Yeti 68

Page 1

JE HEETSTE ZOMERGIDS JUNI 2009  68

NEEMT JE ZOMER OVER


3 DINGEN DIE YETI NIET GRAPPIG VINDT 1 Je scheel betalen aan een nieuwe bril. 2 Een bagagedrager op je hometrainer. 3 Een geheugen als van een dinges.

Zeer boeiend allemaal!

Ik zie het helemaal liggen!

WIN ZOEK DE HANDDOEK

Hoeveel strandhanddoeken tel je in deze Yeti? Win deze ultra liglekkere en zomerzachte strandhanddoek XL. Stuur voor 10 juli een kaartje naar: Yeti - Handdoek - Koning Albert II-laan 15 - 1210 Brussel of mail naar win@yeti.be en zet Strandhanddoek in het onderwerp.

WAT GEBEURDE ER MET JOUW

YETIVERZAMELING? MAMA GOOIDE ZE IN DE VUILNISBAK.

14% GESTOLEN DOOR BROER OF ZUS.

16% VERKOCHT VOOR VEEL GELD OP EBAY.

5% AFGEPAKT DOOR DE JUF DIE ER DAARNA ZELF STIEKEM IN LAS.

87%

DIT ZIJN DE YETIMAKERS UIT OOSTENDE! -2-

IN BAD GEVALLEN.

24%


AAN ALLE DE YETIMAKZESDEKLASSERS: AAN DE VI ERS ZULLEN JE MIS TOT VOLG JFDEKLASSERS: SEN. ENDE JAAH AAAR!

WAT ZIT ER IN DEZE YETI ZOMERGIDS #24#GOCART# #20#TECKTONIC# #18#TE KOOP# #16#YETLOG# #15#MANGATEST# #12#ZOMERTRUCS# #09#PUBER# #07#GOESTING# #05#SURVIVAL#

® Gothic ® Tecktonic ® Huklebuck

Beste Yeti. Ons broertje Max ax (2,5 jaar)) is een trouwe fan fa van jullie blad. Vooral or van de foto oral o uit Yeti 67 op pagina 5 waar de regenwormen pa en nwormen uit de e neus van die Yetiklasser kruipen. “KIJK! Yetikl K BEUURRRK …. K! … SAND … wormenjagers) EEEE …. WORM” (Yolan en n Milo Weiler, wo orrmenjagers)

WELKE STIJL HEEFT GIANNI?

ONTDEKT! JONGSTE ONT O T Y TE YETILE YETILEZER EZER

TRA + EEN EXM ERSE O GRATIS ZALENDER VLIEGKUIS IN DE OM TH N OP TE KEUKE GEN HAN

HET TALENT VAN MAXINE: HOCKEY

‘Ik sla er grààg op, hard én ver!’ zegt hockeymeisje Maxine. ‘Gericht shotten is heel belangrijk, je slaat met de vlakke kant van je hockeystick tegen die harde bal. Een goede pas geven of krijgen is zalig. Ik wilde trouwens eerst gaan voetballen Yeti, maar mama vindt dat niks voor meisjes. Hockey is gelukkig ook een echte ploegsport. Samen hossen we over het kunstgras tot we er bij neervallen. Een training is pas goed geweest wanneer ik nadien pompaf ben. Bij een gelijkspel op vijf minuten voor het einde van de match is het superspannend: mijn hart bonst in de keel en ik bedwing mijn zenuwen. Of ik goed ben? Ja. Ik droom stiekem van een Belgische selectie. En van de Olympische spelen. Maar eerst nog wat dribbelen en shotten in de tuin. Uit de weg!’

- 3-


James Hoe overleef jij: Word

JE LAATSTE SCHOOLWEE K Maak st

001 002

eeds kleinere sp iekbriefjes. Leer uit het hoofd. Ee die t de briefjes op. Nu zit alle kennis in jou.

Studeren is fitnes s voor je hoofd. Leg een handdoek in je ne k. Doe sit-ups tu ssendoor. Drink veel water. Plas de st ress weg. Word topatleet.

obil – vriend de Playm Doe met je beste mee. ng em je verzameli of Barbietest. Ne j Bi g. aa beurt een vr Stel elkaar om de tij ar np ge te de rd, krijgt elk goed antwoo . een pop van jou

003 004

hoolaartje met elk sc Stop een woordk na ce Ra . es fl glazen vak in een aparte ak. sb gla de ar na fles elke toets met de izend stukken. Smijt het vak in du

JE PROEFWERKEN (poloGa met je klas in een lange sliert ere and alle van en nem naise) afscheid . sen klas

001 002 003

en Schrijf met je klasgenoten je nam een van n op één van de binnendeure klaskast. zend Maak de leukste klasfoto’s ooit en ti.be @ye ctie ze naar reda

004 005 -4-

Ga gruwelpoppenkast spelen bij de kleuters. Geef je juf een ganse dag les over alles waar zij niks van snapt: Tecktonic, PSP2, Het huis Anubis, www.yeti.be, de bijnamen van alle leerkrachten.

APPORT R T H C E JE SL aar je met dingen w

je Maak een lijst snoepen, nt: vergeten, be in ed wel go e-afstandng , dansen, la en ng zi , en ch la ken bij e haren uittrek spuwen, grijz papa. door jouw en dat ze zich Vertel je vriend at je La . t beter voelen slecht rappor troosten. n met alle l kleef-etikette vo lf ze je g an H zo in huis vakken. Loop punten van je t? Ben ik dit pel: ‘Ben ik di rond en mom echt?’ weten wat ouders: ‘Jullie Zeg tegen je et op ebay ni e m ben. Zet rd aa w ht ec ik asjeblief.’

001 002 003 004

EEN DAG ZONDER VRIENDEN

001 002 003

Neem de klasfoto, knip de kopjes uit en kleef ze op je vingerto ppen. Ga in discussie. Talk to the hand! Geef je huisdieren de namen van je vrienden. Voetbal met je ha mster, ga naar het zwembad met je goud vis, kijk televisie met je kip. Ga kamperen voor de deur van je beste vriend. Wacht tot hij we er thuiskomt.

004

Koop p vriend lasticine. M en. aak n ie

uwe

W


Hond My name is HOND. James Hond!

JE KAMER OPRUIME N

001 002 003 004

Speel pokkeluide muziek, doe de rommeldans. Ruim de kamer op van je broer of zu s, en zij die van jou . Vind niks meer terug. Hang andere po sters. Versleep je kasten. Zet je be d op een andere plek. Word in paniek wa kker. Je wasmand is ee n basketbaldoel. Slam! Dunk! Drie punteeeeuhnnnn n!

WIN

SPANJEt R A A N RIT erplich PS en v G e DE AUTO d n a

tem v ijs. elf de s n voor Speel z om te stoppe rs n de je oude p 10 va je wil to n e e ekje n die een bo e dinge hrijven, de eten, d Maak in sc il l w a z je je die ie je nden d dingen etjes die e ll ri e v p e s d e , d n , te n e e p verg il ko die je w spelen. dingen il w rs ude n drupmet je o : kies ee g e rw e d r voor gent on en ande Als het re it voor jou en e t de rs e ru l het ee pel op d k welke druppe lt. Kij ijruit haa je broer. van de z t n a k re ande

001 002

003

afloopt lees je in s tijdens een wandeling. Hoe dat Twee tieners verdwalen hopeloo ing Albert II-laan Kon – en rlev kaartje naar: Yeti – Ove dit boek. Stuur voor 10 juli een het onderwerp. win@yeti.be en zet overleven in 15 – 1210 Brussel of mail naar

-5-


-6-

MIJN GOESTING Actie

KRUIS AAN WAT JE WIL DOEN IN EEN MUSEUM: FIETSEN GLIJBAAN NEMEN IN PLAATS VAN TRAP HARDOP PRATEN KUNSTENAARS AAN HET WERK ZIEN LACHEN MET ZOTTE BEELDEN EEN SCHILDERIJ VAN ME ZELF LATEN MAKEN VOELEN EN AANRAKEN FANTASEREN SOUVENIRS KOPEN ZELF KUNST MAKEN

Heb jij ook zo’n goesting? Om een vlieger in elkaar te knutselen? Om een milkshake met aardbeiensmaak te maken? Op deze pagina vind je elke maand de fraaiste tips om goesting van te krijgen.

Legermuseum

“Tekkedekkedek, kaboem, tadadad...Ze schieten! Alarmmmm! Ik ben zot van het Legermuseum in Brussel. Je kan er zelfs in een straaljager en een tank kruipen. Vette geluiden! En die fimpjes dan! In zo’n museum blijf ik kamperen. Haha.” Vraag in elk museum naar het gratis 1eurodoeboek.

DROOMOOG SOFIE Ik fantaseer veel. Dit is een droombril. Ik droomde hem voor ik hem ontwierp. Ik heb er zelf maar het stickertje ‘vet cool’ bijgekleefd. Zo zegt iedereen dat hardop tegen mij. Fijn!

MAAND VERTELT EZE MA DEZE D BRECHT UIT DE YETIKLAS WAARIN HIJ ZIN HEEFT.

PIMP JE ZONNEBRIL

NIET TEVREDEN MET JE KLAS OF JE SCHOOL? MAAK HET DAN ZELF LEUKER. PIMP JE SCHOOLLEVEN NAAR JE EIGEN GOESTING. DEZE MAAND: JOUW ZONNEBRIL.


Vliegkalender

WIN

JOUW GOESTING? Stuur jouw goesting vóór 15 juli naar: Yeti – Mijn Goesting – Koning Albert IIlaan 15 – 1210 Brussel. Maak kans op 4 filmtickets.

“De kalender van Vlieg hang ik aan de koelkast in de keuken. Ik plan dan samen met m’n ouders de uitstapjes. In de zomervakantie wil ik buiten zijn. Ik probeer de vakantietips van Yeti én van Vlieg. Benieuwd hoeveel Vliegmagneten ik ga verzamelen.” Geen Vliegkalender gezien? Bij elke Yeti krijg je deze maand een Vliegkalender. Liggen ze nog op het secretariaat? Bij de directeur? Op www.vliegjemee.be ?

CLUBKIJKERD JEROEN Groen en geel zijn de kleuren van mijn volleybalploeg! Dat tweede paar ogen bovenop mijn bril dient als afschrikmiddel: Het zijn de ogen van een geest. BwaaHHH!

BRAZILBRIL MORGANE Ik wil dat de mensen in mijn ogen blijven en blijven en blijven kijken. Ze mogen weten hoe ik me voel: boos, bang of blij. Die pluimen? Ik ben dol op carnaval en muziek.

BULDERDBRIL HENRI Mijn feestbril moet mensen aan het lachen brengen, ik ben een lolbroek. Trek eens aan mijn vinger?

REFLECTIEPIEPERD GAUTIER Ik smijt graag met waterballonnen naar anderen. Ik kan ongelofelijk goed mikken. Deze spiegelbril reflecteert de zon en verblindt de anderen. Ze kunnen niet meer bewegen en dan sla ik toe. PLATS!

KNOLKIJKERD OLIVIA Ik wou dat ik zelf een paard was. Vroeger speelde ik pony op de speelplaats. Mijn paarden neem ik overal met me mee. Wie me aanspreekt, weet meteen waarover ik wil praten.

-7 -Yeti stelt lastige vragen aan een ongewoon doodgewone puber. maand peutert Yeti in de neus Deze van Robine: psoriasis-lijder, ro pe “Ducky ducky!” eendjesverzam sk elaar. Wat is psoriasis, Robin ipperd en e? Meer info over de ziekte van Robine? www.psoriasis-vl.be/

Dit zijn mijn schatjes. Mijn verzameling startte toen ik deze eendjes op school uitdeelde voor mijn verjaardag. Nu krijg ik er langs alle kanten bij. Of ik ze ooit vrijlaat in het kanaal? Nooit!

Psoriasis is een smerige, ongeneeslijke huidziekte. Ze woekert op mijn huid en het jeukt verschrikkelijk. Soms zijn het gore vlekken. Sommige kinderen vinden het vreemd. Ik zeg dan dat het niet besmettelijk is.

Wie verzorgt jou als je ziek bent?

Plaag jij wel eens kinderen die er anders uitzien dan jij?

Ropeskipping is een zware sport. Elke woensdag zweet ik uit mijn sokken. Het is leuk als de oefeningen met twee en drie lukken. Daar word ik echt heel blij van.

Ik moet om de twee weken een spuit in mijn arm. De dag daarna heb ik geen buikpijn meer. De spuit werkt twee weken, daarna word ik moe en heb ik een nieuwe nodig. Ik verzorg me ook met allerlei zalfjes. Mama helpt me om aan alles te denken. De ziekte zit ook in mijn darmen. Dat betekent pijn in mijn buik en kamperen op het toilet. Ik neem de tijd en pak soms een knuffel mee ;-). Psoriasis zit in de familie. Het is ongeneeslijk.

Vertel jij het aan anderen wanneer er iets ernstig mis is met jou?

Op dinsdag speel ik volleybal. De groep is superleuk, we kennen elkaar al heel lang en we lachen veel. Papa is ook volleyballer. Hij kan goed smashen. Ik volg ook ‘Woord’ aan de muziekacademie. “Tijd te kort” is mijn favoriet gedicht. Beoefen jij dezelfde hobby als je ouders? Waarom?

Wat verzamel jij? Waarom eigenlijk?

Ga jij sporten om te zweten of om vrienden te maken? Wat doe jij om er goed uit te zien?

Op straat maken mijn vrienden en ik een hinkelpad van 803 vakjes. Met mijn zus verzorg ik de dieren: drie kuikentjes, kippen, konijnen en een hond. Mijn zus speelt met poppen, ik heb dat nooooit gedaan. Ik teken en schilder veel.

Waarin verschil jij van je broer of zus?

Ik denk weinig aan mijn ziekte. Ik wil ook graag mooi zijn. Aarrrgh, mama! Voorzichtig voor de knopen in mijn haar.


Zeg de hele dag achter elke zin het woord: ‘Waw!’

VRIJDAG 10 JULII

Leer deze zomer een nieuwe truc. Oefen elke dag één uur: penjongleren, handlopen, achteruit fietsen, grasfluiten...

ZONDAG 5 JULI

MANDAG DAG 6 JULI

E keer als je een dier ziet, Elke doe je het dierengeluid na.

ZONDAG 12 JULI

Zaai een boon. Geef hem een naam. Volg zijn groei. Schrijf zijn dagboek.

ZATERDAG 11 JULI

Begraaf vandaag iets wat je moeilijk kan missen. (gsm, schoenen, tv, hamster…) Graaf het na de zomervakantie terug op.

DINSDAG 21 JULI

Ga op afval-patrouille. V Verzamel el afval in je straat en schrijf met stoepkrijt op straat: 'Deze straat werd opgeruimd door ..................... (jouw naam)'.

Speel in de regen: moddervoetbal, plashinkelen, paraplutocht, verstoppertje, ontstoppertje ...

MAANDAG 13 JULI

DINSDAG 7 JULI LI

ZATERDAG 4 JULI

WOENSDAG 8 JULI

WOENSDAG 15 JULI

Draag vandaag alle dingen op je hoofd: emmer water, kat, luchtmatras, hete soep…

DINSDAG 14 JULI

Verf je haar, wenkbrauwen, wimpers…

VRIJDAG 3 JULI

Draag vandaag een speciale zonnebril (oma, kringwinkel) of pimp je eigen zonnebril.

DONDERDAG 9 JULI

Maak met vrienden een groot bord met daarop ‘Toeter 3 x maal voor ..... (jouw naam). Ga bij een kruispunt staan. Wie krijgt de meeste claxons?

DONDERDAG 2 JULI

Begin je eigen zaak. Maak limonade, wafels, milkshake en verkoop die op straat.

WOENSDAG 1 JULI

YETI ZOMERKALENDER juli


ZONDAG 26 JULI

Zorg vandaag dat niemand je ziet : sluip, vermom, camoufleer, verdwijn…

DONDERDAG 16 JULI

Ga picknicken op leuke plaatsen: in een boom, onder een brug, op een roltrap…

ZATERDAG 25 JULI

Adopteer een dier, geef het een naam en verzorg het: mier, regenworm, mus…

WOENSDAG 29 JULI

Start een ongewone verzameling: opgebrande lucifers, navelpluis of straatkauwgum.

DINSDAG 28 JULI

MAANDAG 27 JULI

Bouw vandaag je eigen speelgoed: knikkerbaan, wipwap, zweefvliegtuig, bootje, flessenorgel…

DONDERDAG 23 JULI

Ontwerp je eigen t-shirt, je eigen tattoo, je eigen juweel, je eigen drankje...

DONDERDAG 30 JULI

Proef vandaag zoveel el ans mogelijk van andermans ijsje.

VRIJDAG 24 JULI LI

MAANDAG 20 JULI

Maak vandaag een raamposter: ‘Help! elp! Ik word gegijzeld!’, eld!’, ‘Opendeurdag mett gratis drankje’, ‘De sleutel tel ligt onder de mat’. t’.

ZONDAG 19 JULI J

ZATERDAG G 18 JULI

Eet vandaag iets dat je nog nooit at: zoethout, paardebloem, ketchupchips, stukje Yeti…

VRIJDAG 17 JULI

augustus

Gedraag je vandaag als een kleuter: brabbeltaal, steunwieltjes, fruitpap, zandbak…

VRIJDAG 31 JULI

Zeg dat het va vandaag je verjaardag is e en ontvang een extraatje: gratis ijsje, gratis haarknipbeurt, haarkn gratis drankj drankje van het huis, cade cadeaus ...

WOENSDAG 22 JULI

YETI HOUDT JE BEZI G


DINSDAG 11 AUGUSTUS

Stel vandaag enkel moeilijke vragen: ‘Hoe smaken wolken?’, ‘Waar gaan bloemen heen als ze sterven?’

ZONDAG 9 AUGUSTUS

Doe vandaag alles achterstevoren: zit omgekeerd, ontbijt ’s avonds, douche in je kleren, noem mama papa, draag schoenen aan je handen…

DONDERDAG 6 AUGUSTUS

Bouw vandaag de hoogste toren met: legoblokken, boeken, dozen, blikjes, stenen, ondergoed, suikerklontjes…

MAANDAG 3 AUGUSTUS

Vandaag voel ik me: trots / rustig / blij / niet lekker / zielig / lacherig / mooi / ziek / alleen / verliefd / nutteloos / speels / op m’n gemak / dankbaar

MAANDAG 10 AUGUSTUS

Bevrijd een dier: een vlieg uit een spinnenweb, een muis uit een kattenbek, een visstick uit de diepvries…

VRIJDAG 7 AUGUSTUS

Kerf je naam en datum in een boo boom. oom.

WOENSDAG 12 AUGUSTUS ST STUS

ZATERDAG 8 AUGUSTUS STU TUS

Loop vandaag enkel op blote voeten.

ti ps om te scoren in september

62

DINSDAG 4 AUGUSTUS

augustus

WOENSDAG 5 AUGUSTUS

Ontdek figuren in de wolken.

ZONDAG 2 AUGUSTUS

Maak je eigen verkeersbord en hang het voor je deur op straat.

ZATERDAG 1 AUGUSTUS

YETI ZOMERKALENDER


ZONDAG 16 AUGUSTUS

Google je ouders.

DINSDAG 25 AUGUSTUS

Ruil vandaag alles met je beste vriend: naam, kleren, fiets, tandenborstel, ouders, bed…

MAANDAG 24 AUGUSTUS

Ni ks moet ni ksen mag

Vertel vandaag tegen iedereen een ongelofelijk verhaal. Hou het zo lang mogelijk vol.

WOENSDAG 26 AUGUSTUS

Neem iemand beet. Leg een portefeuille aan een draad op straat en trek er aan als iemand hem wil oprapen.

ZONDAG 30 AUGUSTUS

Laat twee maanden lang: je haar groeien, één vingernagel groeien, je hersens zwellen en maak indruk op de eerste schooldag.

ZATERDAG 29 AUGUSTUS

Doe vandaag alsof je onzichtbaar bent. Niemand ziet je.

MAANDAG 31 AUGUSTUS

Iemand Robin gezien?

VRIJDAG 21 AUGUSTUS

Ga vanavond buiten op je rug liggen en zoek je eigen sterrenbeeld.

VRIJDAG 14 AUGUSTUS

Leer je oma/opa iets wat zijj nie Le niet kennen: ken sms’en, wiiën, skaten, ska skat luchtgitaar htg tgitaar spelen, chatten, chatte tten chillen, jumpen… n…

DO DONDERDAG 13 AUGUSTUS US

VRIJDAG 28 AUGUSTUS

Bespioneer je buren: ondervraag je buurjongen, noteer wat ze doen, doorzoek hun vuilzak, verstop je in de heg ...

ZATERDAG 22 AUGUSTUS

Spreek vandaag enkel gebarentaal.

DONDERDAG 20 AUGUSTUS

Doe een ongevaarlijke stunt: spring van een stoel, fiets op twee wielen, spring door een hoepel die niet brandt, blijf 3 seconden onder water, steek je hand in een visbokaal, slik een kauwgum in.

ZATERDAG 15 AUGUSTUS

DONDERDAG 27 AUGUSTUS

WOENSDAG 19 AUGUSTUS

MAANDAG 17 AUGUSTUS

ZONDAG 23 AUGUSTUS

Sta voor zonsopgang op en teken, fotografeer, film de opkomende zon.

DINSDAG 18 AUGUSTUS

Teken mannetjes op je vingers. Speel vingerpoppenkast.


-10-

zwart

bosbes

goudvis

Yoma

bergen

voetbal

druif

parkiet

Katisiho

oerwoud

boogschieten

START

blauw

karate

strand

Churita-Na

hond

kiwi

groen

tennis

bos

Miotira

hamster

appel

rood

paardrijden

stad

Yasti

rat

appelsien

geel

pingpong

eiland

Filika

kat

banaan

wit

Volg de stappen. Start met het kiezen van je kleur en zeven keuzes later weet je hoe Manga jij bent. START


Dworks

ijzer

hout

Madralaans Chromtijns

water

Fidriens

goud

Mubodoes

vuur

Sfrieks

diamant

K LE U R JO U W MANGA

HOE MANGA BEN JIJ?

-15-


jouw yetlog

Welkom, Yetlogger Mijn profiel!

Omcirkel! Wat past het meest bij jou? liefde

naam . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . ik woon in . . . . . . . . . . . . . . . . . haarkleur . . . . . . . . . . . . . . . . . . kleur ogen . . . . . . . . . . . . . . . . . favoriete frisdrank . . . . . . . . . . . . . favoriet blad . . . . . . . . . . . . . . . . muziekstijl . . . . . . . . . . . . . . . . .

dansen feesten

ps2 fun gezellig games huisdieren humor lol muziek yeti tv reizen school sport dieren dj familie film yetiklup gitaar school ik ikke liefde thuis msn muziek paarden relatie jumpen warcraft vakantie

voetbalvrienden melk

YETIKLUP IS NOG LEUKER DAN YETLOG!

www.yeti.be Yetlog doetip! Doe deze dingen terwijl je voor je computer zit te wachten

favoriete game. . . . . . . . . . . . . . . beste tv programma. . . . . . . . . . . . ik haat . . . . . . . . . . . . . . . . . . . ik hou van . . . . . . . . . . . . . . . . .

Yetiklup vriendenlog door astonmartini - 25/04/2009 12:34 - Waarom leggen kippen eieren? Als ze eieren zouden gooien dan gaan ze kapot. door seppesleptje - 26/04/2009 08:17 - Wat is groen en gaat op en neer? Een erwt in een lift. Wat is bruin en gaat open neer? Dezelfde erwt maar 2 maanden later.

Rambo!

Wat is de slechtste mop aller tijden? Ga hahaha naar www.yeti.be/forum

- Meet je polsslag. - Probeer je ogen precies één minuut te sluiten. Tel in jezelf. - Leg je hand open op een blad papier en tik met een potlood tussen je vingers.

GAUTIER BLOGT Vandaag zit Yeti in mijn klas. De juf is ff weg. Zucht. Ik heet Gautier. Mijn naam betekent Wouter in het Nederlands. We scheuren Joepie's in stukken voor Yeti. Grrr. Later word ik fotograaf, denk ik. Euh... weet ik. Mijn mooiste pics zet ik op Netlog. Ik heb een kei vet klupkot, zegt Moestie op de Yetisite. Ikke happy.

WIL JIJ ELKE WOENSDAG DE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF VAN YETI ONTVANGEN? DE ENIGE ECHTE RAMBO BRENGT JE DE ZOTSTE SITES, HET HEETSTE TIENERNIEUWS EN DE GAARSTE WEETJES. GA NAAR WWW.YETI.BE EN KLIK OP RAMBO.

-16-

Ben gek van Yes-r. Die rapt raak. Ik moet gaan nu. Ik ga mijn vrienden ff uitleggen hoe ze Yetiklupper kunnen worden. Cyberknuffel ;-))

- Probeer aan je elleboog te likken.

YETLOG SHOUTS

Geven jullie ook briefjes door in de klas? 09.30 Yetiklupperke reageert: Ja, maar er zitten klikkers in onze klas. 09.36 Kinazor reageert: Als de juf die vindt, leest ze die hardop. ;-(( 10.10 Rogi reageert: Briefjes zijn niet leuk, ik praat tijdens de les. Da's duidelijker. 11.37 Seppesleptje reageert: Nooit geprobeerd want als onze juf dat door zou hebben: 1 blad straf volschrijven. Als ze boos is dan is ze ferm boos!

Gautier uit de Yetiklas!

Ga zelf ook shouten op yeti.be, klik op Yetiklup!, dan op Babbel!


-17-


YETI ZOMER Z O E K E R TJ E S 2xlezen is dubbel plezier

Kijk op p. 6

Mooie en grappige ZONNEBRILLEN.

Te koop: K3-goM 1 kant is weggegomd. Karen en Kristel staan er nog op. Eventueel ruilen voor pratende tuinkabouter. Bevragen bij Harru, woonblok 3a, studio 100.

Pyromaan zoekt blokhut in bosrijke omgeving.

TE HUUR: vakantiefoto’s.

Ideaal om indruk te maken in september. Kies uit: piramiden in Egypte, snorkelen met haaien,

IK VERKOOP MIJN WEKKER. Maakt teveel lawaai. Heb hem in juli en augustus toch niet nodig. Niet tevreden, geld terug. Nu 0,50 euro.

Gezocht onderduikadres voor duikclub. Schrijven naar Duikclub De Lege Fles, Vaartstraat 10

Gezocht: Medicijn tegen vals gebit stijve nek. van mijn opa. Gekregen van Opgepast: kan al die mooie bijten. (Joni) wolken. (Lien)

Te koop

Af te halen: gratis laarzen voor in de modderklas. Modder zelf maken en meebrengen GEZOCHT: NIEUWE HERSENEN.

Vorige hersenen kwijtgeraakt tijdens grote vakantie van 2008 te Spanje.

GEVRAAGD: hoogbegaafde om mijn huiswerk te maken. Liefst tegen morgenvroeg. Contact: Jan, Yetiklas Oostende, 3de rij 2de bank

Red onze bossen. Knip dit zoekertje uit en stuur het terug naar Yeti voor hergebruik.

AANGEBODEN: Drumstel, nooit op gemusiceerd, enkel op getrommeld. Als nieuw. Doe een bod. Bellen naar Bulckie, Gent. Ik wil best naar mijn ouders luisteren. Als ze maar in de top-50 staan. (Joni)

Gratis afhalen:

Saaie juf Kan zeer goed huiswerk geven. Inclusief doos krijt.

Te koop: irritante zus. Kan zeer goed knijpen. Interesse? Bel Jeroen uit Yetiklas, 456 059

Gratis te huur aangeboden - 3 kilo zeetong - af te halen in gesloten omslag - 4 dagen huren, 5e dag gratis! - terug voor 18.30u

TERRORIST ZOEKT NIEUWE MENSEN VOOR KNALFUIF TE KOOP: DUBBELKAAS in zakken van 20 kg. Legklaar. Ideaal om Double Cheeseburgers mee te maken. Af te halen bij An VDB. te Lier. Ik geef lijbes aan kinderen die lisdectisch zijn. Mok ook aan huis. Bel Juf Kanire. 075 4567 -18-

ANTHONY’S BRILLENSHOP BRILLEN NSHOP Afwassen was nooit leuker

Wii-WAS


Gevraagd: leden voor de junior duivenbond. Er is ook een nieuwe website: www.duivenbond.comcomcom

n

w ieu

e : d

Leer-Duit

s-

pr uik

Ich hab er Zwei!

Aangeboden:

Gezocht: Rots Liefst met branding. Inl: Anny 8383885 ELKE DONDERDAG

nieuwe cursus Italiaans spreken, eerste les: Italiaans eten en drinken.

Bestel nu en bel 0245678

GRATIS PIZZA! Pizzashop Platschefskia - Pier Oostende Elke dag open behalve donderdag.

Van de haarmakers Leer-Frans en Leer-Grieks

Ik zoek: mijn verstand (je kan er niet naast kijken) en een butler, sportief model. Bel G. uit Yetiklas 0954748

Te koop: Schommel. Nooit op gezeten. Werkt langs twee kanten. Vooruit en achteruit

Gewoon enkele dagen dragen en de eerste woorden komen snel.

Plaats de pruik op uw hoofd en u spreekt vanzelf Duits.

GEBOORTE: HOERA! HET IS EEN OLIFANT!

Meesterdimmer

24 maanden niet gewassen. Is erg lief. Met baard. 0265783

Nu voor maar euro 25, 90: Dimtoestel om luid pratende leraren te dimmen. Een eenvoudige draai aan de knop vermindert het stemgeluid al met 20 decibel.

Draagbare radio,

TE KOOP

EXTRA PRIJZEN!!!

Goochelaar

zoekt kinderen voor doorzaagtruc. Mogen ook halfzussen zijn. Bel mister Mystic 004589

IK VERKOOP EEN ZWERVER. DE PANNENKOEKFRISBEE

NIEUW Bent u het werpen moe, zit dan neder en eet hem op. Siroop niet meegeleverd. Boekweitversie uitverkocht.

AANGEBODEN weinig gedragen. Nu voor 20 euro. Ook nog staande lamp te koop die hier al jaren ligt. Bel Wim DJ, 034 6666

Leden gezocht. Damclub voor Beginners zoekt leden. Wij spelen het eerste jaar enkel met 1 damschijfje.

GEZOCHT: DAGDROOM Voor, na of tijdens lesuur Frans.

Marmeren zweefvliegtuig. In perfecte staat. Nooit van de grond geweest. Alle info bij Dr. VonFlapp tel. 04673

Overlijdensbericht John M, de man van staal, is gestorven. Hij is in zijn slaap vredig doorgeroest. De crematie vindt maandag plaats in de hoogovens te Halle.

Gevonden in mijn achtertuin Kerkstraat 2, Oostendegem

Verdwaalde leerkracht zonder tanden. Heeft nog niet gesproken. Draagt ook geen halsband. Eventueel ruilen voor loopschoenen van Adidas of Reebox. TE KOOP WEGENS MIRAKEL: automatische rolstoel, voorwielaandrijving. Met aanhangwagen. Vr. pr. 300 euro

Hebt u nooit succes? U verlangt naar applaus. Bestel dan snel onze klapdeuren. Vele soorten en maten. Nu in aanbieding: Klapdeur type Daverend en type Staande Ovatie. Bel snel: O80-35698 Met deze bon 1 gratis boterham en drankje in de refter van de school. Beleg zelf meebrengen, brood en drank ook. Enkel op woensdagmiddag geldig.

nieuwe meester, af te halen na school. Terugbrengen in de vakantie. Bel maarten op 3468498. 2 meesters halen, 1 gratis! -19-


"OP DE SPEELPLAATS ZIE JE ZELFS KLEUT KLEUTERS TERS IN SEXY GLITTERTO GLITTERTOPS. TOPS. BELACHELIJK!" ((GIANNI) GIA IANNI) I)

FASHION? Gianni danst tecktonic en Tamelan is west-side. Jow. Ben je wat je draagt? De Yeti-klassers zijn stijlsurfers en duiken p in de mode. En jij? Jump je naar punk? Of hip je naar hop? p? p?

Gianni tecktonic kid

“Ik hou van tecktonic. Dus ik kleed me ook zo. Ik ben zot van Mondo Alive. Ik draag dan ook kleren waarin ik goed kan dansen met wijde armbewegingen. Lijkt raar, hé. Bij het shoppen let ik op flashy roos en helgeel. Met vrienden ga ik door de winkelstraat, Cool Cat in en H&M uit. We kopen dvd’s met tecktonic moves en oefenen die op een pleintje. Ik wil mee zijn met de mode. Mijn broertje wil me nadoen, maar dat wil ik niet. Bij mijn stijl neen. Mijn Mijn skinny broek horen zilveren schoenen. moet in m'n schoenen. dansen is nen. en. Tecktonic d da jezelf graag zien, hé.” é.””

Amber colour girl

“Ik zeg foert tegen mode. Steek mijj niet niett in in een hokje. Ik heb geen vaste stijl. Ik draag watt ik wil. Mijn stijl is speciaal: ik heb broeken in dertien verschillende kleuren. Ik ga voor felle kleuren. Ik doe wat ik wil. Ik wil lange haren. Punk vind ik lelijk: al die vieze piercings en lelijke tattoo’s. Ik zie me binnen twee jaar wel in glamourstijl: korte broekjes als Katy Perry. Skinny jeans zie je overal op straat. Zelfs bij volwassenen. Ik haat het als mama mij nadoet. Skinny jeans is echt voor tieners, handen af, mama’s.”

-20-

ODE AAN DE MODE

PUNK NK NK Tokio Hotel H tattoo’s, stekelhaar e ekelhaar

HIP HOP P 50 CENT hoodie, lange shirts, graffiti, gouden ketting

Michiel glamour boy

“Mijn stijl is eerder glamour. Mijn schoenen moeten glimmen. Gothics vind ik vreemd. Dat zwart en die uitgelopen schmink! Ze lopen op schoenen die een meter in de lucht steken, net giraffen. En dan die leren jassen tot op de grond, net alsof ze gaan trouwen in ’t zwart. Ik vind mooie kleren belangrijk. Ik wil er verzorgd uit zien. Niet als die gothics met hun uitgelopen gezicht. Die hebben een inktpot over ove hun hoofd gekregen. Woehahaha.”

POP Rihanna hits, sexy clips

Tamerlan

hip hop cripper

“Ik luister veel naar hiphop: 50cent, cent, ntt, 2pac 2p 2pac… ac… Rappers dragen wijde broeken, lange shirts, shirts i gouden kettingen. Dat wil ik ook. Je moet de gebaren kennen. Ken je dit? West-side (maakt een w-teken met zijn hand). The Game noemt zichzelf zo omdat zijn hele leven op een game lijkt. Mijn leven lijkt op Yeti. Zotjes! Ik stap soms binnen in de hip hop-winkel voor een vette pet met een rechte klep.”

TECKTONIC C Yelle, glowsticks, k ks, fluokleuren


FOERT! ROCK Freaky Fr r Age sskinny jeans, hoedjes

WE NIEUN TRE D GLAMOUR Katy Perry Bril, korte rokjes, open bloesjes

GOTHIC Within Temptation, zwarte make up, plateauzolen

HIPPIE MGMT

bloemenprints, lang haar

Jouw keuze is in, trends zijn uit.

We zijn niet meer te vangen in één vakje. Het hokje waarin anderen je steken (dié is jumper, dié is punker) klopt niet met wie je écht bent. We hoeven niet allemaal hetzelfde aan. Steeds meer tieners switchen tussen skate, hiphop, jump en punk. Niks mis met stijlsurfen. Wees jezelf, niet nep.

KIES JE STIJL IN DE STIJLSUPERMARKT gothic gabber skater hiphop tecktonic jumper blingbling Hello Kitty punk rock gewoon nerd glamour Johnny disco hippie K2 mijn stijl geen stijl deurstijl

-21-


VRAAG 2 VRAAG 1

De beantwoorde vragen en brieven vind je ook op www.yeti.be HELP! Waar kan ik terecht met mijn probleem?- Stuur een brief naar: Vraag het aan Lisa - Yeti - Koning Albert II -laan 15 -1210 Brussel of stuur een mail naar help@yeti.be Vermeld je adres en telefoonnummer. Yeti vertelt het niet verder. Lisa zit met kinderpsychologe Marjan Gerarts en de Kinderrechtencommissaris in de saxofoonklas. (Yeti kort lezersbrieven in. Dat leest beter.) Praten? Bel gratis de Kinder-en Jongerentelefoon op nummer 102. Bellen kan elke dag van 16u tot 22u, behalve op zondag.

-22-

Tips van Lisa Als je mama in huis of in de auto rookt als jij er bij bent, rook jij mee en dat is niet goed voor jou. Vraag aan je mama of ze buiten rookt. Geef niet op. Vertel je mama dat jij je zorgen maakt omdat zij rookt. Mama’s zijn gek van complimentjes en knuffels. Geef er veel als ze niet rookt. Zeg dat ze dan zo fris ruikt!

echten.be

Elke maand beantwoordt Lisa op bijna al jouw vragen.

Tips van Lisa Als je moeilijk met je papa kan praten, kan je misschien een briefje aan hem schrijven. Zeg dat je het belangrijk vindt om thuis je gevoelens te tonen. Als je liever niet huilt bij anderen, ga dan even in een andere kamer tot je tranen weer weg zijn. Heb je iemand die je vertrouwt? Praat dan over je verdriet.

www.kinderr

Dit is de enige echte Yeti helprubriek voor tieners in nood.

Het antwoord van Lisa Er is helemaal niets mis met een potje huilen. Ik doe dat ook. Soms zeggen mensen dat huilen zwak is, maar dat is niet zo. Huilen is niet slecht. Je gevoelens tonen is sterk. Als je tranen voelt opkomen, kan je er ook tegen vechten en ze inslikken. Maar dan blijft je verdriet vastzitten in je buik. Het kan enorm opluchten.

Het antwoord van Lisa Hey, Ik begrijp je heel goed. Mijn tante Selma rookt ook en dat stinkt zo! Jij maakt je waarschijnlijk ook zorgen om je mama’s gezondheid. De meeste ouders weten wel dat roken niet goed is. Stoppen met roken is jammer genoeg niet gemakkelijk. Anders had je mama het waarschijnlijk al gedaan. Maar geef niet op, want moeilijk gaat ook.

02-552 98 00

vraag het aan Lisa

Weenwonder Yo Lisa! Ik ben een meisje van 12 en ik huil nogal snel. Ik schaam me er voor maar ik kan er helemaal niks aan doen. Mijn paps vindt het ongelooflijk irritant. Maar ik durf niet te zeggen dat ik er niks aan kan doen! Kan jij me raad geven?

Gerookte zoon Hey Lisa, mijn mama rookt en ik vind dat echt niet leuk. Als ik meer dan 90% haal op mijn rapport, zou ze stoppen. Dat heeft ze niet gedaan! Roken is super-ongezond. Ik wil dat ze stopt maar ze luistert niet. Hoe vertel ik haar dat ze moet?


Yetilezer

Jimmy de Kierewiete begint nu al te leren vo or zijn eerste grote toets in het midd elbaar. Vind jij welke vakken hij in zijn hoofd wil pompen? Relax, Jimmy! Je moet volgend jaar pas naar de grote school. Geniet eerst nog even van de gro te vakantie.

-23-


25 JUNI - ZILVERMEER - MOL

PENNENZAKKENROCK ... met Sam Gooris, Stan an Van Samang, Danzel, Lasgo, The Ditch, pin, het kinderrechtendorp én Yeti Cirq, het mafste e circus Sandrine, Nailpin, tjjes! dat je ooit zag. Kom langs en maak kans op jolige Yetiprijzen. Zotj Zotjes!

R KOM NEATAI DE Y ND! ST(R)A

3 DINGEN DIE JE KAN DOEN MET DEZE E YETI 1 Gebruik het om een vuur aan an te and. maken op een onbewoond eiland. ngleren. 2 Neem er drie en leer er mee jongleren. amster.. 3 Maak er een tent van voor je hamster.

WIN DE

GOCART OF DE FIETS De Ferrari FXX Racer heeft front- en achterspoiler hterspoiler en super-slick banden. Zijn voorbeeld is het Ferrari GT race-model. OF! F!Deze Deze Johnny Loco cargocruiser, met elektrische trap ondersteuning en chopperstuur perstuur voor snelle meiden. Je ontvangt een bon en mag zelf een fiets uitkiezen in de fietsenwinkel in je buurt. buurrt. Stuur voor 10 juli een kaartje naar: Yeti - Fiets - Koning Albert bert II-laan 15 - 1210 Brussel off mail naar win@yeti.be en zet 'Fiets' of 'Gocart' in het onderwerp. erp.

Yeti, maandblad (verschijnt niet in mei, juli en augustus), jaargang 8 nr. 68 - afgiftekantoor 3200 Aarschot 1 - Erkenningsnummer: P409041 - tijdschriften - toelating gesloten verpakking - 3200 Aarschot - BC 6578 YETI - Koning Albert II-laan 15 - 1210 Brussel - redactie: tel. 02 553 96 86 - e-mail: redactie@yeti.be - abonnementen: tel. 02 553 95 07 - fax 02 553 96 85 - e-mail: info@yeti.be, website: www.yeti.be Yeti is een gratis en verschrikkelijk blad dat maandelijks komt grommen. Het is een uitgave van het Vlaams ministerie van Onderwijs en Vorming. De school kan het blad gratis aanvragen voor alle leerlingen van het vijfde en zesde leerjaar. Een persoonlijk abonnement kost 8 euro. Yeti is het stoute broertje/zusje van Klasse voor Leerkrachten, Klasse voor Ouders en Maks!

Hoofdredacteurs: Leo Bormans  Eindredactie: Dirk Neyens, Wouter Kersbergen  Redacteur: Bavo Wouters  Secretariaat: Anny Lecocq  Vormgeving: Peter Mulders, Tim Sels, Mieke Keymis  Sites en multimedia: Michel Aerts, Toon Van de Putte  Cartoons: Nix, Schoofs, Kim  Klasse en Yeti zijn teamwork. De hele ploeg vind je op www.klasse.be  Verantwoordelijke uitgever: Jo De Ro, Koning Albert II Laan 15, 1210 Brussel.