Yeti 9

Page 1
HOE ZIT HET? TJE ZI T T A W EG NG Z . I D U HO JOU OVER

Ben jij een zittenblijver of zit er een poink poink* in je zitvlak? Je zithouding zegt veel over het type leerling dat je bent. Bestudeer de zitpositie van je klasgenoten en ontdek alles over hun verborgen plekjes.

-1- WOLKENHO O FD

Positie Je hoofd steunt op je hand en staat schuin. Hersenkronkel «Zucht! Straks naar de film. Zou Andy meegaan? Wat zal ik aandoen?» Je aandacht zakt weg en je gedachten dwalen af. Je hoofd valt er bijna af. Wat je leerkracht denkt «Is de leerstof dan zo slaapverwekkend of is hij gewoon moe? Hij heeft echt wel moeite om de les te volgen. ‘k Ga hem eens doen schrikken.» Betekenis Misschien wordt het tijd om een raam open te zetten. Dan kan je wegvliegen in je dromen. Het is duidelijk dat je niet op deze wereld bent. Je bent een dagdromer.

ESTJE E B D S E -2- BEDE

Positie Je wrijft zachtjes met je duim over je lippen. Hersenkronkel «Oh nee, de juf kijkt naar mij en ik heb mijn huiswerk niet gemaakt. Straks moet ik misschien nog aan het bord komen.» Wat je leerkracht denkt «Die is niet heel zeker van haar stuk. Heeft ze iets mispeuterd of haar huiswerk niet gemaakt? Ik wed dat ze het antwoord op de volgende vraag niet kent.» Betekenis Misschien ben je gewoon wat verlegen. Je voelt je onzeker en wil de aandacht van de juf zeker niet op jou richten. Door met je hand je mond te bedekken zoek je eigenlijk bescherming.

-3 - K R I TISCHE KORRE L

Positie Je leunt naar voren en maakt een torentje van je vingers. Hersenkronkel «Die les is wel interessant maar is dat wel juist? Het is niet omdat de meester het zegt, dat het waar is, hé. Dat zoek ik straks even op.» Wat je leerkracht denkt «Aha, een aandachtige leerling. Ik ben goed bezig. Hij wil er echt alles van weten, dat zie je zo.» Betekenis Met deze houding toon je belangstelling en je gespitste vingers verklappen dat je kritisch bent. Je luistert zeer aandachtig. Als je naar achteren leunt met je handen in dezelfde positie, ben je het er waarschijnlijk niet mee eens.

*poink poink: Yeti-woord voor "vering"

4 Yeti 9


-4- HAANTJE DE VOORSTE Positie Je steekt overdreven veel je vinger op of knippert met je vingers. Hersenkronkel «Joehoe, hier! Ik weet het. Ja, hallo! Hier zit ik! Laat mij antwoorden, please.» Wat je leerkracht denkt «Daar gaat die vinger weer de lucht in. Zij weet het ook altijd, hé. Heeft ze nu gewoon een vraag of een tekort aan aandacht?» Betekenis Je trekt de aandacht, ook van de leerlingen. Waarom? Wil je niet achterblijven, wil je laten blijken dat je alles goed weet of heb je echt alleen een vraag of antwoord?

-5- MAX RELA X Positie Je zit rechtop met je armen losjes voor je op tafel. Hersenkronkel «Mmm… leuke les. De juf kan het ook zo goed vertellen.» Wat je leerkracht denkt «Waw! Die leerling is mee met de les. Waren ze maar allemaal zo geïnteresseerd. Hij voelt zich hier echt op zijn gemak.» Betekenis Je komt geïnteresseerd over en toont je een goede luisteraar. Omdat je je armen niet zo krampachtig over elkaar gevouwen hebt, sta je open voor alle informatie.

ITVLEES Z O R E Z -6

Positie Achterstevoren. Hersenkronkel «Oh, wat een mooie kaft heeft mijn achterbuur. Mag ik je lat eens lenen? En waar heb je die pennenzak gehaald?» Wat je leerkracht denkt «Hé, nu zit ze daar weer met haar rug naar me toe. Zijn de lessen dan zo saai? Of misschien is ze zo slim dat ze zich verveelt.» Betekenis Je vindt de lessen maar saai en bent snel afgeleid door alles om je heen. Je bent geen uitblinker op school, maar misschien ben je juist heel slim en verveel je je daardoor snel. Lang zitten is niets voor jou.

100%

BALBEZIT

«Na een dag zitten in de klas, zit ik op de bus naar huis, maak zittend mijn huiswerk, zit te eten op mijn zitvlak en zit nog een paar uur voor de tv. Ik zit de hele dag te zitten. Pffft…» Jonas ziet het niet meer zitten. Heb jij na een schooldag ook last van je rug? Drie op tien leerlingen klagen over rug

pijn. Oplossing? Haal zitballen in je klas. Ze geven voldoende beweging, afwisseling en een goede houding. In Zwitserland zitten al meer dan 60 000 leerlingen op ballen. Resultaat? Niet alleen zit je beter en verdwijnt de rugpijn; je leert ook nog beter. Die zit, hé!

Win een zitbal. Geef drie rake redenen waarom jij een springbal wil en schrijf voor 27 januari naar: Yeti – zitbal – Koning Albert II-laan 15 – 1210 Brussel of mail naar secretariaat@yetiworld.be

Yeti 9 5


6 Yeti 9


BIM BAM BEIEREN, KERSTBOMEN LEGGEN EIEREN «Eén van Hun favoriete belgeluiden Moeeuhhhh: melkgevlekt koeide dingen engeloei die ik het meest haat, is die rotSnaaoorrrrk: oordopjes-zijn-nobel», zucht Diede. Het is woensdig-gesnurk dagmorgen en de speelplaats is Rrèèèèèèè: crossende grasmagoed gevuld. Nog enkele seconchines den en dan is het zover. Je voelt het aankomen als een ver onweer, als een op hol geslagen Mijn favoriete belgeluiden kudde bananen. De bel galmt door de school. Kraaien storten neer en leerlingen krijgen een hartaanval. «Dat geluid snijdt door merg en been», huivert Mandy. «Het is een regelrechte foltering. Kan dat niet anders?»

Frederic: «Mijn voorstel is om uit onze schoolbel elke dinsdag en woensdag ‘We are the Champions’ te laten klinken.» Waarom precies op die dagen? «Hey, het is dan wel Champions League! En er moet nog een leukere manier bestaan om ons in de klas te krijgen. Bijvoorbeeld via een glijbaan plof! - in een ballenbad, - patat! - onze jas aan de haak en - toek! - op onze bank.» Kim: «Mij krijg je in de klas met de Ketchupsong of het gilletje van Roadrunner. Mipmip Iemmmmm! Wie is het snelst in de klas? Op vrijdag zou ik het K3-liedje «We sturen de mama’s en papa’s allemaal terug naar school toe» draaien. In de zomer spuit mijn ideale bel water en tijdens de winter is het een jingle-bel die sneeuw spuwt. Kwestie van een beetje in de sfeer te blij- W I N D E V E T T E S C H O O L B E L ven!» Wil jij op school een ander belgeluid? Michiel: «Ik wil de schooldag heel Bespreek het in je klas, breng het op erg plechtig starten met het Belgisch de leerlingenraad, kruip in de ideeënVolkslied. Pompompom-mmmm-pie-pom- bus of doe een oproep in je schoolpopopom.» krant. Steek de breinbollen* bij elkaar Zoë: «Ik denk zo een beetje verder op -boink!- en ontwerp een vette schoolbel. het voetbalidee van Frederic. Naar de Maak er een tekening van en geef zoklas gelokt worden met een keiharde veel mogelijk details (materiaal, geluid, ‘Goooooooal’! Ik denk dat we dan bediening, afmetingen…) Of ga in zee zonder het goed te weten meteen met met een kunstenaar, een handige dadonze neus voor het schoolbord zitten. » dy, een olijke oma! Stuur je ontwerp naar Yeti en misschien hangt jouw bel binnenkort in levende lijve te loeien aan de schoolmuur. Yeti zorgt voor de uitvoering, plaatsing en aansluiting.

IK PROEST PLOPPEN, WA N T D E S C H E L S N O E T HET NIET TIPS VOOR EEN BETERE BEL

1

«Werk met een beurtrol, laat dagelijks iemand anders de bel luiden.» (Frederic) 2 «Laat de meester de bel luiden, ondertussen houden wij ons in stilte WOEHA! - bezig.»(Kim) 3 «Speel op een mega-stereoketen je beldeuntjes af.»(Kim) 4 «Maak een noodbel aan elke bank. Wordt de les te saai? Trek aan de bel.» (Carolien) 5 «Beantwoord vragen door op een bel te drukken. Een schoolkwisbel. Kwispeldekwispel!» (Maykel)

ZEVER ZEKER? Reizigers die in de middeleeuwen de oude Belgische grens overstaken, moesten eerst bellen. Een grenswachter kwam dan opendoen. Vandaar de naam België. + zeker weten + zeker zever 2 Graham Bell was de uitvinder van een apparaat waarmee twee personen op grote afstand met elkaar kunnen spreken, de telefoon. Vandaar dat je iemand ‘ belt’. + zeker weten + zeker zever 3 De eerste Zwitserse koe die een bel rond haar nek droeg, heette Bella. + zeker weten + zeker zever 4 Ammelie Totebel won in 1912 als eerste vrouw het wereldkampioenschap bellen. Ze beschikte over een fenomenale beltechniek. In 1997 werd haar leven verfilmd in ‘La vita e bella’. + zeker weten + zeker zever

1

Is een bel een bel als ie niet belt? *Breinbol: Yeti-woord voor "hoofd" Yeti 9 7


24 aug – 22 sept

M.

CHE

ER L L E DI het

O

ent

DE D

Je b

POWERP IEP

C K

ENRIE

Thuis loopt niet alles op rolletjes maar daar komt deze maand verbetering in. Er komt een nieuwe leerling op school. Ben jij degene die hem/haar opvangt in een vlindernetje? Werk op tijd aan je conditie en doe de vlinderslag.

haa ntje

-de-

MEDIAAP P 22 jun UN i– 22 KAT ju

voo rste i Op Let op n de je ug s d por Of i tief at je n dvere s he nig li i I v e et la m t Je to omdat and w k kan te ver ing. ga je il h pmo men ij/zij in jou gra alles a at. a t: de ag je b help n. uur t eers e n w te v aka il zijn… . ntie wee k.

HAAPIJN

21 mei – 21 juni

Erger je niet te vaak aan de opmerkingen van je medeleerlingen. Je zal nieuwe vrienden krijgen maar overdrijf niet met sms’jes. Qua studie zit het goed. Je leert gemakkelijk. Je topmoment: de frietjes op de schoolreis

GER

J I N K

ZEEBRO K

Het klopt dat je te weinig tijd maakt voor jezelf, maar dat is nog geen reden om de luiwammes uit te ha Je geniet met volle teugen van de vakantie. School? Nooit van gehoord. Je topmoment: de derde dag van de week.

s ' i t e Y

O R O H L O O H C S OE

21 april – 20 mei

Het jaar begon moeilijk. Je krijgt vanaf volgende week minder huiswerk. Opletten tijdens de turnles. Er gaat een ongelukje gebeuren. De grote bok komt akelig dichtbij. Je topmoment: 19 mei

21 maart – 20 april

De komende tijd hoef je niet veel voor school te doen. Je leerkracht is altijd vrolijk. De kans is groot dat je bij de volgende toetsen een superrapport mee naar huis neemt. Je topmoment: de eerste week van de paasvakantie.

8 Yeti 9

23 juli – 23 aug

SO


op. acht school. r k r e le a kt valt ook je Opletten n et verkeer. o 2 h . 2 g . Da t in ool ep – 23 okt – 22 nov zi chtig p sch 23 snt goed bekeigoed o xtra voorzi erfsteikel Je krijgt veel aandacht in de klas, maar weet h t e e e Je b lt je ech . Wees erst r niet goed waarom. e de e Jij vo igt gevaa moment: t. r Het gaat niet zo lekker met de directie. e p r e o d t d Er p! Je eden don o Praat er eens mee. m l n e He aar b Je topmoment: je struikelt over een n e i d bananenschil en je belandt met een dikke ‘smak’ op de grond.

WARMOT

LUFRUND

it te hangen.

23 nov – 21 dec

i's

Rond 2 december heb je het gevoel dat je kan buikspreken. Je verrast je omgeving en je teddyberen, want zij zijn de enige die je begrijpen. Opgelet voor buikpijn en maagzweren. Jouw topmoment: een boertje laten.

P O O C S O OR

OE

DOGIDOG 22 dec – 20 jan Een buitenaards wezen landt voor twee weken in jouw privé-leven. Met zijn tentakels pikt hij jouw vrienden in; een gevoel van eenzaamheid overvalt je. Let erop dat je hart geen verkoudheid oploopt. Jouw topmoment: een ufo zien vliegen.

FETTY

GIJZER

21 jan – 19feb

Op 22 januari voel je een onweerstaanbare drang om klasgenootjes en leerkrachten te kriebelen. Opgepast voor vliegende bordvegers. Let op je gezondheid: kippenvel rukt op! Topmoment: je tanden eten geven.

Wil je echt weten welk beest er in je schuilt? Wa g g e l n a a r de Kinga K-index op w w w. y e t i w o r l d . b e en doe de test.

20 feb – 20 maart De kans is groot dat je op een maandag wakker wordt met groen haar en een blauwe neus. Uit je neusgaten groeien madeliefjes van twee meter lang. Die dag hoef je van Yeti niet naar school te gaan. Je topmoment: de ochtendlijke tarzangil.

MUNKIE

Yeti 9 9


Kaboem…pffwiiiit…ohhhh… «Huiswerk geeft thuis altijd vuurwerk», zegt Tamara. «Heb jij geen huiswerk vandaag? Niets te doen voor school? Moet jij niets leren vandaag? Mijn ouders zagen me de oren van mijn knoert*. Al dat saaie huiswerk, ik ben het zat.»

HET KLEINSTE HUISWERK TER WERELD © Peter van Hoof

«Als de bel rinkelt is de schooltijd voorbij. Dat is toch duidelijk, hè», zegt Ine. Op Ines school is huiswerk afgeschaft. «Huiswerk geeft stress en is dus niet leuk. Want daar zit ik dan ’s avonds voor mijn boeken. Heb ik al mijn schriften wel bij? Begrijp ik alles? Sommen maken die ik met mijn ogen toe ken. Wat heb ik daaraan? In onze klas werken we tijdens de namiddag aan ons project. Ik haast me dan van de bib naar de juf, van de pc naar mijn werktafel. Ik leer op school mijn eigen werk plannen en heb daar geen schoolagenda voor nodig. Soms neem ik werk mee naar huis, omdat het me boeit. Hey, in mijn vrije tijd leer ik ook. Met de microscoop de kleinste beestjes ter wereld bekijken is toch ook huiswerk, hé.»

Huiswerk? Ik maak er wel eens een rotzooitje van.

7 TAAIE TAKENTIPS VOOR JUF EN MEESTER

1. Laat ons zo weinig mogelijk zware handboeken heen en weer sleuren. Pffftt… 2. Geef wie traag is minder werk. Wie snel is kan meer huiswerk aan. Miep miep… 3. Geef ons geen stapel huiswerk. Huiswerk mag niet langer duren dan een kwartier. Drrrrrrrring… 4. Maak huiswerk leuk. We werken graag aan grappige oefeningen en spannende opdrachten. Hoewaaaah… 5. Geef ons duidelijke opdrachten. Wat wel? Wat niet? Wat heb je nodig? Geef genoeg uitleg. Glugluglu… 6. Geef minder huiswerk, dan moet je ook minder verbeteren. Grrrrrr… 7. Hou woensdag en vrijdag huiswerkvrij. Jiehaaahhh… Mijn taaie tips voor onze eigen juf of meester 1. 2. 3. 4. 5. 10 Yeti 9

© foto's HIT-entertainment


Dit vind jij 13 000 tieners vullen Yeti’s verschrikkelijke vragenlijst in. Dit vinden wij over huiswerk: • Vier op tien Yeti-lezers vindt huiswerk geen ramp. • Voor bijna de helft van de «Yetieners» mag huiswerk de vuilnisbak in. • 32% van de leerkrachten en 26% van de ouders zien huiswerk ook niet langer zitten.

2 6 0 x $5 h uis vv er c k-3q p 5 4

© Peter van Hoof

“Mamaaaaaaaaaaaaa!!!”

X

Level X «Ik vlieg er gewoon opnieuw in wanneer ik te veel fouten maak», zegt John. «Ik leer de tafels van vermenigvuldiging op mijn Playstation. Op naar het volgende level.» Je huistaak op de Playstation-console, zie jij dat zitten? Een Amerikaans bedrijf brengt huiswerk-videospelen op de markt. Is dit wat we willen? Na school onmiddellijk voor het scherm of lekker vuil in de berm?

© Imagebank

Elke dag huiswerk? Daar heb ik een bulldozer voor nodig.

«Huiswerk? Bah!» zeggen Marlies en Pieter. «Op onze school kon je elke dag overdonderd worden met een extra taak: nog dat voor dit en nog dit voor dat. Goed dat die tijd voorbij is. Onze school heeft nu een huiswerkplan. We weten vooraf wat ons te wachten staat. We krijgen op vrijdag alle taken en lessen voor de volgende week. Zaterdagnamiddag zijn we daar twee uur stil mee. Dat geeft wat ruimte in de week. We hebben ook taken waar we een maand lang aan kunnen werken. Dat is soms toch nog stressen op het eind. Maar dan komt onze reddende engel uit de keuken. Zonder mama zou het een stuk zwaarder zijn. Zij helpt bijvoorbeeld vier actua-stukjes kiezen en samenvatten. Mama helpt ook bij de spreekbeurten. Goed dat mama zo snel kan typen.» Als mama Pieters werk typt, wil ze dat hij zinnen aanpast. «Oké», zegt Pieter, «het werk wordt er beter op maar als ik het zelf zou typen hou ik het bij mijn eigen zinnen.» Marlies en Pieter zijn niet tegen huiswerk. Het hoort er nu eenmaal bij.

«Ik ben al héél lang tegen huiswerk voor tieners, om precies te zijn sinds mijn achtste.» Steve Stevaert, minister van huiswerken en energie

*Knoert: Yeti-woord voor "kop" Yeti 9 11


De Dega stojes Kin tel Kin die


De wereld is kinkrankzinnig. De Kinga Kinga’s s scannen de wereld af. Niets ont ontgaat hun atoom-zicht. Afpersing op school, stofzuigende robots, het einde van de blond blondjes, pratende giraffen … alles zien ze vanop Kindonia. Ook de Yeti-klassers richten hun telescoop op de actualiteit. Zij geven de Kinga’s Kinga s kracht. Vergelijk jouw mening met die van de Yeti-klassers.

Ki On Mo kin nder vei bil g de en lig it ste even ren dwi e s is le o o n c vin n. A f om m di gen a hoo de fpe v nge nd l n d rs o o n e r «A e ing r h af e fp ers (D gewo dade op s en te te e m Ho o i n M o n rs ch sp peli eten g ka org . heel ool rek jk n en en dur stra nie ) (St f . v M en kr t! D ijn , M Hel obil sla ijge ade i p iti c n. rs KK chie hem s ve htof Mo l, Se .» rzw fers ak bil nn t. iti , H s an s)

Milim

Pratende gir affen Weten

schappers giraffen geen dachten dat ge Nu ontdekken luid maken. een pssht-acht ze dat de giraf ig dat enkel gira geluid maakt ff horen. Of gira en kunnen ff elkaar praten en zo met is nog niet geweten. (Metro «Goed dat men ) blijft bestuder de natuur en benieuwd naar . We zijn volgende ontdekkingen . Milim houdt de natuur in Dit geeft hem zijn vizier. superkra (Grey, Ward) cht.» KK Milim

s de rpeu van o C ind jes aal nietd

l t e nd lem ere He blo an he de W maffer

e gt ga et jes n», ze ad. H zend n d n a e o rv dsr ritse ude l B « tste hei e B o . ui ond op d djes z waar t z n s e e o i G euw t bl is n rd) d en ni C da ven ndaa blon . BB tster Sta llig ond uit ui (De oeva eigez om h t k oc im zijn n ons te sl s is t j i u «W oele zijn orp nd.» v jes . C lo nd en nb e) Blo sterv groe Jolin s te ook Evy, rpu ( Co KK

c mpidrogeer r jk Oliy a ha ppeli n

hel scha tusse De n vriend dstrijd ë op een

Ee tbalwe Bosni rrein? voe and en assig te de een r sl en Duit nat en dleger le et veld te uitse r om h n. ) e D e Het elikopt te blaz imburg in L e g h r o n r dro ang va nat te xtra . Bel en en e e H ( t en op e s. En e enoment l t g e h e e i c «Sp aar n oi me e kra ij o is m w is m wijs». D it als w o « oe h s s c gr . » rt i S p o O ly m p i p o r t e n e d e r i c ) van veel s Ibe, Fr c i l, h a ë ly m p (Mic KK O

Stude

ntina Kort Minder jo is populair ngere

een lange n kiezen voor studie. O universitaire drie jaar pleidingen van De slaagk zijn wel een succ es. ansen zijn daar ook hoger. (De Sta «Slecht n ndaard) ieuws vo Studenti or n is voor v a. De universite it elen saa i. De kan op niet s s la g e n is veel te groot. Da ar m gemaakt oet werk van wor (Zoë, Ips den.» KK Stude ita) ntina


Is Britney Spears nu in of out? En is Vanessa Carlton nu de nieuwe Avril Lavigne of is het andersom? Nog iets gehoord van de J10-stars? Kan jij nog volgen? Yeti kreeg een brief van Britney Spears: «Beste meneer de Yeti, ik ben verdrietig ik zouw graag opnieuw veel seeteetjes verkopen kunt jij geen reclame maken voor mein niewe seetee? Groetjes,Bridnie.»

Het g

p o DOL

n e L iDO

hirt n T-s de e e 's, rouw ttoo i akta an mev januar l p n v y 5 i e «W video voor 1 - Britn e i r t d u e 5 of Stu aar: Y ey. an 1 Britn aartje n ert II-la » lb k l. een ning A Brusse - Ko 1210

*hortig: Ye ti-woord voor "verdwen en

"

jer? Artemis Fowl is t a w n e e s i r HarryBenPjijogatartvoeor het gemene neefstjeervabrein n.HarZiryjn Povatteder is hortig*, zijn

imineel mee tijd in het een twaalfjarig cr ld en macht en al ge op k ge is ij H steelt guard Butler. Hij moeder een wrak. dy bo e ng la om jn bo tdekt dé gezelschap van zi van de elfen en on ek bo e ch is ag m zelf het igen. Naast ngoud te bemacht fe el t he om r ie e en man en een klei-etend I FB el de n va ly is Kapitein Hol erg maak je kenn dw e nd te la n de in verschrikkelijke w kelde elfenwereld. ik tw met de zeer on mis Fowl en de... rte A ek bo t he in W ar: ari een kaartje na 210 Stuur voor 10 janu an ert II-la 15 – 1 lb A g in on K – is Yeti – Artem Brussel op deze vraag: met het antwoord stukje tekst? t woord elf in dit he t aa st er ke el Hoeve os © Warner Br

Te koop: jongens

Zit jij op een school zonder ballen? Heeft je school geen geld voor een skate-ramp? Kan je fluiten naar hockeysticks, voetbalgoals of basketpalen? Taz, Titi en de andere Looney Tunes brengen meer sport op je school. In januari 2003 start voor de twintigste keer de actie «Sport op school». Organiseer samen met Bugs Bunny, die «frissche konijn op de veld», een balpennenactie op school. De helft van de opbrengst mag je besteden aan sportmateriaal. Je kan een schoolreis naar Six Flags en een gratis bioscoopvoorstelling winnen. Meer info op www.schoolsport.be

School zonder ballen

14 Yeti 9

leger, en levert aan het ng jo n ee a rm Bi Als je in n kilo rijst. tien euro en vijftie waar ze krijg je daar voor terecht in kampen De jongens komen md» om als kindsoldaat te oo worden «klaargest soldaten in het Birmese jf vechten. Eén op vi jftien. Commandanten vi n da er ens, die leger is jong t eten van de jong en. he en on lo t he en el stel moeten gaan best s er rg bu ns ee g ook no

_ waar _ nie t waar

Wat heeft 26 wiele n, liggend o f zittend s lijkt op Robocop e n kan katen? ’t Woehhhh Is R h! (geleve rd zonde obo Skater. r remmen )

Loo de ba bo jas op va


Het geheim van …

=

Kijk i n d e g l a z e n b o l

=

ns

Auwera Luc Van der er wijs betekent dat ik ecteur basisond holen door. Dat Beroep: insp sc ht lic k «I p zaklam n.» Bijnaam: de onderwijs geve ed go n le ho sc controleer of er land en in een lekk Hobby: Ver et mmm, heerlijk» k: wiskunde «H r ze recht Lievelingsva en geven waa er nd ki il w k Power: «I gelijke scholen, ede lessen, de op hebben: go toffe leraars.» an. «Sommige komt de boem Foutje: Daar gen wijs dat ik aken hun leerlin ten dan leerkrachten m leren. Ze moe ro nt co m ko n tter schrijven. de leerlinge r niet in de gang, ne jn zi er ill controleer zeke st en n, ng vi le en m rechter zitte ze sa en oog van on .» Ik ben het oor ol goed werkt een klas. ho sc de of el w : ik kom doen in n at e w g in ijk rl el e id le du l de verte de ogen van van Luc: «Ik fonkelingen in er Het geheim en ijn ch rs ve m geef, Als ik een plui ! leerlingen. Waw leerkrachten en «Onze speelplaats was niet te doen», zegt Jorg. «Nergens plaats om te zitten, geen groen maar wel veel tegels.» De speelplaats van de Kring in Berchem lijkt nu uit een folder te komen met als titel De ideale speelplaats. Hoe krijg je zoiets voor elkaar? «Als iedereen en dus zeker de leerlingen meedenken krijg je met veel geduld de speelplaats die we hier nu hebben», zegt Joke Zes tips van zes. 1. Verzamel bij iedereen ideeën. Dus ook bij kleuters, ouders en leerkrachten. (Chipi) 2. Zet geen rem op de fantasie. Ga er in het begin vanuit dat alles kan en mag. (Marlon) 3. Eis dat je veel te zeggen hebt. Leerlingen weten het best wat ze willen op hun speelplaats. (Silke) 4. Haal er een architect bij die naar kinderen wil luisteren. (Jorg) 5. Leer leven met ontgoochelingen. Het duurt allemaal veel langer dan je wil en niet alles lukt. (Anaïs) 6. Geef een feestje als de nieuwe speelplaats er is. Laat de bomen sponsoren. (Joke)

HELP

en

Loopt er wel eens vreemd volk door de schoolgang? Mannen met baarden, vrouwen met vreemde boekentassen, madammen in witte jassen… Wie zijn ze en wat doen ze op je school? Tijd voor het geheim van… de inspecteur.

«Heb ik overal haar over 18 jaar? Hoe plat is de wereld in 2020? Rijden auto’s dan op chocomelk?» Denk je ooit aan de toekomst? Jeroen Merckx, de eerste minister van het kinderparlement, heeft je hulp nodig. In 2020 ben je bijna 30 jaar en gaar. Hoe zie jij de toekomst van Vlaanderen in 2020? Doe met je klas een sterk toekomstvoorstel over bijvoorbeeld milieu, verkeer of werken gaan. Win een bezoek aan het Vlaams Parlement én een uitstap naar Technopolis. De beste ideeën komen in Yeti. Je leerkracht kreeg reeds een folder. Vraag ernaar. Meer info op www.kleurrijkvlaanderen.be

Yeti 9 15


Snelle jongen Is het eigenlijk wettelijk verboden om Yeti te lezen terwijl je fietst? (Robin) Zolang je niet sneller dan 120 km per uur gaat én je coole helm draagt.

Jongensgrap Rare jongens, die meisjes. (Dieter)

YETI!

Krijtlongen Leerstof: stof dat vrijkomt bij afvegen van het schoolbord. (Ellen) De dunne Van Dale Hey Yeti. Ik heb zelf het kleinste woordenboek gemaakt. Er staan 3 woorden in: paling = vader van Chinees meisje, drukkerij = een wachtende massa, dampkring = parochiezaal voor rokers. (Staf) Gifgas = als het licht op groen springt

Tv-tip The Simpsons Met Barney… burps…sorry. Elke dag – VT4 – 17.30 u

Yetipunt

1

A

ENKEL GELDIG NA MIDDERNACHT

Speling Wa mei eel gelukig maaktte was toen da kik een tien at op mijn raport voor diktee. (Greg) Profiesjat!

VA N

SEULEMENT VALABLE APRES MINUIT

EINDE

© Matt Groening

HET

«Onze meester zei dat iedereen de pot op moest. Nou dan. Veiligheid boven alles, hé!»

VERZAMEL DE PUNTEN EN SPAAR

Ssjjjjttt Als je over een leerkracht niets grappigs kan zeggen, zeg dan maar beter niets. (Saar) Hoor! Ik ga er toch wel op vooruit, vind ik. Ik geloof niet alles meer wat ik hoor. (Yanni) Zolang je nog maar gelooft wat je zégt. Wie durft? Ik zoek een plek om mijn zus Gitte in los te laten. Op mijn kamer maakt ze altijd vreselijke rommel. (Natalie) Het containerpark? Herrie Hoewel we vaak ruzie hebben is onze klas niet kapot te krijgen. Wij zijn de herrieschoppers van de school maar zijn een hechte groep. Door Yeti hebben we nu een klassenraad. Mogen wij nu in de Yeti komen? (Sara) Ja, maar eerst je voeten vegen.

VOOR YETI'S GEBAKKEN LUCHT.

JE BENT GEZIEN! «Het lijkt wel of ik met een UFO naar school vlieg», zegt Steven. «Verleden jaar werd ik in het donker van opzij aangereden. Die kameel, ik bedoel bestuurder, heeft me niet gezien, zegt-ie. Nu heb ik een flashy fietswiellicht in mijn wiel en ze zien me van het einde van de wereld komen. En het werkt zonder batterijen, hé. Echt een keigoede uitvinding.» Acht op tien zware ongevallen met de fiets gebeuren door aanrijdingen van opzij. Wat kan je doen? Be cool, zet je fietslicht aan en schitter in het donker. Het kan je leven redden. Win zo’n opvallend fietswiellicht. Schrijf vóór 27 januari een kaartje naar: Yeti – Fietswiellicht – Koning Albert IIlaan 15 – 1210 Brussel of mail naar secretariaat@ yetiworld.be

Flipper floept! Wat zegt Flipper? Ga naar www.yetiworld.be en beluister de mop van Flipper.

YETI – Koning Albert II-laan 15 – 1210 Brussel – redactie: tel. 02 553 96 86 - e-mail: redactie@yetiworld.be, abonnementen: tel. 02 553 95 07 – fax 02 553 95 05 - e-mail: secretariaat@yetiworld.be, website: www.yetiworld.be Yeti is een gratis en verschrikkelijk blad dat maandelijks komt grommen. Het is een uitgave van het departement Onderwijs van de Vlaamse Gemeenschap. De school kan het blad aanvragen voor alle leerlingen van het vijfde en zesde leerjaar. Een persoonlijk abonnement kost 7 euro. Yeti is het stoute broertje/zusje van Klasse voor Leerkrachten, Klasse voor Ouders en Maks!.

Hoofdredacteur: Leo Bormans / Eindredacteur: Dirk Neyens / Redacteurs: B a v o Wo u t e r s , G e e r t N e i r y n c k , E l s D e R i d d e r / K l a s s e e n Ye t i z i j n t e a m w o r k . D e h e l e p l o e g v i n d j e o p w w w. k l a s s e . b e Vo r m g e v i n g : A r t e f a c t / F o t o g r a f i e : P h o t o s p i n , P h o t o d i s c / Ve r a n t w o o r d e l i j k e u i t g e v e r : L u d y Va n B u y t e n

Elke leraar ontvangt een gratis pedagogische bijlage (inclusief eindtermen).


Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.