött létre, a NEK-et, pedig maga a szakmai szervezetek hozták létre. Így a szakmaisága lényegesen nagyobb hangsúlyt kap, eltér az eddig ismertektől.

MENNYIBE KERÜL MINDEZ?

A csatlakozás, a regisztráció, mind az őstermelők, mind a vendéglátóipari dolgozók, és a civil szervezetek részére INGYENES. A cégek, vállalkozások viszont egy igazán jelképes összegért csatlakozhatnak hozzánk, mely csatlakozási díj lesz a működéshez szükséges tőke fedezete.

MIÉRT INGYENES A CSATLAKOZÁS CIVIL SZERVEZETEKNEK, ÉS MAGÁNSZEMÉLYEKNEK?

A NEK egyfajta küldetés, társadalmi felelősség vállalás is. Maga a működési költséget, mint mondtam is a csatlakozó cégektől tudjuk összetenni, amely számukra is jelképes, mivel nem az üzlet az elsődleges a kezdeményezésünkben, így nem kívánjuk terhelni ezzel is őket.

MIÉRT ÉRI EZ MEG AZ ALAPÍTÓKNAK?

Azért éri meg, mert jól érezzük magunkat miközben építünk, így nagy büszkeséggel tölt el bennünket az, hogy látjuk a kezdeményezés sikeres, és végre segíteni tudtuk másoknak. Így befolyásolhatjuk, vagy építhetjük saját jövőnket. Megéri továbbá azok miatt a pozitív visszajelzések miatt is, amit Tőletek, kollégáktól, vagy termelőktől kapunk. Ez úton köszönjük!

HOGYAN LEHET CSATLAKOZNI?

Ha szeretnél csatlakozni, elég egy csatlakozási nyilatkozatot kitölteni, mely részét képezi egy titoktartási nyilatkozat is. Ebben az űrlapban (mellékelve) semmi ördöngösség nincsen. MIÉRT VAN SZÜKSÉG TITOKTARTÁSI NYILATKOZATRA? Mert mindez a jövőnek épül, így a jövőben olyan információk, üzletmeneti titkok birtokába is kerülhetnek a tagok, amelyek értéke abban rejlik majd, hogy ki annak megvalósítója, így nem szeretnénk, ha még a bevezetése előtt lemásolnák mások, így megszereznék a piaci előnyt. Mert ugye, ma ez a valóság, így ezért döntöttük el, hogy bevezetjük ezt.

MIÉRT ÉRDEMES CSATLAKOZNI?


Mert eddig igazából senki nem törődött a szakmában dolgozók döntő többségével, mondhatjuk tömegével, így a véleményüket sem kérdezte meg senki, és nélkülük születtek a döntések, bizonyos kérdésekben. Ezen felül pedig különféle szolgáltatások biztosítunk részükre, melyeket folyamatosan bővíteni kívánunk.

MIT VÁRTUNK A CSATLAKOZÓKTÓL?

Hogy gondolkodjanak. Gondolkodjanak a jövőért, gondolkodjanak magukért, és segítsék a munkánkat. Például, ha egy adott jogszabállyal nem értenek egyet, akkor azt küldjék meg részünkre, így mi továbbadjuk az adott kérdéskörrel foglalkozó munkacsoporthoz, akik körbejárják a témát, és amennyiben lehet, javaslatokat fogalmaznak meg a jogalkotók, hatóságok felé. Így segítve a változást.

MIÉRT JÓ, HA BEKAPCSOLÓDIK VALAKI EGY-EGY KÉRDÉS MEGVITATÁSÁBA?

Jó lesz az éttermesnek, mert sok esetben betarthatatlan szabályok nehezítik a működésüket. Ezzel pedig kezdeni kell valami, mert nem lehet érdeke senkinek egy fenntarthatatlan rendszer megtartása. Jó lesz az abban dolgozóknak, mert úgy tudnak majd tevékenykedni, hogy tudják mit és miért kell tenniük.

MIÉRT JÓ, HA A TERMELŐT ÖSSZEKAPCSOLJUK A KERESKEDŐVEL, ÉS ÉTTERMEKKEL?

Mert akkor jó lesz neki, jó lesz a termelőnek, jó lesz az étterembe járóknak, egyszóval mindenkinek. A változásokat tekintve szeretnénk, ha, oly sok idő után elmozdulnának pozitív irányba. jó lesz a látogatóknak, mert több termelőt találnak a rendszerben és jó lesz a termelőnek, mert lehetséges vevők ismerhetik meg termékeit, forgalmat generálva részükre, így áttetten az éttermekben is jelentkezhet fizetőképes kereslet.

MIT GARANTÁL, MIÉRT VÁLLAL GARANCIÁT A NEK?

Mi, a NEK alapítói, a rendszer fejlesztésével, üzemeltetésével kapcsolatos odafigyelést és a lelkesedést tudjuk garantálni, mely a változás garanciája is egyben.

MIT SZERETNÉNK MÉG A NEK-EL ELÉRNI?

A megfelelő működést, és ezt most mindenre érthetjük. Szeretnénk, ha lenne az egységeknek fizetőképes keresletük, a termelőknek biztos piacuk, a kereskedelmi egységekben megfelelő, állandó minőségű nyersanyag, és mindez a vásárlók megtévesztése nélkül. Szeretnénk, ha termékek innovatív módon, a mai kor szellemében lennének megtermelve. Ugyanakkor szeretnénk, ha a szakmánk folyamatos fejlődését is elérhetnénk, legyen szó, oktatásról, közétkeztetésről, vagy alapanyag ismeretről, érdekvédelemről, érdekérvényesítésről, mely mindezidáig szerintünk nem létezett, ezért azt hisszük van létjogosultságunk.

A TERMELŐKNEK NINCSEN BIZTOS PIACA?

Talán egyszer az a pillanat is eljön, jelenleg azonban elég kihívást jelent számunkra az, hogy megfelelő minőségű és mennyiségű termék álljon a vendéglátás rendelkezésre. A termelőknek nincs jelenleg kapacitása a minőségi áruk folyamatos termelésére. Így nehezítve a beszerzést. Ezzel szakmai segítség terén lehet, mit kezdeni azt gondoljuk. Ezért mindent elkövetünk ennek érdekében is.


MIÉRT ÉRDEMES CSATLAKOZNI HOZZÁNK CÉGEKNEK, ÜZLETEKNEK?

Mert egy átfogó platformot építünk: Eddig a vendéglátással kapcsolatosan számtalan szervezettel kellett kapcsolatban állniuk, még akkor is, ha ezzel mindezidáig a szakma egy kis rétegét tudták elérni. Ha a vendéglátásban tevékyenykedők és a vendéglátóipari szervezetek arányát vizsgáljuk, akkor ez alátámasztja, hogy a szervezetek által átfogot 2-3%-os lefedettség, nem kimagasló arány. Így bekapcsoljuk az igazán tömegeket étkeztetőket, akik ezidáig a háttérbe szorultak.

MIÉRT ÉRDEMES CSATLAKOZNI HOZZÁNK VENDÉGLÁTÓIPARI EGYSÉGEKNEK?

Mert valóban a problémás jogszabályokkal, és az érdekérvényesítéssel kívánunk foglalkozni, amire ezidáig még kezdeményezés nem született, így nem is létezik.

MIÉRT ÉRDEMES CSATLAKOZNI HOZZÁNK ÉLELMISZER FELDOLGOZÓKNAK?

Mert szeretnénk, ha pl. a „kényelmi termék” kérdéskörét felülvizsgálnák, nem egy tollvonással vezetnék ki, hanem egészségügyi- és minőségi vizsgálat alapján lenne az elbírálva. És akár hazai alapanyagból, de elő tudnánk azokat állítani a megfelelő minőségben, élelmiszerfeldolgozó üzemek bevonásával.

MIÉRT ÉRDEMES CSATLAKOZNI HOZZÁNK KERESKEDELMI EGYSÉGEKNEK?

Mert mindenki a biztos piac irányába mozdul. A hazai alapanyagtermelést szeretnénk megreformálni, hogy ne legyen bizonyos termékekből felesleges mennyiségű, míg más termékek beszerezhetetlenek, vagy megfizethetetlenül drágák. Majd minden esetben a termelés, a feldolgozás, vagy a kereskedelem összekapcsolódásának hiánya áll a háttérben. Így piaci előnyhöz lehet jutni, amennyiben együttműködnek velünk, csatlakoznak hozzánk!

MIÉRT CSATLAKOZZAM, HISZEN A KONKURENCIA IS MEGTALÁLHATÓ A NEK-BEN?

A NEK önálló cégek/szervezetek együttműködése, melyek ugyanabban az ágazatban dolgoznak, így közel állnak egymáshoz. Ugyanakkor piaci versenyzők, de összeköti őket hosszú távú érdekeik azonossága, és a közösen végzett tevékenységeik költségcsökkentő, hatékonyságot növelő hatása. A Klaszter célja a kölcsönös üzleti előnyökön alapuló hálózatszerű együttműködés, a versenyképesség növelése, a hazai és nemzetközi piaci jelenlét erősítése, a kutatás-fejlesztés összehangolása, az oktatási, marketing- és reklámtevékenység hatékonyságának növelése, fejlesztési tervek és elképzelések összehangolása, foglalkoztatási lehetőségek bővítése, a klaszter tag vállalkozások számára a fenntartható fejlődés biztosítása.

MIÉRT ÉRDEMES CSATLAKOZNI HOZZÁNK ÖNKORMÁNYZATOKNAK?

A klaszter céljainak megvalósítása érdekében együttműködik minden állami, társadalmi és gazdálkodó szervezettel, egyesülettel és szövetséggel, amelyek segítik a klaszter eredményes működését és céljainak megvalósítását. A klaszter politikai tevékenységet nem folytat, de együttműködik, közösen menedzselt szolgáltatásokat, szakmai segítséget biztosít a tagjai, így az Önkormányzatok részére is.


HOGYAN SEGÍTHETEM A NEK FEJLŐDÉSÉT?

A NEK-et az alábbiak szerint lehet segíteni: • A NEK látogatottságának növelése: a NEK a facebook-on saját oldallal rendelkezik (www. facebook.com/klaszter) az oldal linkjének ajánlása e-mailben és weboldalakon barátoknak, ismerősöknek, hogy minél többen ismerjék, látogassák az oldalt. Melynek, minél nagyobb az adatbázisa, annál látogatottabb, annál sikeresebb lesz az oldal, ezért keress, ajánlj minél több embernek minket! • Csatlakozz hozzánk, és légy részese annak, véleményeddel segítsd a munkát. Ehhez elég, ha betartod a szlogenünket, mely nem áll másból, mint, hogy: „GONDOLKOZZ!” - Így máris segítettél!

HOGYAN TÁMOGATHATOM A NEK FEJLŐDÉSÉT?

A támogatás szó alatt konkrétan pénzügyi adományokat, termék felajánlást értünk. A NEK működni fog támogatások nélkül is, de támogatásokkal a fejlődés gyorsabb lehet. A NEK-hez való csatlakozás magánszemélyeknek, civil szervezeteknek, őstermelőnek egyaránt ingyenes, de annak fejlesztése, üzemeltetése, mint minden, ami jó (az egymásra figyelésen és szereteten kívül) pénzbe kerül. • Pénzügyi felajánlások, a pénzügyi felajánlásoknál konkrétan elmondjuk, hogy mire kívánjuk költeni a befolyt összeget, de mivel jelenleg non-profit szervezetként működik a Nek menedzsmentet ellátó szervezet a Kortárs Gasztronómiai és Kulturális Egyesület, így tudunk adójóváíráshoz szükséges igazolásokat kibocsátani. • Termék felajánlások, ha bárki a termékeiből fel tud ajánlani egy keveset a NEK működtetéséhez, vagy promóciós célokkal, akkor azt a legjobb cél érdekében kívánjuk felhasználni.

MILYEN POLITIKAI HOVATARTOZÁSÚ A NEK?

A NEK céljai elérése érdekében, lobby tevékenység végzését, érdekvédelem kialakítását, jogszabályalkotásba való szakmai segítségnyújtást vállal a mindenkori kormánnyal, de politikai tevékenységet nem folytat! A pártérdekeket elutasítjuk, de a céljaink sikere érdekében minden jó szándékú közeledést, segítséget elfogadunk, jobbról is, balról is. A szakmai munkára helyezzük a hangsúlyt, ez alapján tudunk mindenkivel együtt dolgozni.

Bízunk benne, hogy mninden kérdést megválaszoltunk, amennyiben nem, kérjük lépjen velünk kapcsolatba:

Asztalos István

Nemzeti Egység Klaszter; Elnök

+36-70-394-8771 oldalasmagazin@postafiok.hu


CSATLAKOZÁSI, FELELŐSSÉGI ÉS TITOKTARTÁSI NYILATKOZAT

Alulírott: .……………………………………….......................….. (neve) ..….………………………………….........................................…… …..........………………….........................................……………….(székhely) ……………………………........................................……………... (klaszter képviselő neve) az alábbi nyilatkozatot teszem: Kérem a Nemzeti Egység Klasztert, hogy csatlakozási szándékomat fogadja be, és vegye figyelembe, hogy az aktív tagságban részt kívánok/nem kívánok részt vállalni. A NEK-hez való csatlakozási szándékommal elfogadom annak Szervezeti és Működési Szabályzatát, és azt magamra tekintve kötelezőnek tekintem, a rám vonatkozó szabályokat, és a csatlakozási díj fizetését megismertem és vállalom. Mint a Nemzeti Egység Klaszter tagja kijelentem, hogy a tagságommal kapcsolatban tudomásomra jutott üzleti titkot, minden taggal és a klaszter valamennyi ügyfelével kapcsolatos egyéb információt (pl. munkafolyamatok, stb.) időbeli korlátozás nélkül a legteljesebb mértékben megtartom, azt harmadik személy számára át nem adom, harmadik személy számára hozzáférhetővé nem teszem. Kijelentem továbbá, hogy a megszerzett üzleti titkot, minden egyéb információt vagyoni haszonszerzés végett vagy más célból fel nem használom, semmilyen úton nyilvánosságra nem hozom, továbbá megteszek minden tőlem telhető intézkedést annak érdekében, hogy azok harmadik személy részéről se sérüljenek. Ez alól kivételek azon esetek, amikor a klaszter, annak tagjai vagy ügyfelei felmentést adnak az üzleti titkok alól, valamint ha nyilatkozati szabadságot biztosítanak. Tudomásul veszem, hogy jelen nyilatkozat alkalmazása szempontjából különösképpen üzleti titoknak minősül a gazdasági és üzleti tevékenységhez, valamint a klaszter működésével kapcsolatos minden olyan tény, információ, megoldás, irat vagy adat, melynek titokban maradásához a klaszternek, vagy ezek együttműködő, szerződő partnereinek méltányolható érdeke fűződik. Tudomásul veszem, hogy mind az üzleti titok, mind a klaszterrel kapcsolatos mindennemű információ vonatkozásában – annak megtartásában – felelősség terhel engem.

Budapest, ……………………………….

………………………………………. Klaszter tag aláírása

Gyakran Ismételt Kérdések  

A Nemzeti Egység Klaszterrel kapcsolatosan elhangzó Gyakran Ismételt Kérdéseket igyekeztünk egy csokorba szedni. www.jovonek.hu

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you