Yeti 97

Page 1

Konink lijk tijdschrift november 2012 - nr. 97

KONINGIN DOLLY ZEGT:

POPULAIR IN 5 STAPPEN ZO EET JE CAVIA WIN 35 KG SPECULAAS


st © Think ock / iS tockphot o

s a l k i t e De Y

“Wij zijn de Yetik las uit Aalst. W il je bi j ons bi nen, dan nmoet je bellen want de klopper doet het niet . Onze k laskabou ter fluit naar ied ereen die pass eert. Da t is lachen. Onze vis sen zwem men in droog water. Het aquarium staat op de ve nsterban k tussen de plant enbakken . Een dagje Ye tiklas i s dolle pret. No g zotter dan carnaval .”


DIRECTEUR VAN DE MAAND

Mijn naam is Dolly Kind Ingabire, koningin van hier tot ginder. Ik leef me uit op hip hop. Ik wil tennissen, volleyballen en voetballen. Met jongens ravot ik en met meisjes verbreek ik het record babbelen. Ik geef kinderen alle kansen. Kijk maar na op pagina 20. Hun ministeries gaan de wereld redden. © Geert De Taeye

WIN FILMTICKETS

Heb jij ideeën voor een betere wereld? Doe dan mee met de wedstrijd ‘Koning van Katoren’ op pagina 21.

© Thinkstock / iStockphoto

IK GEEF KINDEREN ALLE KANSEN

“21/12/12 komt eraan en dan is het gedaan. De wereld zal vergaan. Maar hier niet. Ik heb voor alle kinderen, juffen en meesters alles verzameld om te overleven. De voorbije jaren heb ik een voorraad aangelegd. 2300 werkschriften Frans, 653 dozen kleurpotloden, 850 melkjes, 5690 pakken tekenpapier en nog veel meer. Wij zijn er klaar voor.”

VOLGENDE MAAND MISSCHIEN NIET IN YETI

HET LEKKERSTE TAARTJE

DE DROOGSTE OCEAAN

Beyoncé is een held

Gsm verboden

pagina 16: pagina 15:

Lag Allemaal

Gegrilde tarantula

© Matryoshka Madness! LLC

pagina 5: pagina 4:

DE SCHUIMIGSTE ZEEP pagina 24: pagina 19:

Vraag het aan Lisa

Zwarte Piet

3


EEN HELD IS … IEMAND DIE DE MOOIE DINGEN VAN GISTEREN NIET VERGEET.

Elke maand zoekt Yeti de uitblinker in jouw leven Vandaag vertelt Aleyna uit de Yetiklas naar wie zij opkijkt.

Aleyna bekent

Beyoncé is mijn held Boven mijn bed hangen posters van Beyoncé. Mijn gsm staat vol liedjes van haar. Als ik een Joepie vind, zoek ik naar verhaaltjes over Beyoncé. Ja, ik ben een fan. Maar ik blijf wel normaal. Ik kijk geen uren naar die posters.

Aleyna droomt

MUZieK KAn

tRoosten

Daar ben ik goed in. Als ik iemand droevig zie, en dat hoeft geen vriendin te zijn, dan ga ik er rustig naast zitten. Dan toon ik dat ik wil luisteren. Het is niet goed als iemand triestige dingen ergens vanbinnen opstapelt. Door het te vertellen, verdwijnt een deel van de slechte gevoelens. En dan is het tijd om samen te spelen!

Ik vind Beyoncé de beste zangeres die er is. Ik zoek de teksten van haar liedjes op internet. Ik probeer mee te zingen. Goed voor mijn Engels. Meestal gaan de liedjes over de liefde. Alle jongens moeten naar ‘If I were a boy’ luisteren. Zo ontdekken ze veel over meisjes. ‘I was here’ is mijn lievelingsliedje. Het gaat over nU leven en je verleden niet vergeten. Zoals ik nooit wil vergeten hoe zalig het is om met mijn drie zussen ’s avonds op onze slaapkamer te babbelen en te lachen.

© WireImage / Getty Images

4


98% 66%

54%

11 JAAR

13 JAAR

YETIKLAS

EEN GSM OP ZAK? JA NEEN Selinay: Ashley:

“Je eerste gsm moet simpel en stevig zijn.”

Ninke: “Een gsm is een manier om contact te hebben met je vriendinnen.”

“Je kan je ouders geruststellen met een gsm. Als je later naar huis komt, kan je het laten weten. En zij kunnen je altijd bereiken.”

Dorcas: ZEYNEP: “Ik kan best zonder gsm leven. Mijn moeder leent mijn gsm op dit moment.”

“Als je je gsm enkel gebruikt om naar muziek te luisteren, ben je beter af met een mp3-speler.”

Furkan: “Een gsm is nuttig als je verdwaalt. Maar is dat echt een reden om er een te hebben? Een gsm verlies je sneller dan je weg.

WAT DOET EEN YETILEZER MET ZIJN GSM?

85%

78%

74%

68%

67%

53%

SMS’EN

BELLEN

FOTO’S NEMEN

MUZIEK BELUISTEREN

SPELLETJES SPELEN

WEKKER

5


! n e m i u Opr uim je kamer op!

Hoor je iets te veel: R Wat een rommel!

vind niets terug.

Denk je iets te vaak: Ik ? Waar heb ik dat gelaten Opruimen is n is orde aan de orde.

Da

Bilal

een kunst.

VIND IK OOK VIND IK NIET

“Voetgangers op de snelweg. Fietsers in de tramsporen. Snelle moto’s op het voetpad. Geparkeerde auto’s op de speelplaats. Dat gaat dus niet. In het verkeer is orde nodig. Om het veilig te houden, moet iedereen zijn plek kennen.”

Jelle “Een wc in de woonkamer. Een bad in de gang. Een raam dat niet open kan en de voordeur achteraan. Als je een huis bouwt, moet je dat doen met een serieus plan. Niemand wil een scheef huis.”

Zejadin

VIND IK OOK VIND IK NIET

“Ik kan niet spelen in een kamer waar alles altijd opgeruimd moet zijn. Soms wil ik dagenlang met iets bezig zijn, dan is opruimen geen optie.”

Yassine “Mappen staan per kleur, per vak, per kind en van a tot z. Doe dat maar eens na. Dat kan enkel bedacht zijn door een juf of meester.”

6

Amine “Op de speelplaats moet je vrij zijn. Hoe meer regels, hoe meer stress. Soms zijn spelregels nodig, maar ze aanpassen maakt een spel spannender.”


Ashley

VIND IK OOK VIND IK NIET

“Ik heb graag dat mijn kamer proper en netjes is als er bezoek komt. Dat is een soort respect voor de bezoeker. Zodra je speelt, moet je rommel kunnen maken.”

Deo “Zelfs tijdens het sporten moet er orde zijn. Iedereen moet zich aan de regels houden. Ik sta rechts vooraan in de basketploeg, dus moet ik niet links achteraan hangen. Als iedereen zijn plek houdt, kan je bijna blindelings passeren. Handig.”

Samantha “Stel je voor dat leven thuis zo geregeld zou zijn als in een ziekenhuis. Alles afgemeten, apart verpakt, iedereen hetzelfde, overal etiketjes … Alles krijgt dan dezelfde geur. Dan word je een nummer. Zo mag een huis of een school nooit worden.”

Aleyna “Ik vind een boek nooit terug in de bib. Hoe staan ze? Volgens kleur? Grootte? Dikte? Van a tot z volgens titel of volgens schrijver? Volgens onderwerp? Per leeftijd waar het boek voor geschreven is? Ik zou alle goede boeken bij elkaar zetten en de slechte op een hoopje apart.”

En ik? Ursus Wehrli is opruimkunstenaar. Hij brengt in alles orde. De was hangt hij per kleur te drogen. Op het strand legt hij alles in aparte rijen: mannen, vrouwen, kinderen, strandballen, parasols. Zelfs zijn pakje frieten legt hij in propere rijen. Ontdek hem in het boek “Opruimen, dat is de kunst!”

Kan ik voetballen zonder regels? Kan ik nadenken zonder orde in mijn hoofd? Kan ik leren in een rommelige kamer? Kan ik spelen zonder fantasie? Ik hou van orde?   soms     nooit     altijd

7


1.

2.

RACEN OP DE PC A. Wow, dat gaat snel. B. Flauw, dat is helemaal niet echt.

A. Omdat hij de juiste speltechniek gebruikt.

C. Knal, ik ben de racepiloot.

B. Omdat hij met een bal zotte dingen kan.

3.

C. Omdat hij techniek en inzicht heeft. WAT DOE JIJ MET EEN DOOS HOUTEN BLOKKEN? A. Ik bouw een zo hoog mogelijke toren. B. Ik bouw een huis en dan een boot of een raket.

4.

C. Ik ben te oud om met blokken te spelen. ZIN IN PIZZA? A. Ik haal de koelkast leeg en bedenk ter plekke een pizza fantasia. B. Ik schuif een diepvriespizza in de oven. C. Ik neem een kookboek en ga aan de slag.

3 1/C= 2/B= =2 1-A= /B=3/C 1 Vraag 1 3/C= 2-A= Vraag - A = 2 / B = / C = 2 1 3 Vraag - A = 3 / B = / C = 2 1 4 Vraag - A = 3 / B = / C = 3 2 5 Vraag - A = 1 / B = / C = 1 2 6 Vraag - A = 3 / B = 7 Vraag

s Tel je

core:

8

EEN TOPSPELER VAN EEN VOETBALPLOEG HEEFT SUCCES

5.

WAT VRAAG JIJ AAN DE SINT? A. Een djembe. B. Een schaakspel. C. Een boek.


6.

WELK VAK DOE JE HET LIEFST? A. Wiskunde. B. Aardrijkskunde. C. Tekenles.

7.

7 – 11:

KIES EEN SPEELKAMERAAD A. Igor Storm. B. Maaike Melodie. C. Luc Borgmans.

ff wachten … Alles heeft zijn grenzen. Jij ziet snel wat kan en wat niet mag. Je bent voorzichtig en wacht liever af, dan in de problemen te geraken. Met meer lef, krijg je meer avontuur in je leven. Wees daar niet bang van. 12 – 17:

Oké Je fantasie hou je onder controle. Je droomt van stoere verhalen en je weet waar de gevaren zitten. Je doet enkel zot als je je veilig voelt. Je speelt graag heftige spelletjes maar houdt ook van gezellige babbels. Je bent een leuke speelkameraad. Maak de hele wereld tot vriend. 18 – 21:

Go! Je bent de grens allang over voordat anderen je daarop wijzen. Jij gaat snel, soms in het echt, soms in je hoofd. Je kan een hele dag in een kartonnen doos verdwijnen en er de zotste avonturen beleven. Je leeft van dromen. Deel ze met je vrienden, maar weet dat anderen je fantasie niet altijd zullen begrijpen.

© Ba rt S ch oo fs

9


©© Bart Schoofs

10


MIJN GRASVELD “Zelfs al verliezen we elke wedstrijd, ik geniet van voetbal,” zegt STEF (10) uit Lommel. Stef voetbalt bij de Rode Duivels. Zijn ploeg won deze zomer zilver op het wereldkampioenschap in Zwitserland.

“Ik speel al zes jaar bij Lommel United. Voetbal is voor mij meer dan een sport. De ploeg is mijn familie. Winnen of verliezen is snel vergeten. Je team, de ploeg, je maten ... Dát is wat echt telt. Ik train hard om mezelf te verbeteren. Ooit speel ik bij de eerste ploeg. Voetbal zit in mijn bloed.” “Toen ik bijna twee jaar was, ontdekten dokters waarom ik altijd zo een vreselijke dorst had. ‘Diabetes’, zeiden ze. Of ‘suikerziekte’. Suiker eten mocht niet meer. Mijn lichaam krijgt dat niet verwerkt. Om de paar uur prik ik me in de vinger. Een computertje leest mijn bloed. Te veel suiker? Dan zet ik het pompje hoger dat insuline in mijn bloed brengt. Om de drie dagen vervang ik dat apparaat. De naald in mijn buik steken doet pijn, maar ik word het gewoon.”

© Geert De Taeye

“Dankzij onze dokter deed ik mee aan de selecties voor het W.K. voor voetballers met suikerziekte. Het leek een droom toen ik maanden later op het vliegtuig naar Zwitserland zat. Nederland, Engeland, Spanje, Italië ... We konden ze allemaal de baas. Enkel voorbij Duitsland geraakten we niet. We waren superfier op onze tweede plaats. Onze ploeg bewijst dat je alles kan bereiken, ook al heb je wat tegenslag. Je moet hard genoeg willen.”

11


Yetibehang #11 Kleur je kamer elke maand anders met het YETIBEHANG

“Dit is geen windhond”Geloof niet alles wat je op internet ziet ... Ik doe een gok

Yetiland

© Flickr / Dean Russell

© Coen Brothers

Giga-schoolbord Als meester Koen huiswerk geeft, staan de agenda’s vol. Het bord afvegen is geen pretje.

Geplette meester Gezever!

De nieuwe deuren in de basisschool van Poortegem gaan na schooltijd automatisch dicht. Meester Staf was net iets te laat buiten.

Topkwaliteit!

© Flickr / Conor Keller

Geloof ik. Geloof ik ... NOOOOOIT! © Flickr / Roberto Rizzato

Jongste ballonvaarder ooit Twee weken na het schoolfeest, vond men de kleine Sam eindelijk terug. Hij landde in de buurt van Parijs en had vreselijke honger.

14

Het ei van de juf Nest leraren ontdekt. Enkele eitjes zijn al uitgekomen!

Luchtig!

Echt ???

Vluchtig!

Echt !!!

Kluchtig!

Echt niet !!


CARMEN PFAFF 16 KILO LICHTER! “IK HEB MIJN HANDTAS EINDELIJK EENS LEEGGEMAAKT”

DE JONGSTE BURGEMEESTER OOIT

“IN ELKE STRAAT EEN VOETBALGOAL IS MIJN DOEL!”

TIENERS NEMEN DE WERELD OVER:

ASTRID BRYAN PER ONGELUK GETROUWD MET MR PROPER

“HIJ ROOK OOK ZO AMEEJZING FRIS. OMG!!”

EXTRA STOOM OP ALLE SCHOOLBUSSEN, OM HET HELE JAAR DOOR OP DE RAMEN TE KUNNEN TEKENEN

“DE ENIGE PLEK WAAR HET NOG MAG KNALLEN, IS IN DE WC!” 15


Bizongrassoep [POLEN] Het gras uit een bizonweide heeft een euh ... geel bijsmaakje. Heerlijk in de soep, vinden de Polen.

Gefrituurde Tarantula [CAMBODJA] Reuzenspinnen gebakken in olie met knoook. Dippen in pepersaus en heet opknabbelen.

Stierenoesters [AMERIKA] De stier Hannibal, heet in de VS gewoon Hanni. De rest wordt opgegeten. Euh ... Je snapt het wel.

Krabburger [AMERIKA] Als een krab vervelt, is haar schaal zacht. Zo duikt ze de frietketel in. Goed tegen jeuk. Ha.

Walvisblubber [ALASKA] Het lijkt cake. Maar eigenlijk is het rauw walvisvlees. Een plakje?

Balut [FILIPPIJNEN] Een ei met een kippen- of eendenkuiken erin. Lekker met zout, koriander en citroen. En veertjes.

Insectenkaviaar [MEXICO] Mierenlarven zien er uit als witte bonen. Ze smaken naar noten en boter. Proeven? Het valse gerecht is de bizongrassoep uit Polen!

16


Gomutra

Schorpioenenkebab

[INDIA] Koeien zijn heilig in India. Zelfs hun urine wordt gedronken als medicijn. Glaasje koeien-limo?

[CHINA] Als een schorpioen je bijt ga je dood. Bijt dus zelf als eerste. Goed tegen winderigheid, zeggen de Chinezen.

© Thinkstock

Doen? Gefrituurde Mars [SCHOTLAND] Een diepgevroren Mars dompel je in beslag. Frituren maar.

Krult jouw neus als je ogen spruitjes zien? Of ben jij zo een smulkalf dat alles lust? Schuif mee aan tafel. Yeti trakteert de lekkerste hapjes uit de hele wereld.

Cavia [ECUADOR] Met een cavia kan je alle kanten op: bakken, frituren, stoven ... Met huid en haar!

1. Hoe Jakkie is dit Bakkie? Wat eet je eerst? Rangschik van 1 tot 12. 2. Een van deze gerechten is vals. Vind jij het? Het juiste antwoord vind je ergens in deze Yeti.

Levende inktvis [KOREA] Een Samoerai toont zijn moed door levende inktvissen te eten. Levensgevaarlijk. Als één van de zuignappen zich vastzuigt in je keel, stik je. Slik ...

17


G VR A A

AAN HE T

YETI IS HET ENIGE ECHTE HELP-BLAD. OOK VOOR TIENERS IN NOOD / YETI IS HET ENIGE ECHTE H

JOS

Een vraag over huiswerk, regels op de speelplaats of lawaai in de refter? Jos weet wat mag en kan op school. WISKuNDE

Ik ben slecht in wiskunde. Hoe kan ik dat verbeteren? ➤ Wiskunde is iets speciaals. Veel kinderen hebben er schrik van. Het is eigenlijk feitelijk een heel boeiend vak. Wiskunde is een soort toveren.

TIPS Op mij kan je rekenen. Eén, twee. Vertrouw me. Drie, vier. Geef je over aan de cijfers. Vijf, zes. Volg de regels. Zeven, acht. Blijf bij de les. Negen, tien.

1. TOVEREN: jij houdt niet van iets dat je niet onmiddellijk begrijpt. Jij wil misschien direct het hele ding snappen. Maar dat is te veel gevraagd van je brein. Dan geraak je ontgoocheld en zeg je dat het allemaal te moeilijk voor je is. Zo geraak je vast. Dus ... stel bij de lessen en de opdrachten eenvoudige vragen op het moment dat het voor jou toveren wordt. Zorg dat je alles van de tovenaar (= leraar) begrijpt. Zet zijn/haar goochelshow (= les) stil zodra je iets niet snapt. Maar durf ook af en toe van de hele voorstelling te genieten (= de les helemaal volgen) voordat je een vraag stelt, want soms begrijp je plots, tegen het einde, wat er gebeurt. 2. REGELS EN aFSPR aKEN: wiskunde zit bomvol regels. Die moet je kennen. Die moet je begrijpen. Dat lukt als je de lessen met alle aandacht volgt en zelf veel oefeningen maakt. Een maaltafel leer je door veel te herhalen. Wat een vierkant is, leer je door de eigenschappen van hoeken en zijden echt te begrijpen. Om een vraagstuk juist op te lossen, moet je de voorbeelden vooraf van begin tot eind begrijpen. Dus ... wiskunde leren is wiskunde begrijpen is werken voor wiskunde. Wiskunde gaat niet vanzelf.

Vragen? Stuur een brief naar: Vraag het aan Jos - Yeti - Koning Albert II-laan 15 - 1210 Brussel (vermeld je adres en telefoonnummer) of stuur een mail naar: help@yeti.be. Je inzending wordt vertrouwelijk behandeld. Yeti zet niets in het blad of op de site dat jij niet wil.

Praten? Bel gratis naar “awel” op nummer 102. Bellen kan elke dag van 16 tot 22 uur, behalve op zon- en feestdagen. Chatten kan maandag, dinsdag, woensdag en vrijdag tussen 18 en 22 uur op awel.be De Kinder- en JongerenTelefoon (KJT) heet vanaf nu “awel”.

© Todd Keith

HELP! Waar kan ik terecht met mijn probleem?


HELP-BLAD. OOK VOOR TIENERS IN NOOD / YETI IS HET ENIGE ECHTE HELP-BLAD. OOK VOOR TIENERS IN NOOD / YETI IS HET ENIGE ECHTE

VRAAG HET AAN LISA LISA IS EEN ECHTE HELPHELD VOOR TIENERS IN NOOD. ELKE MAAND BEANTWOORDT LISA HIER JOUW VRAGEN.

Hoe word ik populair? Hoi Lisa, ik zit met een probleem. We zijn met 20 meisjes in de klas. Er zijn 14 meisjes populair. De rest dus niet. Ik hoor daarbij. Ik wil ook populair worden. Maar hoe? LISA SPREEKT! Net als jij, wil ik ook graag geliefd zijn in de klasgroep. Vroeger probeerde ik mee te doen met de anderen en net als hen te zijn. Ik verstopte dus eigenlijk wie ik echt was. Dat doe ik niet meer. Ik blijf mezelf. Gek genoeg vinden de anderen me nu leuker dan daarvoor. Ze aanvaarden me zoals ik ben.

ONLINE

LISa TIPS 1. Blijf jezelf, doe dingen waar jij je goed bij voelt. Als jij lekker in je vel zit, straal je dat ook uit. 2. Wees lief voor anderen. 3. Omring je met meisjes en jong ens bij wie je je goed voelt. 4. Naast een gewone “Hallo” en “Alles goed?” met de kinderen van je school, heb je een hechter e vriendschap nodig. Daarvoor is populair zijn niet belangrijk. 5. Doe vooral geen gekke dingen om populair te worden !

Een blozende-wangen-vraag stel je aan dokter Schaemroodt. Ze geeft je heel voorzichtig een antwoord.

“Ik heb 2 weken geleden een meisje leren kennen, online. We sms'en en ik heb haar al gezien op foto's. Ik vind haar echt leuk. Zij heeft mij op date gevraagd. Is dat wel veilig?

➤ Fijn dat je een meisje leert kennen én dat je haar leuk vindt. Je bent niet de eerste tiener die verliefd wordt via internet. Spannend!

LEES DE AN TWOORDEN VAN LISA & D OK TER SCHAEMRO ODT VIA W W W.YETI.B E/ VR A AG. © Katrijn Van Giel

ONLINE TIPS: Je hebt dat meisje nog nooit in het echt gezien. Misschien is zij niet wie zij zegt te zijn. Misschien is zij wel een man met een baard van 51 centimeter. 1. Geef haar geen persoonlijke gegevens (achternaam, adres of telefoonnummer). 2. Aanvaard een uitnodiging voor de webcam alleen als je ouders in de buurt zijn. Vraag eerst hun toestemming.

DATE? Jij wil dat meisje ook in het echt leren kennen. Dat kan, maar doe voorzichtig. 1. Vraag eerst toestemming aan je ouders. 2. Vraag of ze jou helpen om een afspraak te maken. Zorg dat je ouders op de hoogte zijn van waar je bent en met wie je afspreekt. 3. Spreek af op een plaats waar nog veel andere mensen zijn. 4. Het is een wijs idee dat bij de eerste ontmoetingen een vriend of vriendin meegaat.

19


DOEL:

Iedereen gelukkig en goedgezind maken. ACTIEPLAN: 1. Zeg tegen iedereen vriendelijk goeiedag. 2. Trek gekke bekken, vertel grapjes grapjes, lees

een zot gedicht voor met vieze geluiden.

3.

Kriebel voorbijgangers met een veer tot ze neer gaan van het lachen.

4.

Speel bloopers na: doe alsof je valt. Of loop vier keer tegen een glazen deur.

Ministerie van de Smile Ministerie van Groene vingers DOEL:

Meer groen, meer bloemen, minder beton. ACTIEPLAN: 1. Gooi bloembommen op saaie

grasplekjes. Steek overal pitten in de grond.

20

2.

Doe enkel nog groene kleren aan. Hang appels aan je mouwen.

3.

Plant groenten in bloembakken.

4.

Waar je niets kan zaaien, schilder je mooie bloemen met felle kleuren.

GROTE ZORGEN VOOR

DE YET GRIJP MAC


DOEL:

Meer propere en veilige speelruimte. ACTIEPLAN: 1. Schrijf een brief naar de

burgemeester. Vraag meer autovrije straten.

MENSEN GROTE PROBLEMEN.

TIKLAS PT DE CHT.

2.

Vuilnisbakken worden basketringen. Speel terwijl je opruimt.

3.

Hang spandoeken langs de weg. Schrijf ‘Traag graag, graag ik speel hier!’

4.

Doe klusjes bij buren met een grote tuin. In ruil mag je er met je vrienden spelen.

n e l e p s g i l i e V n a v e i r Ministe DE KONING VAN KATOREN Stuur je mafste ministerie-idee (Doel + Actieplan) vóór 15 december naar: Yeti van Katoren - Koning Albert II-laan 15 - 1210 Brussel of naar: win@yeti.be en win het boek ‘De De Koning van Katoren’ Katoren én 4 tickets voor de film!

DOEL:

Mensen in nood helpen. ACTIEPLAN: 1. Verzorg wie

zich kwetst of wie ziek is.

2.

Help ruzies uitpraten. Stop pesters.

3.

Breng mensen die alleen zijn samen.

4.

Troost de verdrietigen. Blus de brandenden.

e i r e s i M n va e i r e t s i n i M 21


e d n e r e k r fles wede De

HOE?

NODIG: • plastic fles • moer • lucifers • grote elastiek • schaar • haakpen

1

Prik een gat in de dop van een plastic fles.

2

2

Maak ook een gat onderaan de fles.

3

3

Knoop een elastiek rond een zware moer.

4

© Michael Dilissen | Diederik Jeangout

1

Span de elastiek in de fles. Gebruik lucifers om de uiteinden vast te maken.

Extra tips

voor als de fles NIET terugkomt: 1. Fluit tussen je tanden en wacht af. 2. Roep: “kooooooom, kom, kom, kom, koooooom …” 3. Wrijf met je wijsvinger over je duim. Maak kusgeluidjes met je mond. 4. Negeer de fles. Ze zal zelf wel komen als ze het beu is.

5 22

Rol de fles over de grond. Komt ze terug?

Yeti is niet vera ntwoorde lijk voor belachel ijke tips. Of ja, eigenlijk toch wel. Hihi.


23


KOM UIT JE KO , DOE MEE MET JOE CLAXON!

&

©

ti Ci

ze

n

Pa

ni

c

WIN

J ZELF N SPECULAAS! DAT

WIL EN: ZEGG

ORGT JE KLAS 35 KILO SPECULAA YETI BEZ S.

HOE? ➟ haaL SINTERKLaaS & ZWaRTE PIET NaaR JE SChOOL Regel het bezoek van Sint en Piet op je school. Zorg dat in het boek van de Sint over alle kinderen van het eerste leerjaar een lief berichtje staat. • Je klas: Jouw klas moet het sinterklaasfeest onvergetelijk (helpen) maken. • Jij: Verf je baard wit, zet een mijter op, doe de maan door de bomen schijnen. Maak je zwart, zet een pluim op je hoed en strooi hier en daar wat lekkers. ➟ STuuR je plan voor eind november naar: Yeti speculaas - Koning Albert II-laan 15 - 1210 Brussel of mail naar redactie@yeti.be.

Yeti is een gratis en ongelooflijk blad dat maandelijks komt grommen. Het is een uitgave van het Vlaams ministerie van Onderwijs en Vorming. De school kan het blad gratis aanvragen voor alle leerlingen van het vijfde en zesde leerjaar. Yeti is het stoute broertje/zusje van Klasse voor Leraren, Klasse voor Ouders en Maks! Alleen overheidsinstellingen kunnen adverteren in Yeti, bel 02 553 96 94 - YETI - Koning Albert II-laan 15 - 1210 Brussel - Redactie: tel. 02 553 96 86 - Abo. tel. 02 553 96 88 - redactie@yeti.be - www.yeti.be - Maandblad verschijnt niet in januari, mei, juli en augustus - Afgiftekantoor 3200 Aarschot 1 - Erkenningsnummer: P409041 - Hoofdredacteur: Geert Neirynck - Eindredacteur: Bavo Wouters - Redacteur: Wim Vercruysse - Secretariaat: Sabrina Claus - Beeldredacteur: Jo Valvekens - Vormgeving: Mieke Keymis - Verantwoordelijke uitgever: Jo De Ro - Klasse en Yeti zijn teamwork. De hele ploeg vind je op www.klasse.be.


Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.