Yeti 45

Page 1

meest herlezen blad van BelgiĂŤ - Het meest herlezen blad van Bel Verschrikkelijk tijdschrift december 2006 - 45

15 MAFFE RECORDS

T A E R :C

Doe de beltest

DE DOGTAG

T E M IEF

! K R KU

W U E I N G R AT I S W A L L PA P E R ! magnie!

Kerstpuzzel

extra!

Pimp je knuffel

16 verboden dingen

E DD A W ! JA ADDE D

VA N YETI M AG AL LE S

LEKKER IN JE VEL


ber 2006

Verschrikkelijk bijtschrift - decem

DIT IS NOG MAAR HET BEGIN WIN DE DOGTAG

DIRECTEUR VAN DE MAAND

Hoeveel dogtags tel jij in deze Yeti? Schrijf het juiste aantal op een kaartje naar: Yeti - Dogtag - Koning Albert II-laan 15 - 1210 Brussel en maak kans op de Yeti-dogtag.

Euh, ja, goedendag. Ik ben Mia Vanrimpel, directrice van basisschool De Zonnesteek. Ik vind Yeti geweldig. Al die grappende grollen die ik niet begrijp, die verdoken boodschappen en die dubbele bodems. Vorige maand slikte ik mijn gebit in van het lachen.

EL TIKLAS UIT B DIT IS DE YE E YETIKLAS? TEL ZE.

ER IN DEZ NGEN ZITTEN LI ER LE L EE HOEV

COSY P. 6 KINKY EN

ELATEN EN NIET TOEG P. 10 KINDER

MET EDITH P. 12 IN BED

F MET KURK P. 13 CREATIE

ENTAS AARSTE BOEK P. 16 DE ZW

EMI

BEKI

JK DE ZE TW EE BE Naar welke ELDE afbeelding heb jij N het langst gekeken?

UITSLAG WEBPOLL

Rrrrecord! Jonge kinderen zijn zo verslaafd aan de televisie, dat ze liever naar een leeg scherm zitten te staren, dan naar een lachend menselijk gezicht. Dat zeggen Britse onderzoekers. 2 Yeti 45

Wat is de ergste geur van je leerkracht? 22% okselzweet 19% sigaretten 16% slechte adem Bekijk de rest van de scores en stem mee op www.yetiworld.be

DE KLEINSTE H Wie? Brandy ua Wat? Chihuah 15,2 cm lang OND

RTS JOS BEULAE

ZEGT:

WIE BAALT VAN GARNAAL, NIET BAADT BETER L! AA AN K IN HET


15 RRRRRRECORDS!

HET TALENT VAN ELISABETH

De dikste kat, de grootste kauwgombel of het langste waterballonnengevecht. Op elke pagina van dit blad vind je een record van wereldformaat, gekozen door de Yetiklas. Probeer dit thuis niet! De records die je wel thuis kan proberen, lees je op p. 16.

Het is ongelooflijk wanneer zo’n paard exact doet wat je wil, het is de kunst om elkaar aan te voelen, Yeti! Ik heb graag de teugels in handen. Die controle geeft me een goed gevoel, om van de kriebels tijdens jumping nog te zwijgen. Binnenkort wil ik paarden gaan temmen. Of het een dure sport is? Ja, een les van een uur kost al gauw 10 euro. Ik ben een geluksvogel, dat besef ik maar al te goed. Later word ik dierenarts, maar ik ga nooit paarden behandelen, ik wil kleine huisdieren genezen. Een ziek, mager paard zou mijn hart breken. Waar ben jij goed in? Yeti maakt werk van talent. Stuur een kaartje met jouw talent naar: Yeti - Talent - Koning Albert II-laan 15 - 1210 Brussel en win een MP3speler. Misschien sta jij wel in de volgende Yeti.

R

GW

Yeti, maandblad (verschijnt niet in mei, juli en augustus), jaargang 6 nr. 45 - afgiftekantoor 3200 Aarschot 1 - Erkenningsnummer: P409041 - tijdschriften - toelating gesloten verpakking - 3200 Aarschot - BC 6578

nik pa

eren! C he c

k

bijlage! e/ .b

et

YETI - Koning Albert II-laan 15 - 1210 Brussel - redactie: tel. 02 553 96 86 - e-mail: redactie@yetiworld.be, abonnementen: tel. 02 553 95 07 - fax 02 553 95 05 - e-mail: secretariaat@yetiworld.be, website: www.yetiworld.be Papa ,n Bij Yeti hoort i Yeti is een gratis en verschrikkelijk blad dat maandelijks komt grommen. Hoofdredacteur: Leo Bormans / Eindredactie: Dirk Neyens, Wouter Kersbereen bijlage voor Het is een uitgave van het Vlaams ministerie van Onderwijs en Vorming. gen / Redacteur: Bavo Wouters / Klasse en Yeti zijn teamwork. De hele ploeg vind volwassenen. De De school kan het blad aanvragen voor alle leerlingen van het vijfde en je op www.klasse.be / Vormgeving: Artefact, Leuven / Cartoons: Bart Schoofs, reportages met zesde leerjaar. Een persoonlijk abonnement kost 9 euro. Yeti is het stoute Nix / Fotografie: Hulton-Deutsch, Ingram Publishing, Photospin, Getty Images logo krijgen tips broertje/zusje van Klasse voor Leerkrachten, Klasse voor Ouders en Maks!. / Verantwoordelijke uitgever: Jo De Ro, Kon. Albert II-laan 15, 1210 Brussel in de bijlage. w.yetiwo rld ww


B test ij deshe diere werden chee m n gefoltishandeld, gekieterd of eld!

Rrrrecord!

eren! C he c

k

w.yetiwo rld ww

4 Yeti 45

nik pa

DE REKBAARSTE HUID Wie? Garry Turner tot Wat? Uitrekbare huid 15,8 cm lang

bijlage! e/ .b

et

Papa ,n i


AAN WIE VERTEL JIJ JE PROBLEMEN? 1 OP 3 TIENERS KAN BIJ EEN VRIEND TERECHT. 1 OP 10 ZEGT DAT ZE MET EEN LEERKRACHT KAN PRATEN. MAAR WAT ALS HET TOP TOP TOP SECRET IS?

DAN IS JE KNUFFEL ER. DIE VERKOOPT NOOIT FLAUWE KUL EN VERTELT NIETS VERDER. NIET TEVREDEN MET DIE STILZWIJGENDE ‘GOEDE RAAD’? WORD DAN EEN ‘PIMPING’ PUBER VOOR JE KNUFFELBEEST.

DEZE YETIKLASSERS ZIJN

DEZE YETIKLASSERS ZIJN

VOOR

TEGEN

KNUFFELCHIRURGIE

KNUFFELCHIRURGIE

Lucas: Hopla! Een snee in de buik van mijn tijger, oma zet er flitsblits een rits in. Fijne rugzak met strepen. Met een tijger op je rug naar school en terug, hah!

Kim: Trek de donzen vulling uit de poep van je knuffel, geef hem een villetje tot aan de navel, naai dan een rekkertje van poot tot poot et voilà: Laat de winter maar komen! De vleugels pimp ik tot pantoffels. Stijlvol warme tenen! Jef: Mijn afgeleefde knuffel geef ik een tweede leven als fietszadelovertrek. Even verdoven, de schaar erin, geen centje pijn. Mijn achterwerk is tevreden: warm in de winter en fris in de zomer! Woef!

Ben: Mijn Wafke is superzacht. Zonder hem kan ik niet slapen, Yeti. Ik neem hem ook mee op schoolreis! Ik heb hem nodig als ik pijn heb, of wanneer ik getroost wil worden. Een mens kan trouwens nooit teveel knuffels hebben in zijn leven, mijn bed ligt vol. Als ik achttien word, pak ik ze in voor mijn kinderen.

Robin: Mijn geboorteknuffel Bob heeft dan wel een uitgezakt achterwerk. De vulling is verschoven. Bob ligt nog steeds op mijn hoofdkussen! Hij gaat ook elk jaar mee op kamp. Ik kan de idee niet verdragen dat iemand mijn Bobke aanraakt, laat staan opensnijdt! Ik word er mottig van.

Laurens: Mijn bed ligt vol grijpknuffels van de kermis. Ik pik er negen uit, snijd ze open en laat er door mama een rits inzetten. Elke schoolmaand een nieuwe pennenzak op mijn bank! De gebruikte exemplaren deel ik uit. Ik ben té goed Yeti. Té goed, zeg ik.

Rrrrecord!

GROOTSTE GOUDVIS Wie? Goudvis Wat? 47,4 cm lang

Merel: Knuffels krijgen en knuffels aan anderen cadeau geven vind ik superlief. Ik kreeg mijn olifant Carolien van mijn broer toen ik in het eerste leerjaar zat. (zucht) Wel jammer dat onze hond geregeld aan Carolien vreet. Ik heb al gedreigd met hem op te zetten, maar de lomperik snapt er niks van. Yeti 45 5


Tip

Tip

Vind jezelf okkidoki pianisimoki

Durf HULLEEEEEP roepen Mijn mama en papa maken gelukkig genoeg tijd voor mij. Als ik vast zit met mijn huiswerk, staan ze klaar. Met papa in de tuin werken vind ik kei-leuk. Ik help graag en dat geeft me een goed gevoel. Met mama ga ik vaak bowling spelen. Met van die belachelijke schoenen en al! (Robin)

Twee muggen zitten op een brommer. Zegt die ene: ’Euh, der zit een vlieg in mijn oog’. Woehaaa. (rolt lachend over de vloer, de trap af en meteen naar de moppenwinkel om de hoek). Pardon. Ik kan dus wel goed moppen tappen, hé. En trucjes bij het voetballen. Ik heb een geweldige kuif op mijn toeter. Ik ben knap, jong. Da kunde nie filme. (Sam)

Rrrrecord!

MEESTE TENNISBALLEN Wie? Augie Wat? 5 tennisballen in hondenmond

Tip Zeg hoe je je voelt Tegen mijn vriendinnen kan ik alles vertellen. Toen mijn parkiet, Pele, dood ging heb ik met mama daarover gebabbeld. Ook tegen de meester kunnen we veel vertellen. Vooral veel complimentjes! Pffftt... (Merel)

Kijk ’s morgens (als je mama klaar is met scheren) in de spiegel en stel deze vraag: 'Zit ik goed in mijn vel?’ Wat is je antwoord? A: Ik voel me prachtig. Ik heb een ego van één meter tachtig. B: Huh, ken ik jou ergens van? C: ik zit tot aan mijn nek in mezelf. Zit je niet zo lekker in je vel? Gebruik dan deze tips van Yetiklassers en geef jezelf een grote beurt.

s 10 jtezip elf

om e urt t een be n e gev

Tip Doe iets totaaaaaal nieuws Ik heb laatst spruiten ontdekt. Totaal nieuwe smaak. Ik dacht vroeger dat ik ze niet lustte, maar het zijn lekkere beesten. Mijn kledingstijl verandert ook wel dikwijls. Dan draag ik spullen die ik een maand eerder niet zou durven passen. Ik neem in de bib ook wel eens een boek waarvan ik de schrijver niet ken. (Evelien)

6 Yeti 45

Tip Stapel je vrienden Wij hebben een crossparcours en een pleintje. Daar zie ik mijn vrienden elke dag. Ik heb een hele stapel vrienden, wel twintig. Met vrienden doe ik maffe dingen: vuurtje stoken in het bos en dan worstjes bakken op een stok. In de zomer houden we straatraces met de fiets. Sam, Yermo en Timo zijn mijn beste maatjes. (Seppe)


Tip

Tip

Stop de tijd, neem een ijsje

Trek je stekker uit

MEESTE LEPELS OP

GEZICHT Wie? Tim Johnst on Wat? 15 lepels op gezicht hangen

Na school trakteer ik mezelf op een vet ijsje. Twee cornetto’s binnenduwen. Heerlijk. Soms laat ik alles liggen en ga lekker het bos in. Wandelen tussen de eekhoorns. Of wat vogels uitlachen! Mijn topmoment is samen met vrienden naar het pleintje gaan. (Lucas)

PLEZIERDOSSIER! Tip Beweeg je leeg Elke dag fiets ik naar school. Dinsdag, vrijdag en zondag ga ik voetballen. Donderdag heb ik atletiektraining. En zondag nog naar de chiro en zaterdag spelen bij vrienden. Beweging genoeg, hé. In de klas zit ik op een zitbal. Bewegen dat zoiets doet. Mijn lievelingsspel is voetbal, het saaiste spel is tikkertje. (brecht)

bijlage! e/ .b

eren! C he c

w.yetiwo rld ww

Ja! Euh... nee! Als ik thuis klusjes moet doen en mijn kleine zus niet, dan durf ik wel eens nee zeggen. Maar dan krijg ik de wind van voren. Papa en mama kunnen best wel kwaad zijn als ik blijf nee zeggen. Je kan ook nee zeggen op een andere manier door uit te leggen waarom je nee zegt. Ik kan moeilijk kiezen. ik Ben een weegschaal. (zucht) Gelukkig heb ik vriendinnen om raad te vragen. Als ik bijvoorbeeld niet weet welke sjaal ik moet aantrekken. (Elisabeth)

Breek -krahaaakuit jezelf

nik pa

Durf nee zeggen: Nee!

Tip

et

Tip

Papa ,n i

k

Rrrrecord!

Als ik na school thuis kom, ga ik een uurtje op bed liggen met een rustig muziekje. Als mama en papa en kleine Lotte het huis uit zijn, zit ik binnen te tekenen. Het is dan muisstil in huis. Of ik speel een potje Fifa Worldcup op de PS2. Niemand die me lastig valt. Even je eigen stekker uit trekken! Te gek! (Jef)

Ik kijk uit naar deze avond. Dan ga ik bij Laurens slapen. En we gaan naar zee en Kim geeft een feestje. Dat breekt de week, hé. (maakt krakend geluid) Laatst was ik op een 18 jaarfuif van de zus van mijn vriend. Daar heb ik mezelf eens lekker laten gaan: dansen en fuiven. Dan breek ik uit, jong! (hendrik) Yeti 45 7


1. Voor je ogen gebeurt een ongeval. Wat doe je? A ■ Ik neem mijn gsm en bel 112. Ik vertel de plaats van het ongeval en geef alle nodige info. B ■ Ik sms naar mijn beste vriend dat hij dringend moet langskomen. C ■ Ik neem snel een foto en sms ze door naar het journaal. D ■ Ik doe niets. Iemand anders zal wel bellen.

2. De judoles loopt een beetje uit. Wat doe je? A ■ Ik doe niets. Ik fiets straks wat sneller. Tien minuten later thuis komen is geen probleem. B ■ Ik sms mijn ma dat ze niet ongerust moet zijn, ik veeg nog even met iemand de vloer aan. C ■ Ik geef mijn gsm aan de judoleraar en laat hem mijn moeder bellen. D ■ Ik neem een foto van de zwetende judoleraar met mijn polshorloge bij zijn gezicht. Ik zend de foto naar mijn pa.

3. De danswedstrijd op tv nodigt je uit om op je favoriet te stemmen. Wat doe je? A B C D

■ ■ ■ ■

Ik sms meteen. Die prijs is voor mij. Ik doe niets. Sms’en voor wedstrijden is te duur en ik win toch nooit. Ik neem de gewone telefoon, want ik heb geen gsm. Ik stem via het internet, want dat is goedkoper.

4. Je belkrediet is op en je hebt nog net vijf euro. Wat doe je? A ■ Ik leen de gsm van een vriend en bel mama met de vraag of ze meer geld op mijn rekening stort. B ■ Ik wacht tot volgende maand. Dan heb ik terug zakgeld. Mijn gsm mag een tijdje rusten. C ■ Ik koop meteen een nieuwe kaart in de dichtstbijzijnde winkel. D ■ Ik verkoop mijn gsm en in ruil daarvoor koop ik telefoonkaarten, hah!

5. Je bent naar school vertrokken en je merkt dat je thuis je gsm vergat. Wat doe je? A ■ Ik leen een gsm van een vriend en bel mijn toestel op. Als mama opneemt vraag ik of ze de gsm naar school brengt. B ■ Ik vertel iedereen die ik tegen kom dat ik vandaag niet bereikbaar ben. C ■ Ik leen de gsm van mijn vriend en bel zo lang mogelijk met mijn antwoordapparaat. Dat wordt lachen vanavond. D ■ Ik doe niks. Ik hoor vanavond wel wie me o-zo-dringend nodig had.

Rrrrecord!

DE ZWAARSTE CITROEN Wie? Aharon Shemoel Wat? Citroen van 5,3 kg

8 Yeti 45

ALLE Z TéLéP ALLEZ HONE , Z!


EXCLUSIEF!

KIND BELT AAP! Speciaal voor Yeti belde MARIE uit de Yetiklas met BOUDEWIJN PFAFF, gedelegeerd bestuurder van BONOBO® Inc. en deeltijds stuntman in Dierenpark PLANCKENDAEL. «Eerst was ik wat verlegen», aldus Marie, «Maar meneer Pfaff was heel vriendelijk en beleefd. We hebben wel een half uur over bananen getetterd!»

1. 2. 3. 4. 5.

A A A A A

= = = = =

2 1 4 2 2

B B B B B

= = = = =

3 2 1 1 4

C C C C C

= = = = =

4 3 2 4 3

D D D D D

= = = = =

1 4 3 3 1

Belleuh! Telleuh! Trrriing Trriiiing!

AU? à L’E

0 - 5: Belfrikandel Vaak vergeet je dagen aan een stuk waar je gsm ligt. De kans dat je hem hoort rinkelen in de buik van de hond van je buurman bestaat.

6 - 10: Babbelboxerd Je laat je gewillig altijd en overal bereiken. Je stuurt eerder een sms’je dan een gesprek te voeren. Je telefoon is bijna zo belangrijk als je huissleutels: Je gaat niet graag zonder telefoon op pad.

11 - 15: Hersenmagnetronnerd Je tatert in de hoorn dat het een lieve lust is. Je rechteroor gloeit geregeld als een oude kachel. Je zakgeld zend je via sms de lucht in.

16 - 20: Zendmastbelasterd Je legt je telefoon onder je hoofdkussen want ook ’s nachts ben je bereikbaar. Je belt vanop het toilet naar je ma in de keuken om te zeggen dat het toiletpapier op is. Je maakt foto’s van jezelf met je telefoon om te zien of je haar wel goed ligt.

Rrrrecord!

DE SNELSTE RAPP ER Wie? Ricky Brown Wat? Rapt 753 lett ergrepen in 51 seconden

Yeti 45 9


Van Yeti’s tiener redacteur

«IK KIJK MAAR NAAR ÉÉN DING UIT», ZEGT EVELIEN. «NAAR EEN FUIF GAAN EN HEEL LAAT THUISKOMEN.» EVELIEN IS TWAALF EN NOG LANG GEEN ZESTIEN. MAG EVELIEN EEN TONGPIERCING, EEN BROMMER OF EEN EIGEN BANKKAART? ER ZIJN 1000 DINGEN WAAR JIJ NOG TE JONG VOOR BENT. HIER ZIJN ER AL ZESTIEN.

Bart Bastos

j i j r a a w n e CIAL

ding

SPE

16+

FEG UW RA, T, FAND FTINK M E AD FULLE!

... RY FOR

5 fUIvEn

FO

X

Ik wil graag fuiven als ik 16 ben. En liefst tot een gat in de nacht. Goede muziek en felle lichten, dat is mijn ding. Ik ben een dansbeest. (Ben)

1 dIscOthEEk seppe

Naar de discotheek. Volgens mama en papa ben ik nog veel te jong om uit te gaan. Maar gelukkig mag ik al naar klasfuifen. Ik moet wachten tot ik 13 jaar ben, zegt papa. Wachten… wachten… (Seppe)

2 brOmmEr Als ik 16 ben wil ik met een brommer rijden. Lijkt me vet! ‘k Zal hem wel zelf moeten betalen, vrees ik. Dus dat wordt vakantiewerk. Opdienen in een café lijkt me wel wat. Krijg ik veel fooien. Want ik ben een snelle. (Seppe) brecht

3 fIlm

6 lAptOp Een laptop op mijn kamer. Dat mag nu niet van papa. Hij is bang dat ik er dan de hele avond op zit te chatten en gamen. (Evelien)

ben

7 bIEr Ik zou heel graag bier drinken. Ik heb al Kriek geproefd op café. Lekker zoet. Net limonade met schuim op. (Sam) hendrik

10 Yeti 45

Als ik 14 ben zou ik graag elke dag koken voor mama. Ik sta graag aan de pot. Ik bak af en toe een cake. Maar helemaal alleen een hele menu koken, dat zou pas vet zijn. Maar ook niet te vet, hé. Hahaha. (Hendrik)

Rrrre cord!

4 bAbYsIttEn

Babysitten is ook wel cool. Dan ben je lekker alleen met je zak chips. Ik ben al een keer op mijn nichtje gaan zitten. Babysitten bedoel ik, hé. Is wel easy money. (Sam)

evelien

8 kOkEn

Alleen met mijn lief naar de film gaan. Een emmer popcorn voor ons tweeën kopen en in het donker naast elkaar zitten. Dat mag ik nu al. Maar later ga ik naar nog meer films met nog meer meisjes. (Brecht) sam

DE LA NGST E TO Wie? NG Ste Wat? phan Tay lor 9,5 cm lang

©


g n o j ij te

t n e b voor

13 gsm

merel robbe

9 tv Een tv op mijn kamer. Van onder de dekens in een pikdonkere kamer naar een thriller kijken. En dan onder de dekens kruipen als het te spannend wordt. (Merel)

14 pIErcIng

10 lIEfjE

Een piercing laten zetten. Dat is pas cool. Een blinkende oorring. Mijn zus die heeft al oorbellen. En een tatoeage zoals captain Jack Sparrow van Pirates of The Caribbean. Maar dat mag nog niet. Maar kom binnen drie jaar nog maar eens terug, Yeti! (Robbe)

Als ik zestien ben wil ik alleen met mijn lief naar een pretpark gaan. Mama zegt dat ik daar nog niet klaar voor ben. Als ik 16 ben, ga ik mij specialiseren in ‘liefjes’. (Jef)

Ik zou heel graag make-up dragen, maar ik mag het nog niet. Vroeger speelde ik altijd prinsesje en dan gebruikte ik stiekem mama’s blush. Ik heb ook gaatjes in mijn oren, maar draag zelden oorbellen. Later wel. (Elisabeth) antje

16 OpblIjvEn Gaan slapen wanneer ik wil. Nu moet ik om kwart na negen naar bed. Ik probeer het wel te rekken door lang op de wc te zitten of nog snel huiswerk te maken. Ik kijk er al naar uit om lang op te blijven. (Antje)

12 vUUr In de tuin een vuurtje maken. Dat mag ik nu nog niet van papa. Maar bij de scouts mogen we wel vuurtje stoken. (Robin) B

Rrrre cord!

eren! C he c

n kopen 17 jaar wo rden

Papa ,n i

nik pa

DE G ROO TSTE GSM Wie? Wat? Maxi Ha n 2 me ter h dy oogte

● ja ● nee ● ja ● nee ● ja ● nee ● ja ● nee ● ja ● nee ● ja ● nee ● ja ● nee ● ja ● nee

et

ier drinken Dit wil ik Tongzoene n Uitgaan als ik 16 Vuurwerk kopen Make-up jaar ben Vakantiew : Eigen klere erk

bijlage! e/ .b

elisabeth

w.yetiwo rld ww

11 vAkAntIE Alleen op vakantie gaan met mijn vriendinnen. Liefst ver genoeg van mijn ouders, ergens in een luxehotel. Ik zou ook graag make-up dragen, maar mag het nog robin niet. (Elisabeth)

15 mAkE-Up

k

jef

Een eigen gsm. ‘Wat kan je daar nu mee doen?’ zegt mama altijd. ‘Daar ben jij nog veel te klein voor.’ Maar als ik zelf genoeg heb gespaard, koop ik zelf een chique belmodel. (Robin)

Yeti 45 11


{PUBER BIJT PONY} Elke maand op de zonnigste woensdagmiddag belt de Yetireporter zenuwachtig met de Yetifoon aan bij een blootgewone* tiener. Het duurt even voor de deur openzwaait. Dan blikt het meisje met de grootste glimlach ter wereld in de lens. Lees telkens ook de pubervraag en stel die aan je vriend(in) of klasgenoot. Hebben jullie dezelfde gewoonten?

Zo lig ik hier wel meer, Yeti. Ik ben ziek en voel me vaak ellendig. Ik heb kanker. Dat is erg, maar ook niet zo erg dat ik niet meer kan lachen. Ruik maar eens aan mijn tenen. Hahahahaha!

EDITh

Ha die Yeti, sorry dat ik je even liet wachten. Mijn been wil niet zo goed mee! Kom binnen, want buiten blijven zou belachelijk zijn!

JE EIGEN

LIFESTYLE

Ik ben een superzapkonijn. Ik heb de snelste duim van heel de streek, strak getraind zapt hij foutloos van VT4 naar Kanaal 2. Mijn favoriet programma? F. C. De Kampioenen! Ik heb mijn s n mijn zu kamer va t’ om e zit ‘op ko geërfd. Di n mama va mag Ik . en te studer rsieren zoveel ve g niet mijn kamer is toch no ze l, wi ik als jk blijft d. Hopeli er ld hi sc ge ng zo. dat nog la

Pubervraag: Ben jij ook al eens heel lang en heel erg ziek geweest? Hoe hield jij de moed er in? // Kan jij zonder televisie? Waarom wel of waarom niet? // Mag jij je kamer zelf inrichten? Zijn er afspraken om op te ruimen of dingen die niet kunnen?

Ik draag een doekje op mijn hoofd. Door de medicijnen (straf chemisch spul) verloor ik mijn haar. Ik ben die doekjes intussen gewend, maar geef me toch maar snel mijn haar terug.

Rrrrecord!

GROOTSTE BROMMER Wie? Gregory Dunham Wat? 3,4 meter hoogte

Bellen bellen bellen bellen bellen bellen! Uren en uren moet ik praten om te weten wat ik allemaal mis op school. Soms chat ik ook op de computer. Dat is iets goedkoper (kuch).

Ik ben bij de scouts. Stoer uniform, hé. Ik zou niet zonder de jeugdbeweging kunnen. Soms ben ik te ziek om te gaan, dat maakt me nog ellendiger. Elk kind zou in de jeugdbeweging moeten zitten. ’t Is super, Yeti!

Pubervraag: Sta jij vaak voor de spiegel? Ben jij tevreden met je uiterlijk? // Wat zijn volgens jou de voordelen aan een jeugdbeweging? Als je er in zit, maak jij er dan ook reclame voor? // Ben jij een belfrikandel? Wie betaalt de telefoonrekening?

Dit is mijn lievelingsknuffel. Je mag ze NIET vertellen dat ik ook barbiepoppen heb, Yeti. Het arme schaap zou jaloers kunnen worden.

Hij is nog broertje. Dit is mijn oral vo et mo en héél klein zussen mij en mijn ar goed naar elaar. Ma kk su De luisteren. tje. ha sc n ee ’t is wel

Doe de BEDNE

T BATTLE Doe mee ! met je klas en Je meest win stra er of ju ffe prij f vindt bijlage zen. alle in van Yeti fo in de . Vraag ernaar !

Dit is mijn klasfoto en die mag je niet zien. NIET ZEG IK JE! Hahahaha. Mijn dikste vriendje staat erop en dat is een geheim, een grrrrrrooooot geheim! Ik mis mijn klasgenoten soms wel. Pubervraag: Wat is jouw lievelingsspeelgoed? // Heb jij kleinere broers of zusjes? Zie je ze graag of zijn ze een plaag? Voel je je verantwoordelijk voor hen? // Mis jij je klasgenoten wanneer je een tijdje afwezig bent? Hoe neem jij contact met ze op? *blootgewone = Yetiwoord voor ‘zo normaal dat het abnormaal normaal is’

12 Yeti 45


MET DIT BLAD KAN JE... EEN VLIEGER VOUWEN - EEN FRIETZAK MAKEN — JE ACHTERSTE AFVEGEN - JE NATTE SCHOENEN DROGEN - TOMATEN SNIJDEN — WALLPAPER MAKEN

Creatief met kurk

KNUTSELEN MET YETI

Met knutselbomma’s Liza, Mia en Net.

GEZEVER>>>

Rrrrecord!

LANGSTE OREN KONIJN Wie? Geronimo Wat? 79 cm

?

«Vandaag maken we een overal-slaper. Snij van je oude zwembril één oogbeschermer af. Klem die tussen je hoofd en het raam, de muur of de radiator Zo kan je makkelijker slapen tijdens een saaie les. Ook handig tijdens de schoolreis in de bus. Ook te gebruiken als afluisterapparaat. Tot volgende maand bij Liza, Mia, Net!»

Karen

Yeti 45 13


IS NICE!

NIETS MAG

MAG JE POEDEL NAAKT IN HET BOS LOPEN? MAG JE VISSTICKS TERUG IN ZEE GOOIEN? MAG JE OMA KAASSAUS MAKEN VAN OORSMEER? MAG JE VIJGEN ETEN NA PASEN? NATUUUUUUURLIJK MAG DAT. OF NIET?

VISSTICKS?

1 STINKIE WINKIE

Ruikt je juf soms naar poepoe*? Kamperen er vliegen op de blinkende knikker van je meester? Mensen kunnen soms geweldig stinken. Onderzoekers ontdekken dat een leerkracht 20 keer zoveel bacteriën op de huid draagt dan een bankbediende of een journalist. Dat zorgt voor onfrisse geurtjes. Mag je leerkracht stinken? ❑ da mag ❑ da mag nie

3 GRATIS BOMMETJES Zou jij elke dag met bommetjes willen spelen? Elke dag ontploffen er nog achtergebleven bommen in Irak en Libanon. Kinderen raken zwaar gewond. Door die bommen start het schooljaar er pas maanden later. Honderden scholen zijn verwoest. Unicef helpt nu die leerlingen aan nieuw schoolmateriaal. Help mee op www.unicefkids.be Bommen gooien op kinderen in Bagdad. Magdad? ❑ da mag ❑ da mag nie

*Poepoe: Yetiwoord voor ‘vies geurtje’ 14 Yeti 45

2 DE KLEINSTE

Voel jij je soms klein als je naast je grote broer of zus staat? Het kan erger. Kagendra, een jongen uit Nepal, is 50 centimeter groot. Zijn vader probeert nu geld te verdienen aan zijn kleine zoon. Mensen staan in de rij om de kleinste mens op aarde te bekijken. Tegen betaling, natuurlijk. Mag een vader zijn kind tentoonstellen? ❑ da mag ❑ da mag nie

Rrrrecord!

DE KLEINSTE Wie? Kagendra Wat? 50 cm

Prijzenpo 3

2

5


G VAN YETI ☛

4 BETRAPT

Heeft je kleine broertje al eens geld of een Yeti uit je kamer gestolen? Schaam op hem! Wetenschappers hebben de oplossing tegen diefstal. Plak een grote poster van twee menselijke ogen op de muur. Onze hersenen denken dan dat er nog een tweede persoon in de buurt is. Doe de test. Knip deze ogen uit en hang ze op je kamer. Strips stelen uit andermans kamer. Magda? ❑ da mag ❑ da mag nie

6 HANGBROEK

5

Op hoeveel verschillende scholen heb jij gezeten (gelegen ;-)? Stel die vraag aan Lily Allen, het stoute Britse zangeresje. Antwoord: Dertien. «Je bent een eenzaam meisje als je telkens van school verandert, zegt Lily. “Vrienden maken is moeilijk. Mijn beste vriendin was… de muziek.” Mag je zomaar van school veranderen? ❑ da mag ❑ da mag nie

DE TIPS VAN VLIEG TIP 1 Op 23/12 kan je in heel Vlaanderen je cadeautjes gratis laten inpakken in geschenkpapier van Vlieg. Kijk snel op www.vliegjemee.be waar je terecht kan in jouw buurt. De 100 snelste Yetilezers die op de site meedoen met de wedstrijd, krijgen bovendien een vel papier in hun brievenbus! TIP 2 Tinteltenen is er weer! Overal in Vlaanderen, ook in je buurt, kan je naar het theater. www.tinteltenen.be

1 4

Prijzenpot

PRIJZENPOT

Kruis één prijs aan, knip uit en stuur naar: Yeti – Prijzenpot – Koning Albert II-laan 15 – 1210 Brussel. Misschien ben jij de gelukkige. 1 ❑ Doucheradio 2 ❑ Polskussen 3 ❑ Nepbarst 4 ❑ Fopmijter 5 ❑ Miniradio

pot

Komt jouw onderbroek wel eens loeren uit je broek of rok? In de Amerikaanse staat Virginia is het verboden. Je riskeert een boete als je een laaghangende broek draagt. Vooral zwarte tieners dragen laaghangende broeken. Net als hun idolen, de rappers. Veel tieners zijn woedend door dit besluit. Mag een wet zeggen welke kleren je kan dragen? ❑ da mag ❑ da mag nie

5 BRAAF STOUT MEISJE

✂✂

Yeti 45 15


BASTA!/ /HET EINDE VAN YETI IS ☞NABIJ ( Prou dl y sponsor ed by Rambo)

TIENER Wanneer ben ik een tiener? (Thalia) Je bent tiener als je denkt dat alle liedjes op de radio over jou gaan. SAAI Ik vind lezen echt saai. Maar toen ik voor de allereerste keer een Yeti kreeg, veranderde dat gevoel. Ik vind lezen nu MEGA. (Elias) Je kan ook Japanse strips lezen. Dan wordt lezen MANGA.

4 Rrrrecords om thuis te proberen!!!

1 Smarties eten met eetstokjes. (record: 170 smarties in 3 minuten) 2 Papieren vliegtuigvlucht. (record: 63 m) 3 Hoogste toren van suikerklontjes. (record: 1,45 m) 4 Meeste wasknijpers op gezicht (record: 159)

➪➪ ➪

www.redrambo.be

JEITIE De Y van Eti. Moet je dat uitspreken als een J of een Y? Mijn meester zegt Jeitie tegen Yeti. Gebruik dezelfde regel als bij de R van Door en de P vam Pier.

KNETTER Yeti is super kei tof als ik er in lees word ik knetter van al die leuke dingen die er in staan wow te gek (Tiffany) Leestekens vergeten op school?

DE JOB VAN JE LEVEN - SPAARKAART NËš4

BROERTJE Mijn broertje Tim is gek op verstoppertje spelen in onze donkere kelder. (Saartje) Laat je broertje knoflook eten, dan kan je hem in het donker altijd vinden. IK EN MIJN YETI Mijn broers vechten om mijn Yeti. Dat haat ik. Mijn juf wil niet dat ik Yeti in de klas lees. Ik doe het toch onder de bank. ’t Is mijn Yeti. (Charles) Wie eerst leest, weet meest.

BIJTSCHRIFT Ik lees Yeti wel 50 keer per dag. Ik weet niet wie op de idee kwam om een Yeti bijtschrijft te maken maar hij of zij is supersuperslim. (Vasemin)

SCHRIJF EN W!N

Als alle kinderen van de school ontvoerd zijn is er slechts ÊÊn held om hen te redden: Yoshi het groene draakje. Wie een lezersbrief naar Yeti schrijft maakt kans op een Nintendo DS Lite en het spel Yoshi’s Island 2. Zo kan je nagaan of het je lukt om samen met Yoshi alle kinderen weer veilig terug te halen. Stuur je brief naar: Yeti - Lezersbrief Koning Albert II-laan 15 1210 Brussel.

t Wat is da hier voor zever??

Rrrrecord!

ONEERLIJK MET DEZE WEETJES KAN JE SCOREN !!! 1 Hoe zwaarder het donsdeken, hoe sneller je in slaap valt. 2 Olifanten hebben geen enkels. Geen. 3 In Amerika sterven per jaar 800 mensen die tegen elkaar botsen op het voetpad.

ZWAARSTE BOEKENTAS Wie? Anemoon Wat? 9 kg

ZWAARSTE BOEKENTAS In ons schrift van Beter Leren staat dat je boekentas maar 10% van ons eigen gewicht mag wegen. Mijn boekentas weegt wel negen kilo. Dat is 3,6 kg te veel! Ai! We moeten dringend minder HUISWERK krijgen. Liefs! (Anemoon)

BEHANDELD äӇxxÓʙnĂŠää

ĂŠÂŽÂˆÂ˜`iÀÀiVÂ…ĂŒi˜J Ă›Â?>>Â“ĂƒÂŤ>Ă€Â?i“iÂ˜ĂŒ°Li ĂœĂœĂœ°ÂŽÂˆÂ˜`iÀÀiVÂ…ĂŒi˜°Li 2ECHTEN VAN JONGEREN WORDEN OVERAL GESCHONDEN OP SCHOOL THUIS IN JE SPORTCLUB TIJDENS JE VAKANTIEJOB -AAK JE DAT OOK MEE #ONTACTEER DAN HET +INDERRECHTEN COMMISSARIAAT

(advertentie)


Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.