Yeti 96

Page 1


DE YETIKLAS

‘GEKNIPT’ VOOR YETI “Wij zijn de Harry Potters van het ‘Toverveld’ in Veltem-Beisem. Onze school is zo nieuw dat ze nog krokant is. Ook de juf is mooi gerenoveerd. Of was het andersom? Binnenkort hoor je ons meezingen met het nieuwe Yetilied! Yeti vond ons dankzij een zotte mail van Paulina aan redactie@ yeti.be. Paulina woont intussen in Mexico. Maar we sturen haar zeker deze Yeti op! Veel leesplezier!”

2


YETIKLUP: Bingo de clown zegt het je wel duizend keer: • Online vrienden maken. • Berichtjes versturen. • Foto’s delen. • Prijzen winnen. Dat doe je in de Yetiklup.

NU. GRATIS. WIN. Maak je lid van de Yetiklup op yeti.be.

DIRECTEUR VAN DE MAAND “Ik zeg het u nog één keer: Yeti is verschrikkelijk. Het telt 24 pagina’s en het is allemaal gratis voor de kinderen. Dat Yeti verschrikkelijk is, dat zeg ik u. Verschrikkelijk is het dat Yeti, zeg ik u. Ik zeg het is Yeti verschrikkelijk dat u. Zeg Yeti dat u is verschrikkelijk ik. Verstaat u?”

Boeken, zinnen, woorden, letters … ik haat ze! Ik kan ze gewoon niet zien! Letterlijk dan, want door mijn dyslexie kan ik moeilijker lezen. Maar ik heb een oplossing: voortaan luister ik gewoon naar mijn boeken. Ook in de klas, met een laptop. Zo kan ik goed volgen. Nu kan ik meepraten over leuke boeken. Beetje gek? Nee hoor: sommigen lezen met een bril, ik met een laptop. Heb jij ook dyslexie? Surf naar www.ikhaatlezen.be

VOLGENDE MAAND NIET IN YETI

PAGINA 14: RARE MAILS PAGINA 5: WAARHEID. HET KLEINSTE HONGERTJE

DURVEN. DOEN. PAGINA 8: JIJ BENT (G)EEN ALIEN PAGINA 12: LEZEN IS … PAGINA 18: VUILE MOPPEN PAGINA 24: W!N 100 BOEKEN

DE VIJF MAFSTE SLAAPHOUDINGEN


MIJN PAPA IS MIJN HELD in de ideale wereld zou papa elke dag bij mij zijn. maar ik weet dat het voor mijn ouders niet lukt. nu woon ik om de week bij mijn papa. toch is hij er altijd voor mij. zo voelt het. We tennissen vaak op een pleintje in de buurt, of we spelen voetbal. Hij is supersportief, ondanks zijn grijze haren. Woensdag neemt mijn papa vrij. Hij vraagt dan: “Wat gaan we deze namiddag doen? Waar heb je zin in?” Hij denkt eerst aan zijn kinderen. daarom wil ik hem voor zijn vijftigste verjaardag verrassen. ik zet de avond vooraf mijn wekker. als het nog donker is, sluip ik naar de keuken. dan maak ik zijn ontbijt klaar.

© Robin De Groote

Later wil ik twee zonen en een dochter. Maar eerst moet ik leren om kalm te blijven. Daar is mijn papa zo sterk in. Ik niet. Ik ben snel op mijn tenen getrapt. Soms ben ik een tegenspreker, dan zegt mijn mama dat ik een goede advocaat zou zijn. Maar misschien word ik liever binnenhuisarchitect. Met de juiste kleuren en het verschuiven van meubels maak ik dan elke kamer mooi. 4


WAARHEID, DURVEN, DOEN zo kiest de Yetiklas

1 10

6 10

Waarheid

Doen

3 10

Durven

Als ze vragen hoe vaak je al hebt gekust en je bloost, dan ben je de klos.

Josse

Ik durf wel ‘doen’ kiezen. Maar ik wil niet in het ziekenhuis terechtkomen!

Bij ‘durven’ zijn de opdrachten leuker.

Hazel

‘Waarheid’ is maar flauw. Bij lastige vragen lieg je om bestwil.

Elian

Kies je ‘doen’ en je durft niet, dan lachen ze je uit.

Freia

‘Doen’ geeft een kick. Maar achteraf krijg je misschien straf.

Maxime

Valerie

Doe je het of doe je het niet? Een jongen op zijn poep kletsen en zeggen: ‘Auwtsch, lekker kontje!’. JA

NEE

Een meisje knuffelen dat je niet kent. JA

NEE

Een kauwgom doorgeven met je mond. JA

NEE

De directeur ten huwelijk vragen, op je knieën met een bosje bloemen. JA

NEE

Een oud vrouwtje de straat helpen oversteken en dan zeggen: “Dat is dan vijf euro, alsjeblieft.” JA

NEE

Honderd gram Yeti-salami vragen bij de bakker. JA

NEE

Een lelijke tekening van je peuter-broertje aan de juf geven en zeggen: ‘Ik heb jou getekend omdat je zo lief bent!’ JA

NEE

5


ZOEK DE LETTER IN JEZELF Nooit meer pen en papier. Yeti leert je anders schrijven. Hakken, snijden, knippen, zagen, timmeren, schroeven, plooien, bouwen, buigen, plakken en boetseren. Soms met kracht, soms heel zacht. Het hangt er maar van af.

G

BEKERSTEKER

U L

“Dat is ideaal om na een schoolfeest alle bekertjes te verzamelen. Dat kan je samen ‘Het was een leuke dag’ schrijven. Of ‘Tot ziens’. Handig want een deel van het afval is opgeruimd.” (Margo) “Supporters kunnen met die bekertjes hun ploeg aanmoedigen. ‘Go. Go. Go.’ Of ze houden er de stand van de match mee bij. Dat is beter dan ze op de grond te laten vallen.” (Josse)

LEGOLEGGER

“Welke jongen heeft nu geen Lego in huis? Ik zou er mijn naam mee kunnen maken en de letters met lijm op de deur van mijn kamer kleven. Of bouw ik de naam van m’n lief en doe ik haar naam cadeau? ‘Op mij kan je bouwen’, zeg ik dan.” (Elian)

BETONBLOKKEN TAKKEN BALLONNEN SOKKEN KNIKKERS

6

WAT ZEG JE MET WAT?

KIES HET JUISTE MATERIAAL VOOR JE BOODSCHAP.

“Ik weet dat ik mijn kamer moet opruimen” “Ik hou niet zo van fabrieken en druk verkeer” “Ik ben heel zeker” “Ik bol het af” “Ik wil een feestje”

S

© artwork: Nathan Sawaya - photo: brickartist.com.

“Als ik een speelgoedwinkel had, zou ik elke maand de naam van de winkel met speelgoed in de etalage herbouwen. Dat lukt met Meccano, Lego, Duplo, Teifoc en houten blokken.” (Gilles)

M


Q

D

FRUTSEL KNUTSEL “Fouten maken mag. Met plasticine kan je telkens opnieuw beginnen.” (Ward)

“Dit zijn letters voor echte frutselaars. Ideaal om elke letter apart te versieren. Elke letter is dan een kunstwerkje”. (Tine) “Je kan van de letters een soort wezentjes maken. Plak er voetjes en ogen aan. Geef ze een karakter.” (Kim)

F K

WOODY WOODLETTER “Met hout kan je stevige kunstwerken maken. Letters voor stoere kerels en meiden met een warm hart.” (Florian) “Harde tantes en stevige nonkels kunnen het ook eens proberen met metaal. Lassen, frezen, vijlen, slijpen tot de vonken van de letters schieten.” (Jonas)

H

7


Ben jij een 2. OP DE SPEELPLAATS WEENT EEN KLEUTER. A.

1. ER STAAT EEN STRAATMUZIKANT IN DE WINKELSTRAAT.

A. Ik luister en gooi geld in het bakje. B. Ik kijk de andere kant op. C. Ik luister even en loop dan gewoon door.

Ik vind kleuters raar. Het zijn huil-fabrieken. B. Ik troost de kleuter. Dat geeft me een warm gevoel. C. Ik breng de kleuter naar de juf. Probleem opgelost.

4. EEN VRIEND VERTELT ME DAT ZIJN OPA ERNSTIG ZIEK IS.

3. ENKELE KINDEREN LATEN DE BAND VAN EEN FIETS LEEGLOPEN. Haha, dat vind ik een goede grap. Hehe, blij dat ze dat niet met mijn fiets doen. C. Hoho, ik laat dat niet zomaar gebeuren.

NAPOO

iCenta

us

A. B.

A. Ik krijg tranen in mijn ogen. B. Ik probeer te troosten. C. Ik ben blij dat het met mijn opa goed gaat.

8


alien? 7. JE BENT HEEL BOOS OP JE MAMA. A.

5. OP HET JOURNAAL TONEN ZE

BEELDEN VAN MISHANDELDE DIEREN.

6. JE MAG SAMEN MET TWEE

VRIENDEN EEN DVD GAAN HUREN.

A.

Ik wil maar één film zien. Ik overtuig mijn vrienden wel. B. Mijn vrienden mogen kiezen. Het maakt niet uit welke film. C. Ik doe enkele voorstellen. Ik ben benieuwd welke films zij uitkiezen.

7–11:

iCentaus Je komt van een ijzige, kale planeet. Je vindt het moeilijk om de gevoelens van een ander te begrijpen. Hoe anderen denken, is voor jou heel raar. Je kiest meestal simpelweg voor jezelf. Je wil geen gedoe. Je bent ‘cool’ en laat niet in je kaarten kijken. Je moet leren om meer geduld met anderen te hebben.

© Illustraties: NIX

A. Dat vind ik erg, maar het zijn maar dieren. B. Als ik zoiets zie, moet ik wenen. C. Ik word boos en wil de daders straffen.

Ik kook vanbinnen en trek een heel vies gezicht. B. Ik gooi eerst lelijke woorden naar haar en zwijg dan de rest van de dag. C. Ik voel me heel klein en tranen lopen over mijn gezicht.

12–17:

Napoo Je komt van een planeet die erg op de aarde lijkt. Je weet dat samenleven de beste keuze is voor jou en de anderen. Je twijfelt soms aan de goede bedoelingen van de ander. Je voelt je veilig bij je eigen soortgenoten. Toon af en toe meer vertrouwen.

EMPATHOR

18–21:

Empathor Jij komt van een warme en rustige planeet. Je probeert de anderen door en door te begrijpen. Je leeft je helemaal in. Je eigen verlangens zijn minder belangrijk dan het geluk van de anderen. Je wil de allerbeste vriend zijn van alle levende wezens. Je moet opletten dat je je eigen wereld niet vergeet.

Vraag 1 - A = 3 / B = 1 / C = 2 Vraag 2 - A = 1 / B = 3 / C = 2 Vraag 3 - A = 2 / B = 1 / C = 3 Vraag 4 - A = 3 / B = 2 / C = 1 Vraag 5 - A = 1 / B = 3 / C = 2 Vraag 6 - A = 1 / B = 3 / C = 2 Vraag 7 - A = 2 / B = 1 / C = 3 TEL JE SCORE:

9


10


MIJN ‘MOVES’ “Ballet is doodgaan met de glimlach,” zegt WOLF (13). Hij zit op de Koninklijke Balletschool in Antwerpen. Slapen doet hij op internaat in Deurne. Je ziet hem schitteren in “Jonge zwanen” op VTM.

“Ballet is echt FUN! Maar het is natuurlijk ook keihard werken. Ik dans vijf uur per dag. Soms meer. Ik ben als de dood voor blessures. Je lichaam is je belangrijkste bezit. Je moet het goed onderhouden. Lig ik een week stil? Dan heb ik twee weken nodig om mijn lichaam weer top te krijgen. Maar ik mag m’n lijf ook niet forceren. Hoe ik omga met blessures bepaalt mijn toekomst. Zelf moet ik extra hard werken, omdat mijn achillespezen kort zijn.” “Mijn klas is familie geworden. We staan samen op, ontbijten samen, gaan samen naar school, leren samen, dansen samen … En ’s avonds hangen we samen voor televisie. ‘So You Think You Can Dance’ natuurlijk! We hebben dezelfde passie. Ik voel me nooit alleen. Als ik een probleem heb, ga ik naar de opvoeders. Niet helemaal hetzelfde als mijn ouders, maar het komt toch in de buurt. Het grootste voordeel aan een internaat? Als ik thuis ruzie heb met m’n broer, dan moet ik alleen spelen. Op internaat kies ik uit honderd andere mensen.” “Later wil ik bij een grote compagnie dansen. Het Ballet van Vlaanderen, Bolshoi Ballet in Rusland of de Opera van Parijs. Dat zijn grote kleppers. Als danser weet je nooit waar je terechtkomt. Voor je het weet ben je te oud om te dansen. Na mijn carrière wil ik choreograaf worden of dansleraar. Dat is toekomstmuziek. Tiens, zou ik daar ook op kunnen dansen?” © Geert De Taeye

11


Yetibehang #10 Kleur je kamer elke maand anders met het YETIBEHANG

Wat is lezen voor jou? Vul aan. Bedenk een woord van max vijf letters. MAAK DAT WOORD DOOR de juiste streepjes zwart in te kleuren.

www.ikhaatlezen.be - www.boekenzoeker.orgWelke mailtjes doe jij NIET open?

mail je hebt een nieuwe mail Afzender Onderwerp

OPSTELLEN

Postvak IN (11)

Senne Vandevenne

Ongewenst

read this...Dear friend, please read this... Malaga Kintakyev

Verwijderd

Yeti Nieuwsbrief

Vraag het aan Lisa / Lees Yeti / Zin om te werken? / … Delete? Open?

Verzonden berichten

Senne Vandevenne

Kom je dit weekend spelen?

Concepten (1)

Malaga Kintakyev

Dear friend, please read this...

Meer

Yeti Nieuwsbrief

Vraag het aan Lisa / Lees Yeti / Bouw je eigen juf / …

Bank van de Post

Je bankkaart is geblokkeerd. Klik op deze link...

Advertentie.be

GRATIS naar Wallibi!

Stef Vandenbrieko

Doe mee en word rijk!

Marie Vancamp

FWD - FWD - FWD - Stuur dit naar 10 vrienden of ...

Mama

Een verrassing voor papa. Niet verklappen!

YouTubeChannel

Check de nieuwste video’s!

Senne Vandevenne

RE - FWD - Ik zag jouw foto! OMG!!!

Netlog.com

Walter1956 wil met je afspreken

Facebook.com

Maddie speelt Farmville en heeft een bloemkool voor jou

Senne Vandevenne

Kom je dit weekend spelen?

PxdgBSr59Bu38

OMG707LMFAO187_WtFn9!**://

Waarom deze advertentie?

SPAM = ingeblikt varkenvlees. Maar ook alle mails die ... 1. naar duizenden mensen tegelijk worden gestuurd 2. niemand wil krijgen 3. reclame of virussen verbergen

Van: Malaga Kintakyev

Kom je dit weekend spelen?

Onderwerp: Dear friend, please

Duid aan welke mails jij NIET zou openen

14


NIET TE KALMEREN: BUMBA IS RAZEND OVER VEEL TE SIMPELE TEKSTEN EN TRAPT TELEVISIEDECOR KAPOT! ©© Bart Schoofs

JEROEN MEUS SCHILT PER ONGELUK KLEUTERKLAS

“DIE SPRUITJES LEKEN MIJ NOCHTANS ECHTE PATATJES”

BELGIUM’S GOT TALENT AFGELAST NA NIEUWE TRANEN VAN KAREN

VOOR 5 MILJOEN EURO SCHADE AAN TELEVISIESTUDIO!

“GEDAAN MET NO NI NO NI!”

BV-PROBLEMEN ALLERHANDE

PHILIPPE GEUBELS: “HELP! ZELFS OP DE KEUKENKASTEN GROEIT NU HAAR!”

X-TREEM BARTEL VAN RIET spoorloos. Kinderen: “We hadden honger!” 15


21

Margo

Ik werk graag rustig aan mijn huiswerk. Meer kans dat het juist en verzorgd is. Als ik stress heb, ben ik slechtgehumeurd en dan werk ik snelsnel. Mijn ouders zien dat direct en dan zeggen ze leuke dingen over mij. Dat helpt, want dan ben ik weer helemaal goedgezind.

Hazel

De keukentafel is mijn werkplek. Op de tafel wil ik enkel dat wat echt nodig is, dus ruim ik ze eerst af. Speelgoed moet uit mijn zicht en mijn kleine broertje ook. Ik zet hem voor de tv die dan verschrikkelijk stil moet staan. Ik plan mijn werk een week vooruit. Valt mijn planning in duigen, dan helpt mama me door het werk in kleine stapjes te verdelen.

WAT IS VAN BONO, SVEN, IMANI OF JEZELF? Geef iedereen zijn eigen materiaal terug. Geef ze elk vier voorwerpen. Zet de nummers in de vakjes aan hun voeten. Je mag spullen delen. En vergeet jezelf niet.

3

2 1 8

7

9

Elian

Niemand kan twee dingen tegelijkertijd doen. De radio maakt me zenuwachtig want die leidt af. Maar als een taak Frans zo saai is dat ik ze eigenlijk niet wil maken, dan zet ik de tv op. Dan werk ik misschien wel heel traag, maar het gaat wel vooruit.

16

14

15

13

19

20


Mag de radio op terwijl jij leert? Maak jij liefst je huiswerk tussen de rommel in je kamer? Vergelijk jouw leerstijl met die van de Yetiklas. Leer jij zoals Tim, Clara, Gilles, Ward, Elian, Hazel of Margo?

Tim

Op mijn kamer staat een hoogslaper. Mijn bureau is daaronder. Maar omdat het daar meestal heel rommelig is, werk ik beter in de woonkamer. Om niet te stressen, ga ik tussendoor naar mijn vissen kijken of kijk ik thuis rond wie er allemaal in huis is of ga ik buiten een luchtje scheppen.

Clara

Dans, acrorock, notenleer, cello … ik ren wat af na school. Een strakke organisatie is nodig. Ik start met een stuk fruit en het minst leuke huiswerk. Wat te moeilijk is, laat ik open tot mijn hulplijn er is. Papa weet altijd raad. Mama spoort me aan om af en toe een pauze te nemen. “Neem even een glas water. Dat is goed en gezond”, zegt ze. © Illustraties: NIX

4 5

10

6 11 12 16

Gilles

18

Mijn agenda beslist wat ik eerst doe. Wat de juf bovenaan zet, is dus mijn eerste taak. Ik werk rustig door en laat me op mijn kamer niet afleiden. Ik moet alles gefikst hebben vóór mijn sport. Maar wees gerust, ik heb geen stress.

17

22 24

23

Ward

Ik wil dat het vooruit gaat. Dus geen muziek en geen rommel rond mij. Om te pauzeren, ga ik effie naar Elly, mijn kip. Ben ik klaar, dan zeg ik: “Yes, klaar”.

17


YETI IS HET ENIGE ECHTE HELP-BLAD. OOK VOOR TIENERS IN NOOD / YETI IS HET ENIGE ECHTE HELP-BLAD. OOK VOOR TIENERS IN NOOD /

Een blozende-wangen-vraag stel je aan dokter Schaemroodt. Ze geeft je heel voorzichtig en op fluistertoon een antwoord. Meer vragen en antwoorden vind je op yeti.be/vraag.

VUILE MOPPEN “Soms gebruiken mijn vriendinnen wel eens woorden uit de ‘seks’-wereld of vertellen ze vuile moppen. En die begrijp ik dan niet. Ik voel me er heel verveeld bij. Eigenlijk voel ik me te jong voor die moppen. En als ik durf te vragen wat het betekent dan lopen ze weg en giechelen ze maar wat!”

TIPS

➤ Jullie weten ondertussen dat kindjes niet uit bloemkolen komen. De meeste van je klasgenoten kregen al heel wat antwoorden over hoe kinderen ‘gemaakt’ worden. Dat wil niet zeggen dat er geen interesse meer is voor seksualiteit of dat ze alles van seks begrijpen.

1. Als het je echt stoort, zeg dan dat jij zulke moppen niet leuk vindt. Vraag ze ermee te stoppen als jij in de buurt bent. , 2. Geef duidelijk je grenzen aan ad. kwa te niet je k maar maa rij3. Probeer je vriendinnen te beg pen mop die ellen vert Ze pen. niet om jou te kwetsen. En dat giechelen is uit ongemak. als 4. Ga bij andere kinderen staan en. oud ze niet oph 5. Als je meer wil weten over seksualiteit of wat bepaalde woorden betekenen en je durf t het niemand vragen: in de bib vind je een heel leuk boek “Seks en zo” van Robie H. Harris. Je mag je vragen natuurlijk altijd naar mij sturen!

Seksmoppen De meeste kinderen vinden seks maar vies en raar. Als jouw vriendinnen schuine moppen vertellen, tonen ze hun nieuwsgierigheid. Maar eigenlijk voelen ze zich net zo ongemakkelijk als jij en gaan ze giechelen en weglopen als je om meer uitleg vraagt.

Vragen? Stuur een brief naar: Vraag het aan dokter Schaemroodt - Yeti - Koning Albert IIlaan 15 - 1210 Brussel (vermeld je adres en telefoonnummer) of stuur een mail naar: help@ yeti.be. Je inzending wordt vertrouwelijk behandeld. Yeti zet niets in het blad of op de site dat jij niet wil.

Praten? Bel gratis naar “awel” op nummer 102. Bellen kan elke dag van 16 tot 22 uur, behalve op zon- en feestdagen. Chatten kan maandag en woensdag tussen 18 en 22 uur. De Kinder- en JongerenTelefoon (KJT) heet vanaf nu “awel”.

© Katrijn Van Giel

HELP! Waar kan ik terecht met mijn probleem?


/ YETI IS HET ENIGE ECHTE HELP-BLAD. OOK VOOR TIENERS IN NOOD / YETI IS HET ENIGE ECHTE HELP-BLAD. OOK VOOR TIENERS IN NOOD

VRAAG HET AAN LISA VOOR TIENERS IN NOOD. LISA IS EEN ECHTE HELPHELD ELKE MAAND BEANTWOORDT LISA HIER JOUW VRAGEN.

Mijn BFF roddelt over me

Beste Lisa, ik voel me echt slecht de laatste tijd. Mijn ‘beste vriendin’ roddelt de hele tijd over mij. Zou ik haar moeten dumpen? Help me alsjeblieft. LISA SPREEKT! Je beste vriendin verspreidt roddels over je. Dat is niet fijn. Ben je kwaad? Daar heb je alle recht op en dat mag je tonen. Zeg: ‘Ik ben niet blij met wat je doet.’ Mensen die roddelen over anderen, doen dat vaak omdat ze niet zeker zijn over zichzelf. Onzekerheid is een lastig gevoel. Door slechte dingen over anderen te vertellen, gaan roddelaars zichzelf wat beter voelen. Maar het is een vals gevoel. Ze bedriegen zichzelf.

LISA TIPS!

V

TA E H G R AA

JO S

Een vraag over huiswerk, regels op de speelplaats of lawaai in de refter? Jos weet wat mag en kan op school. LACHBUI

“In de klas lach ik altijd! De meester wordt dan keiboos op mij, zeker als de hele klas met me meelacht. Ik kan er toch niets aan doen dat ik zo veel lach?” DE VIJF GOEDE TIPS VAN JOS 1. 2. 3.

1. Ga vooral niet terugroddelen. 2. Zijn er meisjes of jongens in je klas met wie het klikt en die niet over je roddelen? Doe leuke dingen met hen. Zij zullen je verdedigen als dat nodig is. 3. Mensen die je kennen, weten het verschil tussen roddels en waarheid.

AN

4. 5.

Lachen kan je ook enkel met je ogen. Pretlichtjes storen de les minder. Zet een spaarpotje op de bank. Elke keer als je lacht, steek je 10 cent in het potje voor een goed doel. Zoek uit wat je meester wél grappig vindt. Lach dan hartelijk mee en zeg: ‘Er mag al eens gelachen worden, nietwaar?’ Draag een T-shirt met opschrift: ‘Een dag niet gelachen, is een dag niet geleefd’. Spaar voor later. Elke keer als je denkt te moeten lachen, zet je een streepje. Na vijf streepjes mag je bulderlachen.

4. Weet wat je waard bent.

© NIX

19


BOSBES

SPRINGBONEN

DRUIF

ZANGZAAD

HITANIMI

KASKISAARI

ZWART

BLAUW

VOER

STAD

KLEUR

FRUIT

MUNKSPARKEN

WIPSLA

KIWI

GROEN

NIEMENMÄKI

BOEMKOOL

APPEL

ROOD

TAAPPOLA

TURBOTARWE

APPELSIEN

GEEL

OEPSASA

GILHESP

BANAAN

WIT

VOLG DE STAPPEN. START MET HET KIEZEN VAN JE LIEVELINGSKLEUR EN ZEVEN KEUZES LATER WEET JE WELKE ANGRY BIRD JIJ BENT.


VOETBAL

STILLETJES

BOOGSCHIETEN

OPVLIEGEND

HOUT

GLAS

BERGEN

OERWOUD

OMGEVING

KARAKTER

MATERIAAL

SPORT

21

STEEN

IJZIG

KARATE

STRAND

IJZER

STOER

TENNIS

BOS

LUCHT

TWIJFELEND

PAARDRIJDEN

STAD

PLANTEN

EXPLOSIEF

PINGPONG

EILAND


r e m a de h De tr uc met

leuke Op zoek naar tr uc de n va es pj fi lm a naar G . er m met de ha ty pe in : YouT ube en t truuk’ ch ra ‘Zwaartek

HOE?

NODIG: • hamer • houten meetlat • touw • tafel • schaar

1

Knip een stuk touw van 30 cm.

2

Knoop de eindjes aan

elkaar.

© Michael Dilissen | Diederik Jeangout

3

22

Steek meetlat en hamer door de lus.

4

De steel van de hamer steunt onderaan de lat.

5

Zoek het juiste evenwicht en laat los.


23


KOM UIT JE KOT, DOE MEE MET JOE CLAXON!

&

WIN

100 BOEKEN

HOE?

➟ ORGANISEER EEN LEESACTIE THUIS OF OP SCHOOL KIES HIERONDER JE OPDRACHT

Jij: leef 24 uur in de bib. Vraag aan oma, buurman, grote zus de beste leestips. Schrijf zelf een boek. Stuur een brief naar je lievelingsauteur … Je klas: start een leesmarathon en lees samen deze maand 42 boeken. Ga wekelijks voorlezen in het tweede leerjaar. Bedenk reclame-affiches voor de schoolbib. Nodig een schrijver uit … ➟ STUUR je plan voor eind november naar: Yeti boeken Koning Albert II-laan 15 - 1210 Brussel of mail naar redactie@yeti.be.

Joe Claxon toetert het hele land door. Zijn truck zit vol speedpetrol en goede wil. Elke maand haalt hij een straffe toer uit, om de wereld te verbeteren. Kom uit je kot, doe mee met Joe Claxon!

Yeti is een gratis en verschrikkelijk blad dat maandelijks komt grommen. Het is een uitgave van het Vlaams ministerie van Onderwijs en Vorming. De school kan het blad gratis aanvragen voor alle leerlingen van het vijfde en zesde leerjaar. Yeti is het stoute broertje/zusje van Klasse voor Leraren, Klasse voor Ouders en Maks! Alleen overheidsinstellingen kunnen adverteren in Yeti, bel 02 553 96 94 - YETI - Koning Albert II-laan 15 - 1210 Brussel - Redactie: tel. 02 553 96 86 - Abo. tel. 02 553 96 88 - redactie@yeti.be - www.yeti.be - Maandblad verschijnt niet in januari, mei, juli en augustus - Afgiftekantoor 3200 Aarschot 1 - Erkenningsnummer: P409041 - Hoofdredacteur: Geert Neirynck - Eindredacteur: Bavo Wouters - Redacteur: Wim Vercruysse, Bart De Wilde - Secretariaat: Sabrina Claus - Beeldredacteur: Jo Valvekens - Vormgeving: Mieke Keymis - Verantwoordelijke uitgever: Jo De Ro - Klasse en Yeti zijn teamwork. De hele ploeg vind je op www.klasse.be.


Turn static files into dynamic content formats.

Create a flipbook
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.