Yeti 65

Page 1

YetiStation 65 速

game top tien NAGEKEKEN DOOR YETI

10

+

GEEN VUILE WOORDEN IN DIT BIJTSCHRIFT! FEBRUARI 2009


YDeentieiu6w5e

level

1

wereld voor

tieners oy b t a F e Win d

na n plof kken e a z tte r e e d en v e zak je eig Win d in g vóór a choold Stuur . y elke s o b t Yeti de Fa naar: je t r a zitzak, a k 15 rt een II-laan a t a r e m lb 2 gA i.be in@yet - Konin naar w il Fatboy a m p f rwer . russel o t onde e 1210 B h in Fatboy en zet

02 Legoland Level

03 Potpimpers Level

05 Puberbijter Level

07 Yetiklup Level

08 Superhond Level

09 Droomberoep Level

12 Beeldrovers Level

13 Waterwereld Level

14 Games top 10 LeVel

YETI-CHEAT BLAUWROODSELECT

Elke keer als je je vinger opsteekt, verdien je 20 euro.

level

mieheG

srekamiteY eD keebbalgpO tiu


“Picasso? Rubens? Mondriaan? Kweenie. Wie zijn dat? Ik teken gewoon graag. Misschien omdat ik het goed kan? Mijn ouders vinden van wel. Later wil ik architect worden. Ik wil huizen ontwerpen in een eigen stijl. Gebouwen die recht omhoog lopen met veel glas vind ik saai. Ik ben dol op flats die kunnen ronddraaien. Huizen moeten fantasievol zijn en anders dan de anderen. Ik hou van meetkunde en ik werk graag

Ťhibault

nauwkeurig. Een millimeter is een

oneerlijk

millimeter. Als de tekening me niet bevalt, scheur ik ze uit mijn

behandeld?

schetsboek. Dat moet je durven, vind ik.”

02-552 98 00

Het tale van nt

kinderrechten@ vlaamsparlement.be www.kinderrechten.be

geschonden: Rechten van jongeren worden overal op school, thuis, in je sportclub, in je buurt... Maak je dat ook mee? Contacteer dan het Kinderrechtencommissariaat.

zoek het yetilogo


level

2

BOUW JE EIGEN

SPEELPLAATS MIJN SPEELPLAATS LIJKT OP: een lege woestijn een babbelclub een zee vol haaien een plek om rond te hangen een kampplaats voor rare kinderen een betonnen gevangenis

WAT

een voetbalveld een plaats om te spelen een jungle vol apen een terrein voor avonturiers een plaats vol vrienden

OP MIJN SP GEBEURT ER

“Op onze speelplaats leer je: samenspelen, ruzies oplossen, luisteren naar elkaar, vertellen over gisteren, plannen voor morgen, geheimen uit het leven van tieners, roddelen over juffen en meesters, scoren, vliegen, duiken, vallen en weer opstaan en nog veel meer.”

EELPLAATS?

g doet, att.. aa ha je het heel graa het h Kleur groen als ndt, rood als jje vi uk le ht éc et ni t n he peelleen je ssp kerrttje tikke tik oranje als je n n lle he erss lpen voetba utteer kleeu de kl n pe babbelen ui kr n k leen re el e im sp kl e je peerrttje in het pp opp versto kijken n pe n zen overlo boeekk leze bo pesten len ngen ruile k makken rk di er w isw hu vervelen en geen ng r ddelen ro touwtjee sprin n geen plaag n en re er k k ikke kn e dansen n e en ball spel ba treffb skaten

DIT DOE IK VANDAAG

TIJDENS DE SPEELTIJ

D: een ruzie oplossen een do elp un t sco ren snoep uitdelen een praatje met de juf ma moppen vertellen ken en een strip lezen op het toi 10 minuten aan één stu let k lopen een puzzel maken geen vuurtje stoken ied ere e en “go goed de end ndag” zegge op elke vraag “ja” antwo gen en orden de b bal len van het dak halen een pestkop zeggen dat hij moet stopp peen n inspecteur spelen en alle brooddozen late ate no op peene nen n iedereen met groene kou sen aan één kan ant t van va an de spe elplaats verzamele e geld ophalen bij de leraar e n skamer voor “he het t go g ed e do el” el ” niet op het knopje van het brandalarm drukk kke ken n de directeur vragen om mee te sjotten teg ege en n die van he het et vierde een verhaal voorlezen aan de kleuters …


“Er moet groen zijn op mijn droomspeelplaats. Bomen om een hangmat aan te knopen, struiken om een rustig plekje te vinden, een grasveld om op te picknicken. Ik vind een kinderboerderij ook best leuk. De zesdes en vijfdes krijgen een beurtrol om de dieren te verzorgen.”

“Ouders zijn verboden op mijn droomspeelplaats. Ik wil soms gevaarlijk kunnen doen. Wat denk je van een gedeelte op de speelplaats waar je met bommetjes kan spelen? En een boomhut, heel hoog?”

“Ik wil kunnen kiezen op mijn droomspeelplaats. Een kamer met g gezelschapspelpp letjes, een kamer met een Wii, W een een kamer in junglesfeer, e spookkamer… en natuurlijk overal ove propere toiletten. toiletten””

“Tijdens de speeltijd wil ik bewegen. Graaf voor mij hier een zwembad, leg daar een voetbalveld aan, bouw ginder een danszaal met spiegels. Met een mega glijbaan vlieg ik nadien de klas weer in.”

“Op mijn droomspeelplaats moet er een relaxruimte zijn. Heerlijk ontspannen met de vrienden in het bubbelbad, sauna en massage. Dan de fitness in om weer vol energie te zitten: loopband, boksbal, trampoline.”

YETI-CHEAT OMHOOGOMLAAGLINKSLINKS OM J wordt tijdens de turnles niet Je m moe van rennen en springen.

“Gsm, Nintendo en psp zijn toegelaten maar papiertjes op de grond kan niet. Er komt extra personeel op mijn droomspeelplaats om toezicht te houden en kinderen te helpen en te repareren wat stuk is. Voor iedereen zijn er dezelfde regels maar soms moet je eens iets fout kunnen doen.”


WELKE UITSPRAKEN PASSEN BIJ JOU?

level

3

‘Bij ons op school is het niet zooooo erg, maar een geurtje hangt er altijd.’

BASEBA VERSTO TE

‘Af en toe doet het deugd om naar het toilet te ontsnappen, ik moet mijn buik en mijn hoofd soms even vrijmaken tijdens een moeilijke les.’

MO ME

‘De toiletten zijn een goede plek om dingen te bespreken. Wel eerst even controleren of er niemand meeluistert!’ ‘Een schooltoilet is gemaakt om snel te gebruiken. Het is vaak ongezellig.’

VOGELPIK

‘Thuis zit je op je gemak. Het is er lekker warm.’ ‘Thuis mag je tenminste een strip lezen op het toilet. Mama zegt dat het ongezond is, maar papa leest er toch ook de krant!’ ‘Ik ga op school nooit naar het toilet. Dat is niet gezond, maar het lukt me gewoon niet. Ik word misselijk als ik er aan denk.’ ‘De toiletten bij ons op school worden geregeld gepoetst, ik vind ze niet vuil.’

SPIEGELTJE

INGEBOUWDE BOX JES JES R&BMUZIEK

SPREUKEN EN POSTERS AAN DE WAND

KNUFFELS OM IN TE KNIJPEN ALS HET EVEN MOEILIJK GAAT

PLAYSTATION STRIPS EN TIJD SCHRIFTEN OP DE GROND

LAPTOPJE MET FACEBOOK GEURVERSPREIDER MET GEURTJES NAAR KEUZE

MAKEUP AKEUP KISTJE

PANTOFFELS VOOR DE E WINTERDAGEN

YETI-CHEAT EEL LINKSRECHTSG kleur van

ar Verandert de harachten. al de leerk


DIT ZEGT GEKKE GEKKO OP YETI.BE: "De slechtste geur op school vind je in DE WC’S! De kleuters spoelen niet door, er ligt wcpapier (vaak al gebruikt) op de grond en de jongens plassen op de bril! Het is trouwens erg koud in de wc’s. Op het plafond krioelt het dan nog eens van de insecten...Yuk!" DISCOBOL

ALLBAT OM OPPINGEN OP LOSSEN

SFEERVERLICHTING NEPKAARSEN

OBIELE TELEFOON ET ZELFGEMAAKTE HEADSET TIJGER SYM BOOL VAN ‘ZACHT EN KRACHT’ TRENDY ACHTER GRONDMUZIEK DONKERROOD, WARM BEHANG

INGEBOUWD KOELKASTJE MET SAPJES UIT DE WERELDWINKEL VRIENDENBOEKJES OM IN TE VULLEN BORDEAUX, KORTHARIG TAPIJT

GEZELLIG VOE TENMATJE MET OPSCHRIFT: DO NOT ENTER

7 op 10 kinderen vegen van voor naar achter met toiletpapier. Het is de beste manier om besmetting te vermijden. En jij? Het moderne toiletpapier is pas in de 19de eeuw uitgevonden. Toch gebruikt niet iedereen toiletpapier. Bij hoge nood heeft de helft wel eens met bladeren geveegd, 1 op 10 wel eens met de hand of met een geldbriefje. Want geld stinkt niet. En jij? Gemiddeld gebruik je 8,5 velletjes per keer. Een toiletrol gaat ongeveer 5 dagen mee in een gemiddeld gezin. En bij jou thuis? Doorgaans zit je ongeveer 50 minuten per week op het toilet ofwel 43 uur per jaar. 6 op 10 doet langer dan 4 minuten over een grote boodschap. 1 op 10 heeft de klus binnen een minuut geklaard. En jij?

?level

5

Elke maand duwt Yeti de Puber bijt Pony-micr ofoon onder de neus va Deze keer stelt Yeti las n een ongewoon doodge tig wone tiener. Alles oké met de eieren e vragen aan Quinten: jongste kind in huis, Karate-kid en...nestlei , Quinten? der.

Wat doe jij op zondag? Met wie?

Als ik met de fiets naar school ga, moet ik een fluohesje dragen. Ik weet niet of ik dat leuk vind. Ik trek het over mijn boekentas. Dan ziet enkel mijn boekentas er idioot uit.

Godsdienst doe ik graag, ik weet er heel veel over. Vroeger ging ik vaak mee naar de mis, dat vond ik leuk. Ik kende de pastoor goed. Hij wilde dat ik priester werd, maar ik voelde me niet eh ‘geroepen’. Ik wil gymleraar worden, Yeti!

Waar geloof jij in? Waarom?

Bij de scouts doen we supertoffe activiteiten in thema’s. Met ‘vriendjesdag’ neem ik altijd iemand nieuw mee. Ik wil leider worden, nu ben ik al ‘nestleider’. Ik zorg ervoor dat 4 van mijn welpjes zich gedragen, haha.

Hoe ga jij op een veilige manier naar school?

Op youtube kijk ik naar ‘Valdesi’- karatefilmpjes. Ik oefen soms kata-reeksjes op mijn kamer met denkbeeldige tegenstanders. Als ik van mijn school kom, barst ik van energie. Die moet eruit. Ik val gewoonweg niet in slaap anders.

Wat is jouw favoriete reeks? Waarom?

Als ik me verveel, gaat de televisie aan. Ik ben Ketnetfan. Ik vind Karrewiet super. Het is fantastisch hoe ze moeilijke dingen eenvoudig uitleggen. We kijken ook met het hele gezin naar ‘Thuis’. Na die soap ga ik naar mijn bed. Slaapwel, Yeti. Hoe geraak jij je energie kwijt? Wie zijn jouw grote voorbeelden?

Ben jij een spaarbeest of een shopverslaafde?

Ik heb een Euromuntenverzameling. Ik ben goed bezig: ik bezit al over de honderd stuks. Geen idee waar ik voor spaar. Als de buis vol zit, plaats ik het geld op de bank. Ooit weet ik wel waar ik dat geld voor zal gebruiken. Ik heb zowat alle strips van de Kampioenen. Stripverhalen vind ik ideaal leesvoer voor in mijn bed. Niemand mag me storen als ik lees. Mijn kamer is mijn domein.

Truckchauffeur worden? Neen, haha. Ik word sportleraar. Ik leer graag dingen aan bij anderen. De meeste sportleraren zijn mijn voorbeelden. Maar soms denk ik wel eens: dat zou ik anders of beter uitleggen.

YETI-CHEAT Hoe ziet jouw toekomst eruit?

Wat is jouw favoriete leesplek? Waarom?

W SELECT2XOMLAAGBLAU klas Alle leerlingen in de vinden je leuk.


level

6

B?< D? ??H JLI<F??G <?F GCD

AN VRAAG HET A

LISA

BRIEK DIT IS DE ENIGE ECHTE YETI-HELPRU D VOOR TIENERS IN NOOD. ELKE MAAN . ALLE BEANTWOORDT LISA JOUW VRAGEN VIND BEANTWOORDE VRAGEN EN BRIEVEN JE OOK OP WWW.YETI.BE

CYBERPESTEN

Hoi Lisa, ik krijg soms dreigmails. Wat moet ik doen?

NIEUWE PAPA

Ik en mama hebben ruzie. Mijn mama is al 5 jaar alleen. Nu heeft ze een nieuwe man en die schreeuwt altijd op mij als ik niks doe.

LISA SPREEKT! Het is echt niet fijn dat die man altijd tegen je schreeuwt en dat je nu ruzie hebt met je mama. Dat mag je ook tonen. Als hij nog eens roept, zeg dan dat je dat niet fijn vindt. Als dat moeilijk is, verlaat dan duidelijk de kamer. Laat hem afkoelen en praat er achteraf met je mama over.

Dat is echt niet fijn. Vorig jaar zat er ook zo’n mail in mijn inbox en ik was er helemaal ondersteboven van. Ik wist niet wat te doen. Mijn mama heeft me toen heel wat goede tips gegeven.

Heb je haar al verteld hoe jij je voelt? Kies hiervoor een goed moment. Zorg dat je haar voor jou alleen hebt en zeg rustig dat deze situatie echt niet prettig voor je is. Vertel haar dat je geen ruzie met haar wilt en vraag of ze iets kan doen om dat roepen te stoppen.

Lisa’s tips: 1. Maak duidelijk dat je het niet fijn vindt om zo’n lelijke mails te krijgen. 2. Blokkeer de verzender zodat hij je geen mails meer kan sturen. Vraag hulp als je niet weet hoe dat moet. 3. Als het echt te ver gaat, kan je samen met je ouders de politie waarschuwen via www.ecops.be. Houd de mails bij als bewijsmateriaal. 4. Praat er over met iemand die je vertrouwt.

Ik hoop echt voor jou dat dit verandert. Als het niet lukt, praat er dan over met iemand die je vertrouwt. Je kunt ook altijd naar de Kinder - en Jongerentelefoon bellen op het nummer 102. Dat is gratis en anoniem.

HEy! HIeR kan JE terecht met JE probleem!

Stuur een brief naar: Vraag het aan Lisa - Yeti - Koning Albert II-laan 15, 1210 r. Brussel of mail naar help@yeti.be Vermeld je adres en telefoonnumme Niemand vertelt het verder. Lisa zit met kinderpsychologe Marjan Gerarts en de Kinderrechtencommissaris in de saxofoonklas.

e

(Sommige brieven en mails worden een beetje ingekort om op deze bladzijd te passen.)

Praten? Bel gratis de Kinderen Jongerentelefoon op nummer 102. Bellen kan elke dag van 16u tot 22u, behalve op zondag.


PLAAT VAN DE MAAND!

Qixiang en haar twee Q broertjes wandelen naar de basisb school van Gulu, een afgelegen Chinees sc c bergdorp. Het schooltje bestaat uit vijf b be e barakken, één leraar en één basketring. b ba a Als Al A l de bal over de draad vliegt, duurt het ééén é dag om hem te gaan halen. Vanuit het dal is het vijf uur klimmen naar het he schooltje. ssc c Welke gevaren kom jij onderweg naar W tegen? sschool sc c

level ER < MIND

7

zotte beeldplaten op yeti.be!

> Meer

RECORD VAN DE MAAND!

De walrussen Moko en Piko spelen op de alpenhoorn in het zeeaquarium van Tokio. Op de achtergrond zingen drie witte beluga walvissen. Ze repeteren voor de show die ze later zullen geven voor toeristen. Hun trainer Ryo dirigeert het Zeedier Orkest. Welk dier zou jij een instrument laten spelen?


EUZE BORD YETI’S STUDolIEK n, technisch en, mee eme naar het alge Ga jij na de lagere scho n op het en len of beroepsonderwijs? Laat een pen valle n ontdek dartbord. Kijk waar een puntje staat en euze euze dan onderaan welk beroep die studieke je oplevert. Jawel, je mag nog eens gooien, wie weet mag je naar Bobbejaanland! d!

Houtbewerking. Je leert timmeren, zagen, tekenen, schaven. Je kunt aan het werk als meubelmaker of… zagevent :-)

Ai, door de crisis ben je je job kwijt. Vraag je buur om te gooien in jou plaats!

level

8

LAAT EE VALLE HET YET EN ONT BERO

Informatica. Je houdt van computers. In Je wordt later softwaremaker of computerverkoper of… gametester :-)

Oei, je wordt meester of juf ... Gooi snel nog eens!

Haarkapper. Je bent altijd met haar bezig. Je werkt later in een kapsalon of als kapper bij theater of… televisie :-)

Kantoor. Je bent een nauwkeurige werker. Je wordt bediende, typist(e), verkoper/verkoopster, telefonist(e) of… bureaukast :-)

Sandy wordt…

DIERENVERZORGSTER

en. “Want ik kan goed omgaan met dier n Thuis heb ik honden, vogels, konijne zelf sjes poe ne en katten. Ik heb de klei wil met de papfles grootgebracht. Ik en dier : siel ena later werken in een dier en verzorgen en verloren gelopen katt het op nu zit redden. Mijn zus, Delfi, r ga eerste jaar dierenverzorging. Daa n lere ga Ik ik dan met de bus heen. ook over hygiëne en dierenzorg. Ik krijg en wiskunde en taal. Op die school won , hé!” ook ezels, paarden en geiten. Te gek

Extra beurt. Gooi nogmaals. Maar als je nieuwe beroep niet leuk is, mag je nog eens gooien!

Tuinbouw Je werkt graag in de natuur en houdt van planten. Je e krijgt een job als groenteteler, tuinier of… bonenstaker :-)

Drie is niet deelbaar door twee, gooi opnieuw!

EEcht cht cch htt kiez kie kieze zzen en n doe do do oe e jje e pas pa pass in nh het ett sec ssecu seccu u Ga kkij Ga kijke ijk jke ken en e n naaaa aar arr all aalle lle le e sstud stu tu udie u dier di ieric eric richt cchtin htin htting nge n ge e

IIN N HE H HET ET SE SEC S ECU E CU UN ND NDA DA AIR A IR KA KAN K AN N JJE EV VA KIE KIE IEZ EZEN E ZEN NV VOO VO OOR O OR O RD DEZ DE EZE EO OND ON NDE N DERWI D ERW ERW WI ❉ Alg Algem A lg geme em mee m een e en n se ssecu ecu ec cun unda u nd nda dair aair irr onderwij ond onder erw wijj een ee een n ste sstev te evig e vige vi ige ge eb basi ba aasis sis iss o om m later late la terr ve verd rd te teit eit e itt of of h hog oge og ger g err o e onde on nd nderwijs. nde erw rwijijs. s. ❉ H Het He ett b bero be er eroe roep oep epss psse p ssec sssecundair ecu unda ndairr on onderw onde derrw en n le lee eert e ert errtt ee een en e n echt ech echt b beroep. ero oep. ep ❉ H Het ett kkun kuns kun nstsecundair stse st ecun cunda dair ir o onderwijs nd nde erw wijijs vormin vo vorm rm ming m in ng g en lleert eert eert al alle allerlei erle rleii kun kunstv kunstv tv ❉ Het Het et technisch te ech chn nisc sch h se sec secundair cun ndaiir o onder nde er technisch ttec echn nissch vakken vakk akken n in praktijkles pra rakt ktijijkl kles es uitoef uit itoe oefene o oef fen enen ene nen en o off vve verd erder erd rde er stu er sstuder tu uder deren d de erren n


Boekhouden. Je bent goed in wiskunde en werkt graag op de computer. Je kan later terecht b bij een bedrijf als boekhouder of… of re rekenmachinist :-)

Een is geen. Gooi nogmaals! Ee

EEN PEN EN OP TI-BORD TDEK JE OEP!

un ndair. nd dair. ai Yeti Ye Yeti maakt maaakt je al al warm. wa m. warm en op op ww www www.wordeenheld.be ww.w w.wo word rde eenh held. eld.be be

AN A NAF NA NAF D DE ET TWEEDE WEED DE G GRAAD R AAD IJJSVORMEN: JSV VO R M E N: s (a (aso): (aso so):): je e kkrijgt rijijgt gt vveel eel ttheorie ee heo heorie ie e en n de err tte e e stu sstuderen tud deren eren aaan an d de eu unive nive ni ve ers ersirsi-

wijijs jss (bso): (bso (bso):): je kkrijgt rijijgt gt p praktijkless raaktijk kt jkle esssen en

((kso): kso) kso): jje e kr krijgt rijg gt e ee een en alg algemen lge emen ne vormen. vo orm men. rwijs rwij rw wijss (tso): (tso) (ts o): jje e kr krijgt rijg gt alge al eme ene en sssen. se en. D Daarna aarn aarnaa kan kan n je een e n ber eroep in het het ho h hoger oge g r onde ger onder on derwij wijjs. s

GA SNEL NAAR DE YE KLIK OP POL DE GRO TI WEBSITE, ENE ANTWOORD OP D MUIS EN E VRAAG:

WAT WIL JE LATER WORDEN?

Ruwbouw. Je bent handig en werkt graag Ruwbo buiten. Je kunt aan de slag als metselaar, buiten vvloerder of… Bob de Bouwer :-)

Brood e en banket. Je leert alles over bakken en voeding. Je kunt meteen aan de sslag als bakker of… tv-kok :-) Ongeluksgetal. Je mag nog eens gooien!

Elektriciteit. Je hebt al vaker toestelletjes uit elkaar gehaald. Je leert alles over licht, apparaten en verwarming. Je wordt elektricien… of doodgebliksemd :-)

Hotel en onthaal. Je leert opdienen, verkopen, gasten onthalen. Je wordt later kok, ober of hotelbediende of…gekke ober :-)

Vijftien delen door 3 is 5. Gooi nog 5 keer, de 6e keer telt!

Autotechnieken. Je wilt wagens en motoren door en door kennen. Je kan later aan de slag als autotechnieker in een garage of… in het formule 1-circuit :-)

Als je weet wie Jos Beulaerts is, mag je nog eens gooien!

IN DE ROOS! schrijgoed luisteren en Journalist: Je kan udt ho en n lle ste op aag ven. Je schrijft gr en rk we an ws. Je kan later ga van het nieuw ti Ye … of o wiet, radi bij de krant, Karre (Joepie!)

YETI-CHEAT 2XBLAUW2XROOD Je kan achteruit fietsen zonder handen.

Melissa wordt…

KLEUTERJUF

“Kleuters zijn lief en schattig. Als ik de kleuterjuffen hier op school bezig zie denk ik: ‘Het is hard werken: de klei ntjes aankleden, poep afgeven, liedjes zingen, knutselen, voorlezen.’ Op de speelplaats ben ik altijd bij de kleu ters, ze hangen dan soms wel met drie aan elke hand. Dan speel ik met hen tikk ertje of zakdoek leggen. Thuis heb ik een broertje van 3 jaar, daar oefen ik dan mee. Ik ga volgend jaar naar een gewone secundaire school.”


2

Na school fiets je naar huis. Vlak voor je botst een meisje uit de vijfde klas tegen een paal en valt. Stop je om te helpen? Ik help altijd iemand in nood. Ik wacht af en help pas als het echt nodig is. Nee, geen tijd!

A B C

Op bosklas stormt het ’s nachts. Het waait zo hard dat het dak los dreigt te komen.Wat doe je? A

Ik maak iedereen wakker en verwittig zo snel mogelijk de begeleiders. Ik kijk eerst wat de anderen doen. Ik trek een deken over mijn oren en doe alsof ik slaap.

B C

4

Op de kermis zit je het liefst in/op … A B C

7

Tijdens het knutselen knip je in je vingers. Aaauw! Wat denk je? A B C

© Disney

5

Achtbaan Reuzenrad Lunapark

Pfft… Zolang ik mijn arm niet afknip, is er niets aan de hand. Toch even een pleister halen. Ik bloed, ik ga dood! Huuuuulp!

Welk beroep kies jij? A B C

8

3

Geheim agent Beroemde Vlaming Zetelverkoper

Met welke figuur zou jij een dag willen ruilen? A B C

6

Wat is jouw meest gedu rfde daad ooit? A B C

Er dreigt gevaar. Wat speelt er zich in jouw hersenen af? A B C

Gevaar • nadenken • heldhaftige actie Gevaar • heldhaftige actie • nadenken Gevaar • heldhaftig rennen • blijven rennen

Batman Catwoman Homer

Een sprong van de hoog ste plank in het zwembad. Een briefje doorgeven tijd ens de les. Een te klein t-shirt aando en in de zomer.

N: TEL JE PUNTE A = 3 punten, B = 2 punten, C = 1 punt

1

level

9


d i . Maar Bolt ’ draaien filmcamera’s d de fil l ld zolang held, h een h Superhond Bolt voelt zich gelooft dat hij in het gewone leven ook superkrachten heeft. Tot hij in New York belandt. Daar ontdekt hij samen met Mittens de kat en Rhino de hamster dat je geen superhond hoeft te zijn om een echte held te zijn.

WELKE DIERENHELD BEN JIJ?

LIGT JE SCORE TUSSEN: 20 – 24:

BOLT, POPULAIRE SUPERHOND Laat de wereld maar om zeep gaan. Zolang jij er bent, loopt alles goed af. Bestaat er iets wat jij niet zou durven? Jij bent een echte held, altijd klaar voor actie.

13 – 19: M MITTENS, SUPER CYNISCHE KAT JJe kiest de middenweg. Je speelt liever op veilig en blijft voorzichtig. Jouw motto? Eerst even afwachten en dan de boel gaan redden. Toch een beetje een zielige huiskat?

8 - 12: RHINO, TV-VERSLAAFDE HAMSTER Je bent eerder een luie held. Je speelt te veel op veilig. Durf risico’s nemen. Komaan, haal die staart van tussen je benen en breng eens wat gevaar in je leven.

EEN BOLTPAKKET

Maak kans op een ec hte heldenprijs: een Bolt-pakket met daarin een armband , een uurwerk, een no titieboek, een stempelset en vier bio scoopkaartjes. Stuur voor 2 maart een kaartje naar: Yeti - Bolt - Koning Albert II-laan 15 - 1210 Brussel of mail naar win@yeti.be en zet Bo lt in het onderwerp. Meer Bolt-lol op www.bolt-film.be


, N E G A R V E D S E LE , N E N J I L E D G VOL

! N I F L E Z L VU 1 WIE ZOU JE IN HET ECHT WILLEN ONTMOETEN?

MICHELLE BABETTE

ELIAS LISA

WELKOM IN HOLLAND  RONNY HOLMANS, OERBEWONER EN HOLIST VAN BEROEP, STELT JE DEZE KEER TWAALF TWEEDEHANDS VRAGEN OVER JOUW TIENERHOL. WANT HET LEVEN VAN EEN YETILEZER ZIT VOL VRAGEN. IN. JE BEDENKTIJD GAAT NU IN.

M

4 WAT DOEN ALS 3 WELK DIER ZOU JE ÉÉN DAG 2 JE WILLEN ZIJN? ONZICHTBAAR WAT ZOU JE WAS? NOOIT DOEN?

BEYONCÉ

ZELF MOORD

BAVIAAN

RIHANNA

EEN DIER DODEN

POES

YETI MAKER

NAAKT DOOR DE SNEEUW

DOLFIJN

HULK

MIJN KNUFFEL

HAMSTER

NIET NAAR SCHOOL

MIJN KNUFFEL

JONAS BROTHERS

SANDY MAX

5 WAT IS JE LIEFSTE VOORWERP?

MEESTER FOPPEN

MIJN LEGO

MP3 SPELER

BRITNEY SPEARS

EEN EE DIER DODEN

KAT

VER WEG GAAN

YETI REDAC TEUR

IN ONDER BROEK OVER STRAAT

LEEUW

KATTEN KWAAD UITHALEN

SPEEL SPEEL GOED

KIM GEVAERT

SPIN OPETEN

IN DE JONGENS KLEED KAMER

HORLOGE

JOHAN NINA BEKENDE JOURNA LIST

VAN BERG SPRINGEN

GIRAF

STREKEN UITHALEN

MUTS

UIT VLIEGTUIG SPRINGEN

JAGUAR

KLEREN STELEN

MIJN GSM

JIJZELF!


level

1 0 Mijn hol

DE VRANKE V R

R O N N Y HOLMAN S

9 7 8 SLECH TSTE 6 WAARVOOR IETE TOETS OOIT? WAARVOOR HEB JE GEEN FAVOR TV SCHAAM JE JE? TALENT? PROGRAMMA?

10 111 12 HET HARDSTT DE LAA LAATSTE WAT ZOU JJE GELACHEN MET KEER D DAT JE AAN JEZELF GEHUILD HEBT? VERANDEREN? …?

MIJN ZUS

VOETBAL

DRAKEN JOCH

MIJN BRIL

DANSEN

FAMILIE

METEND REKENEN

BESTE VRIENDIN

DRAKEN JOCH

SPEL LING

MEZELF

MIJN VRIENDIN NEN

MIJN KLEREN

AGEN VAN

PAPA

ANDERMANS SLECHTE MANIEREN

VOETBAL

THE SIMPSONS

WISKUNDE

MIJN ZUSSEN

VOETBAL

FAMILIE

WISKUNDE

MIJN OUDERS

TURNEN

DOOD VAN MIJN HOND

MIJN GEZICHT

KLEUR WANGEN

DO D DOOD DOO VAN KAT FLUFFY

NIETS

OVERKOP MET FIETS

MOOIER

MOP

MIJN LOOK

FRANS

VRIENDINNEN

FILM

MIJN HAAR

GROTERE VOETEN

ZINGEN

HUIS ANUBIS

MEET KUNDE

VRIENDEN

LAATSTE RUZIE

LELIJKE BROEK

TOUWTJE SPRINGEN

HUIS ANUBIS

WISKUNDE

GEERT HOSTE

PIJN

KLEINE VOETEN

MOOI SCHRIJ VEN

LOUIS LOUISE

WISKUNDE

VRIEND ELIAS

TOEN IK ZIEK WAS

NIETS


JE N A K U N RATEN MEEP

ips te lezen Heeeb jij ook zo’n goesting? Om str Heb Op deze lm? fi he d zetel? In een romantisc in de tips om te ois mo de gina vind je elke maand pag n. jge kri te serieus goesting van

MIJN GOESTING N HET WIN EKs LBO GRIEZE k kan Maa or? hum en

Zin in horror tz op 10 boeken van Anthony Horowi rtje kaa een r Stuu ij). ever uitg vis (Cla voor 2 maart naar: Yeti - Anthony sel Brus 0 121 15 an Koning Albert II-la of een mail naar win@yeti.be (zet ‘Anthony’ in het onderwerp).

arin hij goesting uit de Yetiklas wa bo ui ib Tib lt T rte ve nd aa ltuurbeest m ze zij De s. Hij heeft n cu Vo e ijk ol Vr n ee is /cultuurtest heeft. Tibo st op www.yeti.be te de et m t ek td ? on beest al gevonden Heb jij je ccultuur

VEEL SUPERVLIEGEN

OP REIS

“Supervlieg reist door Vlaanderen. Als Supervlieg in mijn stad komt, moeten er vlaggen, lichtjes, kraampjes met wafels en warme chocomelk zijn. En ook vuurwerk. In de bib is er een zoektocht en een hoelahoepwedstrijd. Op het plein een gratis optreden van Sam Gooris en Clouseau. Er moet ook straattheater zijn. Dansscholen en turnclubs krijgen een podium op het marktplein. Supervlieg moet ook voor een circus zorgen waar kinderen in mogen meespelen.” Supervlieg in jouw stad? Kijk na op www.supervlieg.be

MIJN SUPERVLIEG

JEFKE

“Mijn Supervlieg heet Jefke. Hij vliegt met een jetbag vol bio-energie van thuis naar school, van bib naar tekenacademie. Met Jefke ben ik overal net iets te vroeg. Zo mis ik niets. Met de antenne op de rug van Jefke hou ik contact met mijn vrienden.” Waar zit Supervlieg? Kijk na op www.supervlieg.be

Jouw goesting i ? Zet jouw goesting op papier. Vijf lijnen (of meer) over de koekjes die je wil bakken, de tekening dat je wil maken, de foto dat je wil trekken... Stuur vóór 5 maart naar: Yeti - Mijn Goesting - Koning Albert II-laan 15 1210 Brussel. Maak kans op

4 filmtickets.

JOUW SUPERVLIEG

PIMP

“Pimp je eigen Supervlieg. Kies je voor cool of klassiek? Vooral lief en schattig of liever sportief en snel? Vertel hoe jij je Supervlieg wilt aankleden. Geeff naam en adres van je klas en maak kans op een blote Supervlieg g die je met je klas kan pimpen. Berichtje naar: Yeti – Supervlieg – Koning ning Albert II-laan 15 – 1210 Brussel – win@yeti.be (zet “Supervlieg”” in het onderwerp).”

YETI-CHEAT LINKSG Voorkomt sc ROENLINKS hade door pe sters.


YETIKLUP! level

Yetiklupper van de maand

12

en dat ze Sommigen zegg heeft en og de mooiste Anderen . al el he t he van kan ruiken zeggen dat ze s liegen. en wanneer jong zij is k lij en eig Maar lupper gewoon de Yetik Bente. van de maand:

KLUPKAART

Naam: Bente

Nickname: Benty Benty Leukste website: Netlo g, lekker foto’s kijken van vrienden, reageren op foto’s Fijnste computerles: vrij surfen

DEZE MAAND IN DE YETIKLUP:

STEL EEN VRAAG ! ! ! STAP 1

!’ “Ik klik rechtsboven op ‘VRAAG Als ’. Lisa aan het ag ‘Vra en dan op ik ik met een probleem zit vraag ik, ken Lisa het aan Lisa Simpson. zal der ver t nie ik weet dat ze het vertellen. En ik krijg ook nog een echt antwoord terug.”

STAP 2 “Ik kijk eerst of het antw oord op mijn vraag ooit al door Lis a beantwoord is. Ik wil een vraag stellen over mijn ouders dus klik ik op het thema “ouders”. Ik vind he t antwoord niet. Dan ga ik na ar stap 3.”

YETI.BE

STAP 3 jn vraag “Ik stuur een mail met mi beert pro a Lis e i.b naar help@yet of ven ge te rd oo tw an dan een ste jui stuurt me door naar de lpen: de mensen die me kunnen he de , on efo tel ren ge kinder-en jon t clb.” he of ijn lpl -he en cht kinderre


level

13

DOE DE DR HANDWA HOE GAAT JOUW SCHOO Als je je plas te lang ophoudt, kan je blaasontstekingen krijgen. Pikke Pikke Aïaïaïe. (Bo)

Om ter verst plassen is leuk, maar het is ongezond. Als je te hard drukt, krijg je een pijnplasser. (Stef)

Ik drink 6 à 8 glaz en water per dag. Ik ben de klotsmeester en de boerheerser. (Bre nt) Als ik mijn vinger opsteek om al te mogen plassen, zit ik meest en. bel wie te n ute al 30 min (Michelle)

TEST! JA: ❍ ❍ ❍ ❍

❍ NOGAL:: ❍ ❍ ❍ E: ❍ ❍ ❍ ❍ E: NEE T:: ❍ ❍ ❍ ❍ ET ET WEET NIE

1. ER IS STEEDS TOILETPAPIER. ❍❍❍❍

4. IK KAN ALTIJD DRINKEN ALS DAT NODIG IS. ❍❍❍❍

2. DE TOILETTEN HEBBEN EEN WCBRIL. ❍❍❍❍

3. ER ZIJN WASTAFELS OM JE HANDEN TE WASSEN. ❍❍❍❍

5. ALS IK DORST HEB TIJDENS DE LES, MAG IK WATER DRINKEN. ❍❍❍❍

6. DE TOILETTEN ZIJN SCHOON. ❍❍❍❍

7. IK KRIJG TIJD GENOEG OM TE PLASSEN. ❍❍❍❍

8. IK MAG DE KLAS VERLATEN OM TE PLASSEN ❍❍❍❍


RINKPL AS A S  T E S T! HET ER OP OL AAN TOE? ns en Ik drink vóór, tijde b altijd he na het sporten. Ik hand. de j een drinkflesje bi e) (Maxim EEN LLE VO AS BL A DE S GE D E N RO T I J E N D WC  ,E LE LES N VUI LTIJD? N E E E REK GYM E SPE E DE S O IJ D EE D B S L N T, NL KEE TIJDE TOILE EST E IT. U T N HET AK AS LLE B R I N A A R A N DW T G E M HE JE SH REP PL A ETI OP INK EZE Y DR D

Ik ga zitten op een toilet. Ik neem de tijd en lees Yeti, hah! (Michiel)

11. ER ZIJN GENOEG TOILETTEN OP DE SCHOOL. ❍❍❍❍

14. KOFFIE, THEE EN FRISDRANK DRINKEN WE NIET OP SCHOOL. ❍❍❍❍

10 KEER M E E R DA N DUID? ‘JA’ AANGE

10. IK MAG WATER DRINKEN IN DE KLAS. ❍❍❍❍

12. OP ONZE SCHOOL IS FRISDRANK VERBODEN. ❍❍❍❍

l is Jouw schoo ATER. WILD van W

9. IK KAN ALTIJD ZITTEN ALS IK WIL PLASSEN. ❍❍❍❍

AN 10 MINDER D KEER NGEDUID?

13. OP ONZE SCHOOL KOMT WATER OP DE EERSTE PLAATS. ❍❍❍❍

Ik wil plassen wanneer het nodig is. Als de nood het hoo gst is, is de verlossing nabij. Haaaaahhh... (Elias)

‘JA’ AA sen handen was Ga meteen je spoelen. en je mond

Staand plass en is goor. Je sproeit jezelf vol m et ultrafijne druppeltjes pipi. Test he t ma a r e e ns me t e e n korte broek a a n. D o e d e warme beendouche, haha! (Aless andro)

YETI-CHEAT DRUKKEN KRUISJE LANG INSB EN LINKSRECHT ppOV ortVerhoogt je ra %. punten met 20


n game top t1ie 4 voor jou maken al ia ec Sp . en m ga op k De Yetiklassers zijn ge ste games. ze een top 10 met hun be

VAN P L A AT S 10 T O OT T 6: 6: Wo rld of Wa rc ra ft wo rld 9 To mb R aid er :U nd er 8 Li ttl e Bi g Pl an et

5

10

Fa ble 2 6 Sin gs ta r Po p Hi ts

7

4

Ma rio K a r t D DOEL: Elke race voltooien met als beloning de d gouden beker.

JOHAN “Na mijn huiswerk trek ik mijn JOHAN: racepak aan en ga ik racen met Mario op mijn Nintendo DS. Om als eerste de finish te halen moet je echt wel handig zijn. Ik ben een tijdrit-specialist. Het leuke aan het spel is dat je in elk level een beker kan winnen. Waarom doen we dat ook niet bij de toetsen? Dure computerspellen vraag ik meestal als verjaardagscadeau. Als ik die allemaal zelf moest kopen?”

2

Ey y et o y P l a y 3 DO DOEL: Je speelt het spel door voor je tv te gaan staan, sta een camera filmt je en plaatst je midden in flitsende games.

JANDER: “Het leuke is dat jij zelf meespeelt in het spel. De camera maakt een foto van je en - hup!- je bent een personage in het spel. De computer ziet al je bewegingen en reageert daarop. Het is echt wel een sportief spel waarmee je medailles verdient. Je kan bowlen, tennissen of vissen. Waarom gebruiken we zo’n spel niet in de turnles? Je leert springen, rennen en n wordt er lenig van.”

level

St a r wa r s T he For ce Un U lea l sh hed

DO DOEL: Het lichtzwaard langs hindernissen van Kota Ko naar Darth Vader brengen. STEF: “Mijn favoriete PS2-spel. In dit spel ben ik de zoon van Darth Vader en word ik bedreigd door space-wezens. Pas op het einde begrijp je het spel pas echt. Je moet in elk level op je hoede zijn. Mijn console staat op mijn nachtkastje. Dit game zou leuk zijn om in de les over de ruimte en de planeten te gebruiken. Of bij de turnles, want je moet snel kunnen reageren.”

3

Sim s 2 - H uis dier en DO DOEL: Huisdieren houden, trainen en manieren leren in verschillende levels. le

MYRTHE: “In dit DS-spel leer je met dieren omgaan. Je kan ze genezen, wassen en verzorgen. Eén groot voordeel: ze stinken niet. In het spel ben ik een blond meisje. Door de dieren te helpen kan je geld verdienen, waarmee je dan weer hondenvoer of dierenspullen kan kopen. Ik hou van games zonder geweld.”

1

Guitar Hero DO DOEL: Punten scoren door met een gitaarvormige controller liedjes mee te spelen. vorm “Ik tover mijn speelkamer om in een rockconcert met een druk op de knop. Met rooc mijn mi Wii-gitaar speel ik mee met beroemde mi rockmuziek. Hoe meer liedjes ik meespeel, hoe rocc ro hoger het level. Zo word ik een rockster. Leuk h ho om o in de muziekles te doen. Je leert ritme houden en liedjes meespelen. Een Wii in de h klas zou de muziekles veel fijner maken.” k

it kklik op Pol de groene muis bsite, tii web Yeti de Y snel naar d Gaa sn G en antwoord op de vraag: Wat is het beste game?level

16

VAGE VRAAG

VAN VANDAAG:

HOE KOMT HET DAT BABY’S GROTER WORDEN EN OUDERE MENSEN KLEINER?

Op één jaar groeit een baby bijna 30cm. Baby’s groeien snel omdat hun botten nog niet volgroeid zijn. Bij oudere mensen worden de botten minder stevig. Dit komt doordat de hormonen in hun lichaam minder hard gaan werken. De rugwervels lijken in te zakken en hierdoor worden oudere mensen ongeveer 2 cm kleiner.

FIJN STOF

BEN JIJ GROTER DAN JE OPA OF OMA?

JA / NEE / EVEN GROOT

Fred Ballet en Gérard Snaar

YETI-CHEAT

Welke kunstige les vo lg jij na school? Ik leer:

➩ TEKENEN ➩ EEN INSTRUMEN T ➩ DANSEN ➩ MODE ONTWER PEN ➩ TONEEL ➩ FOTOGRAFIE ➩ VOORDRACHT

3XGROEN3XB

Doet je huis LAUW3XROOD verstaan - gr dier mensentaal atis extra ch eat >

Op zaterdag 14 februa ri 2009 organiseren meer dan 160 aca demies van het Deeltijds Kunst Onderw ijs een speciale dag waarmee ze zich aan jou voorsste telllen len.

YETI-CHEAT 5XSTART CT5XST 5XSELECT

Voegt een uurr langer opblijven toe.

Yeti, maandblad (verschijnt niet in mei, juli en augustus), jaargang 8 nr. 65 - afgiftekantoor 3200 Aarschot 1 - Erkenningsnummer: P409041 - tijdschriften - toelating gesloten verpakking - 3200 Aarschot - BC 6578 YETI - Koning Albert II-laan 15 - 1210 Brussel - redactie: tel. 02 553 96 86 - e-mail: redactie@yeti.be - abonnementen: tel. 02 553 95 07 - fax 02 553 96 85 - e-mail: info@yeti.be, website: www.yeti.be Yeti is een gratis en verschrikkelijk blad dat maandelijks komt grommen. Het is een uitgave van het Vlaams ministerie van Onderwijs en Vorming. De school kan het blad gratis aanvragen voor alle leerlingen van het vijfde en zesde leerjaar. Een persoonlijk abonnement kost 8 euro. Yeti is het stoute broertje/zusje van Klasse voor Leerkrachten, Klasse voor Ouders en Maks!

Hoofdredacteur: Leo Bormans Ø Eindredactie: Dirk Neyens, Wouter Kersbergen Ø Redacteur: Bavo Wouters Ø Secretariaat: Anny Lecocq Ø Vormgeving: Peter Mulders, Mieke Keymis, Tim Sels Ø Sites en multimedia: Toon Van de Putte en Michel Aerts Ø Video: Hans Vanderspikken Ø Cartoons: Bart Schoofs, Nix Ø Klasse en Yeti zijn teamwork. De hele ploeg vind je op www.klasse.be Ø Verantwoordelijke uitgever: Jo De Ro, Koning Albert II Laan 15, 1210 Brussel.


Turn static files into dynamic content formats.

Create a flipbook
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.