Yeti 43

Page 1

Hét enige Vlaamse tienerblad zonder bv’s op de cover! Hét enige T! UIK BR E TG EER

ST

G

A ,G IKT ERU

DOET GEEN ZEER!

YEAH! YO! WO OHOOW! EN NOG ES YEAH !

EEN G AT IN JE CO VER

Verschrikkelijk tijdschrift oktober 2006 - 43

WEER EENTJE DIE U JE BOEKENTAS W IT IL!

T! TTT..T OHHH ! WAW! ...OO LLLDIG E V E G

PRRR

MO

N

DI

EU

HO

UZ

de dvd-speler

!L

EY

ÉT

I?!

Test je tong

EA

U?

De nieuwe gsm-trends

11 redenen om te gokken

L.

AA

NE E L!

AA

MI

GE

!

VIG

ELO

ONG

HIER? UIK IK WAT R

DE SNELBELLERS

AA

HA

AA

W

A!

HA

AA

G AR

ON

MS

SA

.G EN I


Verschrikkelijk bijtschrift - oktober

POLL

2006

MEER LEF, MINDER PAPIER

DE 7 VAN YETI

Mag tafelbier op school? ■ ja ■ nee Doe de poll op www.yetiworld.be en ontdek wat de anderen ervan denken. Vervang frisdrank op school door water… of door tafelbier. Dat is veel gezonder dan frisdrank. Je wordt er niet zo dik van. Dat zegt de vzw Leuvense Biertherapeuten.

LEZER VAN DE MAAND Raf Schildermans uit Nieuwzande Snapt niet waarom iedereen toch zo klaagt over die aaaaartsmoeilijke puzzels in Yeti.

DIRECTEUR VAN DE MAAND «Ik kan gewoon niet meer over Yeti zwijgen», zegt directeur W. De Pachter van basisschool De Vergeetput uit Grouw. «Ik heb het vorige nummer verslonden. Zo grappig, zo spannend en vooral indrukwekkend dun. Ik kan er niet van zwijgen. De hele dag door is het van ‘Yeti! Yeti! Yéééti!’. Wanneer brengen jullie dat artikel over bananenbier?»

DE DVD-SPELER

Hoeveel Pixelventjes* tel je in deze Yeti? Stuur vóór 25 oktober een kaartje naar: Yeti - Pixel - Koning Albert II-laan 15 - 1210 Brussel. Zo maak je kans op een draagbare dvd-speler. Beleef het digitaal avontuur van je leven op www.pixelme.eu Speel de webquest, stap in de limo, hang jezelf in het museum en duik in de soapbox . Pixel jezelf!

*Pixelventjes 2 Yeti 43

Test je kennis met 7 vragen over artikelen uit dit nummer 1 Hoe heet de peter van Ramazan? (Zie P. 10) ● Reinhout ● Brandhout ● Jos 2 Mag je overdag zonder fietslicht rijden? (Zie P. 13) ● ja ● nee 3 Hoeveel Vlaamse leerlingen plegen per week zelfmoord? (Zie P. 15) ● 1 ● 4 ● 10 4 Wat is Rösti? (Zie P. 8) ● een Deense rockgroep ● een Zwitsers gerecht 5 Wat mag je nooit doen per sms? (Zie P. 6) ● het uitmaken ● foto’s maken 6 Welke BV staat er niet op de cover? ● Eddy Wally ● Belle Perez ● VJ An ● Regi 7 Welke puber bijt deze maand in een pony? ● Jens ● Arno ● Stijn


HET TALENT VAN

HASSAN

«Ik ben een worstelaar, een lenige slangenmens. Ik flip van handstand meteen in spagaat. Lenigheid en kracht combineer ik om mijn tegenstander te vloeren. Zonder hem pijn te doen hé, dat is de kunst van een echte worstelaar. Ik doseer mijn kracht. Later wil ik wel aan de sportschool gaan studeren. Olympic Champion Hassan! Ik zie de titel al in de kranten!» Zot van sport? Het overzicht van alle secundaire scholen met een sportopleiding vind je op http://www.ond.vlaanderen.be/ onderwijsaanbod/ (klik op secundair onderwijs, dan op studierichting en kies dan de S van sport. Start!) Waar ben jij goed in? Yeti maakt werk van talent. Stuur een kaartje met jouw talent naar: Yeti - Talent - Koning Albert II-laan 15 - 1210 Brussel en win een MP3-speler. Misschien sta jij wel in de volgende Yeti.

Yeti, maandblad (verschijnt niet in mei, juli en augustus), jaargang 6 nr. 43 - afgiftekantoor 3200 Aarschot 1 - Erkenningsnummer: P409041 - tijdschriften - toelating gesloten verpakking - 3200 Aarschot - BC 6578

nik pa

eren! C he c

k

bijlage! e/ .b

et

YETI - Koning Albert II-laan 15 - 1210 Brussel - redactie: tel. 02 553 96 86 - e-mail: redactie@yetiworld.be, abonnementen: tel. 02 553 95 07 Papa - fax 02 553 95 05 - e-mail: secretariaat@yetiworld.be, website: www.yetiworld.be ,n Bij Yeti hoort i Yeti is een gratis en verschrikkelijk blad dat maandelijks komt grommen. Het Hoofdredacteur: Leo Bormans / Eindredactie: Dirk Neyens, Wouter Kersbergen een bijlage voor is een uitgave van het departement Onderwijs van de Vlaamse Gemeen- / Redacteur: Bavo Wouters / Klasse en Yeti zijn teamwork. De hele ploeg vind je op volwassenen. De schap. De school kan het blad aanvragen voor alle leerlingen van het vijfde www.klasse.be / Vormgeving: Artefact, Leuven / Cartoons: Bart Schoofs, Nix, Ief reportages met en zesde leerjaar. Een persoonlijk abonnement kost 7 euro. Yeti is het stoute / Fotografie: Ingram Hulton-Deutsch, Publishing, Photospin, Getty Images / Ver- logo krijgen tips broertje/zusje van Klasse voor Leerkrachten, Klasse voor Ouders en Maks!. antwoordelijke uitgever: Ludy Van Buyten, Kon. Albert II-laan 15, 1210 Brussel in de bijlage. w.yetiwo rld ww


HEB JIJ EEN LEK

ALLES KAN PETER

HEET DE PETER VAN JE METER PETER EN IS HIJ BETER PETER DAN DE METER VAN PETER? HUH? DE YETIKLASSERS UIT ANDERLECHT HEBBEN EEN PETER OF EEN METER OP SCHOOL. OF ZE OOK MET NIEUWJAAR EEN PAKJE EUROLAPPEN KRIJGEN? BIJT IN JE LEKKERE LEERKRACHT*, LEES VERDER EN ONTDEK HET.

RAMAZAN!

Papa ,n i

et

nik pa

eren! C he c

4 Yeti 43

SAMIRA!

bijlage! e/ .b

De leerlingen van de Yetiklas in Anderlecht kiezen een leerkracht die een jaar lang peter of meter speelt. Heeft dat voordelen? Ramazan: «Ik heb meester Reinhout gekozen. Wat hem zo speciaal maakt is dat hij meer een vriend is dan een meester. Hij voetbalt met ons op de speelplaats.»

Samira: «Als je ouders denken dat je beter niet meegaat op bosklassen kan je meter je ouders alles uitleggen zodat je wel mee mag.» Hussein: «Zo’n peter is ook handig als je je brooddoos vergeten bent. Ik kies dan de lekkerste boterhammen uit de doos van mijn peter.» Nadia: «Juf Christine is mijn meter. We kunnen goed praten. Zij kent enkele van mijn geheimen. Ik weet dat ik mijn meter kan vertrouwen. Ik heb van mijn meter een brief gekregen toen ik droevig was. Het leek wel of al mijn problemen waren opgelost. De brief maakte me zo blij.»

w.yetiwo rld ww

MEESTER REINHOUT IS PETER. JUF KATRIEN IS METER.

k

Van Pierre Steen, onze Yeti reporter Binnenschoolse Zaken

JA HOOR! MET BÉARNAISE-SAUS IS IE HEERLIJK...


KKERE LEERKRACHT? MEHDI!

ALESSIO!

DIT MOET EEN PETER GOED KUNNEN: 1. Problemen (ruzie, liefde, pesten) oplossen 2. Goed luisteren (gewoon luisteren zonder te oordelen) 3. Handig zijn (een gebroken bril herstellen, een batterij van een mp3-speler vervangen) 4. Huiswerktips geven 5. Ouders gerust stellen (helpen als we problemen hebben met onze ouders) Welke leerkracht op jouw school zou een goede peter of meter zijn? Durf jij met een persoonlijk probleem naar je leerkracht stappen? MOHAMED!

WORD PETER Rara, wat is dit? Het kan niet schrijven en lezen, maakt veel lawaai en staat hulpeloos aan de kant. Een leerling van het eerste! De nieuwe leerlingen het eerste leerjaar kunnen een peter of meter best gebruiken. Of niet? In heel wat scholen spelen de leerlingen van het vijfde en zesde peter en meter op de speelplaats. Test of je een goede peter of meter bent. Kruis aan wat bij jou past. ● «Is er één aan de haal met de bal van een ander? Ik regel dat wel.» ● «Kleine probleempjes los ik ter plaatse op. Ik haal er pas een leerkracht bij als dat echt nodig is.»

Je uitslag. Jij kleurde: Meer dan zes vakjes. Je bent een lieve peter of meter. Je verdient het vertrouwen van anderen. Je bent een Superman/Superwoman voor de zwakken. Tussen de vier en de zes vakjes. Je bent bijna een goede peter of meter. Jij durft een ander te helpen. Maar het mag niet te lang duren. Ben je soms te ongeduldig? Minder dan vier vakjes Je hebt het boek “De heksen” van Roald Dahl een keer te veel gelezen. Jij hebt het niet zo op kleuters. Wedden dat zij jou superleuk vinden? ASLI!

NADIA!

JAWAD!

● «Kleuters vallen de hele dag door. Ik raap ze op.» ● «Ik hou mijn favorieten in het oog. Maar soms komen ze mijn hulp zelf inroepen.» ● «Als een kind weent omdat het zijn ouders mist troost ik het door het op mijn schoot te nemen.» ● «Waar is de turnzaal? Wie is de directeur? Mag je een basketbal meenemen? Ik doe dienst als wegwijzer en informatiekantoor.» HUSSEIN!

● «De weg naar school is lang, onbekend en vol gevaren. Ik neem een nieuweling op sleeptouw.» ● «Af en toe wil ik wel eens meespelen. Ik voel me niet belachelijk als ik treintje of zakdoekleggen met hen speel.» ● «Ik stel geen vragen als ze weer eens een druppende snotneus hebben. Ik veeg!»

HASSAN!

KHADIJA!

*Dit is het eerste portret in de reeks Lekkere Leerkracht. Elke maand ontdek je hoe speciaal sommige leerkrachten zijn. Zo lekker dat je smekkend naar school vertrekt. Schmek! Heb jij op school ook zo’n lekkere leerkracht? Schrijf een kaartje naar: Yeti - Lekkere Leerkracht - Koning Albert II-laan 15 - 1210 Brussel. Yeti 43 5


! T H C I R E B ‐ I T E Y W U HEEFT 1 NIEU

«HEY SCHTJE. VNAVND OM8UUR BJOU? BRNG CHIPS MEE. XIEU L8R.» DE INBOX VAN ASLI ZIT LEKKER VOL. ROND HAAR NEK BENGELT EEN MP3-SPELER. «TRRR TIT TIT…» GALMT OVER DE SPEELPLAATS VAN DE YETIKLAS UIT ANDERLECHT. HET IS MOHAMEDS BELTOON. MAAR LIEFST ACHT OP DE TIEN YETILEZERS HEBBEN EEN EIGEN GSM. YETI TREKT DE STRAAT OP EN SPEURT NAAR TIENERS ZONDER MP3 OF GSM. SNPPI? Van Yeti’s gadgets-redacteur Mobi Starmans.

Ruzie per sms

Eén op de tien leerlingen sms’t regelmatig in de klas. Wij versturen gemiddeld één of twee tekstberichtjes per dag. (Internetbevraging van de KAJ bij 1.537 jongeren.) Wat mag je zeker niet doen per gsm? ◆ Het uitmaken met je lief. ◆ Ruzie maken ◆ Pesten ◆ Foto’s maken ◆ Je liefde verklaren ◆ Reclame sturen 6 Yeti 43

© 2006 / Samuelsons / IOM Film / Liam Daniel

GADGET SPECIA L

Welke gadgets hebben tieners?

(onderzoek bij 500 gezinnen door GvA en HbvL)

Top 3 Ringtones Yetiklas

1 Lief klein konijntje (Henkie) 3 Unfaithful (Rihanna) 4 Hips don’t lie (Shakira)

Naar de film

Win kaartjes om naar de film Stormbreaker te gaan. Alex Rider is veertien als de geheime dienst zijn oom, een geheim agent, vermoordt. Na een loodzware commandotraining gaat hij op zoek naar de ‘coolste’ computer ooit. Benieuwd naar de afloop? Het vervolg zie je vanaf 25 oktober in de bioscoop en kan je nu al lezen in het spannende boek Stormbreaker. Stuur voor 25 oktober een kaartje naar: Yeti - Alex - Koning Albert IIlaan 15 - 1210 Brussel met jouw idee voor de ‘coolste’ computer ooit. Win filmtickets, filmaffiches en boeken van ‘Stormbreaker’ van Anthony Horowitz.


/ Li D i l

Wat? Mp3-speler - Tophit: Hips don’t lie - Scherm: standard «I love my mp3-tje. Mijn oom gaf hem cadeau voor mijn verjaardag. Cool, hé. Als ik naar school stap, zing ik meestal hardop met Shakira in de oortjes. Ik zou wel graag een gsm kopen. Maar ik heb meer plezier aan mijn mp3-speler.» En jij? ◆ een iPOD is veel te duur ◆ met oortjes op sluit je jezelf af van de rest ◆ ik wil een mp3

«Als ik naar school stap, zing ik hardop met Shakira in de oortjes.»

Mohamed

Wat? Nokia ‘grijze’ - Prijs: 64 euro - Beltoon: Espionage «Gekregen van mijn mama. Ze is bang dat er met mij iets zal gebeuren als ik op straat rondhang. Als er gevaar is, kan ik direct bellen. En ik ben altijd bereikbaar. Ik sms vaak naar mama of oma. Gelukkig betaalt mama alles. Een gsm hebben is wel trés chique. Mijn adresboek zit boordevol met nonkels, neven, tantes en nichten. Trrr tit tit. Moe ha ha ha…» En jij? ◆ met een gsm voel ik me veiliger ◆ een gsm is cool ◆ ik heb geen gsm nodig

«Een gsm hebben is trés chique.»

Ramazan

«Mijn oren zitten vol 50 Cent.»

Papa ,n i

et

nik pa

eren! C he c

© 2006, VIP4

Wat ? Mp3-speler United - Kleur: metallic - Geheugen: 128 Mb «I take you to the candy shop! Dat is mijn favoriet. Ik lig thuis of in het park vaak gewoon te luisteren en wat rond te kijken. Als mama roept om te helpen in de keuken, hoor ik het vaak niet. Mijn oren zitten dan vol 50 Cent. Dan is ze heel boos op mij. Ik heb die mp3-speler van mijn zus gekregen. Er staan nu 31 liedjes op. Kan beter, hé.» En jij? ◆ oortjes in het verkeer zijn gevaarlijk ◆ een cd-speler speelt ook muziek ◆ la lala la!

bijlage! e/ .b

/ IOM Fil

Khadija

w.yetiwo rld ww

l

het gepiep van mijn Gameboy wordt mijn moeder horendol!»

k

© 2006 / S

Babbelvraag: Heb je een gsm of mp3 nodig om erbij te horen?

Alessio

Wat? Nokia 3310 - Beltoon: Mozart - Scherm: Hartje «Ik kan mijn gsm niet meer missen. Want mijn vriendin belt me altijd. C’est l’amour, menier. Met een gsm kan je ook altijd bellen zonder dat je ouders meeluisteren. Ik noem mijn gsm ook wel Johnny Bravo. Jammer dat we op school geen ‘tellefon’ mogen meenemen. Ik zou nogal sms’en tijdens de les. Ik ben ook een echte Slang-kampioen. Mijn topscore is 3000. Drie- dui-zend, menier!» En jij? ◆ ik speel liever buiten ◆ mijn topscore is hoger «Van ◆ ik kan mijn gsm een week missen

Yeti 43 7


WELKE SMIKKELA

ZET JIJ JE TANDEN WEL EENS IN DE ARM VAN JE BUURMAN, LIK JE LANGZAAM JE LIPPEN AF BIJ HET RUIKEN VAN LASAGNE OF KRIJGT JOUW TONG ENKEL FIJNPROEVERHAPJES TE LIKKEN? DOE DE RÖSTI-TOSTI-SMIKKELAARDSTEST EN ONTDEK WAAR JOUW SMAAKPAPILLEN VAN GAAN TRILLEN.

D WOR OR VO KOK AG! 1D

Heb jij smaak?

Bedenk met je klas een Vlaamse versie van de Zwitserse rösti. Wat wil jij er graag tussen steken? Stuur je recept naar Yeti. De winnende klassen mogen hun röstirecept klaar maken in de keuken van een echte hotelschool. Roerspanen, superpannen en koksmutsen. Iets voor jouw klas?

Het rösti-recept vind je op www.weekvandesmaak.be (klik door naar documenten en logo)

6- 10 Groepsbuffelaard

10-15 Gezondebrokkenknabbelaard

Tip: Maak een vriendjes-rösti, waarmee je al je vrienden gezellig rond de tafel krijgt. Gebruik geen te uitgesproken smaken, zodat iedereen ervan smult.

Tip: Maak een energie-rösti met veel groenten, waarmee je de rest van de dag probleemloos alles aankan.

Likstrook | Proef hier!

8 Yeti 43

Likstrook | Proef hier!


AARD BEN JIJ? 1. Je hebt al honger, maar het zal nog een uurtje duren voor je aan tafel kan. Wat eet je ? A. ■ Niets. Hoe meer honger, des te lekkerder smaakt het straks B. ■ Een appel, gezond op elk moment van de dag C. ■ Alles wat je aan eetbaars tegenkomt D. ■ De helft van een klein zakje chips (of dat was toch de bedoeling)

2. Je mag voor je verjaardagsfeest kiezen uit volgende mogelijkheden: A. ■ Met de hele klas een door je oma zelf klaargemaakte picknick B. ■ Een sportieve namiddag met je vriend(inn)en op de bowlingbaan C. ■ Een verrassingsmenu, samengesteld door je broer(s)/zus(sen) D. ■ met je vriend(inn)en naar een pretpark met wafels, ijs, snoep en frisdrank zoveel je wil

3. Je ma of pa hebben collega’s op bezoek. Op tafel staan allerlei gezonde hapjes. A. ■ Je gaat erbij zitten en eet mee van de rauwe bloemkool en worteltjes met dipsaus B. ■ Het moment om met een energiedrankje naar de sportclub te verdwijnen C. ■ Je komt je kamer niet uit, maar neemt wel eerst de borrelnootjes en chips mee D. ■ Je spreekt af om met vriend(inn)en iets te gaan doen buitenshuis

4. Wat betekent eten voor jou ? A. ■ Ik kan niet alleen eten, daar hoort een gezellige babbel bij B. ■ Eten moet mijn lichaam energie geven om duizend dingen per dag te kunnen doen C. ■ Eten is proeven: ik wil liefst nieuwe smaken leren kennen D. ■ Eten is overleven, maar dat kan snel en zonder tijdverlies. Een dag is al zo kort.

5. Waar/hoe zou je het liefst eens gaan eten ? A. ■ In een heel duur restaurant met heel de familie en al je vrienden B. ■ samen met mijn absolute sportidool C. ■ backstage met mijn favoriete muziekgroep D. ■ Van gaan eten moet je werk maken. Ik eet daar waar ik ben als ik honger krijg.

6. Hoe zullen we jou nooit zien ? A. ■ Alleen in mijn kamer met een pizzapunt B. ■ Met twee hamburgers om een grote honger te stillen C. ■ Thuis meehelpend bij het koken D. ■ aanschuivend in een lange rij voor een ijsje

1. A = 1 B = 2 C = 3 D = 4 2. A = 1 B = 2 C = 3 D = 4 3. A = 1 B = 2 C = 3 D = 4 4. A = 1 B = 2 C = 3 D = 4 5. A = 1 B = 2 C = 3 D = 4 6. A = 1 B = 2 C = 3 D = 4

Tel uit je winst:

16 - 20 Allesverslinderd

21 - 24 Zelfverwennerd

Tip: Maak een risico-rösti, waarvan het proeven alleen al moed vereist, maar die je ook fantastische nieuwe smaakontdekkingen kan bezorgen. Blusapparaat in de buurt houden.

Tip: Maak een fast-rösti, die nog in de pan afgewerkt kan worden en zo op je bord kan glijden, maar toch lekker is.

Likstrook | Proef hier!

Likstrook | Proef hier!

Yeti 43 9


: K R E W S I U H “ ” p o t o p de (Tim) DE 9 GEVAARLIJKSTE PLEK KEN OM TE LEREN

SNELP DE J DE O N E BI ER STUD BLOKKEN E LEERJ , G , ER WE PPEN HOUW BEEN R IN KLO T IS DE E A STOF E BUS. W JE LES D M J O BI K FS JE E PLE BEST REN? ZEL DAT TE LE TER ZEGT OP EEN MEES LKE DAG IETS HIJ E RE PLEK . ANDE S LEERT AAR NIEUW : «HUH? W (JENS AT DAN EN W ») WAT IS WEL? LIEFSTE JOUW PLEK? LEER

● ●

KAREN ●

JOHANNA 10 Yeti 43


1 Steven: De boomhut

LISE

«Daar krijg ik beter hoogte van natuurkennis. Allemaal beestjes, de zon, de ruisende blaadjes, geeeeeeuw! En af en toe een peer op mijn appel om terug wakker te worden., suuuuper.»

2 Alex: De voorbewaking «In de nabewaking is het veel te druk, ik wacht tot vlak voor de toets, ’s ochtends in de voorbewaking. Daar is het véél rustiger, alhoewel. Af, kabouters! Af! Af zeg ik!»

SENNE

3 Tim: Geeft net als de wc-blokjes licht in het donker «Laat me met rust, Yeti. Ik zit hier op mijn gemak op de pot. Waarom? Als er eerst langs onderen iets uitgaat, gaat er gemakkelijker langs boven iets in! Prrrrrrrrrrrrrrrrrrrrecies. Huiswerk maken gaat perfect op de pot!»

4 Lobke: Studeert strategisch «Ik doe of ik strips lees, maar eigenlijk studeer ik Wero. Zo versla ik mijn tweelingszus altijd met de toetsen. Strip strip hoerahahahaha!»

5 Lise: Vreet letters met bibsaus «Hoe dieper met m’n neus tussen de boeken hoe liever. Ik bouw een muur om me heen en laat al die eeuwen wijsheid langs mijn neusvleugels naar binnen glijden. Snuiffffff!»

6 Johanna: Steekt het tussen de oren «Die moeilijke woorden? Ik maak er een rap van. Dat gaat er in als zoete koek. Morgen op de toets zet ik ook mijn koptelefoon op. Eens kijken of de juf dat oké vindt.»

ANDY

7 Senne: Studeert op het dak van zijn wereld «Hoogtestage, jazeker. De lucht hier is zuiverder en ik leer sneller.(kucht) Als ik het niet meer zie zitten? Dan spri…, eh, ik bedoel dan klim ik langs de dakgoot naar benee.»

8 Karen: Houdt het hoofd koel «In de kelder word ik beter met de jaren. En zo is studeren tenminste ook een beetje spannend. Waaaaaaaah! Een blokbeest van een tarantulaaaah! »

9 Andy: Studeert op stok «Het zalig getok op de achtergrond, die relaxerende mix van stro en stront, dat vredig gekakel bij het leggen van een ei… ik voel me hier zo lekker als een kipfilet. »

WAAR OF NIET WAAR?

sta! Oplossing op Ba

1 Studeren doe je best elke dag op dezelfde plek. ● waar ● niet waar 2 Studeren bij de televisie helpt om alles beter te onthouden. ● waar ● niet waar 3 Studeren met de radio aan gaat sneller en je maakt minder vergissingen. ● waar ● niet waar 4 Studeren doe je best geconcentreerd in het donker met één klein lichtje. ● waar ● niet waar

STEVEN

LOBKE

ALEX

Yeti 43 11


{PUBER BIJT PONY} Elke maand op de zonnigste woensdagmiddag belt de Yetireporter zenuwachtig met de Yetifoon aan bij een blootgewone* tiener. Gelukkig doet Arno deze keer de deur voor Yeti open. Hoewel, gelukkig?

JE EIGEN

Voor wat is het? Een boekje? Dag Allemaal zeker? Humo dan?... Yeti? Yeeeeeetieeeee! Zeg dat dan ineens! Kom binnen en houd je schoenen aan.

Lees telkens ook de pubervraag en stel die aan je vriend(in) of klasgenoot. Hebben jullie dezelfde gewoonten?

LIFESTYLE

ARNO

*blootgewone = Yetiwoord voor ‘zo normaal dat het abnormaal normaal is’

Ik ben geen knutselwonder maar ik houd wel van uitdagingen. Ik koos deze Big Ben omdat er het meeste stukjes inzaten. Wil je ze tellen?

Een lief? Eu h, ik heb Sneeuww itje. Die dwergen neem ik er graag Even seri bij. eus, ze st aan hier jaren op al de kast. Ik gooi gen uit m dinijn kleu tertijd ni graag w et eg. Ze he bben ee emotione n le waard e.

Dit is mijn gevangenisnummer. Grapje! Ik doe aan atletiek, het is een rugnummer. Ik ben ooit gaan basketten, maar ik vond al die regels niet leuk. Lopen, dat gaat tenminste vooruit. Als je wind in de rug hebt.

Pubervraag: Doe jij graag moeilijke of makkelijke dingen in je vrije tijd? // Pubervraag: Ga jij sporten als het kriebelt, of ben je meer een zetelzitter? // Pubervraag: Wat houd jij op je kamer bij voor de eeuwigheid? Waarom?

Dit zijn mijn nieuwe loopschoenen. Ze staan op een vast plekje in de kast. Eigenlijk ben ik nogal ordelijk. Ik weet niet of mijn mama er ook zo over denkt.

Ik schrijf graag. Ik denk er sterk over om te bloggen, dat is een dagboek bijhouden op het internet. Ik vind het fijn als anderen mijn teksten lezen.

Mijn jongere broer Sam zit soms echt op mijn rug. Ik mag zijn spullen niet aanraken, soms mag ik er niet eens naar wijzen! Het is wel uitkijken met hem. Hij is kleiner, maar sterker.

Pubervraag: Ben jij een sloddervos of een opruimkonijn? // Pubervraag: Schrijf jij verhalen, geheimen of iets anders op? Mag iemand dat lezen? // Pubervraag: Maak jij wel eens ruzie met je broer en je zus? Waarover?

Bok Bosco Knabbeldan: Wat voor smeergore wortel duw je me nou onder de neus? Je broer zou me zoiets nooit lappen. Dat is pas een echte dierenvriend.

Papa is dol op auto’s en techniek. Van twee oude wrakken maakt hij in een wip één nieuwe. Ik heb dat talent niet geërfd hoor. Later word ik rechter. Ik houd van de moeilijke woorden die ze zeggen.

dol op Ik ben niet ar een voetbal, ma t trappen me balletje d kelder vin Sam in de per. Wijn ik best su n de kant! rekken aa Pubervraag: Verzorg jij graag dieren? // Pubervraag: Heb jij een of ander talent van je ouders geërfd? // Pubervraag: Wat is jouw favoriete speelplek in huis? Waarom?

12 Yeti 43


Knipperen mag Sinds dit jaar mag je zonder fietslicht rijden. Enkel als het donker is en als je minder dan 200 m ver kan zien, moet je vooraan een geel of wit licht hebben en achteraan een rood. Het mag knipperen en op je boekentas of kledij vastzitten.

raadsel Een moeder heeft drie appels en zeven kinderen. Hoe kan ze de appels het gemakkelijkst eerlijk verdelen? (Oplossing op Basta!)

l -

Ga naar www.vliegjemee.be en speel het vliegenspel. Ben jij een snelle vliegenvanger?

MAAK ZELLUF HET NIEUWS arno (p. 12) won de junior journalistenwedstrijd 2006. word woordengoochelaar en schrijf je in op www.juniorjournalist.be Win boeken, auteursontmoetingen, speciale klasprijzen en een dag bij de krant. Feest!

Schrijf en w!n Ben je een vurig type? Dan speel je met Charmander. Of ben je eerder Squirtle of Pikachu? Speel het spel met het figuurtje dat het best bij je karakter past. Schrijf een lezersbriefje naar Yeti en maak kans op een Nintendo DS Lite mĂŠt PokĂŠmon-spel. Schrijven naar: Yeti Lezersbrief - Koning Albert II-laan 15 - 1210 Brussel.

Yeti 43 13


© MTV

KY E E CH PPY? CHAIJSJE PR PPIE! HA

N E K K O I 8XG T E Y T ME MIJN NAAM & ADRES: .................... .................... .................... .................... 14 Yeti 43

W I N N E N

M E T

Y E T I

■ MANGASTRIP

■ TAFELVOGELPIK

■ GEEN AUTO

Naruto is 12 jaar en verliefd op Sakura. Hij heeft maar één droom: dat hij de sterkste ninja van het dorp is. W!n deze ultieme mangastrip. Kaartje voor 30 oktober naar: Yeti - Naruto - Koning Albert II-laan 15 - 1210 Brussel. Info: www.mangakana.com

Een vogelpikset voor op je bureau, keukentafel of vogelkot. Kaartje voor 30 oktober naar: Yeti - Vogelpik - Koning Albert II-laan 15 - 1210 Brussel.

Met Yeti kan je weer geen auto winnen. Jammer hè. Geen kaartje voor 30 oktober naar: Yeti - Ik hoef ook geen auto - Koning Albert IIlaan 15 - 1210 Brussel.


WA AG EEN

K

W

K

GO

1 VRIENDEN BOVEN

I

HET IS ALLES OF NIETS BIJ MISTER BANZAI. WELKE VAN DEZE ACHT BERICHTEN IS VALS? WAAG EEN GOKJE EN KLEUR DE BLINKENDE KOP VAN MISTER BANZAI ALS JE DENKT DAT HET ARTIKEL GELOGEN IS. (OPLOSSING OP P.16) GOKKEN IS SLECHT. WEDDEN? WELKOM IN YETI’S GOKTEMPEL.

Elke schoolweek pleegt één Vlaamse leerling zelfmoord. Heb jij er ooit aan gedacht? Zoek tijdig hulp. Zwijgen helpt niks. Praat erover op school, het CLB*, je huisarts. Het boek ‘100% Lena’ vertelt hoe het is om een vriend te verliezen door zelfmoord. Stuur een kaartje naar: Yeti - 100% LENA - Koning Albert II-laan 15 - 1210 Brussel en maak kans op dit boek. Yeti-tip: Lees samen met je ouders het verhaal over de zelfmoord van Julie (15) in Klasse voor Ouders.

AAG EEN G

WA AG EEN

GO

Zegt je pa dat wel eens als je ’s morgens met een slaapkop door het huis dwaalt? Nooit op tijd in bed, nooit op tijd eruit. Herken jij jezelf? Het is niet onze fout, zeggen wetenschappers. Tieners leven in een andere tijdzone dan de rest van het gezin. Onze lichaamsklok loopt twee uur achter. De oplossing? Laat de school pas om elf uur beginnen. Geeeuuuuuwww!

K

IK

OK

GOK

W

AAG EEN G

OK

Kruis aan wat bij jouw past. ■ Mijn mening telt thuis niet mee. ■ Ik knuffel nooit met mijn papa. ■ Ik krijg thuis regelmatig «jij moet zwijgen!» te horen. Uit een onderzoek van het Kinderrechtencommissariaat blijkt dat 70% van de tieners zegt dat hun mening thuis niet telt, 42% van de tieners knuffelt nooit met hun vader en 15% krijgt thuis regelmatig «jij moet zwijgen» te horen.

IK WA AG N GOK

N

4 JIJ MOET ZWIJGEN!

«We pikken dit niet langer», zegt turnmeester Eric Plintmans. «Het duurt een half uur voor de turnles begint en de leerlingen bekomen zijn van het lachen.» Sinds dit jaar is er een verplicht uniform voor alle turnleerkrachten. Dat heeft het ministerie van onderwijs beslist. De ontwerper van het uniform wordt gezocht door de politie.

EE

WA AG E E

6 TURNLEERKRACHTEN STAKEN

WA AAG EEN

G W Vind jij dat je op je school niets mag? Op Amerikaanse scholen… 1 mogen leerlingen in Alabama geen boeken lezen over boeven. 2 in Main is het verboden op school je boekentas in brand te steken. 3 kunnen tieners in Atlanta in de gevangenis vliegen als ze in de les gekke gezichten trekken. 4 in Indiana is het verboden de schoolbus te nemen binnen vier uur na het eten van knoflook.

IK

K

AG EEN

GO

IK

3 VERBODEN TE LEZEN

Meester Eric: «Belachelijk!»

K

*CLB: Centrum voor leerlingenbegeleiding

IK

I

OK

IK

Bij wie kan jij terecht als je problemen hebt? Wij vinden de meeste steun bij vrienden: 1 op 3 tieners kan bij een vriend(in) terecht. Dat zegt de Kinder- en Jongeren Telefoon. (KJT) Eén op tien zegt dat ze met een leerkracht kunnen praten. Een kwart van de tieners zegt bij niemand terecht te kunnen met hun probleem. Aan wie vertel jij het eerst je probleem? Geef een cijfer van 1 (liever niet) tot 10 (zeker wel). ■ ouders ■ huisdier ■ arts ■ vriend(in) ■ leerkracht ■ grootouder ■ KJT ■ broer of zus

2 «JIJ BENT EEN ZOMBIE!»

5 MAMA, IK WIL DOODGAAN

7 SNOEPERS Wat is jouw lievelingssnoep? We vinden chocolade het favoriete zoete hapje. (koekjes op plaats 2 en chips op 3). We eten gemiddeld zes kilo chocolade per jaar. De Belg eet gemiddeld 3 boekentassen vol snoep per jaar (23 kilo).

8 BARBIE RAAPT DROL Barbie krijgt een nieuw kameraadje: de hond Tanner. Die krijgt bruine ‘beschuitjes’ te eten die er langs zijn achterkant weer uit komen. Een magnetisch poepschepje is bijgeleverd.

VETTE VLIEG Het kinderfestival Rode Hond in Leuven, het Bronks theaterfestival in Brussel, het festival Jonge Snaken in Brugge, de Boekenbeurs in Antwerpen en Mussenkussen in Hasselt. De bende van Vlieg geeft je de vetste tips voor een onvergetelijke herfstvakantie. Zoem ze op www.vliegjemee.be! Yeti


BASTA!/

YETI EXTRA’S

Als den asem stinkt in september, regent het vliegen in november.

P. 8 Actie: Test je tong Yeti P. 2 Kennis: De 7 vragen van rnalist P. 12 Exclusief: De jongste jou P. 14 Gratis: Gokken

(ingezonden door kleine Shana Greppl uit Reppel) KIJK SNEL OP PAGINA 13!

GEBROKEN HART Ik vind jongens maar raar. Eerst zijn ze zot van je en doen ze keilief. Maar een maand later zien ze je niet meer staan. Belachelijk! (Gebroken hartje) Een jongen is net als typ-ex. Eerst is het je tiep en dan is het je ex.

www.yetiworld.be/ramb

WEERSPREUK VAN DE MAAND

WINNEN?

SUPER-GENIE Een directeur weet van veel dingen een beetje. Een juf weet van een beetje, heel veel. (Bob) En jij bent een super-genie: jij weet van niks, alles.

Pro udl y sponsor ed by Rambo )

BUREAU Ik moet van mama mijn kamer opruimen. Mijn bureau is een stort. Ik kruip liever in mijn zetel met mijn Yeti. (Joni) Het geheim van een opgeruimd bureau is een hongerige prullenbak.

DE JOB VAN JE LEVEN - SPAARKAART N°2

DOMME MEESTER Joehoe. Ik vind Yeti superknap. Mijn meester is superdom. Hij zegt altijd: «Van fouten maken leer je.» Maar hij maakt nooit fouten. Dus leert hij ook niets. Haha! Dus. Hoe meer fouden je maakt des te slimmer je wortd. GROTE MOND Het is klein oranje en zegt dat het een sinaasappel is. Wat is dat? Een mandarijntje met een grote mond. OMA OPA Mijn opa zit pas in een rusthuis. Nu is mijn oma thuis alleen en ga ik veel bij haar eten en slapen en zo. Ik mis opa wel. (Fien) Hopelijk heeft je oma grote handen en is ze een beetje behaard. Dan is je oma ook een beetje je opa. NOOOOIT Yeti is de max. Ik lees Yeti wel 20 keer. Elke dag opnieuw. Alles is cool in Yeti. Yeti is NOOOOIT saai. Zonder Yeti ben ik dood. (Sofian) Je gaat maar één keer dood, maar je hebt er wel lang plezier aan. GEACHTE YETI Ik probeer nu al drie weken een lezersbriefje voor Yeti te schrijven, maar het lukt met niet. (Bert) Blijven proberen!

IK HOU VAN… surfen, vechten, zwemmen en boogschieten. Op school verveel ik mij rot. Het enige wat je daar aan avontuur kunt beleven is Yeti lezen. Alles wat ik hier heb geschreven doe ik op de computer (behalve dat zwemmen). (Dries) Welke sport deden mensen eigenlijk voor er computers waren?

OPLOSSINGEUH!!

NIEUWE SITE Hey Yeti. Wij zijn een klas-site aan ’t maken. Met veel foto’s en moppen. Ga zeker kijken op onze site. Ben de naam vergeten. Oeps :-( (Saartje) Computers: de meeste fouten zitten tussen het toetsenbord en de stoel.

t Wat is da hier voor ? r? ve ze

Waar of niet waar? (p.11) 1. Waar, een vaste plek met al je gerief bij de hand is handig. 2. Nee, de televisie zorgt er voor dat je oppervlakkiger leert en dat de leertijd verlengt. 3. Nee, maar wat zachte achtergrondmuziek kan geen kwaad. Meezingen? Niet oké. 4. Nee, Kies een leerplek met voldoende (dag)licht en zit op een goede stoel. Raadsel (p.13) Door er appelmoes van te maken. Gokken met Yeti (p.15) Het bericht over stakende turnleerkrachten is niet waar

VULKAAN Onze meester rookt tijdens de speeltijd. We gaan met hem een weddenschap aan. Voor elke sigaret die hij opsteekt, krijgen we vijf minuten extra speeltijd. (Wim) Je meester zou willen dat hij een vulkaan is. De hele dag roken en de anderen die zeggen: ‘Kijk, hij werkt.’

HET EINDE VAN YETI

Volgend maand in Yeti Schokkende beelden van je ouders! - Win de pinguïn. Gratis naar Disneyland Parijs met je hele gezin. De volgende Yeti valt in je boekentas op 14 november.