__MAIN_TEXT__

Page 1

PES

T E N:

H O R EN, ZI EN EN SPR E

K EN

P E ST

EN

:

JE

Vrschrkklk tnrbld Februa ri 2013 – Yeti 99

TEST

FACTOR V ELO

H O R EN, ZI EN EN

SPR

EK

EN


"Wij zijn constant Konstantinopel" "En onze twee juffen zijn onze Fanny’s. De klas zit vol sterke karakters. We laten ons niet zomaar doen. Net zoals Konstantinopel zijn wij optimistisch en humoristisch. Ook wij ontdekken graag nieuwe dingen. Hier in 'De Torteltuin' in Poperinge zitten we misschien ver van veel, maar wel gezellig bij elkaar. Samen maakten we voor jou deze YETI."

WIN HET LAATSTE ALBUM VAN DE KIEKEBOES

2

EEN YETI-GRAFFITIMUUR. WORD YETI-KLAS. MAIL NAAR REDACTIE@YETI.BE

Tel het aantal Konstantinopels in deze Yeti. Stuur je antwoord vóór 1 maart naar: win@yeti.be.


DE SPANNENDSTE FIETSTOCHT

DE EEKHOORN MET DE GROOTSTE HONGER

DE KANS IS KLEIN DAT JE DIT VOLGENDE MAAND IN YETI ZIET

INHOUD:

HARDER SNOEPGOED VAN DEZE YETI: PAGINA 5 MEISJES PESTEN - PAGINA 12 LOVE? IN R VICTO IS 10 PAGINA MEER T PAGINA 7 JOUW OPA MOCH WIN 24 WALEN ZO VOELT VERLIEFDHEID - PAGINA 20 “IK PESTTE” - PAGINA

Directeur van de maand “We houden het graag ernstig. Dat is koel. Ook ik ben ernstig. En dus ook koel. Aja ... We zijn niet voor zotte dingen en zo. Dat is allemaal opgeblazen. Kijk, dit roze ding is zoiets opgeblazen. En wat zie je? Aja, dat weet je niet. Daarom zijn we er niet voor. We staan daarachter.” ks © Thin tock / Creatas

DE MOEILIJKSTE BOCHT CATHY EN LYNNY DOEN DE NABE WAKING

1, 2 ,3.

..

“Ik plaagde een klasgenoot. We zeiden met z’ n allen dat het om te lachen was. Maar eigenlijk pestte ik.” De kinderen uit de Yetiklas horen, zien en spreken. 100 % eerlijk, 100 % vrijuit. De waarheid kwetst. Of toch niet? Het hangt er maar van af wat je met de waarheid doet. Lees de reportage op pagina 20.

3


MIJN COACH IS MIJN HELD

Š

C

iti

ze

n

Pa

ni

c

David is judokampioen. Hij heeft een ZWARTE BAND en daarbovenop de vijfde Dan. Dat is dus judo op een heel hoog niveau. Om nog beter te worden, reist hij naar Japan. Daar is judo uitgevonden. Zelfs kleuters lopen daar in een kimono rond, echt. Ik ben blij dat David mijn trainer is. Hij toont me de juiste moves om al mijn medespelers met een smak tegen de mat te zwieren. Zijn geduld raakt nooit op. Hij is 100 % ZEN. Hij legt alles rustig uit. Als ik mij minder goed voel, spreekt hij mij moed in. Met enkele Japanse kreten ga ik dan terug de mat op. Eens

EEN HELD IS

... iemand die

je moed inspreekt.

4

Later wil ik een

professionele judoka zijn. Judocoach is mijn droomjob. Ik wil elke strijd winnen. Moeilijke toetsen in de klas maken me niet bang. Geen vraagstuk kan mij klein krijgen. Ik ga voor olympisch goud, ook op school.


© Thinkstock/iStockphoto

VOLGENS DEZE YETIKLASSERS

JONGENS

VOLGENS DEZE YETIKLASSERS

MEISJES

NINA “Jongens hebben een zwaardere stem. Omdat ze harder kunnen roepen, komt het ook harder over.”

VICTOR “Ze schelden je uit en weten alles beter. Ze spelen baas en zeggen ‘boerenklummel’.”

MARTHE “Jongens moeien zich met ruzies en stoken anderen op.”

ULRIC “Meisjes vinden jongens direct ‘vies’. Dat is flauw.”

VALENTINE “Meisjes schelden eerder. Jongens schoppen en meppen meer.”

ARNE “Meisjes bemoeien zich overal mee en ze zoeken boel. Ze worden soms super agressief!”

ELISABETH “Ze pesten evenveel. Jongens zijn harder en meisjes gevoeliger.”

LIAM “Meisjes klikken en roddelen. Heel vervelend!”

LORENZ “Die willen stoer doen.”

GUST “Mijn zus werd gepest door meisjes. Ze negeerden haar.”

RHUNE “Volgens mij pesten jongens meer. Maar als meisjes pesten is het erger. Meisjes pesten met woorden. Jongens met geweld.”

LUCAS “De meisjes noemen mij ‘neuspeuteraar’. Ik vind dat echt niet leuk. Jongens zeggen dat niet tegen elkaar.”

5


(advertentie)


7

“Opa fietste als tiener van dorp tot dorp. Hij mocht zo ver als hij wou. Overal had hij vrienden. Zelfs aan de zee.”

Lorenz:

“Mijn papa bouwde als kind kampen in het bos. Soms was hij soldaat, cowboy of indiaan. De hele wijk was zijn speelterrein.”

Nina:

“Mijn wereld stopt aan het einde van de straat. Ik wil graag verder. Maar dat mag niet. Mijn mama vindt dat té gevaarlijk!”

Rhune:

1600 METER VAN HUIS

OMA & OPA mochten in 1950

800 METER VAN HUIS

MAMA & PAPA mochten in 1979

300 METER VAN HUIS

IK mag in 2013

“Mijn grootmoeder ging vaak op stap met haar grote broers. De stad, het bos en nog veel verder.“

Ulric:

“De stad kende geen geheimen voor mijn mama. Ze keek graag door de winkelramen. Voor het donker kwam ze thuis.”

Lore:

ze schrik hebben dat ik gekidnapt word

ze het verkeer te gevaarlijk vinden

ze denken dat ik foute dingen ga doen

ze bang zijn dat ik verdwaal

Je ouders geven een grens aan omdat … ?

Ravotten in de tuin, skaten in de straat, fietsen rond de wijk of shoppen in de stad. Hoe groot is jouw speelterrein? Wedden dat jouw papa vroeger verder mocht. En je oma nog verder.


1

Welk verjaardagscadeau koop je voor je vriendje/ vriendinnetje? A. Een geschenkbon.

2

A. Schattie.

B. Een knuffelbeertje.

B. Jow.

C. Een paar zotte sokken.

Waar praten jullie over op de speelplaats?

3

A. We vertellen persoonlijke dingen. B. We babbelen over gewone dingen. C. We praten keiveel of zwijgen keistil.

5

Wat doe je als de ander voor je voeten op de grond valt? A. Ik vraag ‘Gaat het?’ en help als dat nodig is. B. Ik schrik en help met extra veel zorg. C. Ik help direct en we schieten samen in de lach.

8

Hoe spreek je elkaar aan in een briefje?

C. Hallo.

Hoe maak je duidelijk dat je samen aan een taak wil werken?

4

A. Ik vraag het gewoon. B. Ik weet dat de andere mij ook zal kiezen. C. Ik zoek oogcontact. Ik lach vriendelijk.


Je telefoneert met een huiswerkprobleem. A.

Je zweet en zucht en struikelt over je woorden. Je vergeet waarom je eigenlijk belde.

B.

Je praat uren over van alles en op het einde stel je snel je vraag. En je praat weer uren verder.

C.

Je vertelt meteen je probleem.

Mes en vork

Jullie passen bij elkaar zoals mes en vork. Jullie kennen elkaar en samenwerken gaat prima. Er is respect en vertrouwen. Dat is een sterke basis voor meer. Zoek de bonus in jullie relatie. Durf volop tonen wie je bent. Doe samen eens iets geks. Er zit meer in de andere dan je denkt.

Jullie komen snel tot een oplossing.

12 – 17:

7

Welke film wil je met hem/haar zien? A.

Lord of the Rings.

B.

The Simpsons.

C.

Twilight.

Peper-en-zoutstelletje

Jullie zijn een duo voor het leven. Anders en toch hetzelfde. Samen kunnen jullie alles aan. Je wil het beste voor elkaar en samen spannende dingen beleven. Het kan al eens botsen, maar het komt steeds weer goed. Verlies elkaar niet uit het oog.

18 – 21:

Lepeltjes

Jullie zijn als lepeltjes in een lade. Jullie passen bij elkaar alsof jullie voor elkaar geboren zijn. Herken je zo’n gevoel: onzeker zijn én zeker weten dat je duizend gelukkig bent bij de ander? Hier hangt liefde in de lucht. Haal diep adem en geniet. Tel je score: Vraag 1: A = 1 / B = 3 / C = 2 Vraag 2: A = 3 / B = 2 / C = 1 Vraag 3: A = 2 / B = 1 / C = 3 Vraag 4: A = 1 / B = 2 / C = 3 Vraag 5: A = 1 / B = 3 / C = 2 Vraag 6: A = 3 / B = 2 / C = 1 Vraag 7: A=2/B=1/C=3

6

7 – 11:

9


©© Bart Schoofs

10


MIJN ZON “Ik weet wat ik wil”, zegt WARA LIZ (11). “Maar ik zie wel wat er komt. Mijn hele gezin is relax. De zon stroomt door ons bloed.”

“Ik ben geboren in Nicaragua. Sinds een dik jaar wonen we in België. Dat was niet eenvoudig. Ik leerde Nederlands en wiskunde tijdens de grote vakantie. De school is hier veel moeilijker. Heel anders dan in Nicaragua. Mijn klasgenoten waren arm. Ik leerde dat je niet cool hoeft te zijn om blij te zijn. Ik wil ook wel eens iets duurs en hips. Maar dan denk ik aan Nicaragua en gaat dat over.” “Vlak voor we vertrokken kon ik in het Nederlands enkel ‘konijn’ zeggen en tot tien tellen. Mijn klasgenoten vinden mijn accent grappig. Ze denken dat ik uit Brugge kom. Ik breek mijn hoofd over 'de' of 'het' en over ‘dt’, ‘d’ of ‘t’. Nederlands is best moeilijk.” “In Nicaragua is het warm. Het regent er soms heel hard, maar verder is de zon er altijd. Als ik skype met een vriendin van mama, mis ik ons leven daar. Lekker buiten zwemmen in december kan hier niet. Maar ik mis vooral mijn vriendinnen en onze lieve huishulp. Gelukkig gaan we in juli en augustus even terug.” “Later wil ik een grote rol in een Studio100musical. Aan die droom werk ik elke dag. Ik doe musical, volg gitaar- en dansles. Ik wil geld verdienen zodat ik elk jaar naar Nicaragua kan terugkeren. Dan knutsel ik lieve dingen in elkaar voor mijn vrienden. Want een persoonlijk cadeau is echt meer waard dan iets duurs.”

© Geert De Taeye

11


13

©© Akiyoshi KITAOKA

Yetibehang #

Kleur je kamer elke maand anders met het YETIBEHANG


Zo voelt verliefd zijn


Bestand

Bewerken

Beeld

Geschiedenis

Bladwijzers

Extra

Help Google

Wat je vindt op internet is niet altijd waar. Wat waar is, vind je niet altijd op internet. Wie? Wat? Waar? … Of niet waar?

Yetiland

© Thinkstock/Hemera

© www.freyajobbins.com

A

Nieuw onderzoek toonde aan dat snoep gezond is. In basisschool ‘Toverbol’ kreeg het kraantjeswater daarom een smaakje: grenadine, appel, bosbes en citroen.

B

Als Freya honger heeft, knort haar buik. Haar ogen zien dan dingen die er niet zijn. Meester Billy ziet er plots heel anders uit.

B

Snoep-terroristen gooiden duizenden toverbollen in het drinkwater-reservoir. In basisschool ‘De Citroenappel’ stroomt nu gekleurd water.

C

A en B zijn niet waar!

C

A en B zijn niet waar!

A

“Gooi maar”, zegt Robbe. Hij test de nieuwe ‘Snow Fun Helmet’. Dat is een helm die lijkt op een bruine papieren zak. Hij beschermt je hoofd perfect.

A

Als Nic en Nac gaan wandelen, doet Sam zijn regenjas aan. “Die beesten hebben geen staart. Als ze plassen spettert het alle kanten op!”

B

Robbe gooide een sneeuwbal op juf Ingrid. Als straf krijgt hij ‘de helm’. De andere kinderen mogen naar hem mikken met papierproppen.

B

Als Sam gaat wandelen, trekt hij Nic en Nac een kraagje aan, voor de veiligheid. “We zijn dat gele ding kotsbeu”, blaffen Nic en Nac.

C

A en B zijn niet waar!

C

A en B zijn niet waar!

14

© Thinkstock/Big Cheese Photo

Als Freya haar zin niet krijgt, slaat ze al haar Barbies de kop in. Met stukjes arm, been en billen kneedt ze dan het gezicht van meester Billy.

© Thinkstock/iStockphoto

A


BV’S DOEN HET MET ELKAAR! (SCRABBELEN)

MARCIN WASILEWSKI ZET LIEFDESTATTOO VOOR ZIJN JOANNA

KZOOM JOYCE: “I LOVE WOORDEN MET EEN X” ARNE: “XTA HIER WEL VOOR JOKER” “ELKE AVOND KLEURT ZE MIJ HELEMAAL IN”

HET SPEL WORDT HARD GESPEELD!

PSY VERLIEFD OP ZIJN DANSLERARES

“ZE LEERT MIJ GEK DANSEN EN TEGELIJKERTIJD HET UUR IN HET OOG HOUDEN!

GERT VERHULST:

JOSJE:

“NEEN SAMSON, HET IS WOEF”

“EN HOE ZOUDEN JULLIE KADRIE DAN SPELLEN?”

15


Luna is onze nieuwe klasgenoot.

Ziet Noah me staan?

Hé Luna, Ik ben op Emma. Wil je me helpen haar een brief te schrijven? Nathan Die Luna ziet er heel wijs uit. Misschien kan zij mij helpen?

1 Ze vergeten de brief op de bank!

2 Marie vindt de brief van Nathan. De brief is ondertekend met een N, de N van ...

Luna en Nathan schrijven samen een brief aan Emma.

3

Marie schrijft een antwoord. Aan Noah! ‘Afspraak om 16 uur aan de fietsenstalling.’

Is dit een briefje van Noah aan mij? Echt

4

5

6

Oei!

Net dan verliest Marie haar brief aan Noah.

Ik ben de brief aan Emma op de bank vergeten!

Marie steekt haar antwoord vlak voor de speeltijd in haar jaszak.

16

7

8

9


Nu ben ik nieuwsgierig.

Emma verwacht me om 16 uur aan de fietsen.

Op de omslag staan ‘Aan N.’!

Hé Nathan, kijk een brief.

Wow, Emma. Dat wordt leuk voor jou om 16 uur aan de fietsen.

10

11

12

Marie!

Marie ontdekt dat de brief niet meer in haar jaszak zit.

13

Nathan hoopt Emma te zien. Marie hoopt Noah te zien. Emma is benieuwd. Luna ziet dat er iets mis is gelopen. Luna leidt Marie weg van de fietsenstalling.

Oh Emma.

14

Oh Nathan.

Ik hoopte zo dat Noah er stond. Ik help je een brief te schrijven.

15

16

Luna vergeet deze eerste dag op haar nieuwe school niet snel. Ook voor Emma en Nathan blijft het een bijzondere dag. Hoe zal het verder gaan met Marie en Noah?

17

©© Foto's: Sieger Joostens

Zou Noah mijn brief gevonden hebben?


YETI IS HET ENIGE ECHTE HELP-BLAD. OOK VOOR TIENERS IN NOOD / YETI IS HET ENIGE ECHTE HELP-BLAD. OOK VOOR TIENERS IN NOOD /

Een blozende-wangen-vraag stel je aan dokter Schaemroodt. Ze geeft je heel voorzichtig een antwoord.Meer vragen en antwoorden vind je op yeti.be/vraag.

TAMPON OF MAANDVERBAND Ik kreeg gisteren mijn maandstonden en ik gebruik nu maandverband. Ik zou graag tampons gebruiken, maar ik durf dat niet. Wat moet ik doen ?

Dokter Schaemroodt zegt: HET VERSCHIL Tampon en maandverband vangen het menstruatiebloed op als je ongesteld bent. Tampons schuif je in je vagina. Na enkele uren trek je met een koordje de tampon er weer uit. Maandverband plak je in je onderbroek. Het heeft plakstrips waarmee het op zijn plaats blijft. WAT JIJ WIL Jij kiest zelf of je maandverband gebruik t of tampons. Probeer ze beide uit en zie waar jij je het best bij voelt. Veel jonge meisjes kiezen voor maandverband omdat ze zich daar het gemakkelijkst bij voelen. Het leuke aan tampons is dat je kan zwemmen terwijl je ongesteld bent. Je kan ook een tampon samen met een maandverband gebruiken, dan is het risico dat er bloed op je ondergoed lekt miniem. DE EERSTE KEER De eerste keer een tampon inbrengen is best spannend. Duik de badkamer in. Neem je tijd. Ontspan je. Zorg dat je niet gestoord wordt. Na enkele pogingen ben je het gewoon en is er niets meer aan. In de doos van de tampons zit een briefje dat je stap voor stap uitlegt hoe je een tampon gebruik t. HELP! Waar kan ik terecht met mijn probleem? Vragen? Stuur een brief naar: Yeti – dokter Schaemroodt – Koning Albert II-laan 15 – 1210 Brussel (vermeld je adres en telefoonnummer) of stuur een mail naar: dokter@yeti.be. Je vraag wordt vertrouwelijk behandeld. Yeti zet niets in het blad of op de site dat jij niet wil.

18

© Katrijn Van Giel

Praten? Bel gratis naar “awel” op nummer 102. Bellen kan elke dag van 16 tot 22 uur, behalve op zon- en feestdagen. Chatten kan maandag, dinsdag, woensdag en vrijdag tussen 18 en 22 uur op awel.be.


/ YETI IS HET ENIGE ECHTE HELP-BLAD. OOK VOOR TIENERS IN NOOD / YETI IS HET ENIGE ECHTE HELP-BLAD. OOK VOOR TIENERS IN NOOD

VRAAG HET AAN LISA VOOR TIENERS IN NOOD. LISA IS EEN ECHTE HELPHELD ELKE MAAND BEANTWOORDT LISA HIER JOUW VRAGEN.

Ik ben pester

V

Kan jij mij helpen, want ik ben een pester, terwijl ik dat niet wil. LISA SPREEKT! Jij wil ophouden met pesten. Ik ben heel blij om dat te horen. Pesten is niet goed. Pesten maakt de sfeer kapot voor iedereen. In de eerste plaats voor het meisje of de jongen die gepest wordt, maar ook voor de rest van de klas en dus ook voor jou.

LISA TIPS! © FOX

• Hoor de stilte. Denk je dat anderen je stoer vinden omdat je pest? De meeste kinderen vinden pesten stom en vervelend. Ook al durven ze dat niet zeggen. •

Zie de pijn. Kijk naar het gezicht van diegene die je pest. Zie hoe hard jouw gedrag aankomt. Durf je van rol wisselen?

Doorbreek de stilte. Verzamel echte vrienden rond je, die niet bang zijn om te zeggen dat je moet stoppen met pesten. Zoek jongens of meisjes bij wie jij jezelf kan zijn, zonder te pesten.

T G HE R AA

AAN

JOS

Een vraag over huiswerk, regels op de speelplaats of lawaai in de refter? Jos weet wat mag en kan op school.

“Ik ben verliefd en kan me niet meer concentreren” TIP VAN JOS Concentratie en liefdestwijfel ... dat gaat niet samen. Je moet keuzes maken. A. Ofwel geniet je van elk moment. Af en toe zuchten, twijfelen en zweven. En daarna weer leren, leven en spelen. Zo droom je wanneer het je past, maar doe je ook wat je te doen hebt wanneer het moet. B. Ofwel kies je voor zekerheid. Je stapt op de jongen of meisje af en je zegt wat je te zeggen hebt. Luid, lief en duidelijk zodat er geen twijfel is over jouw boodschap. Bereid je voor op mogelijke antwoorden. Zodat je niet te hard uit je schoenen vliegt door zijn of haar reactie.

LEES DE ANTWOORDEN VAN LISA & JOS VIA WWW.YETI.BE/VRAAG. © NIX

19


© Thinkstock/Goodshoot

“IK WIST VAN HET PESTEN AF, MAAR IK ZWEEG” Brent: “NIEMAND ZEGT STOP” “Pesten en plagen, dat is een verschil. Soms plaag ik, maar ik weet dat ik eigenlijk aan het pesten ben. Als je met een groepje iemand plaagt, is er niemand die stop zegt als het pesten wordt. Dan stap je beter uit het groepje. Ik deed dat niet. Ik was wel blij toen het na een tijd verminderde. Ik wilde geen pester zijn. Een klasgesprek hielp. Het maakte duidelijk dat niemand ruzie wilde.“

Thomas:

“HELEMAAL ALLEEN” “Een klasgenoot stond helemaal alleen. Niemand nam het voor hem op. De pester had een grote groep rondom zich. Ook ik pestte, uit schrik om ook alleen te staan. We lachten die ene leerling uit, elke dag opnieuw. Op de speelplaats, tijdens de turnles, in de refter … Na een tijd ook in de klas. Toen kwam de juf tussenbeide. Ik leerde toen naar mezelf kijken door de ogen van het slachtoffer. Dat is geen mooi gezicht. De juf maakte duidelijke afspraken. Ze hield vooral de leider van het pestgroepje in het oog. Die kreeg direct straf als hij pestte. Dat werkte. Niemand wil straf of een opmerking in de agenda. Het is nog niet helemaal opgelost. Het pesten is wel gedaan, maar die leerling staat nog dikwijls alleen. Het moet voor hem heel moeilijk zijn om de anderen opnieuw te vertrouwen.”

HOREN, ZIEN EN SPREKEN!

wordt. Roep het pesLaat het horen als er gepest de andere kant op als ten een halt toe. Kijk niet ben gevonden. Blijf pesters een slachtoffer heb p naar je vrienden en niet aan de kant staan. Sta ten te stoppen. Spreek klasgenoten om het pes er en je ouders. Zet de erover met je juf of meest e rond pesten. Hoor, zie stap en doorbreek de stilt en spreek.

I

EF!

20

EX

S CLU

ketnet.be je Zin om te spreken? Zet op de chatbox. verhaal via de webcam op


TOEN BEGON HET PESTEN

“ZE RODDELDEN OVER MIJ” Laura:

Vision © Thinkstock /Digital

Hugo: “KLASGENOTEN WERDEN VIJANDEN” “Pesten verdeelde onze klas in twee vechtende groepen. Geen vuisten en stampen, wel een hoop roddels en ruzie. De strijd ging tussen twee meisjes. Ze vormden elk een groepje. Ik zat in een van die twee kampen. De kinderen uit de andere groep waren plots vijanden. De brief van een mama aan de hele klas over het pesten, was een bom. Er volgden extra tranen en ruzie. Maar toen kwam er een sorry van het ene meisje aan het andere. Iedereen was blij want we waren de ruzie beu.”

“Het klikte niet tussen mij en een meisje van de klas. Ze zocht altijd ruzie met mij. Ze verzamelde een groepje rondom zich. Toen begon het pesten. Ze roddelden over mij. Ze vonden elke dag wel iets anders om mij mee uit te lachen. Ik voelde me eenzaam. Thuis weende ik in bed. Aan mijn mama kon ik het vertellen. Later ook aan de juf. Toen kwam er een klasgesprek want ondertussen waren er twee groepen die erg hard waren tegen elkaar. Dat gesprek deed geen deugd. Alle lelijke verhalen werden verteld. Zo kreeg ik ook plots de stempel van pestkop terwijl ik me alleen maar verdedigde. Er volgden afspraken en een beetje rust. De echte oplossing kwam als vanzelf. We waren op klasuitstap en de juf spoorde ons aan om gewoon met elkaar te praten, over gewone dingen. Dat was leuk. We dachten niet aan de ruzie. Daarna is het goed gebleven.”

D!

© Thinkstock/Brand X Pictures

“IK HAD SCHRIK”

KEN SCHOK

Nina: “Ik voelde me slecht omdat mijn broertje gepest werd. Het ging hard. Twee klasgenootjes maakten zijn spullen stuk. Ik durfde hem op school niet helpen omdat ik schrik had van die pesters. Ik wilde hem wel beschermen. Mijn ouders zagen snel dat er iets fout liep op school. Mijn broer kreeg thuis veel troost en raad. Het pesten stopte daar niet mee. Maar ik zag wel dat mijn broer hierdoor sterker werd. De twee pesters zijn ondertussen geen vrienden meer van elkaar. Ze zijn rustiger geworden. Mijn broertje loopt niet meer in hun vizier.”

BELUISTER HET ANTI-PESTLIED VAN YETI. GA NAAR WWW.YETI.BE/IEDEREENANDERS. OF BELUISTER 'HOE MOOI' OP YOUTUBE. 'HOE MOOI ZOU DE WERELD ZIJN'

21


Trkkn, trkkn, trkkn, trkkn, trkkn, trkkn, trkkn, trkkn, trkkn, trkkn, trkkn, trkkn, trkkn, trkkn, trkkn, trkkn, trkkn, trkkn, trkkn, trkkn, trkkn, trkkn, trkkn, trkkn ...

1

Leg twee boeken op tafel met de bladerkant naar elkaar toe.

2

Weef de bladen in elkaar zoals je speelkaarten schudt.

© Illustratie: Michael Dilissen | Diede rik Jeang out © Foto: Bettmann/C ORBIS

3

Pak de rug van één boek vast. Vraag iemand om het andere boek los te trekken. Dat lukt niet.

Extra Doe-tip

Hang de boeken tussen de garagepoort en de achterbumper van de auto. Wie volgt je ma tot op haar werk? De boeken of de poort?

Extra Doe-tip

Vergeet touwtrekken. Jij en je vrienden worden boekentrekkers!

Extra Doe-tip

Hang twee geweven boeken met een touwtje aan je losse melktand. Je vriend trekt. Wat lost eerst? De boeken of je gebit?

Extra Doe-tip

Span de boeken tussen twee fietsen. Jij vertrekt gelijk met je vriend. In de andere richting.

22

Extra Doe-tip

Test de kracht van je boek Frans en het uithoudingsvermogen van je taalschrift.


,

23


&

KOM UIT JE KOT, DOE MEE MET JOE CLAXON!

WIN

WALEN 21 HALEN ZONDER TE BETALEN

HOE? ➟ NODIG een klas met Franstalige leerlingen uit Wallonië of Brussel UIT. ➟ BEDENK voor een hele dag LEUKE ACTIVITEITEN om SAMEN te doen. Maak een “toeristisch” en gastvrij dagprogramma: een zoektocht door je dorp, wissel van taal voor een les wiskunde, een voetbalmatch op de speelplaats, samen eten maken … ➟ STUUR vóór 2 maart een plan en kostenraming van de ontmoetingsdag naar: redactie@ yeti.be Yeti kiest het vriendelijkste programma en betaalt alles.

© Citi zen Panic

Mais d’abord, faites vos exercices de français!

Joe Claxon toetert het hele land door. Zijn truck zit vol speedpetrol en goede wil. Elke maand haalt hij een straffe toer uit, om de wereld te verbeteren. Kom uit je kot, doe mee met Joe Claxon!

Yeti is een gratis en verschrikkelijk blad dat maandelijks komt grommen. Het is een uitgave van het Vlaams ministerie van Onderwijs en Vorming. De school kan het blad gratis aanvragen voor alle leerlingen van het vijfde en zesde leerjaar. Yeti is het stoute broertje/zusje van Klasse voor Leraren, Klasse voor Ouders en Maks! Alleen overheidsinstellingen kunnen adverteren in Yeti, bel 02 553 96 94 - YETI - Koning Albert II-laan 15 - 1210 Brussel - Redactie: tel. 02 553 96 86 - Abo. tel. 02 553 96 88 - redactie@yeti.be - www.yeti.be - Maandblad verschijnt niet in januari, mei, juli en augustus - Afgiftekantoor 3200 Aarschot 1 - Erkenningsnummer: P409041 - Hoofdredacteur: Pieter Lesaffer - Eindredacteur: Bavo Wouters - Redacteur: Wim Vercruysse, Tim Bossaert - Secretariaat: Yvette Schreurs - Beeldredacteur: Jo Valvekens - Vormgeving: Mieke Keymis - Verantwoordelijke uitgever: Luc Jansegers - Klasse en Yeti zijn teamwork. De hele ploeg vind je op www.klasse.be.

Profile for klasse.be

Yeti 99  

Yeti is een gratis grommend blad dat maar af en toe bijt. Dankzij het Vlaams Ministerie van Onderwijs en Vorming. Zit jij in het vijfde of h...

Yeti 99  

Yeti is een gratis grommend blad dat maar af en toe bijt. Dankzij het Vlaams Ministerie van Onderwijs en Vorming. Zit jij in het vijfde of h...

Profile for klasse.be