Yeti 87

Page 1

: G DA

IJ T

D G EE B VA N EW N D K E LA SO EG I N TB N

IN

JE W U

G

Eivol Klutsschrift september 2011 nr. 87

y c a v i pr w u Jo

Je eerste tekenfilm AT A R P T E I R P

ke l e W ola choc jij? ben


“Wij zijn de Yetiklas uit Turnhout. Onze schoo l Het Heilig Graf heeft veel Harry Pottersfeer. Wij zijn Yetiklas geworden omda t Vanessa heel erg haar best heeft gedaan om de redactie van Yeti hier te krijgen. Ze stuurde lange, hevige mails. We zijn zeker dat je deze Yeti drie keer zal lezen. Veel plezier!� Ook zin om Yetiklas te zijn? Stuur een enthousiaste

2

mail naar redactie@yeti.be.


WELKOM IN

YETI! Mensen groter dan 1m80, dragers van een vals gebit en zwangere vrouwen niet toegelaten.

Elk jaar ontdekken 70 000 tieners in het vijfde leerjaar Ye ti. Ook jij ontsnapt niet aan deze papieren attractie. Klaar voor een rit in Yetiland? Ontdek alles op www.ye ti.be.

* bollenbaa Yetiwoord voik is het or fiets

DIRECTEUR VAN DE MAAND

SPRING ER MAAR OP!

“Met de fiets naar school? Vroeger vond ik er geen bal aan, maar met deze bollenbaaik* trotseer ik met gemak huilende kleuters, ongelukkige juffen en overstroomde toiletten. Zie ik je lachen? Pas maar op, ik heb geen remmen.”

GROOT NIEUWS! JUFFEN

MOGEN V EN MEESTERS NEMEN W ANAF NU VRIJ A ANNEER ZE DAT W F ILLEN!

MAGDAT?

❍ WAA R ❍ NIET WAAR ❍ IK W OU DAT ❍ ALS W HET WAAR WAS IJ MORGEN DAT VANAF OOK MO GEN, OKÉ!

VRAAG A AN JE

!!!INHOUD!!!

PAGINA 4: DE KAMER VAN NICK PAGINA 5: DE HELD VAN LATIFA PAGINA 6: EI EEN EI PAGINA 8: STRAF VERHAAL PAGINA 10: WIT, MELK OF PUUR? PAGINA 14: UIT DE KLEREN MET LISA PAGINA 17: FLIPFLAPFLOP FILM PAGINA 18: KABAAL MET TAAL PAGINA 20: ELF EN ONGESTELD PAGINA 23: GEEN PRIVACY

NAAR!

JUF OF M EESTER D E STICKER S VAN YET I!

trein naar www.y eti.be

YETI’S S TICKER BIJ DEZE VEL YETI! VR AAG ER

natuurlijk niet. stel je voor. het kan natuurlijk wel gebeuren dat je juf of meester een keer ziek wordt. Maar ook dat kiezen ze uiteraard niet zelf.

elk kind wil elke dag altijd Yeti. dat is normaal. Maar dat zal niet lukken. Yeti is er acht keer per schooljaar. enkel voor de vijfdeen zesdeklassers. gratis. het volgende exemplaar komt in je school aan tegen 14 oktober.

3


s k c i N Elke maand duikt Yeti in de kamer v een lezer. N an ick krabt in zijn haar. “M

tieheld? Wie is jouw ac Waarom?

held. ar Command is mijnt hart. St n va r ea ty gh Li gr oo “Buzz aat, maar met een Onbevreesd, veel prige en nog ver der, ah jaaaa!” Tot in het oneind “Weet jij waarom een kip geen neus heeft? Het snot zit in de eitjes, hahaha. Ik ben een grappenmaker. Een dag niet gelachen is een dag niet geleefd. Trek eens aan mijn vinger?”

Jij met jouw kamer l naar in Yeti? Mai e. Zet wouter@yeti.b het in ‘Mijn kamer’ onderwerp.

oet ik mijn bed eerst opdekken of durf je zo b innen komen?” Stel de vragen bij elke foto en aan je buur ter leer hem be . kennen

Waar amuseer jij je het

best? Waarom?

“Waar vind je al je vrienden spelen op de beste kampplaatsen terug, speel je de tof ste en wa maken als je maar wilt? Juist. ar mag je je zo vuil In de Chiro!”

an akt jou a Wat ma n? e h c la t he ? m Waaro

4

Welke spullen en speelgoed liggen ook op jouw kamer? Vink ze aan.

Met wie spee

l jij het liefst?

“Ik heb een grote verzameling spelletjes. Mijn zus en ik zijn er dol op. We spelen klassieke spellen maar daag ons ook uit voor de Wii of Nintendo, als je durft.”


MIJN HELD = MIJN BROER Mijn broer Ibrahim woont nog thuis. Hij is 22 en een jonge papa. Maar wat voor een! Terwijl zijn vrienden voetballen, blijft hij gezellig bij zijn gezinnetje. Hij ververst luiers en kiest leuke kleren voor zijn zoontje Julian. Snobmerken komen er niet in. Het liefst zit ik samen met mijn grote broer knus in de zetel gepropt voor tv. Dan Idool of voetbal. Soms zet hij kijken we soaps, Idoo keiluid BabyChannel op en dan loopt hij weg met de zapper. Smerig! Maar wel lachen. Binnenkort verhuist hij met zijn gezin naar Schoten. Ik help om alles klaar te krijgen. De kamer van Julian heb ik geschilderd. Binnenkort ga ik elk weekend op bezoek. Dan neem om ik de bus of ik vraag mijn andere broers o me te brengen. Als ik ergens mee zit, zoek ik steun bij Ibrahim. Hij knuffelt mijn zorgen weg. Zelfs nu ik al zo groot ben. We kunnen samen lekker gek doen. Als hij danst op Bob Marley, lach ik me bewusteloos!

Later wil ik voor Julian een held zijn. Of toch minstens een toffe tante. Hij mag dan altijd bij me aankloppen om raad te vragen. Ik zal hem oneindig steunen. Maar we zullen vooral veel plezier maken en lachen. Bobbejaanland kan al twee abonnementen klaarhouden.

EEN HELD IS

... IEMAND BIJ WIE JE

ALTIJd TERECHT KAN.

Ik wil ook een goede mama worden. Eentje die vaak thuis is en niet te streng. Maar ik wacht er wel iets

5


VALLENDE EIEREN

6x Waarom?

NA AM VAN HET PROJECT:

Eggdrop Challenge

“Gewoon voor de fun.” (Niel)

MISSIE:

eren. Drie eieren stijlvol uit het raam kiep

1

“Onze meester heeft wel meer van die zotte voorstellen.”

LOCATIE:

de  Lancering vanuit het raam op tweede verdieping van de school. r  Landing twee verdiepingen lage ats. op de speelpla

(Sharon)

TEAMS:

De Yetiklas is opgedeeld in zeven duo’s.

JURY:

De meester en twee van zijn vriendinnen.

REGLEMENT:

 Elk team telt twee personen.  Elk team krijgt drie eieren.  Planning en voorbereiding vier dagen op voorhand. de  Klaarzetten voor lancering na ochtendspeeltijd.  De eieren moeten een voor een het raam uit.  Het team splitst zich op: + teamlid 1 boven als eier werper. + teamlid 2 onder als opruimer.

PUNTEN:

+ 5 punten voor elk ei dat heel blijf t. + 25 stijlpunten aandacht voor de drie worpen samen, met knappe het val, de van eid onh scho voor de f. tera ach apparaat en de propere opkuis

6

ZELF PROBEREN? KIES JE TIPS:

 Begin met het ei te droppen vanuit een poppenhuisraam op een zacht kussen.  Bouw een glijbaan voor het ei.  Hang het ei aan een para chute. Gebruik hier voor een paraplu of een plastic zakje. Zorg dat de parachute open gaat.  Bescherm het ei. Steek het in een doos vol proppen kran tenpapier. Verstop het in een donzig deken.  Zet een bad vol water onder het raam.  Spring van het dak ak in een bak vol pluimen met het ei in je hand. (Grapje, niet doen!)

2

“Hoe je een ei heel houdt na een val van zes meter is 3 techniek.” (Kiran)


Resultaat Sommige teams concentreren zich op de parachutes. Andere willen vooral een zachte landing en staan klaar met een mand vol pluizige watten. De jury kijkt tevreden. Alle teams hebben er werk van gemaakt. Geen enkel ei duikt zomaar naar beneden. Hier weten ze alles van valbescherming. Van de 21 eieren blijven er 15 heel. “We hebben onze nagels kapotgebeten van de spanning.” (Selena) “Zonder voorbereiding geen resultaat. Niet alle parachutes doen hun werk.” (Latifa) “Je moet op twee dingen letten. De val vertragen met een parachute. En de landing verzachten door het ei te beschermen.” (Kay) “Een ei opvangen met je handen lukt. Het ei heel houden is iets anders.” (Vanessa) “Een ei is een raar ding.” (Djordy) “Wij zijn gewonnen dankzij onze kennis van techniek en wetenschap. Een grote parachute en een hamsterbol vol watten geeft drie hele eieren. De mooie parachute en de versierde bol geven een maximum aan stijlpunten. Verdiend gewonnen, al zeg ik het zelf.” (Mo)

“Het heeft iets te maken met wetenschap.” (Elia)

4

“Ik denk dat het een knutselopdracht is.” (Bryan)

5

6

“Dit is spannend. Dit doe je maar een keer in je leven.” (Kay)

Meer avontuur bellen. Zie ‘Geni Maak zo groot mogelijke zeep /yetitv ti.be w.ye ww aal Chemicaal’ op haargel. Zie of len sbal brui , rslijm  Maak supe ww w.chemiebende.be liegen met papieren  Organiseer een wedstrijd stijlv vliegtuigjes aan ooit in elkaar  Steek samen de langste knikkerb ze zo lang d  Knutsel vliegers in elkaar en hou mogelijk in de lucht  Bezoek Technopolis boekentassen,  Wissel en verwissel brooddozen, n, hobby’s en klere ouders, klaslokalen, vrienden, bestudeer het effect het tegenover Bedenk een nieuwe taal. Bv. Zeg t in gebaren. gestelde van wat je bedoelt. Praa Gebruik geen a’s en i’s.

7


De meester moet even de klas uit. Jouw beste vriend Robbe wordt klasagent. Wie praat, krijgt een streepje. Wanneer de meester terugkomt, krijgen de babbelaars een extra huistaak. Robbe gaf jouw naam niet door. Toch heb je gepraat. Wat doe je?

“Ik geef toe dat ik er ook bij was.”

“Ik doe niets. Ik zwijg.” want ... Djordy: “Ik protesteer. Ik wil geen extra strafwerk. Ik vind het niet eerlijk dat de meester een klasgenoot zo’n taak geeft.”

want ... Latifa: “Als het pas later uitkomt dat je niet eerlijk was, krijg je nog meer straf.”

Kay: “Ik kan er niet aan doen dat die vriend mijn naam niet doorgeeft. Hij heeft gelogen, niet ik.”

Kaya: “Ik voel me niet goed in mijn vel als ik lieg. Als mijn vriendin vraagt hoe het met me is en ik voel me niet zo goed, dan lieg ik soms wel. Ik wil haar niet ongerust maken.”

Mo: “Straf is saai. Ik speel liever buiten.” Kiran: “Als ik eerlijk ben, breng ik mijn beste vriend in de problemen. Dan komt het uit dat hij eigenlijk niet eerlijk is geweest.”

Shenice: “Liegen is niet goed. Vanbinnen knaagt dan een hamstertje in mijn buik.”

Wat doe jij?

Elia: “Als je eerlijk je fout toegeeft, krijg je soms minder straf. Of helemaal geen. Handig!”

Praten of zwijgen? Kleur het bolletje bij de Yetiklas-uitspraken waarin jij je kan vinden. Of geef je eigen mening op www.yeti.be.

Tinne: “Eerlijk duurt het langst. En ik heb veel tijd.” Niel: “Ik wil niet de hele klas op mijn kop krijgen.”

8

Doe de poll met Pol op www.yeti.be!!

met Pol


9


Je roept terug en zegt dat het de schuld is van je zus, zoals altijd. Je belooft je mama dat je je zus niet meer zal plagen. Je zegt je mama dat je helemaal geen ruzie maakt.

Je kijkt een beetje rond en wacht tot de anderen weer normaal doen. Je lacht mee, harder dan de anderen. Je vraagt of iemand je de mop kan uitleggen.

Je zegt dat jij de dader bent en dat winden laten gezond en natuurlijk is. Je wordt knalrood en zwijgt stilletjes. Je zegt: 'Wie’t het eerst riekt heeft het geflikt.’

10


Je doet alsof je dat erg cool vindt.

Je laat Tim links liggen.

Je zegt dat je dat niet prettig vindt en je doet een ander voorstel.

Je zwijgt thuis over Tim.

t

r

t

11 Je trekt je daar niets van aan want Tim is een goede vriend.

Je hoopt dat de anderen nee zeggen. t

t t

t t j r A = 3 B = 2 C = 1

Paniek. Je moet zorgen dat je de bank bent omdat je zo gemakkelijker geld kan 'ritselen’. Zeker. Je eist dat jij de bank bent want je vertrouwt de anderen niet.

Je speelt mee om de anderen een plezier te doen.

Vraag 4 A = 2 B = 1 C = 3

Je gaat aan de kant staan en kijkt toe.

A = 3 B = 2 C = 1

Je verstopt je in de toiletten.

Vraag 3 Vraag 2

Gezellig. Je houdt van gezelschapSspelletjes.

A = 1 B = 3 C = 2

Vraag 1

A = 1 B = 2 C = 3

Vraag 7 A = 3 B = 1 C = 2

Vraag 6 A = 2 B = 3 C = 1

Vraag 5

Je bent zoals witte chocolade. De smaak van echte chocolade ontbreekt. Soms ben jij ook niet echt jezelf. Je durft liegen om je beter voor te doen. Je bent snel te beĂŻnvloeden. Je laat anderen voor jou beslissen. Je bent bang om jezelf te zijn in een groep. Probeer alvast bij je trouwste vrienden echt jezelf te zijn.

Je bent van melkchocolade. Je toont je van je beste kant en dan durf je al eens je echte ik te verbergen. Om goed in de groep te liggen doe je al eens dingen die je niet echt leuk vindt. Je vindt je eigen mening belangrijk maar soms verzwijg je die. Klaar om meer van jezelf te tonen?

Je bent zoals die donkere chocolade: puur. Je bent wie je bent. Je vrienden weten wat ze aan je hebben. Geen gedraai en gedoe, je gaat voor 100 % jezelf. Je zegt wat je te zeggen hebt. Je bent eerlijk voor anderen en met jezelf.


Yetibehang #1 Kleur je kamer elke maand anders met het YETIBEHANG

Astronaut Rudy is terug van vakantie. En de snoepkast is leeg.


Š Heather Elder - Hunter Freema


A S I L N A A T E H G A A VR VOOR TIENERS IN NOOD. DIT IS DE ENIGE ECHTE HELP-PLEK A JOUW VRAGEN. ELKE MAAND BEANTWOORDT LIS EN VIND JE OP WWW.YETI.BE. MEER VRAGEN EN ANTWOORD

Medisch onderzoek Lisa, we moeten maandag op medisch onderzoek. Moeten we dan helemaal naakt gaan staan? Dat durf ik niet zo goed. Heb je soms enkele tips? Dat zou heel leuk zijn.

LISA SPREEKT! Alle meisjes en jongens in het vijfde leerjaar hebben medisch onderzoek. Voor dat onderzoek zal de dokter je vragen om je kleren uit te doen. Je mag wel je ondergoed aanhouden. De dokters doen dat bij alle kinderen van het vijfde en ze zijn heel discreet. Normaal gaan ze vóór het onderzoek in jouw klas ook even uitleggen wat er gebeurt en waarom. Als je er echt een probleem mee hebt, zeg je dat aan de arts. Als dat moeilijk is voor jou, vertel je het aan je juf.

LISA TIPS! • Onder onze kleren zijn we allemaal bloot. En daar is niks mis mee. Iedereen gaat bij het medisch onderzoek uit de kleren. • Een dokter kan je lichaam lezen. Hij ziet soms aan de buitenkant of je aan de binnenkant gezond bent. • Het medisch onderzoek is in je eigen belang. Jouw lichaam is belangrijk. (Je hebt er maar één.)

em? echt met mijn proble HELP! Waar kan ik ter i - Koning Albert II-laan 15 - 1210 Brus-

a - Yet Stuur een brief naar: Lis ld je adres en telefoonr: help@yeti.be. Verme sel of stuur een mail naa . vertrouwelijk behandeld nummer. Je brief wordt

14

Gescheiden Hallo Lisa, mijn mama en papa zijn al lang gescheiden, maar ik heb het er soms nog moeilijk mee. Als ik bij mijn papa ben, wil ik bij mama zijn en dan mis ik ook mijn huisdieren. Bij mama mis ik mijn papa. Zou je mij kunnen helpen om het gemakkelijker te maken? Ik heb al zo veel geprobeerd.

LISA SPREEKT! Het is een hele aanpassing om van de ene ouder naar de andere te gaan. Wat zou jou helpen om het missen minder erg te maken? Er zijn heel veel mogelijkheden. Sta stil bij wat jij nodig hebt. Praat er ook over met je ouders. Zij kennen je heel goed. Ze hebben vast ook leuke ideeën om het heen-enweergedoe prettiger te maken.

LISA TIPS! • Bel je papa in de ‘mama-week’ en andersom. H ng een foto van je • Hang mama en je huisdieren naast je bed bij je papa en andersom. H ud een dagboek bij met • Houd dingen die je zeker wilt vertellen aan je mama of papa als je hen weer ziet. • Neem iets mee dat je aan hen herinnert. Pik hun favoriete T-shirt en slaap erin of neem het nachtlampje van naast hun bed mee.

nts en de Kinderrechte chologe Marjan Gerar mails worden Lisa zit met kinderpsy en ven brie ige mm ofoonklas. (So commissaris in de sax sen). op deze bladzijde te pas om rt eko ing tje bee een foon op Kinder- en Jongerentele Praten? Bel gratis de 22 u., tot u. 16 elke dag van nummer 102. Bellen kan kan altijd. rg jt.o w.k ww r naa rfen behalve op zondag. Su


15


“Later wil ik zoals mijn ouders dikwijls bbq’en. De volwassenen zitten en praten. De kinderen lopen en spelen in de tuin. Zo bouw je voor later veel leuke HERINNERINGEN op.”

“Ik ben geen ruziezoeker. Vechten doe ik tijdens het JUDO. JUDO Na de eerste proefles was ik verkocht. Ik smak met gemak een tegenspeler op de grond. Uitdagen doe ik nooit, want daar komt vechten van en van vechten komt straf. Ik weet wel beter.”

“Mijn zus is uit de SCOUTS gestapt. Ik weet niet waarom. Ze heeft er echt wel goede herinneringen aan. Ze praat er nog dikwijls over. Ik vind een scoutskamp het zotste wat er is. Puur avontuur.” “Zie je de MEDAILLE? Die krijg je pas als je iets bijzonders hebt gedaan. Ik ben niet bang om op m’n tanden te bijten.”

16


G?

NODI WAT? Een FLIPBOOK is een duim fi lmpje. Dat is een klein boekje met zelfgemaakte tekeningen. Doorblader je de tekeningen snel met je duim, dan lijkt het alsof ze bewegen.

HOE?

1

Bedenk een scenario, een verhaal. Kies om te starten een eenvoudige beweging. Een knipoog bijvoorbeeld.

2

Bepaal de lengte van je fi lmpje. Begin best klein: tien beelden = tien even grote vakjes.

Neem stevig papeir en teken je eerste beeld in het eerste vakje.

3

4

Pas elk volgend beeld een klein beetje aan. Zo krijg je een vloeiende beweging.

TIP

d je i.be vin ld t e .y w Op w w Yeti-voorbee k een leu uk A f ” r D bij “

5

6 Knip je prentjes uit en test je fi lmpje.

Is je verhaal klaar? Maak alle papiertjes aan elkaar vast met nietjes of plakband.

7

Haal popcorn boven en bekijk je fi lm!

Extra Zo Doe Je Dat-idee! Laat een snor groeien bij Mega Mindy. Of verander Justin Bieber in een oude vent. Maak een fl ipbook van een bekende mens. Lachen geblazen!

ZO! 1. Kies een leuke foto in Yeti of in een minder cool tijdschrift. 2. Kopieer, scan, knip en plak je foto zo vaak als nodig. 3. Breng op de tweede foto een kleine aanpassing aan. Teken een

stukje snor of bril. Of een stukje tattoo, baard of konijnentand. 4. Teken telkens iets extra’s bij elke volgende foto. 5. Klaar? Testen maar. 6. Lig ‘straajk’ van het lachen.

17


LIMERICK

regels Giet vijf A-vorm. BB AA n ee in A, op t jm A ri B op B. Ah ja. g een Prop er no en een pl p aatsnaam eng Br . in grap aa n krab belend . ok ko de

HAIKU

f je een gels schrij In drie re laatste de en te eers Haiku. De en. ep gr er jf lett krijgen vi uid je Kr n. ve ze e De midd elst vo el en sel met ge schrijfbak uzeer? -K Ex ‌ hm . Eu verwarring

KNABBELGEDICHT Verse woorden zijn knapperig. Schrijf en eet: kras lekkere woorden op eetbaar papier en geniet dubbel. Of slik kwetsende en vuile woorden terug in. -Gloeps-

STRESS-SMS

18

HOEVeEL WoORDEN BESTaAN ER IN HET NEDERLANDS? Een Yeti lezer kent tusSen de 5000 en de 10.000 woOrden. Nog 990.000 te gaAn dus. DoOr die woOrden te knipPen en te plakKen, maken we meEr dan 60 miljoen nieuwe woOrden. Zoals kipPenachterwerkdonspluimpje en vliegtuigreisSchroevendraAierhoudertje.

letters Speel met Ken jij op je gsm. rtaling? ve te de juis Blijf waar je F Wacht effe /BWJB BIW Ben ik weer / W8F veel van je / lukken HHVVL Hou heel bent / HGL Het gaat XXX Drie dikke zoenen


WIN

WELKOM IN HET WERELDKAMPIOE NSCHAP MINI-OPSTELSCHRIJVEN. DRIE WO ORDEN ZIJN GENOEG VOOR EEN TIEN OP TIEN. MAAK ELK E LETTER NOG WAT VETTER EN SCHRIJF WAT JE BLAFT OP JE KAFT.

e Schrijf d te vreEmds kel taAlkron neEtjes ag m et m elkast. op de ko tTers le n eE G StuUr ? eg o gen ltje ai m n eE @yeti.be naAr win elding met verm t’ en win ‘koelkas tTers genoeg le eErste voOr je . frigo-boek

WELK

WOORD

ELFJE n Een elfje is ee at gedicht dat besta ja wel … h uit … eu s. … elf wo ord en du jgt kri gel Elke re . een wo ordje meer te. ats la de Behalve een An ders wordt het a! eh Mo je. vijftient Reken maar uit.

SCOORT? BEGRAFENISONDERNEMER OP REIS EEN BAZIGE KIP NAAST BED NUMMER ZEVEN ACHTERUIT ETEN BROEKBOER EEN SPUITJE IN DE POEP MANNELIJKE WORM MET KINDEREN AUTO IN HET RAVIJN

ANNA G RA M

Anagra mm en zijn klutsw oord en. Kluts de letters do or elkaar tot een nieu w wo or d.

19


Elke maand beantwoordt Dokter Schaemroodt een blozende-wangenvraag. Heel voorzichtig. En op fluistertoon.

Dokter, ik ben 11 en heb schrik om ongesteld te worden. Elke nacht denk ik: morgen krijg ik mijn regels! Doet het pijn?

Hmm ... Waar is mijn glazen bol?

De leeftijd waarop je voor het eerst eer t menstrueert (ongesteld wordt), is heel verschillend. Meestal komen de eerste maandstonden rond de leeftijd van 12 jaar. Maar bij sommigen is dat al rond 8ste. Er zijn ook meisjes die op hun 16de nog niet ongesteld zijn. Er is niet een bepaalde leeftijd waarop het moet gebeuren. WAT EEN GEDOE De eerste keren is de menstruatie dikwijls onregelmatig. Het kan wel een tot twee jaar duren voor ze elke maand komt. Tussen twee menstruaties kunnen in het begin gemakkelijk twee maanden zitten. Of soms zelfs een half jaar! Het is normaal en niks om je druk over te maken. Ongesteld zijn duurt ongeveer vijf dagen. Omdat je baarmoeder tijdens de menstruatie verkrampt, kan je buikpijn hebben. WAAROM? Meisjes hebben twee eierstokken met elk honderdduizenden kleine eicellen. Vanaf de puberteit rijpt elke maand een microscopisch klein eitje. Als het rijp is, komt het vrij in de eileider en gaat het naar de baarmoeder. Dat Da heet ‘hoppah’ de eisprong! A Alss dat eitje niet bevrucht wordt (door een mannelijke zaadcel), stoot de baarmoeder het af. Dat is wat er gebeurt bij de menstruatie: met een beetje bloed komt het niet-bevruchte eitje naar buiten.

Zo. En nu een maand terug in de wachtkamer. Volgende keer: ‘Zoenen, hoe doe je dat?’

20


HET K3-MARKETINGPLAN: KOOP AL ONZE SPULLEN IN DRIEVOUD! HIP MET BV’S EEN SCHOOLJAAR IN SCHTIJL HEB JIJ AL EEN

“ZO KAN JIJ TWEE VRIENDJES MAKEN EN HEBBEN WIJ DRIE KEER WINST”

SO YOU THINK YOU CAN READ-BRIL ? RAAK HET NOORDEN NIET KWIJT UIT DE OUDE DOOS: HOE WAS HÙN EERSTE SCHOOLDAG ?

GRATIS WINDHAANMUTS VOOR ELKE LEERKRACHT

TIA HELLEBAUT

GERT VERHULST

21


Vraag het aan Jos De school is saai! “DAG JOS, IK VIND SCHOOL HEEL SAAI. IEDERE OCHTEND DOE IK OF IK ZIEK BEN OM NIET NAAR SCHOOL TE MOETEN. WEET JIJ MISSCHIEN HOE JE SCHOOL LEUKER MAAKT?”

JOS ZEGT

Jezelf naar school slepen is geen pret je want jij ligt liever in je bedje. Geeuw! Wat een saaie vraag, zeg. Dat vraagt om 100 % Oplosjos in jouw kopje ochtendkoffie.

‘t Is maandag. Uw beurt om naar school te gaan. Vort Fikkie.

5 FOUTE TIPS

• Wat je in je slaap hoort, onthoud je beter. Leg een hoofdkussen op je bank. • Zet een clownsneus op, leg een prot kussen op de stoel van je buur. • Neem een mp3-speler mee met een lachband op. Rekenen? Koptelefoon op. • Help de hamsters ontsnappen en de vissen vliegen. • Eet een pita met extra looksaus en ga geeuwen bij de directeur.

5 GOEDE TIPS

• Je hebt veel zelf in de hand. Vertel je juf waarover jij wilt leren. • School is meer dan een leerplek. Het is de plek waar je je vrienden ontmoet. • Geef applaus na een toffe les. • Ga met je klas naar de kringwinkel en koop voor geen geld een salon. • Vertel je meester wat je leuk vindt aan hem. En ook wat je iets minder vindt.

22

Miljaar! Ik was net zo lekker aan het dromen. En ‘t is dinsdag. Vort uzelf.

In slaap va�en in de klas is beter dan les krijgen in je bed.


Heb je eEn probleEm met eEn vetTe P? Elke maAnd leEr je hier hoe je je tienerpaniek aAnpakt. Paniekman is er voOr jou. Hij is jouw redDer in bange dagen.

HET PROBLEEM VAN VANDAAG:

GEBREK AAN PRIVACY W PRIVÉDOMEIN? WAT IS nJOU is. als het voor jou voldoende privé

Kleur groe Rood als je veel Oranje als je meer privacy wilt. te weinig privacy krijgt.

Privacy

OK

Kan beter Geen

badkamer msn dagboek slaApkamer boekentas computer Moet je papa altijd weten waAr je bent?

Je ouders zorgen voor je opvoeding. Ze moeten je beschermen. Daarom willen ze je ook in de gaten houden en weten waarmee jij bezig bent. Dat doen ze in jouw belang. Het is goed dat je veel met hen praat. Beter zo dan dat ze de hele tijd vragen stellen, niet?

e-mails gsm post telefoOn

1. Laat je spullen 2. Zeg duidelijk “nee” niet rondslingeren LaAt horen dat je het niet Je dagboek, je brieven, je msn-wachtwoOrd bewaAr je het best op eEn geheime plek. Een geheim briefje laAt je niet in je broekzak steken als je je broek in de wasmand kiepert. Meld je bij msn en Netlog af voOrdat je de computer afzet.

leuk vindt als je papa, broer of zus de badkamer of slaApkamer zomaAr binnenstormen zonder te klopPen. ToOn je boOsheid als iemand stiekem in je dagboek leEst.

3. Vertel wat je doet Vertel je ouders af en toe waAr je meE bezig bent, op welke sites je surft en met wie je mailt of chat. Dan vertrouwen ze je en gaAn ze niet achter je rug je mails nalezen.

Mag je mama je dagboek lezen?

Nee. Niet als het van jou niet mag. Je ouders mogen ook niet zonder kloppen in je kamer komen, je post openen of je e-mail en chat controleren. Jij hebt recht op privacy. Dat staat zo in de Kinderrechten.

23


Joe Claxon toetert het hele land door. Z ijn tr uck speedpetrol en goede wil. Elke maand h zit v aalt h ol i t l e e z Y e r 0 s 0 i o 0 . p 7 j h 3 1 e t t z s e elfde mo m a m en ment een stra toer uit, om de wereld te verbeteren. Ko ffe m uit je ko doe mee met Joe Claxon! t,

DAG

BER VRIJDAG 21 OKTO EGING VAN DE JEUGDBEW

Speel De jeugdbeweging bezorgt je de plezantste tijd van je leven. Spelen, sporten, tochten maken, babbelen ... Alles is gezellig en avontuurlijk.

Stoef Laat zien dat jij lid bent van een jeugdbeweging. Doe op vrijdag 21 oktober een T-shirt, sjaaltje of uniform aan. Nodig de leiding uit. Speel dikke Bertha of dassenroof of stoeltjezit op de speelplaats. Maak spektakel.

Slaap in de klas en win!

Stuur naar redactie@yeti.be je zotte plan om met de hele klas te overnachten in je school. Ontdek de jeugdleidster in je juf. Wek de foerier in je meester. Speel nadat de school uit is wilde spelletjes op de speelplaats. Maak jullie eigen avondeten in grote potten en pannen. Zing de mooiste liederen aan het kampvuur. Kijk ‘s nachts samen naar de sterren. Vertel straffe verhalen vanuit je slaapzak. En win! Yeti komt je ‘s morgensvroeg wekken met een lekker gratis ontbijt.

Yeti, maandblad (verschijnt niet in mei, juli en augustus), jaargang 9 nr. 87 - afgiftekantoor 3200 Aarschot 1 - Erkenningsnummer: P409041 - tijdschriften - toelating gesloten verpakking - 3200 Aarschot - BC 6578 - YETI - Koning Albert II-laan 15 - 1210 Brussel - redactie: tel. 02 553 96 86 - e-mail: redactie@yeti.be - abonnementen: tel. 02 553 96 77 - fax 02 553 96 85 - info@yeti.be - www.yeti.be  Yeti is een gratis en verschrikkel jk blad dat maandelijks komt grommen. Het is een uitgave van het Vlaams ministerie van Onderwijs en Vorming. De school kan het blad gratis aanvragen voor alle leerlingen van het vijfde en zesde leerjaar. Een persoonlijk abonnement kost 8 euro.  Yeti is het stoute broertje/zusje van Klasse voor Leraren, Klasse voor Ouders en Maks! Hoofdredacteur: Leo Bormans  Eindredactie: Bavo Wouters  Redacteurs: Wim Vercruysse, Wouter Kersbergen  Eindredactie web: Wouter Kersbergen  Secretariaat: Sabrina Claus Vormgeving: Peter Mulders, Tim Sels, Mieke Keymis  Sites en multimedia: Michel Aerts, Toon Van de Putte  Klasse en Yeti zijn teamwork. De hele ploeg vind je op www.klasse.be  Verantwoordelijke uitgever: Jo De Ro, Koning Albert II Laan 15, 1210 Brussel.


Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.