Yeti 78

Page 1

Verschrikkelijk Tijdschrift september 2010 - nr. 78

FIKS JE R LERAYA ETI MET

s r e k a h f a n e s Doorbijter

ONDERDUIKERS


uit de oude doos: De eerste schooldag van Lady gaga

2


W EL K O CHECK JE JUF EN KEN JE MEESTER IN ZES STAPPEN 1

OOO M

WELKOM VIJFDEKLASSERS!

MIJN JUF/MEESTER…

... BEKIJKT HET LEVEN VAN DE ZONNIGE KANT ... NOOIT – SOMS – ALTIJD – WEET IK NIET

2 ... ZORGT VOOR EEN

LEUKE SFEER IN DE KLAS ... NOOIT – SOMS – ALTIJD – WEET IK NIET

3 ... LEGT GOED UIT WAT

IK MOET LEREN ...

NOOIT – SOMS – ALTIJD – WEET IK NIET

4 ... GEEFT OEFENINGEN

DIE IK GRAAG MAAK ...

NOOIT – SOMS – ALTIJD – WEET IK NIET

5 ... KAN GOED MET MIJN OUDERS PRATEN

NOOIT – SOMS – ALTIJD – WEET IK NIET

... KOMT GOED OVER-

6 EEN MET DE ANDERE

MEESTERS EN JUFFEN ...

NOOIT – SOMS – ALTIJD – WEET IK NIET

YETI 078

ARTHUR

“Ik ben voor 40% een atletiek-freak! Dat bewijs ik tijdens de scholenveldloop. Ik loop de 1500 meter met mijn ogen dicht, sprint het asfalt van de straat en gooi kogels en speren in een baan om de aarde. Ik ben ook voor 40% een crossmachine. Mijn vader leerde mij crossen met een quad. Nu scheur ik met crossmoto’s, buggy’s en jetski’s. Op de typeles voel ik me maar 20% thuis. Gelukkig is het nog op computer en zitten er af en toe leuke spelletjes bij.”

PAGINA08 DOORBIJTER OF OPGEVER? TEST JEZELF! PAGINA04 NAT, NATTER, NATST

Dit is de eerste hete Yeti ooit die jij in je handen houdt. Yeti is speciaal voor jou en de zesdeklassers op 137 000 exemplaren gebakken en geserveerd met een pittige looksaus. Wist je dat er twee soorten Yetivreterds zijn? Jij en al de anderen.

DIRECTEUR VAN DE MAAND

“We hebben er een spel van gemaakt. Wie “Doe die vuile hand eens weg” wint, mag Yeti als eerste uitdelen. Juf Lien wint bijna altijd. Ik denk dat ze vals speelt.”

PAGINA07 FERRE OP DE FARM PAGINA14 HOE OVERLEEF JIJ DIT SCHOOLJAAR?

YETI ELHIJNT T T C S R E V F E H DE L KENS IN AAND. M E VAN D ERVRAAG . R A A N

PAGINA12 FIKS JE LERAAR

MAMA JUF, PAPA DIRECTEUR 295 kinderen in Vlaanderen gaan niet naar school. Ze krijgen les hun eigen mama of papa of een privéjuf. Wil jij een schoolbord in je woonkamer en speeltijd in de keuken? Jouw gedacht klik je aan op www.yeti.be/poll.

3


LE S VAN DE WEE K. ZWEM ME N IS NI ET DE ZOTSTE N, RI LLEN EN DRILLE N. TE HET IS VO ORAL HAASTE N, WACH HET WATE R IN. DU IK SAME N MET DE YETI KLASST ON DE R? WIE BLIJFT ER HET LANG

Deze Yeti werd mee Yetiklas gemaakt door de kijk van Maldegem. Be e. ti.b Ye op pje het film en? Lief rd wo las tik Ye lf Ze , klas, mailtje met je naam leraar en school ti.be. naar redactie@ye

ROBBE ELLEN

JARNO

SCHOOLSLAG OF HAGELSLAG ?? RARE JONGENS DIE ZWEMMEEST ERS. HOE KOMEN ZE OP DE NAA M ‘SCHOOLSLAG’ OF ‘VLINDERSLAG’? VERBIND DE JUIS TE NAAM MET DE JUISTE ZWEMS TIJL!

DOMINODUIKEN OCTOPUSSLAG VLAAIENSLAG POEPPLOFSPRONG HAAIENSLAG SCHROEFSPRONG HONDSLAG SALTOMORTALE 4

zoals schoolslag maar benen gestrekt samenhouden en er een zwemplankje tussen vastklemmen zoals schoolslag maar nu de vingers uitee n zwemmen op z’n hondjes drijven op je rug met zoveel mogelijk spullen op je buik (bijvoorbeeld badeentjes) de hele klas op een rij aan de kant en één voor één het water induiken spring zoals ‘bommetje’ in het water maa hou een zwemplankje tegen je zitvlak r spring stokstijf het water in maar doe het met een verticale draai zoals ‘bommetje’ in het water maar met een salto


NAT, NATTER, NATST

KIES HET LEUKSTE ZWEMPRETPAKKET ! 1. TIKKERTJE

2. JUFFEN EN MEESTERS MEE IN HET WATER

MET WELK IDEE GA JE NAAR DE BADM EESTER OF ZWEMJUF?

3. BANDEN, BALLEN EN DRIJVENDE MATTEN IN HET WATER

4. ZWEMVLIEZEN TOELATEN

5. MET SALTO’S LEREN DUIKEN

6. ZWEMMEN IN HET DONKER

FOUTE KLEREN OM KLEDEN IS STRESS. s is lastig. Het Vooral het omkleden na de zwemle en, zijn ze nat. moet snel gaan. Als je kleren laat vall tweede sok? Opletten voor gluurders. Waar is je binnenstebuiten. Knopen in je haar. Je broekspijp zit de deur moeilijk Het kleedhokje is te klein. Je krijgt open… NIET AAN DEZE KLEREN DOE JE BE ST : OP DE DAG VAN DE ZWEM LES • schoenen met veters, nende), • skinny jeans (zo van die heel span • kousenbroek, • hemd met knoopjes, • juwelen JE GAAT WAT JE WE L ME EN EE MT ALS ZWEM ME N: spoelen, • flesje water om de chloor door te mmen krijg je • een extra boterham want van zwe honger, r kan je je niet • niet te kleine handdoek want daa achter verstoppen, hangt op de • niet te grote handdoek want die natte vloer

1 JAAR GRATIS Op het einde van het zesde leerjaar moet je kunnen zwemmen. In de lagere school heb je recht op één schooljaar lang gratis zwemles. Ook het vervoer moet

LISA dan gratis zijn. Sommige scholen regelen dat jaar gratis zwemmen in het eerste leerjaar, andere scholen in het zesde. Dat staat allemaal in het schoolreglement. Wie zot

BIEKE

GAËTHAN

is van zwemmen kan vanaf het derde jaar secundair naar een topsportschool. Je krijgt er dan 12 uur zwemmen per week. Als je daar maar geen kieuwen van krijgt.

5


A S I L N A A T E H G VRAA VOOR TIENERS IN NOOD. IEK BR RU ELP TI-H YE E HT EC E IG DIT IS DE EN A JOUW VRAGEN. BIJNA ALLE ELKE MAAND BEANTWOORDT LIS D JE OOK OP WWW.YETI.BE VIN EN IEV BR EN EN AG VR E RD BEANTWOO

Fan van K3 Dag Lisa, ik ben 11 maar nog steeds fan van K3. Ik durf het eigenlijk tegen niemand zeggen, want ik ben bang dat ze me kinderachtig vinden. Is het normaal dat je in de zesde klas nog van K3 houdt?

LISA SPREEKT! Jij houdt van K3. Daar is niets mis mee. Een voor een hebben we iets dat ons anders maakt. Op smaak staat trouwens geen leeftijd. Ook oma’s houden van K3. Blijf wie je bent en toon dat ook aan de mensen rond je. Zo kunnen zij jou ontdekken. In het begin vinden ze het misschien een beetje raar of zo, maar na een tijd hoort het gewoon bij jou, bij wie jij bent.

LISA TIPS • Wees niet bang voor de reacties van anderen. Er zijn vast nog meer stiekeme K3-fans in je klas. • Laat je niet van de wijs brengen als een ander jouw smaak veroordeelt. Jij luistert naar wat jij wil. • Zet die muziek maar lekker luid thuis en dans door je slaapkamer. Geniet ervan met volle teugen.

em? echt met mijn proble HELP! Waar kan ik ter i - Koning Albert II-laan 15 - 1210 Brus-

6

a - Yet Stuur een brief naar: Lis ld je adres en telefoonr: help@yeti.be. Verme sel of stuur een mail naa . Lisa zit met kindervertrouwelijk behandeld nummer. Je brief wordt mmissaris in de nco hte rec rarts en de Kinder psychologe Marjan Ge

Mijn zus praat niet meer met mij Lisa, ik heb mijn zus zooo hard gepest dat ze me niet meer aankijkt. Ze doet of ik lucht ben, het lijkt of ze me nu haat! Ik heb spijt dat ik haar gepest heb en heb het haar ook al gezegd, maar niks helpt. Wat moet ik doen?

LISA SPREEKT! Je hebt je zus geplaagd en nu heb je het gevoel dat jullie niet meer bevriend zijn. Het voordeel aan een zus hebben, is dat je die niet zomaar kwijtraakt. Zussen ben je voor het leven en dat verandert niet. Ook niet als je haar gepest hebt.

LISA TIPS • Zeg aan je zus dat het je spijt dat je haar hebt gekwetst. Zeg dat het niet je bedoeling was. • Vraag of jullie weer vrienden kunnen zijn. Vertel haar hoe belangrijk jullie vriendschap voor je is. • Verontschuldig je oprecht. Zoek niet meteen excuses voor wat je hebt gedaan. Zeg gewoon “Sorry” en niet “Sorry, maar je moet begrijpen...” • Geef niet op als je zus niet meteen alles weer oké vindt. Geef haar tijd als ze dat nodig heeft. Jij weet hoe belangrijk ze is voor je. • Stel voor om samen iets leuks te gaan doen.

rden een ige brieven en mails wo saxofoonklas. (Somm te passen). om op deze bladzijde foon op Kinder-en Jongerentele Praten? Bel gratis de tot 22u, 16u van dag e elk nummer 102. Bellen kan behalve op zondag.

beetje ingekort


Yeti stelt lastige vragen aan een on ber. Deze maand prikt Yeti me gewoon doodgewone put een riek in de buik van Ferre op de farm: boerenzoon, voet baltalent en stierenstreler. Mijn grootvader is Superman op leeftijd én mijn persoonlijke snoepleverancier. Ik vind hem grappig. (Als hij niet op het aardappelveld moet werken tenminste. Dan wordt hij knorrig want op zijn knieën werken is geen pretje voor hem.)

Dit kalfje is een dag oud! Ik heb haar geboren zien worden, in het midden van de nacht. Ze kan al flink op haar pootjes staan, niet? Ze moet nog leren drinken met een speen: ik moet haar mond openwringen. ‘t Is lekkere pap, jammer dat ze nog zoveel morst.

Ik kan goed overweg met alle tractoren op onze boerderij. Achteruit parkeren met een oplegger is wel moeilijk, maar ik leer elke dag bij. Papa vertrouwt me, en dat is nodig. Vriendjes zetten grote ogen op als ik over het erf scheur. Stiekem willen ze het ook kunnen en dat vind ik grappig.

Zorg jij graag voor dieren? Waarom?

Wat vind jij zo bijzonder aan je grootouders?

Praat jij met je ouders over je toekomst? Wat verwachten ze van je?

Sander is mijn neef. Telt een neef als beste vriend? Hij komt zo vaak helpen en spelen op de boerderij, soms lijkt het alsof hij hier woont. Hij is een paar jaar ouder en hij leert me voetbaltechnieken. Ik kijk een beetje naar hem op en dat is geen geheim.

Met wie in je familie kom jij het best overeen? Waarom?

Wat weet jij van dierenrechten?

Welke taken voor volwassenen mag jij doen van je ouders?

Wat zijn jouw taken thuis?

Ik vind papa verschrikkelijk handig en hij weet zo goed wat hij wil. Hij is echt wel ‘de baas’ op de boerderij. Ik weet niet of ik later dit bedrijf overneem. Misschien willen mijn ouders dat wel, maar ik word liever kok. Ik lig er soms wel wakker van, want wie zal er dan voor onze boerderij zorgen?

Ben je een bouwer of een speler? Of allebei? Waarmee?

Als er vriendjes komen spelen, kijken ze net als onze koeien: met grote ogen. Ze moeten eerst mee werken! De dieren moeten gevoerd worden, de stallen uitgemest, het hooi moet van het veld enzovoort. Na al het werk kunnen we spelen. Op een boerderij werkt elk kind mee.

Ik ben dol op Lego Technic. Deze wagen is perfect bestuurbaar. Of ik er veel mee speel? Neen. Ik hou van de constructie: eerst het plan volgen en dan de auto bouwen.

Ik ben niet bang van dieren, zelfs niet van deze stieren. Je moet wel je verstand gebruiken en ze met respect behandelen. Wij kweken deze dieren en verzorgen ze goed. Ze zijn kostbaar en niet alleen omdat ze veel geld kosten. Het zijn levende wezens, net als jij en ik.

7


Haak jij af bij een beetje tegenslag? Of bijt je je vast in elk onverwacht avontuur? Blijf jij vechten voor je geluk? Duw door en doe de test. 1. Hoe goed ga je deze test doen? ● a Slecht, denk ik.. ● b Mwooohh. Ik weet niet. ● c Keigoed natuurlijk! Wat een belachelijke vraag, zeg. 2. Krijg jij thuis altijd je zin? ● a Bijna nooit. Ik dring dan ook al lang niet meer aan. ● b Altijd. Ik blijf proberen tot ik mijn zin krijg. ● c Alleen als het echt belangrijk voor me is. 3. Je hebt je ingeschreven voor een sportkamp maar mag niet meedoen omdat je formulier in de post is verloren gegaan. Wat doe je? ● a Ik ontplof. Ik laat het er niet bij en bel naar de organisator. ● b Ik ga langs bij de post en vraag een bewijs dat het formulier wel verzonden is. ● c Je bent diep ontgoocheld. Dikke pech gehad. Volgend jaar beter. 4. Je bent verliefd. Hoe maak je dat duidelijk aan de gelukkige? ● a Slik! Ik durf niets laten merken. ● b Ik zet de eerste stap tijdens de speeltijd. Wie niet waagt… ● c Ik laat beetje bij beetje merken dat ik iets voor haar/hem voel. 5. Je kan je slechte punten voor dagelijks werk nog wat opkrikken door keihard te leren voor de grote toetsen. ● a Ik probeer het wel. En als het nu niet lukt? Er komen nog wel andere toetsen. ● b Gordijnen dicht. Tv op slot. Ik sluit me op in mijn kamer en begin te leren als een speer. ● c Pfft! Dat lukt toch niet. Waarom zou ik mijn hersens zo martelen? 6. Je krijgt in de eetzaal je brooddoos weer eens niet open. Wat gebeurt er meestal? ● a Ik rust niet voor ik die broodkluis heb gekraakt. Desnoods haal ik er een sloophamer bij. ● b Na een mislukte poging en een gebroken vingernagel is mijn zin in brood alweer verdwenen. ● c Ik probeer wat boterhammen te lenen bij mijn tafelgenoten.

8

7. Het regent ouwe wijven op bosklassen. Je leraar stelt voor om een lange dagtocht te maken. Iets voor jou? ● a Mmm! Als het samen met mijn vrienden of vriendinnen is misschien. ● b Nougabollen! Je denkt toch niet dat ik nat wil worden tot op mijn onderbroek. ● c Yeah baby! Lekker afzien en tot het uiterste gaan. Geen regen houdt mij tegen.

8. In de turnles ligt de lat tijdens het hoogspringen op 1,50 meter. Volgens de turnleraar kan niemand van de klas die hoogte aan. Jij… ● A neemt een aanloop, spant al je spieren, bijt je lippen op elkaar en springt. Wie weet geraak je er wel over! Dat zou pas kicken zijn. ● B geeft de meester gelijk en bent al blij dat niemand het moet proberen. ● C oefent die avond thuis op het bed van je ouders of je over die hoogte zou kunnen springen. Je blijft oefenen.

Tel je score: 1 2 3 4

a=1 a=1 a=3 a=1

b=2 b=3 b=2 b=3

c=3 c=2 c=1 c=2

5 6 7 8

a=2 a=3 a=2 a=3

b=3 b=2 b=1 b=1

c=1 c=1 c=3 c=2

tussen 17 en 24

DEKSELSE DOORBIJTER

Als jij ergens je tanden in zet, laat je niet los voor je je doel hebt bereikt. Bij tegenslag ga jij altijd door. Jij geeft niet op, hoe moeilijk het ook is. Re-spect! tussen 9 en 16

WIJZE WE-ZIEN-WELLER

Je zet door als je iets wilt bereiken, maar zal ook niet overdrijven. Als het niet belangrijk is, maak jij je niet druk. Je weet wanneer je moet doorbijten en wanneer niet. Slimpie! Durf je gaan voor af en toe wat meer lef? tussen 0 en 8

OVERDADIGE OPGEVER

Toets te moeilijk? Wachtrij te lang? Bij een beetje tegenslag haak jij af. Je wordt al moe als je denkt aan doorzetten. Geef niet te snel op. Geef jezelf een duw in je rug. Por! Por! Ga op stap met een dekselse doorbijter. Jullie houden elkaar misschien in evenwicht.


9


Mijn vrienden zitten niet meer in mijn klas!

Vraag het aan Jos De vraag van Johanna

“Jow Jos, ik weet niet waarom ze het doen, maar elk jaar husselen ze de leerlingen van de klassen door elkaar. Cheryl, mijn die BFF (best friend forever), zit nu plots in de parallelklas en xxx, jaar vorig klas lastpak, zit plots bij ons. Ik mis Cheryl en ik vond onze vrienen veel toffer. Mag dat zomaar, onze klassen overhoop gooien den uit elkaar rukken?”

Het antwoord van Jos 1 Jaa, dat is niet prettig. Welke meester jongleert er nu met leer-

Johann die lingen? Maar het antwoord op je vraag is ‘ja’. Het is de school een in plek je Over ren. thuisho en beslist in welke klas jij en je vriend lde bepaa om nodig het is Soms regels. volgend leerjaar bestaan geen Of eren. verbet te er klassfe de om kinderen bij elkaar weg te halen, om ervoor te zorgen dat beide klassen hetzelfde niveau kunnen halen.

Waarom zitten we niet meer bij elkaar?

Ik heb het teveel uitgehangen vorig jaar.

g om inspraak 2 Vraa In sommige scholen mogen kinderen aangeven met

welke drie kinderen ze volgend jaar graag in de klas willen zitten. Dat mag je dan invullen op een papiertje. De juffen en meesters puzzelen dan een oplossing in elkaar.

3 Echte vrienden vrienkenden blijvenafspra met je klasgeno-

Maak goeie ten van vroeger. Vraag hen om je niet te laten vallen. Trek je op aan de momenten dat je hen wel zal zien, tijdens de speeltijd of buiten de school. Maak verse vrienden bij je nieuwe klasgenoten.

10

"Zitten jij en je vrienden niet meer bij elkaar, graaf dan tunnels naar melkaar!”Poppenspelers De poppenspelers van Royal de Luxe reizen de wereld rond. Ze vertellen sprookjes. Elk verhaal duurt enkele dagen. Royal de Luxe speelt met poppen, grote poppen. Een kind is al snel vijf meter groot. De stad waar ze spelen staat een beetje op zijn kop, want tienduizenden mensen willen het verhaal zien.

Copyright: FLICKR - Eric Faussabry

De poppen hangen aan kabels. De kabels zijn verbonden met grote machines. Om een pop te doen leven, sleuren er wel dertig mensen aan kabels. Royal de Luxe doet ook andere dingen zoals piano’s door de lucht katapulteren of etalage poppen doen leven.

Win je extra large bade end. Maak een tekening van jezelf, maar dan ex tra large. Stuur je werk op voor 15 oktober na ar: Yeti - Extra Large - Ko ning Albert II-laan 15 1210 Brussel.

12


doehetzelfrubriek

rd jij personal trainer van s zijn fiksers. Deze maand wo naar redactie@yeti.be ner tie nt Wa S! IET E DO i: Yet t ur je foto’s Elke maand zeg eczeem. Wat? Nu al klaar? Stu je leraar. Extreem en zonder

1

2

3 Doe hem/haar praten. Vraag je leraar om een foto mee te brengen van toen hij of zij in de zesde klas zat. Vraag om te vertellen over die tijd (uren en uren en uuuuuren aan een stuk).

Toon je juf of meester wanneer je vindt dat zij of hij iets goed doet. Maak een beloningssysteem met groene kaartjes (geen rode). Steek ze in de lucht wanneer je iets leuk vindt (een grappige opmerking, een toffe opdracht, een kwartier langer speeltijd...) Organiseer een verrassingsfeestje. Elke dag van de week één. Zeg ook waarom: ‘Petra heeft een hamster gekregen, Kerim heeft twee verschillende sokken aan, Jill heeft haar zwembrevet van 500 meter, Tommy heeft gisteren zijn bord leeggegeten, de hamster van Petra is dood...’

deze maand:

FIKS JE LERAAR!

4 Geef je leraar een make-over. Breng pruiken en kleefsnorren mee, schmink en parfum. Doe een fotosessie voor/na.

5 Schrijf elke dag een horoscoop op maat. ‘Vandaag geeft u weinig huiswerk want verbeteren lukt niet omdat u verliefd wordt op mevrouw de directeur. De kinderen uit uw klas zullen u niet in het zwembad duwen, maar vragen om een extra tekenles over extreme sporten.’

13


K E J D O B B S T SJ

CHECK LERAAR CHECK JE MEESTER MET DE RADAR. GEBRUIK JE NEUS EN SCAN JE JUF! DUID AAN WAT JE SNEL BIJ HEM/HAAR OPMERKT.

HUMOR VERTELT ZOTTE MOPJES HAALT GRAPPEN UIT LACHT LEUK GEEN GEVOEL VOOR HUMOR

“Een juf moet veel lachen. Dat ze zelf grappen uithaalt, is niet belangrijk maar ze moet wel gevoel voor humor hebben.”

STEM ZACHT LUID DUIDELIJK SNEL

EEN JUF OF MEEST ER KIES JE NIET ZO ALS EEN BOEKENTAS. EEN JUF KRIJG JE. EEN MEESTER IS ER. GRATIS, MET ALLERLEI EXTRA� S: EEN ANDER KLASLOKAA L, NIEUWE SCHRIF TEN, DIKKERE HANDBO EK EN EN DU IZ EN D AFSPRAKEN EN RE GELS. HOE OVERLE EF JIJ DE VERANDERINGEN? WAAR LET JIJ OP ALS JE EEN NIEUWE JUF OF MEESTER KRIJG T?

T

“De juf moet af en toe kunnen verrassen met haar stem. Zo blijven we bij de les.”

GEZICHT VROLIJK BOOS VRIENDELIJK STRENG

“Een gezicht vertelt vooraf wat er gaat komen. Zo kunnen we op tijd wat braver, stiller, rustiger en flinker zijn voordat de bom barst.

KLEDIJ

JUF XENA

JONG FOUT KLASSIEK SPORTIEF

“Eigenlijk is de kledij niet belangrijk. Een oude meester moet niet te jong gekleed zijn. Een juf met foute schoenen kan best heel goed zijn in lesgeven.

GEUR FRIS SNOEPJES ZWEET SIGARETTEN

“Kan je je dat inbeelden? Een juf die naar snoep ruikt! Een meester als wandelende kauwgombal!”

14

MEESTER MARK

CHECK JE KLAS O


T S J BEL E K

K

JE

CHECK GROEP EEN NIEUW SCHOOLJAAR BETEKENT EEN NIEUWE GROEP. ALS JE NET VAN SCHOOL VERANDERT, IS JE KLAS COMPLEET NIEUW. MAAR 1 NIEUWE LEERLING IN DE GROEP KAN DE ZAKEN OOK AL AARDIG DOEN SCHUIVEN. HOE GEDRAAG JIJ JE IN HET BEGIN? WAT KAN EN WAT KAN NIET IN EEN NIEUWE GROEP?

ONTDEK DE TWEE VALSE TIPS. ● Snuffel een beetje rond in een nieuwe groep. Wacht af en zie wie jou het leukst lijkt. ● Geen paniek als je in het begin niemand aangenaam vindt. De meeste mensen doen in het begin anders dan dat ze eigenlijk zijn. ● Als je nieuw bent, begin je best met één vriend te maken. Zo ben je vriend van zijn vrienden en al snel voel je je niet eenzaam. ● Doe mee met de spelletjes op de speelplaats. Gewoon meespelen is een simpele manier om in een groep te duiken.

MEESTER T(OON)

● Toon jezelf. Ga bij een babbelend groepje staan en praat mee. ● Geef pesters geen kans. Reageer onmiddellijk. Maak duidelijk dat jij tegen pesten bent. ● Vriendschap koop je niet met snoep. Beter is vriendelijk te zijn voor iedereen. ● Hou je dommer dan je bent. Zo voelen de anderen zich slim en veilig. ● Zet de eerste stap. Spreek anderen aan. Wacht niet tot iemand iets aan jou te zeggen heeft. ● Stel je niet aan. Blijf jezelf. ● Doe rustig aan. Speel geen show en doe niet stoerder dan normaal. ● Help anderen niet te snel. Het zijn misschien je vijanden van morgen.

Tip 8 is vals. Doe je niet dommer voor dan je bent. Toon waar je goed in bent. Laat zien wat je kan. Verras de anderen met je talenten. Pak wel niet te breed uit met alles wat je weet. Stoefers liggen er snel weer uit.

OP DE YETI RADAR

● De stoerste is niet de knapste. De stilste is niet de liefste. De slimste is niet de slimste en de domste niet de domste. Pas op met vooroordelen.

Tip 12 is vals. Goed zijn is goed. Het is voor anderen fijn om te weten dat jij een helper bent. Ooit krijgt je terug wat je geeft. Dubbel en dik.

JUF ANNY

15


word groenkampioen Schud je meester wakker, kietel je juf in actie. Hebben jullie een idee om op school te werken aan een beter milieu, dan heb je prijs! Nickelodeon schenkt 1000 euro aan de klas met het groenste plan. Alle info op http://www.biggreenhelp.be

1 oktober

Volgende m Bezoek Yeti op de aand Boekenbeurs

T 137.000 LEZERS OP ELKE MAAND HAALT YETI MEEL VLAANDEREN EEN HETZELFDE MOMENT IN HE RELD TE VERBETEREN. STRAFFE TOER UIT OM DE WE MEE MET DE YETICLAXON! DOE DE AARDE BEVEN, DOE

Vrijdag d ij lt ee sp g a d id rm o vo e d s en jd ti

wat hoe

The Big Green Help kick off! In oktober maak jij, samen met Nickelodeon, deze planeet een stuk groener: Strijd mee voor zuivere lucht en water, kweek groene vingers en recycleer.

Haalt jouw klas op 1 oktober een straffe stunt uit? Gaan jullie de wereld redden? Trek die dag groene kleren aan, draag groene regenlaarzen, breng een groene paraplu mee, schmink jezelf gif- of kikkergroen. Maak straffe klasfoto’s of een filmpje op de speelplaats of in de straat van de school en stuur alles op naar redactie@yeti.be. Heb je liever de Yeti-cameraploeg op bezoek? Stuur een mail naar redactie@yeti.be, vermeld je naam, die van je klasleraar en je school. Vertel wat jullie van plan zijn.

Yeti, maandblad (verschijnt niet in mei, juli en augustus), jaargang 9 nr. 78 - afgiftekantoor 3200 Aarschot 1 - Erkenningsnummer: P409041 - tijdschriften - toelating gesloten verpakking - 3200 Aarschot - BC 6578 YETI - Koning Albert II-laan 15 - 1210 Brussel - redactie: tel. 02 553 96 86 - e-mail: redactie@yeti.be - abonnementen: tel. 02 553 95 07 - fax 02 553 96 85 - e-mail: info@yeti.be, website: www.yeti.be Yeti is een gratis en verschrikkelijk blad dat maandelijks komt grommen. Het is een uitgave van het Vlaams ministerie van Onderwijs en Vorming. De school kan het blad gratis aanvragen voor alle leerlingen van het vijfde en zesde leerjaar. Een persoonlijk abonnement kost 8 euro. Yeti is het stoute broertje/zusje van Klasse voor Leraren, Klasse voor Ouders en Maks!

Hoofdredacteur: Leo Bormans  Eindredactie: Wouter Kersbergen, Bavo Wouters  Redacteur: Wim Vercruysse  Secretariaat: Souadia El-Moussaoui  Vormgeving: Peter Mulders, Tim Sels, Mieke Keymis  Sites en multimedia: Michel Aerts, Toon Van de Putte  Cartoons: Nix, Schoofs  Klasse en Yeti zijn teamwork. De hele ploeg vind je op www.klasse.be  Verantwoordelijke uitgever: Jo De Ro, Koning Albert II Laan 15, 1210 Brussel.


Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.