Yeti 46

Page 1

übercool - tomtommen - belmiep - asobak - übercool - tomtommen Verschrikkelijk tijdschrift januari 2007 - 46

VOOR ENGELTJE S ÉN ETTERTJES Yeti? Niet van gisteren!

BehaLv e morgen !

De vogeltest

extra!

Familiesoep

KNUFFELRAT

HORROR-OGEN D OPBLAAS-EILAN...

Win Madonna

DE

RAMBO CLU2B000 REEDSEN! LED

A-HOROSCOOP NIEUW: HAHA-HOROSCOOP MBO.BE DRA WWW.RE

ALLEMAAL SIM


RTS JOS BEULAE

ZEGT:

WIE ALS SCALA WIL KLINKEN, DE MOET VOLDOEN ! EN K IN AZIJN DR Verschrikkelijk bijtschrift - januari

2007

? 2 ZOEK DE RAT Hoeveel ratten lopen er door deze Yeti? Tel ze. Stuur voor 20 januari een kaartje naar: Yeti - Rat - Koning Albert II-laan 15 - 1210 Brussel en maak kans op de liefste knuffelrat.

3 DOE DE POLL

OW! OW! OW!

«Meester Jean noemt mij altijd Dikke Mick», zegt Mick. «En hij lacht me uit in het zwembad.» Eén op drie Yetilezers vindt ‘leerlingen uitlachen’ de rotste eigenschap van een leraar. Reeds 2470 lezers stemden op de Rot Top 10 - poll op www.yetiworld.be Wat vind jij de ergerlijkste eigenschap van een leraar?

DE KAPPER KNIPT KNAPPE KOPPEN

3 8 7

6 3650 In 2006 heeft jouw taal er 3650 woorden bij gekregen. Op de voorpagina van Yeti staan er vier. Vind jij ze?

8 HAARTOOI

n p10!

12 p p6!

Al beslist welke richting jij in het secundair gaat volgen? Yeti’s studiekeuze tip van de maand: volg haartooi. In het Bijzonder Secundair Onderwijs kan je kiezen voor haartooi. Je leert kappen, knippen en föhnen als een pro. Meer info op www.ond.vlaanderen.be/onderwijsaanbod

s p12!

a p14!

z p13!

YETI! HET GROOTSTE TIENER TETTER BAZEL DAZEL KEUTER KLETS KANAAL!

7 DIRECTEUR VAN DE MAAND «Deze foto van onze directeur nam ik stiekem met mijn gsm toen hij onze zieke turnmeester verving. En maar ‘gow gow gow’ roepen! Hij kan echt alles! Lesgeven, voetballen en soep uitscheppen. En hij vindt Yeti een superblad!» (Warre) Ben jij dik tevreden over je directeur? Stuur een kaartje naar: Yeti - directeur - Koning Albert II-laan 15 - 1210 Brussel en win een reuze fles champagne voor je directeur (goed schudden voor het openen!)

12 YETI’S KOOR BUSINESS P. P. P. P. P.

14 10 6 12 13

De dolle fratsen van André De vreemdste hobby’s Beestige Sims Puber bijt pony Jouw horoscoop

9

9 FLAPPERD Deze maand krijg je gratis bij Klasse voor Ouders een happerflapperklapper. Hét vragenspel van 2007. Hoe goed kan jij écht luisteren naar een ander? Probeer het en je ziet meer! 2 Yeti 46


HET TALENT VAN INDY

Yeti, maandblad (verschijnt niet in mei, juli en augustus), jaargang 6 nr. 46 - afgiftekantoor 3200 Aarschot 1 - Erkenningsnummer: P409041 - tijdschriften - toelating gesloten verpakking - 3200 Aarschot - BC 6578

nik pa

eren! C he c

bijlage! e/ .b

et

YETI - Koning Albert II-laan 15 - 1210 Brussel - redactie: tel. 02 553 96 86 - e-mail: redactie@yetiworld.be, abonnementen: tel. 02 553 95 07 - fax 02 553 95 05 - e-mail: secretariaat@yetiworld.be, website: www.yetiworld.be Papa ,n Bij Yeti hoort i Yeti is een gratis en verschrikkelijk blad dat maandelijks komt grommen. Het Hoofdredacteur: Leo Bormans / Eindredactie: Dirk Neyens, Wouter Kersbergen een bijlage voor is een uitgave van het departement Onderwijs van de Vlaamse Gemeen- / Redacteur: Bavo Wouters / Klasse en Yeti zijn teamwork. De hele ploeg vind je op volwassenen. De schap. De school kan het blad aanvragen voor alle leerlingen van het vijfde www.klasse.be / Vormgeving: Artefact, Leuven / Cartoons: Bart Schoofs, Nix / reportages met en zesde leerjaar. Een persoonlijk abonnement kost 7 euro. Yeti is het stoute Fotografie: Getty Images, Ingram Publishing, Art Explosion, Nova Development logo krijgen tips broertje/zusje van Klasse voor Leerkrachten, Klasse voor Ouders en Maks!. / Verantwoordelijke uitgever: Jo De Ro, Kon. Albert II-laan 15, 1210 Brussel in de bijlage. k

w.yetiwo rld ww

9

Een majorette moet gevoel voor ritme hebben, graag dansen en op haar tanden kunnen bijten. De draaitechniek met de stick is niet simpel! Thuis heb ik de luchter in 100 stukken gezwiept. Ik heb het talent en de ‘goesting’ van mama geërfd. Zij was ook majorette, maar ik wil hoofdmajorette worden: parades leiden en les geven aan mini-majorettes. Mijn dochter later bijvoorbeeld? Maar zij zal in de tuin moeten oefenen! (lacht) Ben jij ritmisch, elegant en handig? Voor sportieve spaghetti-tieners is er in het Secundair Onderwijs een speciaal plekje voorzien. Je vindt alle info op www.ond. vlaanderen.be. Klik op Secundair Onderwijs en zoek naar de richting topsport!


it Noo il St n! i Gez SchaNa n Gier daal en!

Š Ketnet

Niet S rieus Genomene!

Nog er Stommxt! Gemi

Nu Samen Geniete n!

Na Slapen ! n Geeuwe

Nies Snotter Gezondheid!

NSG ??

JE FAMILIE IS

EEN SOEP (HEET! HEET! HEET!)

4 Yeti 46


PAPA IS VERLIEFD OP DE BUURVROUW + MAMA VALT VOOR EEN MAN MET ZESENDERTIG KINDEREN = EEN OVERBEVOLKT HUIS EN EXTRA GROOTOUDERS DIE JE NAAM NIET KUNNEN ONTHOUDEN WELKOM (ALSOF JE VOOR DIT ALLES ZELF GEKOZEN HEBT, HUH!) IN DE WONDERE WERELD VAN HET NIEUW SAMENGESTELD GEZIN (NSG)

WAT GEBEURT ER ALS JE OUDERS SCHEIDEN?

MICHIEL

Mijn stiefpapa en mama zitten soms in de zetel te giechelen en te kussen. Dan word ik zot en ik zet de televisie kei - luid. Dàn stoppen ze wel, poeh!

TAMARA

Mijn stiefmama gebruikt mijn haardroger. Ze legt hem nooit terug in mijn kastje. Ze kookt ook anders dan mama, maar dat vind ik niet erg. De ene week eten we vooral Italiaans en de andere week Belgisch.

ELKE

ULRIKE

Mijn stiefpapa is veel strenger dan mijn echte pa. Dat vind ik wel eens lastig, hoewel hij ook vaak grappig is. Met mijn twee stiefzussen schiet ik goed op. Vooral met de oudste, ze is echt een grote zus voor me. Zàààlig.

HANNES

Ik deel mijn kamer met mijn stiefbroer. Zijn lego mengt met de mijne. Ons NSG valt wel mee. Stiekem hoop ik dat mama en papa terug bij elkaar komen, maar het is allemaal zo ingewikkeld en ik wil geen ruzie meer. Nooit meer.

EVY

Ik heb twee grote halfzussen, twee kleinere halfbroers en één piepklein halfzusje. Mijn papa heeft kinderen bij drie verschillende vrouwen. Ik woon alleen bij mijn mama. Mijn papa zie ik nauwelijks, dat is wel jammer. De vriend van mama rijdt met de brommer, dat vind ik stoer.

JOKE

Mijn échte papa woont bij zijn vriendin. Ook zij heeft twee kinderen, maar mijn stiefmama trekt haar kinderen voor, dat vind ik verschrikkelijk.

SIEMEN

Ik wilde tegen de rechter zeggen bij wie ik wilde gaan wonen. Maar ik mocht niet, ik was nog maar elf. Je moet twaalf zijn om gehoord te worden. Stom hé. En nu is het te laat om te klagen, alles is al geregeld. Ik vind het een hel.

Ik zie mijn papa maar één keer om de veertien dagen en dat vind ik te weinig. Ik zou liever de ene week bij mama en de andere week bij papa wonen. Luistert zo’n rechter dan echt, Siemen?

LISA

Toen papa zijn nieuwe vriendin mee naar huis bracht, dacht ik dat ze een vriendinnetje voor mij was. Om mee te spelen! Ik snapte het niet zo goed, maar ’t is ook al lang geleden hé.

ANDY

Wij hebben co-ouderschap. De ene week leef ik in het NSG bij mijn papa, mijn stiefmoeder en mijn stiefzus. De andere week bij mama, haar vriend en mijn halfbroer. Op woensdag wisselen we. Dat ‘verhuizen’ is niet leuk. Ik vergeet wel eens een boek of zo en ik mag het nooit gaan halen.

JOKE

Mama kwam in het ziekenhuis op een tweepersoonskamer terecht. In het bed naast haar lag een mevrouw, de moeder van Herwig. Toen Herwig op bezoek kwam klikte het met mijn mama! Nu is Herwig mijn nieuwe pa.

TIBEAU

Mijn papa is hertrouwd met Els. Sinds kort hebben mijn stiefzus van 10 en ik er ook nog een halfzusje bij. Ik ben ‘peter’ van mijn baby - halfzusje. Nu moet ik ook in mijn spaarpot duiken voor cadeautjes. NSG? Pfff… Ik voel me een beetje in de zak gezet.

ZIT JE MET VRAGEN...

...over echtscheiding? Bel naar de Kinder - en Jongerentelefoon op het nummer 102. Of surf naar www.kinder rechtencommissariaat. be of www.kjt.org en post daar je vraag. Je hoeft daarbij niet te vertellen wie je bent als je dat niet wilt.

Stuur voor 2 februari met je klas een typische ‘En daarmee Basta’-situatie op foto, videoclip, tekening of collage naar: Ketnet - Avant-première En daarmee Basta - 1043 Brussel of basta@ketnetNT.be Je prijs? Met de hele klas naar de nieuwe afleveringen van ‘En daarmee Basta’ op groot scherm in Metropolis in Antwerpen op 14 februari van 10 tot 13 uur. Inbegrepen: fotoshoot met acteurs, gratis strips, brunch, sterlegging, vipgevoel… Doe hier ideeën op: www. endaarmeebasta.be. Yeti 46 5


«Mijn hamster heet Bob», zegt Jeroen. «Ik ben zijn baasje en in alle andere vingers bijt hij. Bob is vooral ’s avonds actief. Hij rent dan uren als zot in zijn molentje. Ik zou zelf ook wel eens een hamster willen zijn. Ik ben benieuwd hoe de wereld er dan uitziet. Je zal dan wel moeten uitkijken voor mij. Ik laat me niet doen.»

«Mijn hond Rocky werd 13 jaar», zegt Mohamed. «Toen ik op een dag thuiskwam van school was hij er niet meer. Hij was gestorven en mama had hem weggedaan. Veel weet ik er niet meer van want ik was toen heel klein. Een klein kind slaat een hond. Dat is niet slim want een hond moet je niet opvoeden met een tik.»

JEROEN & BOB

m o h a m ed & r o c ky

8Xe dierere i man

Allemaal b ZOTSTE NAAM

Blackie het witte hondje / Speedy de schildpad / Ham de hamster / Muisje de olifant / Mickey Mouse de krokodil / Bart de simpson / Methusalem de eendagsvlieg

W!N

W!n de SIMS2 Huisdieren op PS2. In het game snuffelen puppy’s en krabben katten. Aan jou om de huisdieren manieren te leren. Kijk maar na op www.desims2.be

«Eerst had ik er twee en nu geen enkele meer», zegt Sara. «De eerste vis stierf omdat hij te eenzaam was en de tweede vis deed zelfmoord. Hij sprong uit zijn bokaal. De dood van een mens is erger dan de dood van een dier. Een dood paard is erger dan een dode vis want een paard kan je aaien.»

6 Yeti 46

ZE PLASSEN OP DE MAT, KRABBEN KROLLEN VAN DE TRAP. ZE KWIJLEN, STINKEN EN HUN HAAR ZIT IN JE SOEP: DIEREN. WE ZIJN ER GEK VAN!

Maak kans op het PS2-game. Stuur vóór 25 januari een kaartje naar: Yeti - SIMS - Koning Albert II-laan 15 - 1210 Brussel.

evi &

h et fr a n s e v is j e

sa ra zon der vis

«Ik heb een Frans visje», zegt Evi. «Tijdens de grote vakantie heb ik met mijn vriendin twee visjes gevangen. We hebben ze heel voorzichtig met de auto mee naar huis genomen. Mijn visje leeft nog altijd. C’est formidable, n’est-ce pas? Mijn visje heeft geen naam omdat ik niet weet of het een jongen of een meisje is. Dat is ook niet belangrijk. In het echte leven is het verschil heel belangrijk. C’est ongelooflic, n’est-ce pas?»


«Ik speel af en toe met mijn hamster Ploesje, als ik er zin in heb», zegt Ulrike. «Eten geven en hok uitkuisen doet mama. Als mijn baasje mama dus - mij zou verzorgen zoals ik Ploesje verzorg, zou ik heel ongelukkig zijn en me ziek voelen. Dat ga ik verbeteren. Ploesje! Hier kom ik!»

u l r ik e & ploesje

bram

«Ik heb mijn hond na 5 maanden moeten wegdoen», zegt Bram. «Een hond op een appartement is niet te doen. Het beest zat de hele dag alleen. Nu woont hij bij vrienden. Ik zie hem nog maar hij herkent mij niet. Als ik een hond zou zijn wil ik ruimte om te rennen. Ik doe dan mijn behoefte waar ik wil, zolang het maar niet binnen is. Mijn baasje zou mijn beste vriend zijn.»

zo nd er

hond

l beestjes VOEL JIJ JE LEKKER ALS JE BIJ JE HUISDIER BENT? DE YETIKLAS HEEFT DIEREMANIERE. HOE GOED ZORG JIJ VOOR JE HUISDIER? WARFF, MIAUWKES, BLUP EN GROM!

«Roodkapje lag onder de microgolfoven», zegt Charlotte. «Toen mama het water ververste sprong mijn goudvis - spartel, spartel - zijn bokaal uit. Na veel gegil hebben we hem weer kunnen opvissen. Ik zou zelf nooit een vis willen zijn. Je bent niet vrij, krijgt stinkend eten, niemand aait je. Je baasje verzorgt je wel maar daar zit niet veel liefde bij. Eigenlijk allemaal heel akelig en koud. Dan wil ik liever een paard zijn.»

charlotte & roodkapje

Beste vriend

Wie is jouw beste vriend? Mens of dier? Kruis aan. ' mens ' dier - omdat ze slimmer zijn ' mens ' dier - omdat ze je geheimen niet doorvertellen ' mens ' dier - omdat ze beter luisteren ' mens ' dier - omdat ze niet liegen ' mens ' dier - omdat ze beter ruiken

«Mijn hond heet Droopy», zegt Wout. «Opvoeden is niet simpel. Ik krijg Droopy niet afgeleerd om achter onze kat aan te rennen. En waarom wil hij enkel spelen met speelgoed dat piept of waarin een belletje zit? Ik hoor het mijn ouders ook dikwijls zeggen: “Speel eens rustiger. Maak minder lawaai.” Maar toch vind ik dat dieren en kinderen van elkaar verschillen, woef.»

wout & droopy

Yeti 46 7


WELKE FLADDER ZIT JE ELKE AVOND TIJDIG OP STOK OM DE VOLGENDE DAG EEN EI UIT TE BROEDEN? DROOM JE GEREGELD DAT JE OVER DE SPEELPLAATS VLIEGT? PIK JIJ DE PIEREN UIT DE GROND? YETI HAALT ZE UIT JE NEUS. DOE DE FLADDERTEST EN ONTDEK WELKE RARE VOGEL JE BENT. 1. Op de speelplaats zoeken ze nog deelnemers voor een spel trefbal. Wat doe je? A. ■ Ik zoek meteen mijn beste vriend en vraag hem om ook mee te doen. B. ■ Ik roep luid dat wie in mijn team komt, al gewonnen is, hah! C. ■ Ik doe mee. Alles beter dan alleen aan de kant zitten. D. ■ Ik lach even en kijk van op afstand toe hoe anderen hun kleren vuil maken. E. ■ Ik begin zelf een spelletje. Ik verstop me, wie weet komt iemand me zoeken, hoho!

2. Iemand vertelt een gore roddel over Tom. Wat doe je? A. ■ Ik roep de roddel luid door de gang. Aandacht aandacht! B. ■ Ik trippel naar mijn beste vriend en fluister alles gniffelend door. C. ■ Ik kijk de rondstrooier van het bericht diep in de ogen. Klopt het wat hij zegt? D. ■ Ik draai me om en laat merken dat ik niet hou van dit soort zever…gezever. E. ■ Ik vlieg naar Tom en vertel hem alles. Al-les!

3. Op het pleintje willen je vrienden een kamp bouwen. Wat doe je? A. ■ Super! Ik heb nog een stuk golfplaat in de tuin. Ideaal voor het dak! B. ■ Ik knipoog naar mijn beste vriend en plan een verdiep enkel voor ons tweetjes. C. ■ Ik zeg dat ik meedoe en moedig de anderen aan. Zelf doe ik niet zoveel. D. ■ Ik vind kampen eng. Gek dat ze me vragen om mee te doen... E. ■ Ik wil liever met iemand anders een kamp voor mezelf bouwen op een andere plek.

4. Een klasgenoot is jarig en deelt snoep uit. Wat doe je? A. ■ B. ■ C. ■ D. ■ E. ■

Snoepen is ongezond. Ik bedank voor de aanbieding. Fantastisch. Ik blijf in de buurt. Wie weet krijg ik nog een extra pakketje. Ik vraag ook het snoeppakketje voor mijn beste vriend(in). Samen snoepen! Ik roep iedereen bij elkaar! Dit goede nieuws mag iedereen horen! Braafjes in de rij en dan komt het snoep vanzelf naar mij. Naar mij, mmmm!

Dit is de Oost-Indische TOEKON, in vroeger tijden bekend als de TOEKAN

TOEK T O MOSTER EK DPOT!

Vogel je score uit: 1. A = 1 B = 4 C = 2 D = 3 E = 5 2. A = 2 B = 1 C = 5 D = 3 E = 4 3. A = 2 B = 1 C = 5 D = 3 E = 4 4. A = 3 B = 5 C = 1 D = 4 E = 2


ERAARD BEN JIJ? TJILP TJILP !

1 - 4 TURKSE TORTEL Je zit dolgraag bij een partner/soortgenoot. Je pikt ’t liefst een graantje mee bij de kippen, je nest is niet veel meer dan een verzameling takjes. Je tortelt wat af met je vast vriendje!

5-8 HUISMUS Je bent een volger. Je houdt enkel van mensen. Je hebt het graag gezellig en leeft kort bij de huizen.

9-12 GOUDVINK Je bent een zeldzame vogel, een beetje kwetsbaar en onopvallend. Misschien omdat je zo mooi bent?

13-16 ROODBORSTJE Je bent een eenzaat die graag pronkt met zijn gebied. Je hebt liefst niemand anders op je voedertafel. Je zingt dag en nacht om een partner te lokken.

17-20 WINTERKONING Je bent klein maar dapper. Je zingt uit volle borst. Het eten dat ze voor je uitstrooien lust je niet. Je eet liever spinnen. Je bent een stijlvolle vogel. Je kleedt je graag speciaal. Je staart staat steeds rechtop want je wil bekeken worden.

40-99 PIPI PLACOPETL Je bestaat niet. En dat is wellicht maar goed ook.

VOGELS LOEREN!

en 4 februari! Leg voer in Tel de vogels in je tuin op 3 rtier ars er op afkomen. Een kwa je tuin en kijk welke fladdera rtje fuu hal een ens Tijd n! telle innen na het voeren kan je al beg . rten soo snel de meeste vogels loeren ontdek je al urpunt.be Alle info op www.natu Yeti. Vraag er naar! van lad telb een Je juf of meester krijgt


DOOR YET REDACTEU I’S R VRIJE TIJ D

‘T IS EEN !

C IA L L E K E N V R IJ E T IJ D S P E 1 PETANQUE

«Voor mijn hobby he b je ijzeren ballen nodig. Niet van die plastic strand prullen. Ik speel in de clu b vooral met bejaarden. Dan is het va n ‘menneke’ hier en ‘jungske’ daar. Ik kan echt goed mikken. Ik speel vijf uur per week. De wedstrijden zijn spann end én vermoeiend. Haha, had je nie t gedacht, hé.» (Jordy)

ISOLDE!

A«NAVELPLUISJES VERZ S MELEN OF EEKHOORN OUT. AANKLEDEN,» ZEGT W R«DA’S TOCH GEEN NO AB MALE HOBBY. DA’S N NORMAAL.» HEB JIJ EE E VET-STEILE* HOBBY? W EL W L AA HEBBEN ALLEM R EEN LIEFHEBBERIJ WAA JN. ZI WE UREN MEE BEZIG ACH, MENIER, ‘T IES GE Y. BB WOEAN EEN HO NOU JA, GEWOON?!?

BR

AM

!

Y!

JORD

2 PAARDRIJDEN

*vet-steil: Yetiwoord voor leuk 10 Yeti 46

«Polleke en Snoopy. Zo heten mijn paarden. Ik rij bijna elke dag twee uur. Voor mijn hobby heb je het volgende nodig: een paard (woeha haha), een tok (helm), een hoofdstel, een harnas, een rijbroek, een stal, hav er… Niet goedkoop, hé. Mijn paa rden beginnen al van ver te hinniken als ik ze na school ga begroeten. Ik wil later dierenarts worden, Yeti!.» (Iso lde, Lisa)

Eén van deze zeven hobby’s uit de Yetiklas is verzonnen. Helemaal uit de nek gekletst. Pets! Weet jij welke?

3 JIUJITSU

is een kreet «Ki-jaaaaiii! Dat . Jiujitsu is en ep ro et die je mo Je leert je t. een gevechtspor voor op de speelig nd Ha . verdedigen ar, he e t nu al vijf ja plaats, hoor. Ik do k pa t wi . Je hebt een twee uur per week ilda me n re ve Mijn zil nodig en veel lef. en, Wout) ro (Je » n? zie ge le al


N HOBBY 5 AUTO’S TELLEN

L

A 4 VOETB

e naar uurde m ik te st a p a P « t al omda het voetb at rondhing. veel ra st voor mij: eny b veel op b o h ssa vri ht een Het is ec rijden en een ma ek. Pee st d w e r w e , p actie keer vreemde ain drie tr n e e Ik l . e n w e d cht vind ik e .» (Moha tanquen aan, Yeti d e g g a ra hobby. G med)

EVY!

6 DANSEN

«Ik ben er net m ee begonnen. Ik en mijn vr zochten een leuk iendin e hobby. Moderne dans, dus. Elke week leren we een andere dans op muzie k van Paris Hilton of Nelly Fertado. Voordeel: je hebt er niets voor nodi g. Ik teken ook heel graag. Er schu ilt een dansende archite ct in mij.» (Joke , moderne dans)

T!

WOU

«Ik zit na elke sc hooldag met mijn notabo ekje op de brug over de sn elweg. Dan tel ik auto’s. Ik trek streepjes. Gisteren waren het 120 vrachtwagen s, 50 caravans, 18 moto’s en 665 au to’s. ’t Is gewoon een hobby, hé. N iets abnormaals. Oh ja, ik verzamel oo k nog navelpluisjes .» (Lennert)

!

BRAM

7 ACROGY M

«Het leukst e aan mijn hob by? Dat je op elkaar m ag staan. Ook de grondo efeningen zijn te gek én d e salto’s na lijk. Je turnt tuur altijd in duo : de onderp ner (de ste artrkste) en d e b (de kleinste ). Mijn duo ovenpartner -p maar 4 ja artner is no ar. g gooien. Leuk Daar mag ik dan m ee , hé.» (Laur e, Sara, Ulrike en Cha rlotte)

AAN BRAM 3 VRAGEN heb je?

hobby’s 1 Hoeveel J en emmen, KS zw , «Jiujitsu .» ie tekenacadem erin? tijd steek je 2 Hoeveel week. 20 uur per «Meer dan vé ri p an mijn Met dank a a» p a p en a am chauffeurs m iswerk? g tijd voor hu 3 Heb je no end jaar stop ik met olg k «’t Is druk. V or schoolwer meer tijd vo m tekenen o te hebben.» er week oeveel uur p Yetivraag: H bby? ho steek jij in je

SARA

!

11 VREEMDE HOBBY’S (volgens de Yetiklas) Buikzingen - Hondendansen - Lepelplooien - Eekhoorns aankleden - Krekelgevechten - Auto’s tellen - Speed dammen - Kaasra cen Muntstapelen - Steenverven - Muizenvallen verzamelen Yetivraag: Ken jij de hobby van je juf of meester?

Yeti 46 11


{PUBER BIJTO PONY} Deze maand belt de Yetireporter wel vier keer aan bij een rammelende voordeur die maar niet open wil. Wanneer het geroffel in huis even stilvalt, belt de Yeti zenuwachtig voor de vijfde keer. De deur zwaait open en een blootgewone* tiener zet zijn bril recht. “Euh, had je al eens gebeld misschien?”

HAIC

Ha die Haico, mijn naam is Yeti, welkom! Hola, ik sla er weer naast, ’t is andersom natuurlijk.

JE EIGEN

LIFESTYLE

Lees telkens ook de pubervraag en stel die aan je vriend(in) of klasgenoot. Hebben jullie dezelfde gewoonten?

Soms hoor ik de bel niet, ik repeteer naast de voordeur. Ik moet net vertrekken naar de muziekacademie. ’t Is veertig minuten fietsen. Spring maar achter op mijn bagagedrager.

Mijn slagwerkleraar heet Walter. Hij speelt in een Jazzorkest, ik kijk naar hem op. Hij geeft ons huiswerk en wij geven hem slagwerk. Mot!

Pubervraag: Ga jij zelf naar je club of de academie? Heb je een taxi? // Wie is jouw grote voorbeeld? Van wie leer jij het meest? Waarom? // Hoe belangrijk is muziek in jouw leven? Bepaalt het mee hoe je je voelt?

Uit de er ba tov en. marim klank rmste ol, a w e lt vio e je d e t p s ama orkes t een Mijn m id e l e. pa n m o o b b m o mijn elt tr in mijn en spe noten Ik heb ti. lijf, Ye

Dit is m ijn klein Ze vindt e zus. het sup er wann ik met ha eer ar spee l. Ik he een bro b o er in de vierde kl ok Met hem as. deel ik mijn ka Dat is n mer. iet alti jd even simpel .

Ik had geen zin in viool of cello. Met slagwerk kan je je tenminste uitleven en je trommelvliezen trainen. Na drie jaar les zijn de mijne superdik geworden. In een rockband spelen? Beroemd worden? Voorlopig ben ik daar niet mee bezig. Ik moet nog veel beter worden. Hola met die pony dus, heb een beetje geduld Yeti! Pubervraag: Welke spieren zijn bij jou sterk ontwikkeld? Waarin leef jij je uit? // Wil jij later beroemd worden? Waarom wel/niet? // Heb je broers en/of zussen? Is samenleven soms moeilijk?

Sportief? Jazeker. Ik voetbal, speel tafeltennis en ben gek van hockey. Mijn favoriete Club is Standard. Ik ken alle voetbaluitslagen van de eerste klasse uit het hoofd.

knuffel. lievelings we Dit is mijn ouwe blau tr ze de j ruikt Zonder g dicht. Hi oo en ge doe ik , maar etje vreemd wel een be hij van mij eld denkt ijf tw ge on fde. nét hetzel

Dit zijn de auto’s van onze racebaan. Ik moet er van mijn broer bij vertellen dat niet elke auto van mij is, anders zit het er tegen.

Pubervraag: Wat is jouw passie? Waarover mogen ze je duizend vragen stellen? // Deel jij je speelgoed, of heb je gemeenschappelijk speelgoed? Wie bepaalt wie waarmee speelt? // Herken jij bepaalde zaken aan de geur ervan? *blootgewone = Yetiwoord voor ‘zo normaal dat het abnormaal normaal is’

12 Yeti 46


Yeti 46 13


DE DOLLE FRA «HALLO, VRIENDJES VAN DE NATUUR. HET JACHTSEIZOEN IS OPEN. HOEZEE! AWOERD! TOF VOOR JOS, DE BLINDE JAGER. MINDER TOF VOOR ANDRÉ, HET DOVE KONIJN. VOLG DE WEG NAAR HET HOL VAN ANDRÉ EN WIN DE LEUKSTE YETI PRIJZEN.»

BRAVE VARKENS

Zitten er in je klas agressieve leerlingen? Geef ze gezond eten en ze worden braaf. Dat zeggen onderzoekers. Leerlingen die veel groenten en vis eten zijn rustiger dan leerlingen die alleen maar hamburgers, koekjes en chips eten. Dat heeft te maken met de omega-3 vetten. Hoe gezond eet jij?

DE RAGES VAN 2007

«Ik gooi mijn ruilkaarten weg», zegt Tim. «Zelfs de kleuters hebben er nu al.» Heb jij nog Yu-gi-ho’s of Scoubidou’s? Doe jij mee met rages? In 2006 waren de Soduko puzzels een hit. Een nieuwe rage voor 2007 is er nog niet. Is er op je school een rage? Stuur dan snel een kaartje naar: Yeti - rage - Koning Albert II-laan 15 - 1210 Brussel of redactie@yetiworld.be

DUNNE ZEVER

«Ik herken mijn eigen lijf niet meer», zegt Kim. «Mijn heupen worden steeds dikker. Ik denk de hele dag aan afvallen.» We denken vaak dat we pas mooi zijn als we slank zijn. En om dikke mensen moeten we lachen. Boekjes staan vol graatmagere fotomodellen. Wat vind jij van deze drie uitspraken?

14 Yeti 46

1 «Die slanke fotomodellen maken mij onzeker over mijn lijf.» ■ ja ■ nee 2 «Ik spiegel me liever aan échte mensen: dik en dun!» ■ ja ■ nee 3 «Ik heb ook dikke vrienden.» ■ ja ■ nee

Tieners met puisten plegen eerder zelfmoord. Dat ontdekken onderzoekers in Nieuw-Zeeland. 1 op 3 tieners met ernstige acne (veel puisten) denkt aan zelfmoord. Tieners met puisten zijn ook ongelukkiger en hebben meer last van angst. Nochtans zijn puisten heel gewoon. Ze horen er gewoon bij als je volwassen wordt. Toch een reden om fier op te zijn? En ze gaan ook ooit weer weg. Ben jij bang voor puisten?

Je leerkracht krijgt deze maand een handig dossier over moeilijke eters. Vraag ernaar. Vraag jij je af of je een eetstoornis hebt? Surf naar www.eetstoornis.be

KILLERPUISTEN

Is dit het ideale lichaam?


ATSEN VAN ANDRE DOE DE LEERLINGENRAAD 1 Vraag (met lieve hondenoogjes) aan de directeur of je een leerlingenraad mag starten. 2 Organiseer samen met je leerkracht een echte verkiezingsdag. 3 Hang een ideeënbus op of vraag wat leerlingen willen veranderen op school. 4 Vergader in een leuk lokaal (posters!zetels!) op een vast moment. 5 Begin met kleine eenvoudige voorstellen. (Een zwembad in de klas? Gekkie!)

IN AM PER

5!

STA PPE N

TE VEEL GEWELD «Wij zijn geen minivolwassenen met minirechten», zegt Jonas. Jonas houdt vandaag een spreekbeurt over geweld tegen kinderen. «Alleen op de Zuidpool* is er geen geweld tegen kinderen. Het grootste slachtoffer van geweld in de wereld zijn de kinderen. 1 miljoen kinderen zitten in de gevangenis, bijna 6 miljoen kinderen zijn huisslaven, 28 miljoen meisjes moeten trouwen voor hun 18de.»

PRIJZENHOL Kruis één prijs aan, knip uit en stuur voor 20 januari naar: Yeti - Prijzenhol - Koning Albert II-laan 15 - 1210 Brussel. Misschien ben jij de gelukkige. Opblaasbaar eiland

Horrorbril

*Op de Zuidpool wonen helemaal geen kinderen. Snappie?

KUNST!

10 februari is het dag van het Deeltijds Kunstonderwijs. De Muziekacademie in jouw buurt viert feest. Meer hierover in nieuwsbrief Rambo of op www.redrambo.be

OW OW OW!

Michel, de zieke turnmeester, heeft zich ergens in Yeti verstopt! Wie hem als eerste vindt, wint een stapel streptokokken!

1 De Film Stones kan je overal in Vlaanderen bekijken. Het zijn ‘andere’ films, geen grote Disney-films, maar ze zijn supermooi. Meer info op www. jekino.be klik op Film Stones.

2 Helden! Wie zat er nu in dat paard van Troje? Was het Achilles, Odysseus, Orlando Bloom of Brad Pitt? Lees “Helden: Griekse mythen” van de schrijfster Els Pelgrom en je weet er alles van. Meer leestips via www.vliegjemee.be en www.ketnet.be

GEZOCHT: ZOEKERS

Lig jij soms ook met iets in de knoop? Ooit al hulp gezocht bij het Centrum voor Leerlingen Begeleiding of bij de Kinderrechtswinkel? Vertel dan anoniem over je zoektocht naar hulp aan Marjon, onderzoekster van Kind en Samenleving. Mail je telefoonnummer naar mderidder@k-s.be of sms het naar 0478 433 845. Zij belt of mailt je met uitleg over het onderzoek. Pssst… Er liggen filmtickets klaar voor wie zijn verhaal doet.

Madonna trainingspak

Omega 3 snoep

MIJN NAAM & ADRES: ...................... ...................... ......................

DE TIPS VAN VLIEG

www.unicefkids.be

Yeti 46 15


BASTA!/ /

HET EINDE VAN YETI

t Wat is da hier voor ? r? ve ze

( P ro udl y sponsor ed by Rambo)

YETI, HET ENIGE BLAD DAT EEN KAT EEN KAT NOEMT. ZAKGELD Als ik extra zakgeld vraag, zegt papa altijd: «Denk je dat het geld op mijn rug groeit?» (Kim) Je papa wil gewoon testen of je wel voor de toets natuurkennis geleerd hebt. STRAF Als ik voor straf naar mijn kamer moet, is dat niet zo erg. Onder mijn bed liggen al mijn Yeti’s. Ik vind Victor en Verbiest geweldig. Ik kijk al uit naar de volgende straf. (Vic) Dat is pas straf! ARME MAMA Hey Yeti, ik schrijf deze brief vooral om de draagbare dvdspeler te winnen. Mijn mama wil er al zo lang één, maar ze krijgt geen geld van papa. ‘Ik zwem niet in het geld’, zegt hij altijd. (Jonas) Je hoeft niet te zwemmen in het geld. Pootje baden is al genoeg. LICHT Yeti is mijn lichtje in de duisternis. Ik hoop dat we Yeti ook nog in het secundair krijgen. Anders is mijn hele leven donker. Pimp my light, Yeti. (Joachim) Als je het licht snel genoeg aandraait, kan je zien hoe het donker eruit ziet. KAT Als de meester Yeti uitdeelt staat de klas op stelten. Yeti hebben is vetkoel. Zelfs mijn kat wil lezen. Blijf doorgaan, Yeti. (Jorin) Volgende maand: Yeti met muizensmaak

www.redrambo.b

BOOS Ik zit in de zesde klas en iedereen wil mijn beste vriend zijn. Soms ben ik boos op hen. Maar dan vragen ze om niet boos te zijn. En dan zeg ik: «Ok!» (Mehmet) Strak plan!

RAMBO ?

GEDICHT Telkens als ik de buurvrouw in de tuin zie zonnen, denk ik: «Wat is Halloween dit jaar weer vroeg begonnen.» (Bert) HET KINDEKE YETI Ik kan niet over Yeti zwijgen. Zo grappig, zo spannend. De hele dag is het van Yeti en nog eens Yeti. Weet je hoe ik later mijn kindje zal noemen? Yeti! (Aimen) VICTOR EN VERBIEST Ik vind Victor en Verbiest heel grappig. Mijn bijnaam bij de chiro is Rambo, net als die nieuwsbrief van Yeti. Ik heb nog twee broers, twee konijnen, drie kippen en een haan. (Jef) YETI STINKT Yo Yeti. Kennen jullie deze al? Het leest lekker en het stinkt een beetje. Wat is het? Een Scheti. Doe Mario de groeten, of zal ik het zelf doen. (Roeland) Wie winden laat, boert achteruit.

CREATIEF MET

KURK «Vandaag maken we een oorteljoor *. Handig als je over paddenstoele juf n en sporen momp elt. Of als je wil ho ren welk antwoord je buur opschrijft bij vraag 3b. Je he nodig: twee bloem bt potjes en een scha ar. Meet de hoog van je oorschelp te en knip twee ovaa ltjes uit. Plop op kop, top!» (Knutse je lbomma’s Liza, M ia en Net) *oorteljoor = Yetiw oord voor spotgoe dkoop hoorapparaat LICHT Yeti is mijn lichtje in de duisternis. Ik hoop dat we Yeti ook nog in het secundair krijgen. Anders is mijn hele leven donker. Pimp my light, Yeti. (Joachim) Als je het licht snel genoeg aandraait, kan je zien hoe het donker eruit ziet.

SCHRIJF EN WIN

Stuur een lezersbrief en win deze exclusieve 100% asbestvrije en 200% draagbare Yeti rugzak. Adres: Yeti – Lezersbrief – Koning Albert II-laan 12 – 1510 Brussel

(advertentie)


Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.