Yeti 61

Page 1

m ho et g nd ra en tis bro k!

NIET VAN GISTEREN, BEHALVE MORGEN - NIET VAN GISTEREN, BEHALVE MORGEN Verschrikkelijk Versch Ver schrik sch rikkkel kelijk ijk jk bijtschrift b bij ijtsc ijtsc tsch schri sc hrift hri h r ftt - 61 ri 61 oktober okt to obe ob be b er 2 2008 008 8

GTISSRDAEU

RHEAR

IIF F P P H H ;;>> N?N? <<F F@I@IOO

Op de Op hondenschool

NG

HOE OVERLEEF

JE ... SCHREEUWOUDE RS?

WI

OG

NTEND I N N

4vo8 lle

h l paa ginvae

’s

APPORT!!


YETI Yeti 61 -

2

fou

I T E Y E Z E D IN p13 - Welke hond ben jij? - p

61Zoek de fout t

p6 - PIMP JE BADMUTS - p6 p18 - HUP YETIKLUP - p18 p9 - PUBERBIJTER - p9 Deze Yeti staat vo DEREN AAN DE KIN l fouten. Tel ze en p4 stuur het aantal na Yeti - Fouten - Konin ar: g Albert II-laan 15 -1210 Brussel of m naar prijzen@yeti.be ail LEIBAND - p4 (zet ‘Yetifouten’ in het onderwerp)

&HUISDIER VAN DE MAAND:

Wie? Ik? Of hij? Hij toch niet, hé! Ikke? Huh?

DOE DIT IN N O

VEM

EN OEF EN NU A LVAST IN 9 nov. Ga vand OKTOB aag buit ER e n in (Nacht v het donk a n er op d 19 nov. e duistern Behang is) je to 21 nov. ilet met Kijk van Yetipapie daag on r. (Dag v 27 nov. derstebo Loop vo ven tv. ( W orbij een ere snoepw (Internat inkel. ionale A nti-shop ping dag )

fout


3 - Yeti 61

Ip13 Games Games G s m ’ s Gs m’s 6 Gadgets- Gadgets

HET TALENT VAN JORDEN

“Ik ben sinds mijn negende een street-skater. Ik zag die grote gasten bezig en ik maakte de klik: ‘Dat wil ik ook kunnen’. Op straat test ik alle obstakels: trappen, bankjes en relingen. Van een geslaagde kickflip of een heftige grinder word ik wreed gelukkig. Ik ben niet zo goed in freestylen, dat is skaten op gewone platte vlakken zoals parkeergarages . De stoerste trucs haal ik uit in speciaal aangelegde parken. Daar kwijl ik op ramps, mini ramps, pools, quarter pipes, corners, banks, funboxen en soms zelfs verts. Binnenkort ga ik met mijn maat Jonathan een site bouwen. Ik wil instructiefilmpjes maken. Ik word een skate-master, Yeti!”

A M L C E

ti? e Y jou SIE

PI IE N U O L le ie NAPOPA W A : PL B: v

R

t es

B

A

MBER je rug lig

gen.

van het toilet) eld telev isiedag)

ateriaal Staat snoep, schoolm uis bovenaan het en ontbijtgranen th ? Onderzoekers boodschappenlijstje j, tieners, bepawi al zeggen dat voor rs kopen tijdens len wat onze oude schappen. En dat de wekelijkse bood rs heel goed. weten Kellogs en Ma e de test en Do n? Laat jij je strikke kruis aan:

E!

ns LOP E e O olg E P AP

MPJES DAT JIJ PER AA A NTAL RECLAMEFIL

JAAR ZIET OP TV:

fout NDERS GAAT OVER: fout ZE ER D N KI P O E M LA 2 DE MEEESTE REC /// ❒ games d e o lg e e fout sp ❒ / // ❒ ssnoep

1 HET

/ ❒ 9000 ❒ 90 /// ❒ 900 //

2 JAAR HERKENNEN: cDonald’s N VA S R TE U PE LE AL 3 BIJNA /// ❒ de M van M

on ❒ de Nokia ringto


4

? G N A B N E E R E IED band

Yeti 61 -

i e l e d n a a d n i k en uit. in op straat rijden ze je sokk n. op het het park lopen vieze menere te vuil speelplein worden je kleren je ma) meen in het bos zit je (volgens is dat echt teen onder de teken. maar buiten zo? en mag jij eigenlijk nog van je ouders?

Poeslief

Caitlin: “Ik moet m ijn gsm meenemen . We spreken een uur af wanneer ik thuis moet zijn. Al s ik te lang weg bl belt mama me op ijf, . Ze is dan zooooo o ongerust. Ik ben dan poeslief en vr aag of ik nog wat langer mag wegb ven. Dat werkt we lijl, haha.”

Straatrat

straat. Het asfalt is gloeiend Jolien: “Ik skate voor de deur in onze pkrijt. Soms zijn we met stoe glad. We maken een parcours met midden van de straat op het in we n zitte een ploegje van 8. Dan ook waterballonnen. Soms de grond koekjes te eten. We gooien de auto. Oeps!” per ongeluk naar een voorbijrijden

In mijn hoofd

Stijn: “Ik speel bijna nooit buiten. Ik ben een computerfreak en een televisiebeest. Ik bouw huizen met de Sims en stop het vol met kinderen uit de klas. Soms laat ik ze trouwen en kinderen krijgen. Jolien en ik hebben een tweeling!”

Avontuur

tainer met een lege con e w n te ek td sje on schoten met het speelbo n kamp. We ee er en vond en d Chanti: “Bij w oeder zocht . We bou in tm o au ro re g u b ijn d M een ou . Flauw!” ers nat. een naar bed voorbijgang n et le M t: to is af p tr er es wat maal g werden alle ons niet. We

Angst

Hanne: “Mij dat ik on n moeder en g roo de wordt, v r een vrachtwag tmoeder hebbe erloren n schrik en terec loop. Of al die din htkom, ontvoe rd gen sam en.”

Slim

Diewke: “Ik m ag nooit vragen om met ieman buiten te gaan d anders spelen. Als iem and anders me zegt mama sn komt halen, eller ja. Ik spre ek dus op voor me haaaaaalen hand af : ‘Kom !’”

t je ouders Onderzoek wijst uit da gen van lig r kke wa est me het zondheid, verkeersongevallen, gegedrag, je , en schoolresultat alcohol en drugs.


5 - Yeti 61

Acteur

Cecile: “Mijn straat lijkt de snelweg. De stoep is veel te klein en ik word kierewiet van het lawaai. Ik speel in de tuin toneel: ik ben de film ster en iedereen moet alle s voor me doen. Mijn fan tasie redt me.”

Jungle

Wesle y: lopen “ Twee rare jo gereg ngens eld mama in tarz a vindt d door mijn s traat. M nbroek ik met at vree hen in md. Ze ijn contac dood wil nie als ze me op t kom. Ik ve t dat een café. Op de stoep rveel m sluit.” Lauren: “Ik woon vlak bij er e uur in de namiddag. Lat spelen mag maar tot vijf teen nn ma n nke dro s om op de avond maak je kan zingen in je oor en stinken Ze en. lop te lijf het gen uren in de wind.”

Vreemd volk

zetelkleve r of een ra wat doe j e het vaa kst? kl eur de sk votmarmot? ates 1 skate -> weinig, 5 skates

=

kampen bou

skaten op straat

wen

televi

lespellet

knutsel

ken

kletsen op de stoep

online gamen

en

sie kij

jes

-> veel

voet b het p allen op leint je

aat

p str tsen o

fie

boeken lezen

verstoppertje in de

wei

STE L J E OU D E RS G ERU ST! 1 Nodig je ouders uit om te komen kijken waar je gaat spelen. (Maarten)

2 4

Laat je ouders vertellen over hoe zij vroeger spe elden. Zoek gelijkenissen . (Li

sse)

3

Laat ze afspreken met andere ouders om beurtelings een oogje in het

zeil te houden. (Matthew)

Vraag je vader om mee je kamp te bouwen, je moeder om hapjes te brengen . Of andersom. (Jente)

5

Vraag je ouders om voor te doen hoe je het beste hinkelpad ter wereld tekent. (Lenny)

6

)

Speel verstoppertje in de

a zoeken. (Siemen straat. Mama moet pap

fout

spelconso

=


6

? MAAK HEM DAN ZELF LEUKER, SAMEN NIET TEVREDEN MET JE KLAS OF JE SCHOOL EN NAAR JE EIGEN ZIN. DEZE MAAND: MET PIM DE PIMPPOES. PIMP JE SCHOOLLEV

fout

Yeti 61 -

DOPKOP

Ontwerp: Leslie en Tobias Idee: “Op school hebben we geen uniform, maar in het zwembad wel: de kleur van onze badmuts verklapt ons zwemniveau. Dat is slim bekeken van de zwemjuf, maar het is een beetje saai. En die badmutsen doen verschrikkelijk veel pijn als je ze opzet. Amai mijn oren!”

JE EIGEN STIJL

Ontwerp: Merle en Charlotte O “De kleur vertelt ons niveau, maar de accessoires zeggen Idee: I de wie waar zwemt. Gloeilampen vertellen dat ik overloop van w houdt. heid schoon van Merle dat vertelt ideeën, de Barbie-muts d!” En de benen van Barbie peddelen mee. Dat is kicken op snelhei Pimp-extra: Secondenlijm werkt het best.

MINIEME PUNK

Ontwerp: Pauline djes. Idee: “Je moet je er wel even voor zetten. Knip scoubidou-draa op. er s draadje de Zet s. badmut je op lijm ltjes druppe Leg kleine op. haar met s Ze blijven vanzelf staan! Het lijkt wel een badmut Vreemd, heeeeeel vreeeeemd, haha.” Pimp-extra: Maak eerst een tekening in balpen op je badmuts. de ‘haartjes’ in dat patroon.

Kleef

FEESTMUTS

Ontwerp: Lobke Enkel voor wie jarig is! Prik minuscule gaatjes in je badmuts. Steek er ballonnen door. Blaas ze op langs de binnenkant van je muts. Knoop dicht. Klaar!


7 - Yeti 61

NIET ZOMAAR EEN FILM... De lichten gingen uit en iedereen focuste zich op het gigantische scherm dat nog even zwart bleef. Al vlug kwam daar verandering in. Het zwart ging over naar grijs, een grijze wolk, verbrande huizen, kindjes zonder schoentjes, vluchtende kindjes. De film begon. De oorlog ook. Vliegtuigen losten bommen op onschuldige dorpen. Mensen onder het zweet probeerden te hopen op een klein beetje veiligheid. Soldaten bonkten op deuren, van bonken gingen ze over naar afvuren, geweren richtten op harten, op onschuldige mensen. Het hoofdpersonage was een klein jongetje, hij was amper vijf en toch kon hij zo mooi acteren. Ik dacht: dit is toch maar film, was het dan echt zo? Waren die mensen – waar dan ook – echt zo gruwelijk? Ik kreeg geen tijd om na te denken, want de film ging maar door. Ze konden hem natuurlijk niet op pauze zetten, zodat ik over die bijna kinderachtige vragen zou kunnen nadenken. Nee, ik mocht niet te veel nadenken, ik was hier met mams en paps om naar die film te kijken. Het was maar gewoon een film. Wat zat ik daar allemaal achter te zoeken? De film nam ons mee naar het huisje van dat jongetje. Z’n moeder was gehaast en probeerde wat nog te redden viel in twee rugzakken te proppen: wat brood, wat kleren en een enveloppe. Daar zat nog wat geld in. Hopelijk was het genoeg totdat het allemaal voorbij zou zijn. Ik vroeg me af of die mevrouw alleen maar een actrice was, of was ze echt een oorlogsslachtoffer, of...? Ze hoorden de schoten naderen. Ze waren nu niet meer kilometers ver, maar meters, stappen van hen verwijderd. De moeder nam haar zoontje vast en vluchtte de andere kant op. Met haar dochtertje aan haar andere hand probeerde ze haar evenwicht te houden. Ze hoorde achter zich gillende buren, familieleden. Ze besefte dat dat hen ook te wachten stond. Ik vroeg mij af waar de vader van het jongetje was. Hij was in de film nog niet voorgekomen. Leefde hij eigenlijk nog? Waar was hij dan? Ik werd geraakt, net als in de film, geraakt door een schot toen ik zag dat het kleine jongetje niet meer bij z’n moeder was. Ze hadden hem van haar afgenomen, die vuile monsters, ze hadden een kind afgenomen van z’n moeder! Ik zag de tranen van dat kleine wezentje druppelen langs het scherm en de zaal werd zo nat, zo koud, als een regenachtige winterdag, zo kil. Het jongetje bleef naar zijn moeder kijken. Ik keek naar mijn moeder, ze zat niet zo ver van me, maar ik wist: zij is bij mij. De moeder van dat jongetje was ook maar enkele stappen verwijderd van hem, maar hij kon niet zeker zijn of ze wel bij hem zou kunnen blijven. Want die monsters zaten

deelnemen Elk jaar kan jij met je jeukende pen nderen. Vlaa in aan de leukste schrijfwedstrijd or Juni de (12) i Gash Dit jaar won Jehona aal... verh haar hier Lees rijd. Journalistenwedst

tussen hen als hongerige beesten. Waar was dan hun hart? Ik haatte ze! Ik kon wel naar het scherm springen en hen wegvegen of voor hen staan, zodat niemand hen ziet, zodat ze niet bestaan. Want zo’n mensen hoeven niet te bestaan. Ik wou dat ik iets kon doen. Maar het was maar een film. En die speelde maar door. Ik mocht niet te veel ‘weg’ zijn, anders miste ik wel wat. Niet dat het plezant zou zijn, maar ik wou het allemaal zien. Wat was er met dat jongetje gebeurd? Waar was hij dan? Ik zag hem nergens. Ik zag alleen een deur, een houten deur met een slot. Een enorm slot. De deur bleef in beeld. Wat zat er dan achter? Was het de deur van een huis waar ze zich hadden kunnen verschuilen? Nee, dat kon niet. Want waarom was dat slot er dan? Gebonk weerklonk door de filmzaal. Geen luid gebonk, maar gebonk van kleine handjes op die enorme deur. Handjes van hem. Buiten de deur stortte z’n moeder in elkaar. Haar kleine dochtertje veegde met haar handje de tranen van moeders gezicht. “Waarom weent moeder?”, dacht ze. “Waar is mijn broertje? Waarom zit hij achter die deur? Wat heeft hij misdaan?” Ze klemde zich vast aan haar moeder en legde haar hoofdje op haar borst. Haar oogjes waren zo moe. Ze had geen besef. Ze was zo klein en onschuldig. Ze sloot haar oogjes. Ze wou het allemaal niet meer zien. Ook ik legde mijn hoofd tegen de hoofdleuning en bereidde me voor op wat komen zou. Al snel besefte ik dat het voor mij niet zomaar een film was. Het was veel meer dan dat. Het leek een leven, het leven van een gezinnetje, een oneerlijk spel. Ik haatte het. Waarom was het zo oneerlijk? Waarom? Soldaten namen hen mee naar een plaats achter het huis. Het hoofd van het meisje ging op en neer, toch bleef ze koppig verder slapen. Dat was zo verstandig van haar. Waarom zou ze wakker blijven voor die brute mannen in vuile uniformen met harde vuisten en… kogels in hun zakken, kogels in hun harten? Het beeld werd donker. Een donkere kelder, daar werden ze ingegooid door die mannen met hun agressieve ogen. Dachten die dan nooit na? Wisten die dan niet wat ze deden? Ik haatte ze weer. Het leek alsof ze m’n haat voelden, want ze gingen terug naar boven. Ze namen hun geweren goed vast. Voelden ze zich soms sterk of zo? In mijn ogen waren ze grootste nietsnutten ooit. Ze lieten de moeder met haar dochtertje achter in die vieze kelder. De geur kwam vanuit het scherm in mijn neus. Het was nu zeker geen film meer, want het was het leven, het echte leven van die mensen. Ze renden de trappen op, vol haat en

weerzin tegelijkertijd. Ik staarde naar het grote scherm, dat al lang geen scherm meer was, maar een wereld, een verhaal. Een soldaat pakte die ene sleutel, de sleutel die paste op dat slot, het slot van die ene deur, de houten deur waarop ik nog steeds handjes hoorde bonken. O God, wat gingen ze het jongetje aandoen? De deur vloog open, het leek alsof het geen deur op het scherm was, maar een echte deur, zoals die bij mij thuis. Onze deur staat altijd open, iedereen is welkom. Maar het jongetje was niet welkom. Ik wou rechtspringen, de film stopzetten. Ik wou – ik moest iets doen. Het moest stoppen, ik wou weer zwart scherm. Ik wou weer naar het begin, toen het jongetje nog gelukkig bij zijn moeder was. Ik bleef zitten. Het was toch maar een film en ik keek ernaar. Ik keek hoe ze hun arm verlengden en hun foltertuigen op het jongetje richtten, richtten op zijn klein hartje dat ik nog even hoorde bonken. Nog heel even, nog even maar.Muziek klonk door de zaal. Ik wist niet dat muziek zo droevig kon klinken. Ik wist niet dat rood zo’n pijn kon doen. Ik wist niet dat onschuldige mensen zo oneerlijk moeten wegkwijnen. Ik wist niet dat een film zoveel meer kon zijn. Het scherm werd grijs, een grijze wolk, een grijs dorp, een grijze wereld. Letters verschenen en vormden een zin, een afdruk in mijn geheugen: “echt gebeurd verhaal”... De auto reed snel naar huis. Ik bleef maar denken: Hoe hadden ze het aan zijn moeder verteld? Hoe kon zij verder met haar verdriet? Ik ging naar mijn slaapkamer en kwam tot het besluit dat ik het toch nooit zou te weten komen. Ik zat te kijken hoe het gebeurde, toen… keek de wereld ook maar toe. Het was maar een film en ik, ik stak een klein kaarsje aan. Waarom God? Waarom kon ik die film niet stoppen? Waarom is oorlog niet te stoppen? Elke dag richten ze hun geweren op onschuldige mensen, op onschuldige harten. En jij? Dit jaar is het thema ‘Terug naar Toen’. Doe mee! Alle info op www.juniorjournalist.be.


Yeti 61 -

8


9 - Yeti 61

Wat denken en doen kin deren in een ver naar Cambodja en volgtland als … Cambodja? Yeti reisde (samen me een dag uit het leven va t Klasse) n Ruun (11). Ik trek te voet van school naar huis langs de oever. Na het regenseizoen vaar ik. Wie naar school wil komen, moet kunnen zwemmen. Anders mag je geen les volgen. Naar school gaan is super. Ik blijf niet dom of arm. Ik wil weg van het meer, de stad in.

Voel jij dat je slimmer wordt op school? Waaraan merk je dat?

Zet jij je met je klas in voor kinderen elders in de wereld? Vertel het! Mail naar redactie@yeti.be

Onze school drijft, het is een schip. Dat komt omdat we op het Tonle Sap-meer leven. Als het water stijgt, drijven we met z’n allen zes kilometer verder. Het meer wordt na het regenseizoen vier keer groter en tien keer dieper. Hoe belangrijk is privacy voor jou? Wat kan wel en niet?

Dit is mijn gezin. Mama koopt en verkoopt vis, papa herstelt motoren van vissersbootjes. We slapen allemaal samen in één groot houten bed. Niemand heeft zweetvoeten hoor, we lopen altijd blootsvoets.

Welke taken moet jij thuis doen? Wat vind je daarvan?

Ik heb één vaste dagtaak: de vaat. Ik schrob de pannen tot ze blinken. Dat maakt mijn moeder blij. Ik doe de vaat in het stukje water achter ons drijvend huis en de oever van het meer. Afdrogen hoeft niet. Het is hier bijna veertig graden in de schaduw.

Wat doet jouw buur in zijn vrije tijd? Vraag het hem/haar! Waarin lijk jij op je ouders? Ben je daar blij om?

Ik lijk sterk op mama. We lachen vaak en we kunnen goed met andere mensen om. Dat komt mama goed van pas wanneer ze vis verkoopt. Ik denk dat mijn goed humeur me later als politieman ook van pas zal komen: even blahahahazen, meneer!

Zwemmeen in het Zwemmen h meer is zalig. Je moett wel uitkijken dat je geen borre borrels rels nee neemt. De drijvende dorpe dorpen hebben geen rioler riolering he. Al het vuil ko komt ook in het water terecht. Er zzwemt ook o al eens een krokodill krokodilletje voorbij. Dat is lac lachen, Yeti!

Hoe kan je zuiniger omspringen met energie?

Veel mensen op het meer trachten ook geld te verdienen aan toeristen. Jonge kinderen moeten meehelpen. Ze varen rond en tonen slangen of ze verkopen frisdrank. Dat is niet altijd eerlijk, maar het leven is hier hard.

Wat is jouw lievelingskost? Waarom?

fout Ons huis helt een beetje naar links. Die boxen wegen zwaar he! Eén keer per week kijken we teevee en zingen we karaoke-liedjes. Dat duurt een uurtje, daarna is de batterij leeg. We zingen in het Khmer, dat is onze taal. Wat zou jij nooit doen om geld te verdienen?

Hier drogen we onze rijst. Dat eten we dagelijks. Als mama en papa voldoende geld verdiend hebben eten we ook vis. Of kip. Dan is het feest! In Cambodja eten we ook gebakken insecten: krekels en spinnen. Lekker krokant, Yeti!


Yeti 61 -

10

t Vraag he

aan

a s i L OB

E;H ?L C?G;H> ;LN B?FJ?H $E B?< BIIAN?PL??M

DIT IS DE ENIGE ECH TE YETI-HELPRUBRIE K VOOR TIENERS IN N OOD. ELKE MAAND BEANTWOORDT LISA JOUW VRAGEN. ALL E BEANTWOORDE VR AGEN EN BRIEVEN VIND JE OOK OP WW W.YETI.BE

ECHTE VRIENDEN?

Wat moet ik doen om nieuwe vriendinnen bij te hebben? Ik heb nog maar 1 echte vriendin en die nieuwe vriendin had een vriendje en ik had gewoon aan iemand gevraagd: weet jij het al van xxx en xxx? En nu zeggen ze dat ik het door heb gezegd en nu is het uit. Daar kan ik toch niet aan doen! HELP!

WAARHEID, DURVEN OF DOEN

Dag Lisa, Ik heb een probleempje...Telkens als ik en mijn andere klasgenoten met de bus naar het zwembad gaan, spelen we waarheid durven of doen. Maar zij misbruiken dat spel! Zij vragen dan altijd, kus op de mond, blote poep tegen het raam ... Ga zo maar door! Zou het ooit nog goed komen met die viezeriken? Grtz.

Lisa spreekt!

Lisa spreekt! Dat spelletje speel ik nÊt heel graag. Ik vind het leuk om mijn vrienden en vriendinnen zo echt beter te leren kennen. Het is altijd lachen. Misschien vinden je vrienden het wel leuk en spannend om altijd zo’n opdrachten te verzinnen. Maar jij niet. Geef dus duidelijk je grenzen aan. Als je iets niet wil doen dan hoef je dat niet te doen. Zeg hen dat ook duidelijk. Laat je niet onder druk zetten.

Fijn dat je 1 echte vriendin hebt. Echte vrienden vind je niet zo gemakkelijk. Het gaat er niet om hoevĂŠĂŠl vrienden je hebt, maar hoe goed die vriendschappen zijn. Leg je vriendin duidelijk uit wat er gebeurd is en hoe. Wees eerlijk, ze zal je wel geloven. Dat roddelen gebeurt jammer genoeg overal. Als je vriendin je ĂŠcht goed kent, weet ze wel wat er van aan is en zal ze je niet zomaar laten vallen. Als je graag nog andere vrienden maakt: 1. Kijk rond op je school of de jeugdbeweging: met wie wil jij graag bevriend zijn? Let niet enkel op uiterlijk of populariteit. Let wel op uitstraling, hoe hij/zij lacht en of hij/zij respect toont voor andere kinderen. 2. Het is normaal dat je zenuwachtig bent (ik ben het zelf ook altijd), maar laat dat je niet tegenhouden 3. Als het klikt: geweldig. Als het niet klikt, is dat ook zo. Het kan niet met iedereen klikken. Dat zegt niets over jou. Zoek verder en maak een andere keuze.

HEy! HIeR kan JE terecht met JE probleem!

Stuur een brief naar: Vraag het aan Lisa - Yeti - Koning Albert II -laan 15, 1210 Je Brussel of mail naar help@yeti.be Vermeld je adres en telefoonnummer. ge sycholo kinderp met zit Lisa eld. behand elijk vertrouw inzending wordt Marjan Gerarts en de Kinderrechtencommissaris in de saxofoonklas. (Sommige brieven en mails worden een beetje ingekort om op deze bladzijde te

passen)

Praten? Bel gratis de Kinderen Jongerentelefoon op nummer 102. Bellen kan elke dag van 16u tot 22u, behalve op zondag.


11 - Yeti 61

JOUW GOESTING? Zet jouw goesting op papier. Vijf lijnen (of meer) over het boek dat je wil schrijven, de film die je wil maken, de gehaktbal die je wil kruiden... Stuur vóór 1 november naar: Yeti – Mijn Goesting – Koning Albert II-laan 15 – 1210 Brussel. Maak kans op 4 filmtickets.

hool waarin hij goes dric uit de hondensc heeft zijn cultuurCé lt rte ve nd aa m Deze ter. Hij n een Ongelooflijke Ot ting heeft. Cedric is yeti.be/cultuurtest Ke w. ww op t tes ur ltu cu de et m beest ontdekt jezelf? jij het cultuurbeest in

fout

fout

a Heb jij ook zo’n goesting? In een pizzlau s app nd ere met geheime kruiden of dav ina pag e dez na je muziekoptreden? Op vind je elke maand de lekkerste tips. om serieus goesting van te krijgen

LEZEN

BOEKENBEURS

“Een bezoek aan de Boekenbeurs is een jaarlijkse uitstap met het gezin. Ik ga op jacht naar BV’s, mijn ouders naar koffie. Vorig jaar kreeg ik een handtekening van Marc de Bel. Ikzelf zou nooit schrijver willen zijn, dat lijkt me te hard werken. Ik ben eerder een stripfan dan een boekenlezer. Ik hou van verhalen.” De Boekenbeurs – van 31 oktober tot 11 november – Antwerpen – www.boek.be

SMULLEN

PASTA

“Zet een grot e pot met w ater op het vu gehakt. Verw ur. Bak onde arm een boka rtussen al tomatensa Zodra de saus us in een ap dampt, doe je arte pot. er het gehakt dat ik een be bij. Mijn gehe etje room bij de saus doe, im is fel komt. Ik re vlak voor de specteer de ko pot op taoktijd die op Platte pasta is de verpakking maar niks. Sp staat. aghetti is snel maken. Leuk en eenvoudig ! Ouders wor om te den zot als je Slurpend binn met de sliert enzuigen en en speelt. langzaam uit en uit, in en ui je mond trek t.” ken. In

UITKNIPB ON GRATIS URBAN US strip

Met deze bon krijg je gra tis het Urbanus-album “De 3D-bielen” op de Antwerpse Boekenb eurs. De bon is geldig op zaterdag 1/11 van 15u tot 17u en 8/11 van 11u tot 13u voor de eer ste 500 Yeti-lezers. Knip uit en lever in bij de Urbanus-kassa in hal 4 op de stand van Standaard Uitgeverij. Laa t je gratis album metee n signeren door Urbanus en Willy Lintho ut.

© Standaard Uitgeverij 2008


Yeti 61 -

12

F. L E Z E J N I FER F N… E E K F E F D A L K E B D U T JO ON J N I E B T T S S E E T E E M T E H DOE D E I D N E D OOR W T N A OP HET STRAND GA JE… E D KIES A N. E S S A P H U B ... E

1

heerlijk onder de kope

ren ploert* liggen in ee

n zachte strandstoel.

een nietsvermoedend

e zonneklopper te lijf

2 3

4

drie kinderen, vijf kwalle

D

lekker frisbees vange

Champagne en dure chocolade

B

Handboeien en een gummiknup

C

Verband en een gps

D

Badeendjes

WAT IS JE KLEDINGSTIJL? A

Dure merkkleding

B

Camouflagebroeken met een riem om handgranaten aan te hangen

C

Witte jas met een groot rood kruis op

D

Een afgeknipte jeans met een kleurrijk t-shirt

C

Een ambulance.

D

Een cabrio met

n.

straffe boxen

* ploert = zon

5

uit het water redden.

uw en opnieuw.

pel

et donkere ruite

.

n en opnieuw en opnie

A

Een 4X4 jeep m

en je laat niet meer los

n en een luchtmatras

INKEL? WAT KOOP JE IN DE W

JE FAV O VERVO RIETE ERM A Een straaljageIr.DDEL IS : B

C

WAAR ZOU JE GRAAG EENS WILLEN WONEN? lijke paleis

A

Het konink

B

e Een zwaarb

C

Een zieken

D

Een boomh

ngenis

waakte geva

huis ut


QI @

WELKE TAAL ZOU JE WILLEN LEREN? A

Engels

B

Albanees

C

De taal van de liefde

D

Frans

RAMBO: ‘street’hond

7

WAT IS JE DROOMBEROEP? A

Juwelenontwerper

B

Politieagent

C

Kinderarts

D

Pretparkmedewerker

L a A T o T N PuNTe Meeste A-antwoorden:

fout

6

13 - Yeti 61

WINDHOND snelste AFGHAANSenE slim. Je bent de

Meeste B-antwoorden:

ROTTWEILER

Je beschermt graag eigendom en mensen. Omdat je groot en sterk ben t, moet je opletten niet te stoer over te kom en. Je neemt graag risico’s. Je bent hon dstrouw. Als er een inbreker aan de deur staat, beleef jij de dag van je leven. Grrr ommm! Jij past goed bij een labrador.

Meeste C-antwoorden:

fout fout fout

Jij bent actief van de hoop en je haar ligt altijd in de plooi. Jij bent sjiek en kieskeurig, ook in het uitzoeken van je vrienden. Soms vinden mensen je arrogant, maar eigenlijk ben je een perfectionist. Jij past het best bij een Sint Bernard.

RNARD SINT-BE aardig karakter heb jij! Je leeft om

Wat een Je bent mensen te helpen en te dienen. je niet dat op let r gek op kinderen, maa ig en rust t ben Je len. kwij altijd op ze zit te heel je kan Jij . rgie ene vol ook r kalm, maa le idea jouw is goed oriënteren. De retriever partner.

:

oorden Meeste D-antw

GOLntDEeeNn RscEhaTtjeR.IEInVdeERbuurt van water

Je be f en hebt . Je bent sportie ben je op je best rbelangle familie is het al veel vrienden. Je rdig. Je aa je dereen vindt rijkste voor je. Ie . nd ho een wind ideale partner is


Yeti 61 -

14

.CA;L?H LIE?H PF;E<CD ??H Q?MJ?HH?MN CM ?CA?HFCDE ;FM C>?? HC?N TI <?MN

JOS

VRAAG HETAAN

WETEN IS ZWETEN - 100% OPLOSJOS

VRAGEN AAN JOS 1. Mag ik een cactus zetten in mijn klas? (Andy) Jos zegt: “Dat mag zeker. Planten helpen je beter leren. Ze zorgen voor zuurstof. Leerlingen die veel kamerplanten in hun klas zetten, hebben minder hoofdpijn en zijn minder snel moe. Zorg voor groene helpers. Wat vindt je leerkracht ervan?” 2. Mag de meester mij als straf naar huis sturen? (Ellen) Jos zegt: “Dit mag niet. Soms kan een school wel een leerling schorsen als die het echt te bont maakt. Maar zomaar meteen naar huis, dat kan niet.”

EXTRA VANAF DIT SCHOOLJAAR KRIJGEN KINDEREN VAN VLUCHTELINGEN UIT EEN ASIELCENTRUM MEER LESSEN NEDERLANDS OP DE BASISSCHOOL. ZO LEREN ZE SNELLER ONZE TAAL.

KUNNEN BOMEN FLUISTEREN? WIN MET JE KLAS EEN GROENE DAGUITSTAP TIJDENS DE WEEK VAN HET BOS VAN 5 TOT 12 OKTOBER. OP

WWW.WEEKVANHETBOS.BE

LEES JIJ EN JE LEERKRACHT HOE JE ZO’N TRIP KAN WEG KAPEN.

VOLGENDE MAAND NIET IN “VRAAG HET AAN JOS”

“MAG JE JE EIGEN STOEL MEE NAAR SCHOOL BRENGEN?”

Ik wil bij mijn mama en papa wonen maar ik mag niet.

oneerlijk behandeld? 02-552 98 00 kinderrechten@ vlaamsparlement.be www.kinderrechten.be Rechten van jongeren worden overal geschonden: op school, thuis, in je sportclub, in je buurt... Maak je dat ook mee? Contacteer dan het Kinderrechtencommissariaat.


15 - Yeti 61


Yeti 61 -

16

Dit lieg ik . . “I Ja “In “I Japans Japanse nse e sc sch scholen holen krijgen kinderen met leesproblemen een hond in de klas. Zo’n leeshond oordeelt niet en luistert altijd. Daardoor voelen de kinderen zich op hun gemak en krijgen ze meer zelfvertrouwen.”

TIENERS WORDEN DOL IN N, D ALLES WAT TIENERS DOEN, HATEN, HATE DENKEN, ETEN, N WELKOM IN LIEFHEBBEN… WELKO JEZEL HET HOL VAN JEZELF!

WAT DENK JIJ? VERTELT SIEBEN ❍ EEN LEUGEN OF ❍ DE WAARHEID. OPLOSSING ONDERAAN* N*

Dit doe ik . . “Mijn “Mij “M ijijn bo b boekentas oek eke kentas vl vliegt liegtt na sc sch school hooll d ho de eg gang ang iin. n Ik Ik cross crross dan direct naar het voetbalpleintje. Daar speel ik dan tot aan het avondeten. Da’s pas ontspanning, Yeti..” (Arno)

WAT DOE JIJ HET LIEFST OM JE TE ONTSPANNEN? NEN? Geef een cijfer van 1 (niet ontspannend) tot 10 (zeer eer ontspannend) en vergelijk daarna met tieners uit de rest van de wereld.

el m “Ik lach zelf w

et m’n beugel

” (Emilie)

Dit haat ik . .

beugel Het is om klas grapjes maakt over mijn beugel. e kl de ls de juff in d ls ett aals het haatt h Ik haat “Ik “I door de grond te zakken als ze me belachelijk maakt.” (Emilie) WAT VIND JIJ DE SLECHTSTE EIGENSCHAP VAN EEN LEERKRACHT? (kruis aan) ❍ SCHREEUWEN ❍ SLECHTE LESVOORBEREIDING ❍ FOUTEN MAKEN ❍ ONDUIDELIJKE REGELS ❍ GEEN HUMOR ❍ SAAIE LESSEN ❍ VEEL HUISWERK GEVEN ❍ ZITTEND LES GEVEN ❍ LEERLINGEN UITLACHEN ❍ STINKEN

Waar. Ook in Vlaanderen zijn er zulke voorleeshonden. Kijk maar op www.toscanzahoeve.be


Dit kan ik . .

17 - Yeti 61

e we nw gen krijge aaar krijg dit jjaar dit aarr di aa Maar n gaat. M ud ren udere tud stude m st om ett o het ls h ls als en ramp al ee ben een be Ik ben “Ik “I ten schie die n punte in de klas leertips. Heel handig, hoor. En mijn omhoog. Jeuj!” (Lennert)

ENKORT DE EERSTE DEZE TIPS VAN LENNERT HELPEN JE BINN . TOETSEN DOOR. KRUIS AAN WAT JIJ AL DOET HEB IG NOD IK WAT L ❍ OP MIJN BUREAU LIGT ENKE ❍ IK MAAK EEN LEERPLAN ❍ VERVELENDE VAKKEN DOE IK EERST STIFTEN ❍ IK DUID KERNWOORDEN AAN MET FLUO EER DAN KORT PAUZ EN R ❍ IK LEER TELKENS EEN KWARTIE G BEN BEZI MEE IK R WAA ERS ❍ IK VERTEL MIJN OUD “Ik ben een stud E OEND VOLD ee ❍ IK SLAAP erre r ramp” p (Lenne ert) ❍ IK “Ik ben een stre K ONTSPAN ME NA DE TOETSEN sskornijn!” (San K GELOOF IN MIJ: IK KAN HET der) ❍ IK

. . k i l e o v Dit

“Ik heb b ge gewoon te weinig tijd om al mijn huiswerk en mijn hobby’s te doen. Soms ren ik een hele dag tegen de klok van de school naar de sporthal, van thuis naar oma, van leren naar eten.” (Sander) HEB JE HET GEVOEL DAT JE TE WEINIG TIJD HEBT EN JE TAKEN NIET MEER KLAAR KRIJGT? DOE ZOALS … EN DOE DE T ÉÉNMINUUTTEST. Kijk op je horloge, sluit je ogen en doe ze pas ÉÉN open als jje denkt dat één minuut voorbij is. je bent gespannen en hebt stress. Ontspan! ❍ 30 sec. voorbij: v tussen 30 en 50 sec. voorbij: neem wat vaker een pauze en durf ❍ tusse nee zeggen. ne ❍ ttussen 51 en 60 sec. voorbij: jij laat je niet opjagen en bent geen stresskernijn.

De nieuwste huisdierentrends 1 HET STONKDIER:

MET D DANK ANK A AAN AN HEINZ HEIN H NZ ZH HÖ HÖNIG Ö

De topper in de dierenwinkel van gisteren. Het stinkdier dat niet meer stinkt.

2 DE POTLOODBEVER: Vooral populair bij kinderen met botte potloden. otlod den. e

3 DE DOVE FUUT: Komt veel voor in de buurt van die andere ere vog vvogel, gel, de felle tuut.

! Gloeit in het donker


Yeti 61 -

18

YETIKLUP! Ik eet elke dag een heel bord foto’s!

Hé jij daar!

Bingo de clown wn wi w il wil dat jij NU lid wordt

van de Yetiklup

Schrijf in op www.yeti.be

en je leukste prentjes in je

fotodoos f otodoo stopt!

Dan krijg je dit T-shirt

Van Yeti T-shirts dragen, krijgen kinderen snorren als hagen!

Win deze 1m80!

reuzemikado op

www.yeti.be Ik wil oo k ee wedst rijd zij n n!


19 - Yeti 61

E d n e F f a BL oUdeRs

tte P? LEEM met een ve Heb jij een PROB enerje hier hoe je je ti er le nd aa m ke El in akt. Deze maand problemen aanp n: OUDERS DIE Het Verkeerde Bee SCHREEUWEN.

OEN D E J N A K T I D 4 Tips Praat erover op een rustig moment. Doe meer leuke dingen samen. Reageer nooit kwaad, roep niet terug. Zeg je mening op een kalme toon.

SO te gaan. Mijn papa k’ TO R E T ri N A a T a n r huis n roept hij ‘luie LIE VE bang om . Da meer

niet ol ben ik n mama t is echt “Na scho vaak tegen mij e oen? He d eindigt in ik d t t ij w e lt u o schree t toch a . Wat m ’ e s h a t a a b d e m nd praten, o en ‘ik be et hem te echt!” (Leen) m m o fijn t dat n ik haa gebrul, e

HIER KAN JE TERECHT Praten is de eerste stap om te proberen iets te veranderen. Maar praten is juist zo moeilijk, omdat je bang bent. Maar soms hebben je mam, de juf of de meester geen tijd. Je kan dan praten met de de kinder- en jongerentelefoon op het gratis nummer 102. Je hoeft er je naam niet te zeggen.

EN WEN UW EU REE AROM SCHRE WAA OUDERS? bben zelf Sommige ouders he d (weinig ha ge gd een nare jeu e) en een warmte, geen liefd ms zeggen So harde opvoeding. je niet leuk ze t da grote mensen je toch een vinden (‘Wat ben oit eens iets rotkind’). Je kan no écht dom’). goed doen (‘Jij bent tegen je s m so Ze schreeuwen n. de zonder re

: D A A R ’S O S R TO E T N TA "; CDE

Q?F =BO ;@M CM >?L '??H ??H M=BL??OQ?H>? P; N

H .JL??E ?LIP?L G? T?E?L HC?N N?LOAM=BL??OQ? CM

;N N > BCD A?QIIH LOMNCA D? P;>?L IJ ??H GIG?H G; CDE M?F PL? ?H L;N HC?L P;H J 1?LN?F B?G >;N D? TCDHC?N G?N D? DCD I? F B LN? P? ??H PCH>N ?M=BOF>CA B?G H ;G; .O==?M PI?FN ?NL?E IIE D? G

HIER KAN JE TERECHT


Yeti 61 -

20

SAAI “Je hond leren en zitten zit zittten of pootje pootjje geven iss niet nie n ie et moeilijk. mo moe oei ei jk eilijk jk.. Iets Iets ververeranderen aan wat anders. Blijven zitten n het gedrag gedr ge g drag dr g is is w at an nde ders rs.. B lijijve jven n zi zitt tten tt en een n het het niet achternalopen, niet opspringen hijij vvro vrolijk baasje n iet acht hte errna nalo lo lope open, n, n nie iett o op psp spri ring ng gen aals lss h r liijk iis, ro s s, mag… datt zi dingen enkel eten en als a het he ett baasje baasje e zegt zze egt gt dat daat h d het et m ag… da ag… d zijn jn d din inge gen met geduld. Korte lessen, die een n hond hon ho n enkel nd enkkell leert leert lee r m rt e vveel et eell ge ee g d ld du ld. Kort rte e le les ssen en, veel en herhalen, werkt bijijj h honden. doen e n vveel ee e her el hallen, zo ha zo we werk rktt dat rk daat b ond nden.” ((Cédric) Céd Cé dric)

CÉDRIC

COMMANDO “Een simpel commando is prima voorr e een en hond. Met je stem maak jee duidelijk d idellijijk wat du wat je verv wacht. Af is af. Zit is zit. Je moet em mo oet daar niet voor voor gaan roepen en n ttieren. iere ie ren re n.” (D n” ((Dorien) Dorie en) n

SFEER S F ER FEE R “D “De De sfeer sfee sf eerr op o de de hondenschool ho h ond nden ensc sccho hool o is ol i heel he eel e ontspannen. ontspan nne nen. n. EEr examens. We Iedereen iss geen gee een stress s re st r ss van ress van e exa xame xa menss. W me e llachen ach hen veel. Iede he dereen helpt h he lp pt elkaar. elka el kaar ka ar. Niemand Nieman Ni Nie and wordt and wo t uitgelachen uitg gelaachen n of gepest. g gep epes est. t. Hett maakt H He m ak ma akt niet akt niet ni et uit et uit i of of je j hond hon h on nd groot groo o t of klein n is, is braaf of hevig. Iedereen krijgt dezelfde h he evi vig. g Ied g. edereen dereen kkrij ijijg jg gtt d ezzel e ezel elf lfd fde e kkansen” kansen.” ((Dorien) Dorrien Dori Do D riien e )

BELONING “Beloon je hond als hij ietss goed goe oed d doet. Dat werk w werkt erk rktt veel ve eel e beter beter eter dan hem te straffen. Zelfs iets doet elfs fs als als hij hijj toevallig toe oeva valllllliig va ig iet etss goed goed d oe oet et – niet blaffen naar een poes, p es po es,, naar naar a je je toe t e komt to komt ko m lop llopen, op o pen, e , ee en een bal een baal braafjes terugbrengt, niet opspringt, iet ttegen eg gen jje e opspringt t, vanzelf van anze ze elff iin n zi zzijn jn n mand kruipt – moet je je hond be belonen. Belonen simpel: b lonen. n. B Bel elon elon el onen en n is is si simp mpel: een aai, een lief woordje, hondenkoekje. (Valerie) e, een hondenkoekj kje je.” (Va (V Valer alerie ie))

STRAFFEN FFEN

oor ””, kkoor ier iinn ko oor jjee hhier at hhoo Dat oodd!! D Doo ig! D f! LLig! Zit! AAf! ““Zit! Het ol, Het chool, ensscho ondden onze hhon Op onze anii.. ““Op zegt RRan zegt rond. het rond in het do’s in mando’s coomman de com en de vliegen tjje,, vlieg ertj Keffertje Keff leen. bevelen. ngge beve strenge dan stre meer dan leertt mee hoond leer Mijn hon Mijn te zottste hij de zots doet hij enntje doet plimentj coomplim een com Voorr een Voor ! i!” Yetti!” rt, Yeti ort port, Apppo en. App dinnggen. din ding

“Je leert honden on nd d den en e nd door oor ze oo ze te te belonen belo be one n n maar maaar m ar soms ssom om ms moet je ze een tti tik geven. Niet hard en niet dikwijls ik g ge eve ve en n. N n. iie et ha ard de n ze zzeker kke er ni n iet dikwi wijljlss want dan werkt hett niet. Als kktt h i tt.. A llss jje e ee eeens en nss fli flinkk roept, roept pt, t, verver-staan ze ook dat ze iets ffout deden. Nadien moet out de ou d ede den n.. N Nadie en mo oet jje e tonen dat je weer van hem houdt. em h ho ou ud dt. t.” (E ((Elien) Elien))

KIF

! CÉDRIC

DOOR DE BUIS “Ken je een springparcours voor paarden? Dat doen wij met honden. Wij doen hier agility ”, zegt Dorie n. “Op het plein staan hindernissen: een buis, een wippl ank, autobanden, paaltjes. We rennen samen met onze hond door het parcours. We geven commando’s: door de buis, over het hekje, in de band, rond de paaltjes.” “We doen het rustig aan”, zegt Elien. “We traine n niet voor wedstrijden. We maken van onze honden geen politiehonden. Als de sfeer maar goed is. Een hond is een sociaal dier. Hier leren we hem vriendelijk te zijn voor iedereen: honden, katten en mensen.”


21 - Yeti 61

RANI

DORIEN

REEFS ODNAMMOC

ELIEN

“Een die met een luide “Ee en lleerkracht eerk ee rkkraach ht d ie plots me m et e ee en lu luid i e st stem em err je naam naa n a m zegt… zegt… dat daat heeftt eff ffect. ectt. Je Je sspringt p in pr ingt gt e bijna bank. en bijn jn na stokstijf stok st okst ok stijijjf recht st rechtt van naast je re eb a kk.. JJuff an uff ffe ff e n meesters geven neem en m en mee ee e ester stter e s ge g eve en ve veel commando’s: nee em je boek, lees b oe ekk, le eess voo vvoor, oo o or,r, sc or, sschrijf chri rijjf op… Ze moeten daar niet voor roepen. nie ni et vvoo e oor ro roep e en n.” ((Rani) Raan R ani)

“EEen “Een e ccompliment doet wonderen. Sommige juffen dat. Ze schrijven iets leuk op je rapfe en weten we port, zetten een stempel op je toets, plakken een p sticker op je huiswerk. Ze zouden ook eens een st snoepje mogen geven, niet?” (Cédric) sn

GNINOLEB

“ de “Als e sfeer sfee sf er in de de klas k goed zit, kom je graag Het naar sschool. n cho ch ool.l. H oo o et iiss fijn als ze je niet uitlachen en n als als je e weet weett dat dat a je altijd nieuwe kansen kkrijgt. kr iji gt g. P Pestkoppen of ruziestokers krijgen deksel hun neus als je in een klas snel sn el h het et d eksel op h zich goed voelt.” (Rani) zitt waar zi waar iiedereen eder ed eree een n zi

“EEen ““Een en n lles e in es n de de kklas las kan zo saai zijn. Sommige la minuten lijken uren. Als je enkel moet luisteren en luisteren en luisteren… dan snap je er meestal niks van.” (Cédric)

IAAS

NEFFARTS ““Een Een n juf die veel roept is niet leuk. Zeker niet ni e als et a ze tegen de hele klas roept. Een tikk van ti va een juf? Dat bestaat niet meer. Het mag niet.” (Elien) ma ag g trouwens t

KAF

!

VALERIE “De hondjes op Nintendogs zijn verschrikkelijk braaf. In het echt heb je veel meer zorgen om ze goed op te voeden.” (Valerie)

Nintendogs in Een schattige pup en knappe technologie zit samen op rt reagee , spraak je nt herke Nintendogs. Het hondje aaien en leert graag kunstjes. Trouwe viervoeters leven digitaal op Nintendo DS – www.nintendo.be Maak kans op een Nintendo DS met het game ntendogs. Kaartje vóór 30 oktober naar: Yeti – Ninten II laa 15 – 1210 Brussel. dogss – Koning Albert II-laan endog Ninten


Yeti 61 -

22

doehetzelfrubriek

ELKE MAAND ZEGT YETI: DOE IETS! WANT TIENERS ZIJN FIKSERS. DEZE MAAND WORD JIJ EEN PROSKATER. XTREEM EN ZONDER GIPS. WAT? NU AL KLAAR? STUUR JE FOTO’S NAAR REDACTIEYETI.BE

1

2

3 4

LEER DE BASIS: TIPS VAN JOHANNES

DE OLLIE!

TIP 1 Skaten kan overal. Op straat, in de badkamer, in het

Je zal deze trick zeker 1000 keer moeten oefenen voor je hem perfect beheerst. Een Ollie is moeilijker dan ie eruit ziet. Johannes doet het je voor.

TIP 2 Wees niet bang om te vallen. Dat gebeurt toch. Vallen is

1 2

1. Stap op je board. Zet een voet op de tail (achterkant) en de ander in het midden. 2. Druk nu je tail met al je kracht op de grond (pop). Terwijl je tail de grond raakt, spring je in de lucht door af te zetten met de voet op je tail. Trek je voorste voet op in de lucht. Trek nu je achterste voet ook de lucht in. .

3 4

3. Zorg er nu voor dat je board recht komt te hangen in de lucht. Je krijgt dit voor elkaar door je achterste voet op de zelfde hoogte te brengen als je voorste voet. 4. Blijf op je board staan en land hem. Als je neerkomt buig dan je knieen om je landing een beetje te verzachten.

skatepark, op de speelplaats!

ook opvallen!

TIP 3 Leer de taal. Spreek over Ollie, Nollie, Kickflip, Heelflip, Nollie Flip, Pop Shove-it, Varial Flip, Cabalero, Pressure Flip, Halfcab, Frontside 180 Ollie, 360 Pop Shove-it, Body Varial, Frontside Heelflip, Outward Heelflip

TIP 4 Bouw met je pa, ma of vrienden uit de buurt deze funbox! TIP 5 Ken de weg naar het ziekenhuis, vraag een abonnement. VOLGENDE MAAND IN FIKS HET: EXTREEM VERJAARDAGSFEESTJE


23 - Yeti 61

#;HA IJ ;;H >? EF;M>?OL


FIJN STOF VAGE VRAAG VAN VANDAAG:

Yeti’s peinsr

ubriek met ALBIE EIN STEIN

Zijn tweeling echt ‘boenk’ en hetzelfde verschillen ozf e? 2;;;B CE QCF D? >O<<?FA;HA?L HC?N TCDH %CD <?HN TI F?FCDE I?BI?B

EHCJ OCN ?H QIL> Q?L?F>EF;M

.NIJ G?N ALC?H?H I@ D? <?HN GCDH >O<<?FA;HA?L HC?N G??L

lfde hetzelfd Eeneiige tweelingen krijgen juist h materiaal mee van hun ouders en zijn dus voor 100% hetzelfde. Het gezin waarin je opgroeit, bepaalt voor een stukje mee welke persoon je wordt. Eeneiige tweelingen groeien in hun gezin op met dezelfde regels en gewoonten. Maar ouders doen nooit helemaal hetzelfde tegenover twee kinderen (het ene kind mag soms meer dan het andere), waardoor ze stilaan toch gaan verschillen. Je vrienden, je sportclub, de jeugdbeweging zorgen er ook voor dat eeneiige tweelingen nooit helemaal ‘boenk’ hetzelfde zijn.

KNUTSEL EEN KOE

Duik Vanaf 4 oktobe r (werelddierendag) met Kristien van Ketnet in het leven van de kinderen en hun koeien in het Afrikaanse land Nige r. Knutsel voor de Ke tnetkoeienactie een kleurrijke knot sgekke koe. Missch ien schopt ze het we tot ‘Miss Koe’ op Ke l tnetkoeiendag op 8 november. YYeti, ti maandblad dbl d ((verschijnt hij t niet i t iin mei,i jjulili en augustus), t ) jjaargang 8 nr. 61 - afgiftekantoor f ift k t 3200 Aarschot A h t 1 - Erkenningsnummer: Ek i P409041 P 1 - tij tijd tijdschriften ijddschrift s h iftfttenn - tto toe toel toelating llating ati ge gesloten verpakking - 3200 Aarschot - BC 6578 YETI - Koning Albert II-laan 15 - 1210 Brussel - redactie: tel. 02 553 96 86 - e-mail: redactie@yeti.be - abonnementen: tel. 02 553 95 07 - fax 02 553 96 85 - e-mail: info@yeti.be, website: www.yeti.be Yeti is een gratis en verschrikkelijk blad dat maandelijks komt grommen. Het is een uitgave van het Vlaams ministerie van Onderwijs en Vorming. De school kan het blad gratis aanvragen voor alle leerlingen van het vijfde en zesde leerjaar. Een persoonlijk abonnement kost 8 euro. Yeti is het stoute broertje/zusje van Klasse voor Leerkrachten, Klasse voor Ouders en Maks!

Hoofdredacteur: Leo Bormans Eindredactie: Dirk Neyens, Wouter Kersbergen Redacteur: Bavo Wouters Secretariaat: Anny Lecocq Vormgeving: Peter Mulders, Mieke Keymis, Tim Sels Sites en multimedia: Toon Van de Putte en Michel Aerts Video: Hans Vanderspikken Cartoons: Bart Schoofs, Nix Klasse en Yeti zijn teamwork. De hele ploeg vind je op www.klasse.be Verantwoordelijke uitgever: Jo De Ro, Koning Albert II Laan 15, 1210 Brussel.

Bij Yeti hoort een bijlage voor volwassenen. Voor hen zit er ook elke maand een spellingsfaut in Yeti.


Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.