Yeti 80

Page 1

Verouderd Tijdschrift november 2010 - nr. 80

el ! e rv eel e v rv e m e ve e J ut t

Word Zwarte Piet! e j s k i F

! a p o

Superbomma


LINDE

50 % van mijn lijf schreeuwt: “Ik ben een kampkiiiiip!” Niks leuker dan zelf onder een tentzeil en onder jezelf een mierennest. Ik turn op turnkamp, klim muur op muurklimkamp, atletiek op atletiekkamp en ‘chiroow’ op Chirokamp! 30 % van mezelf is ‘So you think you can dance’. Mijn benen worden snelbinders tijdens de dansles, voor de televisie of op de speelplaats. Ooit flip ik dubbele salto’s tijdens een danswedstrijd en ‘windmolen-breakdance’ ik boven op de jurytafel. 20 % van me is flip-chick: Ik droom van de perfecte verborgen-camera-stunt. Dan trek ik mijn vaders broek af tijdens een info-avond met de hele ouderraad. Of ik kleef de muis van mijn broer vast aan zijn matje. Moeeeehahaaaaa! 2


JOEPIII MINITEST

DIRECTEUR

BEN JE GOED IN LEREN? DOE DE TEST. ALS IK LEER DAN… … vraag ik hulp als ik iets niet begrijp. … neem ik pauze en haal ik wat te drinken. … gebruik ik de schoolagenda om te plannen.

JA

E

IK HOU VAN LEREN. NOT.

IE E E

NEE

VAN DE MAAND “Eigenlijk had ik stewardess willen worden. Maar ik ben nu dus directrice van de basisschool “De Vlieger”. Ik vind dat Yeti de kinderen vleugels geeft. Ik heb dat gevoel ook als ik door de pagina’s van Yeti vlieg.”

Opa Vierwinden uit Westmalle zegt: ‘Met Yeti op het toilet? Ge kunt het niet geloven, hoe lekker dat dat is. Merci, Yeti.’

… wil ik iets nieuws ontdekken. … zoek ik het op als ik iets niet weet.

DE YETIKLAS UIT WIJGMAAL BREN GT DEZE YETI TOT BIJ JOU. OOK YET IKLAS WORDEN? STUUR EEN MAFFE MA IL NAAR REDACTIE@YETI.BE EN STE L JE KLAS OP EEN ORIGINELE MANIER VOOR.

… ga ik voor betere punten. … maak ik oefeningen.

pagina 11: SPeELONK, VICTOR EN VERBIEST

YETI 080

pagina 10: VRaAG HET aAN JOS

pagina 13: FIX JE OPA!

pagina 08: Welke bomMa ben jij?

pagina 14: AlLE DAGEN FeEST BIJ OPA EN OMA!

pagina 04: DE PREtTIGSTE GESCHIEDENIsSHOW

pagina 07: PUBER BIJT PONY

pagina 06: LISA SIMPSON SPReEKT!

pagina 12: PLaAT VAN DE MaAND, VUL IN!

3


NIELS THOMAS EDISON

Ik ken hem van: de lamp boven de keukentafel. Dekselse kerel: hij heeft 32 jaar lang gezocht, getest en gesukkeld voor hij de gloeilamp uitvond Ik en Thomas: eerst laat ik Thomas Edison naar de film Star Wars zien en dan zal hij samen met mij een laserzwaard willen maken, denk ik.

ROBIN

LEONARDO DA VINCI

van: Ik ken hem erijen. gen, zijn schild in d n vi it u jn zi hilderen en Mona Lisa sc e d as l: re e k e achines die p Deksels maken van m doet dat na? en n n la p en ondertuss worden, wie men. uitgevonden r alles kon dro eeuwen later ve o ie d s en een m Leonardo is ebben aag verteld h gr em h u zo . ardo: ik nd kon krijgen Ik en Leon ig van de gro u gt ie vl n ee hoe hij

tigste gesc Pretman artwork door Greet Verhoeven.

SAARTJ E WE ET ER ONDERTUSS EN ALLES VAN. GESCHI EDE NIS IS PRETTIG. HISTORISCHE FIG URE N ZIJN GRAPPIG. WAT WE ET JIJ VAN CLEOPATRA, KAREL DE GROTE EN JEANNE D’ARC? DE YETIKLASS ERS UIT WIJGMAAL KRU IPE N IN DE HUI D VAN HUN FAVORI ETE HISTORISCHE FIG UUR.

ROBBE

DE PREHISTORIE 4

Ik ken haar van: de dochter va n Ambiorix, d e leider van d Oude Belgen ed . Epinona is b edacht door M appere arc de Bel. Straffe mad am: Epinona is een doorzet leven is een gr ster. Haar oot gevecht. Z e overleeft slav oorlog. Zij is ernij en trots, sterk en zeker van zich zelf. Ik en Epino na: ik zou va n haar willen leren hoe je met een slinge r een kei wer pt.

DE OUDHEID

DE MIDDEL


Ik ken hem van: de zwart-witfi lms en zijn w andelstokje. Dekselse ke rel: hij maakt van een arme ver een held, zwerook al zit de p olitie hem ach Hij zet iederee te rna. n die niet eerl ijk is op zijn p laats. Ik en Charli e: ik zou Char lie Chaplin in willen. Dat is de klas dan constant lachen.

ALBERT EINSTEIN

NATHALIE

CHARLIE CHAPLIN

HANNAH

Ik ken hem van: zijn foto staat op t-shirts. H ij was niet-te-d oen-slim. Dekselse ke rel: Einstein ontdekte dat het betekent E = mc². Wat weet ik niet. H et heeft te maken gie. Wat Einst ein berekend met enere, heeft de wer eld geholpen . Ik en Albert : het is zo fan ta stisch dat Alb weet waar zo ert zo veel weinig mense n van begrijp en. Hij lijkt wel een super -magiër.

chiedenis IK WORD LATE R O

OK

BE ROEM D! Beroemde mensen krijge n een standbeeld. Ze late n ideeën achter voor mensen die honderden jaren later lev en. Noteer hier wat er later met jou moet gebeuren: Waar komt jouw stand beeld? .................... .................... .. Hoe klinkt de titel van dat boek over jou? .................... . . . . . . . . . . . . . . . . .. Wat is er te zien in jou w museum? .................... ............ Wat wil jij de wereld geven? .................... ......

ELVIS PRELSEY

EMMA

Ik ken hem van: zijn muziek, zijn stem, zijn heupbewegingen, zijn vetkuif, zijn gillende fans. Dekselse kerel: Elvis is “The King of Rock’nRoll”. Arm geboren en gestorven in te veel van alles.

EPINONA

LEEUWEN

Ik en Elvis: zijn dansende bibberbenen nadoen is keimoeilijk. Ik zou in het achtergrondkoortje van Elvis willen zingen. In de schaduw maar toch dicht bij de ster.

NIEUWE TIJDEN

ONZE TIJD 5


A S I L N A A T E H G VRAA . RUBRIEK VOOR TIENERS IN NOOD DIT IS DE ENIGE ECHTE YETI-HELP A JOUW VRAGEN. BIJNA ALLE ELKE MAAND BEANTWOORDT LIS OOK OP WWW.YETI.BE JE D VIN EN IEV BR EN EN AG VR BEANTWOORDE

Mijn moeder negeert me Hey Lisa, mijn moeder negeert me altijd. Ze heeft liever dat ik niks zeg. Ze is superaardig tegen mijn broers en zussen. M’n broers en zussen negeren me ook. Mijn moeder praat altijd alleen met hen. Ik voel me daardoor altijd alleen en eenzaam. Wat moet ik doen?

LISA SPREEKT! Je hebt het gevoel dat je moeder superaardig is tegen je broers en zussen en dat ze jou negeert. Dat is niet fijn voor je. Jij kent je ouders het best. Zou het een goed idee zijn om er met hen over te praten? Ik hoop echt voor jou dat ze je dan begrijpen en dat jullie samen een oplossing kunnen zoeken.

LISA TIPS • Praat met je ouders op een rustig moment, als je broers en zussen al slapen bijvoorbeeld. • Vraag hen echt naar je te luisteren. Zeg dat dit belangrijk is voor je en dat je geen ruzie met hen wil. • Leg kalm uit waar jij het moeilijk mee hebt. Zeg ‘ik voel me...’, zeg niet ‘jullie zijn...’. Probeer verwijten te vermijden. Ga ervan uit dat je mama en je papa de beste bedoelingen hebben. • Geef duidelijke voorbeelden (zoals je hier in je e-mail doet) en zeg telkens wat jij nodig hebt om het beter te maken. • Toon hen dat je je best doet. • Luister goed naar wat je ouders je zeggen.

6

probleem? HELP! Waar kan ik terecht met mijn Yeti - Koning Albert II-laan Lisa aan Stuur een brief naar: Vraag het : help@yeti.be. Vermeld je 15 - 1210 Brussel of stuur een mail naar t vertrouwelijk behanword ding inzen adres en telefoonnummer. Je jij niet wil. dat site de op of blad het in niets deld. Yeti zet

Nee zeggen Hey Lisa, ik ben iemand die moeilijk nee kan zeggen! Als iemand het met mij aan wil, zeg ik gewoonweg ‘ja’! Terwijl ik niks voor hem voel! Ik wil hem niet kwetsen, weet je... Wat moet ik doen?

LISA SPREEKT! Hey ja-zeggertje, wat knap dat je daarbij stilstaat. Verliefd zijn doe je niet expres. Het overkomt je. Je kan er niet aan doen dat jij niet verliefd bent op die jongen. Net zoals die jongen er wat aan kan doen dat hij wel verliefd is op jou. Wat je WEL in de hand hebt, is hoe je met die jongen zijn gevoelens omgaat. Het lijkt misschien heel lief van je dat je ‘ja’ zegt, terwijl je niks voor hem voelt. Maar eigenlijk is dat niet zo. Doen alsof kwetst nog meer.

LISA TIPS • Wees vriendelijk voor hem, maar laat duidelijk zien dat je niet verliefd op hem bent. Let erop dat je hem niet aanraakt of te lang in zijn ogen blijft staren. • Als hij er niks over zegt, doe dat dan ook niet. • Als hij het aan vraagt en je bent niet verliefd, zeg dat dan eerlijk. • Oefen je een week lang in het ‘nee’ zeggen. Zeg ‘nee, dank je’ tegen iedereen die iets van je vraagt. (Behalve als je mama je vraagt je kamer op te ruimen of zo, natuurlijk ;-). Zo leer je het gemakkelijkst nee zeggen!

Gerarts en de KinderrechtenLisa zit met kinderpsychologe Marjan mige brieven en mails worden (Som las. commissaris in de saxofoonk ijde te passen) een beetje ingekort om op deze bladz erentelefoon op Jong r-en PRATEN? Bel gratis de Kinde tot 22u. 16u. van dag elke kan n Belle nummer 102. (behalve op zondag)


Yeti stelt lastige vragen aan een onge ber. Deze maand trippelt Yet woon doodgewone pui op po balletprinses, verkleedvrouw en intes naar Fien: postzegelpop. Welke hobby beoefen jij? Waarom vind je dat leuk?

Is verzamelen een hobby? Waarom? Ik ben een filatelist! Dat is een postzegelverzamelaar. Ik ruil zegels met klasgenoten. Ik droom weg en denk aan vroeger en aan andere landen als ik die postzegels bekijk. Veel postzegels hebben is mijn doel. Stiekem wil ik ze al-le-maal!

Ik dans twee keer per week. Tijdens de balletles maak ik me groter en voel ik me mooier. Sierlijk bewegen maakt mij blij in mijn hoofd. Ballet klinkt ook leuk door de Franse woorden: plié, pas de bourree, glissade, pas de chat!

Wat bezorgt jou een krop in de keel? Waarom? Het dagboek van Anne Frank raakt me. Het is het waargebeurde verhaal over een Joods meisje dat in de Tweede Wereldoorlog, verstopt voor de Duitsers, in Het Achterhuis woont. Later sterft ze in een concentratiekamp. Mensen zijn soms wreed voor elkaar.

Toon jij aan anderen wat je maakt? Aan wie? Waarom?

Ik verkleed me vaak, samen met vriendinnen of met mijn zusje. Alles draait om fantasie. We spreken met andere stemmetjes, spelen idiote of tragische rollen. Ik weet niet of dit nog iets voor een zesdeklasser is, maar volwassenen spelen ook toneel. Of niet?

Hoe geniet jij van aandacht?

Ik verzin met plezier verhalen. De fantasie maakt het schrijven leuk. Wat ik maak, laat ik lezen aan mama, papa, oma en opa. Ze vinden het fijn dat ik schrijf. Ze begrijpen niet hoe ik het allemaal verzin en willen dat ik er mee verder ga. Dat is dubbel plezier voor mij.

Tijdens dansoptredens ben ik fier op mezelf. Een groot optreden maakt indruk op mijn familie en vrienden. Iedereen kijkt naar je, dat geeft ‘kriebelgevoelens’. We werken een jaar lang aan de show: als dan het doek opengaat, voel ik me gewoon een ster.

Wanneer gebruik jij je fantasie?

7


8 VOORAL C: Je klaagt over de buren. Je slaapt slecht en je leest in de krant enkel de ove rlij Je kleinkinderen vind je lastig densberichten. e lawaaimakers die nog veel moeten leren. JE BENT EEN KREUKELOMA

VOORAL B: ke dag iets bijzonders. Je bent n Je maakt van el rouw, een zorgende oma en eeen een lieve buurv alenvertelster. Je kleinkinder van hen. fantastische verh schat. En jij die zijn je grootste MMA WAFELBAKBO JE BENT EEN

VOORAL A: Je daagt het leven uit. Elke dag voelt je vrij en blij. Kleinkindereis een avontuur. Je straffe dingen bij jou. Je bent voon leren een hoop r hen een soort Pippi Langkous op pensioen. JE BENT EEN ROCK ’N ROLL GRANNY

WAT ANTWOORD JE VOORAL? A? B? C?


T ZOMAAR OUD WORDEN IS EEN KUNST. JE WORDT NIE ZOALS WAFELS BOMMA, DAAR MOET JE WAT VOOR DOEN. VEEL THEE BAKKEN EN LIEVE WOORDEN ZEGGEN EN WIL JE WETEN DRINKEN EN ALLES VAN VROEGER WETEN. T? DOE DE TEST. WAT VOOR BOMMA JIJ BINNEN 60 JAAR BEN K JE DAN? DENK DAT JE 70 BENT. WELKE KEUZES MAA 1. WAT DRINK JE OM 4 UUR? ❍ A – Een blikje Red Bull ❍ B – Thee met een koekje ❍ C – Een glaasje Porto 2. EEN UITSTAPJE? ❍ A – Met de moto naar de Ardennen ❍ B – Met de kleinkinderen naar een pannenkoekenhuis ❍ C – Met de bus naar een bingozaal 3. DE KLEINKINDEREN KOMEN OP BEZOEK. WAT ZET JE OP TAFEL? ❍ A – Chips, bio-cola en kauwgomballen ❍ B – Wafels, thee en mandarijntjes ❍ C – Peperkoek, melk en madeleintjes 4. JE ZET DE TV AAN VOOR: ❍ A – sportjournaal ❍ B – uitslag van de lotto ❍ C – Witse 5. HOE ZIET JE BRIEVENBUS ERUIT? ❍ A – Telkens de postbode er een brief insteekt, hoor je een grappig geluidje. ❍ B – Er plakken twee stickers op: “Dank u postbode” en “Weer of geen weer, altijd welkom”. ❍ C – Het is een betonnen paddenstoel, rood met witte stippen. 6. JE HUIS IS ALS EEN: ❍ A – knutselkamer: veel kleuren, veel ruimte, veel muziek ❍ B – snoepwinkel: lekkere geuren, gezellige zetels, bloemetjesbehang ❍ C – zolderkamer: donker, veel oude spullen, vreemde geluiden 7. WAT HANGT ER AAN DE KAPSTOK IN DE GANG? ❍ A – Een Arafat-sjaal ❍ B – Een hoedje met bloemen ❍ C – Een gebreide muts 8. WELK HUISDIER HOU JE? ❍ A – Een vloekende papegaai ❍ B – Een hond met lange oren ❍ C – Een spinnende poes 9. DOE JE NOG AAN SPORT? ❍ A – Ik fiets heen en weer ❍ B – Ik wandel op en af ❍ C – Ik kijk wel uit

9


Je me verveel! Tu te ver...

Vraag het aan Jos Dag Jos, ik zit in de zesde klas en krijg nu voor het tweede jaar Frans. Ik vind het niet meer interessant! Ik heb ook een voorstel: Waarom maken ze geen aparte klas voor kinderen die héél goed zijn in Frans. Zo zullen die zich misschien minder vervelen. Merci.

Het antwoord van Jos

‘Parbleu, ‘t Is kij zijt al loin devant d’anderreu, als ik eut bekrijp? Dat is niet om te lakke.

Voici wat ke allemaal kunt probère.’

1.

Vertel je leraar dat je meer Frans op je bord wil. Vervoeg het werkwoord dormir (slapen) en hij zal wakker worden. Praat erover. Vraag extra oefeningen.

2.

Breng een Franse film of boek mee. Bekijk met heel de klas Arrie Potteur. (Harry Potter en français dus.)

Oh ChelLie, je veux beitER dans votle baguetTeke.

3.

Da ies wel flanSais avec des chevaux zulLe, poepie.

10

Deel jouw kennis van het Frans. Word hulpleraar en help anderen in je klas. Jij bent een toffe poire (peer) en je zal jezelf ook een pak beter voelen.

4.

Vraag of je een spreekbeurt in het Frans mag doen.

5.

Al klaar met je leerstof voor dit jaar? Vraag of je een andere taal mag instuderen. Het Engels bijvoorbeeld.

Als je Frans niet meer ziet zitten "Als ga dan bij Marieke pitten”Ja! Ja?

Beelden kunnen spreken. Jij beslist wat juf Lien denkt. Vergelijk jouw tekstballon met die van je voor-, achter- en zijbuur.

Neen! Neen? Ooooh. Aaaah.

VUL IN!

Waarom? Oh my god. Ik doe het! Fantastisch. Zal ik het doen? Wat moet ik doen? Wat een geluk.

p het speelplein heb ik  “ Op het speelplein heb ik gevochten gevochten met een ander  met een ander meisje. meisje. De monitor zegt nu  De monitor zegt nu aan aan mijn ouders dat ik niet  mijn ouders dat ik niet meer meer welkom ben.  welkom ben. Mag Mag dat?” dat?”

Oneerlijk behandeld? 12

Rechten van jongeren worden soms geschonden. Op school, in de jeugdbeweging, sportclub, ... Maak je dat ook mee? Contacteer dan het Kinderrechtencommissariaat.

www.kinderrechten.be 02-552 98 00 kinderrechten@vlaamsparlement.be (advertentie)


doehetzelfrubriek

D FIKS JIJ JE OMA EN JE OPA NERS ZIJN FIKSERS. DEZE MAAN AR? STUUR JE FOTO’S NAAR TIE NT WA S! IET E DO I: YET T ZEG NU AL KLA ELKE MAAND REEM EN ZONDER ECZEEM. WAT? TOT PRETOMA EN PRETOPA. EXT I.BE YET IE REDACT Kruip met je oma op de bank. Geef haar je vriendenboekje. Vraag haar het in te vullen alsof ze weer tien jaar is.

FF chillen bro. Dump die Bieber, ik wil Netsky.

1

Goed zo, grootvader. Dat is beter voor je bloedsomloop.

FIKS JE GROOTOUDERS

3

Kook met je grootmoe. Jouw favoriete gerecht leer je ook maken, samen met je bomma. Dat recept van frikadellenkoek met kriekjes mag nooit verloren gaan, toch?

4

Geen oma of opa? Vang er een! Heb jij geen oma of opa, of wonen ze te ver? Adopteer er een in je straat. Bel aan. Vraag of je op bezoek mag komen. Of je in de snoepkast mag duiken. Of je met hun hond mag spelen. Laat ze over je hoofd aaien en maak hen gelukkig.

2

Strip je opa. Snuister met je opa door oude foto’s van hem. Leg alle foto’s op een groot blad. Verzin tekstballonnen. Maak oma aan het lachen.

5

Film je opa. Je opa kent versjes en liedjes in een taal die jij niet kent: OudNederlahahahands. Laat hem voordragen, zingen, dansen en film hem. Doe je ouders een traan wegpinken.

13


Het is goed een oma of opa in je buurt te hebben “Bij oma kom ik afkoelen als ik thuis ruzie heb.”

“Een opa als buur is de ideale hulp bij huiswerk. Die man weet echt alles.” “Een regendag bij opa en oma is nooit vervelend want zij spelen graag gezelschapselletjes.”

nathalie

“Opa en oma kunnen het niet laten om mij te verwennen.”

“Het is altijd lachen als oma meedoet met ‘So You Think you can dance’.”

“De lekkerste soep van de hele wereld: tomatensoep van oma met de balletjes van opa.”

“Als we bij oma en opa gaan eten, is er altijd aperitief. Ik hou van olijven en chips.” “Grootouders erg vinden het niet “Ik kan lang als ze verliezen opblijven met een spel. En dat als opa komt kan je van niemand babysitten. Hij anders zeggen.” valt in slaap en “Zij maken ik kijk verder elke keer je tv.” lievelingseten.”

“Elke dag feest

Records en rariteiten • ZE ZIJN VEEL TE ONGEDULDIG OM OP DE COMPUTER TE WERKEN. UREN NAAR BUITEN KIJKEN KUNNEN ZE WEL. • ZE LUSTEN ALLES MAAR ITALIAANS, VEGETARISCH, CHINEES EN MAROKKAANS VINDEN ZE RAAR. • ZE HEBBEN LAST VAN RUG EN BENEN MAAR FIETSEN VLOTJES NAAR DE MARKT. • ZE KUNNEN HOOFDREKENEN, SNELLER DAN IK OP EEN REKENMACHINE WERK. • ZE KENNEN ALLE HOOFDSTEDEN EN SPREKEN VLOT DRIE TALEN: NEDERLANDS, DIALECT EN NOG EEN TAAL. • ZE HEBBEN GEEN FACEBOOK NODIG OM VEEL VRIENDEN TE HEBBEN.

14

• ZE BELLEN NIET SNEL NAAR EEN LOODGIETER. ZE KLUSSEN LIEVER ZELF.

AMBER


Hoe super ZIJN mijn bomma en bompa? Kruis aan wat de talenten van jouw oudjes zijn. ❏ LACHEN VEEL ❏ LUISTEREN NAAR AL JE VERHALEN ❏ BEWAREN GEHEIMEN ❏ SPORTEN ELKE DAG

❏ VERDEDIGEN ME BIJ MIJN OUDERS

❏ ZEUREN NIET OVER SLECHTE PUNTEN

❏ WETEN VEEL VAN DE GESCHIEDENIS

❏ VERTELLEN LANGE VERHALEN

❏ DURVEN WINDEN LATEN

❏ LATEN VEEL TOE

❏ KENNEN AL MIJN TANTES, NONKELS, NEVEN EN NICHTEN GEVEN LEUKE CADEAUTJES

❏ DOEN RARE HOBBY’S (NAAIEN, TUINIEREN, OUDE MENSEN HELPEN)

❏ BRENGEN ME STEEDS OP TIJD NAAR OVERAL

bij

❏ WETEN VEEL VAN DE NATUUR

oma

EN

❏ STUREN ME BRIEFJES MET DE POST ❏ KLETSEN LEKKER LANG AAN DE TELEFOON

MAX

oPa”

Wat zou je missen als je opa en oma er niet meer zouden zijn? ❏ ❏ ❏ ❏ ❏ ❏ ❏ ❏ ❏

Spanning . . . Voordeel . . Handigheid . Geloof . . . . Familie . . . . Kennis. . . . . Zorg . . . . . . Kookkunst . Gezelligheid

. . . . . . . . .

. . . . . . . . .

. . . . . . . . .

. . . . . . . . .

.“Ik vind het spannend om in de jaszakken van mijn opa te voelen.” .“Mijn oma kan goedkoper naar Planckendaal als ze mij meeneemt.” .“Opa fikst alles.” .“Oma gelooft mij als ik doe alsof ik ziek ben.” .“Bij opa en oma zie ik mijn neven en nichten.” .“Zonder opa weet ik niet welke vogels er in de tuin zitten.” .“Soms maakt opa een te lange wandeling en zijn we hem een uur kwijt.” .“Oma gebruikt geen kookboek. Zij voelt hoe het moet.” .“Kaarten met bompa is zo gezellig. Het is rustig en spannend tegelijkertijd.”

15


YET ICLAXON! ELKE MAAND HAALT YETI MET 137.000 LEZERS OP HETZELFDE MOMENT IN HEEL VLAANDEREN EEN STRAFFE TOER UIT OM DE WERELD TE VERBETEREN. KOM UIT JE KOT, DOE MEE MET DE YETICLAXON!

(leg je Ye tegen die ti va buur en m n je a een volle ak dige Zwarte P iet!)

vrijdag 3 december

eti e j je Y (leg die van k a a n tege r en m ige buu volled t!) een rte Pie Zwa

Iedereen Zwarte Piet

1. SPEEL 2. RUIL 3. WIN

Jij bent Zwarte Piet, want je brengt een gezelschapsspel mee naar school. De hele namiddag speel je gezelschapsspelletjes op school. Daag anderen uit. Vorm ploegjes. Test nieuwe speldozen. Gooi met die dobbelsteen. Maak van je school een speelhal.

Jij bent Zwarte Piet, want je geeft een gezelschapsspel cadeau. In ruil voor jouw spel krijg jij een ander. Maak van je school een ruilbeurs.

Jij bent Zwarte Piet en Yeti is Sinterklaas. Laat Yeti snel weten wat jouw school doet voor YetiClaxon op vrijdag 3 december via win@yeti.be De Sint brengt een zak vol speldozen naar drie scholen die op 3 december iets leuks doen met gezelschapsspellen.

VOLGENDE MAAND: Een eerlijke cola voor een betere wereld!

Yeti, maandblad (verschijnt niet in mei, juli en augustus), jaargang 9 nr. 80 - afgiftekantoor 3200 Aarschot 1 - Erkenningsnummer: P409041 - tijdschriften - toelating gesloten verpakking - 3200 Aarschot - BC 6578 - YETI - Koning Albert II-laan 15 - 1210 Brussel - redactie: tel. 02 553 96 86 - e-mail: redactie@yeti.be - abonnementen: tel. 02 553 95 07 - fax 02 553 96 85 - info@yeti.be - www.yeti.be  Yeti is een gratis en verschrikkelijk blad dat maandelijks komt grommen. Het is een uitgave van het Vlaams ministerie van Onderwijs en Vorming. De school kan het blad gratis aanvragen voor alle leerlingen van het vijfde en zesde leerjaar. Een persoonlijk abonnement kost 8 euro.  Yeti is het stoute broertje/zusje van Klasse voor Leraren, Klasse voor Ouders en Maks! Hoofdredacteur: Leo Bormans  Eindredactie: Wouter Kersbergen, Bavo Wouters  Redacteur: Wim Vercruysse  Secretariaat: Souadia El-Moussaoui  Vormgeving: Peter Mulders, Tim Sels, Mieke Keymis  Sites en multimedia: Michel Aerts, Toon Van de Putte  Cartoons: Nix, Schoofs  Klasse en Yeti zijn teamwork. De hele ploeg vind je op www.klasse.be  Verantwoordelijke uitgever: Jo De Ro, Koning Albert II Laan 15, 1210 Brussel.