Yeti 35

Page 1

akensnot - Heksensnacks - Druipdreuzels - Paddenprut - Bidderblo Verschrikkelijk tijdschrift november 2005 - 35

101

NS

LEUGE

LEKKER IN JE VEL

gratis!

8 onmogelijke vragen

f! e i s u l c Sinterklaas ex

Bomma-cadeau

Test: Ben jij een griezel?

PRIVÉ

Halloween Extra: De slechtste

mop aller tijden

THRILLER KIDS


Verschrikkelijk bijtschrift - november

2005

Zoek Tibo MEESTER MONSTER «Mijn juf is net een elf», zegt Carolien uit de Yetiklas. «En de zwemleraar is net een weerwolf met al dat haar op zijn rug. Brrrrr!» Welk magisch wezen lijkt het meest op je leerkracht? Doe de meestermonsterpoll op www.yetiworld.be!

LIK LEKKER VERDER AAN: «Mijn gelukshondje heet Tibo», zegt Karl van de Yetiklas. «Als ik Tibo tijdens netbal in mijn broekzak steek vang ik gewoon alle ballen. Ook bij de toets taal helpt het, hé. Lucky lucky!» Maak jij enkel een goede toets als je je Simpsons-onderbroek draagt? Hoe bijgelovig ben jij? Hoeveel gelukshondjes tel je in deze Yeti? Kaartje voor 8 december naar: Yeti - Gelukshond - Koning Albert II-laan 15 - 1210 Brussel.

WORD YETIKLAS «Yeti rukt ons helemaal van de pot», lacht Stef van Yetiklas de Rozenberg uit Mol. «’t Is te gek als Yeti een dag in je klas komt grommen.» Wil jij met je klas ook een Yeti in elkaar stampen? Schrijf dan een brief naar: Yeti - Yetiklas - Koning Albert II-laan 15 - 1210 Brussel P. 8 Test je griezelfactor P. 4 Pimp je bomma P. 13 Happy Potters P. 16 Gratis sinterkerstbrief P. 14 Orkaan in je broek

2 Yeti 35


De kids van klas 5B doen aan lijntjes trekken. Als je weet dat ze allemaal op hetzelfde ogenblik gestart zijn en samen de overkant bereiken, weet je dan ook wie het snelste zwom? Gebruik eventueel een touwtje, maar vooral je GRIJZE CELLEN.

HET TALENT VAN MICHELLE «Ik ben er klaar voor, ik ben er klaar voooorrrrrrrr!» Michelle Claessens is de enige echte zeester Patrick. «Ik ben dol op opblaasbroeken», grinnikt ze. «Met mijn vriendin Kimberley speel ik op de speelplaats scènes uit Spongebob na, liefst voor publiek. «Ik ben heel goed in het imiteren van de stemmen. Als ze met me lachen vind ik het goed! Later wil ik actrice worden. Maarrrrrrr hoe doe ik dat?» In sommige middelbare scholen kan je de richting ‘Podiumkunsten’ volgen. Je kan ook bij een toneelvereniging gaan. Na het middelbaar kan je toneelschool volgen.

r Heb jij ook een super flupe rtje kaa een r Stuu toptalent? Albert naar Yeti - Talent - Koning wie en ssel Bru 0 121 II-laan 15 Yeti. weet sta jij in de volgende

Yeti, maandblad (verschijnt niet in mei, juli en augustus), jaargang 5 nr. 35 - afgiftekantoor 3200 Aarschot 1 - Erkenningsnummer: P409041 - tijdschriften - toelating gesloten verpakking - 3200 Aarschot - BC 6578 YETI - Koning Albert II-laan 15 - 1210 Brussel - redactie: tel. 02 553 96 86 - e-mail: redactie@yetiworld.be, abonnementen: tel. 02 553 95 07 - fax 02 553 95 05 - e-mail: secretariaat@yetiworld.be, website: www.yetiworld.be Yeti is een gratis en verschrikkelijk blad dat maandelijks komt grommen. Het is een uitgave van het departement Onderwijs van de Vlaamse Gemeenschap. De school kan het blad aanvragen voor alle leerlingen van het vijfde en zesde leerjaar. Een persoonlijk abonnement kost 7 euro. Yeti is het stoute broertje/zusje van Klasse voor Leerkrachten, Klasse voor Ouders en Maks!.

Hoofdredacteur: Leo Bormans / Eindredactie: Dirk Neyens, Wouter Kersbergen / Redacteur: Bavo Wouters / Klasse en Yeti zijn teamwork. De hele ploeg vind je op www.klasse.be / Vormgeving: Artefact, Leuven / Cartoons: Bart Schoofs, Nix / Fotografie: Ingram Publishing, Gazelle Technologies, Getty Images / Verantwoordelijke uitgever: Ludy Van Buyten, Kon. Albert II-laan 15, 1210 Brussel


© Rubberball / © VRT (Yeeti)

B

j « g d w T h W


«MIJN OMA BAKT VLAMMENDE BANANEN», ZEGT STIG. «DE AVONDEN DUREN ER LANGER EN HET DESSERT IS ER ALTIJD ZOETER.» BART SIMPSON ZEGT ABRAHAM, KONSTANTINOPEL KIEKEBOE ZEGT MOEMOE, ELINE ZEGT OPOE EN SIMON ZEGT MÉMÉ. DE PRODUCENTEN*VAN JE PRODUCENTEN*HEBBEN VELE NAMEN. DE YETIKLASSERS UIT MOL ZIJN GRAAG BIJ HUN GROOTOUDERS. WAAROM?

Bompa Grapjurk Waar zijn jouw grootouders goed in? *Laat opblijven «Op zaterdag naar oma betekent zalig lang tv-kijken, met chips en frisdrank. De programma’s kiezen we zelf terwijl de groten aan tafel blijven koekhappen. Zou oma ze met opzet afleiden?» (Stef)

*Geduldig

«Oma kan met zo veel geduld spannende dingen doen. Zij doet uuuuuuren om een verjaardagspakje te openen. Ik begin daarvan te zweten.» (Nathalie)

Oma Laweit Wat doen jouw grootouders vreemd? *Snurken «Mijn opa snurkt zoals in de strips. Ik zie dan echt een zaag in een boom. Ongelooflijk dat hij zelf niet wakker wordt van zo’n lawaai.» (Jolien)

CAROLIEN *Gezelschapspellen

«Ouders hebben JOLIEN minder tijd voor gezelschapspelletjes dan grootouders. Oma heeft mij leren kaarten. Zingen «De poezen gaan op de loop als Wat ga ik later aan mijn kleinkinderen leren?» * oma zingt. Het klinkt heel romantisch maar (Carolien) duidelijk niet geschikt voor poezenoren. Ik vind het wel feestelijk.» (Tess)

ALEXANDER STEF *Desserten «Mijn oma kent recepten die niemand anders kan maken. Voor mijn verjaardag maakt ze “flambanen”, hete bananen met vlammen en veel suiker. » (Stig)

*Grappig

« Elke keer als opa de telefoon opneemt zegt hij dat hij niet thuis is. Ik hoop dat mijn kleinkinderen later ook zeggen dat hun opa grappig is.» (Alexander)

TESS *Tv kijken

«Van oma mag heel veel maar ’s morgens tv kijken kan echt niet. Als mama dat zou vinden zou ik er ruzie over maken.» (Nathalie)

ANDREAS STIG *Vuurvast

«Mijn opa moet vroeger brandweerman geweest zijn. Hij kan ongelooflijk rap warme dingen eten. Verander je met ouder worden ook aan de binnenkant?» (Koenraad)

*Straffe verhalen

«Mijn opa en oma maken veel reizen. Opa brengt altijd straffe verhalen mee. Ik wil later ook zo actief zijn als hen.» (Andreas)

NATHALIE *Proper «Oma wil alles een beetje te netjes. Zelfs de tuin lijkt gestofzuigd. Het is wel schattig hoe opa haar daarbij helpt.» (Tine)

MATTHIAS

TINE

*Handig

© Rubberball / © VRT (Yeeti)

TIP: Gebruik de Mijn bomma of bompa . . . . . . . . . . linkerpagina als poster * .............................. op grootouderdag!

Producenten: Yetiwoord voor ouders

KOENRAAD

«Ken je die opa van de Gamma? *Mijn bomma of bompa . . . . . . . . . . Mijn opa is minstens dubbel zo handig. Hij .............................. kan echt alles maken en herstellen.» (Matthias)

Bejaardenkooi

18 november grootouderdag

1 op 10 grootouders ouder dan 75 jaar woont in een bejaardentehuis. «Ik hoop dat ze opa nooit in een tehuis gaan steken. Hij noemt dat een bejaardenkooi. Hij mag gerust bij mij komen wonen. Gezellig!» (Ine, 11jaar) Toch zijn er ook oude mensen heel gelukkig in zo’n home. Wat denk jij?

Wat doe jij op school of thuis op grootouderdag? Bedenk, knutsel, koop… een fijne verrassing. Schrijf drie leuke dingen over je bomma/bompa op deze bommastrook. Knip hem daarna uit en geef aan je grootouders. Klaar? Actie! «‘t Is van de moetes, bompa!»

«Crapuul!»

................................................. ................................................. ................................................. ................................................. ................................................. ................................................. .................................................


Onth ulle foto’s nde !

E OF G I L I S? JNHE SCHI IMMELBAA SCH

Sinterklaas komt NIET PROBLEEMLOOS over de grens!!

Zo zag u de goedheilige man nog nooit!!

De sint vs. De Kerstman: VRIENDEN VOOR HET LEVEN??

6 Yeti 35

ALLES WAT JE WILT WETEN OVER SINTERKLAAS MAAR NOOIT DURFT TE VRAGEN.

DOOR CARLOS CALVADOS, PAPARAZZO UIT SPANJE, SINTOLOOG EN MIJTERKENNER

HEEFT DE SINT EEN NICKNAME? GAAT HIJ OP ZATERDAG IN BAD? EN HEEFT ZIJN SCHIMMEL EEN ACHTERLICHT? DE YETIKLASSERS WILLEN ALLES WETEN OVER SINTERKLAAS. HOE GEHEIM IS HET HEILIGE LEVEN VAN DE SINT? JIJ STELT DE VRAGEN, YETI HEEFT DE ANTWOORDEN EN… DE EXCLUSIEVE FOTO’S!


1 Zijn alle sinterklazen echt? (Natalie) C. Calvados: «Het gebeurt soms dat je twee sinterklazen tegelijk ziet. Eén in de GB en één in de speelgoedwinkel. Eén van de twee is een gemijterde bedrieger. Als je baard en pruik afrukt zal je zien dat er een slager of een turnleerkracht onder zit. Let dus goed op voor valse klazen. Laat je niet in de zak zetten.»

De sint: VRIJETIJDSSCHILDER??

R F VOO JE BRIE NOG KLAAS SINTER CHREVEN? ES AAR NIET G WILD N EN RAAS A 16 PAGIN IJSTJE. L E J MAAK

Hebt u GEEN KLEINGELD, sinterklaas?? NUCHTER de daken op??

2 Wat doet sinterklaas de rest van het jaar? (Matthias) C. Calvados: «Op de site van de Spaanse regering staat: «Sinterklaas leeft in de zomer in een tehuis voor bejaarde bisschoppen. Tegen september start hij met strooioefening en speculaaswerpen. Begin november schoorsteengewenning, dak- en gootwerk en dubbele salto’s. Daarna veel brieven lezen.» 3 Waar leeft de sint van? (Stig) C. Calvados: «Als ontbijt neemt hij een chocoladesigaar. ’s Middags een bord letterkoekjes, zes speculazen mannetjes en marsepein als dessert. Alles uit eigen voorraad. De sint eet zelden paardenvlees. Na het eten knabbelt hij op zijn baard als ware het een suikerspin.» 4 Is sinterklaas ooit klein geweest? (Alexander) C. Calvados: «Nee. Hij is als sinterklaas geboren. Als sinterklaas klein geweest was, had hij aan zichzelf cadeaus moeten geven. En wie schrijft trouwens brieven aan zichzelf?» 5 Waarom rijdt sinterklaas over de daken? (Izaak) C. Calvados: «Omdat daar de meeste schoorstenen staan. Duheuh!!!» 6 Gaan zwarte pieten ook dood? (Chloë) C. Calvados: «Soms gaat de schimmel van sinterklaas wel eens bovenop een piet zitten. Die is dan op slag dood, plat en helemaal overleden. Regelmatig donderen er ook pieten van het dak. Bij nachtvorst, door een windstoot of als ze een skateboard testen bovenop een veranda.» 7 Gaat sinterklaas in bad? (Tine) C. Calvados: «De heilige man heeft net als iedereen wel eens last van tenenkaas, zweetkuiten en schimmeloren. Sint gaat daarom ook elke zaterdag in bad. Zijn staf niet. Die roest namelijk.»

Een WELVERDIENDE vakantie!

WAAR OF NIET WAAR Sinterklaas met een zaklamp is een schijnheilige. ■ waar ■ niet waar De schimmel van sinterklaas oplopen is niet gezond. ■ waar ■ niet waar Sinterklaas de zwartepiet toespelen is nooit grappig. ■ waar ■ niet waar

8 Heeft sinterklaas ook vijanden? (Senne) C. Calvados: «Ja. De sint heeft drie vijanden: de paashaas, de kerstman en alle mensen die niet in hem willen geloven. Ook van nepklazen krijgt hij het op zijn versleten heupen.»

uis... Weer naar h

SINT NIKE KLAAS «We moeten zwijgen en zingen van de directeur», zegt Jonas. «Daarna roept sinterklaas kinderen naar voor die stout zijn. Onder zijn kleed draagt Hij Nikes. We schuiven aan, krijgen een zak snoep en gaan terug naar de klas.» Is het sinterklaasfeest op jouw school een leuke dag of een saaie boel? Yeti 35 7


WELKE GRIEZEL DURF JIJ JEZELF IN DE SPIEGEL BEKIJKEN? BEN JE ER ZEKER VAN DAT JIJ HET WEL BENT, DIE DAAR STAAT? DOE DE GRIEZELTEST, EN ONTDEK WELK GRUWELIJK SCHEPSEL JE BENT!

1. Het is vannacht volle maan. Wat ga je doen? A ■ Je draait je nog eens lekker om en snurkt verder. B ■ Je springt je bed uit, barst uit je kleren en huilt eens lekker naar die volle ronde schijf! C ■ Je laat je slachtoffer even met rust en kijkt omhoog, vol romantische gedachten. D ■ Je kijkt even op en denkt: wat extra licht bij de jacht is nooit weg E ■ Je maakt je klaar voor een dansje op de heuvel.

2. Een zwarte magiër leest een spreuk voor uit een toverboek. Wat is jouw reactie? A ■ Je kijkt gespannen toe. Hier kun je nog wat van leren B ■ Je rent hard weg. Wie weet wat die griezel oproept en je blijft liever nog even leven C ■ Je verschijnt in een wolk van stinkende rook en probeert de cirkel te doorbreken waar je in gevangen zit. D ■ Je bent niet erg geïnteresseerd, maar ook niet bang. Het laat je allemaal nogal koud. E ■ Je lacht hardop, zegt zelf een spreuk en je verandert de magiër in een bord bloemkool met worst.

3. Wat is je lievelingskleur? A ■ Bloedrood B ■ Babyblauw C ■ Beendergeel D ■ Slijmgroen E ■ Rauwvleespaars

4. Hoe ziet je slaapkamer en bed eruit? A ■ Slapen? Wat bedoel je, slapen? B ■ Een duistere kelder met een prachtige ebbenhouten doodskist C ■ Posters van Britney Spears en K3 als bedovertrek. En vergeet mijn knuffelbeer niet! D ■ Posters van Marcel Vanthilt en een Dracula bedovertrek. En vergeet mijn Frankensteinmonsterknuffel niet! E ■ Een oude grafheuvel om in hopen rottende aarde te slapen.

5. Wat is je favoriete boek? A ■ Het Vampierhandboek. B ■ Het Weerwolfhandboek. C ■ Boeken over trollen en kabouters. D ■ Bob de Bouwer. E ■ Grafdelven voor gevorderden.

6. Wat eet je het liefst? A ■ Kip, frieten en appelmoes. B ■ Ik eet niet. C ■ Vlees. Veel vlees. Veel rauw vlees. D ■ Soep met kikkerogen en vleermuisvleugels. E ■ Maakt niet uit, zolang het nog maar leeft als ik er mijn tanden inzet. 8 Yeti 35

7. Wat voor kleren draag je het meest? A ■ Hele losse kleren die je ook met klauwen kunt uittrekken. B ■ Jeans en een trui. C ■ Kleding van mensenleer. D ■ Grauwe vodden. E ■ Een strak zwart pak en een mantel.

8. Op wat voor dag ben je geboren? A ■ Maandag. B ■ Zondag. C ■ Woensdag. D ■ Te lang geleden, kan het me niet herinneren. E ■ Ik ben niet geboren.

9. Wat is je hobby? A ■ Nieuwe recepten uitproberen. B ■ Postzegels verzamelen. C ■ Op muren kloppen en tafels laten zweven. D ■ Bloedbanken overvallen. E ■ Tanden verzamelen.


BEN JIJ?

Bereken je score: 1. a = 1 / b = 2 / c = 3 / d = 4 / e = 5 2. a = 5 / b = 4 / c = 3 / d = 2 / e = 1 3. a = 3 / b = 2 / c = 1 / d = 5 / e = 4 4. a = 4 / b = 2 / c = 3 / d = 1 / e = 5 5. a = 5 / b = 2 / c = 1 / d = 3 / e = 4 6. a = 1 / b = 5 / c = 2 / d = 4 / e = 3 7. a = 2 / b = 1 / c = 5 / d = 4 / e = 3 8. a = 1 / b = 2 / c = 3 / d = 4 / e = 5 9. a = 5 / b = 4 / c = 3 / d = 2 / e = 1 1 - 9: Je bent een Luciferero. Een zoet kind met een duivels randje. Lief maar extreem gevaarlijk als de televisie opstaat. 10 - 18: Je bent een ronddolende ziel, een levende dode. Je bent steeds op zoek naar vriendschap. Enkel de kus van de juffrouw kan je verlossen van deze vloek. 19- 27: Je bent een veentrol. Met je adem ben je in staat mensen tot op tien meter in je omgeving omver te stinken. Je ontvoert graag speelgoed van leeftijdsgenoten. 28 - 36: Je bent een duistere webklever. Je verspreidt virussen als madeliefjes bij iedereen die je diep in de ogen kijkt. Zonnebril opzetten bij geliefden is de boodschap. 37 - 45: Je hebt weerwolfneigingen. Controleer bij volle maan ’s ochtends je armen en benen. Staat de venster open? Controleer je voetzoelen.

CORPSE BRIDE De nieuwe film van Tim Burton gaat over Victor, een jongen die weggevoerd is naar het Land van de Doden om een mysterieuze Corpse Bride te trouwen. De film is dodelijk grappig, gruwelijk lief en afschuwelijk mooi. Gratis gaan kijken? Vertel YETI jouw ergste nachtmerrie! Snel een briefje naar: YETI - Corpse Bride - Koning Albert II-laan 15 - 1210 Brussel en wie weet win jij één van de 40 tickets of mini-magnets, agenda’s, balpennen of t-shirts! Schrijven met écht bloed is verboden.

Een echte griezel als jij sluit zich aan bij het Griezelgenootschap op www.griezel.net Yeti en de webklever heffen alvast een glaasje bloed op jouw toetreding! Yeti 35 9


.SREDUO EJ NAV *NEGARVGAAZ EKJILEGOMNO 8 : 3 SEL

!

”!!!HhUuUUEHUD ! STELLEN JE OUDERS VAAK IDIOTE EN ONMOGELIJKE VRAGEN? ZOALS: «HOE WAS HET OP SCHOOL?» (SLECHT), «WAT BEN JE AAN HET DOEN?» (NIETS), «WAAR GA JE NAARTOE?» (WEG), «WAAROM DOE JE DAT TOCH?» (DAAROM). WAT WETEN JE PRODUCENTEN* OVER JOU? STUUR ZE TERUG NAAR SCHOOL EN LAAT ZE ER VRAGEN STELLEN AAN DÉ EXPERT IN TIENERZAKEN… JIJZELF.

De ouders van Alexander, Hanne, Karl, Sammy, Andreas, Nathalie, Wannes en Chloë volgen les in de Yeti-klas. Vis jij uit welke ouderparen samenhoren?

1 WAAROM BEN JE ZO ONHANDIG? (Kris, papa van Alexander) Expert Alexander: «Omdat ik op mijn pa lijk, zeker? Kan ik er wat aan doen dat ik overal tegen loop. Ik kan mijn spieren niet volgen. Ik voel me als een fiets die goed rijdt, maar slecht stuurt. Ik struikel over mijn benen, maar vooral over mijn gedachten. Sorry dat ik groei, hé.» 2 WAAROM MOET IK ALLES ALTIJD DRIE KEER VRAGEN? (René, papa van Karl)

4 WAAROM KUN JE NIET EEN BEETJE ZIJN ALS VERONIQUE, JE FANTASTISCHE ZUS? (Marc, papa van Andreas) Expert Andreas: «Dooh! Omdat ik Veronique niet ben. Ik ben mezelf. Ik heb gewoon andere talenten: neusvissen, spiegelkijken, zetelhangen… Ik zeur tenminste niet de hele week voor nieuwe schoenen en leer geen vijf uur per dag. Als je me nu eens wat meer zakgeld geeft, dan word ik al wat meer Veronique. (Slijm, slijm!)»

Expert Karl: «Wat zeg je? Wat? Wahaaaat? De dokter van het CLB 5 WAAROM WIL JE NOOIT MEE GAAN WANDELEN? (Veerle, mama van Nathalie) zegt dat het maar tijdelijk is, papa. Dus een beetje begrip, hé. Het is een heksenketel in mijn hoofd en mijn oren zitten in de soep. Snappie? Expert Nathalie: «Wandelen is zooooo saai. Daar worden je voeten alleen maar moe van. Dat is iets voor oude mensen, hé. Absoluut ‘onvet’. Snappie? Snappie? (Nu begin ik zelf al!)» Stel je voor dat mijn vrienden me zien wandelen met m’n ouders!!! Brrr. 3 WAAROM KAN JE SOMS ZO TEGEN ME SCHREEUWEN? Ik mag er niet aan denken.» (Ronald, papa van Sammy)

Expert Sammy: «OMDAT DE KABELS IN MIJN HERSENEN IN DE WAR ZIJN! Mijn hersenen groeien en doen dingen waar ik zelf van schrik. Ze laten me schreeuwen of doen me gestoord reageren. Ik weet ook niet waarom. Maar het gaat wel vanzelf over en het ligt dus niet aan mij. Wel aan mijn tienerhersenen.»

6 WAAROM RUIM JIJ JE KAMER NOOIT OP? (Onald, papa van Chloë) Expert Chloë: «Ik heb gewoonweg teveel (leuke) dingen aan mijn hoofd. Zoals mijn posters, mijn Yeti’s, mijn briefjes, mijn playstation, mijn tv… Mijn kamer is eigenlijk als mijn hersenen. Eén grote puinhoop. Maar het is wel mijn puinhoop.»

*producenten: Yetiwoord voor «ouders» / *zaagvraag: Yetiwoord voor «vervelende vraag» 10 Yeti 35


!SENRUOBSOJ EHT TEM NEKKUTSGAARV

!mORAAD ?MOrAAW“

JOSBOURNE-TIP!

8 WAAROM LUST JE GEEN SPRUITJES? (Loes, mama van Hanne) Expert Hanne: «Jakkes, mama! Volgens mijn juf - en die heeft altijd gelijk - zitten er in spruitjes gifstoffen. Kinderdarmen kunnen die niet verwerken. Volwassenen wel. Hey, Bush lust ook geen broccoli!»

LEER JE OUDERS LUISTEREN IN 5 STAPPEN Stap 1 Verwen ze. Dek de tafel, ruim zomaar je kamer op. (Je kan ze daarna alles vragen.)

NOG MEER ANTWOORDEN? Waarom zijn meisjes vaak jaloers? Waarom schreeuwen jongens? Waarom is er donder en bliksem? Bestaat er een boek met antwoorden op tienervragen? Geeft Kinderuniversiteit nog meer antwoorden op de moeilijkste vragen van de wereld? Is Kinderuniversiteit een boek dat je kan winnen? Stuur vóór 5 december de zaagvraag* die je thuis het meeste hoort op een kaartje naar: Yeti - Kinderuniversiteit - Koning Albert II-laan 15 - 1210 Brussel. Of mail naar: secretariaat@yetiworld.be

Stap 2 Laat zien dat je het zelf kan. (Regel zelf eens een uitstap, een leuke dag.)

Stap 3 Vraag het in plaats van het te zeggen. («Vind je het een goed idee als ik met mijn vrienden ga zwemmen?»)

Stap 4 Bedank ze op tijd. (Mag je langer opblijven? Bedank je ouders dan met een knuffel.)

Stap 5 Bedenk zelf een straf. (Je ouders verwachten dat niet. Geef je fout toe en stel een straf voor om het goed te maken.)

Met dank aan Peter Adriaenssens: “10 manieren om je ouders te versieren” - uitgeverij Lannoo

7 KAN DIE HERRIE WAT STILLEEEEEEER? (Liv, mama van Wannes) Expert Wannes: «WABLIEFT?? IK VERSTA JE NIET MAMA!! IK BEN DE NIEUWE SYSTEM OF A DOWN AAN HET LUISTEREN!!!»

Yeti 35 11


JE EIGEN

«IN DE BLAADJES EN OP TV ZIE JE ALLEEN MAAR PERFECTE TIENERS», LACHT JOHANNES. «HOE PERFECT MOET JE ZIJN OM IN YETI TE KOMEN?» ALS JE IN YETI WIL KOMEN, BEN JE BEST HEEL GEWOON. GEWOON ONGEWOON GEWOON. IN PUBER BIJT PONY BELT DE YETIREPORTER ELKE MAAND MET VUILE VOETEN EN EEN YETIFOON AAN BIJ EEN BLOOTGEWONE* TIENER. DEZE MAAND IS DAT BIJ SCHRIJFBEEST JOHANNES. «JOHANNES, KOM EENS ACHTER DIE COMPUTER VANDAAN!»

LIFESTYLE

Lees telkens ook de pubervraag en stel die aan je vriend(in) of klasgenoot. Hebben jullie dezelfde gewoonten?

«Waaah, ’t is die lelijkeYeti! Blijf buiten! Ik bedoel, kom binnen! »

«Ik heb een oudere zus, één jongere broer . twee jongere zussen st be lijk en eig is t Da gezellig. Wel druk soms, maar dat geeft niet. (lacht) We spelen veel buiten. Inderdaad Yeti, als baby was ik ook al een schatje, dankjewel!» Pubervraag: «Ben jij enig kind thuis of zoals Johannes ‘absoluut niet’? Hoe voelt dat?»

«Euh, welkom op mijn kamer. Dit is dus mijn werkplek. Ik knutsel graag en dat merk je misschien wel. Vind je mijn bureau rommelig? Ik vind alles knap geschikt!» Pubervraag: «Is jouw kamer soms een slagveld? Wat zeggen je ouders ervan? » «Dit is mijn beste vrien d Kenny. Hij komt me geregeld lastigvallen . (lacht) En dan leg ik hem op de grond, of hij mij. Hij woont vlakbij en zit bij me in de klas. Heb je trouwens mijn agenda bij, Kenn y? Merci!» Pubervraag: «Zit je beste vriend(in) bij jou in de klas? Is dat een voordeel?»

, want fluifteren kant l fa «IK efe e and t aan d f flaap m a n k e fan mij en feftinjafige ,e Joaquin it Bolifië. Hij u ftudent land en in onf ft e e ftud gen onf. te ngelf E t k e e beetje fp ook een Ik fpeek la! Hij if wak.O Fpaans k ik. » n kef de Logeert raag: « jou? v r e b u P bij iemand er soms t gefellig?» a d Vind je

Journalistenwedstrijd Johannes won vorig jaar de Junior je hele klas als je (met kan jij Ook nds. van het Davidsfo 6. Vraag ernaar 200 in wil) inschrijven voor de wedstrijd nds.be idsfo .dav www naar bij je leerkracht of surf

«Sport is goed voor je. Ik speel wate rpolo. Ik denk dat ik dat sportieve van mijn papa heb. Die is nu trouwens gaan joggen.» Pubervraag: «Ben jij een sportieve puber? Waarom doe je wel of niet graag aan sport?»

«Deze speer heb ik zelf gemaakt. Het lijkt Indiaans, want Indiaanse voorwerpen en gewoonten vind ik super. Ik heb vier jaar met mijn ouders in Bolivië gewoond, ze waren ontwikkelingshelpers. Ze hebben mij daar ook ontwikkeld.(lacht)» Pubervraag: «Zou jij later in een vreemd land willen gaan werken? Waarom ?»

Knabby : «Die Johannes? Maakt teringherrie op piano en djembé. Ik trommel ook. Keuteltjes zorgen voor extra geroffel, héhé!» Pubervraag: «Wat is jouw talent?»

aka loeliloelie prrrrrrt prrrrrrt wawa oli waaaaaaaaaaa prrrrrrrt! Wawa olooo baba raaaa! * Babyzin voor : « Sta daar niet zo onnozel naar me te lachen, kerel. Raap liever mijn fopspeen op! Als ik nog lang moet wachten laat ik een wind.»

wawa oli «aka loeliloelie prrrrrrt prrrrrrt, olooo wa Wa ! rrrrt waaaaaaaaaaa prrr » * baba raaaa! met baby’s Pubervraag: «Kan jij goed jaar een d der hon n gee in je om of krijg verse pamper om? »

«Tjah, hier schrijf ik dus, maar mee stal doe ik het stiekem. N iet iedereen hoef t te lezen wat ik intik. Ik he b trouwens net vo or iemand een boekje gesc hreven. Of ik de lezers iets verklap? Vergee t het, Yeti! » Pubervraag: «H oud jij een dagb oek bij? Schrijf jij geheim en op?»

Johannes

blootgewone* Yetiwoord voor doodgewone 12 Yeti 35


Maar hoe heet die nieuwe film met handige Harry? De bev erkuur? De veurbeurk? Knip de puzzelstukken hiernaast uit en puzzel de juiste titel bij elka ar.

WABLIEFT? BEVERKUUR??

en Win Zweinstein petten, t-shirts een er emb dec 8 r vóó rijf Sch mutsen. er - Kokaartje naar: Yeti - Harry Pott Brussel 0 121 15 n ning Albert II-laa klas wil. je in jij rles tove ke wel el en vert

Harry begint aan zijn vierde naar Zweinsteinjaar. Hij mag mee al. erkb Zw WK de finale van het ma en ing ind opw alle Ondanks rt gische gebeurtenissen, probee hij zich toch op zijn lessen te t concentreren. Ondertussen win sdui van ulp Voldemort, met beh cht. tere tovenaars, weer aan kra t-Nie Die Hijdat eit gro st ang De ieuw opn en ord Genoemd-Mag-W zal toeslaan.

HARRY POTTER EN DE BEVERKUUR

t de getallen van 1 tot 16 Vul in het magische vierkan tingen de som 34 oplevezo in dat de rijen in alle rich ) ren. (13 krrrrrrijg je cadeau

Magisch vierkant

«WIJ WILLEN EL KE DAG HOCUS POCUS-LES» , ROEPT DE YETIKLAS. «EN VLEER- EN ZWEERKUNDE UIT SCHREEUW BOEKEN. DE SP EELPLAATS IS DE BEZEMLANDI NGSBAAN EN WE SCHRIJVEN MET DRAKENBLOED. EN EEN SPECIALE TOVERJUF MET VE EL TENENKAAS EN WRATTEN.»

© Warner Bros

Yeti 35 13


S&S Voel jij soms een orkaan in je onderbuik? Of raast er een hurricane door je hersendak? Een tienerprobleem, zeg maar. Saffir & Simpson, Yeti-proffen, kennen alle antwoorden. De vraag van Elke: «Mijn mama en papa zijn gescheiden en ik verhuis elke week van mama naar papa, of andersom. De eerste nacht in het andere bed slaap ik altijd slecht. Hoe komt dat, Saffir & Simpson?» Saffir: «Vervelend! Net als de eerste nacht op kamp gaan!» Simpson: «Je hoofd moet je aanpassen aan die andere omgeving. Daarom wil je lichaam niet meteen inslapen. Best mogelijk dat je de wissel niet zo leuk vindt, en dat je moet wennen aan die wekelijkse verhuis.» Saffir: «En als je bij mama bent, mis je waarschijnlijk je papa. En andersom.» Simpson: «Je kan dezelfde knuffel mee verhuizen of je lievelingsboek naast je bed leggen.» Saffir: «Of neem een foto mee van mama naar papa en andersom, zo kan je toch slaapwel aan hen zeggen.» Simpson: «Maak van elke kamer je eigen nestje!» Simpson: «Vraag je ouders de kamers zo in te richten dat ze sterk op elkaar lijken.» Zit je met een probleem? Stuur je vraag naar: Yeti - Saffir & Simpson - Koning Albert II-laan 15 - 1210 Brussel

P HUL L* 1ste ERPRU PUB BIJ

*puberprul: Yetiwoord voor «tienerproblemen»

Saffir & Simpson gingen deze maand op de koffie bij psychologe Marjan Gerarts

VLIEGTIP

1

2

3

1. Asterix: De grootste tentoonstelling ooit over Asterix: «De spiegelwereld van Asterix». Snel daarheen voordat de hemel op je hoofd valt. Meer info: www.vliegjemee.be 2. Moeder: Een straf verhaal over moeder en dochter: «U bent mijn moeder». Moeder: 80 jaar en ziek. Dochter: elke zondag op bezoek. Wat heb je dan aan elkaar te vertellen? Meer info: www.vliegjemee.be

WIN MONSTERACHTIGE HALLOWEENPRIJZEN Spookt het tijdens de les in je hoofd? Duid één halloweenprijs aan, knip uit en stuur voor 8 december naar: Yeti - Halloween - Koning Albert II-laan 15 - 1210 Brussel. 1 ■ Knuffelpompoen 2 ■ Halloween griezelbol 3 ■ Spooklantaarn Mijn naam en adres: . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

14 Yeti 35


Ik geef het toe, Yeti, ik ben een beetje een blokbeest. Ik maak ook altijd een studieplanning. Die laat ik door mijn mama handtekenen. Dan weet ze meteen waar ik mee bezig ben. Soms leer ik twee uur voor een toets. Ik maak ook altijd een schema, Yeti! Zeker voor de moeilijke toetsen. Zo’n schema houd ik dan bij, da’s handig voor later. Soms ga ik op internet dingen opzoeken als ik iets niet weet. Dan tik ik bij Google een moeilijk woord in. Dat vind ik handig voor mijn spreekbeurten. Ik vind mezelf niet zo geweldig slim, maar ik leer wel graag. Ze plagen me er niet mee hoor, ik word ook niet bekeken als strevertje, er zijn kinderen die nog beter scoren dan ik. Ik heb ook wel eens een buis bij de Franse vervoegingen.(bloost) Dan zorg ik de volgende keer dat ik het terug ophaal. Denk nu vooral niet dat ik niks anders doe dan studeren, hé! Ik dans ook graag en veel, Yeti! Later wil ik leerkracht worden. Het lijkt me zalig om voor de klas te staan en dingen uit te leggen.

IDENTIKIT: A STUDENTIN

1. Ik leer graag (ik ben nieuwsgierig , vraag me af hoe dingen werken

● Ja ● NEE ● SOMS

2. Ik kan met iemand (leerkracht, oude rs, vrienden) praten over mijn nieuwsgi erigheid, interesses, hobby. ● Ja ● NEE ● SOM S

3. Als ik iets niet weet, zoek ik het op (woor‐ denboek, atlas, bibliotheek, internet ).

● Ja ● NEE ● SOMS

4. Als ik iets niet begrijp, vraag ik hulp.

● Ja ● NEE ● SOMS

Hoe STUDENTINA ben jij? Doe de K-test op www.yetiworld.be, klik op goed gevoel.

Yeti 35 15


allemaal! i-spaarkaart. Verzamel ze Dit is de derde jolige Yet

Abonneer je op Rambo, een vervaarlijk keffende nieuwsbrief die elke week verse brokjes in je meelboks pleurt! Kukeleku! Schrijf je nu in: www.yetiworld.be/rambo

Er zitten 2 mussen op het dak. Zegt de één; zegt de ander twee. (Stijn)

TE LAAT Ik wou dat het gisteren was dan had ik morgen vandaag nog. (Marcello) Je brief was één dag te laat.

64 = ? a De afstand in km waarop een vlieg een lijk kan ruiken. b Het aantal pagina’s in drie Yeti’s. c Het aantal woorden dat je op één dag kan onthouden.

TANDEN Ik poets mijn beugelbek elke morgen en na het eten. De tandarts vroeg waarom ik zo’n sterke tanden heb. Om mijn Yeti beter te kunnen verslinden, natuurlijk. (Janne) Wees lief voor je tanden... anders worden ze vals!

1O1 LEUGENS 1 De sterkste spier in je lichaam is je tong. ■ waar ■ niet waar 2 Coca Cola was oorspronkelijk groen. ■ waar ■ niet waar 3 Hier staan geen 101 leugens. ■ waar ■ niet waar (oplossing = 3 x waar)

DE SLECHTSTE MOP ALLER TIJDEN

(oplossing = a)

BRIEFKE!

SINTERKERST

Yeti wanneer mag ik es op bezoek komen in Brussel ik denk dat jullie Yeti op de zolder maken met lampjes die aan draden hangen ik denk ook dat jullie allemaal dikke brillen hebben. Van op het scherm te turen? (Stella) Iedereen draagt hier een bril. Een zonnebril, zo is het altijd een beetje vakantie. Wees welkom en vergeet de taart niet.

Zit jij ook met je handen in de baard tijdens de cadeautjestijd? Weet je niet wat vragen aan sinterklaas, Sint-Maarten of kerstmans? Gebruik dan deze volautomatische brief.

PECH Net als ik een briefje naar Yeti wil schrijven, is eeg g mijn stylo leeg

OPLOSSING MAGISCH VIERKANT:


Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.