Yeti 81

Page 1

Verschrikkelijk Meidschrift december 2010 - nr. 81

Shocking! VICTOR HEEFT EEN KLEEDJE AAN

je s k i F t s r ke aus cade

Feest eerlijk BAAS VAN HET

OUDERCONTACT

Jongensmeisje


1. Venus van Urbino - Titiaan (1538)

2. Turks bad - Ingres (1852)

3. De zondeval van Adam en Eva - Michelangelo (1512)

MAGALI 40 % van mezelf kickt op kicks. Ik kick- en thai-

boks tot vier uur per week het stof uit een bokszak. Ik draag een helm, beenbeschermers, handschoenen en een bit in mijn mond. Als je dan probeert te praten, klinkt alles Thais. Aaaa-yoengeeuh!

Ik ben voor 20 % een dans-gans. Ik waggel de dansjes uit mijn mouw overal waar ik kom. Ooit deed ik een workshop capoeira. Dat is dansen en vechtsporten tegelijk. Sheejk-Yaw-TĂŠng! Ik ben ook voor 40 % hondenfl uisteraar. Ik leer Jefke zitten, rollen en pootjes geven. Later leer ik hem nog veel meer: met zijn mond toe eten, zijn billen vegen, een glas limonade halen, een ijsje scheppen en mijn huiswerk maken. Ik word later dierenarts. Beren, krokodillen en vogelspinnen komen er niet in. Yakkie-Bakkie!

2


HALLOW KR Covergirl?

OK

YETI 081

ET

Minitest HEB IK WAT TE ZEGGEN?

na

voor

Het meisje op de voorpagina is een jongen. . Jan-Alexander liet zich voor de grap omtoveren. “Ik droom er niet van om een meisje te worden, ik ben supercontent als jongen. Ik voetbal, drum en vecht graag met mijn broer. Later word ik advocaat, atleet of rockster.“ “Ik vind de verschillen tussen jongens en meisjes leuk. Wij spelen vaker voetbal en spelletjes, meisjes dansen en praten meer. Ik bewonder sommige meisjes wel omdat ze mooi kunnen schrijven en tekenen. Ik denk dat we een ander soort handen hebben.” Of hij geen schrik heeft om uitgelachen te worden met deze coverfoto? “Maar neen. De jongens in mijn klas vinden het stoer. De meisjes vinden het schattig en grappig.”

DIRECTEUR VAN DE MAAND

“Ik kan u zeggen dat ik echt wel fi er ben op mijn verzameling Yeti’s. Jammer dat ik een ezelsoor heb in het oktobernummer van 1947. Als iemand dat nummer kan missen mag hij me een belleke geven. Ik betaal met extra goede punten.”

De juf vraagt naar voorstellen van leerlingen: NOOIT - SOMS - ALTIJD

Leerlingen organiseren dingen in de klas:

NOOIT - SOMS - ALTIJD

Er is een leerlingenraad op de school: JA OF NEEN

De meester legt regels en afspraken uit:

NOOIT - SOMS - ALTIJD

Leerlingen kunnen zeggen wat ze belangrijk vinden op school: NOOIT - SOMS - ALTIJD

tag je school!s Word Yetiklas, aakt door de zesdeklasser

Deze Yeti werd gem eland uit van basisschool Het Wijd s en krijg Truiden. Word zelf Yetikla tiest een dag lang graffiti-ar Jonas cadeau. Pimp die speelplaats! Mail naar redactie@yeti.be

Sint-

3


JONGENS – VICTOR

rlingen uit de Yetiklas zeggen lee De r. raa zijn Ze . nd ne an sp Ze zijn anders. Ze zijn of meisjes. hetzelfde, of het nu jongens zijn

Zooooo typisch!!!! Wat is typisch voor jongens? En wat voor meisjes? Vul deze tabel in en vergelijk nadien je antwoorden. Eerst met iemand van hetzelfde geslacht. Nadien met iemand van het andere geslacht.

DANIËLLE

MEISJES JONGENS

VINK AAN!

Lastig Handig Gehoorzaam Plagen Uitlachen Agressief Flauw Storen

ZENO

Zelfzeker

Jongens en meisjes zijn anders. Er zijn ook veel verschillen tussen jongens. En geen enkel meisje is hetzelfde. Wie jij bent, wat jij goed kan, wat jij wilt en wat jou interesseert hangt van jou af. Doe je ding. Laat je enthousiasme niet afkoelen door uitspraken als “Dat is alleen maar voor jongens” of “Meisjes zijn daar beter in”.

Lief Altijd babbelen Nooit stilzitten Stoefen Overdrijven Te vertrouwen

Voor één dag de andere Stel je voor dat je ’s morgens opstaat en je bent veranderd. Gisteren was je een jongen en vandaag ben je een meisje. Of omgekeerd: gisteren heette je Petra en vandaag ben je Peter. Overleef je dat?

4

FIJN OM 1 DAG EEN JONGEN TE ZIJN (zeggen de meisjes):

FIJN OM 1 DAG EEN MEISJE TE ZIJN (zeggen de jongens):

• Dan kan ik begrijpen waarom ze ons niet begrijpen • Dan wil ik een hele dag voetballen en vuil en bezweet zijn en me daar niets van aantrekken • Dan kan ik de hele dag lief zijn voor meisjes • Dan is het niet erg als ik niet perfect ben

• Dan weet ik hoe je beweegt in een meisjeslichaam • Dan kom ik te weten waarover ze de hele dag met elkaar praten • Dan weet ik wie op wie is • Dan maak ik me mooi en voel ik me aantrekkelijk


– MEISJES: HET VERSCHIL MALOU

ISALINE

THOMAS KAAT

Waar zit de knop?

Meisjes en jongens hebben een andere gebruiksaanwijzing. De meester gebruikt andere trucs voor meisjes dan voor jongens om ze aan het werk te zetten. Een mama vraagt op een andere manier om hulp aan haar zoon dan aan haar dochter. Wat denken de leerlingen uit de Yetiklas hierover? Zeno: “Jongens zijn boos als je hen behandelt als kleine kinderen. We kunnen het niet hebben als meisjes zich komen moeien.” Kyara: “Wil je ruzie met meisjes? Geef ze het gevoel dat ze er niet bijhoren. Als je een meisje uitsluit, start je een oorlog met haar.” Jarne: “Huiswerk is niet leuk. Jongens stellen het gemakkelijk uit. Als ouders boos worden, weten we dat wij in gang moeten schieten.” Malou: “Meisjes maken niet graag huiswerk, maar het moet. Wij willen er niet aan denken om de dag nadien niet in orde te zijn voor school.” Tom: “Voor taal en rekenen sleurt de juf dikwijls aan ons om ons in gang te krijgen. Soms moet ze met een straf dreigen voor jongens meewerken.” Isaline: “Als de juf ons aanmoedigt, doen we mee. Uit respect voor haar werk. Meisjes hebben liever een speelse dan een strenge juf. En dat hebben we zelf een beetje in de hand.” Thomas: “Meisjes die onze zwakke plek ontdekken, maken ons schaamrood. rood We zijn verlegen als ze naar onze gevoelens vragen of als ze verliefd doen.” Kaat: “Als jongens diep in onze ogen kijken, voelen we ons helemaal warm lopen. We zijn verlegen als we een compliment krijgen. Een meisje krijgt ook een knalrood hoofd als iemand haar belachelijk maakt voor de groep.”

KYARA MEISJES ZIJN COOL (zeggen de meisjes):

JONGENS ZIJN COOL (zeggen de jongens):

• • • • •

• • • • •

Kunnen een hele dag shoppen Kunnen drie dingen tegelijkertijd Dansen beter Slaan elkaar niet Kunnen uren babbelen

TOM

JARNE

Plassen waar ze willen Mogen vuil zijn Durven meer Kunnen alleen zijn Mogen meer

5


A S I L N A A T E H G VRAA VOOR TIENERS IN NOOD. IEK BR RU ELP TI-H YE TE CH E E IG DIT IS DE EN ISA JOUW VRAGEN. MEER ELKE MAAND BEANTWOORDT L D JE OP WWW.YETI.BE VIN N VE RIE B EN N GE RA E V RD BEANTWOO

Schatteke van de juf Hallo lisa, ze zeggen zo vaak tegen mij dat ik het ‘schatteke van de juf’ ben. Misschien is dat ook zo. Ze lijken zo jaloers. Moet ik stoppen met vriendelijk zijn voor de juf of moet ik zelfs stoppen met haar te babbelen? Ik kan er toch niet aan doen dat ze mij graag heeft en ik haar?

LISA SPREEKT! Op zich is het geen probleem dat je juf je graag heeft. Daar kan je weinig aan doen. ‘Stoppen met praten en vriendelijk zijn’ is geen oplossing. Maak het probleem niet zwaarder dan het is. Er zijn verschillende manieren om er luchtig mee om te gaan.

LISA TIPS • Zeg tegen je klasgenoten dat je gewoon jezelf bent en dat je er ook niks aan kan doen. • Ga niet in op plagerijtjes en jaloerse opmerkingen van anderen, haal je schouders op. • Maak grapjes: Zeg dat de juf je stiekem wil adopteren, maar dat je vindt dat ze niet zo lekker kookt en dat je het daarom niet doet. Of dat jullie zullen trouwen op 1 juli, en dat iedereen mee mag komen feesten.

em? echt met mijn proble HELP! Waar kan ik ter i - Koning Albert II-laan 15 - 1210 Brus-

6

a - Yet Stuur een brief naar: Lis ld je adres en telefoonr: help@yeti.be. Verme sel of stuur een mail naa . Lisa zit met kindervertrouwelijk behandeld nummer. Je brief wordt mmissaris in de nco hte rec rarts en de Kinder psychologe Marjan Ge

Pesters geven niet op Hey lisa, ik probeer flink te zijn, maar als ik zeg: ‘Wil je aub stoppen met pesten?’ gaan ze gewoon harder pesten! Ik ben nu eenmaal een zwak mens. Ik ben veel te gevoelig. Ik ween snel en dat is niet fijn. Ik kan er niet meer tegen. Ik wil ook geen scheldwoorden gebruiken maar ik heb soms geen keus. Ik tracht me zo veel mogelijk te bedwingen, maar die ene persoon blijft me pesten. Ik weet echt niet meer wat ik moet doen.

LISA SPREEKT! Je wordt gepest. Dat is erg. Niemand wil gepest worden, niemand verdient het. Je bent jammer genoeg niet alleen. Heel veel meisjes en jongens worden gepest. Net als hen voel jij je zwak omdat je het pesten op je eentje niet kan stoppen. Dat begrijp ik. Maar je moet weten dat je niet zwak bent. Het is bijna onmogelijk om tegen pesters op te komen zonder hulp van anderen. Ik vind het heel knap dat jij zo duidelijk kan zeggen dat je wil dat ze stoppen. Pesten blijft soms doorgaan omdat bijna niemand durft te vertellen dat hij gepest wordt. Dat zwijgen moet je doorbreken. Hoe moeilijk het ook is om erover te praten, het is toch een teken van sterkte. Je laat zien dat je het niet zomaar laat gebeuren.

LISA TIPS • Vertel aan je ouders of aan een andere volwassene die je vertrouwt wat er aan de hand is. Vertel het samen met hen aan je klas- of de zorgleerkracht. Het is zijn/haar taak om in te grijpen. • Is er een meisje of jongen in je klas waar het wel mee klikt? Spreek met hem of haar eens af buiten de school. Leer elkaar (nog) beter kennen. Als ze jou beter kennen, zullen ze je rapper verdedigen. Samen staan jullie sterker. • Huilen is helemaal niet zwak. Het is heel natuurlijk. Als je liever niet huilt als er mensen bij zijn, ga dan even in een andere kamer tot het over is.

rden een ige brieven en mails wo saxofoonklas. (Somm te passen). om op deze bladzijde foon op Kinder-en Jongerentele Praten? Bel gratis de tot 22u, 16u van dag e elk nummer 102. Bellen kan behalve op zondag.

beetje ingekort


et ours

KIJK NOG EENS GOED ROND, WANT JOUW LAGERE-SCHOOL-TIJD IS BIJNA VOORBIJ!

DOOR LTN. S.KAARTMANS

2 Ondersteboven ziet de wereld er heel anders uit. Je herkent elkaars gezicht niet eens! Kleuters worden reuzen. Juffen bestaan alleen uit benen. Dit is de hangplek voor de zesdeklassers. Letterlijk.

1 Yetiklas worden is zalig. De Yetiredactie kampeert twee dagen op je school, je maakt samen met hen het blad. Als bedanking komt graffiti-kunstenaar Jonas je school ‘taggen’. Een super-aandenken!

3 Ik heb mijn kleine zusje graag bij me. Ik denk dat zij het ook fijn vindt. Volgend jaar moet ze verder zonder mij. Dat zal even wennen worden voor ons allebei.

4 De beste les ter wereld? De gymles natuurlijk. Het klimrek en de plint zijn mijn favoriete toestellen. Hoe meer actie hoe liever. Alle zweetvoeten nog aan toe.

6 Dit is onze kletshoek. Hier praten we over de juf, over vrienden en vriendinnen, over toetsen, taken en alles wat niemand anders mag weten. Deze plek is goud waard. Het is onze lievelingsplek!

5 Het podium is voor de meisjes, ze dansen en zingen. Jongens zie je er zelden op. We worden iets minder graag bekeken, denk ik. Of misschien voelen we ons iets sneller belachelijk?

7


WIE BEN JIJ UIT wige Denk water, denk vuur. Beleef de eeu Wat voor strijd van het Goede met het Kwade. chten held ben jij? Klaar om de duistere kra jij uit het moeras te bevechten? Wat kan t. betekenen voor de wereld? Doe de tes 1. WELKE KLEUR HEEF T JE LIEVELINGSTRUI? D – zwart A – rood C – donkergroen B – blauw met rode sterren E – maakt niet uit

2. WAT DRAAG JE THUIS AAN JE VOETEN? B – sneakers D – sokken A – pluizige pantoffels E – warme pantoffels C – blote voeten

3. WAT MAAKT JE GELUKKIG? C – de geur van een puppy E – me volledig in een spel inleven A – een dagje shoppen D – voelen dat ik iets goed doe B – verliefdheid

© Ketnet

8

4. WAT IS JE GROOTSTE BLOOPER? B – Ik zei “Dank u” na het horen van een compliment. Maar dat was helaas niet aan mij gericht. C – Ik at vier dagen na elkaar rode bonen. De vijfde dag moest ik vooraan in de klas een spreekbeurt geven. Ik stond nog maar net vooraan en toen… prrrrreut. D – De meester stuurde me in het eerste leerjaar naar de juf van het zesde. Ik moest de ‘leerstofzuiger’ gaan halen. Die van het zesde lachten zich kapot. A – Ik zong een beetje toen ik op de bus aan het wachten was. Een mevrouw die langskwam, gaf me een euro. Ze dacht dat ik aan het bedelen was. E – Toen een buurjongen vroeg om tijdens de vakantie op z’n muis te passen, dacht ik dat het een grap was. Helaas kan een echte muis geen twee weken zonder eten en drinken.

5. DE JUF MOET VEEL MATERIAAL NAAR DE AUTO BRENGEN. WAT DOE JE? E – Ik help haar de stapels beter te schikken. A – Ik denk dat ze dat het best in drie keer doet. B – Ik schiet naar voren en draag voor haar de zwaarste dozen. C – Ik help haar, wat dacht je anders? D – Ik wil wel helpen maar ik twijfel eventjes.


9 Vooral E

JE BENT ZOALS TUUR

Je bent erg slim en dol op computerspelletjes en alles wat met logica te maken heeft. Je bent een enthousiast type dat in alles een spel ziet. Je weet waar je kennis moet halen. Je bent een leiderstype dat anderen graag helpt. Anderen verwachten veel van jou.

Vooral D

WIN!

JE BENT ZOALS SAM

De 5de boog beleef je elke dag van de kerstvakantie, van maandag tot vrijdag, om 11 uur, op Ketnet. Je kan De 5de boog ook lezen. Stuur voor 27 december een kaartje naar: Yeti – 5de boog Koning Albert II-laan 15 1210 Brussel en maak kans op het boek.

en tijd nodig om Je lijkt een beetje vreemd en mensen hebb f in anderen. je te leren kennen. Jij hebt geduld en geloo Je moet voor jezelf Soms maken anderen misbruik van jou. ren groeien. Je hebt opkomen want het goede in jou doet ande nog vele talenten te ontwikkelen.

Vooral C

JE BENT ZOALS BABS

Je bent idealistisch en helemaal bio. Voor jou alleen gezond eten. Je bent begaan met de wereld en wilt iedereen helpen. Je voelt anderen goed aan maar soms vergeet je jezelf. Je moet leren dat niet alles loopt zoals je wilt. Heb geduld met anderen, heb geduld met jezelf.

Vooral B

JE BENT ZOALS ARNE

Je denkt dat wie anderen graag ziet, zelf graag gezien zit wordt. Dat klopt zolang je maar niet overdrijft. Hier zijn. jouw uitdaging: groter worden door kleiner te willen r Je verdient een plek tussen de helden als je wat minde aandacht naar jezelf trekt.

Vooral A:

JE BENT ZOALS KATO

Je ziet er goed uit en dat weet je. Je bent een verwend nest en veel te veel met je uiterlijk bezig. Je droomt van beroemd zijn en het leven van een superster. Wacht niet om te helpen tot je denkt dat je er zelf beter van wordt. Dan pas zal je een echte ster zijn.

Wat antwoord je vooral? A? B? C? D? E?


Vraag het aan Jos Wat is beter? Een juf of een meester? JOS ZEGT Geen van beide. Want dan is het vakantie. Haha. LOGAN

JOS DENKT

Feit 1 Uniek!

Een Schotse leraar!

Meesters zijn zeldzaam: ze horen in de dierentuin bij de bedreigde diersoorten. Vroeger waren er meer mannelijke leraren. Juffen zijn nu met velen, dat vinden ze zelf niet zo heel erg. Maar met meesters erbij is er soms Maak u geen zorgen, meer plezier. SOMS zeg ik u! juf Helga is gewoon een meester met een rok.

Feit 2

Te gek!.

Dolletjes! Wat leuk!

Beste ouders, meester Harald en ik hebben een duobaan.

Een meester is niet beter dan een juf. Een juf is niet beter dan een meester. Het is wel goed dat je als leerling van allebei een keer kan proeven. Goed kauwen.

Feit 3 Voor sommige jongens is ‘een meester hebben’ belangrijk: zij vinden het fijn om naar iemand op te kijken. Dat heet een ‘rolmodel’ hebben. (Een dikkere meester is ook een rolmodel, hoho!). Er zijn ook meisjes die opkijken naar hun juf. Ze herkennen zichzelf en spiegelen zich aan haar.

Feit 4 Het is belangrijk dat je je goed voelt in de klas. Het kan zijn dat je je bij een meester beter voelt dan bij een juf. Of andersom. Niet omdat de ene ‘een man’ is en de ander ‘een vrouw’. Het karakter van iemand, hoe iemand ‘is’ en hoe die persoon met jou omgaat, is belangrijker.

10

kin, dan noem je haar eftt je juf haar op de kin Heef "He Bert in plaats van Bertin.”1 OP DE 7 KINDEREN IN BELGIË LEEFT IN ARMOEDE Meestal merk je er niets van. Ze klagen bijna niet over: • hun te kleine woning • het missen van een computer • koude in huis • niet op vakantie gaan • nooit naar een bioscoop of museum gaan

12

© JASON STANG / CORBIS

Niemand kiest om in een rijk of in een arm gezin geboren te worden. Je kan er niks aan doen. Het is gewoon zo. Niemand mag je daarvoor uitlachen of uitstoten. We kunnen wel gewoon met elkaar omgaan: vrienden voor het leven. Met of zonder kerstboom.


doehetzelfrubriek PAK JESKRAKER FIKSERS. DEZE MAAND WORD JIJ ACTIEYETI.BE N ZIJ S NER TIE NT WA S! IET E DO UR JE FOTO’S NAAR RED ELKE MAAND ZEGT YETI: IERDIER. WAT? NU AL KLAAR? STU NO. 1 EN EEN EXTREEM INPAKPAP

1

2

3 Red de kalkoen en het kerstlam. Stuur het varkenshaasje terug naar zijn hol. Word vegetariër en verklein je ecologische voetafdruk. Of eet gewoon minder vlees en help het milieu. Het miljeeeeeeeeeeuuuij!

Hoe krijg je zelf veel pakjes? Door er eerst voor anderen veel te verstoppen onder de kerstboom. Moet daar dan iets in zitten? Naaaahhh...

Een cadeau hoeft niks te kosten. Fris oud speelgoed op voor je kleine zus. Maak een bon ‘goed voor een massage’ voor oma, een kaart met tien beurten afwassen voor je ouders, een rolstoelpoetsbeurt voor opa.

deze maand:

FIKS JE PAKJES!

4 Word zelf kerstman. Span je broers en zusjes als rendier voor je trapauto. Dat rode pak van Spiderman met een kussen op je buik zit lekker strak. Deel pakjes uit in de buurt.

5 Geef net als Tine Embrechts, Warre Borgmans en Kürt Rogiers een geit als cadeau. Of een toilet, een schoolbord, een collectie fruitboompjes... Het is een symbolisch cadeau, want je geld gaat naar projecten van Oxfam. www.oxfampaktuit.be


Baas van het

Zo dadelijk is het oudercontact. De ouders van Thom as, Kyara, Bas, Ze no, Jade, Dante, Danië lle en Magali wa chten op hun beurt. Vis jij uit welke oude rs samenhoren?

as rr Ve bank een andere luchtverfrisser. In jouw bank een caelke in • Steek deautje voor je ouders.

Drie • Zeg je ouders dat je de juf kust bij het binnenkomen in de klas. links. een nog en rechts een links, kussen is de gewoonte: een • Zeg aan je juf dat je ouders het een beetje moeilijk hebben de laatste tijd en dat ze volgens de dokter enkel vrolijke dingen mogen horen.

laatste • Zeg aan je ouders dat je leraar het een beetje moeilijk heeft de horen. mag dingen vrolijke enkel dokter de tijd en dat hij volgens r • Zeg je ouders dat ze de hele tijd heel diep in de ogen van je meeste is. moeten kijken omdat hij vindt dat dat beleefd dat • Breng je meester op de hoogte dat je mama doof is, maar dat ze haar. zelf nog niet weet. Hij moet alleen maar vriendelijk lachen naar • Zeg je juf dat je papa zo goed als blind is en dat ze hem het best vanaf de deur vastneemt en op z’n stoel helpt. Een rapport moet ze niet tonen, ook geen slechte punten en zo.

14

Beslis wat er gezegd w ordt • Zeg nog eens

waar je heel goed in bent, vlak voor je ouders vertrekken.

• Geef je ouders een duidelijke kijk op de klassfeer, want het ligt niet allemaal aan jou. Zeg hun wie je afleidt en wie je aanspoort, wie je beste vrienden zijn en met wie je geen contact hebt. Vertel wie de pestkoppen zijn en wie de grootste opscheppers. • Tover een roze konijn uit de boekentas van je juf, zing een liefdeslied voor je meester. Doe een stunt tijdens het laatste lesuur. Dat wordt gegarandeerd het gespreksonderwerp.


oudercontact

Sjek de sjeklist*

Vul die samen met je ouders in. Vraag je leraar om het ook te doen. Vergelijk op het oudercontact. Deze vijf woorden passen bij mij:

teruggetrokken

spontaan

opgewekt

somber

makkelijk

vermoeiend

ontspannen

gespannen

open

stil

levendig

passief

onzeker

jaloers

rustig

lawaaierig

overactief

ondernemend

driftig

geduldig

agressief

ongeïnteresseerd

nieuwsgierig

...

* Sjeklist is het Yetiwoord voor ‘De Kijklijst’. Hier vind je de lijst ook: www.klasse.be/ouders/klikprint. Klik door op “Oudercontact” - Kijklijst - Nederlands. Als je ouders samen met je juf of meester jouw Kijklijst bekijken, kunnen ze samen zorgen voor jou.

Zo ben ik . . . . . . . . . .

Ik heb plezier in het leven Ik ben zeker van mezelf . . . . . . . . . . . . Ik ben snel bang . . . . . . . . . . . . . . . . . Ik kom voor mezelf op . . . . . . . . . . . . .

Ik toon hoe ik me voel . . . . . . . . . . . . . Ik vertel graag over mezelf . . . . . . . . . Ik ga graag school . . . . . . . . . . . . . . . Ik vraag hulp als dat nodig is . . . . . . . .

Ik speel met andere kinderen . . . . . . . . Ik heb vaak ruzie . . . . . . . . . . . . . . . . Ik help andere leerlingen . . . . . . . . . . . Ik ben vlug afgeleid . . . . . . . . . . . . . . Ik ben vlug ontmoedigd als iets niet lukt . Ik kan zelf een tijd met iets bezig zijn . . Ik verveel me vlug . . . . . . . . . . . . . . . .

ja ja ja ja ja ja ja ja ja ja ja ja ja ja ja

neen neen neen neen neen neen neen neen neen neen neen neen neen neen neen

soms soms soms soms soms soms soms soms soms soms soms soms soms soms soms

15


YET ICLAXON! ELKE MAAND HAALT YETI MET 137.000 LEZERS OP HETZELFDE MOMENT IN HEEL VLAANDEREN EEN STRAFFE TOER UIT OM DE WERELD TE VERBETEREN. KOM UIT JE KOT, DOE MEE MET DE YETICLAXON!

vrijdag 24 december

HET EERLIJKSTE FEEST OOIT! 1. Bouw 2. Kies 3. Win

Laat via redactie@yeti.be Kies voor het eerlijkste feestje Bouw op vrijdag 24 t er op jouw snel weten wa en snoep ooit. Drink, eet december een gezellig feestje t op vrijdag school gebeur roducten. enkel eerlijke p in je klas om het einde van Het meest 24 december. xfam Ga naar de O 2010 te vieren. Iedereen is int bakken vol eerlijke feest w s, Wereldwinkel voor Yucachip uitgenodigd! biochocolade, gedroogde fairtradecola. 1000 bruisende mango’s, kokoskoekjes, zoete blikjes biocola staan voor jou klaar in de gang. cashewnoten, biobeertjes, ! Worldshakesap en… biocola

VOLGENDE MAAND: Samen in het grootste lab van de wereld

Yeti,maandblad(verschijntnietinmei,julienaugustus),jaargang9nr.81-afgiftekantoor3200Aarschot1-Erkenningsnummer:P409041-tijdschriften-toelating geslotenverpakking-3200Aarschot-BC6578-YETI-KoningAlbertII-laan15-1210Brussel-redactie:tel.025539686-e-mail:redactie@yeti.be-abonnementen: tel. 02 553 95 07 - fax 02 553 96 85 - info@yeti.be - www.yeti.be  Yeti is een gratis en verschrikkelijk blad dat maandelijks komt grommen. Het is een uitgave van het Vlaams ministerie van Onderwijs en Vorming. De school kan het blad gratis aanvragen voor alle leerlingen van het vijfde en zesde leerjaar. Een persoonlijk abonnement kost 8 euro.  Yeti is het stoute broertje/zusje van Klasse voor Leraren, Klasse voor Ouders en Maks! Hoofdredacteur: Leo Bormans  Eindredactie: Wouter Kersbergen, Bavo Wouters  Redacteur: Wim Vercruysse  Secretariaat: Souadia El-Moussaoui  Vormgeving: Peter Mulders, Tim Sels, Mieke Keymis  Sites en multimedia: Michel Aerts, Toon Van de Putte  Cartoons: Nix, Schoofs  Klasse en Yeti zijn teamwork. De hele ploeg vind je op www.klasse.be  Verantwoordelijke uitgever: Jo De Ro, Koning Albert II Laan 15, 1210 Brussel.

PEFC/07-01-01


Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.