Yeti 52

Page 1

oktober 2007 - 52

Vetrijk bijtschrift

win eenr MP3 spele

TEST JE

BOSFACTOR

7 leugens

over BLO

Gratis Kiekeboe

SUPERSAUS


Yeti

52

p.10 Zoek de ZEN

Hoeveel ZEN mp3-spelers tel je in deze Yeti? Schrijf het juiste aantal op een kaartje naar: Yeti – ZEN – Koni ng Albert II-laan 15 – 1210 Brussel en maak kans op deze mp3-speler. De ZEN Stone is maxi-geluid in mini -formaat en 500 liedjes in je handpalm .

Kleur volgens de tafel van 6!

p.24 p.12

p.17

p.6

p.6 ShRek is bek p.10 Vraag het aan Lisa p.12 Welk bostype ben jij? p.17 Victor en Verbiest p.20 Word Robinson p.24 Win Kiekeboe album

p.20

buiten? Ken jij je telefoonnummer van  Ja  Nee Yeti 52 - 2 - 

p.14


n Alex Het talent va op de computer,

“Ik mag maar twee uur per dag dat is veel te weinig!” lacht Alex. “Ik weet niet of ik een computerfreak ben, maar mijn ultieme dagdroom gaat wel over hangars vol met computers en computeronderdelen. Ik mix graag muziek op mijn computer en ik speel graag Runescape, maar nog liever City of Lost Heaven. Dat laatste is grafisch veel sterker. Chatten vind ik maar niks, ik spreek liever tegen mijn vrienden in het echt. Ik maak mijn eigen site en help anderen uit de nood. Ik leer veel aan mijn opa en aan mijn klasgenoten. Als ze een probleem hebben, bellen ze naar mij.”

YETIFILMPJE VAN DE MAAND Bekijk het filmpje van Alex op www.yeti.be Elke maand een moefie* over het tienerleven zoals het is. Speciaal voor jou ingeblikt en goedgekeurd door Yeti. *moefie = Yetiwoord voor actiefilmpje

Yeti, maandblad (verschijnt niet in mei, juli en augustus), jaargang 7 nr. 52 - afgiftekantoor 3200 Aarschot 1 - Erkenningsnummer: P409041 - tijdschriften - toelating gesloten verpakking - 3200 Aarschot - BC 6578 YETI - Koning Albert II-laan 15 - 1210 Brussel - redactie: tel. 02 553 96 86 - e-mail: redactie@yeti.be abonnementen: tel. 02 553 95 07 - fax 02 553 95 05 - e-mail: info@yeti.be, website: www.yeti.be Yeti is een gratis en verschrikkelijk blad dat maandelijks komt grommen. Het is een uitgave van het departement Onderwijs en Vorming van de Vlaamse Gemeenschap. De school kan het blad aanvragen voor alle leerlingen van het vijfde en zesde leerjaar. Een persoonlijk abonnement kost 8 euro. Yeti is het stoute broertje/zusje van Klasse voor Leerkrachten, Klasse voor Ouders en Maks!

Hoofdredacteur: Leo Bormans / Eindredactie: Dirk Neyens, Wouter Kersbergen / Redacteur: Bavo Wouters / Klasse en Yeti zijn teamwork. De hele ploeg vind je op www.klasse.be. Vormgeving: Peter Mulders en Mieke Keymis / Sites en multimedia: Toon Van de Putte en Michel Aerts / Cartoons: Bart Schoofs, Nix / Fotografie: Getty Images, Ingram Publishing, Art Explosion, Nova Department / Verantwoordelijke uitgever: Jo De Ro, Koning Albert II Laan 15, 1210 Brussel.

Bij Yeti hoort een bijlage voor volwassenen.


leerproblemen

“Ze dachten dat ik lui was”, zegt Midas. “Maar ik had alleen maar dyslexie.” Midas zit in het blo (buitengewoon lager onderwijs). “Kelsey heeft rekenproblemen, Giorgio concentratieproblemen. We krijgen les in kleine groepjes. Ieder op zijn tempo. Leuk!” De Yetiklassers vertellen over hun leerproblemen. Die heeft toch iedereen!

Hey Fons, hoeveel schapen hebben we nu eigenlijk?

Ik weet het niet, Tree Telkens ik ze te tellen va in slaap

Wel wel jongeman. Ik zie hier dat jij een zes hebt voor ‘getallen lezen’. Hmm, duidelijk een rekenprobleem.

Zeven, vader. Er staat duidelijk zeven.

Dat zeg ik toch. Zes! Z-E-S!

“Kan jij opletten in de les en tegelijk aan een meisje denken? Ik pro beer dat maar het is moeilijk. Ze noemen dat een concentratieprobleem. Ik ben heel actief. Ik word soms serieus boos op mezelf als het niet wil lukk en. De meester grijpt dan in en zegt: ‘Ko maan. Probeer. Je kan het.’. Met zo’n supporter naast mij kan ik weer verd er.” (Giorgio)

DE MOP VAN DE YETIKLAS

Er zitten drie hanen naast elkaar: een stotterende, een normale en een dyslectische. Stotterende haan: ‘k…k …k....kukeleku. ...’ Gewone: ‘KUKELEKUUUUU’ Dyslectische: ‘Ukelele! Ukelele!!’ Yeti 52 - 4 - 

Eén kind op vijf heeft leerproblemen op school. Ze hebben dyslexie, stotteren, zijn hyper actief, hebben aandachtsstoornissen...

“Leren is iets gek. Ik wil later bij de politie gaan werken. Ik weet niet wat ik daar allemaal moet leren maar schieten zal wel een vak zijn. Dat leer je dan en nadien moet je alles doen om te vermijden dat je moet schieten. Ik vind dat je op school dikwijls dingen moet leren die je achteraf nooit nodig hebt.” (Giorgio)

Ik “Beter mooi dan lelijk, is het niet? en d goe het wil ik t schrijf traag wan ik netjes doen. Het is niet eerlijk als de ns tijde mag en buit dan niet naar . speeltijd omdat ik nog niet klaar ben In . was lui ik dat reen Eerst dacht iede het echt heeft het met dyslexie te maken. Dat is een leesprobleem. Maar we k hebben er iets op gevonden. Ik maa ijl terw g delin mon en ning sommige oefe de rest aan het schrijven is.” (Midas)


t es. e begin al ik p.

“Als leren een prob leem is kan het soms heel fout ga an. De achterstand vergroot elk jaar. Je neemt elk schooljaar een valse start. De anderen zijn al ve rtrokken voordat je weet waar ze he en gaan. Goed dat de school je ka n testen. Zo weet ik nu dat ik dyscalc ulie heb en leer ik trucjes om bete Hoe ga jij om met r met cijfers te werken. Soms zie leerproblemen? ik zeven en zeg ik zes. Raar, hé. Mijn Doe de test vriendin Michelle heeft ook een prob leem met cijJe begrijpt een vraagstuk niet. fers. Maar ze leest als een beest. Wat doe je? Wel vier boeken op een week. Knap  Ik wacht tot de oplossing op bord hé!” (Kelsey) komt.  Ik kijk af van mijn buur.  Ik vraag uitleg.

“Ik zie mij later als baas van een bouwbedrijf. Dan rijd ik rond van de ene bouwwerf naar de andere om te zien of mijn mannen goed werken. Ik zal geen baas worden van de ene op de andere dag. Ook niet door veel uit boeken te leren. Niet te veel lezen en schrijven. Ik wil alles van bouwen leren door het zelf te doen. Beginnen met bakstenen te sleuren en eindigen als grote baas. Leren met mijn ogen en handen.” (Francis)

“Voetbal leer je door het te doen. Dat is met turnen op school ook zo en daarom doe ik dat het liefst. Frans is in het begin nog leuk, niet te veel regels en uitzonderingen. Een nieuw vak leren is spannend. Na een tijdje moet je gaan studeren en met duizend dingen rekening houden om geen fouten te maken. Moeilijk. Dankzij de juf lukt het me wel. Zij heeft geduld en legt het telkens opnieuw uit. Dat moedigt me aan om wel met Frans bezig te zijn. Ca marche comme ça, n’est-ce pas?” (Kenzo)

Je krijgt die Franse woordjes niet in je hoofd. Wat doe je?  Ik oefen tot ik geen adem meer heb.  Ik vraag hulp.  Ik doe alsof er geen probleem is. Een klasgenoot heeft dyslexie, een leesprobleem. Wat doe je?  Ik vind mijn klasgenoot dom.  Ik begrijp niet dat lezen zo moeilijk kan zijn.  Ik vraag of ik misschien kan helpen. Als je een leerprobleem hebt dan…  wil ik liefst op een aparte school.  wil ik in een gewone school met extra hulp.  wil ik het probleem verbergen. Op het einde van het zesde leerjaar zegt je juf dat zij een prima richting voor je kent in het tso. Wat doe je?  Dat wist ik zelf al veel langer. Ik ben klaar voor mijn nieuwe school. Niks mis mee!  Tso? C’est quoi? Zeker niet pour moi.  Ja, ik wil wel. Nu nog mijn mama overtuigen.  - Yeti 52 - 5


Vlieg je mee?

1

De ps i t ze m e ll van aand komen taiklas. Marie uit de Ye

FILM tip

The Colour of Milk

“Volgens Selma is liefde de ergste natuurramp. Geen wonder dat ze een aardbeving voelt wanneer ze knappe Andy ontmoet. Kan je ook aan serieuze dingen denken als je 12 jaar bent en je hormonen in de knoop liggen?“ Win de dvd ‘The Colour of Milk’ . Stuur een kaartje vóór 1 november naar: Yeti – Milk – Koning Albert II-laan 15 – 1210 Brussel.

2

MUZIEK tip

Mika

©©dreamworks

“Relax. Take it easy. Mika heeft dyslexie. Dat heb ik van horen zeggen. En dat is geen hindernis om leuke liedjes te maken. Wat dacht je? De liedjes van Mika maken me vrolijk. Het leven is mooi, mooi, mooi.” Maak kans op de cd ‘Life In Cartoon Motion’ van Mika. Kaartje vóór 1 november naar: Yeti – Mika – Koning Albert II-laan 15 – 1210 Brussel.

Yeti 52 - 6 - 

3

DVD tip

Shrek 3

“Iemand zin in een koninkrijk? Shrek en Fiona willen de troon maar al te graag doorgeven. De film Shrek 3 barst van stevige girlpower, dolle humor en nooit vertelde sprookjesfeiten. Ik ben net als Donkey een vrolijke babbelaar.” Maak kans op een verwenpakket met dvd van Shrek 3. Kaartje vóór 1 november naar: Yeti – Shrek – Koning Albert II-laan 15 – 1210 Brussel. De dvd vind je vanaf 24 oktober in de betere kastelen en winkels.


Elke maand vliegt de Yetireporter langs de beste vrijetijd-tips. Je tijd scheurt voorbij op www.vliegjemee.be

Wil jij volgende keer de Vliegreporter zijn? Kaartje naar: Yeti –Vliegreporter – Koning Albert II-laan 15 – 1210 Brussel. Vertel waarom.

6

TV tip

4

striptip

Kiekeboe

TE T N E NI ISSE D M OE G I KE

“In de Kiekeboe strips vind ik Fanny het leukst. Ze kleedt zich jong, weet wat ze wil en ze heeft oplossingen voor alle stressmomenten. Ik wil een Fanny zijn. Ze komt op voor het milieu en is tegen dierenmishandeling. Ze heeft gelijk.”

5

RADIOtip

StuBru

“Ik ben een echte Studio Brussel-fan. Later ga ik naar alle grote festivals. Ik wil rondhangen op de wei van Werchter en Pukkelpop. Ik heb Razorlight, Air Traffic en Justin Timberlake al live gezien. Ik sta te gillen bij de lichtshow, de danspasjes, de muziek… (droom, droom, droom).”

Degrassi

“Ken je de Degrassi-school? Ashley heeft een boon voor Jimmy. Toby is verliefd op Emma maar zij ziet hem meer als een broer dan als een vriend. Paige is stikjaloers op Ashley. De ene heeft geluk en de andere wordt verliefd. Het leven van een tiener, hé. Ik kijk elke dag om 19.10 uur op Ketnet.” Info: www.ketnet.be

Word Vliegentemmer. op naar: Yeti – Vliegtoets – Doe de Vliegtoets en w!n. Knip uit en stuur maak kans op 4 filmtickets!! en el Bruss 1210 – Koning Albert II-laan 15 Naam: . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . Adres: . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . Lekkerste dessert: . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . Spannendste boek: . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . Museum waar ik ‘s nachts eens binnen wil: . . . . . . . . . . . . . . . . Mooiste woord: . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . Beste pophit: . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .- 7 . . . 52 Leukste lied dat ik op school leerde: . . . . . . . . . . . .- Yeti


Yeti 52 - 8 - 


PUBER BIJT PONY Deze maand duwt Yetireporter Marguerite een dikke microfoon onder de neus van Gaitan Verbrugghen. Of Yeti even mag binnenkomen? ‘Euh, een meisje met een microfoon? Ze gaat toch niet zingen, hoop ik?’ Kunst? Bedankt. Dit schilderde ik in het eerste leerjaar. Ik denk dat het de zee is. Of een badkamer, wahahaha. Ik schilder nu niet meer. Ik wil andere dingen proberen.

‘Fieeuuww! Hier wonen heel wat mensen in dit huis. Ik vraag me af waarom er achter de naam ‘Balderke’ een kruisje staat.’

Ik ben dol op strips van Urbanus en Suske en Wiske. De kast staat op de gang, anders lees ik dag en nacht. Strips onder je hoofdkussen leggen is fijn, maar het wordt er niet zachter op.

Is een gsm voor jou onmisbaar? Waarom wel/niet?

Met welk speelgoed wil jij op je achtenzestigste nog spelen? Waarom?

Kan je het best met oudere of jongere broers of zussen overweg? Waarom?

Word jij de volgende Puber die in de achterham van een gespierde Pony bijt? Mailtje naar redactie@yeti.be! Bekijk het filmpje op yeti.be

Vind je dat je van alle sporten moet proeven, of leg je je liever toe op één sport? Waarom?

Vind jij dat manieren voor huisdieren moeten ? Waarom?

Wat verberg jij op je kamer?

Dit is mijn kleine zus Febe. Ze wil niet mee op de foto, het koppig ding. Ik heb ook nog een oudere zus. Ik zie haar vriendinnen wel zitten. Maarreuh, niet verklappen. Aj!

Wat ik zou meenemen uit mijn kamer als het brandt? Mijn mobieltje. Niet dat ik er zoveel mee bel. Mijn belwaarde is constant op. Het is een hebbeding. Meer niet.

Wie verloor jij ? Hoe ga jij met je verlies om? Praat je erover? Met wie?

Ben je een strip-of een romanlezer? Allebei? Waarom?

Welk talent heb jij? Ben je in vele dingen goed? Welke?

Hop, een nieuw truukje. Ik voetbal graag, maar ik ga net zo graag vissen. Met mijn beste maat Gilles ga ik ook tennissen. En ik schiet met mijn boog. Maar niet op Gilles, woeha!

Dit is Breez, een Ierse setter. We worden hondsdol van hem. Elke week gaat hij met mama naar de hondenschool. Mama kan al goed pootjes geven en zitten. Nu Breez nog.

Dit is de bovenste plank bij mijn bureau. Je moet de stoel op de tafel zetten om er bij te kunnen. Het is de perfecte plek om snoep te bewaren. Aj! Nu niet meer natuurlijk!

Op dit prentje staat mijn broertje. Hij stierf aan kanker. Er gaat geen dag voorbij dat ik niet aan hem denk. Binnenkort ga ik op kamp met andere kinderen die ook een broer of zus aan kanker verloren.

Excuseer me Yeti, want ik moet dringend nog wat dinges gaan doen in dinges, Denderdinges want daar zijn veel dinges. Lap! Daar gaat mijn rijbewijs.

 - Yeti 52 - 9


©©VT4

Vraag het aan e Alle beantwoord vind en iev br en vragen eti.be je ook op www.y

Lisa

helprubriek it e Y e t h c e e ig Dit is de en ke maand l E . d o o n in s r e voor tien uw vragen. o j a is L t d r o o beantw en e vragen en briev Alle beantwoord w.yeti.be vind je ook op ww

mail vd maand (2)

©©VT4

Lisa,

mail vd maand (1) Beste Lisa,

Mogen mensen me beoordelen op mijn uiterlijk?

Lisa SPREEKT!! Nee! Maar mensen hebben vaak vooroordelen. Blijf wie je bent en toon dat ook. Zo kunnen zij jou ontdekken, los van hoe je eruit ziet. Want wat je doet en zegt is duizend keer belangrijker dan hoe je er uit ziet.

DE KLEINSTE LIZA QUIZ Wat is Liza’s favoriete tekenfilmreeks?

A) Bollie en Billie B) Itchy & Scratchy C) Dungeons and Dragons

Yeti 52 - 10 - 

tips van lisa

Bij mij in de klas zitten twee meisjes uit Afrika. Ze zitten hier al 6 jaar en nu moeten ze misschien weg uit België. Dat is zooooo vals! Ze kennen zelfs de taal van ginder niet meer en spreken perfect Nederlands. Ze hebben goede punten. Wat kunnen we doen?

1.

Stel jezelf deze vraag: “Zijn mooien mensen leuker?”

2.

Zoek uit in welke kleren jij je goed voelt. Als jij je lekker voelt in je vel, straal je dat ook uit.

Lisa SPREEKT!! Het is soms niet eerlijk. Maar de wet is de wet en moet worden toegepast.

Vluchtelingen hebben het niet altijd gemakkelijk. Op www.vluchtelingenwerk.be kan je opzoeken wat nog mogelijk is voor je vriendinnen. Ik vind het super dat je voor hen opkomt.

3.

Toon wie je bent met trots. Probeer jezelf niet te verbergen. Als jij zeker bent van jezelf, zullen anderen ook positief op je reageren.


mail vd maand (3)

Lisa zegt:

“Elke maand een

Lieve Lisa,

gratis yeti in

In mijn klas is er vaak veel ruzie ik zit dan vaak tussen twee vuren! Ik vind het niet leuk om te kiezen bij welke groep ik moet gaan!!! Hoe los ik dat op ?

Doe gewoon je eigen ding. Trek je niets aan van roddels en kliekjes.

tips van lisa

oneerlijk behandeld? 02-552 98 00

kinderrechten@ vlaamsparlement.be www.kinderrechten.be Rechten van jongeren worden overal geschonden: op school, thuis, in je sportclub, tijdens je vakantiejob... Maak je dat ook mee? Contacteer dan het Kinderrechtencommissariaat.

2.

1.

Zoek ook buiten de schoolmuren contact met je klasgenoten. Daar is de druk van de kliekjes minder groot.

3.

Laat je niet verleiden om partij te kiezen. Als ze jouw mening vragen, probeer dan de ruzie op te lossen, niet te verergeren

Als het echt te erg wordt, praat er dan over met je juf of meester.

leesplezier!”

©©VT4

Dat is niet fijn. Je hebt het gevoel dat je moet kiezen, maar dat hoeft helemaal niet. Jij bent vrij om te doen en te laten wat je wilt. Je mag een eigen mening hebben. En je mag zeggen wat je denkt. Dat is soms moeilijk, maar zo blijf je eerlijk met jezelf. ‘NIET KIEZEN’ is ook een keuze.

dat is pas echt

Lisa Simpson lijkt sterk op haar ouders. Van haar mama erfde ze gezond verstand, haar wil om goed te doen voor anderen en werklust. Van haar papa erfde ze enkel de familienaam.

©©VT4

Lisa spreekt!

mijn brievenbus,

terecht met JE probleem! HEy! HIeR kahetnaanJE Lisa - Yeti- Koning Albert Praten? Bel gratis de Kinder-

Stuur een brief naar: Vraag je II -laan 15, 1210 Brussel of mail naar help@yeti.be Vermeld bewelijk adres en telefoonnummer. Je inzending wordt vertrou handeld. Lisa zit met kinderpsychologe Marjan Gerarts en de Kinderrechtencommissaris in de saxofoonklas. te (Sommige brieven en mails worden een beetje ingekort om op deze bladzijde

passen)

en Jongerentelefoon op nummer 102. Bellen kan elke dag van 16u tot 22u, behalve op zondag.


ST A

sberoep We l k b o r j o u o is vo gd? weggeleest. t e Do e d op deze (NIET (!) u kk e n) dr eik e l

Heb jij groene vingers, kleeft er mos op je Handen, groeit er gras op je buik en heb je koni jnentanden? Lijkt je kapsel bovendien verdacht veel op een ontploft eekh oornnest? Schurk jezelf dan tegen de eerste de beste boomstam aan, wan t de week van het bos staat voor de deur. DINGDONG ! Kom maar binnen met dat bosberoep!

RT

Weet jij wat de meest voorkomende loofboom in Vlaanderen is?

Weet jij welke vogel je in onze bossen kan horen lachen?

NEE JA

NEE JA

Tijdens de week van het bos maak jij al eens paddestoelentaart. Jij ruikt als een

vogelbeschermer

Jij wande lt als een

Naaldhakker JA NEE

Is een boswachter een mens met veel geduld?

Jij kookt als een

stroper

JA NEE

Wil jij meewerken aan een lenteschoonmaak in het bos? Jij bewee gt als eeN

boswachter

Jij wordt later

JA

Yeti 52 - 12 - ď Ž

JA

zandloper NEE

Hou jij van zand tussen je tenen en mos tussen je benen?

Je hebt vingers als een

bladwijzer


r wil worden op zoek wat je late st ld.be/beroepente WWW.wordeenhe

ECHT NIET?

Vind jij dat het bos beschermd moet worden?

NEE

Speel jij graag dassenroof tussen de braamstruiken En nachtspelen in het bos? maak je graag woudloperstochten?

Jij bent een ware

bladmeester NEE

JA

Weet jij hoe een goed ‘zaadjaar’ bij bomen heet?

JA

JA

NEE

OOK JA

Jij lijkt wel een

hertendief

JA

Jij bent geknipt als

struikrover

Kan er gras in je groene longen groeien? JA NEE

NEE

NEE

JA

Weet jij waar een vlinder mee ‘proeft’ Je hebt de longe n van een

eekhoornblazer

Je bent geknipt als

kapper

Weet jij of de koekoeksbloem een voorjaarsbloeier is?

Jij hebt talent als

dwarsligger

JA NEE

Alle antwoorden op deze vragen vind je op www.weekvanhetbos.be

 - Yeti 52 - 13


VRAAG HET AAN JOS Want JIJ hebt het recht om te weten wat je mag en wat je niet mag.

Brieven aan JOS 1 Waarom hebben we soms een halve dag vrijaf? (Elke) Je school mag naast de verplichte vakantiedagen zelf twee vakantiedagen (of vier halve dagen) kiezen. Bijvoorbeeld als alle leerkrachten een studiedag hebben. Of op speciale dagen (sinterklaasfeest, kermis…). “Als twee mannen knuffelen op een feest, vragen velen of er een doelpunt is geweest.”

SANTBIEEDRING

A

www.yeti.be Stel een vraag aan Jos op Misschien staat jouw vraag . volgende keer op deze plaats

NIEUW VANAF DIT SCHOOLJAAR

Vraag van de maand “Mag de juf mij verplichten om schoolfoto’s te kopen?” Je leerkracht mag je niet verplichten om die foto’s te kopen. Je school mag klas- of pasfoto’s verkopen. De winst daarvan moet de school dan wel gebruiken om je school beter te maken. De fotosessie mag de lessen niet verstoren.

VOLGENDE MAAND NIET IN “VRAAG HET AAN JOS”: Yeti 52 - 14 - 

2 Moet ik betalen voor de zwemles? (Jonas) Je hebt als leerling in het lager onderwijs recht op één schooljaar gratis zwemles. Voor de andere jaren dat je zwemmen krijgt, mag je school geld vragen. Kunnen zwemmen is een eindterm, dat wil zeggen dat je het moet kunnen op het einde van de lagere school.

“Mag mijn paard dierenarts worden?” (Ferdy, 11jaar)

Dit schooljaar wordt ‘Het jaar van de Kleuter’. Je kleine broer of zus die voor het eerst naar school gaat krijgt vanaf nu soms in kleinere klasjes nog meer aandacht en hulp.

Schrijf je telefoonnummer nu op: ....……………………… één op vier tieners kent het eigen vaste telefoonnummer niet of kan niet meer dan drie verjaardagen van familie opnoemen. We kunnen geen simpele feiten meer onthouden omdat we vertrouwen op onze computer of gsm. Dat blijkt uit een Brits onderzoek.


 - Yeti 52 - 15


Trends, mode en gadgets . Alles wat jou bezighoudt en nog veel meer. Echt veel meer! Met me dewerking van trendvoelers GLENN en PHOEBE uit de Yetiklas.

1

Meer onnozele wedstrijden JA! ///// NEE!

B

k

Boekentas slingeren

Meer loopspelletjes tijdens de speeltijd JA! ///// NEE!

In Finland is er het Wereldkampioenschap Spieken. In Spanje houden ze het WK gsm-werpen. Aan welk wereldkampioenschap zou jij meedoen? Kruis aan:  Het WK schapen tellen  Het WK boekentas slingeren  Het WK netarp nerovetsrethca  Het WK bekvechten voor leerkrachten met een slechte adem

3

2

Tikkertje verboden

BOE!

Meer poppen van bekende mensen JA! ///// NEE!

B

Je eigen Jezus

k

De speelgoedwinkel Wal-Mart gaat in Amerika Jezus-speelgoed verkopen. Je kan spelen met een plastieken Jezus, Mozes of andere religieuze figuren. Er bestaan ook al sprekende poppen van president Bush, Paris Hilton en de paus. Tip voor je sinterklaaslijstje? Yeti 52 - 16 - 

B

k

Tik! Jij bent ‘m!

Hoe hard loop jij tijdens de speeltijd? Een Amerikaanse basisschool verbiedt de leerlingen om nog tikkertje te spelen. Sommige leerlingen klagen dat ze tegen hun zin worden achternagezeten. Steeds meer scholen verbieden spelletjes die in ogen van volwassenen onveilig zijn.


Roken niet meer cool

steekt,

1 Bij elke sigaret die je op vermindert je leven met  a: 2 minuten  b: 5 minuten  c: 10 minuten.

4 JA!

Minder roken ///// NEE!

B

k

n? Een dag leven 2 Je ouders roken binne kt, staat gelijk in een huis waar men roo aan het roken van  a: 1 sigaret  b: 5 sigaretten  c: 10 sigaretten. Oplossing: 1=a, 2=b rlingen roken. Steeds minder Vlaamse lee jonge gebruikers. Er zijn vooral minder heel koop van 45% vindt zelfs dat de ver den moet worden. bo sigaretten compleet ver

TV-tip

5

“De kampioen en” aflevering 40 000. Lachkracht 15 0 op de schaal va n Yeti. of Weet gij wanneer ze eindigt misschien?

Weet gij nog wanneer deze serie begon?

Mijn gedacht!

wahahahahahahahaha Meer herhalingen op TV? JA! ///// NEE!

B

k

© VRT – Eén

 - Yeti 52 - 17


y HET

-TEAM

zegt Giorgio. Net als 94 % van alle tieners “Na school kijk ik lekker lang naar Ketnet”, na een onderzoek. Internet volgt direct daar kijkt hij het liefst tv in zijn vrije tijd. Dat zegt eens vijf uur lang op de computer gezeten.” met een score van 93 %. “Bij oma heb ik Y-team, de redders van je vrije tijd. Wablieft? Tatarataaa! Maak plaats voor het

1 Midas aka Murdock

3 Giorgio aka Face

Voor “Ik ben een actiebeest in mijn vrije tijd. ga Ik mij geen lange computeravonden. Met n. liever met Zino, mijn hond, wandele kajakpapa en mijn stiefbroer ga ik graag Dan r. ken. Lekker peddelen op het wate wijs ik voel ik me echt vrij. Weet je wat eaflev vind, Yeti? Het A-team. In elke die En ring gaat er wel een auto over kop. etje. mannen hebben zelfs geen schramm Woehaha!” Midas-time: Lievelingsprogramma: The A-team Huiswerktijd per dag: 15 min. Tv-tijd per dag: 3 uur Computertijd per dag: 0 uur

“Mijn zapduim is goed getraind, Yeti. Na school maak ik huiswerk, douche ik en kijk ik de hele avond naar Ketnet. Vrije tijd is vooral KSA. Als ik op kamp ga, mis ik wel de tv, en mijn kat Pauline. Toen papa’s computer door een virus dood ging, zat ik bij oma vijf uur aan één stuk achter de computer. Vermoeiend. Sport in mijn vrije tijd? Ik woon naast het stadion van Club Brugge. Voetbal zegt me niets. Al dat geschreeuw.” Giorgio-time: Lievelingsprogramma: The Simpsons Huiswerktijd per dag: 30 min. Tv-tijd per dag: 3 uur Computertijd per dag: 2 uur

2 Joyce aka B.A.

“Na school zit ik op msn. Na een kwartier ben ik het dikwijls al moe. Dan ga ik trampoline springen. Of we doen belletje trek en verstoppertje. Ik voetbal ook graag mee met de jongens op het pleintje. Tenminste als die ene meneer onze bal niet kapot steekt als die over zijn muurtje vliegt.” Joyce-time: Anubis Lievelingsprogramma: Huis van min. 15 dag: per tijd Huiswerk Tv-tijd per dag: 2 uur Computertijd per dag: 20 min.

4 Ik aka Hannibal (teken jezelf)

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .-time: Mijn lievelingsprogramma: . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . Huiswerktijd per dag: . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . Tv-tijd per dag: . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . Computertijd per dag: . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

Geef een cijfer van 1 (doe ik zelden in mijn vrije tijd) tot 10 (doe ik heel veel).  met vrienden omgaan  tv kijken  sport  computeren  lezen  jeugdbeweging  museum  muziekinstrument  pretpark  videogame Met medewerking van het O.I.V.O.

Yeti 52 - 18 - 


Elk jaar lopen honderden honden verkleed mee in de Halloween Dog Parade in New York. Wat zou jij je huisdier aantrekken voor de Halloween Parade?

PLAAT van de MAAND prijzenpot van de MAAND Maak kans op deze prijzen. Kruis één prijs aan en stuur deze bon naar: Yeti – Prijzen – Koning Albert II-laan 15 – 1210 Brussel of mail wedstrijd@yeti.be (zet ‘prijzen’ in het onderwerp). Vermeld je adres!  Set monstertanden   Harige wenskaart   Onzichtbare pennen   Sleutelhanger met licht en dierengeluid   Set geurgommen   Robotscherper 

 - Yeti 52 - 19


Hoofd vasthouden, dan schudden v ‘Alles begint met een goed idee!’ zegt Francis. ‘Dat weet ik wel,’ zucht Marie, ‘maar wat moet je er dan mee?’ De Yetiklassers uit Sint-Kruis Brugge hebben geen idee. Of toch? Lees de tips en dips van de professoren die het uitvinden uitgevonden hebben. Hoe bedenken ze het? Yeti 52 - 20 - 

Professor Laura: Soms denk je: ‘Dat is te moeilijk, dat krijg ik nooit opgelost!’ Beter is: ‘Alles lukt, hah!’ Een goeie hersenoefening is: denken aan de persoon die je verschrikkelijk vindt en dan vijf goeie dingen over hem of haar opschrijven. Jezelf de vraag stellen ‘Wat zou mijn superheld in dit geval doen?’ helpt ook! Professor Kenzo: Denk je aan het woord ‘lucht’, dan denk je vanzelf ook aan andere dingen als ‘blauw’ en ‘vogel’. Stop het woord ‘tuinkabouter’

in je kop. Schrijf dan samen met een vriend in 1 minuut alle woorden op waar je aan denkt. Daarna stop je het woord ‘wiel’ in je kop en je probeert dubbel zoveel woorden te vinden. Je hersenen gaan kraken man! Professor Joyce: In je hoofd zitten allemaal beelden, geuren, smaken en geluiden verstopt. Roep je die op, dan oefen je je fantasie! Verbeelding zorgt ervoor dat je ideeën beter ‘blijven hangen’. Tip: beeld je een supermarkt in. Wandel in gedachten door de rekken en zie waar welk product ligt. Stel je


Filmtip

the Robinsons! Win De nieuwste Disneyfilm “Meet The Robinsons” gaat over een

oor gebruik ook de geuren en geluiden voor die je onderweg tegenkomt. Professor Giorgio: Goeie ideeën komen vanzelf, als je op een andere manier naar dingen kijkt. Denk aan een wasknijper of een vork of zo. Bekijk het en bedenk wat dat voorwerp ook had kunnen zijn. Professor Marie: Je eerste idee is niet altijd het beste. Probeer verder te denken! Tip: verzin 10 manieren om je beste vriend te verrassen op zijn verjaardagsfeestje! Hoe maffer hoe beter.

gezin waar alles mogelijk is, de enige grens is je verbeelding. Dat belooft. Vanaf 17 oktober in de bioscoop. De film start trouwens met een hoop wetenschappelijke proefjes op school. Lacheeeuuu.

Wat is jouw grootste wens voor de toekomst? Zet je wens op een kaartje voor 1 november naar: Yeti – Disney – Koning Albert II-laan 15 – 1210 Brussel. Maak kans op een pakket filmgadgets met een zeer dure walkie talkie uurwerkenset. Je leraar weet alles over een wedstrijd met de klas rond deze film. Het bericht staat in zijn/ haar Klasse. Check it out!

e idee naar de st e b t e h t e m Wie komt Future’-dag? ’ s r e d n a l F t n ri. 'Jij be denkers vanaf janua s? Dat testen de be Hoe creatief is je kla i naar een onaan, en kom eind jun g gin da uit de ga Schrijf nu in, dag! Flanders’ Future’ vergetelijke 'Jij bent nkers.be http://www.debede

 - Yeti 52 - 21


Mc WETI

Als Amerikaanse kinderen eten proeven dat in een Mc Donald’sverpakking zit, vindt 80 procent van hen dat lekkerder dan dezelfde voeding zonder verpakking of merk. Hoezeer beïnvloedt de reclame jou?

(deze pagina wordt je aangeboden door Mic en Mac Donald’s*)

and: Weti-redacteurs van deze ma 'den nn Maurits Musquito del Perzo, Gle zo diepe’ de Graver en Kenzo Paparaz

1. Fokkiechamime pakot?

SCHANDAAL - Honderden regelmatige klanten van fastfoodketen komen in ziekenhuis terecht nadat per ongeluk vitamines aan hamburgers werden

Nee, de koffiemachine is niet kapot. We drinken steeds meer koffiedrankjes. Daarin zit vijf keer meer cafeïne dan in limonade. Cafeïne is verslavend. Veel tieners kunnen slecht slapen en hebben maagklachten door koffiedrankjes. In de Hema kan je nu zelfs speciale kinderkoffie kopen. Een koffiedrankje is geen goede vervanger voor je ontbijt, waarschuwen onderzoekers.  waar  niet waar Willy Weti vraagt: “Wat drink jij het liefst bij het ontbijt?”

2. Mc Book

* NOT

“Waw, great, een boek van Mc Donald’s”, zegt Tim. “That’s cool!” In 31.000 Amerikaanse scholen start dit schooljaar ‘Mc Donald’s Passport to Play’. Het fastfoodbedrijf bereikt daarmee zeven miljoen kinderen. Met ‘Passport to Play’ leren kinderen over spelletjes uit anderen culturen en landen. Daarvoor krijgen ze een handboek met het logo van Mc Donald’s. Probeert Mc Donald’s zo kinderen te overhalen?  waar  niet waar Willy Weti vraagt: “Reclame maken op school voor ongezond voedsel. Mag dat?”

langs een vrouw vond on e ns aa ik er m ets- enu. Een Am p in haar nugg hele kippenko

Yeti 52 - 22 - 

Uit het archief van Weti Foto’s van de allereerste vakantiejob van Piet Huysentruyt


Voor: 389 kilo

Na: 58 kilo

4. i-Spiek

Enkele Amerikaanse scholen gaan iPods en mp3-spelers verbieden. Steeds meer leerlingen gebruiken hun mp3 om te spieken. Ze spreken de antwoorden thuis in, steken hun apparaatje in hun zak en verstoppen de oordopjes in de mouw. □ waar □ niet waar WILLY WETI vraagt: “Welke hebbedingen zijn er op school verboden?”

Exclusief voor Weti- Dikste man van België ontdekt pas na streng dieet dat hij geen onderbenen heeft! “Ik vond al dat ik zo moeilijk kon stappen”

3. Doe de McQuiz

Spaarpunt DV

1 Mc Donald’s behandelt elk slablaadje met 12 producten voor een heldergroene kleur. ©© SIRE

 yep  not 2 Wie te veel hamburgers eet, heeft later meer kans op kanker of hartklachten.  yep  not 3 Een Amerikaanse vrouw vond onlangs een hele kippenkop in haar nuggets-menu.  yep  not

De honderd beste darmkrampen

4 De Mc Chefs salade bevat minder vet bevat dan een Cheeseburger.  yep  not 5 Britse kleuters kennen het M-logo van Mc Donald’s eerder dan de letter M.  yep  not (Bron: Chew On This ( Eric Schlosser ) - oplossing zie onderaan)

Wist je dat…

Dit zit er allemaal in een curryworst

… een volwassen mannetjesolifant per dag soms meer eet dan Sergio?

Mc Donald’s nu ook verkrijgbaar in Afrika

Oplossing MC Quiz: 4 = NOT: De McChefs salade bevat dankzij de dressing juist MEER vet dan een cheeseburger. Alle andere zijn “waar”.


Krijg jij ook al een Ram

bo?

Schrijf je in op www.redrambo.be

Oehoe

Kinky

Yeti is superleuk omdat je er veel spelletjes kan doen. Ik vind de verhaaltjes van Kinky en Cosy te gek! (Laura)

LEZERSRUBRIEK Groetjes te koop

Ik wil de groeten doen aan Juf Bernadet, Juf Katrien, Juf Kristien, klas 6b en aan Lauren, Elien, Joyce, Sara, Julie, Femke en ook aan heel 6a. Aan alle meisjes die vorig jaar op de Sint-Pietersschool zaten. We gaan er een leuk laatste jaar van maken. Groetjes! (Lotte)

Kinky en Cosy zijn goed gek.

Oorbelblinkerd

Wat zou ik zonder Yeti moeten? Als ik er in lees, kom ik in een wereld zonder zorgen. Ik maak graag plaats in mijn hersenen voor Yeti. (Jana, de oorbelblinkerd) Yeti tip: Door een keer of tien snel van gedachte te verwisselen, kan je je hersenen smeren.

Hey Yeti. Ik imiteer een dier. Rara, welk is het? “Oeh Hoe!” Het is een uil, haha. En deze dan «Hoe Hoe?» Een uil die het niet meer weet, hahahahaha. Hoehoehoehoehoe!

5

procent van all katten, paarden en e honden, vogels is allergisch voor... mensen!

Vervelend

Ik heb geen broers of zussen dus ben ik vaak alleen. Ik verveel me vaak. Maar gelukkig heb ik alle Yeti’s. Ik kan echt niet zonder. Als ik in Yeti lees voel ik me goed in mijn vel! (Sahand) Mensen die goed in hun vel zitten, hebben zelfs nog hele lappen over.

Yeti verkoopt groetjes: koop er één voor de prijs van twee, dan krijg je er één gratis bij. Ga naar www.yeti.be en stuur groetjes naar je vrienden met een e-kaart.

Hoiskie poyskie

Yeti vind ik zo chili-stoer en vet, Yeti is begrijpelijk tegen de wet. Ik lees alle blaadjes één voor één uit, dan komt het varken met de lange snuit! (Evelyn) En wat zegt een varken in Frankrijk: acht acht!

51

Cijfer VAN DE maand:

Als tieners problemen hebben gaan ze in 51 procent van de gevallen naar moeder en in 4 procent naar vader. En jij? moeder  /  vader

Gratis kiekeboe

-album “Baas boven baas” Met deze bon krijg je gratis het Kiekeboe Expo, Jan Van Rijswijcklaan). op de Antwerpse Boekenbeurs (Antwerp 18 uur voor de eerste 500 Geldig op 1/11 en 2/11 tussen 15 en eboe-kassa in hal 4 op stand Yeti-lezers die langsgaan bij de Kiek 429 (Standaard Uitgeverij). terstuk “Baas boven baas” ism Naast het album is er nu ook het thea o én de hele familie Kiekeboe Studio 100. Vrijdag 2 november zijn Merh www.kiekeboe.be aanwezig. Mis deze kans niet! Meer info: © Standaard Uitgeverij/Merho 2007

Doe één van deze dingen vandaag!

 Neem een pluchen hond uit wandelen.  Eet overal mayonaise bij.  Loop achteruit naar school.  Gooi een banaan weg en eet de schil op.  Zet een fishstick terug in zee.


Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.