Yeti 83

Page 1


Deze kindjes houden allemaal erg veel van snoep. Er zijn er twee bij wie precies dezelfde tandjes rot zijn. Kan jij vinden welke twee? (de oplossing zit verstopt ergens in deze yeti!)

Laura Ik ben voor 70 % een beesten-trees: ik verzorg schapen, geiten, konijnen en honden. Ik ben in de weer met stro en stron… euh … je weet wel. Met mijn oude paard wil ik in het bos draven, maar het beest heeft schrik van bomen. Papa is boswachter. Met hem tel ik bomen, meet ik de dikte van de stam of verzorg ik gewonde bosbewoners. Als ik verdriet heb, ben ik het liefst bij dieren. Dan snuit ik mijn neus in hun vacht. Handig! Ik ben voor 15 % ruiter. Ik droom van jumping. Ik oefen nu al over een dubbele en gekruiste hindernis. Voor ik een tok op mijn hoofd zette en op mijn paard kroop, mepte ik shuttles in een badmintonclub. De laatste 15 % van mezelf is een berggeit. Niks leuker dan met papa klimmen op de rotsen in de Provence, een streek in Frankrijk. De ultieme kick ligt boven op de top. Dan ligt de wereld aan je voeten.

2

© Dit schilderij is van Mark Ryden. Het komt uit zijn boek ‘The tree show’.


SUIII

IKE R

WIL JE ZEKER ZIJN DAT IETS EETBAAR IS?

DOE DE TEST IN DE SUPERMARKT, AFDELING “VOEDING”. NEE

HEEFT HET EEN ETIKET? Zit het in water?

Lijkt het op fruit of groenten?

JA

JA

Koken, braden, grillen of rauw laten.

Leeft het product nog?

JA

NEE

NEE

Dit kind is van iemand anders.

Heeft het product ooit gelopen of gevlogen?

JA

NEE Staat er op de verpakking een zonnig landschap of spelende kinderen?

JA Dit is eetbaar.

NEE

NEE

Lekker voor je hond of kat.

JA

Je staat in de afdeling textiel of tuingereedschap.

NEE

Lik je nadien proper.

ETEN MAAR!

JA

ETEN OP EIGEN RISICO!

KOK VAN D E MAAND

Juf Jongblo ed van de vierde klas Moordzele uit is creatief met luie kin de Basisschool in niet opstee d eren: ‘Wie kt in de kla s, heeft ze zijn vingers Ze heeft o niet meer n ok een rec odig, haha ept voor kin ‘Oorchips. !’ deren die Lekker kna niet luistere pperig!’ n.

JA

Staat er een hond of kat op de verpakking?

Moeilijk geval. Hou je van risico’s?

Staan er op het etiket wasvoorschriften of waarschuwingen over giftige stoffen?

R

R

NEE

Eet-we etje 1

JA

YETI 083

NEE

De ko pst Wim S em van outaer

Speel op veilig.

AFBLIJVEN!

en: er pp luwww tik ordje eigeYe W .be .yeti n klupkot op • Bouw

• Klets met andere Yetifans • Speel games met Kinky en Cosy • Win elke week vette prijzen .be/registreer Word nu lid bij Bingo de clown: www.yeti

smerevann Ye:ti la oaarkdmeeYheet votlgik W ende num • M

eren eroemd in Vlaand • Word wereldb rts hi tis Ye in vette • Loop voortaan eelplaats affitimuur op de sp gr n ge • Win je ei ns te mailen door al je gegeve Word nu Yetiklas ti.be naar: redactie@ye

3


SMULLEN O WAAR EET JIJ ’S MIDDAGS JE BOKES?

GEEF JE SCORE. KLEUR DE BROODJES.

REFTER “AMAI M’N OREN”

De refter is veel te lawaaierig. Een juf die om stilte roept, maakt het niet rustiger. Moeten eten en moeten zwijgen, dat is het leven in de schoolrefter. Want alles moet op en zelfs fluisteren is strafbaar. Afval van verpakking gaat mee naar huis. Zo geeft de school een extra les milieuzorg: afval vermijden.

REFTER “STRESSY”

Een flesje chocomelk is ideaal om je boterham met choco door te slikken. Want het moe t snel gaan. De kleuters zijn nog maar net de deur uit of ploeg twee staat al met open brooddozen klaar. Een school met een te kleine refter… dat gaat vooruit.

GEZELLIG: LEKKER:

GEZELLIG: LEKKER:

REFTER “’T KONIJNENKOT”

Alle dagen komen ouders helpen. Ze snijden voor alle kinderen rauwe groenten als aperitiefhapjes of fruit als dessert. Ze brengen ook water rond. Vrijdag maken ze soep waarbij telkens een klas moet helpen met groenten snijden.

GEZELLIG: LEKKER:

4


OF BRULLEN REFTER “EASY”

EEN UUR” IS R U U N E E “ REFTER Er is anders geen n vóór 5 over 1.

ite Niemand mag bu e halfuur valt best eelplaats. Het eerst sp de g je bewaking op want eigenlijk ma beetje fluisteren, ijd: str n ee mee. Beetje eten, is r kwartie en. Het volgende t He l. sti dan nog niet prat t he willen babbelen, leraren ar het na , en jg leerlingen willen kri l. Roepen, straf he de t he is r tie laatste kwar chten. toilet moeten, wa

Als het gepraat boven de muziek uitkomt, moet het eerst helemaal stil worden. De muziekinstallatie is nieuw , net zoals de gordijnen en de laa g verf op de muur. Boven de tafels hangen lampen zoals thu is. Best gezellig.

GEZELLIG: LEKKER:

GEZELLIG: LEKKER:

REFTER “PIEPSCHUIM”

De meeste kinderen hebben een brooddoos. Vijf tafels krijgen warm eten dat op school aankomt in piepschuim. Soms ruikt dat heerlijk naar thuis. Gehaktballetjes in tomatensaus zijn fantastisch, maar het is bijna alle dagen iets met saus.

GEZELLIG: LEKKER:

TIPS VOOR JOUW REFTER

1. Moeten zwijgen is niet goed. Moe ten roepen om verstaanbaar te zijn ook niet. Bespreek met je leraar een plan. Doe een voorstel aan de rest van de scho ol. 2. Bestel ouders voor gezellige hulp tijdens de middagpauze. Ze kunnen helpen bij het toezicht, eten klaar maken, drin ken rondbrengen. 3. Breng kleur in de refter: hang post ers of zelfgemaakte tekeningen op. 4. Probeer verschillende tafelschikking en. Vrije plaatsen, per klas, jongens en meisjes, verschillende leerjaren gem engd… 5. Stel een kalender op. Bedenk them a’s per week. Elke week wat anders om de refter te versieren of je brooddoos mee te vullen: groen, veggie, vissen, snoe p, Italië, hamburger, groenten… 6. Maak het gezellig. Verzamel met de hele school oude kussens, lampenka ppen en bloempotten. 7. Kijk uit naar materiaal dat geluid dempt. Gordijnen kunnen hierbij help en. 8. Ken je de regels van de refter? Besp reek ze met je klas of in de leerlinge nraad. Doe voorstellen om het eten gezellige r te maken voor iedereen: leerlinge n, leraren, toezichters en poetspersone el.

5


A S I L N A A T E H G VRAA VOOR TIENERS IN NOOD. IEK BR RU ELP TI-H YE E HT EC E IG DIT IS DE EN A JOUW VRAGEN. MEER ELKE MAAND BEANTWOORDT LIS VIND JE OP WWW.YETI.BE EN IEV BR EN EN AG VR E RD OO BEANTW

Ik mag geen vegetariër worden!

Heeft ze anorexia?

Ik wil graag vegetariër worden, maar ik mag niet van mijn ouders! Heb ik het recht om vegetariër te worden? En hoe kan ik mijn ouders overtuigen dat ik medelijden heb met dieren die geslacht worden?

Ik denk dat mijn vriendin anorexia heeft, want ze wil niet meer eten. Ze is 1.63 m en ze weegt 36 kg. Dat is toch veel te weinig! Kan ik iets doen om haar te helpen en denk jij dat ze anorexia heeft?

LISA SPREEKT! Wat knap dat jij medelijden hebt met dieren. Je wil ze ook niet meer eten. Slecht nieuws: Je hebt als 11-jarige niet het ‘recht om vegetarisch te worden’. Dat staat zo niet in de wet of het kinderrechtenverdrag beschreven. Je hebt wel het recht om eigen keuzes te maken, maar ook het recht op gezondheid. En je ouders zijn verantwoordelijk om jou gezond te laten eten. Zij beslissen dus wat goed is voor jou en wat zij gezond vinden.

LISA TIPS • Praat met je ouders op een rustig moment. • Vraag hen echt naar je te luisteren. Zeg dat dit belangrijk is en dat je geen ruzie wil. • Schrijf alle redenen waarom jij vegetariër wil worden op voorhand op papier. Zoek ook op wat vlees eten betekent voor je ecologische voetafdruk en wat de gevolgen zijn voor het milieu. • Toon hun dat je dit echt wil. • Luister ook echt naar wat je ouders te zeggen hebben.

em? echt met mijn proble HELP! Waar kan ik ter i - Koning Albert II-laan 15 - 1210 Brus-

6

a - Yet Stuur een brief naar: Lis ld je adres en telefoonr: help@yeti.be. Verme sel of stuur een mail naa . Lisa zit met kindervertrouwelijk behandeld nummer. Je brief wordt mmissaris in de nco hte rec rarts en de Kinder psychologe Marjan Ge

LISA SPREEKT! Wat fijn dat je bezorgd bent om je vriendin. Het enige wat je kan doen is die bezorgdheid uiten. Misschien luistert ze naar je. Misschien ook niet. Maar zo weet ze wel dat jij haar vriendin bent en dat je bezorgd bent om haar gezondheid. Praat er met je ouders over. Zij kunnen je hiermee helpen. Laat je vriendin ook weten dat ze kan praten met een volwassene die ze vertrouwt. Stap samen naar je leerkracht of iemand van het CLB (Centrum Leerlingenbegeleiding). Je vriendin kan ook raad vragen aan haar huisarts. Of ze kan bellen naar de Kinderen Jongerentelefoon op het nummer 102. Dat is gratis en anoniem. (Anoniem = je hoeft je naam niet te zeggen)

LISA TIPS • Je hoeft niet bang te zijn om iets fouts te zeggen. Volg je gevoel. • Zeg het eerlijk als je niet weet wat zeggen of doen. Dat begrijpt je vriendin vast wel. • Luister naar wat ze te vertellen heeft. Jij hoeft geen oplossingen te zoeken.

rden een ige brieven en mails wo saxofoonklas. (Somm te passen). om op deze bladzijde foon op Kinder- en Jongerentele Praten? Bel gratis de tot 22 u., u. 16 van dag e elk nummer 102. Bellen kan behalve op zondag.

beetje ingekort


Yeti stelt lastige vragen aan een ongewoon doodgewone puber. Deze maand duikt Yeti onder bij Nina: weegschaalworstelaar, kleinste zus en steractrice in wording. Ik ben een bib-babe. Geef mij maar alle boeken van Paul Van Loon: alles lijkt zo vingertintelend echt. Het is geen horror, het is spannend griezelen en dat vind ik grappig. Ik lees ook andere boeken natuurlijk. Of dit piratenboek wel voor meisjes is? Voor meisjes als ik wel. Harrrrrrrgh! facebook is voor +13-jarigen? Dan verander je toch gewoon je leeftijd? Ik weet dat het niet mag, maar ik ben wijs genoeg om geen domme dingen te doen online: ik post geen foto’s en strooi mijn adres en e-mail niet rond. Mijn oudere broer houdt trouwens een oogje in het zeil. Soms zou ik simpelweg willen verdwijnen. Ik heb overgewicht. Het wordt erger wanneer kleuters me zeggen dat ik dik ben of wanneer een leerkracht me een goedbedoelde opmerking geeft. Daar ben ik dagen kapot van. Maar ik doe er iets aan. Ik start met een speciaal dieet - en bewegingsprogramma*. Ik vecht voor een slankere toekomst!

Welke dingen doe jij die niet typisch voor jongens of meisjes zijn?

Welke woorden van anderen kwetsen jou?

Mijn grote zus komt vaak bij mij slapen. We fantaseren er op los en doen rollenspellen. De act van het moment? Rechtbankje! Ik ben advocaat en verdedig mijn zus in de gruwelijkste processen. Moord? Overvallen? Geen probleem, ik pleit ze vrij. Er zit een straffe actrice in mij.

Waar fantaseer jij over?

*Nina wordt geholpen door Well4WEIGHT van de Socialistische Mutualiteiten, een groepsprogramma voor kinderen/jongeren (8-13 jaar) met overgewicht en hun ouders.

Wat zijn de gevaren van het internet? Deze knuffel kreeg ik van papa. Mijn ouders leven gescheiden, maar mama en papa wonen niet ver van elkaar. Mijn broer, zus en ik pendelen heen en weer wanneer we zelf willen. En dat hoeft gelukkig niet met drie tegelijk op hetzelfde moment. Mama en papa zijn heel soepel.

Wat mag jij thuis mee beslissen?

7


8


TEL JE SCORE

SCORE: . . . . . . . .

18 TOT 21 Je hebt weinig echt contact. Je voelt je niet veilig op school. Je doet mee met de rest omdat je niet wil opvall en. Je denkt dat je beter meedoet met pesters zodat jij geen slachto ffer zal zijn. Zoek een echte vriend, iemand die je vertrouwt. Vertel aan je juf of meest er dat je je niet altijd goed voelt in de groep. Doe niet mee als andere n pesten.

12 TOT 17

C=3 C=1 C=3 C=1 C=2 C=2 C=3

ep. De rest van de klas vind Je voelt je veilig in je vriendengro eens mee omdat je bang bent je niet zo belangrijk. Je pest wel eer aandacht te hebben voor de om zelf gepest te worden. Prob ere goedemorgen. Kijk niet de and klassfeer. Zeg tegen iedereen dt. kant uit als iemand gepest wor

7 TOT 11

6. Help ik ook kinderen die ik niet zo leuk vind als ze iets niet snappen? A. Nooit, ik help enkel mijn vrienden. B. Ja, ik help al mijn klasgenoten. C. Soms, ik help vooral mijn vrienden.

B=2 B=2 B=2 B=2 B=3 B=1 B=1

3. PESTEN! A. Ik word boos als iemand gepest wordt. B. Ik kijk de andere kant uit als ze iemand pesten. C. Ik pest omdat anderen ook pesten.

5. Tijdens de speeltijd praat of speel ik ook met kinderen die ik niet zo leuk vind. A. Ja, ik speel of praat met al mijn klasgenoten. B. Nooit, ik speel of praat niet met ‘loezers’. C. Soms, ik speel of praat vooral met mijn vrienden.

7. Leen je ook iets uit aan kinderen die je niet zo leuk vind? A. Soms, ik leen vooral aan mijn vrienden spullen uit. B. Ja, ik leen aan al mijn klasgenoten spullen uit. C. Nooit, ik leen enkel iets uit aan mijn vrienden.

A=1 A=3 A=1 A=3 A=1 A=3 A=2

2. Ik heb een idee. A. In de klas durf ik nooit zeggen wat ik denk. B. In de klas durf ik niet altijd zeggen wat ik denk. C. In de klas durf ik altijd zeggen wat ik denk.

4. Anderen doen soms vervelend tegen mij. A. Ik durf nooit stop zeggen. B. Ik durf niet altijd stop zeggen. C. Ik durf altijd stop zeggen.

Vraag 1 Vraag 2 Vraag 3 Vraag 4 Vraag 5 Vraag 6 Vraag 7

1. Jij en je klasgenoten. A. Ik heb veel vrienden en vriendinnen. B. Ik heb niet zo veel vrienden en vriendinnen. C. Ik heb bijna geen vrienden en vriendinnen.

9

Je hebt veel contact met andere kinderen uit je klas. Je zorgt voor een goede sfeer. Je bent een opbouwer, een leuke vriend . Anderen voelen zich veilig bij jou. Je hebt de kracht om een ander te helpen die eenzaam is of zich niet gelukkig voelt.


Vraag het aan Jos oplossing breinpijn: de tweede in de tweede kolom en de derde in de vierde kolom.

Ben ik onzichtbaar? JOS ANTWOORDT:

Jos! De juf kiest mij NOOIT als ik een antwoord weet. Zelfs wanneer ik als enige van de hele klas mijn vinger opsteek! Sterker nog, dan negeert ze me en zegt ze het antwoord gewoonweg zelf...

niet (altijd) aan Er is vast een reden waarom de juf je andere kinderen het woord laat. Misschien wil ze de en? Dat neemt niet ook de kans gunnen om te antwoord lijk. Zo gaat je zin weg dat jij kramp in je arm krijgt. Pijn gaat je en-thouom te antwoorden helemaal weg. Zo dat je op den duur sias-me verloren. Het gevaar bestaat nde. Jij kan er wat ook niet meer zal opletten. Doodzo aan doen.

Kan je me helpen? Gregory

Ssjjt. Na dit pilletje zie ik jullie weer zitten. Wel jammer dat ik jullie dan niet meer zal horen.

DE FOUTE TI PS VAN JOS:

nd. ✘ Maak in mousse een grote zwaaiha in een pop en laat arm ✘ Doe een Samsonneke: steek je de pop antwoorden. ongehoord kind ✘ Draag een T-shirt met opschrift: s. Merkt de juf het ✘ Zet een kamerplant op je zitplaat verschil?

Juf, ik, ik ik!

S: DE SLIM M E TI PS VAN JO dit

r waarom ✔ Praat erover met je juf. Vraag haa gebeurt. te werken ✔ Zeg dat je vreest dat je zin om mee verloren zal gaan. n, praat er dan ✔ Als je er niet zelf over durft beginne een gesprek met eerst over met je ouders. Zij kunnen ntact bespreken. de juf vragen of het op het ouderco

Juf, we zitten hiiieeerrrrr!

Juf Juf Juf Juuuuuuf! Juf, ik weet het!

ha dan gerust een beetje pitten. Hahahaha!” ga en, zitt meer niet je juf de t "Zie 10


11


GEBRADEN

KIP

dit Ziet deze gebreide kip er smakelijk uit? Het beest in afe fotogr pakje is vetarm en flost meteen ook je tanden. De voor en maker van dit dier, Stephanie Casper, studeert je reclame-ontwerper in New York. Met deze foto wil zij d gezon doen nadenken: hoe gezond is ‘dieren eten’? Hoe l zovee is die kip op jouw bord? Waarom gebruiken we verpakking? ades. Stephanie breit ook steak, vissenkoppen en varkensroll

! DIT IS VET AMERIKAANSE ONDERZOEKERS STELDEN DE TOP 5 VAN TIENERVERDIKKERS VOOR. VERVETTEN IN VIJF STAPPEN? START! 1. Drink dagelijks frisdrank (cola, limonade, icetea) 2. Drink gesuikerde fruitsappen (natuurlijke suikers maken ook dik) 3. Eet dagelijks tien- en vieruurtjes zoals graankoeken, cake en donuts 4. Vergeet de romige dessertjes en ijs niet 5. Bedel om pizza, de caloriebom bij uitstek Tip: Minder is beter. Veel beter.

NDEN OP! A T E J S O L Eet-we etje 4

12

Frisdrank beïnvloedt je bloedsuiker en gewicht, ma ar wat doet het met je gebit? Er wordt verteld dat je een melktandje in 24 uur kan oplossen in cola. Dat is een dikke leugen, haha! Frisdrank bevat wel SO DA, en dat tast je tandglazuur aan. Tes t het met een ei. Wat gebeurt er met de sch aal na 24 uur?

3 eetje Eet-w

WAT IS DIT?

A) AARDBEIENIJS B) KIP C) PIEPSCHUIM D) FLAMINGOVULLIN G Nee, dit is geen ijs of piepschuim of wat dan ook. Het is kip. De restjes gevogelte worden onder hoge druk van het karkas gespoten, opgevangen en samengeperst tot een soort pasta. Ziet het er lekker uit? Je vindt het terug in kipnuggets, frikandellen en hotdogs. Hap!

Eet-we etje 2

TIP: DRINK MINDER FRISDRANK. EN POETS JE TANDEN, AH JA.


doe-het-zelfrubriek Elke maand zegt Yeti: DOE IETS! Want tien ers zijn fiksers. Wat? Nu al klaar? Stuur je foto’s naa Deze maand parkeer jij de pester. r redactie@yeti.be

PIF!! Ik heb toch meer lucht in mijn kop dan jij, haha.

Auch. Ik dacht al zoiets.

FIKS DE PESTER

1

Kies je vrienden Met één of meer vriend(inn)en om je heen hou je pesters makkelijker op afstand. Zorg ervoor dat je terecht komt in een leuke groep waar je jezelf kan zijn. Lukt het niet op school, dan lukt het misschien wel op de sportclub, in de jeugdbeweging, bij je gameploeg.

2

4

Pomp jezelf op • Loop, sta of zit met je hoofd rechtop • Kijk de pester aan zonder dat je laat merken dat je bang of verdrietig bent • Hou je schouders breed • Hou je rug recht • Zet je voeten schouderbreed • Spreek de pester luid en duidelijk aan op zijn of haar gedrag, zeg wat je vindt • Loop rustig weg en ga iets voor jezelf of met iemand anders doen.

3

Heb medelijden met de pester Jij moet je niet schamen of verontschuldigen voor de pesterijen. Het zijn de pesters die in de fout gaan en hun houding moeten aanpassen. De reden ligt niet bij jou. Vaak pest een pester om zichzelf beter te voelen. Of uit angst om zelf gepest te worden, tsss. Vaak voelt een pester zich zelf minderwaardig. Een beetje zielig dus...

Zoek een held Blijf niet met je probleem zitten. Zoek iemand die echt wil luisteren: een vertrouwenspersoon. Heb de moed om te praten over wat je raakt. Zeg duidelijk dat je niet wil dat hij/zij meteen iets onderneemt. Vraag vooral om te luisteren en mee na te denken over een volgende stap om het pesten te stoppen. Dit kan ook - Bel 102: De Kinder- en Jongerentelefoon (KJT). Het is gratis.

5

Red een klasgenoot Hoe kan je elkaar helpen? Geef je gepeste klasgenoot het gevoel dat hij of zij er niet alleen voor staat! • Zeg simpelweg hallo. Laat merken dat je hem ziet en waardeert. • Maak een praatje. • Loop of fiets samen naar huis. • Vraag hem of haar mee te doen in een groepje. • Laat merken dat jij wel met hem of haar wil samenwerken of samenspelen. • Lach niet mee om stomme grappen. • Doe zelf nooit mee met pesten.

13


WORD JIJ N I W DE BESTE N I W N WI YETIKOK VAN VLAANDEREN? isbare onderweg? Onm doen, in huis of ge (een lepel aan je r ee m g no je il W di hangmat), overbo paard (relaxen in een ndige dingen (sierlijk van een dat” ha je en e ) do en ó ng “Z ha ek us bo ne kans op het k aa je dat M e n? do re le Zó ) – afstijgen tje naar: Yeti ar Ka . t” da je l. e of “Meer zó do bert II-laan 15 – 1210 Brusse – Koning Al

1 KLASSIEKE BURGER broodje augurk tomaat cheddar (kaas) gegrilde hamburger ui, sla ketchup

GEZOND

SNEL

2

3

ALOHABURGER broodje ananas gegrilde tonijnsteak gegrilde ui sla teriyakisaus (Oosters)

VEGGIEBURGER Volkoren broodje kiemen (van linzen, erwten, bonen) avocado gegrilde ui provolonekaas gegrilde groenteburger tomaat, paprika sla, mosterd

4

5

GRIEKSE LAMSBURGER broodje oregano gegrilde courgette feta (kaas) gegrilde lamsburger tomaat rucola zuiders sausje

CORDONBLEUBURGER broodje mayonaise ham Zwitserse kaas gegrilde kipfilet tomaat sla mosterd

MEGABURGER STAPELEN 3

1 2

4

5

TORTILLACHIPS BAKKEN ® Uitgeverij Terra Lannoo

VETTIG HEET 190 °C - Voeg maïsolie toe Snij de tortilla’s in zessen

14

2-3 min. - Bak de chips. Keer ze af en toe om.

Leg ze op keukenpapier. Bestrooi met zout.


120 ml melk + 2 eetlepels pindakaas

SMOOTHIE IJSJES INVRIEZEN

SMOOTHIE MAKEN

Mix in de blender 150 g gemengd fruit Was, schil en snijd fijn

FRUITLAPJES MAKEN 8-12 u op 60 째C

Voeg naar smaak suiker en citroen toe.

Schenk op met vetvrij papier beklede bakplaat

Voeg 120 ml water toe en laat pruttelen

SNEL COOL

EEN EI KOKEN

4 min

zacht gekookt

8 min

hard gekookt

4 min. = zacht gekookt

ZEER SNEL EEN EITJE PELLEN

Breek

Pel

Breek

1. Rol het ei - 2. Blaas krachtig

Pel

EEN EI BAKKEN

Smelt boter

Breek

Giet voorzichtig

EEN EI POCHEREN

20 sec

dooier zacht

90 sec

dooier hard

Aan 2 kanten bakken

3 min 3 min

dooier zacht

5 min

dooier hard

Azijnsmaak vies? Eitjes afspoelen!

Water + eetlepel witte azijn

Breek

Giet voorzichtig SNEL EENVOUDIG

DONUTS FRITUREN

Dompel donut in olie - 4 sec

Doop in kaneelsuiker en serveer VETTIG HEET

Maak met een appelboor gaten in het donutdeeg

Breng olie aan de kook

Keer om andere kant te frituren

15


YET ICLAXON! ELKE MAAND HAALT YETI MET 137.000 LEZERS OP HETZELFDE MOMENT IN HEEL VLAANDEREN EEN STRAFFE TOER UIT OM DE WERELD TE VERBETEREN. KOM UIT JE KOT, DOE MEE MET DE YETICLAXON!

vrijdag 4 maart

STOP HET PESTEN! 1. Roep

Roep stop tegen pesten. Schreeuw van de daken dat je geen gepest wil. Maak een antipestmuur op school. Zet jouw boodschap en jouw naam in een grote tekstballon.

2. Zing

Zing het antipestlied. Luister naar het lied “Hoe mooi” op www.yeti.be. Kijk uit naar de videoclip op 20 februari. Schrijf een eigen strofe. Bedenk een dansje. Zing en dans met je hele klas.

volgende maand: 1 euro voor het goede doel

3. Win

Laat via redactie@yeti.be snel weten hoe jouw school het pesten aanpakt. Vertel wat jullie doen op vrijdag 4 maart om pesten de wereld uit te helpen. Een klas krijgt later een miniconcert. Phillibustas brengt “Hoe mooi” live in je klas! Want pesten, dat kan niet.

Yeti, maandblad (verschijnt niet in mei, juli en augustus), jaargang 9 nr. 82 - afgiftekantoor 3200 Aarschot 1 - Erkenningsnummer: P409041 - tijdschriften - toelating gesloten verpakking - 3200 Aarschot - BC 6578 - YETI - Koning Albert II-laan 15 - 1210 Brussel - redactie: tel. 02 553 96 86 - e-mail: redactie@yeti.be - abonnementen: tel. 02 553 95 07 - fax 02 553 96 85 - info@yeti.be - www.yeti.be  Yeti is een gratis en verschrikkelijk blad dat maandelijks komt grommen. Het is een uitgave van het Vlaams ministerie van Onderwijs en Vorming. De school kan het blad gratis aanvragen voor alle leerlingen van het vijfde en zesde leerjaar. Een persoonlijk abonnement kost 8 euro.  Yeti is het stoute broertje/zusje van Klasse voor Leraren, Klasse voor Ouders en Maks! Hoofdredacteur: Leo Bormans  Eindredactie: Wouter Kersbergen, Bavo Wouters  Redacteur: Wim Vercruysse  Secretariaat: Souadia El-Moussaoui  Covertaart: Karen Vangronsveld - www.dekoekjesfee.be  Vormgeving: Peter Mulders, Tim Sels, Mieke Keymis  Sites en multimedia: Michel Aerts, Toon Van de Putte  Cartoons: Nix, Schoofs  Klasse en Yeti zijn teamwork. De hele ploeg vind je op www.klasse.be  Verantwoordelijke uitgever: Jo De Ro, Koning Albert II Laan 15, 1210 Brussel.

PEFC/07-01-01


Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.