Yeti 98

Page 1

Volwassen tienerblad December 2012 – Yeti 98


Š Thinkstock

Yeti is van iedereen Net zoals onze stad We voelen ons vrienden van elkaar. We zijn allemaal anders. Ook al is Guido de broer van Patrick en Yousra de zus van Dina. Onze juffen hebben vier letters gemeen in hun naam. We dragen een uniform op school, maar omdat we nu Yeti maken, trekken we liever een Yetishirt aan.

2


WORD YETIKLUPPER EEN X-RAY-BRIL, EEN VERDWIJN-PISTOOL OF EEN PLAK-SNOR lid 13 kt i 20 maa r a a u p jan etiklu en. G k 1 n r Y in je kli óó de w v e n Wie dt va om t n mik e r wo l kans I.BE oog. e T ve r YE p het naa den o mid

misschien niet

en zoon De best gesorteerde vader

De hulpvaardigste broer

De minst graag geziene bro ertjes

Het dodelijkste kopieerapp araat

Later word ik … 4

12

“Ik ontwerp kleren voor Rihanna”

Zoek de 365 gelijkenissen

8

Hier woont de Yetiklas

7

Ben ik eenzaam? Briefgeheimen 16 Het coolste speelgoed

20

DIRECTEUR VAN DE MAAND “Kinderen verliezen hun sjaals en mutsen. En dan worden ze verkouden. Je wil niet weten hoeveel snotneuzen in mijn school rondlopen. Snot bestaat in zo veel vieze kleuren. Maar deze winter zal het anders zijn. Tijdens de weekends brei ik samen met mijn vriendin de sokken van ons lijf. Voor elk kind een muts en een sjaal! Laat de winter maar komen.”

3


EEN HELD IS ‌ IEMAND DIE EEN ANDER MOOIER MAAKT.

Elke maand zoekt Yeti de uitblinker in jouw leven Vandaag vertelt Guido uit de Yetiklas naar wie hij opkijkt.

Guido droomt

MAN VAN DE

Ik zou dolgraag kleren voor Rihanna ontwerpen. Ik word man van de mode. Vol energie tekenen en schrappen en opnieuw zoeken. Tot ik het beste ontwerp heb. Kleur, stof en vorm moeten kloppen.

Guido is zeker!

Rihanna is mijn held Ik volg Rihanna niet in de boekskes. Ik luister naar haar muziek en bekijk de videoclips. Rihanna wisselt van stijl net zoals van haarkleur. R&B, poprock, dance zijn haar ding. Maar ik hoor ook reggae, dubstep, electro en rock in haar liedjes. Op YouTube zie ik dat ze achter de schermen hard aan haar shows werkt. Ze haalt het beste uit zichzelf. Ze straalt die energie uit naar haar team. Zo moet ze geen baas zijn, maar blijft ze wie ze echt is.

4

Met mijn kleren voelen mensen zich mooier. Mode die past bij wie je bent. Een tante maakte mijn ontwerp in het echt. Het was een zomers kleedje met rode rozen op.

Š Reuters & Thinkstock

MODE


IK ZEG HET DIRECT JOS

WAT DOE JE?

1/5

“Ik ben beter eerlijk. Als ik lieg, zien ze het aan mijn blik.”

IK STEL HET UIT

“Ik stel het uit tot vlak voor de school begint. Als ik op school zit, zien mijn ouders me niet en vergeten ze het.”

“Als je het uitstelt, kan je het vergeten. Dan wordt het nog erger.”

TOMMY

SORAYA

EEN BOZE OPMERKING VAN JE JUF

EEN NOTA IN JE AGENDA VLAK VOOR HET WEEKEND

4/5

PATRICK

YOUSRA

“Mijn moeder zou zo boos zijn dat ik het hele weekend op straf moet zitten.”

MOHAMED

“Als ze me zouden betrappen, krijg ik nog meer straf.”

“Anders mag ik het hele weekend niet meer buiten.”

FATIH

“Anders gaat de juf mijn ouders bellen.”

PRAAT MEE OP YETITV WWW.YETI.BE

JONATHAN “Ik wil een leuk weekend, dus ik zeg het pas maandagochtend.”

5


(advertentie)


WWW.YETI.BE/ IEDEREENANDERS

7


ja

ja

nee

ja

nee

nee

nee

ja nee

ja

ja nee

actie

8

actie

actie


ja

nee

ja

nee ja

nee

nee

ja ja

actie

actie

nee

actie

9


©© Bart Schoofs

10


“Om mee te kunnen doen aan Belgium’s Got Talent maakte ik een dom filmpje met een goedkope camera”, zegt KAROLIEN (11). Enkele maanden later kent de hele wereld haar.

“Als mensen vragen ‘Please, Karolien, zing nog eens ...’ dan klap ik dicht. Ik ben geen aapje. Zingen doe ik als ik het zelf wil. Dan geniet ik ervan. In mijn klas heeft iedereen een talent. Tia is een knutselfee, Dustin is de voetbalster en Angelina vindt haar eigen kledingstijl uit. Je talent ontdek je door complimentjes van anderen. ‘Goed gedaan!’ Dat moeten we meer zeggen tegen elkaar.” “Als ik niet zing, bedenk ik dansmoves of lees ik. In Yeti vind ik ‘Lag Allemaal’ fantastisch. Leesboeken die over echte dingen gaan, kunnen ook. Liefde en vriendschap enzo. Mijn windhonden zijn mijn schatjes. Greyhounds zijn het eigenlijk. Ze lopen hondenraces in binnen- en buitenland. Ze moeten elke dag wandelen. Af en toe trekken we sprintjes in het bos. Dan vliegen ze met 80 km/u voorbij.” “Ik kijk enorm op naar Adèle. Niet alleen omdat ze zo goed zingt. Ze gedraagt zich niet als een verwende wereldster. Ze doet gewoon. Ik word later kleuterleidster. De hele dag zingen en die kleine dwergjes doodknuffelen: heerlijk! In een chocoladefabriek wil ik ook werken. Ik word kierewiet van chocolade. Wedden dat ik aan de laatste bladzijde van deze Yeti lik?”

© Geert De Taeye

11


©© malo-photos

Yetibehang #12 Kleur je kamer elke maand anders met het YETIBEHANG

Later word ik …Bestand

Bewerken

Beeld

Geschiedenis

Bladwijzers

Extra

Help Google

extreem

Zoeken

Ongeveer 11.200.000 resultaten (0,30 seconden)

Jij zoekt het woord

Web

‘extreem’

Maps

Dit zijn je resultaten.

Nieuws Meer

Duid aan op welke link jij WEL en welke link jij NIET klikt.

Extreem toerisme - Wikipedia

nl.wikipedia.org/wiki/Extreem_toerisme

Afbeeldingen

Extreem toerisme is een vorm van toerisme waarbij mensen naar gevaarlijke plaatsen (bergen, oerwouden, woestijnen) reizen of deelnemen aan gevaarlijke... extreem (Betekenis/definitie van) www.encyclo.nl/begrip/extreem

extreem Resultaten uit de online Nederlandstalige encyclopedieën in één oogopslag. Zita Video - extreem - video filmpjes video.zita.be/search/video-filmpjes/extreem.aspx?...extreem...

extreem / video filmpjes … - anorexia extreme (niet voor gevoelige zielen), 2. anorexia … video filmpjes - ms howard stern extreem dom blondje 2 … Xtreem grappig www.yeti.be

Extreem haar

Video’s

2012 - Minister Xavier Treem roept Yeti uit tot zotste magazine ooit in de geschiedenis van het gedrukte woord … Extreem grappig werd het toen hij na zijn speech over zijn veter struikelde en van het podium kledderde... Extreem strijken - Wikipedia nl.wikipedia.org/wiki/Extreem_strijken

Extreem strijken is een sport waarbij de deelnemer een strijkplank, een strijkijzer en een paar kledingstukken meeneemt naar een moeilijk te bereiken locatie, … Hét feestkapsel voor kerst: extreem steil - HLN.be www.hln.be/.../Het-feestkapsel-voor-kerst-extreem-steil.dhtml

Extreem brutaal politie... youtube.com 33 mei 2012

klaar

29 okt 2012 – Een must voor dit kapsel is een stijltang, zorg er dan wel voor dat er geen enkel golfje in je lange ..., lees meer op Kanaal You.


SOS PIET: PIET TUIMELT IN KETEL EN ONTSNAPT OP HET NIPPERTJE! HET GEHEIM VAN ZIJN JEUGDIGE LOOK

TOM CRUISE: “EEN DAGELIJKS MASKER VAN DUIVENPOEP”

GENE THOMAS EN ZIJN NIEUWE CD

“MISSCHIEN WAS ONTVLAMBAAR TOCH NIET ZO’N GOEIE TITEL”

STERREN EN HUN PROBLEMEN

TAYLOR SWIFT LIJDT AAN SMETVREES “MIJN VRIENDEN NOEMEN MIJ TAYLOR SWIFFER”

ROBBIE WILLIAMS IS BANG VAN SPINNEN “ZE VOLGEN MIJ OVERAL EN HIJGEN IN MIJN NEK!” 15


Brief aan mezelf Soms zijn geheimen spannend en leuk. Soms om te bewaren, soms om te delen. Soms wegen geheimen te zwaar. Dan is het geheim delen de juiste stap. Als je voelt dat je geheim jezelf of anderen geen goed doet, kan je het geheim beter delen.

Een geheim doorvertellen om interessant te lijken, helpt je niet vooruit. Je verliest het vertrouwen van anderen. Twijfel je of het goed is om een geheim te bewaren, denk dan aan de toekomst. En stel jezelf deze vier vragen ...

Ga jij je beter voelen als je het geheim deelt? --------------------- JA/NEE Help je anderen door het geheim te vertellen? --------------------- JA/NEE Is het belangrijk dat je het geheim doorvertelt? --------------------- JA/NEE Is het een noodsituatie? --------------------- JA/NEE

Š Briefgeheimen - Uitgeverij Nieuw Amsterdam

16


Driemaal ja? Zoek dan het juiste oor. Wie vertrouw je? Wat gaat die doen met het geheim? Ga je je veiliger voelen als die andere je geheim kent? Soms kan je het geheim eerst aan je beste vriend(in) vertellen om dan samen naar een volwassene te stappen.

17


YETI IS HET ENIGE ECHTE HELP-BLAD. OOK VOOR TIENERS IN NOOD / YETI IS HET ENIGE ECHTE HELP-BLAD. OOK VOOR TIENERS IN NOOD /

Een blozende-wangen-vraag stel je aan dokter Schaemroodt. Ze geeft je heel voorzichtig een antwoord.Meer vragen en antwoorden vind je op yeti.be/vraag.

➤ Je puberteit komt eraan. Dat hou je niet tegen. Heel normaal dat jij nieuwsgierig bent. De puberteit start tussen 10 en 14 jaar. Bij meisjes start ze meestal vroeger dan bij jongens.

PUBERTEIT Dag Dokter, ik ben een meisje van 11 en wil weten wanneer de puberteit begint.

In de puberteit verandert er heel wat. De hormonen worden actief en veranderen je lichaam van binnen en van buiten. buiten. Ze beïnvloeden niet alleen hoe je eruitziet, maar ook hoe je je voelt. Dus ga je je anders gedragen. De anderen – en zeker je ouders – merken de verschillen.

Wat verandert er allemaal aan het lichaam van meisjes en jongens?

eest Lichaam Zweetgeurtjes en puisten zijn een ‘extra’ voor jongens en meisjes in de puberteit. ➤ Als je een JONGEN bent, wordt je stem lager. Je krijgt baardhaar, snorhaar, schaamhaar, okselhaar, arm-, borst- en beenhaar. Je penis wordt groter en je moet hem regelmatig wassen. Je lichaam maakt voor het eerst sperma aan. ➤ Als je een MEISJE bent, worden je borsten groter en je dijen en heupen krijgen een vollere vorm. Je krijgt schaamhaar. Ongeveer een jaar voor de eerste menstruatie kan je een kleurloos tot witachtig vocht in je onderbroek vinden. Dat is het witverlies. Regelmatig met water wassen, is de boodschap.

Zowel bij jongens als meisjes veranderen ook je gevoelens. Vaak erg plots. Terwijl je het ene moment blij en vrolijk bent, kan je stemming plots omslaan en krijg je sombere gedachten. Of je voelt je onzeker over jezelf en je lichaam. Je krijgt ook andere interesses: je wil meer weten over kussen en vrijen. Je gaat fantaseren over seks of over iemand die je mooi of leuk vindt.

Omgang In de puberteit wil je graag onafhankelijker zijn van je ouders en spendeer je graag veel tijd met je vrienden. De eerste vlinders in je buik komen eraan en dat zorgt soms voor de nodige verwarring in je hoofd. Je wordt misschien niet altijd begrepen, maar maak van elke dag een feest!

HELP! Waar kan ik terecht met mijn probleem?

18

Praten? Bel gratis naar “awel” op nummer 102. Bellen kan elke dag van 16 tot 22 uur, behalve op zon- en feestdagen. Chatten kan maandag, dinsdag, woensdag en vrijdag tussen 18 en 22 uur op awel.be.

© Katrijn Van Giel

Vragen? Stuur een brief naar: Yeti – dokter Schaemroodt – Koning Albert II-laan 15 – 1210 Brussel (vermeld je adres en telefoonnummer) of stuur een mail naar: dokter@yeti.be. Je vraag wordt vertrouwelijk behandeld. Yeti zet niets in het blad of op de site dat jij niet wil.


/ YETI IS HET ENIGE ECHTE HELP-BLAD. OOK VOOR TIENERS IN NOOD / YETI IS HET ENIGE ECHTE HELP-BLAD. OOK VOOR TIENERS IN NOOD

VRAAG HET AAN LISA VOOR TIENERS IN NOOD. LISA IS EEN ECHTE HELPHELD ELKE MAAND BEANTWOORDT LISA HIER JOUW VRAGEN.

Ik zie het niet meer zitten Dag Lisa, ik heb de pest aan het leven. Ik voel me elke dag opnieuw rotslecht. Ik heb geen idee WAAROM. Maar de vraag is nu hoe ik het weer ‘leuk’ kan vinden? LISA SPREEKT! Iedereen heeft af en toe een mindere dag. Als je die gevoelens lange tijd aan een stuk hebt, is er meer aan de hand. Praten is de eerste stap naar verandering. Problemen verdwijnen niet door het praten zelf MAAR je zet wél een eerste stap. Door anderen te laten weten wat er aan de hand is, kunnen ze jou helpen.

LISA TIPS! •

Laat dit weten aan je ouders of aan een andere volwassene die je vertrouwt.

Je kan ook terecht bij je juf of meester of iemand van het CLB.

Bel naar ‘awel’ op het gratis nummer 102.

Tips om je beter te voelen, vind je hier www.noknok.be.

V

T G HE R AA

AAN

JOS

Een vraag over huiswerk, regels op de speelplaats of lawaai in de refter? Jos weet wat mag en kan op school.

“Jos, leer me spieken” VIER TIPS VAN EEN SPIEKEXPERT. 1.

Maak de allerkleinste spiekbriefjes. Haal de kern uit je leerstof. Vat alles samen in enkele woorden. Herlees de briefjes de ochtend voor je naar school vertrekt. En laat ze thuis.

2.

Gebruik beeldtaal. Maak een tekening van wat je moet leren. Neem met je ogen een foto van die tekening en bewaar die in je hersenen. Sluit even je ogen tijdens de toets en de tekening verschijnt helder en duidelijk.

3.

Blijf kalm. Stress kan je onzeker maken. Geloof in wat je kan en weet. Bereid je tot in de puntjes voor.

4.

Laat je niet verrassen. Bedenk vooraf welke vragen er mogelijk gaan komen.

LEES DE ANTWOORDEN VAN LISA & JOS VIA WWW.YETI.BE/VRAAG. © NIX

19


MEHMET: “Als veel kinderen op school meedoen, doe ik ook mee. Anders kan ik niet meepraten.”

Honderd jaar geleden Honderd jaar geleden deden deden kinderen dezelfde kinderen dezelfde spelletjes spelletjes als jij. als jij. Sommige speelgoedrages Sommige speelgoedrages bestaan zelfs al meer dan bestaan zelfs al meer tweeduizend jaar. dan tweeduizend jaar. Pardon?? Pardon??

“Ik vond de BeyBlade uit tijdens het gras afrijden. Toen ik de grasmachine in gang wilde trekken, begon het ding als een gek rond te tollen. Mijn armen en benen hangen nog steeds ergens in de boom bij de buren.”

Bij de Romeinen bestonden tollenaars. Moeha! De moderne versie van de trektol heet BeyBlades.

- 865 v. Chr.

De Romeinen knikkerden. Glazen knikkers bestaan sinds 1890.

30

“Ooh, noemen jullie dit knikkeren? Ik heb altijd vreselijke last gehad van neusloop. Na een tijdje wordt dat groene spul wat harder. Ik rol er dan balletjes van en laat ze harden op de vensterbank. Zo heb ik er zelf nog wat aan, he!”

De oude Grieken waren echte bikkelaars. Ze gebruikten kootbeentjes van schapen en geiten. Later kwamen er bikkels in lood. (Bikkelhard!) Sinds 1960 bestaan ze gewoon in plastic.

SANA: “Rages willen mensen lokken. Je krijgt ze als beloning omdat je in die winkel koopt.”

IMANE: “Rages zijn vaak leuk om te verzamelen. Als ik het leuk vind, doe ik mee.”

20

AMIN: “Straffe rages zijn altijd dingen die kinderen interesseren. Die gaan dan zeuren bij hun ouders omdat ze het per se willen hebben.”


DE RAGE-TOP-TIEN Zó denkt de Yetiklas

“Ik ontdekte dit leuke spelletje toevallig tijdens een stevige ochtendwandeling. Ik liep door een spinnenweb met mijn hand. Die smerige spin wilde maar niet lossen. Ze kroop telkens weer omhoog.”

1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. 9. 10.

Wii - Just Dance Angry Birds Scoobidoo Smurfen Gogo’s Silly Bandz Walibikaarten Diabolo Breien Voetbalstickers

Welke rage zet jij op 1? Nummer ze.

In oude Griekse kunstwerken werd al gejojood. Via China kwam de jojo ons land binnen in de 18de eeuw.

122

1860

morgen

© Bart Schoofs

De diabolo bestaat al heel lang in China. Bij ons wordt het voor het eerst een rage in 1900. TOMMY: “Ik doe mee aan rages. Je betaalt evenveel in de winkel, maar je krijgt iets extra’s.”

MAÏLYS: “Ik doe meestal niet mee aan rages. Het is kinderachtig en geldverspilling.”

“Mijn vadel was pottenbakkel. Hij gooide de gloeiend hete kluiken naal mijn kop als ik stlaf veldiende. Ik bedacht een tlucje met twee stokken en een koold eltussen. Ik noemde het Dia-Bo-Ro. Maal mensen velstonden mij velkeeld.”

DONIA: “Een rage is iets wat jongeren leuk, hip en cool vinden.”

YOUSRA: “Ik doe mee aan rages. Anders heb ik het gevoel dat ik word uitgesloten.”

21


e d n e s dan ijzerdraad HOE?

NODIG: zelfde • twee de en z wijngla er • maatbek rdraad • fijne ijze

Doen! Overtroef je oudere broer, daag je opa uit en doe je lief “OMG” zeggen. Zet de glazen klaar en laat hen proberen. Zeg: “Doe de draad vallen. Je mag de draad en dat glas niet aanraken.”

1

Plaats twee dezelfde wijngla zen naast elkaar op de tafel. Vul beide glazen met juist 100 ml water.

© Michael Dilissen | Diederik Jeangout

2

Leg een stukje ijzerdraad op de rand van een glas.

3

Maak je wijsvinger nat. Wrijf over de rand van het andere glas tot je geluid hoort. De ijzerdraad beweeg t en valt, zonder dat je hem aanraak t.

Doe meer of minder water in de glazen en bouw een glazen orgel. Speel jij straks ‘Broeder Jacob’ op het kristallen servies van je oma?

22

Op zoek naa r leuke fi lmpjes van deze truc. Ga naa r YouTube en type in: ‘Glass organ’


23


KOM UIT JE KOT, DOE MEE MET JOE CLAXON!

&

WIN

EEN CHOCOLADEFONTEIN W!N EEN (H)EERLIJKE CHOCOLADEFONTEIN & EEN LADING (H)EERLIJK FRUIT!

HOE? ➟ SCHRIJF je klas IN bij Max Havelaar en word MAX-klas. www.maxzoektklas.be

Wint jouw klas deze wedstrijd? Dan krijg jij EEN NIEUWE MEESTER! Pieter Embrechts zingt samen met jou de Chocolate Song!

➟ ORGANISEER een ‘Fair’ EINDEJAARSFEESTJE in je klas. Bezoek de Wereldwinkel. Je vindt er Fair Trade lekkernijen. ➟ STUUR EEN FOTO van het feestje vóór 10 januari naar: redactie@yeti.be

©

G

e

tty

Im a

ge s / iS

to c kp

h ot o

Joe Claxon toetert het hele land door. Zijn truck zit vol speedpetrol en goede wil. Elke maand haalt hij een straffe toer uit, om de wereld te verbeteren. Kom uit je kot, doe mee met Joe Claxon!

Yeti is een gratis en verschrikkelijk blad dat maandelijks komt grommen. Het is een uitgave van het Vlaams ministerie van Onderwijs en Vorming. De school kan het blad gratis aanvragen voor alle leerlingen van het vijfde en zesde leerjaar. Yeti is het stoute broertje/zusje van Klasse voor Leraren, Klasse voor Ouders en Maks! Alleen overheidsinstellingen kunnen adverteren in Yeti, bel 02 553 96 94 - YETI - Koning Albert II-laan 15 - 1210 Brussel - Redactie: tel. 02 553 96 86 - Abo. tel. 02 553 96 88 - redactie@yeti.be - www.yeti.be - Maandblad verschijnt niet in januari, mei, juli en augustus - Afgiftekantoor 3200 Aarschot 1 - Erkenningsnummer: P409041 - Hoofdredacteur: Geert Neirynck - Eindredacteur: Bavo Wouters - Redacteur: Wim Vercruysse, Tim Bossaert - Secretariaat: Sabrina Claus - Beeldredacteur: Jo Valvekens - Vormgeving: Mieke Keymis - Cover: Lune (4) & Fara (6) - Verantwoordelijke uitgever: Jo De Ro - Klasse en Yeti zijn teamwork. De hele ploeg vind je op www.klasse.be.


Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.