Yeti 89

Page 1

Verschrikkelijk tijdschrift november 2011 - Yeti 89

Sinan Bolat is een held Extra: yetidoolhof poster

HELP! MIJN MAMA IS MIJN JUF!


oplossing: 11

GRASMUS TSJILPT IN LEUVEN

“Vroeger was onze school heel klein. Nu groeit ze. Er komen leerlingen, leraren en regels bij. Dat is wennen. Goed dat we een leerlingenraad hebben waar we zeggen wat voor ons belangrijk is. Voetbal bijvoorbeeld.� Word Yetiklas en maak samen met de redactie de volgende Yeti. Stuur een hevig bericht vol plannen en verlangen naar: 15 n a la IIt of s ber e a l l l .b ik g A sse eti t Ye nin Bru e@y Ko 10 cti 12 da re

2

De volgende Yeti krijg je op 16 december.


WORD EEN HOND EN Bijt elke woensdag in het sappigste nieuws! Lik aan kluiven van prijzen! (tech deck, computergames, boeken ...) Hap nooit meer in je eigen staart van verveling! j de schattigste Schrijf je in bi de wijk op n hondenclub va /rambo e .b ti e .y www d voor de an Gratis vlooienb d inschrijvers! er eerste vierhond

Schooltoilet van de maand

Win Fietszadel van de maa n

d

Wordt het in november kil, kleef een strijkijzer aan je bil! Stuur een foto van jouw gepimpte fiets naar redactie@yeti.be en win 2,2 bar luchtdruk voor je banden!

agina 24

interklaas: p

Zwarte Piet en S

De meester is keiboos: pagina

22

Okselhaar en schaam

haar: pagina 20

Zo was je je handen: pagina 17

Sinan Bolat scoort bij Kiara: pag Mama en papa mak en ruzie: pagina 8

ina 5

Zo woon je in Togo: pagina 4

INHOUD

Kinderen sl aan kan niet

In de basisschool van Zoerle-Poreis groeit de wachtrij wanneer de wedstrijd ‘So you think you can poopoo’ start. Er was even oproer omdat de deur niet meer op slot kon, maar de klink aan de binnenkant vasthouden mag sinds gisteren van de jury.

3


s ' a n e u Maw Elke maand duikt Yeti in de kamer van een lezer. Mawuena woont in Togo, een

“Is het hier niet te warm voor een Yeti?” grinnikt het meisje.

land in Afrika.

Jij met jouw kamer l naar in Yeti? Mai e. Zet wouter@yeti.b het in ‘Mijn kamer’ onderwerp.

Denk ji jn toekom a over je st? Wa t wil je stud ere wil je la n en wat ter wo rden?

“Ik zit in het vijfde leerjaar. Volgend jaar mag ik naar het college. Mijn oudere broer zit er al. Mijn grote zus gaat niet meer naar school. Ik wil wel volhouden, later wil ik president worden. Daarom oefen ik vooral Frans op school. Thuis spreken we een andere taal: Kabye.”

Stel de vragen bij elke foto en aan je buur ter leer hem be . kennen

t bij. jij het liefs ?. e Wat zou u z f een sj broertje o ?. n m e ro e a : n a e W krijg

oertje nieuwe br agen n ij m is d it e “D Hij is twe Hodabalo. schattig. Ik heb oud. Zoó ote broer en drie ook een gr n grote en twee zussen, eeijn papa heeft twee kleine. M In mijn land is dat vrouwen. normaal.” “Op het erf voor ons huis lopen veel dieren: kippen, kalkoenen, geiten. Die geef ik allemaal een naam. Mijn hond Lulu is mijn lievelingsdier. Ik geef hem vaak knuffels en zoentjes.”

“Ik help veel thuis. Ik kook en doe de vaat. Het water haal ik uit de waterput in het dorp. Zwaar, zo’n kom op je hoofd. In het weekend ga ik mee het veld op om ‘inyam’ te oogsten. Dat is een soort aardappel waar we puree van maken. Lekker met een pikant sausje, jammie!” fst Slaap je het lie r oe br samen met ? m ro aa of zus? W

Heb jij huisdieren?. Verzorg je die zelf?.

“Mijn slaapkamer is ook voorraadkamer voor zakken rijst en bloem. Ik slaap op een matje op de vloer. Ik hang elke avond een muggennet op. Zo krijgen de muggen mij niet te pakken en krijg ik geen malaria. Dat is een ziekte waaraan je dood kan gaan.

De school van Mawuena werd gebouwd met steun van Plan België. Wil jij met je klas ook een Plan-project steunen? Surf naar www.planbelgië.be.

4

Moet jij je mama of papa helpen thuis? Wat vind je daarvan?


overal op het veld, behalve in de goal. Die plaats is al bezet door Sinan Bolat. Tot de wekker gaat. Later wil ik in de Olmense Zoo werken. Dieren verzorgen is mijn passie. Ik poets met plezier hun kooi en zorg dat ze lekker en gezond eten krijgen. Ik sta dag en nacht paraat. Ik doe wel enkel de zoogdieren. Slangen en andere friemelaars moeten maar een andere held zoeken.

MIJN HELD IS SINAN BOLAT Sinan Bolat is de doelman van Standard. Hij betovert mij met zijn kattensprongen en duikvluchten. Toen ik de eerste keer met papa naar het voetbal ging, zette Bolat een handtekening op mijn voetbalshirt. Dat shirt doe ik nu bij elke wedstrijd aan. Wassen? Vergeet het! Dat shirt is heilig!

Ik hou van voetbal. Vooral de sfeer in een stadion is zalig. Als duizenden supporters zingen, komt al mijn haar recht. Dรกt is pas groepsgevoel. Echt iets voor mij, want ik ben een echt groepsbeest.

Een keeper verdedigt het doel met zijn hele lijf. Op school ben ik verdediger. Als iemand wordt gepest, moei ik mij. Ik leg pesters uit hoe hun slachtoffer zich voelt. En dat ze er mee moeten stoppen. Ik haat oneerlijkheid.

EEN HELD IS

Ik bewonder de rust van Sinan Bolat. Hoe die kalm blijft als een spits plots alleen op hem afkomt. Zelf ben ik opvliegend opvliegend. Als iemand op mij scheldt, dan krijgt die de volle laag. In een voetbalwedstrijd zou ik meteen een rode kaart krijgen. Achteraf heb ik spijt van wat ik heb gezegd en dan maak ik het weer goed.

iemand die je

...

ALTIJD verdedigt. 5


HELP! FAMILIE OP SCHOOL!

Mijn nichtje Saar zit in onze klas. Ze krijgt wat weinig ruimte om te groeien.

Nonkel Transylvain is na chtwaker op onze school. Al heel erg lang. Vierhonde rd jaar, denk ik.

Nonkel Staf is de turnmeester. Hij is de uitvinder van BabyBasketbal. Basketballen worden platter. Een basketbuik wordt steeds dikker.

6

Mijn kleine zus woont in mijn pennenzak. Mijn schrijfpotlood nummer 2 HB is haar beste vriend.


Tante Vinnie geeft zeeënleer in de kleuterzeeklas. Tussen de lessen moeten ze hun zeemeerminnenstaarten nat houden.

WAT ALS …

leuk vinden? Zou jij hethet bolletje. Kleur dan

De tweEling van mijn oudste tante is mijn geheime wapen tegen pesters op de speElplaAts. Mij uitdagen, is gehoOrschade vragen..

MAX

… je broer gymleraar was?

ILONA

Met zijn gespierde lijf verdedigt hij je tegen pesters op de speelplaats. Je kan hem vragen om alleen leuke turnlessen te geven. Baseball en ropeskipping bijvoorbeeld. Hij geeft ook thuis turnles. Je moet ’s morgens push-ups doen en honderdduizend keer pompen. Tijdens zijn les moet je alles voordoen. Extra spieren kweken dus.

… je mama je juf was? Als je mama je helpt bij het huiswerk, krijg je dezelfde uitleg als die van de juf. Antwoorden op toetsen vind je gewoon in haar schooltas. Als je op school straf krijgt, weet zij het als eerste. Het is constant oudercontact in het hoofd van je moeder. Tijdens de vakantie werkt mama soms op school. Dan moet je mee natuurlijk.

A

AYL

… je zus in jouw klas zat? Je verdeelt je huiswerk onder elkaar en schrijft het netjes over. Half werk is dubbel speelplezier. Je hoeft ’s avonds niet aan je ouders te vertellen wat je allemaal hebt gedaan op school. Dat doet zus wel. Jouw zus kent al je geheimpjes: als je stiekem een lief hebt, bijvoorbeeld.

… je broer een leerjaar hoger zat? Op zolder vind je ingevulde werkboeken en verbeterde toetsen. Hij weet alles beter en verklapt verrassingen al op voorhand.

ERIK

… je papa de schoolkok was? Je kent het menu altijd als eerste. Wat de middag-eters laten liggen, krijg jij ’s avonds op je bord.

7


Jij ligt in bed. Mama en papa maken ruzie in de woonkamer.men? Afstand houden of tussenbeide ko en. het best bij jou pasS Kleur de bolLetjes die

Wat doe Jij?

Ik blijf liggen in mijn bed ...

Ginkgo: “Ik zeg dat ik probeer te slapen en dat dat niet lukt met zo’n brulapen.” Erik: “Ik sluip stilletjes naar beneden, verstop me achter de deur en denk na.”

Alexis: “Ik vind het niet erg dat ze ruziemaken. Je maakt enkel ruzie met wie je graag ziet.”

Ayla :“Ik vlieg ertussen en zwaai met de ruzie-regeltjes die ze voor mijn broer en mij gebruiken: ‘Luister naar de ander.’ ‘Laat elkaar uitspreken.’ ‘Zeg wat je echt voelt.’”

Max: “Ik lig heel stil en onthoud wat ze zeggen. Bij het ontbijt herhaal ik hun domste zinnen.”

Arne: “Ik vertel een goeie mop. Humor lost veel op.” Kiara: “Ik doe alsof ik superziek ben. Hoe zieliger, hoe beter. Medelijden stopt ruzies.”

Miro: “Ik vind het vreselijk. Ik huil als ik het hoor. Stiekem.” Luka: “Ik lees keiluid in mijn hoofd een boek voor aan mezelf. Zo hoor ik geen ruzie meer.” Ilona: “Ik doe alsof er niets aan de hand is. Ik probeer te slapen.”

op Doe de poll met Pol www.yeti.be

8

Ik ga naar beneden ...

met Pol


9


1. Je bent je kauwgom be u.

A. Ik spuw hem uit, hier en nu. B. Ik draai er een papiertje om en werp hem straks in de vu

ilnisbak. jn

C. Ik plak hem stiekem onde r mi stoel.

2. De batterijen van je zaklamp zijn leeg. A. Ik leg de oude batterijen in de inzameldoos.

B. Ik gooi de oude batterijen in de C.

vuilnisbak. Ik steek de groene batterijen in de oplader.

3. Normaal ga je met de school. Maar nu regentfiets naar het. A. Ik vraag of papa me met de auto

wil brengen. B. En dan? Ik ben niet bang van de regen. C. Ik neem een paraplu en ga te voet.

4. Je bent in de stad en hebt een klein hongertje. Wat kies je? A. Een ijsje. B. Een veggieburger. C. Een hamburger.

d at aletij a l a n p a 5. Jeepral de licht ov den. r hem al achte d bran n ijd over ize

alt

l du e ze A. Ik doIk heb het hem a . uit d.

zeg keer ge als ik. gie. an ener is net zo v t a g D n li . il B rsp d dat ve C. Ik vin

6. He t in huis een b is. eetje A. Ik maak koud een w choc ar o

melk me k B. Ik . op doe e en di C. Ik kke ze

trui a an. rmin g hog er.

t de v erwa

7. Je staat onder de douche.

A. Ik sta elke dag een half uur onder heet stomend water.

B. Ik neem een paar keer per week C.

10

een douche. Ik denk een dikke vijf minuten. Ik let erop niet langer dan vijf minuten te douchen.


© Nickelodeon

Je bent niet bezig met het milieu. Je denkt dat onze planeet best tegen vervuiling kan. Liever veel comfort en veel spullen kopen dan wakker liggen met zorgen over het milieu. Je gelooft dat de kabouters het wel zullen regelen. Of neem jij later een raket naar een nieuwe planeet?

7 – 11: Gifgroen 18 – 21: Bosgroen Je maakt je zorgen om het milieu. Je zet je dan ook in om de aarde te beschermen. Je let op wat je eet en koopt. Later wil je de wereld beter doorgeven aan jouw kinderen dan hij nu is. Je verspilt geen energie. Je gooit niets zomaar weg. Je hebt respect voor de natuur.

12 – 17: Grasgroen

Je vindt de natuur best mooi. Je zal ze niet zomaar vervuilen. Je weet dat er maar één aardbol is en dat wij die niet mogen verknoeien. Je kent een paar regels om het milieu te beschermen. Je ligt niet echt wakker van de milieuproblemen maar weet wel dat ze ernstig zijn.

Hoe groen ben jij?

11

core: Vraag 1 - A =1/B=3 /C=2 Vra a g 2 A = 2/B=1/ C=3 Vraag 3 - A =1/B=3 /C=2 Vra a g 4 A = 2/B=3/ C=1 Vraag 5 - A =3/B=1 /C=2 Vraag 6 - A =2/B=3 /C=1 Vraag 7 - A =1/B=2 /C=3 Totaal: …… ……………… ………… Tel je s


YETIBEHANG #3 Kleur je kamer elke maand anders met het YETIBEHANG

MAAK JE EIGEN WEG.

Yetidoolhof

START


doel

tunnel

eenrichtingsweg

dt o ar s t rnh k e n B tha y rew an nd M A Š


A S I L N A A T E H G A VRA VOOR TIENERS IN NOOD. DIT IS DE ENIGE ECHTE HELP-PLEK A JOUW VRAGEN. ELKE MAAND BEANTWOORDT LIS EN VIND JE OP WWW.YETI.BE. MEER VRAGEN EN ANTWOORD

Geen zakgeld

. Niks! Hoi Lisa, ik krijg geen zakgeld geld, maar zak r jaa vier Noppes! Ik wil al ‘Wacht t: zeg a pap en nee mama zegt is wel Dat ’. aar delb mid het in tot maar FFFFFFFFFFF PFF nog één jaar wachten, he! n? FFF. Wat moet ik doe

LISA SPREEKT!

Jij wilt, net als de meeste meisjes en jongens van je leeftijd, graag zakgeld. Maar zakgeld is iets wat je krijgt van je ouders. Het is geen recht. Je kan het niet afdwingen. Wat je wel kan doen, is nog eens met hen praten.

Ouders maken ruzie

LISA TIPS!

• Kies een rustig moment waarop jullie alleen kunnen praten zonder gestoord te worden. • Verwoord zo duidelijk mogelijk waarom het belangrijk voor je is om zakgeld te krijgen. Zakgeld kan je ook sparen. Het woord sparen horen veel ouders graag! • Vraag aan je ouders waarom je geen zakgeld krijgt. Luister ook echt naar wat zij zeggen. • Misschien kan je in ruil voor het zakgeld je ouders een beetje helpen hier of daar. Klusser die je bent.

Mijn ouders maken de hele tijd ruzie. Ze roepen tegen elkaar en slaan met deu ren. Vandaag gingen we naar zee, maar ze bleven nog ruzie maken. Deze keer is het ech t erg! Help me, Lisa. Ik weet niet meer wat te doen!

obleem? terecht met mijn pr HELP ! Waar kan ik an 15 II-la ert Alb g nin Ko i a - Yet adres en Stuur een brief naar: Lis p@yeti.be. Vermeld je een mail naar: hel 1210 Brussel of stuur andeld. f wordt vertrouwelijk beh brie Je er. mm nnu telefoo

14

LISA SPREEKT!

Ik begrijp dat je je zorgen maakt. Wat je te horen krijgt, is allerminst fijn. Vaak hebben ouders niet door wat die gesprekken en ruzies met kinderen doen. Ze gaan zo op in hun eigen wereldje, dat ze gewoon lijken te vergeten dat jij er met je neus op zit.

LISA TIPS!

• Wacht op een rustig moment en vraag of ze even tijd voor je hebben. • Zeg hun dat je je zorgen maakt. Zeg dat hun geruzie je ongelukkig maakt. • Zeg dat je veel van hen houdt en dat dit geruzie je écht pijn doet. • Vraag (en dit is héél belangrijk) om geen ruzie meer te maken in jouw bijzijn. Als je broers en zuss en hebt, geldt dat ook voor hen. Probeer hierover een afspraak te maken.

nts en de Kinderrechte chologe Marjan Gerar mails worden Lisa zit met kinderpsy en ven brie ige mm ofoonklas. (So commissaris in de sax sen). op deze bladzijde te pas om rt eko ing tje bee een foon op Kinder- en Jongerentele Praten? Bel gratis de 22 u., tot u. 16 elke dag van nummer 102. Bellen kan kan altijd. rg jt.o w.k ww r naa rfen behalve op zondag. Su


nix

15


“Ik ben vrij goed in BASKET. Ik hou ervan omdat het een ploegsport is. Ik droom soms van spectaculaire dunks. Dan ben je even de superman van de ploeg. Wedstrijden waar de andere ploeg duwt, trekt en scheldt zijn niet leuk.”

“Bloemen zijn belangrijk, want ze maken mensen GELUKKIG. Vriendschap is ook niet te missen. Ik doe graag zot met mijn vriend Niel.”

“De PIANO bij oma was de start van mijn muziekcarrière. Ik kon niet van de toetsen afblijven als ik bij haar op bezoek was. Nu zit ik in het vierde jaar muziekschool. De notenleer is niet leuk. Maar zodra je muziek kan lezen, gaat het snel vooruit.”

16


WAT?

Je leven is een ritme en je hand de drums. en z ijn In de scho oltoiletten de dj. Fiks ben jij je eigen n ie wasbeats . Boem, kla uwe muz iekst ijl: p, sjikk iesj ikk ie !

HOE?

1

Stamp met je voet op de grond. Wissel de basdrum af met het geluid van de lopende kraan. Boem, boem, shjjjjjjjjjjj ...

2

Spuit met de zeeppom p een sliertje zeep in de lucht en va ng het op in je vrije ha nd . Split, ple ts …

3

t en en in de maa Wrijf je ha nd . Klap in je en im hu sc laat lekker nden . schu im ige ha ak … pl , Flék keflék ke

n r a a n op e Z et d e k e z e e p ld en s poe t leege H f. a r e o e r g at fv a lopende de afslu iter. or zorg t vo , pr r r rttt... ek Gloeglo

6

Maa k met je duim en wijsvinger een cirkeltje. Blaas bellen door je hand. Ffffw www, pliks …

5

7

Zoek je vrienden op de speelplaats. Deel schoude rklopjes uit tot je ha nden droog zijn .

1.

Tr ek de steel ui t twee be zems. 2. Bi nd de beze ms aa n je gu m m ilaar zen. 3. Giet em mer s water over de vloer en spui t ze ep leeg op de gr ond. 4. Maa k sierlijk e pi rouetten en schaats vr ol ijk rond tot al les bl in kt.

17


Het reglement Strengheidsmeter

Hoe luid klinkt jullie schoolbel? Zo hard dat iedereen van schrik stokstijf stilstaat? Of zo zacht dat je rustig verder speelt? Regels en afspraken zijn er in elke school. Ken jij er vlotjes vijf van buiten?

Dit is de strengheidsmeter voor jouw school. Van keistreng tot supersoepel. Van rood over geel naar blauw.

Snoep

Nooit. Ook ni et bij verjaard Droge koeken agen. , dus zonder chocolade, mogen wel. Fr uit mag ook, maar geen appelsienen en mandarijnt je s en het liefst een thui s geschilde en in gesneden ap stukjes pel of rozijntj es. Op woensdag en donderdag er enkel fruit mag gesnoept wor den. Er is alle dag en vers fruit school. Ouder op s komen dat verdelen.

Aileen: “Ik v ind het versch

De gang

nt Iedereen stapt aan de rechterka en. bod van de gang. Lopen is ver Het moet stil zijn in de gang. Niet lopen. Deuren sluiten. el . Enk Geen aparte regels. s i g oo het ts dr plaa mogen de. l e e der dag e sp als d p maan e en het te en n e l l O d l. e ba ers voet en softba g het twe ag het e l. l e k a a e En derd oetb st de insd met llen de. Op d . Op don petitiev alen naa a b t voe en zes and het com l. De p zijn. a niem s l e vijfd ensdag vrijdag i een softb een doe o g t p w e n e. O mag m r moge Op e. n e weed het t oetballe renkam rasveldj a V het g e ler an d mag op v r u l de ba Voet

l

tba Voe

rikkelijk als een leraar de he le groep stra ft als er enkele kinderen iets fout hebben gedaan.”

Refter

Iedereen heeft een vaste plaats. Het eerste kwartier mag niemand praten. Daarna moet het stil en rustig blijven. Niemand mag vroeger vertrekken. Elk leerjaar heeft vaste tafels. Als het te luid wordt, geeft de juf een belsignaal. Wie klaar is met eten, mag ten vroegste na een kwartier de eetzaal uit. Je zit aan tafel met kinderen van verschillende leerjaren. Om de twee maand wisselen de groepen. De oudsten zorgen voor de jongsten.

Het belsignaal

Noah:

“Hoe m regels, eer ho meer s e traffen . Raar, want regels zij juist o n er m we mi dat nder fouten zo maken uden , niet? ”

Bel één. Iedereen bevriest. Bel twee. Iedereen snel en stil naar zijn vaste stip in de klasrij. De bel gaat en iedereen stopt met spelen. Tegen het tweede belsignaal staat iedereen stil in de rij. De bel gaat en iedereen gaat rustig naar zijn klas.

18

Boekentas

Er mogen geen stickers op de boekentas. De boekentassen moeten op de afgesproken plaatsen staan. Op de speelplaats zijn er rekken waar de boekentassen per leerjaar een aparte plek hebben. Boekentassen zet je zo dat ze niet hinderen.


Verzamelkaarten

Straffe straffen uit de oude doos. Strakke regels van vroeger. Verzamel alle verzamelkaarten. Ruil ze op de ruilbeurs.

Vic: “Goed dat

we afspraken op de leerlingenraad bespreken. Er valt altijd wel iets te verbeteren aan de school.”

Moyra: “Kindjes van het eerste en tweede hebben meer structuur nodig dan die van het vijfde of zesde. Op een stip staan in de rij is eigenlijk heel flauw voor ons. Maar als wij dat niet zouden moeten, is het raar dat de kleineren het wel zouden doen. Dus iedereen gelijk.” Alessandro: “Het is goed dat er

regels zijn waar de boekentassen moeten staan. Minder gestruikel en sneller terugvinden.”

Jesse: “Ik zal nooit naar een school gaan

met camera’s in de gangen en op de speelplaats. Kinderen moeten zich vrij voelen en fouten mogen maken.”

jou een gevecht? Zijn regels en afspraken voor ze recht. Word dan niet tam maar zet Drie tips voor betere afspraken en regels op school:

1. Weet wat je rechten en plichten zijn. Vraag waar je het school-

reglement kan lezen. Begrijp wat moet en mag, verboden is of echt wel kan. Vraag juf of meester om het schoolreglement uit te leggen. 2. Vind je sommige afspraken raar of niet goed? Vraag aan meester of juf naar het waarom van die afspraken. 3. Zijn er regels die beter kunnen? Bespreek ze in de leerlingenraad. Probeer anderen uit te leggen wat beter kan.

19


Elke maand beantwoordt Dokter Schaemroodt een blozende-wangenvraag. Heel voorzichtig. En op fluistertoon.

Dokter, waarom heet schaamhaar ‘schaam – haar’? Doen we het dan niet beter weg? Scheren we het af?

Schaam haar? Of schaam hem? Hihihihi. Schaamhaar is beharing op je schaamstreek. Schaamhaar lijkt meer op het haar van je wenkbrauwen dan op je hoofdhaar. Schaamhaar kan blond, bruin, ros of zwart van kleur zijn. Meestal is het een beetje donkerder dan je hoofdhaar. Wanneer je schaamhaar begint te groeien, is bij iedereen verschillend. Bij de ene is dat op negenjarige leeftijd, bij de andere op zeventien. De meeste meisjes zijn sneller dan jongens. Gemiddeld komt bij een meisje het schaamhaar piepen als ze elf of twaalf is, bij een jongen op dertien of veertien.

VAN DONS NAAR DEKBED

In de puberteit, wanneer het schaamhaar begint te groeien, komen er eerst enkele zachte haartjes. Na een tijd krijg je er meer en worden ze ook stugger en meestal donker(der) van kleur.

KRIEBELS ZONDER KRULLETJES

Ook onder je oksels komen er haartjes. Oksel- en schaamhaar blijven niet groeien. Je hoeft er dus niet mee naar de kapper. Misschien scheert je mama de haartjes weg. Dat kan als ze dat mooier vindt. Maar dat is haar keuze. Het is dus echt niet nodig.

Zo. En nu een maand in de wachtkamer. Volgende keer praat ik met jullie over homo’s.

20


RIHANNA WIL NIET LANGER BEROEMD ZIJN “IK VERANDER ELKE DAG VAN HAARKLEUR MAAR ZE BLIJVEN ME HERKENNEN”

IK KON GEEN WORST MEER ZIEN!

BALTHAZAR BOMA VEGETARIËR RUZIE BIJ AMIKA

“WIE VOOR IN HET PAARD ZIT MAG GEEN BONEN MEER ETEN!”

MAANDAG

DINSDAG

WOENSDAG

DONDERDAG

VRIJDAG

ZATERDAG

NIEUWE TV-FORMATS VOOR HET NAJAAR

BOER ZOEKT BOERDERIJ

BOER ZOEKT POETSVROUW

21


Vraag het aan Jos Verboden te lachen “JOS, IN DE KLAS LACH IK ALTIJD! DE MEESTER WORDT DAN KEIBOOS OP MIJ, ZEKER ALS DE HELE KLAS MET ME MEE LACHT. IK KAN ER TOCH NIETS AAN DOEN DAT IK ZO VEEL LACH? HAHAHA! MILJAAR. SORRY.” (REBECCA)

Stel jouw vraag aan Jos op www.yeti.be/jos

Jos zegt Veeg die grijns maar van je gezicht, want het is om te huilen! Wacht even. Niet letterlijk! (zucht) Hier, neem een zakdoek.

De vier foute tips van Jos • • • •

Snijd een citroen in schijfjes. Stop om het kwartier een schijf in je mond. Kom verkleed als clown naar school. Zeg dat je een professional bent! Elke keer als je meester zélf om iets lacht, steek je een rode kaart in de lucht. Tape je mond dicht, zet oogkleppen op, denk elke vijf minuten aan dode huisdieren.

De vijf goede tips van Jos • • • • •

22

Lachen kan je ook met je ogen. Pretlichtjes storen de les minder. Zet een spaarpotje op de bank. Elke keer als je lacht, steek je tien cent in het potje voor een goed doel. Zoek uit wat je meester wél grappig vindt. Lach dan hartelijk mee en zeg: ‘Er mag al eens gelachen worden, nietwaar?’ Draag een T-shirt met opschrift: ‘Een dag niet gelachen, is een dag niet geleefd’. Maak een smiley-lijst. Eke keer als je denkt te moeten lachen, zet je een streepje bij de lijst. Na vijf streepjes mag je bulderlachen.

Wijst de m�ster jou de deur, sch�lt er wat met zijn humeur.”


Heb je eEn probleEm met eEn vetTe P? Elke maAnd leEr je hier hoe je je tienerpaniek aAnpakt. Paniekman is er voOr jou. Hij is jouw redDer in bange dagen.

HET PROBLEEM VAN VANDAAG:

RUZIE

BWAMM!

Het zit er dik tegen. Knal! Grove woorden vliegen in het rond. Doef! Rode gezichten en te snelle hartslag. Pats! Tanden knarsen en vuisten jeuken. Mot! Ruzie is als een explosie in je lijf, een bom in je kop. Dang! Je wilt slaan, tieren, brullen, vloeken, dingen kapot smijten en wegrennen.

1. Koel af

Voel je je vanbinnen koken van woede? Sta je op barsten? Koel zo snel mogelijk af. Drie mogelijkheden: tel tot twintig voordat je iets doet of zegt. neem afstand van de plek des onheils. ken mag zeg tegen jezelf: Ruzie ma als engeltje ik ga eerst rustig Dat jij je niet altijd aal. Jij bent ademen. draagt, is heel norm

2. Geen geweld

Gebruik geen geweld. Deze regel geldt altijd en overal. Deze afspraak is er om jou, de ander, de meubels, de huisdieren of wat dan ook te beschermen.

ge moeten anderen geen doetje en daar. Ruzie maken is mee leren omgaan je om een goede belangrijk. Het helpt e onderhandel ik, vriend te worden: hogeweld, wanneer hoe reageer ik op je ruzie maakt, ga ik te ver? Terwijl je plaats in de ontdek je jezelf en je sterk. Maar en wereld. Ruzies mak and fijn is als er m nie or vo t he t da om s oplossen en ruzie is, moet je ruzien. Peace rules! ka je uitpraten zo snel

3. Controleer de situatie

Denk na over wat er is gebeurd. Begrijp wat je zo kwaad maakt. Leg jezelf aan jezelf uit. Probeer ook te begrijpen wat de ander boos maakt. Word baas van jezelf. Boosheid mag geen meester zijn van jou.

4. Ik-boodschap

Maak de ander duidelijk hoe jij je voelt. Geef een ik-boodschap. Vertel de ander waarom jij boos bent. Begin zo: ’Ik ben keiboos omdat ik er niet tegen kan dat ...’.

5. Ontwapen

Als jij ruzie hebt, is de kans groot dat ook jij daar schuld aan hebt. Misschien is jouw fout kleiner maar toch is deze stap de sterkste van allemaal: zeg sorry. Wie een echte sorry zegt, neemt de wapens van de ander af.

23


Dinsdag 6 december

Iedereen Zwarte Piet 1.

bent Zwarte Piet, want je Piet, 2. Jijspeelt 3. Jijwantbentje Zwarte graag. De hele namiddag geeft een gezel-

Jij bent Zwarte Piet, want je brengt een gezelschapsspel mee naar school.

speel je gezelschapsspelletjes op school. Daag anderen uit. Vorm ploegjes. Gooi met die dobbelsteen. Maak van je school een speelhal.

schapsspel cadeau. In ruil voor jouw spel krijg jij een ander. Maak van je school een ruilbeurs.

Niet, want je 4. WwI arte P

Jij bent Z hool. nt naar je sc brengt de si e b ti. actie@ye Laat via red hool sc uw jo op weten wat er emec d dinsdag 6 gebeurt op ie ct a e st speels ber. De mee vol van de sint k za n wint ee speldozen.

Yeti, maandblad (verschijnt niet in mei, juli en augustus), jaargang 9 nr. 88 - afgiftekantoor 3200 Aarschot 1 - Erkenningsnummer: P409041 - tijdschriften - toelating gesloten verpakking - 3200 Aarschot - BC 6578 - YETI - Koning Albert II-laan 15 - 1210 Brussel - redactie: tel. 02 553 96 86 - e-mail: redactie@yeti.be - abonnementen: tel. 02 553 96 77 - fax 02 553 96 85 - info@yeti.be - www.yeti.be  Yeti is een gratis en verschrikkelijk blad dat maandelijks komt grommen. Het is een uitgave van het Vlaams ministerie van Onderwijs en Vorming. De school kan het blad gratis aanvragen voor alle leerlingen van het vijfde en zesde leerjaar. Een persoonlijk abonnement kost 8 euro.  Yeti is het stoute broertje/zusje van Klasse voor Leraren, Klasse voor Ouders en Maks! Hoofdredacteur: Leo Bormans  Eindredacteur: Bavo Wouters  Redacteurs: Wim Vercruysse, Wouter Kersbergen  Eindredactie web: Wouter Kersbergen  Secretariaat: Sabrina Claus Vormgeving: Peter Mulders, Tim Sels, Evelien Van Elsen, Mieke Keymis  Sites en multimedia: Michel Aerts, Toon Van de Putte  Klasse en Yeti zijn teamwork. De hele ploeg vind je op www.klasse.be  Verantwoordelijke uitgever: Jo De Ro - Koning Albert II-Laan 15 - 1210 Brussel.

PEFC/07-01-01


Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.