Yeti 70

Page 1

YETIES E - PANTIES - GROEMIES - DREKIES - GOALIES - WIELEMIES - SNOEPIES - GROEPIES - Y LIES RLI BALVER PIJNKIES - BALVERLIES EKIIES - PIJNKIES SPE OOKIES - SPEKIES - COOKIES

Verschrikkelijk V erschrikkelijk j Tijdschrift j oktober o ktober 2009 2009 - n nr. r. 70 70

TAMELIJK GNETTERKEK


Wie?

Bodhi, B roepnaam ‘Hey Brodi’

Wat?

Kok Ko worden.

Hoe?

“Vo “Volgend jaar ga ik naar het PIVA, een school scho waar je zowel voor slager, kok, bakker bakk en manager kan leren.”

Waarom?

“Ik ben gek op koken. Thuis maak ik altijd ‘kieken met frieten’. Heeeerlijk.”

naar Piet Huysentruyt. ‘Wat Voorbeeld? “Ik kijk graag g hebben h bb we w vandaah heleerd?’” Plan B? Pllan P an B ?

““Als Als ik teveel teve vee in mijn vingers snijd, word ik gewoon pro-skater zoals Lester Kassai.” prro

Welke Welke skills heb je nodig nod d om kok te worden? Kleur de balkjes. ANTI-STRESS VUURVASTE VINGERS W.-VLAAMS SPREKEN

MIJNPLAN

BLOEMKOOLOREN B LOEMKOOLOREN

ANDERE PLANNEN: Chiara wordt: fotograaf - Joni wordt: korfballer - Yana wordt: modeontwerper - Olivia wordt: hondenhoteluitbater Ahmady wordt: dokter - En jij?

-2-


oktober 2009

nummer 70

VERS VOER DEZE MAAND! Afdeling Onderzoek Tieners gaan graag naar school. - p.05 Afdeling Achterklap Tiener zit vast met piercing. - p.11 Afdeling Droge voeding Saaiste schoolfoto. - p.22 Afdeling Chaoskweek Vervelendste oudervragen. - p.23 Afdeling Gratis Yeti’s voordeelbonnen. - p.24

OKTOBER

in de geschiedenis 7

1

2

3

8

9

10 11 12 13

4

5

6

14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30

1. Klim op een hoge plek op de speelplaats. 2. Haal diep adem. Dieper! 3. Jodel er op los.

Jodelen voor beginners

WIN DE KAMEEL Haal die oude fotoalbums van je zolder en stuur jouw Ha sc schoolf oto naar: Yeti – Schoolfoto – Koning Albert II-laan 15 – 1210 Brussel of mail naar win@yeti.be (zet schoolfoto in het onderwerp). De winnende klas krijgt een fotograaf mé mét kameel op bezoek én mag als Yetiklas de volgende Ye Yeti maken.

5 oktober 2000 v Chr. Rome wordt gebouwd. 25 oktober 25 na Chr. Lazarus staat op uit graf en eist geld terug van begrafenisondernemer. 29 oktober 1450 Sardonis de Astroloog voorspelt einde van de wereld voor vandaag. 30 oktober 1450 Sardonis de Astroloog ontslagen. 15 oktober 1904 Edwald Schmeerkaes vindt de smeerkaas uit.

DEZE MAAND IN YETI Wie gaat graag Wi

Lag Allemaal . . . . . . . . 14

na naar school? . . . . . . . . . 04

Yeti vraagt . . . . . . . . . . 16

Lis Lisa helpt . . . . . . . . . . . 06

Fix je snack. . . . . . . . . . . 17

Pu Puber bijt Pony . . . . . . .07

Scheve Rechtentest . . . . 18

De held van Jairo . . . . 08

Lichaamologie. . . . . . . . 20

Vra Vraag het aan Jos . . . . . 10

Speelonk . . . . . . . . . . . . 22

Ki Kinky & Cosy . . . . . . . 11

Paniekman!. . . . . . . . . . 23

Kl Klasfoto v/d maand . . . 12

Win een voetbaltafel . . . 24 - 3-


-4-


-5-

lachen / grappen maken / luisteren / helpen / uitleggen / mening vragen / vertellen / zacht praten / goede afspraken maken / aanmoedigen

lieve leraar / vrienden / leren / lol / spelletjes / mee beslissen / leuke lessen / klasfeestjes / plezier maken / blijven eten / luisterende leraar / leuke huistaken

Ga naar www.yeti.be/poll en geef je mening!

OMCIRKEL!! WAT MOET EEN GOEDE LERAAR KUNNEN?

OMCIRKEL!! WAAROM GA JIJ GRAAG NAAR SCHOOL?

ACHT OP TIEN YETILEZERS VOELEN ZICH GOED OP SCHOOL. NEGEN OP TIEN VINDEN DAT HUN LERAAR KEIGOED LESGEEFT. ZOEK DE ACHT LEERLINGEN DIE GRAAG NAAR SCHOOL GAAN.


ECHT MEGA-DIK

Ik ben 1m65 groot en weeg 70 kilo. Ik word vaak gepest en ik vind me echt mega dik! Ik wil heel graag sporten, maar mijn ouders hebben nooit tijd om mij in te schrijven of samen leuke dingen doen. HELP MIJ X

TURNJUFFROUW

De turnlerares heeft een pik op mij. Ze steekt altijd de schuld op mij. Als er iets gebeurt tijdens de les, denkt ze meteen dat ik het deed. Ik ben het beu. Wat moet ik doen?

Vraag het eens aan ... LISA HELPT!

LISA HELPT!

Ik zou ook wel willen weten of ik nu te dik of te dun ben. Maar dat is moeilijk te zeggen, want ons lichaam is (gelukkig) nog in volle groei en gaat nog veel veranderen. Wel erg voor je dat je gepest wordt. Heb je dat al aan iemand verteld?

TIPS VAN LISA:

Vraag aan je huisarts of een CLB-medewerker of je gewicht goed is voor je lengte en leeftijd. Vraag raad als je gewicht wilt verliezen. Ga niet op je eentje experimenteren. Sporten is een goed idee! Vertel je ouders hoe belangrijk het voor jou is dat ze tijd maken om je in te schrijven in een sportclub. Herhaal je vraag regelmatig.

Dat is niet leuk. Wel knap dat je erover praat! Als ik een probleem heb, probeer ik er ook altijd over te spreken. Zo kan je ontdekken of je gevoel klopt en kan je samen oplossing vinden. Vertel er eerst over aan je eigen juf ofmeester. Jullie kennen elkaar al beter. Zij zijn er speciaal om te luisteren als je een probleem hebt. Je juf kan je vast en zeker tips geven hoe dit op te lossen. Misschien kan ze met de turnleerkracht spreken, met je meegaan of je tips geven hoe je dit zelf aanbrengt.

TIPS VAN LISA:

Vertel ook aan je ouders hoe je je voelt. Als het probleem niet opgelost wordt, kunnen ze samen met jou een oplossing zoeken.

-6-

Maak je dat ook mee? Contacteer dan het Kinderrechtencommissariaat.

Rechten van jongeren worden overal geschonden: op school, thuis, in je sportclub, in je buurt...

02-552 98 00

kinderrechten@ vlaamsparlement.be www.kinderrechten.be

behandeld?

oneerlijk

Ik wil bij mijn mama en papa wonen maar ik mag niet.

Je kan ook naar iemand van het CLB stappen en daar je probleem vertellen. HELP! Waar kan ik terecht met mijn prob leem? Stuur een brief naar Vraag het aan Lisa - Yeti - Koning Albert II - laan 15, 1210 Brussel of stuur een mail naar help@yeti.be . Vermeld je adres en telefoonnu mmer. Niemand vertelt het verder. Lisa zit met kinde rpsychologe Marjan Gerarts en de Kinderrechtencommis saris in de saxofoonklas. (Sommige brieven en mails worden een beetje ingekort om op deze bladzijde te passen.) Praten? Bel gratis de Kinder-en Jongerentelefoo n op nummer 102. Bellen kan elke dag van 16u tot 22u, behalve op zondag.


Yeti stelt lastige vragen aan een on Yeti naar lekkers bij Chloé: juw gewoon doodgewone puber. Deze maand vist elenontwerpster, relatiedokte r en gibbermie. WAT VERTELT JOUW KLEDIJ OVER JEZELF?

Ik maak juwelen. Ik ben dol op parels en diamantjes. Ik vind het fijn om iets te dragen dat ik zelf gemaakt heb. Ik vind het fijn om complimentjes te krijgen. Mijn vriendinnen vinden mijn stijl fantastisch.

Ik draag lenzen. Vroeger droeg ik een bril. Ik ben bijziend. Het eeuwig op - en afzetten van die bril werd ik beu. Uiterlijk is belangrijk. Ik ben dol op shoppen: truitjes met een kap, skinny-broeken, kettingen, prulletjes en frulletjes.

Ik luister veel en graag naar Lady Gaga en Katy Perry. Goeie liedjes zijn niet genoeg, het moet ergens over gaan. Ze moeten er ook goed uitzien, het totale plaatje moet kloppen. Als ik in een romantische bui ben, kruip ik met ‘Listen’ van Beyonce op mijn bed. Dan komen de tranen me in de ogen.

WAARVOOR KRIJG JIJ APPLAUS?

Jos de schildpad zegt: ‘Chloé wil psychiater worden. Bij vrienden lost ze nu al ruzies op, maar ze zorgt er OOK voor dat de koppeltjes in de klas samenblijven. Ze wil ook wel kleuterjuf worden. Het is een verzorgertje, hé.

Ik trek met de step en de trein naar school. De trip duurt ongeveer twintig minuten. Mensen kijken soms gek op als ik kom voorbijgescheurd. Zeker als ik denk dat ik te laat ga komen.

WAT WIL JIJ LATER WORDEN? WAAROM? AAN WIE VERTEL JIJ JE DIEPSTE GEHEIMEN?

WAAR WORD JIJ EMOTIONEEL VAN? BEN JIJ EEN LEES - OF EEN SPEELBEEST?

Ik spreek online af met Margot, maar ik zend haar ook brieven. Brieven schrijven is HOT, Yeti! Je kan meer vertellen dan op de chat. In brieven ontdek je beter hoe iemand echt is. Chatten gaat enkel over de dingen van de dag. De auteur Francine Oomen is fantastisch. Ze haalt de inspiratie uit haar kinderen en vertelt vanuit de ik-persoon. Ik kan me helemaal vinden in al die verhalen. De ‘Hoe overleef ik...’-boeken staan vol tips. Boeken moeten grappig, ernstig, droevig, vrolijk en spannend zijn. Alles tegelijk.

HOE GA JIJ HET LIEFST NAAR SCHOOL?

-7 -


DE HELD VAN EN. NAAR DE UITBLINKER IN JOUW LEV ELKE MAAND GAAT YETI OP ZOEK IKLAS NAAR WIE HIJ OPKIJKT. VANDAAG VERTELT JAIRO UIT DE YET

O. RECHTS: JAIR . LINKS: USAIN ZOEK DE 7N! E VERSCHILL

WIE IS J UW JO HELD? NAN & MR. OIZO Nan: “Ik ben gek op Franse electro-muziek. Je kan lekker zot doen op de bonkende beats van Mr. Oizo.”

-8-

USAIN BOL SEM) (OOK BEKEND ALS ASTAFA BLIK

CHALINE & SARPONAAH Chaline: “Ze is mijn lieve maatje. We shoppen samen en chatten. We laten ons niet doen door pesters. Samen zijn we sterk.”

MOHAMED & MICHAEL JACKSON Mohamed: “Geweldig, hé. Die moonwalk. Thriller is mijn favoriete clip.”


JAIRO

WAAROM?

Bolt is zo grappig. En ongelooflijk snel. Hij is een echte showman. Ik oefen nu al om zijn moves te kunnen nadoen.

EN JIJ?

Ik ben ook smal gebouwd. Mijn beenspieren zijn sterk. Op mijn kamer doe ik sit-ups om nog meer kracht te krijgen. Ik ga een paar keer per week trainen in het bos: spurtjes trekken.

LT

LATER?

Later word ik een spurtbom. En als dat niet lukt, ga ik voor architect of bioloog. Volgend jaar ga ik naar het lyceum in de buurt. Da’s vlakbij. Daar kan ik zo heen spurten.

STEL DAT JE ÉÉN VRAAG MAG STELLEN AAN BOLT: “Usain, hoe oud was je toen je begon met spurten?”

KATRIEN & JENNIFER ANISTON Katrien: “Ze is een mooie en grappige actrice. Ik speel zelf ook schooltoneel. Ooit ontmoet ik haar.”

NORA & JUF AN Nora: “Ze kan het heel goed uitleggen en doet altijd grappige spelletjes. Later word ik ook juf.”

WIE DENKT BOLT WEL DAT HIJ IS? 0 JAAR

Baby Usain spurt het ziekenhuis uit na zijn geboorte op 21 augustus 1986 te Jamaica.

10 JAAR

Begint op de lagere school met hardlopen, alhoewel zijn eerste liefde cricket was.

15 JAAR

Wereldkampioen bij de junioren op de 100 meter en 200 meter.

23 JAAR

Bolt is de snelste man op aarde met 9,58 seconden op de 100 meter.

DOE ZOALS DE YETIKLASSERS EN VERTEL WIE JOUW HELD IS.

FOTO!

-9-


-14a-

Met een juf

kan elke dag

beginnen

rilatine

Elke maand beantwoordt Jos een vraag over jou en je school in Yeti. Je vindt Jos ook op www.yeti.be/jos

aan de

relax

1. Neem enkel pillen die voor jou bedoeld zijn. 2. Als je je ziek voelt, meld het aan je juf of meester. 3. Laat je ouders bij je pillendoosje een briefje stoppen waarop staat wat, wanneer en hoeveel je moet nemen.

TIPS VAN PELVIS, DE BROER VAN JOS:

“Mag ik in de klas mijn rilatine-pillen niet zelf nemen? Mijn juf wil ze op haar bureau bijhouden. Vertrouwt ze me niet, misschien?� (Elke)

WAT ZEGT JOS?

Je juf wil niet dat iemand anders aan jouw pillen zit. Die pillen zijn voorgeschreven door een dokter. Het zijn geen snoepjes. Stel dat een klasgenoot jouw pillen neemt en ziek wordt, dan zullen de ouders de school en de leerkracht de schuld geven.

Als de leerkracht de pillen zelf bijhoudt, moet jij daar niet aan denken. Ze kan dan ook zien of iedereen zijn pillen al heeft genomen. Handig voor wie het vergeet...

-14b-


-15-


-16-

KIES Jouw MOOISTE ! FD SCHOOLHOO


WORD YETIKLAS!

Elke maand maa kt een Vlaamse klas Yeti. De 6e klassers uit antwerpen doen zelf hun zeg op deze pagina. Wil jij ook yeti maken met je klas? vertel w aarom en stuu r een kaartje naar yeti - yeti klas - koning al bert II-Laan 15 - 1210 Brusse l of mail naar win@yeti.be

knutseltip PIMP JE KLASFO: TO !

-17-


Helemaal gratis!

DE HYSTERIE, DE SCHANDE, DE SCHAAMTE

ZE ONTHULT ALLE INTIEME DETAILS

T

WELKOM IN YETI’S EIG EIGEN GEN WAN FT OO NIEUWSTE RODDELRUBRIEK LR RUB R IJIEKGEL JRIEK

BROER BART

IJ WAT J! WIL

PIJNLIJKE HERINNERING VOOR PAPA: ‘IK BLEEF ALS TIENER AAN TREIN HANGEN MET OORPIERCING’ NG’

HOND LUC

GRATIS !

ROESTVRIJE IJZERZAAG!

EXCLUSIEF

ZUS ZOË

PIERCING PEGGY REDDER DAVID: ‘IK WIL MIJN ROOSTER TERUG’

-18-

■ 3 UUR VAST IN EEN ZWEMBADROOSTER ■ ONDERKOELD EN ONDER INDRUK ■ REDDER ROEPT HULP IN VAN BRANDWEER


DEZE MAAND VERDER IN LAG ALLEMAAL: VARKENS ZIJN OOK DIEREN - SINTERKLAAS HEEFT ZADELPIJN - OUDEJAARSLUCHT IS HET BESTE GEURTJE - SUDOKU'S ZITTEN VOL GEHEIME BOODSCHAPPEN - GRATIS CD MET DIGITALE TV-BIJLAGE GE - SPEELPLAATS VOL SNOEP

WA WATJIJNT W GELOOFIL, JE!

Meisje blijft met piercing steken in zwembadrooster Een 15-jarig meisje zat anderhalf uur met haar navelpiercing vast in een rooster van het zwembad. Toen de brandweer de piercing niet los kreeg, liet de redder het zwembad leeg om de rooster los te wrikken. Het meisje liep lichte onderkoelingsverschijnselen op. ar  waar -  niet wa

BIJ DE STERREN THUIS Jean Marie: “Sinds ik Yeti lees, kan ik eindelijk mee zwanzen met Kenji en Shania.”

Bedrog op Special Olympics Blinde spurter Nick D. wint 100m in supertijd maar geeft bedrog achteraf toe. “Ik kon toch ook niet zien dat ik een windhond als geleidehond had gekocht. Ik ben geflikt door die dierenwinkel.” ar  waar -  niet wa

De 11 minst belangrijke mensen in showbizzeniz

NUMMER 10: Jolanda S.

Het meisje dat haar gezicht leent aan Mega Mindy. (En het na de tv-opnamens ook gewoon weer terug krijgt.) Volgende week: NUMMER 9!

HOROSCOOP 24 september tot 23 oktober

WEEGSCHAAL

Weegschalen zweten deze maand tot 75% meer tijdens de turnles. Pas deze maand op voor puree. Vermijd het dragen van ruitjesstof tijdens de les Frans. Uw energie verstoort de automatische bel op school: de speeltijd duurt dubbel zo lang. Stop met 8 uur per dag Ketnetkick spelen. Tom Boonen zal uw kanarie aanrijden. j ar  waar -  niet wa

-19-


Wat wil jij verbieden?

Welk sms’je wil je voor altijd bewaren?

Kirin: “Ik wil een verbod op het plakken van oude kauwgom onder een et tafel of een stoel. Bwa! Het stinkt aan je vingers. Zoiets vies verpest het voor anderen.”

Lara: “Van Olivia kreeg ik dit sms’je: ‘Jij bent mijn alle allerliefste bf xxx Oli’. Ik was net eindeloos me n aan het vervelen toen dit bbericht op mijn gsm kwam. Dat maakt het extra lief. Ik antwoordde: woo ‘Jij van mij xxxkes l’.”

Yana: “Ken jij die lelijke t-shirts met domme teksten? Ik wil t-shirts verbieden met ‘Fuck You’ op of met een grote pijl naar rechts en de tekst ‘He’s stupid’. Je maaktt jezelf belachelijk.”

Chaline: “Ik wil fast food verbieden. Ik ga voor meer fruit en groenten. Als we geen vette hamburgers meer eten, leven we gezonder. En het is beter voor de dieren.”

Ziuhal: “Mijn mama heeft echte oorlog gezien in Afghanistan. Ze zag een raket een huis binnenvliegen. Verschrikkelijk. Haar zus is doodgeschoten. Knal, een kogel door haar hoofd. Oorlog is werk van gekken. Ik wil alle wapens verbieden.”

Wat ik wil verbieden: ........................ ........................ ........................ ........................

-20-

ter

met quizmas

NEIL

Wahaat?! Yeti stelt elke maand een simpele vraag aan de Yetiklas… en aan jou.

Olivia: “Ik bewaar het sms’je van Lara: ‘He Oli ik mis je waarom stuur je niets terug xxx kisskiss’. Weet je waarom ik pas enkele dagen dage later antwoordde met dit d sms’je: ‘Ik zat aan het zwembad met Kevin’? Duh? zwe Kevin was mijn vakantielief Kev en dat leidt je nogal af.”

Sara: “Ik stuurde een st mailtje naar m Sarponaah. S Ik was zo blij dat ik bij b haar in de klas kon blijven ook al moest ik verhuizen. Sarponaah stuurde ver een sms’je: ‘Ik ben superblij dat je blijft. Ik zie je straks op school’.”

Chiara: “Van wie denk je dat dit bericht komt: ‘I love you xxxxxxxxxx’? Van mijn mama, zomaar. Ik tikte snel: ‘I love u 2’.”

De sms die ik altijd zal bewaren: ........................... ........................... ...........................


S! WANT TIENERS ZIJN ELKE MAAND ZEGT YETI: DOE IET EEN SNACKCRACK. FIKSERS. DEZE MAAND WORD JIJ OND. WAT? NU AL MINDER ROND EN XTREEM GEZ ACTIEYETI.BE KLAAR? STUUR JE FOTO’S NAAR RED

EET MEER ZUIVELPRODUCTEN, LIEFST YOGHURT

VERMIJD FASTFOOD

EET MEER FRUIT

FIKS JE SNACK!

VERMIJD SNOEPREPEN

DRINK VOORAL WATER

JD

WORD EEN TOFFE PEER. DOE MEE MET DE TUTTIFRUTTIWEDSTRI EN SNOEP JEZELF GEZOND. WW.FRUITOPSCHOOL.BE

-21-


1 Heb jij als tiener rechten? ❍ A Natuurlijk niet. Je moet gewoon luisteren naar je ouders. ❍ B No way. Je hebt pas rechten als je 18 bent. ❍ C Ja natuurlijk, kinderen hebben rechten. Dat staat in het Kinderrechtenverdrag. Alle kinderen zijn gelijk. Wat betekent dat volgens jou? ❍ A Euh… Alle kinderen zijn even klein en maken evenveel lawaai. ❍ B Ros, lang, zwart, arm… Alle kinderen zijn anders, maar iedereen is evenveel waard. ❍ C Alle kinderen hebben genoeg te eten en gaan allemaal naar school.

sticker v an de

t is Di

2e de

hutactie. Voor m eer oom info ti b e y zie

2

/drukaf be ti. ye

VRACHTWAGEN VOL “VLIEG IK ACHTER TRALIES ALS IK EEN JEROEN. “EN MAG PAPA MET PLAYSTATIONS STEEL?” VRAAGT KINDERRECHTEN KUNNEN ZOMAAR MIJN E-MAILS LEZEN?” HEBBEN OP ONZE SCHOOL SOMS AARDIG KROM KLINKEN. “WIJ EN STILZITTEN”, ZEGT HET RECHT OP ZWIJGEN, LUISTEREN DOE DE TEST. SILKE. HOE GOED KEN JIJ JE RECHTEN?

5 Je krijgt thuis geen zakgeld. Mag dat zomaar? ❍ A Ja, maar alleen als mijn ouders een goede reden geven. ❍ B Nee, ieder kind heeft recht op minstens 5 euro per maand. ❍ C Ja, mijn ouders dragen de portemonnee dus zij beslissen.

2

6

Je ouders zijn katholiek, maar jij wil graag moslim worden. Wat nu? ❍ A Dikke pech, maar je mag niet zomaar geloven wat je wilt. ❍ B Geen probleem: je mag zelf kiezen wat je wil geloven. ❍ C Het mag, als je maar geen hoofddoekje gaat dragen. 7

3

Mag je papa jouw brieven openmaken of e-mails lezen? ❍ A Nee, jouw post is van jezelf. Dat is een recht. ❍ B Ja, omdat hij je papa is heeft hij dat recht. ❍ C Zolang je nog geen achttien bent, mag dat. 4

Je bent 12 en je ouders gaan scheiden. Wat nu? ❍ A Je moet verplicht bij je oma gaan wonen en elke avond naar Mooi en Meedogenloos kijken. ❍ B De rechter kan eerst luisteren naar wat jij wil. Hij beslist daarna wat er met je gebeurt. ❍ C Enkel je moeder mag beslissen of je bij haar blijft of bij je vader.

-22-

Je hebt een clubhuis waar je na school met vrienden samenkomt. Je moeder wil dit verbieden. Mag dat? ❍ A Ja, je ouders hebben het recht te bepalen met wie je omgaat. ❍ B Nee, kinderen hebben het recht om samen te zijn, zolang ze niemand lastig vallen. ❍ C Dat mag want pas vanaf je twaalfde mag je zelf je vrienden kiezen. 8

Stel, je hebt een vrachtwagen vol Playstations gestolen en de politie pakt je op. Wat dan? ❍ A Miserie. De jeugdrechter zal maatregelen nemen. ❍ B De rechter geeft je een gevangenisstraf. Kind of geen kind. ❍ C Als je flink huilt en zegt dat je het nooit meer zal doen is er niets aan de hand.


-23S ... DE UITSLAG VIND JE ERGEN

B=1 B=3 B=1 B=3 B=1 B=1 B=2

C=2 C=2 C=2 C=1 C=2 C=3 C=3

-> ____ -> ____ -> ____ -> ____ -> ____ -> ____ -> ____

TOTAAL

-> ____

LIGT JE SCORE TUSSEN 20 - 24:

A A=3 A=1 A=3 A=2 A=3 A=2 A=1

Jij weet niet al te veel van de rechten van het kind. Je hebt het rech t om te weten wat je rechten zijn. Di e vind je op www.kinderrechten .be

1) 2) 3) 4) 5) 6) 7) 8)

N O___P_ PUNCTE TEL= JE -> 1 = 2 B= 3

13 - 19:

Deze score is een zilveren medaille wa ard. Je hebt thuis of op school ze ker al iets gehoord over kin de rre ch ten. Bijleren is nooit verkeerd, ho or.

08 - 12:

Pro fi fci at! Jij zou zo kinderrechter ku nn en worden. Je bent meer dan go ed op de hoogte. En verg ee t niet: je rechten zijn om voor te vechten!


YETI’S LICHAAMOLOGIE WAT TE DOEN BIJ EEN KOKENDE LERAAR. LES 1

01. De leraar maakt zich klaar

voor operatie “Lanceer Bordenveger”.

02. Verhoogde bloedtoevoer in de oogbollen voor meer dramatisch effect.

03.

Het taalgebied zet de woorden in de juiste volgorde: luier – jij – bent – een – nog – dinges – dan.

04. Stoom uit de

b i van Eustachius. buis

05. Zichtbaar

tandvlees d om prooi af te schrikken.

06. Suikers ver-

brand extra energie. branden Hierdoor bereikt de lichaamstemperatuur het kookpunt.

07.

De D armspieren staan gespannen. De aftelling is begonnen:10…9…8…6, shit verkeerd!

KENN E VOORN TOETS W.O. !

08. Lange termijngeheugen opent oude beel08 -24-

den voor meer zelfvertrouwen (de succesvolle safari op de kinderboerderij).

14. Longen 14

happen naar zuurstof om sneller te kunnen nadenken.


STEL: VOOR DE DERDE KEER OP RIJ BEN JE JE HUISWERK VERGETEN TE MAKEN. JE LEERKRACHT IS LAAIEND VAN WOEDE. HIJ STAAT OP SPRINGEN EN GAAT ZO METEEN ONTPLOFFEN. AIAIAI! GEEN PROBLEEM, DIT IS DE KANS OM ENKELE WETENSCHAPPELIJKE INTERESSANTE WET TENSCHAPPELIJKE ONTDEKKINGEN TE DOEN.

09. Hersens nemen contact op met cortex (je gezond verstand) en bevelen een listig vluchtplan te bedenken.

10. De cortex bedenkt een geniaal vluchtplan.

11.

Linkerwijsvinger wiebelt onophoudelijk als veroordeling én als afkoeling.

13. Leerling gaat vlak

voor het h brandalarm staan zodat de leraar het niet ziet.

12. Ogen scannen de omge-

ving. i Een razende leraar op 12 uur, een brandalarm op 6 uur.

16. Bij B de bordenvegerlancering bukt de leerling lee zich door een megasnelle samentrekking van de spiercellen.

15. Overtol-

lig vocht vo (zweet) stroomt naar buiten zodat het lichaam lichter wordt om sneller te vluchten.

17. Knikkende K knieën door

tegengestelde vluchtbevelen: “vooruit!”, “achteruit!”.

18. Bloed B trekt weg uit de

id en stroomt naar de herhuid sens. Gevolg: Kippenvel.

19.

De D ontruiming van de klaslokalen alen die d hierop volgt betekent niet alleen een prima ontsnapping maar ook… een halve dag vrijaf!

-25-


-26-


Ouders In het beste geval tomen ze je af en toe wat in. In het slechtste geval maken ze je compleet gek. Maar geen paniek. Hier is paniekman, je besnorde redder in kogelvrij trainingspak.

Ook Yeti heeft ee e en superheld!

Fout antwoord a 1:

De v raa g v an

Ian

(10)

’’Telkens als s ik het verpruts uts vraagt papa: pa: ’Waarom kun je niet t een beetje meer zijn zoals Lenie, e, je grote zus?’ Ik haat het. et. Wat moet t ik zeggen, n, paniekman???’’ ???’’

“Omdat at L Lenie een n onuitstaanbare onui uitsta aanbare trut is, een e en venij venijnige jnige slang g en een complete c omplete miskleun. Ik zou nooit wi willen illen zijn als zij, zelfs al a zou je me e 10000 euro geven.” g

Fout antwoord a 2: “Omdat ik dan stiekem zou moeten gaan roken achter bibliotheek, zoals Lenie de bibli doet. Wil je dat?” d oet. W

Goed a antwoord: ““Ik Ik bewonder bewo Lenie. Ik zou net als haar kunnen worden, worde rde als ik haar grote g rot kamer zou krijgen. Een verhoging krij van mijn zakgeld zou va me helpen om meer de stad in te trekken naar d de bibliotheek voor de spree spreekbeurt, e zoals Lenie vaak do doet.” oe

Meest juiste antwoord: “Omdat “Omdat t ik i Lenie niet ben, papa. IIk ben mezelf en lijk op jo jou!” ou!”

-27-


KNIP DEZE BONNEN UIT EN GEBRUIK ZE IN JE VOORDEEL!

WIN

VOETBALTAFEL Maak kans op deze Yeti voetbaltafel voor in je klas. Hoe?

Stel: je klas mag meedoen aan de wereldbeker voetbal. In de finale sta je tegen Brazilië. De hele wereld kijkt toe. En wat gebeurt er dan? Schrijf (of teken) met je hele klas een spannend wedstrijdverslag, stuur het naar: Yeti - Voetbal - Koning Albert II-laan 15 - 1210 Brussel of mail naar win@yeti.be (zet voetbal in het onderwerp). Yeti, maandblad (verschijnt niet in mei, juli en augustus), jaargang 9 nr. 70 - afgiftekantoor 3200 Aarschot 1 - Erkenningsnummer: P409041 - tijdschriften - toelating gesloten verpakking - 3200 Aarschot - BC 6578 YETI - Koning Albert II-laan 15 - 1210 Brussel - redactie: tel. 02 553 96 86 - e-mail: redactie@yeti.be - abonnementen: tel. 02 553 95 07 - fax 02 553 96 85 - e-mail: info@yeti.be, website: www.yeti.be Yeti is een gratis en verschrikkelijk blad dat maandelijks komt grommen. Het is een uitgave van het Vlaams ministerie van Onderwijs en Vorming. De school kan het blad gratis aanvragen voor alle leerlingen van het vijfde en zesde leerjaar. Een persoonlijk abonnement kost 8 euro. Yeti is het stoute broertje/zusje van Klasse voor Leraren, Klasse voor Ouders en Maks!

Hoofdredacteurs: Leo Bormans  Eindredactie: Dirk Neyens, Wouter Kersbergen  Redacteur: Bavo Wouters  Secretariaat: Anny Lecocq, Souadia Elmoussaoui Vormgeving: Peter Mulders, Tim Sels, Mieke Keymis  Sites en multimedia: Michel Aerts, Toon Van de Putte  Cartoons: Nix, Schoofs, Kim  Klasse en Yeti zijn teamwork. De hele ploeg vind je op www.klasse.be  Verantwoordelijke uitgever: Jo De Ro, Koning Albert II Laan 15, 1210 Brussel.