Yeti 73

Page 1

Verschrikkelijk Tijdschrift januari 2010 - nr. 73

e MafF s tje tes

s e j t e l l e p S top 10

krijg de kleure!


Wie?

A誰cha

Wat?

Journalist worden. Net als Geronimo Stilton.

Waarom?

Ik ben al fan van in het tweede leerjaar. Geronimo is soms bang maar heel dapper als het om nieuws gaat. Net als Geronimo ben ik ook een fan van kaas, vooral Franse kaas.

Later?

Eerst ga ik alle boeken van Geronimo lezen. Dat gaat snel. En later schrijf ik mijn eigen artikels voor mijn eigen Wakkere Muizenkrant. Piep!

Wat moet een journalist kunnen? Kleur de vakjes. ALTIJD DOORZETTEN JE KUNNEN INLEVEN GOED SCHRIJVEN DAPPER ZIJN FANTASIE HEBBEN

-2-

Joan


Maxime

januari 2010

KLEUR JE COV ER! 1 = geel / 2 = blauw 3 = rood / 4 = groen

nummer 73

Zeg niet… “Tom is een smurf.”, maar zeg: “Hij is een boom van een vent, t, maar ma te kort afgezaagd”. “Daphnes haar aar is schee scheef geknipt”, maar zeg: “Zij heeft een Nike-logo Nike-lo in haar nek laten scheren. scheren.” “Laura aura heeft een snor”, maar zeg: zeg “Laura werkt de verschillen tussen ma man en vrouw weg.”

Hoevee piercings tel je Hoeveel in deze Ye Yeti? Stuur voor 2 februari een kaartje naar: Yet Yeti – Piercing – Koning Albert II-laan 15 – 12 1210 Brussel of mail naar win@yeti.be na

Jeniffe er

M Maak kans op deze namaak piercingset. Fop je vrienden pi en laat je ouders eens goed llachen. achen. a Ook leuk voor carnavval of op saaie familiefeestjes.

DEZE MAAND IN YETI NEE ZEGGEN was nog nooit zo gemakkelijk - p12 LISA kan je vertrouwen - p6 EEN KONIJN is sneller dan je denkt - p7

DEZE YETI KWA M OP 4 JANUARI OP JE SCHOOL. DE V OLGENDE YETI KR IJG OP 11 FEBRUA JE RI

JE SPEELPLAATS zal nooit meer hetzelfde zijn. - p22 20 VRAGEN om te scoren bij je ouders ers - p20

- 3-


DOKTERTJE SPELEN! 1. KLEURTEST Wat zie je? Zie je het Yeti-logo? Dan heb je een goed kleurenzicht. Zie je geen Yeti-logo? Dan ben je kleurenblind. Laat je ogen testen.

2. GETALLENTEST 728345736 Geef jezelf 15 seconden om dit getal van buiten te leren. Sluit Yeti, wacht een minuut en schrijf het dan op. Helemaal juist? Sterk geheugen! Niet helemaal juist? Normaal geheugen.

3. OOGTEST Steek een vinger op en kijk er net langs. Knijp telkens één oog dicht. Bij je zwakke oog zal je vinger verspringen, bij je dominante oog zal je vinger op zijn plaats blijven.

4. OORTEST Zet je gsm op het laagste volume en vraag aan een vriend(in) telkens een stap achteruit te zetten. Tel na hoeveel stappen je niets meer hoort. Wie van de twee hoort het best?

5. OOG-HAND TEST Je vriend(in) laat een meetlat net boven je open hand bengelen en laat de lat los. Meet hoe snel jij de meetlat kan grijpen.

Oplossing: je pennenzak en maaginhoud

-4-

Marthe WAT KIJ KT DE D OKTER TIJDEN NIET* N S ZO’N ONDER A • Je len Z O EK? KR gte en ge UIS AAN wicht • Je tan den • Je refl exen • Je ma aginhoud • Je oge n • Je pen nenzak • Je kle ure • Je ore nzicht n

WAT IS HET CLB? JOS GEEFT UITLEG OP P. 17!


Heb jij dit jaar al in je onderbroek gestaan? Of moet je nog naar het medisch onderzoek met de hele klas? Doe nu al met Yeti je eigen medisch onderzoek en keur jezelf goed. Tijd om doktertje te spelen. 6. LONG-INHOUD TEST Blaas tegelijk met je vriend(in) zoveel mogelijk lucht in één ademstoot in een ballon. Hoe sportiever je bent, hoe groter je longinhoud, hoe groter de ballon!

7. VOETENTEST Sluit je ogen. Je vriend staat achter je en geeft je een lichte duw zodat je je evenwicht verliest. De voet die je als eerste zal verzetten is je beste (dominante) voet.

8. FLAMINGO-TEST Leg een boek op de grond. Probeer er met één been zolang mogelijk op te staan. Kan je het één minuut volhouden? Dan is je evenwichtsgevoel zeer goed.

9. HERSENTEST Probeer met je ogen dicht het puntje van je neus met je wijsvinger aan te raken. Zit je er twee keer na elkaar naast? Dan is er schade aan je kleine hersenen.

Silke WAAROM MOET IK OP MIJN HAND BLAZEN BIJ DE SCHOOLDOKTER? Door op je hand te blazen wordt de druk in je onderbuik groter en kan de dokter nagaan of er geen spataderen ontstaan rond je teelbal.

VOOR JONGENS

WAAROM MOET IK IN MIJN ONDERGOED? Zo kan de dokter heel goed zien of je schouders, bekken, benen, knieën en voeten juist staan. En of je sterke spieren hebt.

VOOR MEISJES

In het 5de leerjaar moet je op medisch onderzoek. In het secundair ga je in het 1ste en 3de jaar. De onderzoeken zijn verplicht en gratis.

-5-


ONGESTELD WORDEN

ADHD EN GEPEST

Lieve lisa, ik praat te snel en op school pesten ze me daar altijd mee. Ik kan er niet meer tegen‌ ik heb ook adhd. Soms begin ik tegen iedereen te roepen en dan krijg ik ook woede-aanvallen. Wat moet ik doen? Help mij!

Hey lisa, ik ben super bang dat ik mijn regels ga krijgen. Stel je voor dat ik ze voor de eerste keer op school krijg... WAT MOET IK DOEN?

Vraag het eens aan ... LISA SPREEKT!

BANG MEISJE

Dat is echt niet fijn voor je! Weten je klasgenoten wat adhd is en hoe het is om daar mee te leven? Als ze dat begrijpen, gaan ze beter met je om kunnen en minder pesten. Kan je aan je leerkracht vragen dit samen aan de klas uit te leggen? Ik begrijp dat je boos wordt als ze je pesten. Roepen is natuurlijk geen goede oplossing.

Het is heel normaal dat je bang bent om voor het eerst ongesteld te worden. Bereid jezelf goed voor. Heb je er al over gepraat met je mama?

LISA TIPS

-6-

LISA TIPS

Zeg duidelijk aan de pester dat je zijn gedrag niet fijn vindt. Negeer wat ze zeggen. Ga weg als ze niet ophouden. Speel met klasgenootjes die jou wel fijn vinden. Spreek met hen ook af buiten de school. Praat hierover met iemand die je vertrouwt. Een vriend, je ouders of je juf. Je kan ook bellen naar de kinder-en jongerentelefoon op het nummer 102. Dat is anoniem en gratis.

HELP! Waar kan ik terecht met mijn prob leem?

Maak je dat ook mee? Contacteer dan het Kinderrechtencommissariaat.

Rechten van jongeren worden overal gesch onden: op school, thuis, in je sportclub, in je buurt...

02-552 98 00

kinderrechten@ vlaamsparlement.be www.kinderrechten.be

behandeld?

oneerlijk

De eerste keer zal je merken dat je een heel klein beetje bloed verliest. Misschien voel je het ook in je buik dat er iets anders is. Als je je echt zorgen maakt, kan je inlegkruisjes dragen. Die vangen dat beetje bloed op. Steek een paar stuks maandverband in je boekentas. Dan heb je het altijd in de buurt. Maandverband verwissel je best om de vier uur.

Stuur een brief naar: Lisa - Yeti - Koning Albert II - laan 15 1210 Brussel of stuur een mail naar help@yeti.b e. Vermeld je adres en telefoonnummer. Je brief wordt vertrouwelijk behandeld. Lisa zit met kinderpsychologe Marja n Gerarts en de Kinderrechtencommissaris in de saxofoonkl as. (Sommige brieven en mails worden een beetje ingekort om op deze bladzijde te passen). Praten? Bel gratis de Kinder-en Jongerentelefoon op nummer 102. Bellen kan elke dag van 16u tot 22u, behalve op zondag.


Wat kreeg jij van je moeder mee? En van je vader?

Maar neen! Ze vragen me wel vaker hoe ik aan die huidskleur kom. Papa is Ecuadoraan, mama is Vlaams. ’t Is wel grappig hoe we hier soms mengtaal spreken: EngelNederSpaans. Of zoiets.

Elke maand stelt Yeti lastige vragen aan een ongewoon doodgewone puber. Deze maand vist Yeti naar nieuws van Maite: dansdametje, middenkind en slaapmarmot. ‘Jij hebt zo’n mooie huidskleur, Maite. Zonnebank?’

Verzamel jij iets? Waarom?

Ik verzamel postzegels. En neen, ik weet niet waarom ik dat precies doe. Ik vind niet dat je over àlles diep moet nadenken. Ik vind die postzegels gewoon leuk om te hebben. En ‘leuk’ is voor mij goed genoeg.

Ik ben het middenkind. Ik heb een oudere en een jongere zus. Soms ben ik jaloers op de dingen die mijn grote zus mag en de aandacht die de jongste krijgt. Met de oudste praat ik over het middelbaar en jongens, met de jongste speel ik. ’t Is goed verdeeld.

Wat doe jij samen met je broer of zus?

Ik heb veel slaap nodig. Uitslapen is trouwens gezond, het stond onlangs in de krant! Ik kan ook genieten van lang-zaaaaam wakker worden. Me nog een keer omdraaien, begrijp je? Mogen mensen een winterslaap houden?

Is uitslapen tijdjd jdverlies? Waarom? om om? m?

Dit is mijn levende knuffel. We passen bij elkaar: we zijn allebei zacht, lief en we hebben bruine ogen! Ik verzorg en vertroetel mijn huisdier graag. Later ga ik overschakelen van dieren naar mensen: ik wil mama worden. Laaater, zeg ik.

Wat doen jouw ouders bij een slecht rapport?

Ik weet niet wat ik later wil worden. Help! Moet ik nu panikeren? Ik doe wèl mijn best op school hoor. Voor later. Mijn mama is onderwijzeres en ze zorgt er wel voor dat we niks verknoeien. Streng? Bwah. Ze doet ook gewoon haar best.

Strips, boeken en muziek: laat me met rust als ik daar mee bezig ben! Mijn bed is de ideale plek om te lezen: mijn lees-nest! Mijn jongste zus slaapt boven me in het stapelbed. Zolang ze niet teveel woelt, kan ik zalig wegdromen in verhalen.

Wat is jouw ‘rust’- moment?

Op welk dier lijk jij? Waarom? Zorg jij voor iets of iemand?

-7 -


Š Paramount

Tuur

-8-

Charlotte

Fabian

Toon

Lothar


1. Zucht. Je zig. k urlijk! 2. Ja, natu at je haar broer leu d m 3. Enkel o vindt.

E RAAGT J V E M I X 4. MA AR. en uit. SCHA an iedere

alles a 1. Je leent r leen je niet graag aa 2. Een sch t. uit. is, mag he r u u b je hij 3. Omdat

t he 1. Je maak goed. je slecht. 2. Je voelt dan? 3. Pffft. En

AAT MET R P R E F I 7. JENN ig. AXEL. t niet prett da 1. Je vindt len. ee babbe m t a a g 2. Je f. f. e wacht a 3. JJe

c=3 b=2 c=1 b=2 c=1 b=3 c=2 b=1 c=1 b=3 c=1 b=3 c=2 b=3

T OF JE G A A R V 3. SILKE SPELEN. KOMT was net zo goed be-

T UZIE ME R T B E H 6. JE SIMON. t straks wel weer

1. a=1 2. a=3 3. a=2 4. a=3 5. a=2 6. a=2 7. a=1

mag 1. Van jou meedoen. ij meespelen. ag h 2. Straks m spel is al bezig. et 3. Sorry, h

HOE VRIENDELIJK? BEN JIJ TEL JE ! PUNTEN

AN WIL A I T S A B 2. SE EN. MEESPEL iedereen altijd

t dat de ju 1. Je zorg t. weten kom men met Yoni aan t he sa 2. Je zegt de juf. kt Yoni. 3. Je verkli

VUUR

h t mee. 1. Je lacht it je er nie es. e o m e b 2. Je tilletj het haar s 3. Je zegt

N HEEFT EE DE JUF I N O Y . 5 D VAN POTLOO EN. te GEBROK f het nooit

: oor ieder21 –een1w8 arm hart v hele Je hebt ijn van de ilt vriend z d uit. Het is een. Je w n sluit niema ben. wereld. Je urt te heb u in de bu fijn om jo

EEN MAAKT N E E L E 1. ANN IJFFOUT. SCHR aar uit.

1: W een 17 –t sn1 n. Je bent el vriende n. Je Je maak je vriende end voor angoede vri Probeer v voor hen. ken. maakt tijd end te ma nieuwe vri daag een ATER

IJS 10 –el m7aa:r het lukt niet altuijdo.m Je wil w jk voor jo gemakkeli et Het is niet n willen. Z at andere l te weten w eerste stap. Voetba de Laat vandaag n de kant. pporter aa mee of su er bent. zien dat je

E T H C E N E E K I N BE

? D N E I VR

-9-


MIJN HELD

DE HELD VAN LISE HEET MOEKE LOES, HAAR MAMAIDOOL. WIE IS JOUW HELD? WIE? MOEKE LOES. “Ze heet eigenlijk Lutgard maar ze vindt Loes mooier klinken. Loehoes! Klinkt vlot, hé.”

WAAROM? DAAROM. “Moeke is er altijd voor mij. Ik hoef maar te piepen en ze vliegt rond voor mij. Tijdens de toetsen zegt ze al haar vergaderingen af om mij te helpen bij het studeren. Ze is als een echte vriendin!”

SAMEN? AMEN. “We delen samen een dagboek. Dat bewaar ik onder mijn kussen. We schrijven elke dag wat er gebeurd is. We hebben geen geheimen voor haar. Een dagboek voor twee is heel speciaal. Je leert mekaar door en door kennen.We gaan ook samen baantjes trekken. En na het zwemmen samen een frisse Fanta. Heerlijk.”

LATER? VERDIENEN. “De job van moeke wil ik later ook wel doen. Het verdient goed en je leert veel mensen kennen. Ze heeft een vertaalbureau. Ik doe ook heel graag talen. Als ik genoeg Frans kan, mag ik met mama naar Parijs.”

SPIEGELBEELD? AH JA! “Ik ben mama’s spiegelbeeld. Ik hou net als haar enorm veel van kinderen. Op school speel ik vaak met Siebe, mijn lievelingskleuter. Kinderen zijn zo grappig.”

SUPER KARAKTERTREK? TROUW. Wat ik schrijf in ons dagboek, blijft onder ons. Ik kan ze echt vertrouwen. Ze gaat niet ‘s morgens bij de kapper vertellen dat ik gisteren met... euh, Yeti, en ik ga dat ook niet tegen jou vertellen, hé.“ -10-


Wat maakt je boos?

Wat wil je vergeten?

Zita: “Ik word boos als ze me willen pesten. Zodra ik iets over een jongen zeg, beginnen ze te roepen dat ik verliefd ben. Dat is zo flauw.”

Wout: “Als kleuter heb ik ooit eens een autootje meegenomen uit de naschoolse opvang. Ik had er nadien zo’n spijt van dat ik niet wist wat ik moest doen. Ik kon niet vergeten dat ik een dief was.”

Sebastiaan: “Mijn broer trekt nooit goed aan het toiletpapier. Na hem hangt het wc-papier erbij alsof een kat ermee gevochten heeft. Ik heb hem al duizend keer gevraagd om netjes te werk te gaan. Maar nee, meneer vindt dat niet belangrijk.”

Simon: imon: “Tijdens het spelen op de speelplaats kreeg ik een stomp in mijn maag. Dat deed pijn. De anderen zeiden dat ik geen komedie moest spelen. Dat was geen komedie. Ik was boos maar om geen ruzie te krijgen, heb ik dat niet laten zien.”

Camille: “Als ze me kietelen, word ik zot. Ik lach er precies mee maar dat is niet zo. Ik kan daar echt niet tegen. Ik voel me dan machteloos en heel boos.”

Ik ben boos als: …………………………………………

Anaïs: “Op een verjaardagsfeestje heb ik met mijn voet in glas gestapt. Bloed. Bloed. De diepe snee moest genaaid worden. Al die toestanden in het ziekenhuis wil ik vergeten.”

Wahaat?! Yeti stelt elke maand een simpele vraag aan de Yetiklas… en aan jou.

Yoni: “Kon ik de smaak van spruiten maar vergeten. Telkens als ik aan spruiten denk, proef ik die vieze smaak.”

Anneleen: “Ik probeerde de pijn te vergeten maar dat lukte niet. Wat wil je. Ik viel van de schommel, brak mijn arm maar m’n ouders zeiden dat het niets ergs was. Ik heb een hele halve dag rondgelopen voordat ze met mij naar het ziekenhuis gingen.”

Ik wil nooit meer denken aan: ……………………………………………………

-11-


KLEUR WAAR JIJ

ZEG

BLOED - SLECHT WEER - OORLOG - PRUIMEN - GEWELD - JONGE SLANGEN - PANNENKOEKEN MET HONING - RIJKE MENSEN VROEG GAAN SLAPEN - SPRUITEN - AFWASSEN - MADAMMEN VAKANTIE - SAAI FAMILIEBEZOEK - ROOD WORDEN - ZUS DIE Z DAT ZICH BETER VOELT DAN DE REST - LANGE ROKKEN - HET DIE ZICH MET ALLES BEMOEIT - PAPA DIE ZEGT DAT IK GELUK DOET SCHRIKKEN - DOODGAAN - UREN IN DE AUTO ZITTEN - D - TV-VERBOD - PAPA DOET ‘GRAPPIG’ TEGEN MIJN VRIENDEN VETBLOKJES IN BOERENWORST - VREEMDE DIE TEGEN MIJ LE MIJN NEK - MOETEN MEESPELEN - RACISME - OVERGEVEN - E MAMA DIE OVER MIJN VRIENDEN OORDEELT - RUZIE - OUDERS BAAS SPEELT OVER MIJ - GEEN PRIVACY - WANDELEN IN DE RE - NIET DURVEN UITMAKEN - GESTOORD WORDEN ALS IK LE WACHTZAAL - OP DE SCHOOT MOETEN BIJ TANTE MARIE ROOS KOMEN OP SCHOOL - ZWEETGEUR - ZWIJGEN OVER DE FOUT VA IEMAND DIE TIERT - KOUDE HANDEN - SIGARETTENROOK - SPE SLAPEN - MOETEN STOPPEN MET CHATTEN - PUBERS - LIEG

-12-


NEE TEGEN ZEGT

NEE TEGEN

ENS - PAARDENSTRONT - GAT IN MIJN HANDSCHOEN - GIFTIGE - STINKENDE KAAS - KAMER OPRUIMEN - VROEG OPSTAAN MET EEN BONTJAS - NAAKTSLAKKEN - ZIEK ZIJN TIJDENS DE EGT DAT JE EEN MISLUKKING BENT - BIJ EEN GROEPJE STAAN AAN MAKEN - VIEZE PILLEN - RIMPELVEL IN BAD - VRIENDIN KKIG MOET ZIJN - EEN SLAG IN MIJN GEZICHT - NEEF DIE ME DIERENMISHANDELING - GEVAARLIJK SPELLETJES - BANG ZIJN - PESTEN - MEISJES - VIEZE MOPPEN - DUWEN EN TREKKEN EUNT - JUF DIE ZEGT DAT IK DOM BENT - BARBIE - SNEEUW IN EN VOLWASSENE DIE ME AANSTAART - AZIJN - BRANDGEUR DIE TWIJFELEN - VERHUIZEN - BOZE OUDERS - IEMAND DIE DE GEN - WEGWERPBEKERTJES - STRESS DIE IK NIET KWIJTRAAK ES - DE JUISTE WOORDEN NIET VINDEN - WACHTEN IN EEN - NIET DELEN - BROER - ZUS - GEHEIM VERKLAPPEN - TE LAAT AN IEMAND ANDERS - DINGEN DOEN DIE STEEDS MISLUKKEN LINGREEGELS - NOTENLEER - SCHAAFWONDE - NIET KUNNEN GEN - VERSCHILLENDE DINGEN TEGELIJK DOEN - UITLACHEN

-13-


Helemaal gratis!

+ SPAARPUNT VOOR EEN SPORTIEF LIJF (ZWEMBROEK NIET INBEGREPEN) NA SCHORSING VOOR SCHREEUWEN TIJDENS WEDSTRIJD

WELKOM IN YETI’S EIGEN NIEUWSTE RODDELRUBRIEK

YANINA VECHT TERUG

HOCKEY: GROOT TEKORT AAN HOCKEY-STICKS DOOR CRISIS

TOM BOONEN REAGEERT: IK WAS NIET BIJ DE OERKNAL AANWEZIG.

SENSATIE: WORDT DIT STRAKS EEN OLYMPISCHE SPORT? -14-

IK WORD DE BESTE HOBBYKOK VAN VLAANDEREN 2010 LAG ALLEMAAL KIJKT IN EEN GLAZEN VOLLEYBAL DE ENIGE TOPSPORT IS BERGSPORT!


HET SPORTJAAR 2010 NU AL IN BEELD

EXCLUSIEF VOETBALSPECIAL 2010

Mei: Mbark Boussoufa botst met achtergebleven grasmaaier. Anderlecht verliest daardoor de bekerfinale. Echt jammer.

De wielerbond neemt eindelijk een beslissing: “Clowns mogen eindelijk deelnemen aan het veldrijden. Ze moeten dan wel zelf een nieuwe fiets maken bij materiaalpech.”

Schandaal in het zwemmen: Zweedse aflossingsploeg wordt uitgesloten na bedrog met zeeleeuw op het Europees Kampioenschap.

NIEUWS VAN DE TOUR 2010

Er komt een vierde trui in het eindklassement. De renner die onderweg het meeste lege drinkbussen verzamelt, krijgt de blauwe trui.

SPORTEN DIE ZULLEN VERDWIJNEN IN 2010 1. Trampoline springen 2. Frisbeeën 3. Voetbal uit de oude doos (met een varkensblaas) -15-


-16-


sticker v an de

5

drukaf be/ ti. ye

5e de t is Di

hutactie. Voor m eer oom info ti b e y zie

De letters van Scrabble opgegeten voor de toets spelling?

De vraag van

Seppe (11) “Dag Jos, bij ons op de speelplaats loopt soms een meneer met een lange jas, een snor or en een zware boekentas! Het is ‘Roger van n het CLB’, fluistert de juf. Wat doet die man hier? Hij kijkt altijd zo ernstig, alsof zijn snorr niet lekker ruikt!”

Burps. parton menneer Rozjeee.

ANTWOORD VAN JOS

“Een snor ruikt altijd lekker. Zeker als je net ansjovis hebt gegeten! Roger van het clb helpt kinderen in nood. Roger is paniekman zonder kousenbroek en cape.” “Het CLB, (centrum voor leerlingenbegeleiding), doet veel meer dan spuiten zetten en oren testen. Je kan er ook terecht met alle vragen die je ouders of leraren niet kunnen beantwoorden. Bijvoorbeeld: ze pesten je op school, je hebt moeite met spelling, je kan niet goed leren of je weet niet waarheen na de lagere school.” “Het CLB helpt je vooral jezelf te leren kennen: Waar ben je goed in? Wat wil je? Welke richting past bij jou? Zo kan je beter kiezen. Het CLB werkt gratis en in vertrouwen (de medewerkers vertellen niets verder als jij dat niet wilt).” ve

“Beter een bezoek aan het CLB dan vluchten voor pesters naar de wc.” Jouw CLB? Vraag het adres aan je juf of meester. Het staat vaak in het schoolreglement. Kijk ook eens op de website van je school.

-17-doehetzelfrubriek

RD JIJ EEN PEPERKOEKEN S ZIJN FIKSERS. DEZE MAAND WO ACTIEYETI.BE NER TIE NT WA S! IET E DO I: YET T RED NAAR ELKE MAAND ZEG NU AL KLAAR? STUUR JE FOTO’S HART. XTREEM LIEFDEVOL. WAT?

1 Schrijf een verliefde brief. Elke letter van haar/zijn naam is de start van een toffe eigenschap van je lief. Parfumeer dat ding!

2

Valentijn is misschien wel het spannendste feest van het jaar. Zeg je het tegen hem? Vraag je het aan haar? Yeti zegt: iemand graag zien kan nooit kwaad: Doen!

Win je eigen huwelijk! Op 24 juni tijdens Pennenzakkenrock trouw jij met je lief. Kostuum, trouwjurk, fotograaf, strooirijst en pastoor zijn aanwezig. Mail jullie namen naar redactie@yeti.be en vermeld: Wij willen trouwen!

3 Verstop je ’s ochtends onder zijn/haar slaapkamervenster. Zing Tele - Romeo – oh – oooohhh.

4 Verpak jezelf als geschenk. Doe jezelf cadeau aan je lief.

5 Maak je geen zorgen als je geen liefje hebt of niet verliefd bent. Sommigen worden als kleuter al verliefd, anderen als ze 16 of 45 zijn. Knuffel je knuffel.

-19-


28

verrassende vragen

Ontdek de geheimen van je ouders dankzij Paniekman, de niet zo frisse held in spannend pak. Laat je ouders een nummertje kiezen en stel dan de paniekvraag. Krijgen ze rode wangen? Blijft het te lang stil? Beginnen ze te stotteren? Dolle puberpret! 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. 9. 10. 11. 12. 13. 14.

-20-

Hoe vaak rijd je te snel? Maakte je vaak ruzie met je ouders toen je jong was? Waarover? Peuter je wel eens in je neus? Wie was je beste vriend op de lagere school en waarom? Wie was je beste leerkracht? Waarom? Met wie heb je het eerst gekust? Ben je ooit gepest op school? Waarom? Hoe hebben jij en mama/papa elkaar leren kennen? Vind je dat je soms een leugen mag vertellen? Waarom dan wel? Wat is je favoriete grap? Praat je wel eens tegen jezelf? Wat is het leukste of mooiste ding dat je ooit van mij hebt gekregen? Wat bewonder je het meest aan mij? Welke films brengen je aan het huilen?

15. 16. 17. 18. 19. 20. 21. 22. 23. 24. 25. 26. 27. 28.

Heb je ooit gevochten? Hoe vaak ben je al verliefd geweest? Wat was je lievelingsvak op school? Waarom? Ben je ooit erg dronken geweest toen je jong was? Hoe kwam dat? Welk soort dingen maken jou droevig? Noem drie dingen die je gelukkig maken? Ben je ooit van huis weggelopen? Waarom? Als je de lotto wint, wat ga je dan met het geld doen? Waarvoor kreeg jij als kind straf? Wat wilde je het liefst hebben als kind en heb je nooit gekregen? Welke rol zou je in het circus willen spelen? Had je een schuilplaats toen je klein was? Wat deed je daar? Wat wilde je als kind later worden? Als je een tatoeage zou hebben, wat zou het dan zijn en waar?


Dit schilderij is van de Amerikaan Mark Ryde

n.

Hij is dol op verbeelding, hij vindt dat kinderen de sterkste fan tasie hebben. Hij is dol op speelg oed en voorwerpen uit zijn kinder tijd. Met dit beeld doet hij je ook nad enken: Is Barbie heilig? Heeft Ba rbie het ideale lichaam?

velingsspeelgoed en Vertel Yeti over je lie Yeti. Vermeld ook of win een T-shirt van meisje bent. Stuur je een jongen of een d februari naar jouw verhaal voor ein redactie@yeti.be. -21-


-22-


Van Yeti’s speciale F.O.P. - reporter (Fel Overdreven Producties)

De aller-Allergevaarlijkste spelletjes van 2010

Zet de juiste nummers bij deze uiterst gevaarlijke en streng verboden kinderspelen.

1. Chocomelk Bowling (Of speel je liever met flesjes fruitsap?) 2. Dobbelen (Voor de toetsvragen van wiskunde) 3. Fietsen Mikado (Kan jij je fiets nemen zonder dat de andere bewegen?)

Yoni

4. Weg-schommelen (Schommel zo hard tot je jezelf naar huis zwiert. Gratis vlucht.) 5. Schuif-oppen (Veel moeilijker, maar leuker dan schuif-affen.) 6. Kleutervliegeren (Kleuters met te grote jasjes blijven het langst in de lucht.)

Fran

7. Raceriddertje (Nodig: één vriend met sterke rug, één houten lat van 40 cm.) 8.

Biologische oorlog (Je mag het natuurlijk ook spelen met bespoten fruit.)

Lise

9. Wereldbolvoetbal (Dribbelen met de wereld!) 10. Vogelbadminton (Weg met die plastieken veertjes. Nu met echte pluimpjes!) 11. Zaklopen (Wie geraakt het verste met een Aldi-zak over het hoofd?)

Aicha

12. Wolkenbioscoop (Welke leraar herken jij in de wolken?) 13. Ruilkaarten (Hoeveel bankkaarten van je ouders kan jij ruilen?) 14. Passerwerpen (Enkel mogelijk na jarenlange training.)

Axel

15. Eeuwig zakdoek leggen (Jij in het midden en je vriendje maar lopen.) 16. Boekentas slingeren (Opletten voor duizeligheid.) 17. Vleesberg (Hoe hoog kan je gaan?)

Arne -23-


TIEN TIEN OP TIEN TIEN

MIJN LER AAR: • vraa

gt mijn me ning 1 • is grappig 1 • is vriende lijk 1 • ruikt lekk er 1 • begrijpt m e 1 • legt alles goed uit 1 • luistert n aar me 1 • is eerlijk 1 • kan ik ve rtrouwen 1 • heeft ged uld 1 • geeft leu ke lessen 1

Wat Wat moet moet jouw jouw ideale ideale meester meester of of juf ed d kunnen? ?D l d Doe de juff goed jju goed g ed kunnen? unnen? Doe oe zzoals zzoals zoa oals d de e Yetiklasse kl nn geef Yetiklassers Yetiklassers kl s en e en g ge geeff jje je j lilieve lieve eve lleerkracht leerkracht erkkra racht acht htt punten p o 10. Kleur ll tjjes. op de bolletjes. p punten op p 10 10. Kl 10. Kleu Kleur ur d de b d bolletjes. bolletjes es. Ze

sp

ec

10 10 10 10 10 10 10 10 10 10 10

is

iaa

l.

Ze

is p erf

ect.

DIT VINDEN DE YETIKLASSERS VAN JUF ELS

Ze is cool.

Ze heeft geduld.

Ze kan het uitleggen. Ze is lief.

Ze

kt

maa

n

e ding

saaie . leuk

Yeti, maandblad (verschijnt niet in mei, juli en augustus), jaargang 9 nr. 73 - afgiftekantoor 3200 Aarschot 1 - Erkenningsnummer: P409041 - tijdschriften - toelating gesloten verpakking - 3200 Aarschot - BC 6578 YETI - Koning Albert II-laan 15 - 1210 Brussel - redactie: tel. 02 553 96 86 - e-mail: redactie@yeti.be - abonnementen: tel. 02 553 95 07 - fax 02 553 96 85 - e-mail: info@yeti.be, website: www.yeti.be Yeti is een gratis en verschrikkelijk blad dat maandelijks komt grommen. Het is een uitgave van het Vlaams ministerie van Onderwijs en Vorming. De school kan het blad gratis aanvragen voor alle leerlingen van het vijfde en zesde leerjaar. Een persoonlijk abonnement kost 8 euro. Yeti is het stoute broertje/zusje van Klasse voor Leraren, Klasse voor Ouders en Maks!

Hoofdredacteur: Leo Bormans  Eindredactie: Dirk Neyens, Wouter Kersbergen  Redacteur: Bavo Wouters  Secretariaat: Anny Lecocq, Souadia El-Moussaoui  Vormgeving: Peter Mulders, Tim Sels, Mieke Keymis  Sites en multimedia: Michel Aerts, Toon Van de Putte  Cartoons: Nix, Schoofs, Kim  Klasse en Yeti zijn teamwork. De hele ploeg vind je op www.klasse.be  Verantwoordelijke uitgever: Jo De Ro, Koning Albert II Laan 15, 1210 Brussel.


Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.