Yeti 48

Page 1

mee- rgeen danbl geen blad voor de mond - geen mond voor het blad - geen blad van de mond Ntiu8ischt e se Y bdlaikdkzeijrd!e!!nVerschrikkelijk ongceohnodoernd leesplezier achtschrift (oemt dvraotejig)j maart 2007 - 48 h

Š VT4

RUZIE MAKEN DOE JE ZO

8000

mba Aye Carau met

n

DE VANGEHEIMEN HET TSO

EXTRA RODDELS

GRATIS STRIP LISA HELPT

9 maffe hondenpakjes

1-3-3-4-5-6-7-8-9-10-11-20-13-14-19-15 16 dingen over je leerkracht die je niet wil weten!

KINKY & COSY


ELKOM IN DE WERELD VAN JEZELF wij willen grotere tekstballonnen!

wats gouwing on, jos?

kwik, kol de kops!

wij willen elke dag YETI!

Echte s fanhoo Yetivan basissc l

De leerlingen De Bevertand vinden het erg dat Yeti zo laat in hun klas belandt.

awoerd! Yeti nu of er vallen klappen!

Directeur van de maand

«Ik vind Yeti een zenzationeel en zimpel tijdzchrift», zegt directeur Mork Van Orck. «Het zcoort abzoluut hoog in mijn leez top-10. Dankzij Yeti miz ik nietz van de nieuwzte znufjez.»

Wist je dat…

1 het oog van een struisvogel groter is dan z’n brein? 2 een koe in haar leven 200.000 glazen melk produceer t? 3 je per jaar meer dan 10 miljoen keer met je ogen knippert?

ampoline r t e d n i Zet het aanW in deze Yeti.

veren e Tel de spring ti – Trampolin rtje naar: Ye a el. ka ss n ru B ee p 0 o 1 tal 5 – 12 1 n a la IIt er – Koning Alb Pro Trampoline met veilig ee d Win een Ka r je school. o vo et sn d hei

Maak vandaag plaats in je hersenen. Haal dit er bijvoorbeeld uit.

De geur van oma’s kleren

Je laatste bezoek aan de tandarts

Je eerste schooldag in de kleuterklas

En zet deze tips van Yeti in de plaats: De platte vlieg op p. 7

De leukste hondenjas op p. 24

Je eigen kerncentrale op p. 22

- Yeti 48


bekir Het talent van vliegtuigvouwer Ebu een teken-, schilder - en Ik heb al duizenden vliegers gemaakt. Ik ben trijden ‘om ter langst’ en ‘om knutselgek. Mijn vrienden en ik houden weds tuig simpelweg het knapst ter hoogst’ vliegen. Ik zorg er voor dat mijn vlieg versierd, mmm… Ik heb is: het vouwwerk heel precies, de vleugels mooi word ik politieagent. gelukkig een vaste hand. Dat is nuttig, want later Mijn moto zal ik goed besturen. laanderen.be en klik door Ben jij handig? Surf met je leerkracht naar www.ond.v een richting die jou past! ‘naar Leren – Secundair onderwijs’. Ga op zoek naar een kaartje naar: Yeti – Talent - Redactie Wat is jouw talent? Laat het weten! Mail naar redactie@yeti.be of zend je adres en waar je school loopt. Klasse – Koning Albert II – laan 15 – 1210 Brussel. Vermeld je naam,

Yeti, maandblad (verschijnt niet in mei, juli en augustus), jaargang 6 nr. 48 - afgiftekantoor 3200 Aarschot 1 - Erkenningsnummer: P409041 - tijdschriften - toelating gesloten verpakking - 3200 Aarschot - BC 6578 YETI - Koning Albert II-laan 15 - 1210 Brussel - redactie: tel. 02 553 96 86 - e-mail: redactie@yetiworld.be abonnementen: tel. 02 553 95 07 - fax 02 553 95 05 - e-mail: secretariaat@yetiworld.be, website: www.yetiworld.be Yeti is een gratis en verschrikkelijk blad dat maandelijks komt grommen. Het is een uitgave van het departement Onderwijs en Vorming van de Vlaamse Gemeenschap. De school kan het blad aanvragen voor alle leerlingen van het vijfde en zesde leerjaar. Een persoonlijk abonnement kost 7 euro. Yeti is het stoute broertje/zusje van Klasse voor Leerkrachten, Klasse voor Ouders en Maks!

Hoofdredacteur: Leo Bormans / Eindredactie: Dirk Neyens, Wouter Kersbergen / Redacteur: Bavo Wouters / Klasse en Yeti zijn teamwork. De hele ploeg vind je op www.klasse.be. Vormgeving: Peter Mulders en Mieke Keymis / Sites en multimedia: Toon Van de Putte en Michel Aerts / Cartoons: Bart Schoofs, Nix / Fotografie: Getty Images, Ingram Publishing, Art Explosion, Nova Department / Verantwoordelijke uitgever: Jo De Ro, Koning Albert II Laan 15, 1210 Brussel.

Bij Yeti hoort een bijlage voor volwassenen.


NAAR DE TECHNISCHE SCHOOL

ZO DOEN ZIJ HET

Doe een richting waar je je goed in voelt. Je kan maar beter gelukkig zijn in het TSO dan ongelukkig in het ASO.

Marijke WIE? Ik zit in 1A. Je krijgt er alle vakken zoals godsdienst, wiskunde, biologie… Mijn lievelingsvak is ‘technologische activiteiten’. Dan mogen we al proeven van elektriciteit, hout of hotel. WAAR? Het liefste sta ik achter het fornuis met een pan in mijn handen. We kneden en rollen deeg in de les. Eén keer in de maand kook ik thuis met mijn eigen messenset. Ik wist al in het vierde leerjaar dat ik een technische richting zou doen. Ik wil absoluut kokkin worden. Dat kan dus niet in het gewoon middelbaar, hé. - Yeti 48

Wil je vooral met je handen werken, kies dan voor TSO. Maar vergeet je hoofd niet, anders zaag je in je vingers. Haha!

Matthias WAT? Ik zit in klas 1B op de Vrije Technische School in Leuven. Later word ik boer. Ik help ook op het veld bij oma en opa. Daar mag ik ook de patatten afrijden met een echt vette tractor.

WAAROM? Omdat mijn handen jeuken als ik naar school ga. Ze willen werken. TSO betekent Technisch Secundair Onderwijs. Dat TSO enkel voor minder slimme leerlingen is, vind ik zever. Toen we hier vorig jaar met het zesde leerjaar op bezoek kwamen, wist ik meteen dat dit iets voor mij was. Met mijn technisch diploma heb ik snel werk.


«Als je slim kiest, kan je later worden wat je maar wil», zegt Marijke. Later wordt ze kokkin. Zeker weten. Matthias rijdt nu al met een tractor en Bernd kent alles van draden en vonken. Deze drie techno-koppen kiezen voor een technische richting. Zij worden held in hun vak… en hebben de juiste knuisten.

TECHNO TOP

Heb jij al nagedacht over jouw studiekeuze? Geef de volgende technische richtingen en cijf er van 1 (zegt me niets!) tot 10 (dat wil ik doen!). Praat er thu is over!

kapper automechanica

houtbewerking elektriciteit

bromfietshersteller

kok

hotel

tuinbouw brood en banket

metaalbewerking

Wijzen is oNbeleefd, meneer de directeur

Bernd

WAAROM? Ik heb zelf gekozen voor een technische richting. ’t Is ook makkelijker kiezen in het TSO. Ik wil later elektricien worden. Ik heb thuis ook de elektriciteit gelegd samen met papa. En die is tandarts. Boren genoeg, hé!

Kies een richting die jij wil, luister niet te veel naar volwassenen. Die hebben dikwijls een verkeerd beeld van de technische school.

che school… In de technis der moet je min n. n Frans lere wiskunde e ar niet wa Ø r a a w Ø andere lk vak een e r o o v je heb leerkracht. ar niet wa Ø r a a w Ø el. op een sto g a d le e h zit je de ar niet wa Ø waar Ø

1

2

3

4 leØ waar

n.

tten bakke

ste kroke er je de be

1 waar, 2 waar, 3 niet waar, 4 waar)

WAT? We koken, zagen, en doen metaalbewerking. Ik heb al een gsmhouder gemaakt en pudding… met een beetje brokken, ahum. Je hebt hier je eigen kastje voor je materiaal: kookschorten, boeken. We huren zaagjes, boormachines of vijlen van de school. Later krijg je een eigen werkkoffer.

Ø niet

waar

Yeti 48 -


Film tip:

SNOTTEREN

«Een film om elke keer weer week van te worden is de Disney ‘Sneeuwwitje’. Zooooo romantisch, zooooo om te wenen, zoooooo om te snotteren, mens, mens, mens.»

Hit tip:

RAPPE BINK

«Hier in Brussel niet-te-doen-hoe-populair is… Kamini. Klik zijn naam maar eens in op i-tunes, You Tube of google. Een bink, een rapper, een superbeest vol ritme.»

Game tip:

SLIMME SIM

«Ik zou alle games van de Sims willen hebben. Kleren uitkiezen, meubeltjes kopen, relaties aanmaken, geld uitgeven, rondhangen… Het echte leven, bijna, zoals je wil, bijna.»

Elke maand stuurt Yeti een tiener van hot naar her, van hip naar tip. Op zoek naar de beste doe- en laat- tips voor jouw uitgangsleven. Van theatergordijnen tot leeskonijnen, van vingerschilderijen tot dvd-kwekerijen. Je tijd vliegt voorbij op www.vliegjemee.be

e j g e i Vl ? e e m NIET TE MISSEN KEIGOED

Deze maand komen alle uit-tips van Mahira. Wil jij volgende maand de vliegreporter zijn in Yeti? Stuur een kaartje naar:

- Yeti 48

Yeti –Vliegreporter – Koning Albert II-laan 15 – 1210 Brussel en vertel waarom.


Museum tip

LOS DE MOORD OP «De directeur van een museum is vermoord en ik heb dat opgelost. Aan de ingang van het museum vind je bloedsporen, vingerafdrukken, kogel, stukjes stof… Allemaal heel spannend. Soms moeilijk. Maar dan vraag je uitleg aan de mensen van het museum. De robotfoto maken vond ik het leukst,» zegt Mahira. Wil jij ook naar “Moord in het Museum”? Tijdens het weekend en de schoolvakanties is het Museum voor Natuurwetenschappen in Brussel open van 10 tot 18 uur. Info: tel. 02 627 42 38 – www.natuurwetenschappen.be W!n een duoticket voor deze tentoonstelling. Kaartje vóór 28 maart naar: Yeti – Moord – Koning Albert II-laan 15 – 1210 Brussel.

Dvd tip:

LEVE MATILDA

«Leuk op een vrijdagnamiddag voor een vakantie: de dvd “Matilda”, een film van het boek van Roald Dinges, Roald Dahl.»

Theater tip 1:

HUIS ANUBIS

«Het Huis Anubis zit vol geheimen. Acht tieners zitten er op internaat. De conciërge Victor kom je liever niet tegen. Welke deuren gaan nooit open? Wie weet er meer? Wie kan je vertrouwen? Volg het leven in Het Huis Anubis elke weekdag om 17.30 uur op Nickelodeon, herhaling op zaterdag om 16.20 en zondag om 8.40. De titelsong van Nienke ligt in de winkel.»

Theater tip 2:

LACHEN MET BOOM

«Rubberen binnenbanden worden omgetoverd tot auto’s, kledingstukken en muziekinstrumenten. Drie zotte mannen met weinig woorden maar massa’s humor in het stuk ‘Boom!’ Een lacher van formaat.» Een tip van Vlieg en meer op www.vliegjemee.be

Word Vliegentemmer. Doe de Vliegtoets en w!n. Knip uit en stuur op naar: Yeti – Vliegtoets – Koning Albert II-laan 15 – 1210 Brussel.

Maak kans op 5 prijspakketten (Anubis gezelschapspel, boek en single). Kaartje vóór 28 maart naar: Yeti - Anubis - Koning Albert II-laan 15 - 1210 Brussel.

«‘Miss Mie’ is een theaterstuk met veel romantiek, muziek en woord, over een jongen en een meisje. Je bent een uurtje van de aarde, richting hemel. Zo voelt het toch.» Een theatertip van Vlieg. Meer over ‘Miss Mie’ op www.bronks.be

Naam: . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . Adres: . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . Ik heb de meeste strips van: . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . Eerste concert: . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . Grappigste film: . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . Mijn top 3 muziekgroepen: . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . Ben zot van: . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . Vetste computergame: . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . Mijn tekening waar ik gek fier van ben gaat over: . . . . . . . . . . . Beste boek: . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . Ik ga naar een museum: ö vaak ö soms ö nooit Ik ga naar het theater: ö vaak ö soms ö nooit

Tv tip

Mijn Vliegtoe ts

MISS MIE

Yeti 48 -


VRAAG HET AAN JOS :

t aan jos’

raag he niet in ‘V

mijn ijn cavia «Mag m aken?» (Vick, 10jaar) km huiswer

maand Volgende

Een teken vraag moeid ver n e e is en, eptek uitro u! zeg ik

Vanaf NU vind je elke maand in Yeti een hapklaar antwoord op al je vraagtekens over je school. Jou maken ze dus niets meer wijs. Want JIJ hebt het recht om te weten wat je mag en wat je niet mag. Alle antwoorden komen uit de pasgefloste mond van Jos Beulaerts, specialist. Dat ruik je toch van kilomeeeeeeters ver.

os Jos 100% Opl

Brieven aan Jos 1 Beste meneer de Jos. Mag de school me als straf naar huis sturen? (Davy, 11 jaar)

Jos zegt: «Nee, dat mag niet. Je school kan je wel schorsen of uitsluiten. Je school moet je dan wel opvangen tot je schorsing voorbij is of tot je een andere school hebt gevonden.»

`

Vraag van de maand «Ben ik aan het spijbelen als ik een dag voor de grote vakantie al met papa en mama op vakantie naar Benidorm vertrek?» (Elke, 12 jaar) Jos zegt: «Ja zekers is dat spijbelen. Je mag niet vroeger op vakantie vertrekken of later uit vakantie terug keren. De leerplicht zegt dat jij op school moet zijn van 1 september tot en met 30 juni. Minister Vandenbroucke - waar ik elke zondag mee ga vogelpikken in De Sportvriend - werkt aan een nieuw spijbelplan. ‘Zorg ervoor dat elke leerling zich goed voelt op school, dan hoeft die niet te spijbelen.’ Dat heeft hij me zelf verteld. Als je spijbelt, word je zelfs dommer: je kan minder goed volgen op school.»

Stel een vraag aan Jos op www.yeti.be - Misschien staat jouw vraag volgende keer op deze plaats.

*Genegende: Yetiwoord voor één meer dan ‘geachte’ - Yeti 48

2 Genegende* Jos. Moet ik mijn schriften en boeken na elk schooljaar bewaren? (Lien, 12 jaar)

Jos zegt: «Nee, je moet enkel je getuigschrift (diploma) goed bewaren. Ook de school of je ouders moeten geen schriften bewaren.»

NIEUW IN 2007

Niet n bleite jos!

2

IRMA VANDEPLAS 1

Vanaf dit schooljaar ontvangt je school extra geld (maximaal 20,95 euro per leerling) voor de aankoop van computers.

Ook kinderen die ver van hun school wonen, kunnen vanaf 2007 enkele uren per week ‘onderwijs aan huis’ krijgen, als ze langere tijd ziek zijn.

3

Dit schooljaar komt er een extra proef luisteren en begrijpend lezen. Die is in heel Vlaanderen hetzelfde:zo kan je school de resultaten vergelijken met die van andere scholen. De resultaten van die proef tellen niet mee voor je eigen rapport. Ze worden ook nergens gepubliceerd.


PUBER BIJT PONY Ik heb veel eelt op mijn vingers van testprikken. Ik prik al van mijn twee jaar. Toen ontdekten ze dat ik ziek was.

Jaja, maar wacht even, Yeti. Ik moet eerst ‘prikken’. Ik heb diabetes, dat is suikerziekte. Als de suikerspiegel in mijn bloed te hoog is, spuit ik insuline in.

Pubervraag: Wat weet jij over suikerziekte?

Pubervraag: Welke foto’s hangen op jouw kamer? Waarom?

Pubervraag: Droom jij al van het secundair? Is het een nachtmerrie of een suikerdroom?

Pubervraag: Hoe vaak per week ga jij de deur uit voor je hobby?

Axelle is mijn beste vriendin, ze woont om de hoek. Onze foto hangt op mijn kamer. We zitten vaak samen achter één pc, dan chatten we met de rest van de wereld.

Ik dans graag. Liever jazz dan klassiek. Klassiek ballet is heel technisch. Die klassieke basis is belangrijk, maar ik vind het fijner om zelf dansjes te bedenken.

Ik houd van de cello omdat het instrument zo’n warme, diepe klanken geeft. Ik speel dolgraag, en mama brengt me twee keer per week naar de academie. Taxi!

Het is wennen aan al die leerkrachten in het secundair. Met je problemen kan je terecht bij vertrouwensleerkrachten. Ik noem ze wel eens ‘de pestjuffen’.

Meer weten over suikerziekte? Kijk op www.gezondheid.be , tik diabetes in het zoekveld.

Is er een muziekacademie in je buurt? Kijk op http://www.ond.vlaanderen.be/ onderwijsaanbod/dko/mustruc.htm

Voor Nederlands maken we een reclamespotje over een zinloze uitvinding. Papa maakte een ‘regenmeter’- scherm. Hij is knutselgek. Merci Eddy!

Mijn papa gaat vaak op reis. Als hij thuiskomt heeft hij altijd cadeautjes bij, zoals dit kadertje hier. De foto is van een optreden in de kleuterschool. De tijd vliegt hé!

Pubervraag: Wat is er zo fijn aan een huisdier? *blootgewone = Yetiwoord voor ongewoon gewoon

Pubervraag: Vind jij techniek fijn?

Pubervraag: Wat zijn de voordelen en nadelen van (veel) broers en/of zussen hebben?

Pubervraag: Is jouw pa een Handige Harry of een Klunzige Kenji? Lijk jij op hem?

Ik ben de middelste van de drie meisjes. Lise is de oudste en Lore is zes jaar jonger. Vroeger speelde ik veel met haar. Nu heb ik te veel werk voor school.

Huisdieren verzorgen is fijn, maar ik vergeet hen wel eens. Het is meestal mijn oudste zus die voor de konijnen zorgt. Ik droom wel eens van een hondje in huis. Mama?

Pubervraag: Ben jij ernstig ziek (geweest)? Wat verandert er dan in je leven?

De Yetireporter belt deze maand met een konijn in de hoed en de Yetifoon in de hand aan bij Hanne, een blootgewone* tiener die een jaar geleden voor het ASO koos. «Nog tevreden met je keuze, Hanne?»

Pubervraag: Heb jij veel herinneringen aan de kleuterschool? Mis je die tijd? Waarom?

Yeti 48 -


© VT4

t e h g a a Vr aan

Lisa

chte Dit is de enige e k voor Yeti-helprubrie . Elke tieners in nood ordt maand beantwo O Lieve w vragen. mail vd u o j a is L . .. lisa, oorde Alle beantw ieven vragen en br vind je ook op www.yeti.be

© VT4

HELP!

Lisa Simpson lijkt sterk op haar ouders. Van haar mama erfde ze gezond verstand, haar wil om goed te doen voor anderen en werklust. Van haar papa erfde ze enkel de familienaam.

tips van lisa

In mijn klas zit een jongen die altijd verschrikkelijk boos wordt om niks. Hij begint te schoppen en te slaan. Iedereen heeft schrik. Vorige week ontplofte hij omdat iemand zijn naam verkeerd uitsprak. Twee kinderen hebben blauwe plekken en schrammen op hun benen. Een meisje uit de andere klas kreeg een krab in het aangezicht. De juf heeft al veel met hem gepraat. Maar hij is soms ook woest op de juf. Hij heeft haar ook al eens geschopt! Ik wil niet meer naast hem zitten in de klas. We zijn heel voorzichtig wanneer we iets tegen hem zeggen. Soms krijg ik zin om hem een ferme klap terug te geven.

Naam en adres bekend bij de Yeti-redactie, tekst ingezonden via www.redrambo.be

Lisa SPREEKT!!

© VT4

10 - Yeti 48

Beste Lisa,

maand

Heel begrijpelijk dat je hem een klap terug wil geven. Je geduld raakt op en je wil niet op je kop laten zitten. Maar ik denk niet dat zoiets werkt. Ik durf er trouwens voor wedden dat die jongen zich helemaal niet zo sterk voelt als hij zich voordoet. Als iemand gaat schoppen, slaan of krabben, is dat vaak een teken dat hij zich niet zo lekker in zijn vel voelt.

li


sa li

li s a

ti p

s li

a

ti

p ti

a li tip lis i sa p lisa tip l ti a isa lis tip lisa tip

p ti

a lis

lisa

lis tip

a

T4 ©V

t a

is lisa tip l tip

li sa tip lisa

tip lisa

Is er iets dat hij wel leuk doet? Zeg hem dat. Misschien gaat hij dat dan vaker doen.

li sa

tip

4

t

ip

ip a t lisa is tip lisa tip li lisa tip

tip lisa tip ip lisa lis isa t ti tip l a pl s i l p i i sa t lisa t p ip li sa tip lisa a tip tip lisa tip lis a

sa

Verwittig meteen je juf of een andere leerkracht. Zeg rustig wat er aan de hand is. tip

a lis lisa tip lisa tip tip a sa tip i s l i l l i s p i a t tip

Brief vd maand Lisa spreekt!

Lisa zegt:

lis

2

Praat over hoe JIJ je voelt bij wat hij DOET. Dus “Ik vind het niet fijn als je mij of anderen pijn doet” in plaats van “Jij bent gemeen”.

ti p lisa ti pl

sa tip li

3

p ti

s n a

Als je voelt dat hij boos wordt, ga dan ver uit zijn buurt en doe alsof er niks gebeurt. (negeer het)

«Je dacht dat ik het niet kon, maar ik kon het wel, en ik doe het met gemak nog eens!»

1

a lis lis a tip lisa tip

tip

ip

a

ti p

ti p sa li

sa

Lisa,

Ik durf soms niet naar huis als ik een slechte toets of een slecht rapport heb. Als mama thuis is, dan valt het nog mee maar als de auto van papa al voor de deur staat begin ik al bijna te wenen. Mijn papa wordt ver-schrik-kelijk boos. Hij roept en brult. Soms slaat hij me. Hij zegt dat ik nooit mijn best doe en dat ik later nooit werk zal vinden. Mama zegt niks. Ik zou willen dat ik gewoon goede punten had. Dan zijn ze nooit meer kwaad op mij.

Straffen? Misschien denkt je papa dat slaan een goede straf is voor je, dat je je lesje wel geleerd zal hebben.Van dat slaan word jij alleen maar bang en verdrietig.

©V

T4

Naam en adres bekend bij de Yeti-redactie, brief via post

Is het mijn schuld? Het is niet jouw schuld wanneer je papa slaat. Als een volwassene jou slaat, is het de volwassene die iets fout doet, niet jij. Zelfs als die volwassene je mama of je papa is. Ouders moeten je aanmoedigen en beschermen.

Mag ik nee zeggen? Laat duidelijk merken dat je niet wil geslagen worden of verstop je zodat hij je pas terugvindt als hij wat afgekoeld is. Is praten klikken? Je bent vast bang om met iemand te praten. Maar praten is de eerste stap om iets te proberen veranderen. Heb je al eens bedacht dat je papa wel hulp kan gebruiken om te begrijpen hoe hij beter en zachter met je om kan gaan? Misschien is er wel een volwassene in je buurt die je vertrouwt, die kan helpen.

probleem! HEy! HIeR kan JE terecht met JE Praten? Bel gratis de Kinder- en Stuur een brief met jouw vraag naar: Vraag het aan Lisa - Yeti - Koning Albert II -laan 15, 1210 Brussel of stuur een mail naar help@yeti.be Yeti vertelt niets verder, tegen niemand. Lisa zit met kinderpsychologe Marjan Gerarts in de saxofoonklas.

Jongerentelefoon op nummer 102. Bellen kan elke dag van 16u tot 22u, behalve op zondag. Het is gratis en niemand kan zien dat jij belt.

Yeti 48 - 11


kes! Doe het oorwormspel! Er is een site waarop je niks kan lezen, alleen maar kan horen. Speel er het oorwormspel: www.metjeorenziejemeer.be 12 - Yeti 48

In heel het land loopt nu een actie “Met je oren zie je meer”. Met de actie wil Yeti en “Boodschap Zonder Naam” mensen aanzetten om écht naar elkaar te luisteren.


m r o w r oo

6-10 Oorsmeerpoezeligaard Je luistert niet naar anderen. Soms willen ze je iets vertellen dat echt belangrijk is, ook voor jou. Echt luisteren maakt je rijker. Probeer het eens.

1-5 Oorklodderplamuurderd

a. Niks. Het wordt de hoogste tijd dat ze zelf haar broek leert openen. Ze is al drie. b. Je zegt: «Even wachten, zo snel plas je niet in je broek.» En je werkt je zin af. c. Je zet jezelf in ‘Even afwezig’ - modus en duikt naar de rits van je zus. d. Je gilt: «Ik moet zelf ook hoor, maar hoor je mij zo klagen?

Je luistert wel naar anderen, maar met een half oor. Je denkt snel te weten hoe

a. Je zegt: «Daar ben ik al geweest en ik vond het saai.» En je werkt verder. b. Je zegt: «Jajajajaja, fijn voor jou. Ik ben dit weekend gaan zwemmen.» c. Je zegt :«Je vond het dus leuk?» d. Je zegt niks en knikt af en toe om te tonen dat je luistert.

5. je bent aan het chatten met je beste vriend(in). je zusje gilt: «ik krijg mijn broek niet open, ik moet plassen! heeeeeeelp» wat doe je?

a=2 b=3 c=1 d=4 a=4 b=3 c=2 d=1 a=1 b=2 c=4 d=3 a=1 b=2 c=3 d=4 a=2 b=3 c=4 d=1

een ander in elkaar zit. Je denkt soms dat je het beter weet en dat zeg je dan ook. Dat is niet fijn voor de persoon die aan jou iets wil vertellen. Bijt op je tanden.

3. je buur in de klas vertelt over zijn uitstap naar disneyland. wat doe je?

a. Je kijkt naar de grond, naar de lucht, je haalt je schouders op en je doet of je niks hoort. Dit wil je allemaal niet weten, hier heb je geen zaken mee. b. Je zegt: «Mijn ouders zijn ook gescheiden, dat overleef je wel.» c. Je kijkt ernstig en diep in zijn/haar ogen en je laat hem/haar vertellen. d. Je zegt: «Het is toch niet waar zeker? Hoe voel je je?»

1. 2. 3. 4. 5.

11-15 Oorbelblinkerd

a. Ja, altijd b. Ja, dat doe ik vaak. c. Ja, dat doe ik soms. d. Neen, dat doe ik nooit.

4. je vriend of vriendin) vertelt je dat zijn of haar ouders gaan scheiden. wat doe je?

Je luistert naar anderen en dat is sterk. Je kan je oren nog beter de kost geven door de boodschap van de ander te herhalen. Zo weet de verteller dat jij hem/haar echt begrijpt.

2. als je iets niet begrijpt, vraag je aan de ander of die het nog eens wil uitleggen.

Huh?»

16-20 Oorlelknabbelaard

a. Je stapt op hem/haar af en nodigt hem uit om mee te komen spelen. b. Je stapt op hem/haar af en vraagt of er iets scheelt. c. Je doet niks, hij/zij wil vast even alleen zijn. d. Je gaat naast hem staan en zegt niks. Misschien vertelt hij/zij zelf eerst iets als hij/zij dat wil.

ben jij? Jij luistert echt omdat je geïnteresseerd

1.een klasgenoot staat tegen de muur van de speelplaats en kijkt sip. wat doe je?

bent in anderen. Ze vertellen je ook vaak geheimpjes of dingen waar ze echt mee zitten. Ze vertrouwen je. Hopelijk vind jij af en toe een luisteraar die even geïnteresseerd is in jou.

allow

welke

roren of onder je korstige Wat leeft er in je poezelige afluiste svleugelige oor worm afluisterflapperds? De trommelvlie r wattenstaafjes. is (niet proberen!) onbereikbaar voo * wakker? Doe de Hoe floeper je dat luisterdinkbeest je oren meer ziet dan oor wormtest en ontdek hoe jij met anen. enkel gele klodders en overrijpe ban

Yeti 48 - 13


14 - Yeti 48


Yeti 48 - 15


17 DINGEN DIE JE NOG NIET WIST OVER JE LEERKRACHT Je juf of meester staat nu al een half schooljaar voor je neus. Maar toch zijn er heel wat dingen die eigenlijk niemand weet. Behalve jij …

Zeven van deze weetjes over je leerkracht zijn waar. Weet jij welke? Kruis aan.

Elke derde woensdag van de maand komen leerkrachten op een geheime plaats samen om te lachen met jouw spellingsfouten.

Leerkrachten hebben een speciale lerarenkaart. Daarmee mogen ze op veel plaatsen gratis binnen. Ze krijgen korting als ze een museum bezoeken, boeken kopen en fitnessen.

Je turnleerkracht is eigenlijk een Yeti. Hij scheert elke morgen zijn hele lijf voor hij naar school vertrekt. Cafés hebben speciale reuze magneten die je leerkracht op vrijdag na school binnentrekken aan zijn metalen tandvullingen.

Als je lang genoeg kijkt naar het achterhoofd van je leerkracht, zie je een wiskundeknobbel.

Pas op voor de gitaar van je leerkracht. Binnenin leeft een klein harig diertje, een Haggie. Hij leeft op een dieet van kindervingers.

Leerkrachten mogen niet roken in lokalen waar leerlingen komen zoals de eetzaal en de gang.

Kleuterjuffen smelten bij 29 graden Celsius. Leerkrachten mogen huiswerk geven als ze dat willen. Het is niet verplicht!

Je juf of meester heeft minstens drie jaar op de hogeschool gezeten om te leren voor leerkracht.

Leerkrachten krijgen minstens om de zes jaar bezoek van de inspectie. Tijdens zo’n doorlichting hoort je school wat ze goed of fout doet en wat beter kan.

Leerkrachten leren tijdens hun opleiding om met een krijtje onhoorbare geluiden te krassen op het schoolbord. Zo communiceren ze met elkaar tot op 100 meter afstand door muren heen.

Vlaamse leerkrachten die ouder zijn dan 40 kennen meestal te weinig van computers om de leerlingen te kunnen helpen. Er zijn uitzonderingen.

Leerkrachten brengen elk jaar

op

1

koffiemokken leerkracht”

De helft van alle Vlaamse leerkrachten heeft in het weekend nog een job. De leerkracht- weekend-job top 3: 1 clown - 2 kelner - 3 tuinman

16 - Yeti 48

honderden

met op

naar

“Beste een

speciale oven waar ze worden gesmolten tot tuinkabouters.

Leerkrachten die teveel dingen onthouden krijgen een buishoofd. 55 % van alle leerkrachten heeft een te lang hoofd. Hun hersenpan wordt steeds langer. waar = 2,5,8,9,11,13

Wijn maakt juffrouwen slimmer.

juli


UBW K E I N ORU RIE FOT

Een aapje laat zijn kunstjes zien op de markt van Islamabad. Zijn baasje, een jongen van 12, verdient op die manier geld om schoolboeken te kopen. Het aapje is opgeleid om goedendag te zeggen en salto’s te maken. Mag je dieren gebruiken om zakgeld te verdienen?

sneub van de maand

In deze rubriek kiest de Yetiklas telkens twee foto’s van de maand.

Een Koreaanse artiest fotografeert in heel de wereld kinderen in hun kamer. Overal houden jongens van blauw en meisjes van roze. Dat komt omdat ze beïnvloed zijn door reclame. Blauw betekent ‘krachtig’ en ‘mannelijk’, roze staat voor ‘zacht’ en ‘vrouwelijk’. Mag je als jongen roze mooi vinden?

Yeti 48 - 17


TIENERS TESTEN TRENDS TRE

ND

mee

ja

B

INSPECT

Vanaf nu elke maand tienertr e in nds, de knullen gaarste Yeti: de nieuw en kru ste gadg llen uit wereld jouw w ets en mafste . Alles o nderlijk netjes inspect gespeu wazige ors Me rneusd lksnor d o o r de uit de Y etiklas .

7

r fla te lera rs van ars --nee

k

«Tijdens een bosw andeling liep de ju f voorop . Toen ze zich o mdraaid e om te zien of w e goed v o lgden, tuimelde ze achte r waarts de beek. in Ze hing v ol modd Ochaha er. hahahah arme!» (U mit)

TREND 5

meer leren van elkaar ja --nee

B k

Flapt je de toets juf de antwoord broek vaer wel eens uit? en van eens af? n je zwemmees Zakt de Yeti – De Stuur een brie ter wel Albert II-l Schaterflater – f naar: Een foto aan 15 – 1210 B Koning kan naar meesturen mag. russel. M redactie@ yeti.be ailen

18 - Yeti 48

TREND 4

meer reclame in kinderprogramma’s nee --ja

B k

Nu gratis: reclame! Er mag w eer meer recla k

inderpro me rond gramma ’s op tv k Dat zegt omen. het Vlaa ms parle mag er v m ent. Nu ijf minute n voor e program n na zo’n ma geen reclame tv-zende z ijn. Maa rs als Nic r kelodeon wel veel brengen reclame omdat z het buite e vanuit nland uit z enden. D eerlijk vo at is niet or de Vla amse ze het parle n d ers, zegt ment.

Supertiener

s

Kan jij v eel dinge n tegelijk trendwa doen? W tchers. W ij zijn su e kunnen te een com pertiene gelijk tele rs, zegg puterspe v en l is s ie p e k le school. W ijken, ch n. Leren atten en gebeurt e leren s la n eller van ng niet a webcam lleen op elkaar. A werkt, stu ls we nie urt een v er metee t w r e ie te ndje ons n hoe de n mee w een mail eg. Geen Besluit: w en we zij volwasse e zijn su n ne of sch per! oolboek nodig.


SPECTOR MELKSN OR Scoor op d speelplaat e s

TREND 6

veiligere scholen ja --nee

B k

Meest voo schoolongerkomende valleN 1 Slecht schoolm

ateriaal stoelen e zoals n banke n 2 Prullen met geodriehoek passers en en 3 Bötsen und knö tsen tijde speeltijd ns en turnle s

TREND 3

meer meisjes naar de technische school ja --nee

B k

Meer meisj es Steeds m

eer meis jes kieze techniek n voor . Jij ook? Dan is d techniek e club iets voor jou begeleid . Onder ing van handige (mannen vrouwen komen e r niet in!) onder an leer je dere dez e dingen een deur m aken: mat-alar m, theeli of halske c ht houde tting. He r t is niet d dat je al e bedoelin techniek g in je ving Meer info ers hebt. op: www .technop be/techn olis. iekclub

TREND 2

meer kennis op school

B k nee

ja --Wat vind jij het be langrijks of veel k te? Veel unnen. M weten e t deze sn kan je uit elle wee pakken o tjes p de spe bus of th elplaats, uis aan ta in de fel.

1 Alle ijs beren zij n linkshan dig 2 In een olifanten slurf zitten 50 000 spie ren 3 Baby’s kunnen te g elijk ademha len en sli k k en. Wij niet.

Big BleEIEIEIEIEIEIIIIEI Slu

TREND 1

meer dieren op tv ja --it zeven nee schapen op in ee belevenis n gebou sen vastl w en laa eggen. H Net als in t camera e t resultaat? ’s al hun het Big B Big Shee rotherhu eten en s p, Big Br is doen d lapen. H other vo e schape et progra or dieren ontsnapp n niet ve mma is e . en aan h e l m e eer dan n hit. He et slager leven, t winnen smes en de schaa krijgt lev p zal enslang liefdevoll e verzor ging.

ther

B k

Sudoko spelcomputer / Magneetbeest / Kazoo

Kaartje voor 28 maart naar: Yeti – Prijzenfeest – Koning Albert II-laan 15 – 1210 Brussel of mail naar wedstrijd@yeti.be

Yeti 48 - 19


DJOEF

M A VL

G O L R O O

«Ik wil niet naar school als ik erge ruzie heb», zegt Ibtissam. «Ik heb schrik dat er klappen vallen.» Hoe vaak heb jij ruzie op school? Ruzies vallen niet uit de lucht en groeien niet aan de bomen. De meisjes uit de Yetiklas weten waarom. Ruzie krijg je als je ruzie zoekt. Bobby, zoek!

Zeven manieren om een ruzie te starten: 1 En duw en trek en scheld. 2 Roddels en leugens verspreiden. 3 Als er iets fout loopt de schuld altijd op de ander schuiven. 4 Zeggen dat de andere begonnen is met de ruzie. 5 De ander uitmaken. 6 Kijk dreigend in de andere zijn ogen. 7 Steek je middenvinger omhoog.

Zoek je Waarom?

«Het loopt soms anders dan je wil», zegt Ajar. «Een klein duwtje in de gang omdat je er anders niet doorgeraakt, kan de start zijn van een hevige ruzie. Ze roepen een vuil woord. Je roept terug. En zo ben je vertrokken. Niemand wil onderdoen.» «Zo’n ruzie om iets dom is meestal snel voorbij», zegt Christina. «Misschien volgt er nog een duw. Maar niemand wil zo’n ruzie lang trekken. Je wint er niets mee.» «Als je je er niet mee bemoeit is de ruzie zo over», zegt Sara. «Je

20 - Yeti 48

hebt dan best geen leerkrachten of vriendinnen in de buurt. Gek hé.» «Een ruzie die start omdat een spel fout loopt duurt langer», zegt Nele. «Dat komt omdat er direct twee kampen zijn. Daarom maken jongens zo’n hevige ruzie bij het voetballen. Een bal op het dak? Dat is dan de schuld van de andere ploeg. En die anderen zeggen natuurlijk hetzelfde. Rel.» «Dankzij een ruzie weet je wie je

vriendinnen zijn», zegt Shahira. «Je kan met roddels vriendschap en ruzie sturen. Je regelt bijvoorbeeld een ruzie tussen twee meisjes omdat je vriendin van een van de twee wil zijn. Je vertelt wat geheimpjes aan het ene meisje. Je zegt haar iets slecht over de ander en iets goed over zichzelf. Een leugentje om af te ronden en je hebt een nieuwe vriendin. En dan ben je met twee tegen een. Zo gaat dat soms. Het is helemaal fout, ik weet het.»


Halve haan

K O SN

Kip zonder ko p Onnozel kieken Alstublieft, sc hat, geen ruzie waar de eieren bij zijn.

Vrede

Zeven manieren om een ruzie te stoppen: 1 Laat je niet uitdagen. 2 Doe alsof je de ruziezoek er niet hebt gehoord. 3 Vraag je af of je echt ruz ie wil. 4 Maak het rustig binnen in jezelf. 5 Niet zomaar dingen gel oven van horen zeggen. 6 Zeg als eerste dat je gee n ruzie wil. 7 Pas als je echt wil dat de ruzie stopt, kan je ze doen stoppen.

boel? Straf

«Leerkrachten willen niet dat we ruzie maken», zegt Deborah. «Ze zetten je tegen de muur of op een bank apart of in de gang. Of ze laten je een rondje lopen op de speelplaats. Het is pas echt erg als je ouders zich met de ruzie komen moeien. Die kiezen altijd voor hun eigen kind. Ze komen een beetje dreigen

en hopen dat de ruzie zo stopt.» «Onze juf kiest voor de stille manier», zegt Ismigül. «Ze laat je uitleggen wat er is misgelopen. Als iedereen rustig is laat ze ons de ruzie zelf oplossen. Dat werkt, meestal. We moeten van de juf soms een briefje schrijven over de ruzie. Als de ruzie gedaan is mag je het briefje

weggooien.» «Als de ruzie heel erg is wil je niet naar school», zegt Ibtissam. «Je hebt schrik dat er klappen gaan vallen. Je moet je dan naar school sleuren en hopen dat de ruzie snel over gaat.» Ruzie is oorlog. Je hebt geen winnaars. Iedereen verliest. En toch wil iedereen vrede.

Yeti 48 - 21


Geschreven door jou!

Word jij kierewiet als jij bij de tandarts in ‘de boekskes’ bladert? Al die glanzende BV’s, die aangedikte roddels. Dat is smullen! De Yetiklas zit een dag in de wachtkamer en zoekt in alle roddelbladen naar nieuws dat jij wil lezen. Roddel of realiteit? Met WETI ben je zeker het noorden kwijt.

Hondenbezitters zijn minder ziek dan kattenbezitters. Ze herstellen sneller van een operatie. Zieke kinderen hebben minder pijn als hun hond in de buurt is. Wie de hond uitlaat, beweegt meer en ontmoet mensen. Dat is goed voor je lijf én voor

je hoofd. Laat jezelf uit als je geen hond hebt. Surf naar www.redrambo.be abonneer je op de liefste nieuwshond van de wereld en laat je hoofd uit. WILLY WETI vraagt: «Heb jij een hond? Wat kan je van je hond leren?» Van boven naar onder: Redacteur beestiviteiten Sara Spinvis, sportjournalist Debora Steunkous , trendwatcher Abou-Paris-Bakar en hoofdredacteur Snoribtissam Borvrouws.

Jongen mist opa

De 9-jarige Semaj was niet blij toen zijn gezin verhuisde naar Noord-Amerika. Hij miste zijn opa in de zuiden. Semaj stal een auto en reed 145 kilometer per uur toen de motor stuk ging. De politie moest een ruit inslaan om Semaj uit de auto te krijgen. Later trok hij naar het vliegveld, vond een ticket en kwam door de controle. Hij zei dat zijn moeder al in het vliegtuig zat. Maar toen Semaj nog een keer moest overstappen, werd hij betrapt. Aj Aj Semaj!

22 - Yeti 48

WILLY WETI vraagt: «Wonen je grootouders ver van jou? Missen ze jou soms?»

Deze pagina ruikt naar jou !


22 maart p a a l s e d n a v g a D

Scherven brengen geluk

Tijdens een Chinees tv-programma liet een medewerker per ongeluk een 2500 jaar oude spiegel van 1 miljard dollar kapot vallen. Het programma ging over de tien duurste kunstschatten. Dat werden er dus negen. Experts renden het podium op om de scherven op te rapen. De kleine spiegel was van voor het jaar nul. Het was de enige in zijn soort. Nu de nulste. WILLY WETI vraagt: «Maakte jij ooit iets waardevols stuk. Hoe voelde je je?»

«Kom in je pyjama naar school!» Een studie bij 2000 tieners toont aan dat we meer depressies hebben als we te weinig slapen. We halen dan ook slechtere schoolresultaten. Meisjes staan te vroeg op en jongens gaan te laat slapen. Hoe wakker zit jij in je bank? Kruis uit! Als de juf je naam zegt...

! I T E Y n Jij in Yeti i Jij

R 1. Gaan je ogen blinken en zeg je snel: «Tot uw

Met heel je klas in Yeti? Dat kan. Snel een mail naar redactie@ yeti.be. Vermeld ‘Yetiklas’ in het onderwerp. Schrijf ook waarom jouw klas Yetiklas moet worden.

R 4. Draai je je nog eens om en word je wakker

dienst!»

R 2. Wrijf je het bladerdeeg uit je ogen en zeg je: «Uhhuh...»

R 3. Schrik je slaapdronken op en roep je: «Een eend op blote sokken!»

in de schooltas van je buur.

Als je ’s ochtends op school toekomt... R 1. Slof je meteen door naar het personeelslokaal en bedel je om een kop koffie. R 2. Knikker je je schooltas in een hoek en ga je voetballen. R 3. Parkeer je je hoofd tegen de schouder van je juf. R 4. Steek je een prop watten tussen de schoolbel en een fopspeen in je mond. Yeti 48 - 23


Krijg jij ook al een Ram

bo?

Schrijf je in op www.redrambo.be

Oplossing raadsel: Van de paardenmolen stappen!!!

advertentie)

Verbiest

Wij vinden de spelletjes en de mopjes van Victor en Verbiest superleuk. Eigenlijk is alles leuk aan Yeti. Meer moppen, a.u.b. Ook voor de meester. (Aaron en Jochen)

Waf

Rambo is super! ‘k Zit nu in het middelbaar. Oei, oei, oei… veel leren, maar gelukkig is er Rambo. (Arne)

oneerlijk behandeld?

Je meester lacht altijd drie keer om een mop. De eerste keer als je ze vertelt, de tweede keer als je ze uitlegt en de derde keer als hij ze begrijpt.

In het middelbaar krijg je vooral 2 98op00 -55maar 02Kijk meer haar. P. 5

kinderrechten@ vlaamsparlement.be www.kinderrechten.be

l geschonden: Rechten van jongeren worden overa op school, thuis, in je sportclub, tijdens je vakantiejob... Maak je dat ook mee? Contacteer dan het Kinderrechtencommissariaat.

Doe de Jos

Hey Yeti. Dit is mijn eigen Jos-spreuk. Jos zegt: «Heen en weer wippen op een paddenstoel is echt alleen voor zatte kabouters cool!»

Joep Yeti. Ik ben keiverliefd op een jongen van het zesde. Hij heeft van die gezonde sproeten. Mijn zus Leen zegt dat ik hem moet kussen. Doen? Ja, zeker. Kussen is de leukste manier die er werd uitgevonden om bacteriën te verspreiden.

TI

YE ENDE bij juf VOLG L I PR 19 A meester of

Weetjes

Hoi, Yeti. Hoe komen jullie aan al die leuke weetjes? Ik hou van wiskunde. Mijn hobby’s zijn dansen, tennissen en gekkebekkentrekken. (Emmy) Mensen die niets weten en weten dat ze niets weten weten meer dan mensen die niets weten en niet weten dat ze niets weten.

Als ik Yeti lees, voel ik me superblij. Alle rubrieken zijn zo… perfect. En grappig. Ik kijk al uit naar de volgende Yeti. Njam, njam. (Jordy)

w!nt

Wie schrijft die

Raadsel

Wij willen meer raadseltjes en grapjes in Yeti. Meer meer meer! En waarom verschijnt Yeti maar één keer per maand? (Steffie, Jolien) Yeti meer dan 1 keer per maand kan enkel op doktersvoorschrift.

De echte Jos zegt: «Wie een Josspreuk naar Yeti wil sturen, hoeft zijn briefkaart niet te frituren.»

Kussen

De volgende

Yeti post

Lippie en Loppie, mijn hondjes, gaan altijd achter de postbode aan. Ze maken dan een hoop lawaai. Ik kan niet eens rustig in mijn Yeti lezen. Af, Lippie! Als twee honden vechten om een been, heeft de postbode er nog één.

Schrijf een brief naar Yeti en maak kans op een Nintendo DS Lite met het spel Mario Slam Basketball. Op het basketballveld-scherm is geen plaats voor doetjes. Ren naar alle hoeken van het veld en scoor slamdunks. Briefje naar: Yeti - Brief - Koning Albert II-laan 15 - 1210 Brussel. Of mail naar brief@yeti.be

Raadsel (2)

Je rijdt met een constante snelheid in een blauwe wagen. Voor jou rijdt een varken. Links van jou wil een brandweerwagen voorbij steken, maar hij kan niet. Achter jou hangt een vliegtuig laag tegen de grond. Rechts van jou: een verschrikkelijke afgrond. Wat kan je doen om uit deze gevaarlijke situatie te ontsnappen? (Niels) (oplossing bovenaan)

«Dit is ons lievelingsplekje tijdens de speeltijd. We kunnen de hele speelplaats overzien en de jongens kunnen niet aan ons.» (Lene) Wat is jouw leukste plek op school? Stuur je foto naar: Yeti – Plakplek – Koning Albert II-laan 15 – 1210 Brussel.