Yeti 94

Page 1

Zweterig zomerblad Mei - juni 2012 - Yeti 94

DIT JA

G EEN ZO AR

MERK

AMP

n Werke s tijdean ntie de vak


Vlieg

e.ti Y techooljaaier. Wil jen? s t laavankds iot ps varskeangtroetadiloneaar is Dit

de

stra ome ge m . Ga een z zonni eti.be y Yeti ur een ctie@ Stu reda

2

“Onze juf AnnSofie daagt ons uit. Ze stuurt ons op een tw eedaagse overlevingstoc ht in een bos en ze laat ons een zeepkistenrace organiseren. We zijn al tw aalf uitdagingen aa ngegaan. Nu hebben we deze Yeti gemaakt. Dat was een makkie. Hier in De Vlieger in Oostende, vlak bij de zee, laten we ons niet zo snel kisten . Wij zijn stoere zeebon ken en straffe zeemeerminne n.”


YETI 94

ONTDEK DE DIAMANTEN VAN VLIEG! Zoek van 30 juni tot 2 september de schatten van Vlieg! Speur in het museum en in de theaterzaal. Kijk tussen de boeken in de bib. Ben jij een briljante schattenjager? Open dan de kist en ontdek de fonkelende verrassingen! Hoe meer schatten je vindt, hoe meer kans je maakt om te winnen. De hoofdprijs is een gloednieuwe fiets en met de familie een jaar lang gratis cultuurplezier. Plan je schattenjacht op www.UiTmetVlieg.be.

“Maar, maar, maar...”

DIRECTEUR VAN DE MAAND

DRUK AF

“Wat zegt u, vakantie? Niks van. Ik schaf juli en augustus af! En als je nog iets durft zeggen, verbied ik de speeltijd. Hoort u de bel? Hoort u de bel? Ahàh! Naar uw rij, meester Kersmans.”

Vul je zomer met schaar, pret en papier. Druk op de “druk af”-knop op yeti.be en kies je actie. Ideaal voor het “wat-doe-ik-vandaag”-moment.

“Niks te maren. Doe-hoei.”

MKiT

Weg met Hermelien ➜ p. 5

online op Ketnet

.6 antie ➜ p

n vak

Alle dage

Nooit meer op zomerkamp ➜ p. la ➜ g Fabio n i p m a C Op de festivalweide ➜

Vakantie k

n je al van op tv. ‘Mijn kunst is top’ ke ook op ketnet.be je Vanaf 15 juni kan nst-tips. En ook terecht voor extra ku n er een plaatsje jouw kunstwerk ka t Mijn kunst is he vinden. Surf naar e, probeer t.b tne ke top–atelier op k tde on en uit ten ns alle ku is! we welke kunst de jou

8

p. 10

p. 16

lussers ➜

p. 19 4

ag ➜ p. 2

choold Laatste s

3


© Daniel Gebhart de Koekkoek

YETIPEDIA Jij weet beter

Meester Kurt gaat elke zomervakantie naar camping ‘Het Hoge Noorden’. “Zo lokt de zon me niet naar buiten en kan ik volop scrabbelen en puzzelen met mijn vrouw. Twee maanden lang spelplezier! In september ben ik weer helemaal opgeladen.”

© Konstantin Dimopoulos

Kunstenaar Konstantin houdt van bomen. Hij schildert ze met milieuvriendelijke verf om ze te doen opvallen . Het is al erg genoeg dat er elk jaar 130.000 km² woud verdwijnt. Dat is een gebied groter dan vier keer België.

Niet alles wat in de “boekskes” staat is waar. Roddels moeten verkopen en veel mensen lezen graag onnozele dingen, zelfs als ze er geen zaken mee hebben. © Zoonar / Thinckstock

Sommige mensen denken dat enkel helden in de boekskes staan. Ook dat is niet waar.

Na de vakantie even slim als ervoor! Wetenschappers vonden de ‘vakantiepil’ uit. De groene smaken naar wiskunde, de gele naar Frans, de rode naar Nederlands.

Ook op internet staat veel wat niet waar is. Druk op de knop. Wat is waar Wat is niet waar

© Flickr

Henk Touristil denkt de foto te maken die nog niemand anders heeft gemaakt. Jij kan beter. Drie tips: … DOE TIPS 1. Fotografeer van tegen de grond naar boven: zo weet je ook hoe een mol de wereld ziet. © iStockphoto / Thinkstock

Meester A. Knee heeft geen last van puistjes. Hij ziet het positief. “Ik ben nooit alleen aan tafel. Ik heb zeker duizend mee-eters. Echt sympathiek.”

De verhalen van Konstantin en Henk zijn waar.

4

2. Hou een duikbril, de zonnebril van je zus of een lege jampot voor de lens van je camera. 3. Span met een elastiekje een stukje oude nylonkous voor de lens van je fototoestel, want zachtere beelden ga je niet krijgen.

© Phil McCarten / Reuters

Juf Trees wordt ziek in de auto en valt flauw in een boot. Bovendien heeft ze vliegangst. Haar kinderen spelen dan maar ‘vakantietje’ thuis. Vandaag bobsleeën ze op een Franse gletsjer. Morgen tsunami in badkamerland?


HERMELIEN GRIFFEL IS MIJN HELD

Ik heb een jaar overgeslagen op school. Ik ben geen supermens. Maar ik kan keihard ergens voor gaan. Ik wil mensen helpen en blij maken. Hermelien is soms arrogant in de film. Hopelijk denken mijn klasgenoten zo niet over mij. Hermelien is slim en kan enorm goed toveren. Maar niet alles loopt perfect. Ze raakt ook gekwetst, heeft ook pijn. Ze is een leerling. Zoals ik. Daarom is ze mijn held.

Hermelien mag na haar elfde verjaardag naar Zweinstein: Hogeschool voor Hekserij en HocusPocus. Harry Potter en Ron Wezel worden haar beste vrienden. Ik ben verslaafd aan die boeken. ik lees altijd eerst het boek en kijk dan pas naar de film. Als ik het boek lees, maak ik een film in mijn hoofd. Op mijn elfde wil ik meegenomen worden naar Zweinstein. Hermelien is zó wijs. Ze heeft vaak commentaar op Ron, maar dat is om hem te helpen. Ze is eerlijk. Ze wil goed doen voor iedereen. En dat vind ik belangrijker dan gewoon slim zijn.

EEN HELD IS

...

Ik wil Hermelien naast mij in de klas. Ze is een beetje eigenwijs. Ik ook. Haar poster hangt boven mijn bed. Ik praat met Hermelien als ik bang ben. Handig, want ik bepaal zelf wat ze terug zegt: “Ik bescherm jou!”

iemand die ook kwetsbaar is.

in D

ob © R oote e Gr

5


Geen kleuters in de buurt? Ga naar een kinderdagverblijf in je buurt en begin wild te basketten op het te kleine binnenkoertje. Kleuters omver lopen, geeft je een bekend speelplaatsgevoel.

Test & n Vink aa

62 dagen zonder school.

Geen bel, geen juf, geen sommen, geen tienuurtjes, geen speeltijd. 62 dagen zonder klasgenoten ... daar wil je niet aan beginnen. Maar de Yetiklas uit Oostende weet raad. Test hun tips.

Mis geen enkele speeltijd

Vul je brooddoos Maak ’s morgens je bokes voor ’s middags. Vul je brooddoos elke morgen met lekker en gezond krachtvoer.

Picknicken in het park is niet helemaal hetzelfde als eten in de schoolrefter, maar het is alvast even weg van huis. Dus smeer je boterhammen en vertrek. Kijk eerst naar de weersvoorspelling voordat je plannen maakt.

Doe gewoon verder: een chocomelk en een koek om tien over tien, soep en boterhammen om kwart over twaalf, appel en rozijntjes om tien voor drie.

Maak van je meester of juf een vriend aan huis. Zo kan je samen met hem/haar petanquen of barbecueen in je tuin. Ga samen een dagje naar zee. Hang samen in de hangmat of voor tv. Let op dat je ma of pa niet met je juf of meester gaan lopen.

Neem haar/zijn stem op als ringtone voor je gsm. Een hele zomer lang hoor je dan: “Je bent goed bezig” of “Kom een keer naar voren” of “Kan het wat rustiger”.

Vraag een trui van de juf om een zomer lang aan te ruiken.

Haal meester Maak een T-shirt met “Waar is juf?” of “Meester gezocht!”. Als je zo de straat op gaat, vang je een zomers exemplaar.


Teken op het trottoir voor je deur een hinkelspel, niet tot zeven of negen, maar tot 556 983.

Bestel alle vakantieboeken: Suske en Wiske, Center Parcs, Jommeke, Neckermann, Zonneland, Sunjets.

Ga om tien over tien met een tienuurtje de straat op, voor een kwartier.

Haal uit de bib Franse strips, de complete jaargang Eos en een hele reeks weet- en denkboeken.

Ga samen op kamp. De jeugdbeweging organiseert zotte kampen voor avontuurlijke kinderen. Er zijn ook knappe kampen voor speelse koppen, zoals muziek-, taal-, wetenschap- of knutselkampen.

Kleef op alles in huis een post-it met de naam van het voorwerp in het Frans.

Prik op alle deuren een wiskundig raadsel en je mag niet door de deur voordat je het hebt opgelost.

Verzamel kruiswoordraadsels en sudoku’s uit de krant, ook die van de buren en uit de wachtzaal van de tandarts.

Geef je knuffels de naam van je liefste klasgenoten. Dat is elke avond pret in bed.

Neem geen afscheid

Stuur elkaar lange brieven of snelle sms’jes. Maak er een kettingbericht van. Stuur de berichten aan elkaar door, telkens een beetje aangevuld. ©© Bart Schoofs

of juf in huis

Blijf huiswerk maken

7


? p m a k r e m o z t e h r o o v Bang Kleur etje. het bolL

g naar uit, Het zomerkamp komt eraan. Je keek er al lan. Het liefst maar nu twijfel je en krijg je toch schrik van al zou je veilig thuis blijven.

Wat doe je?

Ik ga toch mee ...

Ik ga niet mee ... kjell

emile

Jorgen

“... want ik wil niet flauw overkomen bij mijn vrienden.”

Mauro

“... en denk aan de leuke dingen zoals in een tent slapen.” “... want thuis valt er helemaal niks te beleven.”

Martijn

“... en doe alsof ik ernstig ziek ben vlak voor we moeten vertrekken.” “... want ik weet niet wat me te wachten staat.” “... en zeg tegen mijn ouders dat ik daar altijd word gepest.”

Zoé

“... maar ik smokkel mijn gsm mee en stuur elke dag een berichtje naar mama.”

Kleur etje. het bolL

“... en de weken voor het vertrek doe ik elke avond alsof ik vreselijke nachtmerries heb.” “... want ik treuzel net zolang tot ik de bus mis.”

io

“... want ik ben super stout. Dan mag ik als straf niet mee.”

“... maar zeg tegen mijn ouders hoe ik me voel. Zij kunnen me geruststellen.” “... want anders zie ik mijn vrienden niet tijdens de zomer.”

Lisa Margarita

Mara arnout Jan

op Doe de poll met Pol www.yeti.be

8

met Pol


9

©© Bart Schoofs


1. Een dagje aan zee. Het strand ligt er prachtig bij. A. Ik ga op garnalenjacht en vang de kwalligste kwallen. B. Ik leg me op mijn strandlaken met een horentje van vijf bollen hoog. C. Geef me een schop en ik bouw een groot zandkasteel.

Vraag 1 A = 3 / B = 1 / C = 2 Vraag 2 A = 3 / B = 2 / C = 1 Vraag 3 A = 1 / B = 3 / C = 2 Vraag 4 A = 1 / B = 2 / C = 3 Vraag 5 A = 2 / B = 3 / C = 1 Vraag 6 A = 1 / B = 2 / C = 3 Vraag 7 A = 2 / B = 1 / C = 3

10


4. Wat doe jij op kamp met de jeugdbeweging? 2. Welkom op Camping Fabiola.

A. Vroeg opstaan en ’s avonds laat zingen bij het kampvuur.

A. Ik hoop dat er veel ruimte en groen is.

B. Zot ravotten van ’s morgens tot ’s avonds.

B. Ik hoop dat er veel kinderanimatie is.

C. Uitslapen, strips lezen, ’s nachts verhalen vertellen.

C. Ik hoop dat er veel Nederlandstalige toeristen zijn.

A. Ik kijk uit naar de grootte van het tv-scherm op onze kamer. B. Ik zoek onmiddellijk de kinderanimatie. C. Ik verken alle gangen van het hotel en de straten uit de omgeving.

5. Op restaurant.

3. Klaar voor het sportkamp?

A. Ik bestel de pasta van de chef.

A. Bestaat er een petanquekamp? B. Van het tenniskamp naar het basketkamp en dan het omnisportkamp.

B. Ik bestel altijd een hamburger met frietjes. C. Ik probeer een plaatselijke specialiteit.

7. Een nieuw land. Een nieuwe stad. A. Ik bezoek een museum in de voormiddag en daarna een park. B. Ik ga shoppen en maak een rit in een koets. C. Ik wandel door de oude stadskern en bezoek een historisch gebouw.

Reizen is avontuur. Je wilt dingen zien die je niet kent. Je probeert alle geuren en kleuren te onthouden. De taal is maar een klein probleem want met een beetje geduld versta je iedereen.

Dagtripper 18 - 21:

Reizen is leuk. Je wilt actief zijn tijdens de vakantie. Op reis kijk je uit naar mooie dingen: een zonsondergang, een oud stadsplein, een bergtop, een puppy op straat, een kathedraal.

Bewonderaar 12 - 17:

Je houdt van luxe en luieren op vakantie. Dagenlang bakken in de zon aan de rand van het zwembad is de max. Het liefst zou je je eigen bed meenemen naar een wit strand met een groot cinemascherm.

Strandgaper 7 - 11:

C. Ik twijfel tussen een zwem- of een avonturen kamp.

6. Welkom in Hotel La Playa.

11


©© Ho-Yeol Ryu

Yetibehang #8 Kleur je kamer elke maand anders met het YETIBEHANG

“Doe elke dag iets voor de eerste keer. Stijg op! Vlieg!!”A S I L N A A T E H G A A VR VOOR TIENERS IN NOOD. DIT IS DE ENIGE ECHTE HELP-PLEK A JOUW VRAGEN. ELKE MAAND BEANTWOORDT LIS EN VIND JE OP WWW.YETI.BE. MEER VRAGEN EN ANTWOORD

Nachtmerries!

HELP! WaAr kan ik terecht met mijn probleEm?

Beste Lisa, al nachten lang kan ik niet slapen. ik word gek van enge nachtmerries. ik heb een heel groot slaaptekort hierdoor. Mijn dromen gaan meestal over mensen die ik doodgraag zie en die voor mijn ogen sterven. Weet jij iets wat ik kan doen zodat die nachtmerries stoppen? ik word er echt krankzinnig van. Please help me, Lisa.

Lisa sPReekT! ‘s Nachts in je dromen verwerk je de dingen die je overdag hebt meegemaakt. Het is niet altijd logisch. Vaak is het een samenraapsel van gedachten, fantasie, zorgen, angsten, verlangens. Je hebt weinig controle over wat je droomt. Je dromen zijn een hoop rare beelden en vreemde verhalen. Soms leuk, soms beangstigend.

Awel, bij AWEL De Kinder- en JongerenTelefoOn (KJT) heEt vanaf nu “awel”.

Lisa TiPs

© Foto VT4

• Praat over je zorgen, je angsten, je twijfels ... Kies iemand die je vertrouwt. Vertel ook over de nachtmerries. • Zoek iets wat je kan beschermen tegen deze dromen. Pak een knuffelbeer mee in je bed of maak een dromenvanger. • Je bent bang om wie je graag ziet te verliezen. Laat deze mensen voelen hoeveel je van hen houdt.

HELP! Waar kan ik terecht met mijn probleem? Vragen? Stuur een brief naar: Vraag het aan Lisa - Yeti -

Praten? Bel gratis naar “awel” op nummer 102. Bellen kan

Lisa zit met kinderpsychologe Marjan Gerarts en de Kinderrechtencommissaris in de saxofoonklas.

De Kinder- en JongerenTelefoon (KJT) heet vanaf nu “awel”.

Koning Albert II-laan 15 - 1210 Brussel of stuur een mail naar: help@yeti.be. Vermeld je adres en telefoonnummer. Je inzending wordt vertrouwelijk behandeld. Yeti zet niets in het blad of op de site dat jij niet wilt. (Sommige brieven en mails zijn ingekort om op deze bladzijde te passen.)

14

elke dag van 16 tot 22 uur, behalve op zon- en feestdagen. Chatten kan maandag en woensdag tussen 18 en 22 uur.


15


s r e p Jas Wat doe jij samen met broer of zus?

elke maand duikt Yeti in de kamer van een lezer. Deze maand is dat Jasper.

“Ik deel mijn kamer met mijn broer ...” ep maak ik punkmuziek. Onze gro Samen met mijn twee broers n late ons we en mog 19 uur heet ‘My dog is radio-active’. Tot r veel volk op. In het café voo al gaan van de buren. We traden stbende in Brussel. op de hoek, maar ook op Kun

t Jij me er kam w u jo naar t ? Mail in Yeti yeti.be. Ze t e@ e ti c h a in d re r’ kame ‘Mijn er werp. d n o

Wat is jouw grootste talent?

Stel de vragen bij elke foto en aan je buur ter leer hem be kennen.

Voetbal is mijn tweede leven. Ik ben een flankspeler. Laat mij maar aanvallen en voorzetten. Ik knalde er al 21 tegen de netten dit seizoen. Ooit word ik zo goed als Akpala en De Jonge. Gelukkig is mijn broer ook fan van Club Brugge. Onze hele kamer hangt vol! t Waarom wou jij da s? wa r de ou je al

ik oud genoeg Ik kan niet wachten totrchter te gaan. ben om naar Rock We alvast een shirt. Mijn broer kocht me kop doe ik dan Met mijn iPod op mijn eide sta. Ooit alsof ik op de festivalwen. In het voorwil ik er zelf optred y to remember’ programma van ‘A da dan verder op of ‘Foo Fighters’. En . Rock on!!! tournee door Amerika

Ben jij een vechter of een schelder?

welkombord

16

grootste

Mijn broer heeft een zalige coll ectie Park-figuren. Die staan dus ook South op mijn kamer. Handig. We hebben bijna alle afleveringen in huis. Met zijn drieën liggen we dan strike voor de tv. Cartman is zoooo onbeleefd … Kapotlachen! Als ik ruzie heb verdedig ik mezelf soms met die woorden . Vechten is niks voor mij.

Welke frulletjes en spulletjes liggen ook op jouw kamer? Vink ze aan. beker

Wat was jouw stommiteit?

snoepspel cymbaal

uitbussen letters op Ooit verfde ik met sp t graffiti makkelijk mijn muur. Ik dacht daheb ik nu wel spijt was. Niet dus. Daar naar de vaantjes. van. Mijn hele muur vol posters. Ik hing hem dan maar


o o t t a T e n n Zo

4

Doe je T-shirt aan.

JES T E E W doe je z on n e n Gezond : n iet la nger te met ma inuten . m 0 1 n a d

= d e z on Slim in tussen w u d ha in de sc r. uu 12 en 1

2

5

Kn ip je patroon uit.

u iten , Ga n a a r b de zon . in spelen

3

Smeer je in met zon ne

crème.

Bewonder het resultaat. Pronk met je zonne-tattoo.

6

Zo kan het o ok! •

Kleef stickers op je lijf telkens je in de zon speelt.

Zweet- en armbandjes zorgen voor witte stroken.

Maak je eigen originele zonnetattoo’s uit papier. Enkele coole ideeën vind je op yeti.be bij DRUK AF

© © Michael Dilissen | Diederik Jeangout

1

Op een oud T-sh irt teken je een patroon .

17


WELKE JOB DEZE ZOMER S WERK JIJ AF? DUID Z E AAN MET EEN K RUISJE. SCH RIJF ERBIJ HOEV EEL JE ER M EE WILT VERDIE NEN.

Extra sterk vakantiewerk W ord BUURT-TUIN-MAN

............... ............... ...........

........... ............... ...............

W ord BOODSCHAPPENDRAGER Dwaal rond in de buurt en check hagen, gazons, struiken en bloembakken.

Stel je op aan de uitgang van de winkel. Wie buitenkomt met veel zakken, help je dragen.

Trek onkruid, maai gras, snoei klimop … en vraag een vrije gift.

Onderweg naar de auto vertel je waarvoor je aan het sparen bent. Laat je spontaan sponsoren voor je toekomst.

Vergeet geen gazonmest te strooien voor je weer vertrekt. Met mest groeit het gras mooier. En sneller. Tot binnen drie dagen?

W ord WC-MADAM

Loop met een kruiwagen langs bij je buren. Verzamel oud papier, glas, grof vuil … en breng het naar het containerpark. Vraag een vrije bijdrage voor het transport. Verkoop het als een soort ecotaks.

.................... .....................

W ord CONTAINER-KOERIER

Installeer je aan een openbaar toilet met een tafeltje en een stoel. Versier je tafel met een kleedje, een vaas met bloemen en een geldschaaltje. Lees een roddelblaadje en word lezend rijk.

18

Verkoop toilet-minuten. Of velletjes wc-papier.

............... ............... ...........


Je zakgeld voor tijdens het schooljaar, verdien je tijdens de vakantie. Maar een echte vakantiejob kan pas vanaf 16. Nog even wachten dus. Of net niet? De Yetiklassers fiksen dat probleem wel even.

Word HUISDIERFITNESS-CO

ACH © Hemera / Thinckstock

Ga in de kelder of op zolder op zoek naar oude rommel. Vraag oma wat ze kan missen. Maak een kraampje aan de straatkant en stal je spullen uit. Een bordje “ANTIEK” zorgt voor extra aandacht. Verkoop ook zelfgemaakte ‘limonade op grootmoeders wijze’.

..... ............ ............ ............

.................... .....................

Geef commentaar op de huisdieren van je vrienden. “Oei, die hamster is veee el te dik!” Stel een fitnessprogramma op. Drie keer per dag 5 km lopen. Of tien keer over een touw springen.

W ord ANTIEK-VERKOPER

Ga wandelen met de hond van die oude buurvrouw. Of speel met het konijn van je zus.

Word beestig rijk.

Wapen jezelf met een notitieboekje en een pen. Schrijf boetes uit voor fout parkeren, oversteken zonder kijken, vloeken, luid roepen, zonder handen fietsen ...

W ord CAR-WASHER De oprit van jouw huis wordt jouw werkterrein. Lok klanten met een kleurrijk bord: “CARWASH”. Terwijl klanten wachten, bied je ze frisdrank en wafels aan, als extraatje.

Stel een alternatieve straf voor: een pak koeken, een blikje frisdrank, een partijtje voetballen ...

............... ............... ...........

Word STRAAT-VE ILIGHEIDSAG

.................... .....................

ENT 19


Elke maand beantwoordt Dokter Schaemroodt een blozende-wangenvraag. Heel voorzichtig. En op fluistertoon.

Help, ik ben jaloers!

Dag dokter Schaemroodt, ik kan het niet uitstaan dat mijn vriendje babbelt met andere meisjes. Ik word dan boos en bang tegelijk. Ik denk dat ik hem ga verliezen. Waarom ben ik zo jaloers? (Ellen, 11)

Jaloezie is een soort angst die je voelt omdat je onzeker bent. Wie slecht in zijn vel zit,

heeft meer last van jaloezie dan zelfverzekerde tieners.

Je kan jaloers zijn omdat je vindt dat iemand anders te veel aandacht krijgt van je vriendje. Je kan ook jaloers zijn omdat je denkt dat jouw liefje iemand anders mooier, interessanter, aantrekkelijker ... vindt. DOKteR beKiJK ROODt SChaeMe OP LiV tV eti.be/ WWW.Y OODt haeMR KteR SC SteL DO en VRaag Viaaag e VR eti.be/ WWW.Y

Bijna iedereen is wel eens jaloers. Een klein beetje jaloezie is niet ongezond. Het betekent dat je zo gehecht bent aan iemand, dat je het niet leuk vindt als hij of zij een ander te veel aandacht geeft. Als de jaloezie té erg wordt, is het een probleem. Bijvoorbeeld wanneer je de gsm van je vriend(in) stiekem gaat controleren. Of als je gek wordt van wantrouwen als hij zonder jou met vrienden ergens heen gaat. Het is niet gemakkelijk om je van je jaloezie te verlossen. Maar je kan er wel aan werken. Dat doe je door je zelfvertrouwen op te krikken.

© R obin D

eG roo te

TIPS: • Maak een lijstje met tien redenen bent. Of vraag waarom jij zo speciaal bent aan je vriend(in) of aan andere mensen waarom zij je graag hebben. • Concentreer je op de leuke gevoelens die je samen hebt. • Vertel je vriend(in) over je jaloerse buien. Misschien is hij of zij soms wel even onzeker.

20


FRANK DEBOOSERE: “IN MIJN TUIN IS HET DEZE ZOMER ALLE DAGEN ZON! EN IN DE HERFST EIGENLIJK OOK! EN IN DE WINTER!” WALDEK ONTMASKERD OP VAKANTIE IN POLEN

HIJ KAN NOG GEEN EI BESTELLEN IN ZIJN ‘MOEDERTAAL’! SAMSON HOUDT NIET VAN ZWEMMEN

“MIJN HAAR GAAT ER ALTIJD ZO PLAT VAN LIGGEN”

BV’S EN HUN VAKANTIEPLANNEN

REGI PENXTEN AAN DE BELGISCHE KUST: “VAN WIE ZIJN DIE HANDJEEEUUUHS?”

MATTHIAS SCHOENAERTS BEREIDT ZICH VOOR OP HOOFDROL IN NIEUWE FILM: ‘SCHRIELKIP’ 21


Vraag het aan Jos Stel jouw vraag aan Jos op www.yeti.be/jos

Ik wil niet naar het beroeps! et ik volgend ”Help, Jos! Volgens het CLLBikmo helemaal niet. jaar naar het bso. Maar dat WI uze. Mijn ouders vinden het de beste ke Wat moet ik nu doen?” Daan (11) Papa zegt dat hij altijd de eerste van de klas was.

D’oh!

Jos antwoordt “Het CLB is zoals uw huisdokter. Ge kleedt u uit, hij laat u driemaal in- en uitademen en geeft u de rekening. Maar meestal heeft hij gelijk. Er zijn verschillende manieren van slim zijn. Jij hebt vast een talent dat in een beroepsopleiding groter kan worden.”

De foute tips van Jos an rm u bu n de zoo n? u o n ile Z va ru n e l wil

ga naar de

ds, 1. Doe lekker tegendraa voor niks. t nie rt be pu Je ijnse. Lat

best niet r niet naar late deed op de toetsen om n. Het eve ho te de dure universiteit op je ens ine g ma ld ge uitgespaarde rekening gestort. orting is van 3. Zeg dat het CLB de afk kdansen. Chimpansees Leren Bui

je 2. Vertel je ouders dat je

De juiste tips van Jos

1. Er is niks mis met het bso. straffe dingen maken.

© SuperStock/Corbis

22

“ Wie nu n o kan kiezeng g�n school tw� maa , kan nog nd ve kniezen.” rder

Je leert er

2. In het bso leer je een vak en

word je vakman of vakvrouw. Jij fikst later de wereld.

3. Weet dat je in een an dere

richting misschien ongelukkig wordt omdat het je niet interesseert.

4. Check bij je vrienden, wie mee naar die school?

gaat er ook


Heb je eEn probleEm met eEn vetTe P? Elke maAnd leEr je hier hoe je je tienerpaniek aAnpakt. Paniekman is er voOr jou. Hij is jouw redDer in bange dagen.

HET PROBLEEM VAN VANDAAG:

IK VOEL ME EENZAAM. IK BEN ZOOOO EENZAAM Tijdens de grote vakantie is er geen speeltijd waar je struikelt over andere kinderen. De schoolbel rinkelt voor een lege speelplaats. Dat lege gevoel hebben sommige kinderen ook tijdens de zomermaanden. Ouders hebben zelden evenveel vakantie als jij in juli en augustus. De zomervakantie moet je soms helemaal zelf vullen, op je eentje. Soms verveel je je. Soms voel je je eenzaam.

Tip 1.

Vraag een hond

De aAndacht die eEn kat of hond van je vraAgt, doet je bijna even veEl deugd als de vriendschap van eEn mens.

Tip 2.

Toon je

Š NIX

Anderen zien nie t dat je je eEnzaAm vo elt. Er komt geEn hulp uit de lucht valLen. NeEm ze lf de eErste stap. Ga naAr an deren. Meng je in de groep. Nodig anderen uit.

23


Joe Claxon toetert het hele land door. Zijn truck zit vol speedpetrol en goede wil. Elke maand haalt hij samen met 134.000 Yetilezers op hetzelfde moment een straffe toer uit, om de wereld te verbeteren. Kom uit je kot, doe mee met Joe Claxon!

VRiJDaG 29 JUni

LaaTsTe sCHOOLDaG

1 2 3

Mis de laatste schooldag niet. Maak hem zelf, samen met de hele klas. Bedenk feestelijke feestideeën. Lees de vorige Yeti opnieuw: Yeti 93, pagina 18-19. Win een megataart van Yeti. Vertel vóór 20 juni via redactie@yeti.be hoe jullie SAMEN de zotste schooldag MAKEN en maak kans op de grootste Yetitaart ooit.

©

Ro bin D

eG ro ot e

Yeti, maandblad (verschijnt niet in januari , mei, juli en augustus), jaargang 10 nr. 94 - afgiftekantoor 3200 Aarschot 1 - Erkenningsnummer: P409041 - post: YETI - Koning Albert II-laan 15 - 1210 Brussel - redactie: tel. 02 553 96 86 - e-mail: redactie@yeti.be - abonnementen: tel. 02 553 96 77 fax 02 553 96 85 - info@yeti.be - www.yeti.be ❤ Yeti is een gratis en verschrikkelijk blad dat maandelijks komt grommen. Het is een uitgave van het Vlaams ministerie van Onderwijs en Vorming. De school kan het blad gratis aanvragen voor alle leerlingen van het vijfde en zesde leerjaar. ❤ Yeti is het stoute tienerblad naast Klasse voor Leraren, Klasse voor Ouders en Maks! ❤ Hoofdredacteur: Leo Bormans ❤ Eindredacteur: Bavo Wouters ❤ Redacteurs: Wim Vercruysse, Wouter Kersbergen m.m.v. Nele Beerens ❤ Secretariaat: Amaal Ari ❤ Vormgeving: Mieke Keymis ❤ Klasse en Yeti zijn teamwork. De hele ploeg vind je op www.klasse.be ❤ Verantwoordelijke uitgever: Jo De Ro.

PEFC/07-01-01


Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.