Yeti 75

Page 1

Verschrikkelijk Tijdschri ft maart 2010 - nr. 75


Wie? Wat? Waarom?

Later?

David, 11 jaar en gek van vliegtuigen en karting. Piloot van een lijnvliegtuig. Ik vind vliegtuigen geweldig! Opstijgen is giga-leuk. Mijn oom is piloot bij Air Atlanta in IJsland en ik mocht al een keertje kijken in zijn cockpit. Een piloot moet goed zijn in wiskunde en een sterk lichaam hebben. Ik ben best sportief. Mijn lievelingsvak is turnen. Later word ik piloot van een Boeing 787 Dreamliner, een super luxe vliegtuig. Shalom, Yeti!

WAT MOET EEN PILOOT GOED KUNNEN? SLIM ZIJN RUSTIG ZIJN GOEDE OGEN HEBBEN STERK ZIJN ENGELS KENNEN

-2-


N IJ N O K R E E N E M VOLG meertje. Wanneer er een Op een dag zit Alice aan een t ze het tot in het konijnenpratend konijn langs rent, volg ze in een vreemde wereld hol. Na een lange val komt met Alice op tocht door mee terecht. Ga in deze Yeti op raarste figuren. Maak kans Wonderland en ontmoet de , pad use mo kje, boe titie et (no een Wonderland-prijzenpakk ts) cke lmti fi sleutelhangers, kaartspel, 4 naar: Yeti - Alice - Koning Stuur voor 2 april een kaartje ssel of mail naar win@yeti.be Albert II-laan 15 -1210 Bru ). www.disney.be/alice (zet ‘Alice’ in het onderwerp

Directeur van de maand DE ROBOTWEILER

SPEELGOED van de MAAND Doet alles zoals een echte hond! Bijt pantoffels en stoelpoten kapot. Doet het op het tapijt. Speelt dolgraag met kindjes, best onder toezicht van een spoedarts.

tte uit Ranst. in van de Pu a m o R ur te hij ‘Yeti Ex-direc n hart zolang va ng jo lf ze rienne’. Vindt zich n van ons Ad ze le g a m kan en

HUISDIER van de maand WILLY DE DWERGPONY

- 3-


Paddenstoelen onder je oksels? Mos onder je neus? Puberteit is een rare tijd. Harige hormonen, rijpe puisten en gutsende zweetklieren. Zet je schrap en leer leven met je nieuwe lijf. Geniet er van. De Yetiklassers vragen raak, De Hoedenmaker krijgt het warm!

l i r e e fd? v ej

Be -4-

oedenma eh

Vier keer ja? Je bent verliefd.

De hoede

aker zegt: nm

Denk je de hele dag aan hem of haar? Ben je zenuwachtig als je hem of haar gaat zien? Ben je jaloers als hij of zij met iemand anders praat? Wil je er extra knap uitzien als je hem of haar zal zien?

D

DOE DE TEST:

?

k verliefd i n

zegt: r e k

w e o o rd H

“Verliefd zijn overvalt je. Je vindt die andere zó leuk dat je aan niemand anders meer denkt. Je kan verliefd worden op een klasgenoot of je vriend(in) uit de sportclub. Het kan ook dat een meisje op een meisje valt. Of een jongen op een jongen. Sommige mensen worden honderd keer verliefd in hun leven, andere maar een en n paar keer.” “Op jezelf verliefd worden is eenvoudig. Het uitmaken is iets moeilijker.”

“Verliefd zijn, is als in je broek doen: iedereen ziet het, maar jij alleen hebt dat speciale, warme gevoel.”


ks van j e s e je

Je ouders zijn je beste raadgevers. Maar ook een grote zus of een trouwe tante weten raad. En dan is er ook de bibliotheek of het internet: www.kjt.org

1. Geef niet zomaar je echte naam en adres op het internet. 2 Stop met surfen of chatten als er iets vreemd gebeurt. Vertel het aan je ouders. 3 Vraag/doe zelf ook niets wat je in het echt ook niet zou vragen/doen. 4 Praat op msn nooit over intieme “Ik gevoelens. Anderen lezen mee. herinner mij de tijd Meer: www.clicksafe.be nog dat de lucht proper was en seks vies.”

“Het toppunt van liefde is samen gapen.”

De ho

Hoe hou

Op school leer je over eicellen, zaadcellen en zwangerschap. Hopelijk kan je bij je juf of meester ook terecht met andere vragen.

puter? com

Woehaa! Plots staan er blote vrouwen op je scherm. Zonder dat je het wou. Dat is best wel eng. Veilig internetten is een kunst die jij kan leren.

aker ze m n e

gt:

j g e a ra a vr

zegt:

3. Geef de andere complimentjes. Vertel waarom je de ander zo bijzonder vindt.

Waar

2. Stel jezelf voor en vraag dingen als: Heb je broers en zussen? Wat is je lievelingshuisdier? Naar welke muziek luister je graag?

ad?

maak e o H j

“Stapelverliefd wil zeggen dat je heel graag op elkander gaat liggen. Vandaar het woord stapelverliefd.”

nma ede ker

1. Heb zelfvertrouwen. Geloof dat je magnetische krachten hebt.

De hoedenm

r zegt: ake

a a n t ? e h e

De hoed

-5-


BESTE VRIENDIN VERTELT GEHEIMEN DOOR

Hallo Lisa, ik heb een vriendin di en we kkunnen niet zonder elkaar. Maar soms is ze boos, dan gaat ze de volgende dag naar iemand en vertelt al mijn geheimen. Wat moet ik doen om haar te stoppen?

LISA SPREEKT!

Wat fijn dat je een beste vriendin hebt. Jammer dat ze zomaar je geheimen doorvertelt. Dat doen goede vrienden niet. Ik begrijp je zorgen.

VRAAG HET AAN LISA

DIT IS DE ENIGE ECHTE YETI-HELPRUB RIEK VOOR TIENERS IN NOOD. ELKE MAAND BEANTWOORDT LISA JOUW VRAGEN. BEANTWOORDE VRAGEN EN BRIEVEN VIND JE OOK OP WWW.YETI.BE

LISA TIPS

• Stel jezelf de vraag wat jij van vriendschap verwacht? Hoe gaan goede vrienden met elkaar om? • Praat met je vriendin. Vertel eerlijk wat je niet fijn vindt. Zeg: “Ik vind het niet fijn als jij geheimen verklapt.” Zeg niet: “Jij bent een roddeltante.” • Zeg dat je wil dat ze ermee ophoudt. Na zo’n gesprek weet je weer beter waar je aan toe bent. Hopelijk verandert ze haar gedrag.

TE SLIM EN DEPRI?

Hey Lisa, ik ben heell slim. l ((Mijn IQ is 136). Maar ik voel me zo alleen. Zeker als ik in bed lig ... Soms denken ze dat ik uitgesloten word als ik alleen wil zijn en dan vraagt iedereen wat er is. Ik haat het! Ik word er alleen maar depri van. Is dat mijn schuld? Help me!

LISA SPREEKT!

AAN! IS U R K ? T S A P A IS L WELKE obleem? r: terecht met mijn pr l of stuur een mail naa aan 15 - 1210 Brusse HELP! Waar kan ik II-l ert Alb ld. Lisa g de nin Ko han i be k Yet elij a uw Lis tro r: een brief naa brief wordt ver Stuur nnummer. Je de saxofoonklas. ld je adres en telefoo chtencommissaris in help@yeti.be. Verme ts rar en de Kinderre Ge rjan te passen). Ma jde ge dzi olo bla ekort om op deze zit met kinderpsych worden een beetje ing ils ma en n eve bri (Sommige ln op nummer 102. Be r-en Jongerentelefoo de Kin de tis gra l Be Praten? op zondag. 16u tot 22u, behalve len kan elke dag van

-6-

Je begrijpt veel en je denkt snel, maar daardoor ben je misschien ook heel gevoelig. Misschien verveel je je als de mensen rondom jou trager denken en leren dan jij. Niet iedereen begrijpt je gedachten en je humor. Voel je je daardoor eenzaam en anders dan de anderen? Vind je het daarom fijn om je terug te trekken? Hoogbegaafde tieners voelen zich vaak eenzaam. Het is niet vreemd en zeker niet jouw schuld.

LISA TIPS

• Klik naar www.iequ.nl, een website voor hoogbegaafde tieners. Zou je graag met iemand praten die meer weet over hoogbegaafdheid? Vraag aan je ouders of ze met jou naar een kinderpsycholoog gaan. Die kan je helpen om er gemakkelijker mee om te gaan.


Kijk nog eens goed rond, want jouw lagere schooltijd is bijna voorbij! 1 “SHALOM! WIJ ZIJN CHARLOTTE EN YANIV, JULLIE GIDSEN. Welkom in ‘Tachkemoni’, een school voor joodse kinderen. Niet op de knopjes in de bus duwen, dank u!”

3 CHARLOTTE: “DE BOEKEN ACHTER ME ZIJN HEEL BELANGRIJK: HET ZIJN GEBEDSBOEKEN. We gebruiken ze in de synagoge en in de klas. We bidden ’s ochtends ook. Als we het boek weer wegzetten, geven we er een zoentje op.”

2 CHARLOTTE: “DIT IS ONZE SYNAGOGE, hier komen we minstens 1 keer per week om te zingen, te bidden en te luisteren naar de leraar. De jongens dragen een kippa – een keppeltje. Dat is een klein hoedje. De meisjes moeten enkel iets op hun hoofd dragen wanneer ze gehuwd zijn.”

4 CHARLOTTE: “1 KEER PER MAAND KOMT DE BIB-BUS ONZE SPEELPLAATS OPGEREDEN. Dat vind ik veel te weinig. Ik lees heel graag. Meiden-en magieboeken in het bijzonder. Yaniv leest helemaal niet graag, tsss...”

5 YANIV: “ONZE SCHOOL LIGT IN DE STAD. We hebben weinig bomen op de speelplaats. Een stadsschool heeft ook voordelen hoor: de winkels, het park en restaurants zijn vlakbij en in de stad krioelt het van de mensen. Dat is zooo gezellig.”

7

6 CHARLOTTE: “IN ELKE KLAS STAAN COMPUTERS. Veel ‘oude’ vrienden ontmoet ik in mijn mailbox. Ik speel ook spelletjes, onderhoud mijn klupkot op yeti.be en praat met vrienden en familie uit heel de wereld via Skype.”

YANIV: “JE LOOPT HIER SCHOOL VAN KLEUTER TOT EUHM, ‘BIJNA-VOLWASSENE’. Volgend jaar gaan we naar het middelbaar. Ik ben dol op deze school. Ik denk wel dat het moeilijker wordt. Vooral voor wiskunde houd ik mijn hart vast.”

-7 -


ZES

DE DE BESTBEWAARVER MEN O GEHEIM IR IR HET SECUNDA

G t e H

R A A V E

van h

“ONZE JUF MAAKT ONS NU AL BANG VOOR HET MIDDELBAAR”, ZEGT ROBI N. “ZE ZEGT DAT JE DAN WEL 30 PAGINA’S MOET LEREN VOOR ÉÉN TOETS. ENBAAJOT!* IK VIND LERE N LEUK.” BINNENKORT MOET JE EEN NIEUWE SCHOOL KIEZEN. MAAR WAT WEET JIJ OVER HET SECUNDAIR? Enbaajot!*: Hebreeuws voor ‘geen probleem’

... IN HET SECUNDAIR ...

R! SCHRAPPEN MAA

-8-

... MOET JE MINDER LEREN. kken, zoals

va “Je hebt meer en biologie. a chemie, fysic thuis ook al Joepie! Ik doe ijn microproefjes met m . Soms snijd et nc scoop en pi n kever of een ik wel eens ee fen nu al slak open. Ik oe later legerwant ik word ) dokter.” (Robin

WAAR - NIET WAAR

. ... K KOS T NAAR S OOL SCH G GAA N VEEL G D. GEL

“Je moet je eigen boeken en schriften kopen. En een duur uniform. Ook studiereizen en kopieën moet je zelf betalen. Op schoolreis gaan naar Israël kost ook al veel geld. Ik zal vooral mijn vrienden missen.” (Lara)

WAAR - NIET WAAR

... H HEB JE V VOO R ELK VAK V EEN L LERAAR.

“Voor elk vak heb je wel een “V andere leraart. Dat is leuk en zorgt voor afwisseling.” (Elsa) “Een juf noem je mevrouw en een meester meneer. Als een leraar ziek is, krijg je studie. Ik denk wel dat ze er strenger zijn.” (Eleonor)

WAAR - NIET WAAR


ELB A

AR

IN HET SECUNDAIR KRIJG JE LEERBOEKEN VANEN WAAR OF MEER DAN 300 BLADZIJD NIET WAAR MAG JE TIJDENS DE LES WAAR OF GEEN VRAGEN STELLEN NIET WAAR MOET JE VOOR ELKE LES WAAR OF NAAR EEN ANDERE KLAS NIET WAAR BEWAAR JE JE SCHOOLWAAR OF NIET WAAR GERIEF IN EEN LOCKER WAAR OF KRIJG JE ELKE DAG NIET WAAR EEN TOETS WAAR OF KAN JE STRAFSTUDIE NIET WAAR KRIJGEN WAAR OF ZIJN DE SCHOLEN ZO GROOT NIET WAAR DAT JE KAN VERDWALEN WAAR OF KRIJG JE TONNEN NIET WAAR HUISWERK

. ... M G JE MA TIJDENS T DE PAUZE NIET MEER SPELEN.

“In het middelbaar mag je tijdens de middagpauze naar huis gaan of gaan eten waar je wilt. Tijdens de speeltijd spelen ze niet, maar ze hangen, praten of studeren. Waw!” (Elsa)

WAAR - NIET W AAR

. ... K KRIJG J BIJNA JE N NOO IT S AF. STR

“Als straf moet je nablijven. “ Of je moet een hoop straf schrijven. Dat hangt ervan af hoe lief je leraar is. Ze kunnen je zelfs van de school sturen. Brrrr...” (Ivana)

R WAAR - NIET WAA

Al deze dingen hoor je wel eens zeggen op de speelplaats. Ze zijn daarom niet altijd waar. Maar wat er in het secundair echt gebeurd, ontdek je pas in het secundair.

het M IDD

Zit je in de zesde klas en weet je no g niet naar welke «grote school» je volgend jaar gaat? Bestel dan gr atis de brochure wa ar in alle middelbare sc holen in je buurt sta an. www.ond.vlaande ren.be/ onderwijsaanbod

... LEER DE WERELD . KENNEN verhalen

ffe “Ik hoor stra “ rizen naar Tu re over verre o t he In enland. kije of Griek ust op gaan we middelbaar En . itz Auschw diereis naar n uitwisselinge k we doen oo doo -j et n van ni met leerlinge ) te (Charlot se scholen.”

WAAR - NIET WAAR -9-


DE HELD VAN SHNEOR Elke maand gaat Yeti op zoek naar de uitblinker in jouw leven. Vandaag vertelt Shneor uit de Yetiklas naar wie hij opkijkt.

IE W H S E J KEN!

De held van Shneor is de president van de V.S.: Barack Obama

WAAROM? Hij is mijn idool. Hij heeft veel lef. Hij wil Amerika veranderen. Ik ken zelfs stukjes van zijn speech. Ik lees ook graag over de United States of America. Het leukste vind ik het Vrijheidsbeeld.

EN IK? Obama heeft ook twee dochters. Ik zou zelf ook wel de zoon willen zijn van een president. Dan zou ik mijn geld en spullen delen met anderen.

LATER? Ik wil later zelf president worden van Canada, dat is mijn geboorteland. Mijn familie woont er. De mensen zijn daar heel erg lief. Als eerste zou ik alle oorlogen stoppen. Ik zou kinderen leren om voor zichzelf op te komen.

KARAKTER Hij moet een echte leider zijn. Dat ben ik ook. Mijn vrienden volgen me wel. Ik help anderen op de speelplaats en wijs ze de weg. Ik was vroeger ook de leider van ons clubje.

JE D L ME LD! HE

WIE IS JOUW HELD? Doe zoals de Yetiklassers en vertel wie jouw held is. Mail naar redactie@yeti.be of doe de heldenpoll op www.yeti.be/poll. De held van Tycho heet Brad Pitt. • De held van Reinout heet Lionel Messi. • De held van Elize heet Mega Mindy. • De held van Loes heet Lady Gaga. • Mijn held heet ..................... -10-


OOIT xxx GELOGEN? xx: “xxxx.”

Glenn: “Toen ik vijf was, heb ik een keer mijn haar geknipt. Mijn mama vroeg heel boos “Wie heeft dat gedaan?” Ik zei - met de haren voor m’n voeten en de schaar in de hand - dat ik van niets wist. Dat eindigde dus met een dubbele straf.”

Roy: “Ik mocht ijsjes gaan halen. Papa gaf me 50 euro mee. Ik kocht er een Playstationgame mee en zei thuis dat ik het geld verloren was. Toen mijn papa het nieuwe game zag, kreeg ik twee maanden Playstationverbod.”

David: “Na een moeilijke toets zei ik thuis dat ik 50 op 50 had. Iedereen heel tevreden. Toen uitkwam dat het 35 op 50 was, kreeg ik boze reacties. Stom want eigenlijk was die 35 zo slecht nog niet.”

MIJN ENGSTE DROOM? Amour: “De hele stad is in paniek. Het is oorlog. Dertig terroristen vallen mij aan. Ik schiet ze allemaal dood.”

Charlotte: “Ik zit in een circustent. Er ontstaat brand. Iedereen vlucht. Een oude mevrouw komt naar me toe. Ze heeft brandende ballen vast. Ze zegt dat ik gered ben als ik ze opeet. Ik slik het vuur door. Ik krijg erge buikpijn. Die voelde ik nog toen ik wakker werd.”

Elsa: “Samen met mama, broer en zus zit ik in een vliegtuig. Plots zijn er kapers met wapens. Ze schieten mijn zus dood. Verschrikkelijk. Ik ben bang. Iedereen is bang. Toen ik wakker werd, voelde ik me nog bang.”

liegen. En dat is geen leugen. Want als je betrapt wordt, voel je je niet goed. De waarheid is de waarheid en met liegen riskeer je dub-bele straf.”

Daphna: “Ik loop. Ik loop. Ik loop door een soort woestijn die in brand staat. Ik blijf lopen want ik ben op de vlucht voor een kind achter mij met een mes. Dat is een echt akelige droom.”

Dit is een leugentje van mij:: ...........................

Mijn engste droom: ...........................

Idan: “Ik probeer niet te

-11-


STOER VOORAAN, KLAAR OM DE EERSTE KLAPPEN OP TE VANGEN OF BIBBEREND ACHTERAAN, BESCHERMD EN EN LLIE IEFFSST O ON NZ ZIC ICHTBAAR? WAAR STA JIJ ALS ER IETS MEGA FREAKY SPANNENDS GA GAAT AT GE GEBE BEUREN EN?

KOMT BOOS 1. BRULLENDE BRUNO NAAR JE TOEGELOPEN. naar hem. ● A.Ik lach vriendelijk toiletten. ● B. Ik sluit me op in de n Bruno. ● C.Ik krijg rammel va

2. JE STAPT DOOR EEN DONKERE GANG EN IEMAND ROEPT “BOE!” . ● A. Ik reageer niet. ● B. Ik voel mijn hart keihard bonzen. ● C. Ik gil.

3. DAAR! ACHTER JE ! EEN SPIN! ● A. Ik trap ze plat. ● B. Ik ben baaaaa ng. ● C. Ik pak de spin en zet ze buiten.

-12-

PORT. LECHT RAP S N E E T B 4. JE HE uil en huil. h n e il u h het ● A. Ik en plan om e k a a m ● B. Ik en. beter te do m. en problee e g ie z Ik ● C.


ENT ... EEN IN EEN T LL A S T H C A N 5. ’S ker van ele nacht wak h e d g li Ik . ●A kraak. geritsel en ge eg te er de angst w e b ro p Ik . B ● elf. at tegen mez zingen en pra ri ben. dat ik op safa m o ro d Ik . C ●

-13-

OR? 6. HORROR OF HUM al drie ● A. Ik heb Saw VI keer gezien. ar ● B. Ik kijk enkel na Disney Channel. Borat. ● C. Ik ga plat voor

7. JE HEBT HOOGTEVREES VANAF... ● A. 2 cm. ● B. 2 meter. ● C. 2 kilometer. + ........ 1. a=1 1. 2. a=1 3. a=2 4. a=3 5. a=3 6. a=1 7. a=3

b=3 b=2 b=3 b=2 b=2 b=3 b=2

c=2 = ........ c=3 = ........ c=1 = ........ c=1 = ........ c=1 = ........ c=2 = ........ c=1 = ........

TEL JE PUNTEN! HOE BANG BEN JIJ? 17-21: BANGE MUIS

nieuwe Je voelt je niet goed in g ns plan. w t alles volge situatiess. Je wil r wilSoms zou je onzichtbaa veilig als len zijn. Je voelt je pas droomt wel iemand je beschermt. Je durft doen. eens dat je alles anders

12-16: RAVE BR RUPS

7--11: BRIESENDE KAT

neemt geen Je bent in evenwicht. Je je meer en zotte risico’s. Soms zou ar omdat anders willen doen ma ct zal zijn, je niet weet wat het effe normaal. doe je liever gewoon en t mis kan Je houdt rekening met wa trouwbaar. gaan en dat maakt je be

t leven is e kent geen gevaar. He Je oruit met de één grote uitdaging. Vo é pper. Soms geit. Je bent stoer en da g jezelf in ga je te ver en breng je g voor anderen gevaar en maak je het g t er wel van onaangenaam. Je houd o en. m anderen te bescherm om


Helemaal gratis!

YETI LIEGT NOOIT!

WIN EEN ECHTE PRINS!

DE VRIENDSCHAP IS VERPEST WELKOM IN YETI’S EIGEN NIEUWSTE RODDELRUBRIEK

HANS & GRIETJE

EXCLUSIEF

ZUS VAN SCHONE SLAAPSTER GETUIGT.

PINOKKIO REAGEERT:

“IK HEB GENOEG VAN AL DIE LEUGENS OVER MIJ IN SPROOKJESBLADEN.”

PIJNLIJK!

VLAMMENDE RUZIE, KWETSENDE WOORDEN

TANDENFEE IS WOEDEND NA GEVECHT MET GOEDE FEE -14-

POLITIE ONTRUIMT PEPERKOEKENHUIS NA KLACHT VAN BUREN


YETI SPROOKRUBRIEK - DIEREN RODDELEN NIET!

SNEEUWWITJE WIL ALLEEN ZIJN Enkele maanden geleden werd Sneeuwwitje gezien op het strand van Benidorm. “Ik kon niet langer overweg met die zeven dwergen. Wat wil je? Ze stinken en zingen de hele dag van die achterlijke liedjes. De Hai Ho’s kwamen mijn oren uit. De toverspiegel raadde me deze plek aan toen ik vroeg: “Spiegeltje aan de wand, waar ligt het mooiste strand?” ar  waar -  niet wa

ar  waar -  niet wa

LAG ALLEMAAL SPROOKJESKANAAL

ROODKAPJE EN WOLF ZIJN EEN STEL De sprookjessterren Roodkapje en de Wolf zijn getrouwd. Het huwelijksfeest vond plaats in intieme kring, in het grote bos. Op de vraag wat hem zo aantrok in Roodkapje antwoordde Wolf: “Is ze niet om op te eten?”. Haar zus Dampkapje en buurman D. Jager waren de getuigen op de plechtigheid. Knir, Knar en Knor waren niet uitgenodigd. ar  waar -  niet wa

R SPROOKJESFIGUUR OPGEPAKT - KIKKER IN OPSPRAAK DOOR KU

ar  waar -  niet wa

HET LAATSTE NIEUWS UIT SPROOKJESLAND - ACHTSTE DWERG PLEEGT OVERVAL, SNEEUWWITJE REAGEERT NIET - ALI-BABA ONTDEKT DE 41STE ROVER, NIEMAND WEET WAAROM - KABOUTER PLOP WIL OOK EEN SPROOKJE WORDEN - PRINSES VAN ERWT SLAAPT OP BOON! -15-


-16-


VRAAG HET AAN JOS DOOR IKS IKSMANS - ECHTE NAAM EN ADRES BEKEND BIJ DE REDACTIE

MOET IK ALLES ZOMAAR VERTELLEN OP DE YETI-SITE? MAG IK MIJN HOTMAILADRES OP DE YETI-SITE ZETTEN? SOMS VRAGEN ZE HET GEWOON AAN MIJ! OOK OM TE CHATTEN WILLEN ZE DAT IK MIJN CHATNAAM GEEF. IS DAT... GEVAARLIJK?!?

ANTWOORD VAN JOS

LIGGEND FRIETEN ETEN IS ONVOORZICHTIG. STAAND SLAPEN TUSSEN BRUINE KOEIEN IS NIET ONGEVAARLIJK. GLIMLACHEN NAAR NAAKTSLAKKEN IS RONDUIT LEVENSBEDREIGEND. MAAR JE NAAM, ADRES EN ALLE ANDERE GEGEVENS ZOMAAR ONLINE ZETTEN, IS DÀT GEVAARLIJK?

JAZEKER. WAAROM? JE WEET NOOIT PRECIES WIE ER MEELEEST. MENSEN KUNNEN JE ADRES GEBRUIKEN EN JE OVERLADEN MET DE GROOTSTE ONZIN. ZE KUNNEN JE STALKEN (LASTIGVALLEN), OP HET NET EN IN HET ECHT. DAT WIL JE NIET.

Dat van mij : krijg je zo be! rambo@yeti.

DE TIPS VAN JOS

VOOR OP DE YETI-SITE • WISSEL NOOIT PERSOONLIJKE GEGEVENS UIT VIA DE SITE. DAT IS ONVEILIG. GEEF ZEKER GEEN ADRES, GEEN TELEFOON - OF CHATGEGEVENS. • BEHANDEL ELKAAR MET RESPECT. • GEBRUIK GEEN SCHELDWOORDEN OF VIEZE TAAL. • BELEDIG NIEMAND EN DOE GEEN RACISTISCHE UITSPRAKEN. • HET YETIFORUM IS GEEN CHATBOX - VERWACHT NIET DAT IEDEREEN METEEN OP JOUW BERICHT REAGEERT. • DENK NA OVER WAT JE POST - VEEL MENSEN LEZEN MEE. WIE WEET OOK JE OUDERS OF JE LERAAR, OF IKZELF: DE ENIGE ECHTE JOS. HAH! Jos, uw mailadres of ik schiet in uw apPel!

Een beEtje lager mikKen, zoetje. Mijn zoOn, die apPel is beveiligd met eEn wachtwoOrd.

Heeft iemand de site gekraakt, dan heeft uw muis niet goed gewaakt. -17-


Alle rechten voorbehouden. www.mcescher.com Ho M.C. Escher’s “Relativiteit” © 2010 The M.C. Escher Company B.V. - Baarn - Holland.

w je vertrou tbaldeze voe a? ?J trainer nel s k ij K Nee? 22! a in g a op p

TEKEN JE MAFSTE DROOM EN Wat klopt er niet op deze plaat? Waar beginnen de trappen? Waar gaan ze heen? Het lijkt een doolhof zonder eind. Droom jij soms dat je ergens heen moet en er nooit geraakt? Droom jij vaak dingen die niet kloppen? Maak een tekening van je gekste droom en zend je werk naar: YETI - MIJN MAFFE DROOM - Koning Albert II-laan 15, 1210 Brussel en win een T-shirt van Yeti. De Nederlander Maurits Cornelis Escher (17 juni 1898 – 27 maart 1972) was een kunstenaar die bekend stond om zijn houtsneden en houtgravures waarin hij vaak speelde met ‘de oneindigheid’. Als kijker word je meegezogen in zijn werk. Hij zet je ogen voor schut en doet je hersenen tollen.

-18-


het geheim van goede Leer h oorden zoals ‘je hebt antwo j ’ en ‘ik wil rechter gelijk worden’.Vergeet ‘duheuh’ en ‘Kweenie’!

WAAR WAS JE? “Gisteren ging ik na schoO s l nog met AnNa naAr het park. ZomaAr wat rondhangen. ro VoOr ik het wist w was het al donker en fietste ik snel naAr h huis. Mama zei: ‘ Ik ben ongerust on . WaAr was je?’

Fout antwoord

Beter antwoord

Schitterend antwoord

‘Ergens.’

‘Ik heb eEn natuUrwandeling gemaAkt. Nu voel ik me helemaAl opgekikKerd en klaAr voOr mijn huiswerk.’

‘Ik was nog even met AnNa in het park om wat bij te babBelen. We hadDen alLebei eEn rotdag op schoOl. Het moest er eEns uit. En ja, gewoOn de tijd vergeten. MaAr nu zijn we weEr helemaAl opgeladen voOr morgen.

Paniekman zegt: Klink wat overdreven, maAr met het toverwoOrd huiswerk scoOr je.

Paniekman zegt: PraAt met je ouders over hoe je je voelt op en na schoOl. Zo krijgen ze meEr vertrouwen in je. En mag je meEr dan anders. Ze weten nu imMers waArom je wegblijft.

Paniekman zegt: Dit is eEn zeEr vaAg antwoOrd, voOral als je je verdacht gedraAgt. Je ouders zulLen denken dat je iets te verbergen hebt.

-19-doehetzelfrubriek

RS. DEZE MAAND WORD JIJ EEN VLUCHTE ELKE MAAND ZEGT YETI: DOE IETS! WANT TIENERS ZIJN FIKSE ELD MET JE VERVELING. WAT? NU AL VERVE LING UIT HET LAND ‘QEENIWADOEN’. EXTREEM VERVELEND ETI.BE TIEY REDAC NAAR S KLAAR? STUUR JE FOTO’

1 Fiets naar een klasgenoot. Zeg dat je je verveelt. Fiets samen naar de volgende. Ga met drie verder op pad naar de volgende. Eindig met 22 bij het pleintje. Speel voetbal.

4

3

2 Klus! Vraag je ouders om een job. Zeg dat je spaart voor je toekomst. Sluit een deal om je zakgeld te verhogen. Of schenk je klusgeld aan een goed doel.

Kleef heel het huis vol post-its met opdrachten en tekeningetjes voor je kleine zus, je pa en je ma. Als er niemand thuis komt vanmiddag: voor jezelf.

Kruip op zolder en ga terug naar je zalige, onbezorgde kleutertijd. Die trein werkt nog! Die pop moet verschoond! Breek open die verkleedkoffer! Sluit je af van de wereld en geniet.

FIKS JE VERVELING!

Verveling is de normaalste zaak van de wereld. Het is dàt moment waarop arop je nog niet weet wat je gaat doen. Gun jezelf dat kwartier rondlummelen dlummelen per dag. Weet je het daarna nog niet? Klik door naar www.yeti.be/drukaf

5 -21-


Yeti’s Wie kan je vertrouwen?

WEL - NIET te ve rtrouwen

De schoolkok met een snotvalling.

Schrap wat niet past bij de volgende personen!

WEL - NIET

te vertrouwen

De skimonitor die altijd in het gips ligt.

WEL - NIET

te vertrouwen

WEL - NIET

te vertrouwen

De ijscoman die ook wc’s ontstopt -22-

De leraar met de grote oren.


pagina Wie over blijft is jouw vertrouwenspersoon.

Vertel hem al je geheimen. Sssst!

WEL - NIET

te vertrouwen

WEL - NIET

te vertrouwen

De berggids die op krukken loopt.

De vliegtuigpiloot die met een witte stok in de vertrekhal staat.

WEL - NIET

te vertrouwen

WEL - NIET

te vertrouwen

De DOKTER die zelf niet zo gezond is

De PIZZAFOON die altijd bezet is. -23-


L TSTE ZEGEL NS LAATSTE BOO E KA M - LAATSTE OPROEP - LAATSTE KANS - L T S T AATSTE - LAA ZEGEL ROEP P - LAATS O TE BOO AATSTE M-L

OE P-

SAN EK TST AATSTE ZEGEL - LAATSTE BOOM - LAA

LAATSTE OPR

TSTE BOOM - LAAT NS - LAATSTE ZEGEL - LAA

ATSTE OPROEP LAA

Wil jij vier dagen in de bossen hossen? Eten maken op een kampvuur? Een BBQ in openlucht en wandelen op een mostapijt? Knip dan nu de laaste gouden zegel uit deze Yeti. Kleef hem samen met de zegels uit de vorige nummers op de deelnemerskaart die in het septembernummer zat. Of die je print vanaf www.yeti.be/drukaf. Stuur zoveel kaarten als je wil. Eén klas wint alles: busreis, eten, boomhutbouwhulp enzovoort.

E jonge Een j Viking Viki moet met een wilde ild draak vechten om te bewijzen dat hij zijn vader als stamhoofd kan opvolgen. Maar hij sluit vriendschap met een gewonde draak en dat zet zijn wereld op zijn kop. Vanaf 31 maart in je plaatselijke filmzaal.

AA

ST - LAAT E KAN ROEP S-

L

ste sticker v laat an de de is

tactie. Voor m e e mhu r in oo fo zie ti b ye

Di t

OP

6

Stuur een kaartje met jouw draak voor 8 april naar YETIDraak, Koning Albert II-laan 15, 1210 Brussel en win een vikinghelm, een gsm-houder en een vlieger.

L EGE - LAATSTE BOOM - LA ATSTE OPR EP - LAATSTE KANS - LAATSTE ZEGEL - LAATSTE BOOM - LA STE Z ATSTE O LAAT NS E KA ATST P - LA PROE STE O

GA VAN 25 TOT 28 MEI OP AVONTUUR. SAMEN MET JE KLAS, JE JUF EN JE MEESTER BOUW JE DRIE DAGEN AAN EEN BOOMHUT. DE LAATSTE NACHT MOGEN DE DAPPERSTEN ER IN SLAPEN.

LAA TST EK A

WIN EEN BOOMHUTVAKANTIE

drukaf be/ ti. ye How To Train Your DragonTM & © 2009 DreamWorks Animation LLC. All Rights Reserved.

Yeti, maandblad (verschijnt niet in mei, juli en augustus), jaargang 9 nr. 75 - afgiftekantoor 3200 Aarschot 1 - Erkenningsnummer: P409041 - tijdschriften - toelating gesloten verpakking - 3200 Aarschot - BC 6578 YETI - Koning Albert II-laan 15 - 1210 Brussel - redactie: tel. 02 553 96 86 - e-mail: redactie@yeti.be - abonnementen: tel. 02 553 95 07 - fax 02 553 96 85 - e-mail: info@yeti.be, website: www.yeti.be Yeti is een gratis en verschrikkelijk blad dat maandelijks komt grommen. Het is een uitgave van het Vlaams ministerie van Onderwijs en Vorming. De school kan het blad gratis aanvragen voor alle leerlingen van het vijfde en zesde leerjaar. Een persoonlijk abonnement kost 8 euro. Yeti is het stoute broertje/zusje van Klasse voor Leraren, Klasse voor Ouders en Maks!

Hoofdredacteur: Leo Bormans  Eindredactie: Dirk Neyens, Wouter Kersbergen  Redacteur: Bavo Wouters  Secretariaat: Bavo Wouters, Souadia El-Moussaoui  Vormgeving: Peter Mulders, Tim Sels, Mieke Keymis  Sites en multimedia: Michel Aerts, Toon Van de Putte  Cartoons: Nix, Schoofs  Klasse en Yeti zijn teamwork. De hele ploeg vind je op www.klasse.be  Verantwoordelijke uitgever: Jo De Ro, Koning Albert II Laan 15, 1210 Brussel.