Yeti 44

Page 1

een Yeti - Beter geen Yeti dan helemaal geen Yeti - Beter geen Ye DE BEST TWEE E VAN JAREN LEV JE EN!

T HEEF WIE TI-LOGO YE HET PIKT?! GE

Verschrikkelijk tijdschrift november 2006 - 44

BULDEREN

TOT 32% MEER WITRUIMTE

VOOR

BEGINNERS

de pinguïn

Iedereen papa

EURO WIN JE DISN MET D E EZE CY TRIP ODE KIJK

SNEL

OP P .15

Lezersactie

bo m a R d Re

NOG MET DER MINKST! TE

Onmogelijke vragen

NU

HOE CRIMINEEL BEN JIJ?


Verschrikkelijk bijtschrift november 2006

YET

De jonge keizerspinguïn Mumble kan niet zingen, maar wel tapdansen. Mumble vertrekt op avontuur door Antarctica en lost het mysterie van de lege poolzee op. Hij keert als een held terug naar huis. Happy Feet, de dolkomische en swingende animatiefilm, draait vanaf 6 december in je bioscoop. wwws.be.warnerbros.com/happyfeet

STUNT VAN DE MAAND «Hallo. Ik ben JOS BEULAERTS. Laat u bekoren door deze fantastische, OPBLAASBARE ZITRUGZAK. Bestellen bij Yeti is heel eenvoudig. U kan bellen of internetten. Maar doe dat vooral niet. Ik heb het veel te druk met vliegvissen.»

DIRECTEUR VAN DE MAAND Ferdy van de Kaas, Basisschool De Roede uit Sint-Gimoof «Elke dag krijg ik ze over de vloer», zegt directeur Ferdy. «Kinderen die komen vragen naar Playmobil of Barbies. Ik ben de kerstman niet, hé. En zeker niet Sinterklaas. ’t Is niet omdat ik toevallig een baard heb en rode kleren draag dat ik ook een kindervriend ben. Voor de laatste keer: ik ben een directeuheur! Sfeervol boekje trouwens, die Yeti.»

DOE DE SINT POLL Zie ginds komt de boomstoot uit Spanje weer aan! Caramba! De Sint test zijn eigen speelgoed in acht fe-no-me-na-le filmpjes. Met wat voor speelgoed speel jij het liefst? Doe de poll op www.yetiworld.be

2 Yeti 44

NEEL ORIGI DE UIT USA!

eel je op ntal pinguins Het game sp S. Zet het aa D r o nd te in N een n kaartje. Stuu Yeti telt op ee py ap H ti Ye dat jij in deze : ar november na ushet vóór 30 15 - 1210 Br an la IIt er lb A g in on K et Fe sel. sokken tickets - 2. W!N: 1. film . tatoeages 3. pen - 4 ts bol - 6. mu 5. sneeuw Game S D Nintendo . 8 t ir sh 7. T-

4

2

5 7

N TEVR IET GEL EDEN, DV ONS AN ! BESTEL VANDAAG NOG!

3 8

1 DE

ZOEK

Corr oord en verantw naam! Ik b witruimte in e lijk voor d men! ! Welgeko ti e Y e z e d

P.6 DAAROM ZIJN DE BANANEN KROM! P.13 TEST JE KENNIS VAN HET INTERNET P.15 GRATIS NAAR EURODISNEY P.8 WIN JE SPIJKERBROEK

AMe! GElsNteA AAN eltje is d y Reke e-

6

FOUT !

© Warner Bros

:

WIN DE PINGUIN

HET NIEUW IN I-TEAM:


© Warner Bros Oplossing: Cosy!

HET TALENT VAN

CAROLINE

«Ik duik elke dag in een Sudoku, liefst tussen de les getallenkennis en meetkunde. Dat houdt mijn rekenbrein fris. Voor ik in het échte water spring, bereken ik hoe lang ik toekom met de zuurstof in mijn duikfles. Het liefst trek ik mijn zwemvliezen aan bij de Rode Zee. Daar duik ik tot 9 meter diep, wat in een zwembad niet kan. Of diepzeeduiken stoer is? Zo heb ik het nog nooit bekeken, Yeti. Ik geniet van de rust, de vissen en de schoonheid onder water, dat is alles.» Ben jij ook zo’n kletsnat rekentalent? Voor sportieve rekenrakkers en lenige wiskundewiskes is er in het secundair onderwijs een speciaal plekje voorzien. Je vindt alle info op www.ond.vlaanderen.be. Klik op secundair onderwijs en zoek naar de richting ‘wiskunde-topsport’! Waar ben jij goed in? Yeti maakt werk van talent. Stuur een kaartje met jouw talent naar: Yeti - Talent - Koning Albert II-laan 15 - 1210 Brussel en win een MP3-speler. Misschien sta jij wel in de volgende Yeti. Yeti, maandblad (verschijnt niet in mei, juli en augustus), jaargang 6 nr. 44 - afgiftekantoor 3200 Aarschot 1 - Erkenningsnummer: P409041 - tijdschriften - toelating gesloten verpakking - 3200 Aarschot - BC 6578

nik pa

eren! C he c

k

bijlage! e/ .b

et

YETI - Koning Albert II-laan 15 - 1210 Brussel - redactie: tel. 02 553 96 86 - e-mail: redactie@yetiworld.be, abonnementen: tel. 02 553 95 07 - fax 02 553 95 05 - e-mail: secretariaat@yetiworld.be, website: www.yetiworld.be Papa ,n Bij Yeti hoort i Yeti is een gratis en verschrikkelijk blad dat maandelijks komt grommen. Hoofdredacteur: Leo Bormans / Eindredactie: Dirk Neyens, Wouter Kersbereen bijlage voor Het is een uitgave van het Vlaams ministerie van Onderwijs en Vorming. gen / Redacteur: Bavo Wouters / Klasse en Yeti zijn teamwork. De hele ploeg vind volwassenen. De De school kan het blad aanvragen voor alle leerlingen van het vijfde en je op www.klasse.be / Vormgeving: Artefact, Leuven / Cartoons: Bart Schoofs, reportages met zesde leerjaar. Een persoonlijk abonnement kost 7 euro. Yeti is het stoute Nix, Ief / Fotografie: Ingram Hulton-Deutsch, Publishing, Photospin, Getty Images logo krijgen tips broertje/zusje van Klasse voor Leerkrachten, Klasse voor Ouders en Maks!. / Verantwoordelijke uitgever: Jo De Ro, Kon. Albert II-laan 15, 1210 Brussel in de bijlage. w.yetiwo rld ww


HOE CRIMINEEL BEN JIJ?

Van de Yetiredacteur Strafzaken, Marcel (roepnaam de Cel) de Booy.

Steaming

(spreek uit ‘Stieming’)

of en bedreigen, snoep Als ze je bang maken je het slachtoffer van n geld van je eisen, be elke dag twee leern steaming. In België zij n steaming. Je leerva fer tof ch sla t he lingen er nu een speciaal dossi kracht krijgt daarover altijd ag Vra n! lpe he je n in Klasse. Hij of zij ka of afpersen. n hulp. Laat je niet peste ze rhaal van ‘Thuis’, de Lees het steaming-ve rs. de Ou r voo maand in Klasse

1 Je achtervolgt een meisje en vraagt onder dwang haar zakgeld. Is dat pesten?

3 Je wacht met je stoere vrienden die ene sukkel van het vijfde op aan de bib. Effe pijn doen! Yeah!

«Na school achtervolgen een paar jongens van het zesde me. Opeens staat er ééntje voor mij en zegt: ‘Nu uw geld! Of we zeggen tegen je mama dat je een nul op je toets hebt.» (Véronique) Nu jij! A ■ Dit is maar een beetje plagen. B ■ Dit is afpersen en mag niet.

«Als een pestkop mij hard pijn doet, dan lach ik ermee. Dan zien ze dat ze geen macht over me hebben. Dan zeggen ze dat ik gek ben. Ik ben liever gek, dan gepest te worden.» (Nick) Nu jij! A ■ Je mag iemand pijn doen tot hij weent. B ■ Je mag niemand pijn doen.

2 Je roept op de speelplaats altijd “Bruine smurf” naar die kleine van het vijfde? Mag dat?

4 Na de turnles verstop je met je vrienden de turnzak van Jens, de nieuwe leerling. Het was niet jouw idee, maar je doet wel mee.

«Ze noemen me Litlle Brownie op school. Ik ben klein. Ik negeer ze of roep ‘haarbal’. Een bijnaam verzinnen is plagen. Maar als een ander er niet mee kan lachen, stop ik. Anders is dat pesten.» (Jamie) Nu jij! A ■ Uitschelden is toch grappig! B ■ Een leuke bijnaam geven is plagen.

«Je voelt je veilig in een groep, hé. Daarom doe je mee. Achteraf heb je er wel spijt van. Soms weet je dat ze pesten, maar je zwijgt. Misschien ben jij wel het volgende slachtoffer.» (Chayenne) Nu jij! A ■ Meelopers doen geen kwaad. B ■ Als je meedoet, ben je zelf een pestkop.

JOUW SCORE: Meer B’s dan A’s? Je staat sterk in je sloefen. Je doet niet mee met pestkoppen. Je bent fantastisch!

«HEY, ’T IS MAAR EEN SPELLETJE», ZEGT ARNO. «MAAR JE BENT EEN DIKKE CRIMINEEL ALS JE BLIJFT PESTEN», ZEGT VLADI. 1 OP 5 VLAAMSE TIENERJONGENS IS EEN PESTKOP. ZE VERSTOPPEN JE BOEKENTAS, ACHTERVOLGEN JE NA SCHOOL OF STEKEN EEN EI IN JE ZWEMZAK. SCHUILT ER IN JOU EEN CRIMINELE PESTKOP? DOE DE TEST.

Meer A’s dan B’s? Er schuilt een kleine crimineel in jou. Je geniet van geweld en vindt pesten doodgewoon. Schaam op jou!

YETI’S KLEINE PESTTEST

HEEFT-IE TOEVALLIG GEEN YETI BIJ? AK EEN P G SLAA EN GT E R K IJ KOP S PE T J. I ALS J

eren! C he c

k

w.yetiwo rld ww

4 Yeti 44

nik pa

bijlage! e/ .b

et

Papa ,n i

MIJN PAPA HEEFT TOCH MOOIERE LAARZEN!

De We tterse politie wil har dnekkige p lezen o esters de les p toor. W het politieka n riskeer ie blijft peste t een b n, e z de poli oek va tie. V n een go ind jij dat ed ide e?


PRIVÉ HOL ADIJEE

Plakplek 2 «ALLEEN MIJN HOMIEZ MOGEN IN MIJN BLITSBAG», ZEGT MATS. «ALS EEN JOJO ERIN GAAT GRAAIEN, KAN HIJ ‘M BETER BLAZEN. IN DE FLOW. EN ALS DE MASTER IN MIJN BANK WIL BAGGEREN, MOET HIJ HET WEL EERST EFFE CHECKEN. BELACHELOOS. IK PEER ’M. LATERZ!»

In de Yetiklas in Merksem heeft iedereen zijn eigen plekje. De meester heeft zijn privé zetel, de leerlingen zijn baas over hun bank. Dat heet privacy. Het recht op je eigen plek. Het recht om met rust gelaten te worden. Speciaal voor jou: de 4 geheime plakplekken uit de Yetiklas. Hoe zit dat in jouw klas?

Plakplek 3: De secret kast

Plakplek 1

Plakplek 1: De heilige zetel «Alleen de meester mag in de Heilige Zetel. Dat is zijn privé zetel.» (Astrid) «Alleen als je jarig bent, mag een leerling in de zetel der zetels. Voor de rest mag er nooit iemand in. Nohoooit!» (Julie)

Plakplek 2: De geinige kruk «Ook weer alleen voor de meester. Maar er zijn momenten dat wij de Heilige Kruk ook mogen gebruiken. Als ik een spreekbeurt heb, gebruik ik die kruk als tafel.» (Romy)

Plakplek 3

«In de geheime kast zitten de boeken van de meester. Geheime papieren én sjjjt… (fluistert) de correctiesleutel van rekenen en taal. Die kast zit dus vol met oplossingen voor toetsen en taken. Echt een geheime schat. Misschien moet ik me op een avond eens laten opsluiten in de kast zoda ik de oplossingen kan overschrijven.» (Yuri) «Ik heb de geheime kast al van binnen gezien. Hooohhh! (de hele klas kwijlt) Ik mocht de geheime kast helpen opruimen. Wat ik daar allemaal gezien heb kan ik niet vertellen. (knipoogt) Ik kom anders in de problemen. Ahum ahum.» (Cynthia)

Plakplek 4: De eigen bank «In onze bank mag niemand komen. Zelfs de meester niet. Hij mag alleen kijken om punten te geven voor ‘Orde’ op het rapport. Voor de rest: HIER WAAK IK! Maar in de bank van Mathijs heeft de meester ooit een briefje met EZEL erop gelegd. Maar de meester zegt dat dat niet waar is.» (Julie) «En ik geloof hem niet. Ik ga prikkeldraad rond mijn bank spannen.» (Mathijs)

4 DINGEN OM JE BANK TE BEVEILIGEN 1. Een zwaar slot met een nog zwaardere sleutel 2. Dichtplakken met super Pritttttt! 3. Een nepspin in je bank 4. Prikkeldraad en camera’s Jij hebt recht op privacy. Mensen mogen zich niet ongevraagd bemoeien met jouw leven, je dagboek, je bank of je lichaam. Niemand mag stiekem mensen filmen of je e-mails lezen. (artikel 16 Kinderrechtenverdrag) Al je rechten vind je op www.kinderrechten.be

Yeti 44 5


… en 8 andere gare vragen

«OMDAT ZE DAN BETER IN JE BROODDOOS PASSEN», ZEGT NICK. «DAAROM!» «WAAROM LOOPT JE NEUS, TERWIJL JE VOETEN RUIKEN?» VRAAGT JULIE. «EN HOE MERK JE DAT DE ONZICHTBARE INKT OP IS?» RARE VRAGEN IN JE HOOFD. SOMS ZIJN ZE DAAR VOOR JE HET WEET. W A A A A A AW! Mooi he! VAN HET EEN KOMT HET ANDER EN HET HOUDT SOMS NIET OP. SCHUILT ER EEN VRAAGSTAART IN JOU? VRAAG 1

Wat is geluk?

ord: Mijn antwo vindt. f van je leven O Als je het lie ijs wint. O Als je een pr gezond bent. honger hebt en en ge je 1 tot 3) ls A O n cijfer van ee f ee (g : 3 top Mijn vraag snoepwinkel? k kopen in de lu ge ? O Kan je geluk hebben sen die nooit en m n? er jn Zi m O n arme ense n gelukkiger da se en m ke rij O Zijn

niet pani ke pa, r

De Beestige Vragenstellers st eken m or ge n in je dvd-speler De spannendste en zot ste koekjesjacht van het op dvd. De dvd ‘O jaar. Beesten bij

ver the Hedge’ is panie de buren is er nu k met tuinsproeiers, law en een haag om u tegen aai van metalen bakke te zeggen. Kaartje vóó n r 30 november naar: Yet - Koning Albert II-laan 15 i - Over The Hedge - 1210 Brussel. Maak kan s op dvd’s, t-shirts en me er.

C h ec k w w w .y

wo e ti

e!

! en

Pa

ag bl. Ik m Grmmm eespelen m s n e e niet ge. the Hed in Over laars! e z o n n O

rld.be/bijl ag

De vraagstaarten uit de Yetiklas:

Cynthia

Caroline

Mathijs 6 Yeti 44

Drita

Hajar


VRAAG 2

Wat is een geheim?

«Als je echt een gehe im wil bewaren, kan je het maar beter ver is soms echt moeilijk geten. Het om te zwijgen als je een geheim kent. Als Mats verliefd is op Ro ik weet dat my (’t is maar een vo orbeeld, hé Romy ;-) kan ik moeilijk zwijg ), en. Misschien typisch voor meisjes?» Mijn antwoord: O Iets dat niemand ma g weten. O Iets dat je fluisteren d verder vertelt.

VRAAG 3

Kan je aan niets denken?

ls Indiërs dat niets meer. Of als je mediteert, zoa «Enkel als je dood bent, denk je maar dan kt, den s Je kan ook denken dat je aan niet ’. Huh?» doen. Dan denk je heel helder. ken den ts ‘nie aan denk je wel Mijn antwoord: s maar wat te dromen. O Wie denkt dat hij denkt, zit som niets denken. O Alleen je ouders kunnen aan

VRAAG 4

Hoe weet je dat je do od bent?

«Als je niet meer ademt, duhuh. O f als je je ogen ter houten kist zit. Br ug opendoet en rrrr. Mijn mama je in een zei dat opa de do stierf. Akelig.» od voelde aankom en voor hij Mijn antwoord : O De dood is de stofzuiger van G od. O Dood kan je ni et uitproberen.

Sneldenkers

briek koffiepauze? 5 Houden ze op een theefa nschool ook in braille? de in bl n ee ar na s er ijz w 6 Zijn de weg oskan 7 Hoe weet een thermm oet blijven? m ar w of ud ko k an dr de of als je hem nodig hebt? 8 Waar is de achtste vraag Op www.watisdat.b e kan je een stevig po tje nadenken. Elke week krijg je ee n nieuwe vraag. Klik door naar “I culture”.

Julie

Astrid

Romy

Mats

js i h t a M Yeti 44 7


ZWELLEN JE NEKSPIEREN OP WANNEER JE NEEFJE OP DE SPEELPLAATS KLOP KRIJGT? TRILLEN JE NEUSVLEUGELS ALS GEEN ENKELE AUTO VOOR HET ZEBRAPAD STOPT? PROTESTEER JE ALS DE DIRECTRICE MET EEN BONTJAS HET RAPPORT UITDEELT? TEST DE KOOKTEMPERATUUR VAN JE BLOED EN ONTDEK JE EIGENSTE ONRECHTSCORE. 1 . Je mag van de macho van de klas een speeltijd lang in het doel staan in ruil voor een snoepreep. Wat doe je? 1 ■ Ik geef hem meteen vijf stuks. Ik wil gans de week in het doel staan. 2 ■ Ik zucht en geef hem een reep (die al sinds vorige week in mijn jaszak zit). 3 ■ Ik stap naar de juf en vraag of ze een reep voor me heeft die ik dan aan X kan geven. 4 ■ Niks van. Dat hij dan maar zelf in het doel staat!

2 . Je buurjongen in de klas krijgt in jouw plaats de volle laag van de juf omdat ze hem verdenkt van praten tijdens de toets. Wat doe je? 1 ■ Ik weet van niks, mijn naam is haas. Mijn punten zijn belangrijker en de juf de baas. 2 ■ Ik vraag of ze wat zachter kunnen praten omdat ik me niet kan concentreren. 3 ■ Ik word rood en zeg eerst niks. Na de test zeg ik sorry tegen mijn buurjongen. 4 ■ Ik kuch en beken de juf dat ik het was die praatte.

3. Je staat aan het bord en je moet een moeilijk woord schrijven. Het lukt je niet en de klas lacht je uit. De meester trekt zijn wenkbrauwen op en zucht. Wat doe je? 1 ■ Ik buig het hoofd en laat ze lachen. Ze zullen wel gelijk hebben dat ik zo’n kluns ben. 2 ■ Ik kijk giftig naar de lachers en zin op wraak tijdens de volgende zwemles. 3 ■ Ik kijk hoopvol naar de meester. Iemand uitlachen die iets niet kan, mag dat zomaar? 4 ■ Ik word boos en schrijf snel ‘veel te moeilijk woord!’ op het bord.

4 . Je merkt dat iemand je mailbox kraakt en liefdesberichten rondstuurt in jouw naam. Wat doe je? 1 ■ Ik vlooi uit wie dit deed en pak de cyberpester terug op dezelfde manier. 2 ■ Ik druk de mails af en vertel het mijn ouders, mijn leerkracht, de cyberpester en iedereen die het horen wil. 3 ■ Ik mail gewoon iedereen die zogezegd van mij een mail ontving dat er niks van aan is. 4 ■ Niks. Het is best handig dat iemand anders het voor me aanvraagt bij iedereen.

5. Je klasgenoot Farid struikelt op de bus over zijn schooltas. De chauffeur noemt hem een bruine aap. Wat doe jij? 1 2 3 4

■ ■ ■ ■

Ik help Farid recht en kijk verontwaardigd naar de buschauffeur. Ik help Farid recht en stap meteen terug van de bus uit protest. Ik ga naast Farid liggen en begin samen met hem luid te lachen. Ik zeg tegen de buschauffeur dat er sinds het vorige kruispunt een rolstoelgebruiker aan de uitlaat bengelt.

R K T H C O WELKE T

8 Yeti 44


BEREKEN JE SCORE= 4

VERDIKKIE ZEG, WAT ER! TOCHT HET HI HA GA A W GAHAHA!

c= 3 d 1. a = 1 b = 2 c= 3 d = 4 2. a = 2 b = 1 c= 3 d = 4 3. a = 2 b = 1 c= 3 d = 2 4. a = 1 b = 4 c= 3 d = 1 5. a = 4 b = 2

Jij denkt na vooraleer je ingrijpt. Je tracht bekvechters te verzoenen, slagschepen aan de ketting te krijgen en bombabbels te ontmijnen. Je doet ook voorstellen om de vrede te behouden in de toekomst.

GRATIS SPIJKERBROEK Dolf belandt via een tijdmachine in de middeleeuwen. De mooie Jenne redt hem van overvallers. Voor Dolf het beseft zit hij midden in een kinderkruistocht: 8000 kinderen op weg naar Jeruzalem om de stad te bevrijden van de Arabieren. Dolf helpt de kinderen over de bergen en langs rovende ridders. ‘Kruistocht in Spijkerbroek` is een film over een moderne jongen die terecht komt in de donkere middeleeuwen. Win een ‘spijkerpakket’ (1 T-shirt, 1 boek + 2 filmtickets) en stuur voor 30 november een kaartje naar: Yeti – Spijkerbroek – Koning Albert II-laan 15 – 1210 Brussel. De film komt uit op 15 november. Je kan nu al geen piepen op www.kruistochtinspijkerbroek.be

16-20 - KOFI-ANANNERD Grijp ik in of laat ik begaan? De twijfelaar in jou wint nog te vaak. Stel jezelf altijd in plaats van de zwakste partij. Laat de Robin Hood in jou nog vaker naar boven komen.

11-15 - SPRINGTOUWDANSERD Goed dat je reageert wanneer het fout loopt. Doe het in stijl en je bereikt wat je wil. Wel opletten dat je af en toe niet teveel aan jezelf denkt.

6-10 - LANGETEENVRETERD Wil jij motten en sjotten? Laat eerst stoom uit je oren en tel tot tien. Denk intussen aan baby-eekhoorntjes met een luier aan. Neurie vervolgens een nummer van Kabouter Plop terwijl je je slapen masseert.

0-5 - BUSKRUITBALLONVAARDERD

? J I J N E B D KRUIOSER N

RECH TEST T

Yeti 44 9


PAPA, JE LIJKT STE «MERCI MA, PETANKT* PA.» MET DEZE NEUS EN DIT GEVOEL VOOR HUMOR WORDT HET WEL WAT OP DE PLANEET HOPELOSIË. NEGEN MAANDEN VOOR JE GEBOREN WERD STOPTEN JE OUDERS EEN DEEL VAN ZICHZELF IN JE LIJF. TRIPPEL JIJ INTUSSEN ALS JE MAMA OF KLINKT JOUW STEM AAN DE TELEFOON ALS TWEE DRUPPELS SPEEKSEL OP DIE VAN JE PA? HOE TEVREDEN BEN JIJ MET DE TREKJES VAN JE OUDERS?

E KOPEIEN VAN IE KOPP

JAMIE: CONTENTE VENT NICK: STIJLVOL SLANK Buitenkant: 40% papa, 40% opa, 20% mama Binnenkant: 80% papa, 20% mama Tevredenheidsscore: 92% «Mijn papa was als kind een echte draak, ik heb geluk: ik ben prrrrachtig,Yeti! De weerborstel in mijn haar erfde ik van opa, de brandweer-(borstel)man. Ik heb de neus van pa, de mond van ma en een grote nek van… eh, van wie eigenlijk? Als ik door mijn knieën zak kraakt mijn kraakbeen. Net als dat van mama. Papa heeft zijn voetbaltalent van mij geërfd. Hij wordt elke dag beter.»

Mijn opa is een waterrat. Ik voel me net zo’n forel als hij.

10 Yeti 44

Buitenkant: 90% papa, 10% mama Binnenkant: 80% papa, 20% mama Tevredenheidsscore: 75% «De vorm van mijn gezicht en mijn ‘cool’ heb ik van papa. Hij is tegen geweld en echt verdraagzaam. Ik ontplof wel eens, maar zal nog eerder mezelf een lap verkopen dan een ander. Ik hoop stiekem wel op een dunner lijf. Dat had ik liever van mama geërfd. Dat zal ze dan ‘vergeten’ zijn door te geven zeker, hah!»

Dit is mijn oma. Ik erfde haar sterke blik en haar vaste hand.


TEEDS MEER OP MIJ

DRITA: GOUDBLOEM Buitenkant: 60% mama, 10% oma, 20% papa, 10% broer* Binnenkant: 50% mama, 50% papa Tevredenheidsscore: 80%

Buitenkant: 80% papa, 20% mama Binnenkant: 80% mama, 20% papa Tevredenheidsscore: 95% «Ik ben blij dat ze me nooit plagen met hoe ik eruit zie. Gelukkig lijk ik niet op mijn pa als hij pas uit bed komt: zijn kapsel is ontploft en hij lijkt wel geschminkt. Wat doet hij eigenlijk ’s nachts? Net als mama loop ik weg van ruzies, heb ik dezelfde lievelingskleur en ben ik babbelziek. Maar ik kan me bedwingen, Yeti. Heb je een uurtje?» Papa, niet

pa

! Check

yetiworld.be w. / w

Ik ben even gespierd als bompa. Zijn vals gebit past mij ook.

w

ge! jla bi

eren

*Hola, dat laatste kan niet. Ik bedoel dat ik de vrouwelijke versie van mijn broer ben.

nik

«De wenkbrauwen heb ik van oma. De ogen van papa en de neus van mama. Ik word even woest als papa en gooi dan ook met spullen. Van hem erfde ik ook de interesse voor godsdienst, met mama deel ik de goudkoorts. We zijn gek op alles wat blingblingblinkt, baby! Ik ben ook een modebeest maarreuh… dat heb ik toch niet van mijn ouders hoor, hohohoho!»

CHAYENNE: LACHEBEKJE

Ik krijg al een beetje baard, net als pépé. Maar dan in mijn keel. Yeti 44 11


{PUBER BIJT PONY} Elke maand op de zonnigste woensdagmiddag belt de Yetireporter zenuwachtig met de Yetifoon aan bij een blootgewone* tiener. Twee rijen parelwitte tanden doen open. Ola, potje voetballen, Yeti?

DANIËLLA

Dag dag dag! Ik kom net uit bad. Ik heb me speciaal opgetut voor Yeti! Welkom in het appartement van mama en mij.

Lees telkens ook de pubervraag en stel die aan je vriend(in) of klasgenoot. Hebben jullie dezelfde gewoonten?

Ik deel mijn bed met deze knuffel. Warm in de winter en fris in de zomer, hah! In die grote oren kan ik al mijn geheimen kwijt.

JE EIGEN

LIFESTYLE

Chatten is de enige manier om met mijn Braziliaanse familie in contact te blijven. Mijn computer maakt de afstand minder groot.

Christi- ! Daniëlla za ntos-Sou na Dos Sa n volledige Dat is mij em mijn bano Dos naam. Ik a Daniëlla by’tje Kiar ouza. Kiara is -S os nt sSa n mijn be de naam vaolvriente scho din. Pubervraag: Aan wie vertel jij je donkerste gedachten en je stoutste dromen? // Zijn er mensen die je vroeger dagelijks zag en nu niet meer? Houd jij contact? Hoe? // Ben jij tevreden met de naam die je van je ouders kreeg? Hoe zou je heten moest je van het andere geslacht zijn?

Ola, vôces querem jogar futebol? Ik bel veel met mijn mama. Maar ook met mijn tante en neven die hier in België wonen. Familie is belangrijk, Yeti!

Ik ga skaten, maar een echte rollerbabe ben ik niet. Ik vind deze skates wel mooi, ik houd van vooral van hun kleur en het geluid dat ze maken als ik over het voetpad sjees*

Ik droom vaak weg bij foto’s van vroeger. Ik was een droge, blije baby. Ik ben nog steeds een lachebek hoor. Vertel eens een mop, asjeblief? (lacht haar hamster wakker)

Pubervraag: Ben jij SMS-duimerd of een kletsfoonkind? Praat jij veel met je ouders en de rest van de familie? // Speel jij vaak buiten op straat? Wie ontmoet je daar? Welke spelletjes speel je? // Ben jij een giechelkont of een bulderboy? Of lach jij eerder stil in je vuistje?

Hamster Donaldinho: Fip Fip Fip. Of ze me graag ziet? Ze knijpt me elke ochtend fijn. Als ik blauw wordt laat ze me los. Uit dank maak ik haar handjes warm met een druppeltje pipi. Fip Fip Fip!

reira! Zijn de Assis Mo kleine n Ronaldo va nt n ke fa te n be Ik be , dat Ronaldinho aag. Dribis gr k m aa oo jn bi l zelf Ik voetba ! Ronaldo. Viva Brazil ap, goal! bel, kap, tr

Dit is onze hometrainer! Ik fiets als ik naar MTV kijk. Dan trap ik op de maat van de muziek tot ik begin te zweten. Lap, ik moet weeral in bad, hete Yeti toch! Pubervraag: Ga jij soms beestig met huidieren om? // Staat je vader soms met een paarse kop, strakke broek en zweetbandjes om de polsen gewichtjes te heffen? // Heb jij een sportheld? Wie en waarom? *blootgewone = Yetiwoord voor ‘zo normaal dat het abnormaal normaal is’ *sjees = Yetiwoord voor ‘laag vliegen’

12 Yeti 44


Een op tien tieners kent niets van internet WAT ZEGT U? WIN DOOS? NEE, HEBBEN WE NIET!

SORRY...

INTER NEST!

ken jij het internet? 1 Het internet is ook op zondag geopend. ■ ja ■ nee 2 E-mailen naar het buitenland is duurder. ■ ja ■ nee 3 Het wachtwoord voor internet bestaat altijd uit 5 sterretjes. ■ ja ■ nee 4 Het hele internet bestaat ook als boek. ■ ja ■ nee 1 ja - 2 nee - 3 nee - 4 nee

WOUTER, LIGT HET INTERNET WEER PLAT?

Hoeveel poten... ...heeft deze olifant?

Yeti 44 13


Rambo, 2 jaar.

DONZIG, LIEF EN KNETTERGEK. STINKT! HELP ONS ZOEKEN. GROTE BELONING!

WWW.REDRAMBO.BE 14 Yeti 44


WIN EEN MAGISCH VERBLIJF WAT MOET JE DOEN?

Surf snel naar www.redrambo.be en TIK DE CODE in die op de voorkant van jouw Yeti staat. Vul je E-MAIL ADRES in. Zo word je lid van de Rambo-club en ontvang je elke week de nieuwsbrief van Yeti. De computer kiest de winnaar. Je krijgt een bericht als je de superprijs wint. Je hebt geen internet? Vraag of je kan inschrijven via de school of via de bib. Je kan natuurlijk ook een kaartje sturen met je naam, adres en de code. Je maakt dan even veel kans op de superprijs. Yeti - Disney - Koning Albert II laan 15 - 1210 Brussel.

WEES ER SNEL BIJ!

WAT KUN JE WINNEN?

GRATIS NAAR DISNEYLAND MET JE HELE GEZIN Win een verblijf van drie dagen voor jou en je gezin in Disneyland® Resort Paris. Het kost je ouders niets. De treinreis heen en terug met de supersnelle Thalys en twee overnachtingen in het Disney hotel zijn inbegrepen. In Disneyland® Resort Paris kies je uit meer dan 60 attracties voor groot en klein. Wat dacht je van de beroemde Space Mountain: Mission 2 of de allernieuwste attractie Buzz Lightyear Laser Blast! Of het legendarische Pirates of the Caribbean. Natuurlijk kun je ook heerlijk relaxen en al je favoriete Disney figuren ontmoeten. Van 7 januari tot 29 maart 2007 is het ‘kids go free’: één betalende volwassene = één kind gratis! Surf nu alvast naar www.disneylandparis.com

RED RAMBO

Yeti heeft jullie hulp hard nodig. Rambo, de kefferd van Yeti, is gaan lopen. Helemaal foetsie! Help Rambo zoeken en hang deze poster voor je klasraam, aan je schoolpoort of in de schoolbus. Als het Yetiteam jouw Ramboposter ziet hangen, wint elke leerling van je klas een Yeti-pakket (T-shirt, polsbandje, rugzak en heerlijke superverrassing!)

KNIP UIT & HANG OP

© Disney Yeti 44 15


BASTA!/ /

HET EINDE VAN YETI

t Wat is da hier voor ? r? ve ze

( P ro udl y sponsor ed by Rambo)

WRINGEN Als de juf Yeti heeft uitgedeeld in de klas, wringt ze zich in mijn bank om mee te lezen. Ze doet ook altijd de test. We willen heel ons leven Yeti lezen. (Sarah) Yeti: het wringt en stinkt een beetje. NAT Vandaag was een triestige dag. Mijn Yeti is in bad gevallen. Ik lees liever Yeti in bad dan op de wc (stinkt!). Kunnen jullie Yeti waterdicht maken? (Ella) Stop de Yeti in je kraan. Dan is het water dicht. VLIEGTIP

Is het een toneel? Een programma? Een tijdschrift? Een website? Neeeeeee! Euh… Jaaahhhh! Het is W@=D@, een nieuw tv-programma. Je vindt het op internet, in een tijdschrift en op toneel. Via www.watisdat.be ben je één klik verwijderd van Mali, Mexico, India of het Verre Oosten.Vlieg mee!

STRESS Ik heb het altijd zo druk. Ik ben de oudste en heb nog twee broertjes en een zus. Mama moet elke dag poetsen maar dat heeft geen zin. Ik zit dus vol stress. Maar als ik Yeti lees, zijn alle zorgen voorbij. (Laura) Als mama Yeti leest tijdens het stofzuigen, verdwijnen je broertjes vanzelf in de stofzuigerzak.

WIE SCHRIJFT DIE W!NT

De besnorde loodgieter Mario en zijn collega Luigi willen Princess Peach bevrijden uit de grijpgrage klauwen van Bowser. Doe je plicht en red het arme kind. Schrijf een brief aan Yeti: Yeti - Lezersbrief - Koning Albert II-laan 15 - 1210 Brussel. W!n een Nintendo Ds Lite met het game New Super Mario Bros.

VOLGENDE MAAND IN YETI: ✯ De 50 mafste records ✯ ✫ Leer 1 bom maken ✫ ✬ 10 dingen waar jij te jong voor bent ✬ ✭ Pimp je knuffel in 2 minuten ✭

OP 8 DECEMBER IN JE BAKKIE!

www.yetiworld.be/ramb

TIJD ZAT Ik moet altijd lang wachten op de volgende Yeti. Ik lees Yeti als ik op de bus moet wachten. Zo heb ik een zee van tijd om te lezen. (Arnaud) Niets droogt sneller op dan een zee van tijd. DODE AUTO’S In de vakantie ga ik met mijn neef Thomas naar het autokerkhof. Dan spelen we rallypiloot. Of ik speel met knetterbommetjes. Avontuurlijk, hé. (Bertl) Vroeg of laat eindigt elke piloot met een knetterbom op het kerkhof.

SJJJT Na de toets moeten we stil zijn in de klas. Dat lukt niet zo goed. Behalve als de juf de Yeti uitdeelt. Dan is het stil. Bedankt aan de uitvinders van Yeti. (Vince) Stilte: het mooiste wat je ooit heb gehoord. BROERTJE Mijn broertje Tim is gek op verstoppertje spelen in onze donkere kelder. (Saartje) Laat je broertje knoflook eten, dan kan je hem in het donker altijd vinden.

DE JOB VAN JE LEVEN - SPAARKAART N°3


Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.