Yeti 90

Page 1

Onbetaalbaar tijdschrift december 2011 - nr. 90

geef jezelf cadeau

Je bent wat je eet Extra: ver dwijnpost er

Eis tijd van je ouders


Yetirapport

van de Yetiklas uit Galmaarden “ Streng maar rechtvaardig ”

8/10 Geur ……………………… 6/10 Ouderonvriendelijkheid … 6/10 Smaak …………………… 10/10 Nietjes …………………… 2/10 Cadeauniveau …………… 9/10 Lachband ………………… 7/10 Plakband ………………… 0/10 TOTAAL ………………… /10 Kleur ………………………

Welk cijfer krijgt Yeti van jou?

2

D e vo lg e 6 feb rua n d e Yet i kr ij g j e klas in Y r i. W il j ij m et j e o p m a a n d n oet i? Stu u r d eze na ar re g ee n z ott e m a il dact ie@y et i.be.


Een brandje blussen hier, een rapport uitdelen daar? Directeur Gregory Scheve Schaatser uit Ardnoote sjeest* van klas naar klas op zijn turboslee. “Juffen leren eerst surfen op mijn rug, daarna mogen ze pas op het internet!” Wat als de winter voorbij is? “Dan word ik weer inlineskate-schoolhoofd en loopt alles weer op wieltjes. Uit de weg nu! Ik ga wc’s bestellen en daarna nieuwjaarsbrieven ontstoppen. Of andersom.”

Schooltea van de ma m and

De juffen van de derde graad uit Sint-Floris-Dingele zijn fan van Yeti. “Scheren? Trimmen? Dat is tegen de natuur. Wij leren onze kinderen om altijd zichzelf te zijn. En dat kan enkel als je het goede voorbeeld geeft.”

* sjeest = Yetiwoord voor hard gaan

YouTubehit voor Yeti

Word jij gepest? Ken jij pesters? Doe jij mee met pesters? Yeti zet een megafoon op de oproep: Stop met pesten! Check de clip op www.yeti.be/iedereenanders.

Win de Uglydoll!

Je herkent de hond aan de baas, de knuffel aan het kind. Tijd voor een Uglydoll. Jij bent dat ene kind dat met de jaarwisseling geen cadeautje krijgt? Bewijs het. Schrijf het zieligste briefje ooit naar: Yeti - Koning Albert II-laan 15 - 1210 Brussel of mail je lelijkste foto ooit naar redactie@yeti.be

Op het p odium m et je held : pagina Je bent w 5 at je eet: p a gina 7 Wat zit e r in jouw doos? pa Van spele gina 8 n word je k om slim: pag s leu goed i t ina 9 Naar de e H markt: p speel agina 11 veel ijgen. Kinky & r k Cosy: pa te Phone gina 15 Een i edereen. Wie is Eli i a? pagin wil jij weet eelgoed ea 16 Het word je t een wit Maar . Duur sp ukkig. Sp lijk aan acht en d te kerst: d e l r n d e e hei a i g t pagina 1 be Blacky is en a t du iet ellig 7 dood: pa akt n . Maak da van hen e en gez a m gina 19 mt jd el n Wat is ee len w s. Eis ti ld en war in ee n homo? u r kken d e a p e d p a r g u g e o in Help, ik lu a 20 te v e en ver. st dat nie voor de co liefd t! pagina niet d op r n a i … a k d 23 Feest eerl en e et eft j als h ijk: pagin Je ho kdoos zo a 24 n e h sc ge

3


s ’ y d r o J Elke maand duikt Yeti in de kamer van een lezer. Deze maand laat Jordy je zien hoe hij de dingen bekijkt.

Stel de vragen bij elke foto en aan je buur ter leer hem be kennen.

Wat is jouw droomberoep?

g Welke din

en ontho

ud jij het

best?

4

ift railleschr hoofd b t e h e d Ik leer ijf was. In mijn ct toen ik v es op. Ik weet exa ik sla ik all s ligt. Soms help en waar alle en iets te zoeken a familieledet voor hen. Mam vind ik h n niet te hard an mag allee in mijn kamer. D opruimen gek, Yeti. word ik

Jij met jouw kamer l naar in Yeti? Mai e. Zet wouter@yeti.b het in ‘Mijn kamer’ onderwerp.

Wat is jouw fantasiewereld?

u tot rust?

Wa

oel?

Wat breng t jo

go e d d

Ik lees boeken in braille, maar luisterboeken vind ik leuker. Die speel ik af op mijn ‘Daisy-mp3-speler’. Elke avond duik ik met Daisy in een boek. Ik ben dol op de verhalen van Ron Langenus, Patrick Lagrou en Marc Tijsmans. Als ik boos ben, speel ik muziek van Milow. Dan kalmeer ik.

Over tw voel ik ee jaar krijg Mijn ex me nooit meer ik een blinden -klasgen ootjes, dalleen. De hondgeleidehond. M et e helden k , spare ost bijna 25.0 zo’n hond n mee. 00 euro ! t doe jij voor ee n

Jordy is elf en blind. Beeld je in wat blind zijn is. Sluit je ogen. Maar doe het niet te lang, met je ogen toe kan jij dit niet lezen.

Anderen helpen en beschermen is mijn missie! Ik ben dol op de middeleeuwen. Ik voel me soms een ridder. In mijn hoofd maak ik ‘gedachtenreizen’ naar het verleden. Als ik met Playmobil speel, voel ik ook hoe voorwerpen eruitzien in het echt.

Ik ben een computerwizz. Met mijn brailletoetsenbord en speciale software die alles luidop zegt, ontdek ik net zoals iedereen de wereld via het internet. Ik help mama met haar computerproblemen en red klasgenoten als ze vastlopen. Ik ruik mijn beroep al. Ik ben een plantrekker, een durver. Ik ga naar de winkel en knutsel in het huis. Hout zagen? Een kasteel bouwen? Nagels in planken slaan? Ik doe het allemaal. Soms sla ik op mijn duim of snijd ik in mijn hand. Dat is geen reden om het niet te doen. Ik ben geen flauwerik.

st uit ang ts niet ie s m o s Doe jij Wat? kken? lu is m te


MIJN HELD IS BART PEETERS Bart Peeters is een zingende presentator. Hij komt vaak op televisie. Zelf speelde ik mee in ‘De Slimste Thuis’. Ik vind hem super grappig. Hij kan ook om zichzelf lachen. Zijn zoontje haalde gekke toeren uit in ‘Bananasplit’: liep koffers omver in een winkel, stootte een toren flessen om … Maar Bart bleef lachen. Met humor maak je moeilijke momenten minder eng.

Net als mijn held ben ik een babbelaar. Ik ratel me moeiteloos uit onverwachte situaties. Ruzie met mijn zus los ik op met mijn tong. De meester vindt mijn praattalent net iets minder leuk. Een leerlingenraad zou echt iets voor mij zijn. Spijtig genoeg hebben we die niet op school. Ik heb drie armen: twee van mezelf en één aan mijn gitaar. Op de muziekschool leer ik de kneepjes van het vak. Later zoek ik een felle, blonde Natalia. Dan gaan we op tournee met een hele band. In mijn dromen vier ik mijn

verjaardag in een pretpark. Samen met mijn vrienden en Bart Peeters. We geven hem best wel een kotszakje. Voor alle zekerheid. Ik weet niet of hij tegen die snelle, bochtige parcours kan. Later word ik Chiroleider. Dan duiken we het bos in. Speurtochten, bosspelen … Ik tover ze in één-twee-drie uit mijn mouw. Bij het kampvuur speel ik gitaar en zingen we tot een gat in de nacht. Als het maar leuk is. Ik wil constant lachende gezichten om me heen.

EEN HELD IS ... iemand die, wanneer dan ook, een glimlach op je gezicht tovert.

5


Koken met Yeti: Doe het zelf f met topcheeus MeLoen M

DIT IS DE ENIGE ECHTIGE VETTIGE OUDEJAAR & SCHIMMELHAAR - RECEPTENGIDS VAN YETI OPGESTELD ONDER DESKUNDIGE VERLEIDING VAN DE YETIKLAS UIT GALBLAASMAARDEN Fijn dat u kijkt. Kookt, bedoel ik. Bind je oudjes vast aan de kerstboom, sla een kalkoen buiten westen en steek het kookboek in de oven op 220°C. Vandaag ben jij de wok. Of de kok. Veeg het speeksel van je kin en begin!

Recept ingezonden door Melanie Mor Ikzaggetnie

1. 2. 3. 4. 5. 6. 7.

6

Bak een vleesbrood. Of vlees een bakbrood. Of koop een kloeke vleeskoek. Boor een tunnel. Crash die cars. Plant kerstlichtjes in de bergwand. Versier de bergwand met geblancheerde of kort aangestoofde spinazieblaadjes. Sneeuw de berg vol met Ferrero Rocher, popcorn en poedersuiker. Waar blijft de ziekenwagen? Kwik, kol naain wan wan!

Nog niet uitgekookt genoeg? Meer vreselijk lekkere vreetideetjes hiernaast. Het moest maar zo lekker niet zijn, sprak Meloen Meus en hij likte aan het puntje van Sonja knolselder.

Hoofdgerecht ‘ Vleeskoekenbak in den tunnel’


We wish you a wappy Wurstmis!

Bloewpersoewp

Recept ingezonden door Supersossis Glenn Gloeiheet

Kle Bedeed aan di k de e blo scha te wo nde, kooprsten! een r ol 1. 2. 3. 4.

Zelda, de zielige inktvis Dummie de Slachtafval-Mummie Fred Frietkot zonder s Lepeltje lepeltje ondel een 1. dekeltje* 5. Bruno, de verlegen banaan 2.

kruim eldee g!

3.

4. 5.

* de ‘l’ in het woord dekeltje was ooit een ‘n’, maal supelsossis Glen velblandde zijn tong omdat meneel zijn wolstjes glaag gloeiend ploeft.

Indianencocktail

‘Oehwoehwoeh Just in mijne bieber beebie’

Recept ingezonden door Mejuffer Marthe Musketong in Madeirasaus

1. 2. 3. 4. 5.

n Recept ingezonde door Inkrediebele Iris Inktvisitekaars

Wurg drie wilde tomaten, meng hun vocht met vers gevangen bloedappelsiensap uit het koelvak. Vul het glas tot de rand met loslopende M&M’s. Steek een scalp van snoephostie en zoute speertjes op de rand. Drink de vredesdrank. Als u ‘Ugh’ zegt, bent u een indiaan. Of u heeft zich verslikt.

een blik en vegetariër, trek t bubbelt di In . en ss vi ud n go tot he 1. Mix tie ep open. Warm op overleden wortelso met snoephosals lava. nd of de bordrand ra sb bo de r ie rs 2. Ve en frietchips. jes en een ties rtje met zoute stok uu pv m ka n ee k 3. Maa gekookt eitje. er. Zonder hard met een snoepvet st va s je ok st de 4. Bindrs de stokjes vastlikken kan ook. rtje, net onder vete n je kleine broe 5. Verstopepl-lspaaeeg.lgoed va ttle Pony, roep je de le rslikt in een My Li ve ch zi a om je s 6. Al “Verraaaaassssing!” luid

Recept ingezonden door Chloé di Cacao

1. Was je handen. 2. Meng peperkoek met een beetje melk. 3. Vul een spuitzak. 4. Doe van hondenpoep op de stoep. (maar dan op een bord, ah ja) 5. Smul op voor de ogen van tante

ôle r D de e l rô D t er Dess Hetze Hartattak.

7


Ik lust niets van wat in mijn brooddoos zit. Wat doe Jij?

Ik eet toch alles op

etje. et bolL Kleu r h

Want... “Eten kost geld. En mijn ouders betalen daarvoor. Respect!” “Mijn ouders steken daar erg veel werk in. Ik flikker er desnoods het beleg tussenuit.”

maar ... Marthe

“Ik huil uit bij mama en smeek haar: ‘Please, maak dat NOOIT MEER!’”

Melanie

“Ik sluip tijdens de middagpauze de keuken in en eet stiekem uit de kommen van de warme maaltijd.”

Freya

Glenn “Ik vraag om een kommetje soep. Mijn boterhammen verkruimel ik in mijn soep. Veel lekkerder.”

Nele

op Doe de poll met Pol www.yeti.be

met Pol

Ines

Maartje

“Ik weet de koekjes staan in de lerarenkamer. Tijdens de les ga ik zogezegd plassen. Tijd zat om mijn buik vol te eten.”

Febe

8

Inez

“Ik vraag lief aan mijn vriendin of zij iets lekkers heeft. Dan DWING ik haar om te ruilen.”

“Als ik niet eet, val ik dood. Ik heb suikerMarco ziekte.” “Ik knijp mijn neus stijf dicht. Zo proef ik niks. Verstand op nul en slikken. Gloeps!”

Ik eet mijn boterhammen niet op,

“Ik eet een heel klein hapje en kauw met open mond. De kinderen rondom mij hebben geen honger meer en ik kan hun lekkere boterhammen opeten.”


9


Ben jij een komkommer 1

Van welk restaurant zou jij de kok willen zijn?

A. Het Groen Blaadje B. Het Pasta Paleis C. De Vette Os

3

Welke schoenen passen je het best?

A. Sportschoenen B. Espadrilles C. Leren bottines

2

5

Het is jouw verjaardag. Jij kiest wat op tafel komt.

A. Pasta pesto met gegratineerde kerstomaatjes van en versgemalen ParmeNet thuis lk e zaanse kaas school. W e neem jij? j t r B. Lasagne bolognaise vieruu s okje kaa C. Gegrilde kippenbout uit A. Een bl l e het vuistje met appelmoes ode app B. Een r mi ukje sala C. Een st

4

Jij lust frietjes het liefst met ...

A. stoofvleessaus B. mayonaise C. ketchup

6

Wat is jouw lievelingssprookje?

A. Roodkapje B. Doornroosje C. Assepoester

7

Kies je tv-hap.

A. Popcorn B. Bitterballen C. Chips

10


11

Tel je score: Vraag Vraag Vraag Vraag Vraag Vraag Vraag

1 2 3 4 5 6 7

-

A A A A A A A

= = = = = = =

1 1 2 2 3 3 1

/ / / / / / /

B B B B B B B

= = = = = = =

2 2 1 1 2 2 3

/ / / / / / /

C C C C C C C

= = = = = = =

3 3 3 3 1 1 2

7 11: je bent een Komkommer

Je bent lief voor dieren. Je zal ze niet (laten) doden om ze daarna op te vreten. Voor jou geen bitterballen of rood vlees op je bord. Je gaat voor bio en veggie. Respect voor de beesten. Je gaat bewust op zoek naar gezond en milieuvriendelijk voedsel.

12 17: je bent een Kaaskroket

Heerlijk feestelijk en lekker alledaags. Je lust bijna alles. Je hebt je lievelingsgerechten maar je houdt ook van afwisseling. Een goede maaltijd is voor jou: eerst soep, dan aardappelen, groenten en een stukje vlees en daarna een dessert.

r e v e i l f O n kaasee roket? k

18 21: je bent een Kotelet

Mmm, de geur van gebraden vlees vind je overheerlijk. Een malse biefstuk, een hete bitterbal, een gepeperde salami, een lapje kalfsworst. De beenhouwerij staat centraal op je boodschappenlijst. Een maaltijd zonder vlees kan niet volgens jou.

of een KOTELET


Yetibehang #4 Kleur je kamer elke maand anders met het YETIBEHANG

Waar is Liu?

De Chinese kunstenaar Liu is expert in camouflage.

Š Liu BolinA S I L N A A T E H G A VRA VOOR TIENERS IN NOOD. DIT IS DE ENIGE ECHTE HELP-PLEK A JOUW VRAGEN. ELKE MAAND BEANTWOORDT LIS EN VIND JE OP WWW.YETI.BE. MEER VRAGEN EN ANTWOORD

Droomberoep : ik ben 11

b een probleem Dag Lisa, ik he wil worden. et wat ik later jaar en weet ni ee mensen te opdracht om tw We krijgen de efenen dat to ui een beroep e di en w ie rv inte ige) niet wie . Ik weet (als en je later wil doen iewen. ik moet interv

LISA SPREEKT!

wil worden ... w idee wat je later Je hebt geen flau geen simpele t is ook helemaal Dat is mogelijk. He is knap van je. heel serieus. Dat ze t em ne jij en vraag

LISA TIPS!

Zenuwachtig bij toetsen Het zijn nu grote toetsen. Ik kan me niet concentreren en maak veel fouten omdat ik altijd zenuwachtig ben. Ik weet dat ik het kan en toch kan ik niet kalm blijven!

LISA SPREEKT! Ik maak me ook vaak zorgen. Ik wil alles perfect doen en de beste van de klas zijn. Dat is niet nodig, zegt mama. Meer dan ons best kunnen we niet doen. Onthoud: punten op je testen zijn niet meer dan dat. Ze zeggen niets over wie je bent of wat je waard bent.

ar je goed in van alle dingen wa • Maak een lijst k vindt. bent én die je leu passen. epen die daarbij ro be • Zoek dan de en waarschijnnn ke e Di rs. n je oude • Vraag hulp aa en weten vast beroepen dan jij lijk een pak meer hebt. g di je ervoor no welke kwaliteiten voorstelt. juf je t wa • Doe dan d die het beroep Praten met ieman een goed beeld uitoefent, geeft je st inhoudt. jui b van wat die jo m het zotste oo Dr m. oo • Dr l je écht het eerst. Wat wi at het sta Be écht graag? t? nie g beroep no No problem! rste! Dan ben jij de ee

LISA TIPS! • Als je rustig bent en diep ademhaalt, onthoud je meer en kan je beter antwoorden. • Als een test voorbij is, is hij voorbij. Daar kan je niets meer aan veranderen. Concentreer je op de toetsen die nog komen. Doe elke dag iets waar jij je goed bij voelt: dans, wandel, zing … Dat ontspant je lichaam én je geest. • Vraag raad aan je juf of meester of aan de zorgleraar. Misschien kan hij of zij je tips geven. Je kan ook hulp vragen aan het Centrum voor Leerlingenbegeleiding (CLB). Die zijn er om je te helpen met leermoeilijkheden.

obleem? terecht met mijn pr HELP ! Waar kan ik an 15 - 1210 BrusII-la ert Alb g nin Ko i brief naar: Lisa - Yet telefoonStuur een ld je adres en r: help@yeti.be. Verme sel of stuur een mail naa . eld and beh k elij uw vertro nummer. Je brief wordt

14

nts en de Kinderrechte chologe Marjan Gerar mails worden Lisa zit met kinderpsy en ven brie ige mm ofoonklas. (So commissaris in de sax sen). op deze bladzijde te pas om rt eko ing tje bee een foon op Kinder- en Jongerentele Praten? Bel gratis de 22 u., tot u. 16 elke dag van nummer 102. Bellen kan kan altijd. rg jt.o w.k ww r naa rfen behalve op zondag. Su


tweehonderd

15


“Ik hou van de NATUUR en wil er veel over weten. Daarom ga ik een keer per maand naar JNM*. Samen met andere kinderen maken we een natuurdomein proper of koken we op een houtvuur of leren we vogels herkennen aan hun gefluit.”

“Als ik achter een computer zit, wil ik alles uittesten. Ik heb een programma gevonden waarmee ik FILMPJES kan maken. Daar ga ik me nog dikwijls mee amuseren.”

“In het donker zijn schaduwen duister. Ik word daar een beetje bang van. Ik heb te veel fantasie. Misschien speel ik daarom zo graag met LICHTJES.”

* JNM = Jeugdbond voor Natuur en Milieu

16

“ELEKTRONICA is mijn ding. Toen ik zes was, maakte ik mijn eerste schakeling om een lichtje te doen branden. In de tuin heb ik net een windmolen gemaakt die stroom geeft aan een lamp. Later maak ik een windmolenpark om een pretpark in gang te houden.”


NODIG • een heel groot en een heel klein conservenblik • vergruizelde ijsblokjes • zout

1

4

bode m t op de blik. u o z n ven ijs e Strooi c on s e r t g rote e h n a v

Het grote bl ik wo rdt nu heel koud . Sla er een ha nd doek om heen .

5

2

Zet het kleine blik zo in het grote, dat de randen even hoog zijn.

le ichtig en ke Blaas voorz leine blik. tk keren in he

6

3

Vu l de open ruimte tussen beide blikken op met ijs en zout.

Sch ijn met een za k la m p in het blik : het sn eeuw t!

Geen snee u de kerstva w tijdens kantie? Fiks je eig en skigebie d! 1. Bobslee met je skateboard. Die stalen glijbuis op het speelplein is ervoor gemaakt! 2. Een plastic zak en een natte grashelling. Meer heb je niet nodig voor een zak-slip-cursus. Heb je geen zak? Gebruik een vriend. 3. Sleur het tuinhuisje de straat op en richt een skihut in. Mét de foute muziek van je grote zus! 4. Trek met een groep vrienden skipakken aan. Loop in groep paniekerig door de winkelstraat en roep: “Lawine! Lawine!! Lawineeuuh!”

17


Je praat met Kazan en Felix mag aan je voeten slapen. De liefde voor huisdieren is groot. Hond en kat, kip en schildpad krijgen een plek in het gezin. Je vindt zelfs dat je huisdier je begrijpt. Maar huisdieren sterven. Een schildpad kruipt honderdtachtig jaar in je tuin. Een goudvis sterft na twintig jaar rondjes zwemmen. De leeftijd van een hond of kat mag je maal zeven doen. En dan is het gedaan.

Blackie 7

12

Knutselkaarten

MIAUUW

Pantoffelkonijnen

Kattencricorkallet e leeftijden.

vo Spel voor alle terreinen,

Van dwergkonijntjes voor kleine voetjes tot Vlaamse reuzen voor grote maten.

Het dierenkerkhof Een goudvis of een kanarie eindigen niet op een dierenkerkhof. Ook honden en katten krijgen zelden een zerk. Soms heb je de kans om een huisdier in de tuin te begraven. Een foto in een kadertje is meestal het enige dat in huis blijft. De verhalen en gedachten in je hoofd blijven langer. Een nieuw dier brengt plezier in huis. Van het gestorven huisdier blijven enkel goede herinneringen over. En dat is een troost.

CHLOE

18

fjieuw

Een leven zonder verdriet bestaat niet. Je moet verder als je lievelingshuisdier dood is. De troost die je kan missen is: “Kom, niet huilen, we kopen wel een nieuwe.�

Schildp

adhelm Keiharde ze kerheid dat je schedel niet barst. Iris

kwak


is dood

è è mè

r? Waar of dt,nheielemtaalwfouaa t of iets daartussenin.

juist vin Vul in of jij dat helemaal

Waar

Beetje waar

Beetje niet waar

THIBAUT

Niet waar

Ik voel me goed bij mijn huisdier

4

Ik praat met mijn huisdier Mijn huisdier begrijpt me Mijn huisdier heeft hetzelfde karakter als ik

Febe

kwaak

e Liever een nieuw poesj dan een zusje

rft, Als mijn huisdier steig ben ik weken droev Ja, het is waar da t je alles aan je hu iets stuk isdie r ka ge n m ve aa rte kt dier hoe je dit ga ? Gaat het niet goed op school? llen. Heb je thuis at vertellen Oefen met aa n je en dat ge ou de rs . ef Je hond of kat oo je huist ee n rdeelt niet Ja, het is waar daveilig gevoel. t je een tijd (z ek huisdier sterft. er en ke le w eken) droevig be nt als je Ja, beesten en ba uitkiest dat het be asjes hebben wat van elkaar. Om st bij je past. Zo dat je een huisdie ju ku ist r e nn co en m m bi en na se tie enkel naar een fos maken van welke hond bij welkn zeven op de tien to te baas ki jk en va n ho nd enkoppen en menje hoort door senhoofden.

RRRR

u k e l e k u k e o k e o r

Troosttips

oehoe

koekoek

Zo troost je het best. 1. 2.

MEESTER

t f f w

3. 4. 5.

Luister. Luisteren is belangrijker dan antwoorden geven. Maak samen een tekening of een tekstje over het huisdier. Steek een kaars aan en kijk samen naar het vlammetje. Verzamel alle speeltjes van het huisdier en leg ze in de mand. Bekijk samen foto’s van het huisdier.

19


Elke maand beantwoordt Dokter Schaemroodt een blozende-wangenvraag. Heel voorzichtig. En op fluistertoon.

Dokter, wat is een homo? “Ho-ho-ho! Mo ho zeg!” Dat roept de kerstman. Grapje, hihi.

Een homofiel wordt verliefd op mensen van hetzelfde geslacht. Een jongen die op een jongen valt, is een homo. Een meisje dat verliefd wordt op een meisje is ook homofiel. Maar je zegt dat ze een lesbienne is. Iemand die zich zowel tot jongens als tot meisjes aangetrokken voelt, noemt men bi. De hele groep samen zijn holebi’s. Mensen die verliefd worden op mensen van het andere geslacht zijn hetero.

ZO VERWARREND

Misschien vind jij als jongen een andere jongen leuk. Of je hebt als meisje gevoelens voor een ander meisje. Ben je daarom homo of lesbisch? Hangt ervan af. Het kan dat jij vanaf nu vooral op mensen van het andere geslacht valt, of dat je voor geen enkel geslacht een voorkeur hebt, of … dat het allemaal nog kan veranderen. In de puberteit is alles soms verwarrend. Homo zijn is geen ziekte. Het overvalt je niet zoals een griep. Je bent homo of hetero vanaf je geboorte. Op een dag wordt dat duidelijk. Wanneer? Soms tijdens, soms na de puberteit. Soms als volwassene.

HEB RESPECT

Sommige mensen houden niet van mensen die een beetje anders zijn. Allemaal zever! Een holebi is even normaal als alle andere mensen. Holebi’s worden gewoon verliefd op iemand van hetzelfde geslacht. In onze wet staat dat niemand die mensen mag discrimineren. Vijftig jaar geleden deden mensen daar heel raar over, en ook in andere landen worden holebi’s nog niet altijd aanvaard, maar in België mag iedereen zijn zoals hij of zij is. (homo ≠ scheldwoord) Zo. En nu een maand in de wachtkamer. Volgende keer praat ik met jullie over Borstjes, wanneer komen ze?

20


TANDARTSEN ZIJN WILD VAN DE FILM MEGA MINDY EN DE SNOEPBARON

CRISIS BIJ STUDIO 100

MEDEWERKERS MOETEN OP AFGEDANKTE DECORSTUKKEN VAN KABOUTER PLOP ZITTEN TV-KOK BETRAPT

KETCHUP IS GEEN TOMATENSAUS

MEGA MINDY EN TOBY VERSLAAFD AAN SUIKER

OOK ANDERE ACTEURS MISNOEGD

HET ZURE BEERTJE: DOOR IEDEREEN UITGESPUWD

MEGA OMA: IK WEEG 100 KILO MAAR MIJN PAKJE WAS EXTRA SMALL

21


Vraag het aan Jos Mee ster gezocht DAG JOS, IK ZIT AL MIJN HELE LEVEN BIJ JUFFEN. VOLGEND JAAR IN DE ZESDE KLAS KAN IK HEEL MISSCHIEN EENS BIJ EEN MEESTER ZITTEN. HEBBEN KINDEREN GEEN RECHT OP TENMINSTE ÉÉN MEESTER IN DE LAGERE SCHOOL? WAT KUNNEN WE DOEN? (ERIK)

Jos zegt Meesters, ze sterven uit! De laatste tien jaar is het aantal meesters in de basisschool gruwelijk gedaald. Minder dan twee op de tien leraren zijn mannetjes. Jos doet wat moet: hij start een kweekprogramma op. In samenwerking met Planckendael. Hahahinnik!

f. Ja. To ester. De mera. (kuch) Hoe is de r! r e i H uuuurrr ste méé delijk Ein an een m de r o o v klas.

aag, Daaha ouw r f f u j elst. Van C

Stel jouw vraag aan Jos op www.yeti.be/jos

De foute tips van Jos 1. Toon je juf hoe het moet, word zelf meester. Leer flauwe grapjes uit je hoofd als: “Wie me wakker maakt, krijgt gratis huiswerk!“ 2. Loop tijdens het studeren met je handen op je rug heen en weer door je kamer, geef hardop les aan al je knuffels. 3. Spreek deze zin op strenge toon in op je gsm als beltoon: “Zeg jongeman, waar denk je dat je mee bezig bent?” 4. Draag altijd een rode pen in je borstzak en zeg steeds “Ahum, ahum”. 5. Teken een leerling op een stuk karton en oefen in “bordenwissersmijten”.

De slimme weetjes van Jos

eld, Mijn hheld! n mij

1. Een man die kiest om leraar te worden, is opener, verdraagzamer en heeft meer aandacht voor anderen dan zijn soortgenoten. 2. Het is niet bewezen dat juffen beter lesgeven dan meesters. Of andersom. 3. Meesters worden graag verwend met flessen wijn en sigaren, juffen met badproducten en kaarsen. Ze houden allebei van lesgeven en kinderen. 4. Heel wat juffen verwarren ‘op schoolreis gaan’ met ‘verhuizen’.

Een juf met kl�fsn� en sigaar is ook �n goede leraar! 22


Heb je eEn probleEm met eEn vetTe P? Elke maAnd leEr je hier hoe je je tienerpaniek aAnpakt. Paniekman is er voOr jou. Hij is jouw redDer in bange dagen.

HET PROBLEEM VAN VANDAAG:

VIES ETEN BWURK!

Erwten. Spruiten. Lever. Schimmelkaas. Paddenstoelen. Slakken. Er zijn zo veel dingen die niet te eten zijn. Toch krijg je ze op je bord. Paniek? Nee, want jij kent zo dadelijk de trucs van Paniekman.

1. Maak het boodschappenlijstje

Wie de boOdschapPen doet, bepaAlt wat op tafel komt.

2. Kook zelf

Je ouders zulLen zo blij zijn als jij voOr eEn keEr het werk in de keuken overneEmt. De tafel dekKen, afruimen en afwasSen, geEft jou recht op meEr inspraAk in het menu.

3. Speel verstoppertje Verberg de erwten in de aArdapPelpureE. Giet saus over de champignons. Weg is wat vies is.

4. Fop jezelf

Verzin spanNende namen voOr wat jij vies vindt. BrocColi zijn bomen, Spruiten zijn drakenogen.

5. Zeven is magisch

ProbeEr zeven keEr toch eEn beEtje te eten van wat je niet lekKer vindt. De achtste keEr lust je het wel, eEn beEtje.

6. Komen eten

Nodig eEn vriendje uit dat oOk niet lust wat jij niet graAg eEt. Je ouders zulLen je vriend niet verplichten. De kans is groOt dat jij dan oOk niet alLes moet opeten.

alLes SfeEr is el? Doe

s gezicht aan taf Trekt iedereen een vie Dek de tafel feestelijk dan wat aan de sfeer. kaartjes, geplooide am na , jes met kaars kje tig achtergrondmuzie servetten. Zet een rus tel Ver s. sau heerlijke op. Gezelligheid is een ar p. Vraag iedereen na mo een urt be de om ak Ma g. van de da het strafste moment r morgen. Haal leuke voo en nn pla en sam om hardop over het herinneringen op. Dro gend weekend op vol lekkerste eten dat je tafel wenst.

23


BER VRIJDAG 23 DECEM ST OOIT HET EERLIJKSTE FEE

1. Bouw op vrijdag 2. 23 december een gezellig feestje in je klas om het einde van 2011 te vieren. Iedereen is uitgenodigd!

Kies voor het eerlijkste feestje ooit. Drink, eet en snoep enkel eerlijke producten. Ga naar de Oxfam Wereldwinkel voor Yuca chips, biochocolade, gedroogde mango’s, kokoskoekjes, zoete cashewnoten, biobeertjes, worldshakesap, biocola en biolimonade!

3. WIN

Laat via redactie@yeti.be snel weten wat er op jouw school gebeurt op vrijdag 23 december. Het meest eerlijke feest wint bakken vol fairtradedrank. Yeti zet gratis 1000 bruisende blikjes biocola en biolimonade voor jou klaar in de klas.

Yeti, maandblad (verschijnt niet in mei, juli en augustus), jaargang 9 nr. 88 - afgiftekantoor 3200 Aarschot 1 - Erkenningsnummer: P409041 - tijdschriften - toelating gesloten verpakking - 3200 Aarschot - BC 6578 - YETI - Koning Albert II-laan 15 - 1210 Brussel - redactie: tel. 02 553 96 86 - e-mail: redactie@yeti.be - abonnementen: tel. 02 553 96 77 - fax 02 553 96 85 - info@yeti.be - www.yeti.be  Yeti is een gratis en verschrikkelijk blad dat maandelijks komt grommen. Het is een uitgave van het Vlaams ministerie van Onderwijs en Vorming. De school kan het blad gratis aanvragen voor alle leerlingen van het vijfde en zesde leerjaar. Een persoonlijk abonnement kost 8 euro.  Yeti is het stoute broertje/zusje van Klasse voor Leraren, Klasse voor Ouders en Maks! Hoofdredacteur: Leo Bormans  Eindredacteur: Bavo Wouters  Redacteurs: Wim Vercruysse, Wouter Kersbergen  Eindredactie web: Wouter Kersbergen  Secretariaat: Sabrina Claus Vormgeving: Evelien Van Elsen Sites en multimedia: Michel Aerts, Toon Van de Putte  Klasse en Yeti zijn teamwork. De hele ploeg vind je op www.klasse.be  Verantwoordelijke uitgever: Jo De Ro, Koning Albert II Laan 15, 1210 Brussel.

PEFC/07-01-01


Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.