Yeti 34

Page 1

Verschrikkelijk tijdschrift oktober 2005 - 34

TIENERS WETEN WAAROM Yetiklupkaart

9 x watskeburt

extra!

gratis!

zoemmmmmmmmm

Geurtje

Broekvent of sjorgriet?

EEN MP3-SPELER! WIN EEN MP4-SPELER! EEN MP5-SPELER!


DIRECTEUR VAN DE MAAND

Verschrikkelijk bijtschrift oktober 2005

«Het hout nooit op», zegt directeur Ronald Dennemans. «Mijn leerlingen blijven maar zagen om Yeti. Wanneer komt de volgende?» De volgende Yeti valt rond 14 november op school binnen. Van ondereeeeuuuhhhhhhhhh!

YETILEZER VAN DE MAAND «Mijn bompa houdt niet van droge humor», lacht Tim (11 jaar) uit Zonnebeke. Tim is er altijd als de kiekens bij om een grap uit te halen. «Als ik Yeti lees, kom ik op de beste ideeën. Haha haha ha ho hi ha!»

VERRAS JE LEERKRACHT OP 5 OKTOBER, DAG VAN DE LEERKRACHT!

BLIJF VLIEGEN Blijf niet plakken. Vlieg en jij hebben heel wat te brommen. Met Vliegje vlieg je waarheen je wil: circus, theater of popconcerten. Honderden vliegtips vind je op www.vliegjemee.be Krab alvast de code op de sticker die je samen met je Yeti krijgt. (Meester! Juf! Waar zijn die stickers van Vlieg?). Tik de code in op www.vliegjemee.be en misschien zit jij binnenkort op een vliegtuig. Zoem zoem!

BLADER EN ONTDEK: P. 7 Pollywappy? Vet lauwe tienertaal P. 15 De onnozelste uitvindingen P. 8 Win Nougabollen P. 5 Scouts of chiro? P. 12 Hoe overleef je kanker? P. 16 Het talent van Jolien

“Prrrrrrrrrot!” Zet je leerkracht wel eens de achterdeur open van zijn onderrug terwijlie tussen de banken wandelt? Welke geur vind jij het ergste aan een leerkracht? Stem op www.yetiworld.be Wrijf over het geurvlakje en ruik eraan:

Friet stoofvlees 2 Yeti 34

Natte speelplaats na regenbui

Vang Gromit

De grote jaarlijkse groentewedstrijd komt er aan. Een geheimzinnig beest vreet zich ’s nachts een weg door de groentetuinen. Wallace en Gromit, bestrijders van alle ongedierte, krijgen de opdracht het monster uit te schakelen. Wil je weten hoe dat afloopt? Tel hoeveel keer Gromit in Yeti verstopt zit en win filmtickets, petjes en bekers van de film Wallace en Gromit ‘De vloek van de weer haas’. Kaartje voor 1 november naar: Yeti - Gromit - Koning Albert II-laan 15 - 1210 Brussel of mail naar secretariaat@yetiworld.be

TM & © 2005 Aardman Amimations Ltd © 2005 Dreamworks Animation LLC and Dreamworks LLC

YETI’S GORE GEURPOLL


Deze leerlingen pleegden allen valsheid in geschrifte. Kan jij vinden wie welk cijfer haalde? Verbind elke leerling met zijn echte uitslag.

GRATIS YETIKLUPKAART

AC

voor “ouders”

T

rd *producenten: Yetiwoo

John Jettyclopcard, Nationaal Voorzitter van de Yetiklup

«Ik wil langer opblijven. Hoe fix ik dat thuis?» (Marcel, 11 jaar) Marcelleke! Knip deze kaart uit. Dit is hèt bewijs dat jij Yetilezer bent. Met deze Yetiklupkaart ontvang je: 50 eurocent extra zakgeld, 10 minuten langer opblijven, 5 minuten aandacht, 1 gratis antwoord bij toets naar keuze. Vraag aan je producenten* welke voordelen jij nog kan krijgen. o en vul in!) VOORKAN HTERWERK (plak je fot

KNIP UIT, PLAK VOORKANT TEGEN ACHTERWERK & STEEK OP ZAK

«Enkel voor kéffe sjekies!»

Yeti, maandblad (verschijnt niet in mei, juli en augustus), jaargang 5 nr. 34 - afgiftekantoor 3200 Aarschot 1 - Erkenningsnummer: P409041 - tijdschriften - toelating gesloten verpakking - 3200 Aarschot - BC 6578 YETI - Koning Albert II-laan 15 - 1210 Brussel - redactie: tel. 02 553 96 86 - e-mail: redactie@yetiworld.be, abonnementen: tel. 02 553 95 07 - fax 02 553 95 05 - e-mail: secretariaat@yetiworld.be, website: www.yetiworld.be Yeti is een gratis en verschrikkelijk blad dat maandelijks komt grommen. Het is een uitgave van het departement Onderwijs van de Vlaamse Gemeenschap. De school kan het blad aanvragen voor alle leerlingen van het vijfde en zesde leerjaar. Een persoonlijk abonnement kost 7 euro. Yeti is het stoute broertje/zusje van Klasse voor Leerkrachten, Klasse voor Ouders en Maks!.

Hoofdredacteur: Leo Bormans / Eindredactie: Dirk Neyens, Wouter Kersbergen / Redacteur: Bavo Wouters / Klasse en Yeti zijn teamwork. De hele ploeg vind je op www.klasse.be / Vormgeving: Artefact, Leuven / Cartoons: Bart Schoofs, Nix / Fotografie: Ingram Publishing, HultonDeutsch / Verantwoordelijke uitgever: Ludy Van Buyten, Kon. Albert II-laan 15, 1210 Brussel


land? r e n ie t in t r Watskebu

''IK KRIJG ER JEUK VAN'', ZEGT ANKE. ''VOLWASSENEN VERTELLEN ZOVEEL ONZIN OVER ONS. ALSOF WIJ ZELF NIET WETEN WAT GOED VOOR ONS IS.'' 9 LEZERS VERSLINDEN EEN KRANT EN STUREN YETI EEN KNIPSEL WAAR ZIJ DE KREUKJEUK* VAN KRIJGEN. DUID OP DE JEUK-OH-GRAFIEK AAN HOEVEEL JEUK JIJ KRIJGT VAN HET NIEUWS OVER TIENERS. KRABBEUUUHHH! Teken op de grafiek een grote muggenbeet voor veel jeuk en een kleine voor weinig. Jeukfactor 1 (laat me koud!) tot jeukfactor 10 (vind ik straf!)

DE SOEP... DE BALLEN

PLAYSTATION De 13-jarige Karim vroeg aan 120 schoolgenootjes of ze pijn hebben na lang computeren. Ze ontdekte dat computerspelletjes nieuwe ziektes zoals de PlayStation-duim veroorzaken bij tieners. Jeukvraag: Heb jij al computerpijn gehad?

DE BOOM IN

ITCHY ARTWORK:

NIX

4 Yeti 34

In Duitsland kan je in een boomhotel overnachten. Je slaapt er 10 meter hoog in houten kamers in de takken. Smalle wandelgangen verbinden de kamers. Volgens de ontwerper droomt elk kind ervan om in een boomhuis te wonen. Jeukvraag: Wat was je leukste slaapplaats ooit?

* weutje = Yetiwoord voor ''leuk weetje''

''Komt tomatensoep echt van tomaten? En de ballen dan?'' Steeds meer tieners herkennen geen wortel meer tenzij hij platgestampt in puree zit. Dat chips van aardappelen komt, weten we ook al niet meer. Uit onderzoek blijkt dat vooral kleine kinderen planten nutteloos vinden. Jeukvraag: Witte chocolade is gemaakt van...?


JETONS Ook in Duitsland: het eerste familiegeld! Wekelijks krijgen kinderen van hun ouders een vast bedrag op kleurrijke jetons. Elke jeton staat voor iets anders: tv, snoepgoed, computer... De kinderen verzamelen de jetons en ruilen deze dan in voor hun favoriete tv-serie, snoep of computerspel. Jeukvraag: Waar zou jij het meeste geld aan besteden?

MP3 Tieners downloaden liever muziek dan een cd te kopen in de winkel. Bij de groep van acht- tot twaalfjarigen heeft zowat de helft een mp3-speler. Er zijn meer mannen (61 %) dan vrouwen (39 %) die een mp3-speler hebben. Jeukvraag: Hoeveel cd’s heb jij gedownload ?

KNABBELKIEZEL Het is nieuw in snoepland: snoepjes in de vorm van kiezelstenen. 'Fred & Ed Fun Stones’ moet de nieuwe hit worden bij kinderen van 6 tot 11 jaar. Jeukvraag: Welk snoep wil jij uitvinden?

DE SUKKELENDE SURFER Suske en Wiske gaan ons in een nieuwe strip tonen hoe je veilig kan internetten. Alle 12-jarigen krijgen van de regering een gratis kaartlezer voor de elektronische identiteitskaart. Met die kaartlezer kan je dan op bepaalde sites veilig chatten. Jeukvraag: Ben jij al ooit op een vieze site beland?

ZUS EN ZO ''Je bent als een broer voor mij'', is het grootste compliment dat je een vriend kunt geven. Een goede zus is beter dan een beste vriend. De relatie tussen broers en zussen is de langst durende relatie. Hoe hechter de band met de ouders, hoe meer broers en zussen voor elkaar over hebben. Jeukvraag: Doe jij veel samen met je broer of zus?

TIENERFIT In de stad Lier vind je een 'Teenagers Health & Wellness Center’. Zowel jongens als meisjes krijgen op woensdagnamiddag aangepaste spiertrainingen, oefeningen in stretchen en ontspannen, info over gezond leven en voeding. Jeukvraag: Zou jij na school gaan fitnessen?

Yeti 34 5


JEU GD BEW EUG T

«IK LEER BIJ DE SCOUTS ALLES WAT IK NIET OP SCHOOL LEER», ZEGT LOES. MEER DAN EEN KWART MILJOEN JONGEREN ZET ZICH IN BEWEGING. KNAPPE LEIDSTERS, TAAIE TOCHTEN, HETE VUREN EN KNOTSGEKKE SPELLETJES. SPEELS EN SPANNEND. TELKENS ANDERS, TELKENS JEUGDBEWEGING. IN DE YETIKLAS IN ASSEBROEK ZIT OOK BEWEGING. WAT IS HUN MOVE?

— WAAR IS DE INGANG? — — LEERKRACHT OF LEIDER —

Milan en Sean: «We moeten bij de scouts van ons moeder. Ze zegt dat er te veel beweging in ons zit. Thuis zouden we ons maar vervelen.» Josse: «Die van de jeugdbeweging hebben trucs om kinderen te lokken. Ze doen een vergadering en iedereen moet een vriend meenemen. En zo blijft er altijd volk plakken.» Margot: «Iedereen kent wel iemand die straffe verhalen vertelt over de jeugdbeweging. Eén vriendin is genoeg om je snel thuis te voelen in zo’n groep.»

— LEREN OF SPELEN —

Loes: «Ik leer in de jeugdbeweging alles wat ik niet op school leer.» Sauren: «Sjorren, afwassen, in bomen klimmen, sluipen, kampen bouwen, vuur maken, niet bang zijn in het donker, Engelse liedjes, dagtochten maken… allemaal geleerd bij de jeugdbeweging.» Lara: «Als je iets niet begrijpt doe je gewoon mee. Tijdens het spel leer je van elkaar.»

6 Yeti 34

Geeske: «Straf krijgen van een leider, dat is pas straf. Ken jij een leerkracht die je twintig keer laat pompen boven een modderplas, toertjes rond een veld doet lopen, in een zwembad gooit, roept en vloekt?» Milan en Sean: «Leiders hebben geen bord nodig want ze doen alles voor en spelen mee. Een leider zit er niet mee in dat hij op zijn gezicht valt. Een leerkracht is te deftig om fouten toe te geven.» Josse: «De leerkracht wil een klas waar alles op zijn plaats staat. Alles wat je ziet in een klaslokaal is om van te leren. In het lokaal van de jeugdbeweging is het slordig: oude zetels, een vogelpik, kapotte radio, graffiti op de koelkast.» Margot: «Leerkrachten en leiders nemen allebei de beste plek in van het lokaal. De leerkracht heeft een veel groter bureau dan de kinderen. Leiders zitten in de beste zetels terwijl de kinderen op de grond moeten.» Loes: «Meesters en juffen heten Tijs of Leen. Leiders en leidsters hebben soms vreemde namen: Akela, Hati, fazant, tjiftjaf.» Lara: «Leerkrachten kunnen oud worden. Leiders zijn jong. Bij de jeugdbeweging loopt er geen directeur rond. Kinderen en leiders beslissen zelf wanneer ze genoeg gespeeld hebben.»


— DAG VAN DE JEUGDBEWEGING — Vrijdag 21 oktober is het de dag van de jeugdbeweging. Wat doet jouw school die dag?

★ Iedereen komt in uniform, ook de leerkrachten. ★ ★ De leiders komen tijdens de middag spelletjes spelen op de speelplaats. ★ ★ Kinderen vertellen in de klas met foto’s, dia’s en filmpjes over de zomerkampen. ★ oktober slapen de leerlingen die in de jeugdbeweging ★ ★ De nacht van 20 op 21 zitten in een tent op de speelplaats. ★ De leiders regelen een barbecue tijdens de middag. ★

— ZET JEZELF IN BEWEGING — «Ik wil hutten bouwen en moddervechten», zegt Nele. «Maar waar?» Check alle jeugdbewegingen op www.jeugdbeweging.org Chiro (Chirojeugd Vlaanderen), KAJ (Christelijke Arbeidersjongeren), KSJ-KSA-VKSJ (Katholieke Studerende Jeugd - Katholieke Studentenactie - Vrouwelijke Katholieke Studerende Jeugd), FOS (Federatie Open Scouting), JNM (Jeugdbond voor Natuur en Milieu), KLJ (Katholieke Landelijke Jeugd), VVKSM (Vlaams Verbond van Katholieke Scouts en Meisjesgidsen)

«Ik zie het niet meer zitten...»

Yeti 34 7


8 Yeti 34

(ZINGEN) ZIJN RIJK! «WIJ ZIJN RIJK, WIJ ELUKKIG TEGELIJK! WIJ ZIJN RIJK EN G N OLIESJEIK NOG RIJKER DAN EE , KIJK, WIJ ZIJN RIJK HOE MEER IK HET BE ZIJN RIJK!» WIJ ZIJN RIJK, WIJ R AAR EEN BEETJE MEE M , N SO AM «S T: ER G OIT KWAAD!» ZAKGELD KAN NO AAR GERTJE. SAMSON : «DA’S W ZIJN ARM! WIJ ZIJN ARM, WIJ M! BEN HET NIET WAR EB H E W EN M AR WIJ ZIJN MIJN LINKERARM NOG ARMER DAN , KIJK, WIJ ZIJN ARM BE ET H IK R EE M E O H ZIJN ARM!» WIJ ZIJN ARM, WIJ ? BEN JIJ ARM OF RIJK . DOE DE ARMOE-TEST

? J I J N E B M R A E O H


edersterfte hoog. WaarIn jouw land ligt de mo ika of Azië geboren. Afr schijnlijk ben je in half miljoen moeders Daar sterven elk jaar een st mogelijk dat jij geen tijdens de bevalling. Be er hebt. me ma ma

5 - 10 PUNTEN : ARM KIND

10-15

PUNTEN

: SUKKELAAR

klaas? 5. Wanneer komt Sinter

nsen op deze Meer dan 1 miljard me ereldleiders W e. armoed planeet leeft in extreme …in een ren de ga ver en ren vergaderen en vergade wereld de uit de armoede poging om tegen 2015 witte op er at sta y’ tor his te jagen. ‘Make poverty gt. krij n je er eentje te pakke armbandjes. Zorg dat .be ids efk nic w.u : ww Alle beetjes helpen. Info

je in een Westers ven kansen op tien dat Ze en ge n be heb de wereld t tot zeven maal meer kan 2,6 miljard mensen in d land woont. Je heb ba in een ers an eld sta n t da laa ofd ter, ho je toilet, geen stromend wa sen op een dak boven Een waarschijnlijk in een misschien tachtig jaar. rdt wo Jij . reld of een douche. Jij leeft we de te d t te wij lijs reld en we ge dit et ge . Om t ben je. Ver gebied zonder riolering der verwend nest, da min is t Da . s. dig laa no terk llar Sin do r maken voo regelen is 7 miljard n eanen in 1 jaar tijd aa geld dan wat de Europ parfum uitgeven.

MEER DAN 20 PUNTEN : R

IJKE STINKERD

land. niet gemakkelijk in mijn a. Meisjes hebben het gen. zeg s nik ast ha n ge en mo Ze worden onderdrukt isjes niet. school in mijn land. Me b. Jongens mogen naar shouden doen, Die moeten leren het hui lezen. nen kun oit no ze zullen kansen in mijn land. e lijk ge n be c. Meisjes en jongens heb

eisje… 6. Oh nee. Het is een m

t dat , maar mijn mama zeg a. Ik droom van de PS2 heb. eg no ander speelgoed ge ik computerspelletjes en ar te verzwakt om ook ma b. Laat maar, ik voel me en. lop el achter een hoep iets te doen. Laat staan zelf. Een bal van c. Ik maak mijn speelgoed . Scoren! eld rbe oo bijv f lappen sto shulp speelgoed van d. Ik krijg via ontwikkeling , maar dat geeft niet. uw nie et Ni andere kinderen.

15 -20 PUNTEN : PECHVOGEL

t veilig. a. Het drinkwater is nie kiemen te doden. kte zie om en kok st eer We moeten het ter te halen is de rivier. b. De enige plek om wa r. het water is ondrinkbaa Die is sterk vervuild en g. oo is kurkdr c. De bron en de grond en uur meer vol. ge ik ud ho Dit . op Stof waait stopt nooit. Ik duik in d. Het water uit de kraan dankje? . Mama, krijg ik een fris het plonsbadje in de tuin

? 4. Er is geen water. Dorst

kinderen in mijn dorp. a. Er sterven dagelijks Wie is de volgende? n land. ren jonger dan vijf in mij b. Er sterven vaak kinde . ing ed rvo Meestal door onde ren in mijn land. c. Er sterven ook kinde . kte of door een ongeval zie slijke Meestal van een ongenee honger, n land meestal niet van d. Kinderen sterven in mij en is. nez ge te itje spu één t me vaak van een ziekte die

it van gehoord? 3. Er sterft een kind. Oo

mensen ziek. Velen heb In jouw buurt zijn veel oud r jaa 20 je s dat ben ook malaria. De kan nt misschien één van be Jij in. kle r zee is rdt wo de wereld die lijden de 500 000 kinderen in 4,9 miljoen mensen aan aids. In totaal zijn et. sm be

g geen. ool. Er is er gewoonwe a. Ik ga nooit naar sch . ool, als het kan b. Ik ga soms naar sch op straat. ik l de be al est Me l. Soms tegen mijn zin. c. Ik ga altijd naar schoo met ool. Ik moet meewerken d. Ik ga nooit naar sch n. er geen ete mijn ouders, anders is

school! Waarom? 2. Het is vandaag geen

schien naar de winkel, a. Mama gaat straks mis terug gevuld. dan wordt de koelkast en. dat? Wij hebben er ge b. Een koelkast? Wat is st. lka eetbaar in onze koe c. Er staat altijd wel iets . ker lek n eve Maar ik vind niet alles kenlang leeg. we s som d. De koelkast is

je altijd. 1. Daar brandt het licht elkast? Hoe gevuld is jouw ko

4/d=3 1. a = 3 / b = 1 / c = 4/d=2 2. a = 1 / b = 3 / c = 4/d=3 3. a = 1 / b = 2 / c = 1/d=4 4. a = 3 / b = 2 / c = 2/d=3 5. a = 4 / b = 1 / c = 3 6. a = 1 / b = 2 / c =

Yeti 34 9


TAAL MET THE JOSBOURNES!

HET GROTE POLLY «POLLYWAPPY!» BRULLEN DE 21 SJEKIES* VAN DE VIJFDE EN ZESDE KLAS VAN BASISSCHOOL PAALBOS* UIT ASSEBROEK. MEESTER TIJS* KIJKT VERDWAASD OM ZICH HEEN. «GOED ZO MEESTER, JIJ BENT OOK POLLYWAPPY», ZEGT FAUSTO. VOLGENS DE YETIKLASSERS IS POLLYWAPPY HET MOOISTE WOORD TER WERELD. EN ZE HEBBEN HET NET ZELF UITGEVONDEN. VET LAUW!

PO! «Nieuwe woorden maken is kéf* en niet moeilijk», zegt bilpletser* Levi. Aan de andere kant van de tafel knikt Cindy. «Je kan het op verschillende manieren doen,» zegt ze. «Verzin een woord dat goed klinkt.» Gilly lacht. «Bijvoorbeeld, ‘rira’. Dan geef je dat woord een betekenis.» Emily veert recht. «Een rira* is een ‘probleem’. Het klinkt een beetje als ‘moeilijk raadsel’.» Levi steekt zijn handen in de skaj*. «Meester, ik heb zoveel rira’s*, help mij!» De Yetiklassers lachen luid. Weer een nieuw woord uitgevonden. POL LLY YWATTE? WAT T E? «Pollywappy moet binnenkort in elk woordenboek staan,» glundert Amandine. «Je kan het overal voor gebruiken, nietwaar sjekies*?» Muriël: «Je moeder zeurt aan de ontbijttafel dat je meer boterhammen moet eten. Dan zeg je: «Mama, asjeblief, ik ben nog helemaal pollywappy.» Geeske: «Of je legt aan je vriendje uit hoe hij op MSN moet chatten. Hij kijkt je aan alsof hij Chinees hoort. Dan zeg je: «Makker, wat scheelt er? Je kijkt zo pollywappy.» Manou: «Je stapt uit de achtbaan en je papa geeft je een hamburger. Dan zeg je: «Burps, wacht even. Ik ben pollywappy!» (één hand voor de mond) Melissa: «Een jongen uit je klas zegt dat hij verliefd op je is. Plots drukt hij een natte kus op je mond. Jij zegt: Mwmoollymmpam!» Dan bedoel je: «Oh Kevin, jij maakt me helemaal pollywappy!» DR O P J E WO O DROP OR RD D Drop je vetste, lauwste, mooiste en meest gebruikte woord op www. dropjelyrics.be Misschien komt jouw woord wel in het splinternieuw Prisma tienertaal-woordenboek. De strafste woorden winnen bovendien dikke prijzen. 10 Yeti 34

LY! BEEVEE BE EVE E D R O PT MEE Frank de Boosere : Haal je snoffel* boven, er zitten veel stoffels* in de skaj*. Morgen een ranzig vette dag. Ideaal voor sjembekken*. Peace, smatjes*.» Gert : «Jij bent een knoerd* van een blafferd*!» Samson : «Arf* Woest* Wif* Slobber* Grauw* Bôf*!» Laura Lynn : «Jij hebt mij duizend maal gefrikasseerd*» «Iemand mijn knabbelplaten* gezien?»

©VRT


!

LES 2 : KEFFE PAALBOOM VOOR KNOERDEN EN BLAFFERDS!

LYWAPPY ABC

WA! T

PY!

J E F F J OS O S BO B OU UR R NE «Ik vind het juist bagger* als mijn pa ook als een tiener begint te praten. Ik heb een hekel aan volwassenen die faken, die ons willen na-apen. Als m’n ma en pa ook al in sms-taal beginnen te chatten, ben ik titicaca*. K I MMY M MY «Bangelijk vet, hé. Zo’n eigen taaltje. Als ik met m’n crew* aan de schoolpoort sta te keffen* zie je de leerkrachten kijken van: ‘Waar hebben ze het over?’. Wie ons geheime taaltje kent, hoort bij onze crew. Lauw!» D E N B OMPA OM P A «In mijnen tijd spraken de mensen nog fatsoenlijk. We zeiden goedendag* en slaapwel* tegen elkaar. Het klinkt wel vortig* maar ik versta er de bouletten* van. Hhhhhoest! Yeti 34 11


JE EIGEN

«IN DE BLAADJES EN OP TV ZIE JE ALLEEN MAAR PERFECTE TIENERS», ZEGT YORAN. «HOE PERFECT MOET JE ZIJN OM IN YETI TE KOMEN?» ALS JE IN YETI WIL KOMEN, BEN JE BEST HEEL GEWOON. GEWOON ONGEWOON GEWOON. IN PUBER BIJT PONY BELT DE YETIREPORTER ELKE MAAND MET VUILE VOETEN EN EEN YETIFOON AAN BIJ EEN BLOOTGEWONE* TIENER. DEZE MAAND STOPT DE YETIMOBIEL VOOR HET HUIS VAN YORAN. «HÉ YORAN, DOE EENS OPEN KEREL! DAT DUURT HIER NOGAL!» Lees telkens ook de pubervraag en stel die aan je vriend(in) of klasgenoot. Hebben jullie dezelfde gewoonten?

LIFESTYLE

raag «Ik speel dolg . Het er m op mijn ka gs lin ve lie is mijn ijn M . is hu in plek papa peter en mijn lf ze ze en hebb op ho Ik . kt aa m ge ig nd ha en dat ik ev j.» zi s al d wor g: Pubervraa lieveuw jo is at «W is? hu in lingsplek » ? m ro Waa

«Euh, ik was net met mijn trein aan het spelen. Als je het niet erg vindt dan rijd ik hem eerst nog even het station in.»

vriend. Hij komt «Mijn neef is mijn beste hem. Hij zit in de bij ik hier vaak spelen en ar goed dat we niet andere zesde klas. Ma we zouden nogal in dezelfde klas zitten, babbelen!» kan jij goed praPubervraag: «Met wie jij het meest?» ten? Waarover praat

«Ik ben nog steeds in behandeling voor kanker. Ik ben er heel ziek van gew eest. Nu gaat het een beetje beter met me, maar echt genezen ben ik nog lang niet. De dokters kunnen pas in de zomer van 2006 zeggen of het echt oké met me is.» Pubervraag: «Wat weet jij over de ziekte kanker?» «Vroeger was ik een echte zwemmer. Ik zwom met gemak 1000 meter. Nu ik ziek ben mag ik het zwembad niet meer in, teveel gevaar voor infecties. Daar word ik wel eens droevig van. Gelukkig heb ik deze knuffel altijd in de buurt, als je begrijpt wat ik bedoel.» Pubervraag: «Wat maakt jou triest?»

«Ik speel ook we l eens in de tuin. Naast ons is een boerde rij. De koeien sta an hier soms aan de draa d. Dat is best we l lachen, ze kunnen je héél vreemd aankijken .» Pubervraag: «W oon jij in de stad of op het platteland? Is het rustig bij jou in de straat? Hoe bela ngrijk is buiten sp elen voor jou? »

lde ik ekenhuis lag, mai «Toen ik in het zi g. Ik er oten. Ik miste ze met mijn klasgen hool sc ar na weer terug ben blij dat ik nu het in n ne in nd ie vr mijn mag. Dan zie ik meer b he beter. Ja Yeti, ik echt terug! Veel niet e m ag ra .V vrienden vriendinnen dan .» et. ni k oo t t he waarom, ik wee uit je ie zou jij missen «W : ag Pubervra (fluistert) «Yoran speelt niet zoveel meer met klas? Waarom?» Yeti, je me sinds hij ziek werd. Dat mag niet van «Wow chrikken! s e de dokter. Ik vind dat spijtig, maar gelukkig m t e st do ven, ik lu verzorgt hij me wel goed. Hij is ook verzot Toegege i. Af en in op dolfijnen, zijn kamer staat vol beeldjes en graag G er eentje ik hangt vol posters van natte flippers. Ahum, ik p e to Ik ijskast. fd, Ober Yoran? Kan ik dan nu wat extra e game d dan voel, it lekker zo u niet me ik «Als erslaa v t ie graantjes krijgen, a.u.b.?» n et. favori mijn n is be zal ik op mijn pc. Rollercoaster dereen Ie r. ik vind o dat en ark o Pubervraag: «Zorg jij graag voor diepretp h Je bouwt je eigen favoriete ren? Waarom eigenlijk?» wel zijn ap hebzalig!» fh drank o Pubervraag : «Wat is jouw favoriete er?» k e ben z computerspel?Speel je het samen met raag: Puberv uw lieveanderen?» jo «Wat is je?» nk ra d s g n li

Yoran is het gezicht van de actie ‘Kom op appels’. Op p. 14 lees je hoe jij kankerpatiëntjes kan steunen door aan de appelactie deel te nemen. blootgewone* Yetiwoord voor doodgewone

12 Yeti 34


«PUZZELEN IS OOK HUISWERK», ZEGT JOOS. «EN WE MOGEN HET IN DE KLAS MAKEN. SUPER!» MAG JIJ HUISWERK IN DE KLAS MAKEN? «HET IS ALTIJD IETS ANDERS. HET ZIJN EXTRAATJES. EEN KRUISWOORDRAADSEL, EEN INTERNETOPDRACHT, EEN REKENSPEL…» HET HUISWERK IN MIJN KLAS IS: ■ SAAI ■ ALTIJD ANDERS ■ LEUK ■ LEERSTOF DIE WE TIJDENS DE LES NIET AF KRIJGEN.

ZOEK ZORRO

Zorro gaat naar een voetbalmatch. Vind jij hem in de mensenzee? (de oplossing staat onderaan)

Doolhof

Hoe geraakt Linnerd bij zijn tweelingbroer Skinnerd?

r

Zoek de dieren

Hoeveel dieren tel je in dit gezicht?

dieren. k de dieren’: 30 plee. Oplossing ‘Zoe is even naar de k Zorro’: Zorro Oplossing ‘Zoe Yeti 34 13


HELP YORAN Wil je Yoran (P. 12) helpen? Doe dan mee aan de actie Kom op Appels en koop een appelpakket. De opbrengst van de verkoop gaat naar het vakantiekamp voor kankerpatiëntjes. Voor 6 € krijg je een rugzak vol met appels en een kwartetspel met Jules. Meer info vind je bij je leerkracht of op www.komopappels.be

GRATIS SCHOOLREIS

WORD JUNIOR JOURNALIST Een schoolreisje naar Mars of je eigen robotbutler? Hoe ziet volgens jou de toekomst eruit? Doe mee aan de Junior Journalist-wedstrijd 2006 en schrijf een verhaal over de toekomst. Er is ook een speciale klasprijs. Vraag de wedstrijdfolder aan je leerkracht. Hoe je kan inschrijven lees je op op www.davidsfonds.be

«Ik kan niet mee op bosklas», zegt Vicky. «Te duur voor mama.» Ken/ben jij iemand die geen dure sportschoenen kan kopen? Of geen trendy boekentas kan betalen? Armoede is soms vlakbij. Doe de minitest en ontdek of je school aan elke leerling evenveel kansen geeft. 1 Onze schoolreizen zijn niet duur. ■ ja ■ neen 2 Ik heb thuis geen internet maar mag op school wel surfen. ■ ja ■ neen 3 In onze klas maken we zelf nieuwjaarsbrieven. ■ ja ■ neen Win de goedkoopste klasuitstap van het jaar! Schrijf met je klas een gedicht over armoede en stuur dat voor 1 november naar: Yeti - Armoede - Koning Albert II-laan 15 - 1210 Brussel.

VLIEGTIP VAN DE MAAND

IES DA WOA? 1 Als je een groot hoofd hebt, ben je ook slimmer dan anderen. ■ Da ies ■ Da ies nie 2 Computerspelletjes maken je slimmer. ■ Da ies ■ Da ies nie 3 Vis eten is goed voor je brein. ■ Da ies ■ Da ies nie

14 Yeti 34

3 ies woa, 1+2 nie

© Beelden: w.w. norton & company

1. Technopolis by night: Op 10 en 11 oktober kan je de nacht doorbrengen in Technopolis Mechelen. Ontsnap jij aan Mister A? Hoe goed zijn je wetenschapsproeven? Je overnacht in je slaapzak in de tentoonstellingsruimte. Een lekker ontbijt maakt de sleep-in rond. Voor alle praktische details zoem je naar: www.vliegjemee.be 2. Bronksfestival: Theaterfestival van 4 tot 13 november in Brussel. Een smaakmaker tegen 100 per uur in de tienerwereld. Meer op www.vliegjemee.be


1. Ik sluit niemand uit (op de speelplaats, in de klas, jeugdbeweging, sportclub...). ● Ja ● NEE ● SOMS n 2. Ik praat met vrienden die er anders uitzie (huidskleur, kledij, gedrag...). ● Ja ● NEE ● SOMS

3. Ik ben nieuwsgierig naar andere culturen, gewoonten*. ● Ja ● NEE

4. Ik zorg ervoor dat iedereen zichzelf kan zijn*. ● Ja

● SOMS

● NEE ● SOMS

ben benieuwd hoe blinden lezen...

Wat is jouw DEMOCRATO-gehalte? Doe de K-test op www.yetiworld.be

en, stel vragen over andere culturen, *3 Bv: ik eet ‘vreemde’4gerecht ze bij de groep horen. nieuwe klasgenoten, stille kinderen, enz. dat toon ik Bv: *

«Ik ben geen perfecte Democrato.» Frederik, 11 jaar

Ik ben de verantwoordelijke van het ‘Kindernatuurfonds’ hier op school. We zorgen elke speeltijd voor de kikkerpoel achter de school. Op dit moment knippen we miljoenen brandnetels weg. Ik zorg ervoor dat iedereen kan meedoen en dat er geen ruzietjes zijn. Soms gebeurt het dat iemand de baas wil spelen over iemand anders. Dan zorg ik ervoor dat ze elkaar niet in de haren vliegen en naar elkaar luisteren. Vaak willen ze eigenlijk hetzelfde. Denk nu niet dat ik zo’n perfecte Democrato ben hé. Sommigen vinden mij ook een plaagstok. Als we zin hebben om met de tingels (de brandnetels) te schermen naar elkaar, dan doe ik lekker mee. Brandnetelprikkels zijn gezond! (lacht) We gaan trouwens duizend liter brandnetelsoep maken en verkopen. Dat geld kunnen we dan gebruiken om de poel beter te onderhouden en een observatiehut te bouwen. Alles voor de natuur! We gaan ook een videocamera plaatsen op een oude jeep met afstandsbediening. Zo maken we onze eigen National Geographic-filmpjes. Yeti 34 15


allemaal! i-spaarkaart. Verzamel ze Dit is de tweede jolige Yet

KIJ NIJG Yeti is gewoon een kij zaleg super koel kij nijg boekske en et mag zeker ni verdwijne ik lees da altijt onder de les. Mag ik nu in de Yeti kome, pliiiiiiiiiiiiiies? Vriendelek groete ikke. (Wouter) Zo te zien lees je Yeti ook tijdens de les spelling.

TE KOOP

JOSBOURNES Hey joh! Waarom maken jullie geen kaften en pennenzakken met de Josbournes op?(Willy) Binnenkort in de winkel: Josbourne t-shirts met ingebouwde bierbuik .

Te koop: broer, 8 jaar, weinig gebruikt, bijt, eet enkel pickles chips, elke prijs is goed. (Lia) Welk ras is het? Schrijf een lezersbrief naar: Yeti - Lezersbrief - Koning Albert II-laan 15 - 1210 Brussel en win een Dwergbowlingset

EN MP6-SPELER! WIN EEN MP7-SPELER! EEN MP8-SPELER! EEN MP3-SPELER!

PROBLEMEN MET AARDRIJKSKUNDE? BEL 0800/KILIMANJARO-007-OURTHE

H O P ! L O S S I N G !

HET TALENT VAN JOLIEN

Stuur een kaartje met jouw talent naar: Yeti - Talent - Koning Albert II-laan 15 - 1210 Brussel en win een Creative MP3-speler. Misschien sta jij wel in de volgende Yeti.


Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.