Yeti 3

Page 1

e r j o c h ies - d ru g s p rin s e n - ho l t o r r e n - b o o r d b a k ker s - m old ra

Š Disney/Pixar

De nieuwe monsters

Test je spieren

Verschrikkelijk tijdschrift maart 2002 - 3

Extra: de blufbeller

100% gangster

? In de ban van de Drrriing!


Verschrikkelijk tijdschrift maart 2002

Schip ahoi! Tattoo’s van ankers op de borst, half verzopen scheepslui aan de toog, ingewikkelde knopen zonder eind en storm op zee… «Daar klopt niets van», zegt Glynis, schipperskind. «Het leven van een binnenschipper is zo spannend als het water diep is.» Portret aan bakboord!

Koeientong met puree Kleine jongens die slaag krijgen van de zweep of voor straf een namiddag op één been moeten staan, meisjes die in een ijskoude slaapzaal huilen om hun moeder. Is dat het beeld dat jij hebt van een internaat?

P.4

P.6

Fitnessfan of zitzak? Kies jij voor een perfect lichaam of het recht op luiheid? Is jouw spiermassa groot genoeg om deze Yeti op te tillen en de test te doen?

WIN EEN AAP De aap is foetsie! Zoek je harige voorouder in deze Yeti en win een aap, inclusief vlooien. Vertel op welke pagina's de aap uit de vouw komt.

Stuur je antwoord voor 2 april naar Yeti – aap – Koning Albert II-laan – 1210 Brussel of mail naar secretariaat@yetiworld.be met als onderwerp aap. Vergeet je adres niet te vermelden.

Pay en... ho!

P.8

Ben jij al vertrokken? Een Ericsson T65 met trilfunctie of de nieuwe Nokia 6310 voor slechts 89 euro. Trap jij ook in de val van de gsmaanbieders? Kijk snel op p. 10 voor het speciale Yeti-tarief.

P.10

?

Trossen los!

Ahoi, walkinderen! Wij zijn de waterratten van de Omaira Sanchez-klas van Het Molenschip in Evergem. Bijna alle kinderen van onze klas zijn binnenschipperskinderen. We wonen op een internaat. Wij werken mee aan deze Yeti en schrijven het wereldrapport. Blijf drijven! 2 Yeti 3

Kloof tussen leerkrachten en leerlingen wordt groter.


- Hallo, spreek ik met de helplijn? - Welkom. Voor Nederlands, druk 1. For English, press two. - Ja, ik zou graag … - Voor vragen in verband met uw abonnement, druk 3. - Ik bel voor die gratis belwaar… - Er zijn nog 2 wachtenden voor u. Gelieve aan de lijn te blijven. (muziek) - Pffft! (zucht) IETIP - Met Karen! Wie heb ik TELEVIS aan de lijn? Hallo? Hallo? Ned 3 9.30 u – ndore e - Ja, ik bel voor die gratis Zondag o b e e h e e twe belwaarde tot 49 euro. Met dters Irma en Ingrid en hoch Hoe kan ik die… e Siemen. pohostbod een koehoeienls g toontje a t - Momentje, ik verbind u Skitteren n zeurderi oi! (Op ee h o H i! door. (muziek) a a vl lezen.) - Hallo, met Kristel. Kan ik u helpen? - Goedendag, ik wil de gratis belwaarde voor mijn… - Ja, dat is correct! Je krijgt 24 euro gratis belwaarde indien je 5 keer herlaadt in 2002, 5 euro per herlaadbeurt binnen de 48 uur, niet verenigbaar met andere aanbiedingen. Het gratis lanceringsaanbod is enkel geldig voor de Finifone Nice met tarief per seconde, enkel van maandag tot dinsdag tijdens daluren en voordeelblokken van andere mobiele operatoren en dat wanneer je wil, hoe je het wil en waar je wil. - Slik. Ik wil gewoon… - Ik verbind u door met de infodesk voor onze andere aanbiedingen. (muziek) - Bonjour! Goedendag! Hello! Met Katleen. Wie heb ik aan de lijn? - Nu moet u toch eens goed luisteren, ik wil enkel … - Welcome. Voor Nederlands, druk 1 - Wie is dit? Kathy? Kelly? Kimmy? Wie? Wie heb IK aan de lijn? WIE? W-I-E ?!? Is het dan zoveel gevraagd om een normaal mens aan de lijn te…? - Tuut…tuut…tuut…

De billen van Dennis komen uit de nieuwe film MIRAKEL. (zie p.15)

«VOOR VOOR NEDERLANDS, DRUK 11»

© Natasha Arthy

!KJILEKKIRHCSREV

ZAAI

De kunst van het klagen «Je moet niet zo klagen, kind! Zeur niet zo!» Hoor je dit wat te vaak? Ben je het zat? Roep dan: «STOHOP! Ik heb het recht om te klagen.» Pubers die niet klagen zijn geen echte pubers. 8 kant en klare klaagtips. 1. Klaag erover dat je moe bent. Blijf de hele nacht wakker om te bedenken waarom. 2. Klaag over te weinig tijd om te klagen. Heb je wel genoeg tijd? Mopper dan over de tijd die vliegt. 3. Klaag over leerkrachten als je een slecht rapport hebt. Zwijg bij een goed rapport. 4. Klaag over te veel huiswerk, zeker tijdens de zomervakantie. 5. Beklaag je over andermans muziek. Vooral die van je broer of zus. 6. Een slechte film gezien? Klaag! Was de film goed, klaag dan over het feit dat er zo weinig goede films zijn. 7. Zie je iemand zonder fietslicht over straat rijden? Klaag erover, ook overdag. 8. Vind je niets om over te klagen? Lees dan eens het schoolreglement: het is een goudmijn als je onderwerpen zoekt om over te klagen. Het is nu aan jou om ervoor te zorgen dat de kunst van het klagen niet verdwijnt. Begin alvast te klagen over dit blad – dat het te dik is of te dun, slecht geschreven of niet grappig. En denk eraan, vergissen is menselijk. Klagen over andermans vergissingen is hemels!

yetiworld.be

Yeti 3 3


d a b d m r e o Zw aan bo

open alf verz h , t s r d o b e linker open zonder ein d p o s r e n kelde k huis in de boek van ank ik ’s w o e o t g t a t «T perstoog, in ort dat nenschip de i aan de … voor mij ho in lu b s p n e e e sch zee d en ij is e op gens. Z weeken mee. en storm t Glynis Busch at, tijdens het ar g it en va u erna t n in e jes», ze n p e o ho k de wee oord. Doe je sc kind. In b n a er sa voorond t vakantie

in heweoton. Veel verscheiln,maeun e p p o uk l g Verst ijntjes, ke r mij hee

g Ik

d’

‘ iet

r‘

walk ind

-Z e

an

or

i

e r’

gn

sch

ond

or

x

‘vo

8

Z

er’ m ‘keld

a ar

pp

l: taa s r e

ie t eg n

voo gord ronenschip is badkamer, living, kruip ik in het voo an in b n e op e wil zijn, ijn slaapk iet: toilet, «Wonen nt is er n en en ongestoord e logeerkamer. M ers. Dat e m e rt a p oud alle jk d een ap ge. Als ik hip. Dat is eigenli r van die van mijn ra a g e d to in mete het sc kop van Het is 75 embaadïs w z der, in de aar niet hebben. waait.» é v i d r rd P nd, kunstmest, m mer wil ik r, zeker als het ha e v zand, gri feest. Dan heb ik is akelig e kolen, d t e m g im is een meter, zo «We en leeg ru al van 6 bij 60 E . fietn a ra of g eelza at om te e z p s te te k im e u R een overd cht klaslokalen. en partijtj a allen of e n te kuntb ls e a o t v o te ro e , g n ige brugg lschaatse sen, te ro Om onder somm water in het lege n. a badminto pompt mijn pap per te liggen en , ie n . d re a v ip h sc nen wembad komt het verdekte privé-z eg nu o Z . im o ru . Z in mijn ok reuze zwem ik ak vol zand is o hoop, ongeveer b is een bak Een laad ton zand ls ze in de zand tje 0 0 2 1 A zelf, agen vol. twagens lf vrachtw 60 vrach terschool een ha u op de kle opt die al over.» lo , n dumpe egen Stenaeg ninrhet stuurkot wal hele d a zit een vonds even aan p p a p n ij a «M n o als hij ’s n vriende en is blij ouders vinden hu nde binnene kan. Mijn gezellig, zo’n b ren nemen e t d s e in k B De n café. ij elkaar. laat zijn kindere b rs e p ip r e n d sch e u o m ti Welke afé Mari ze mee. boord? C ij bekend tern a a n e nu alle n voor m de straffe ington zij r de Wash onds komen daa ng gered, v li e A k n ’s re D rein. borrelen. chrok ik me rot. p o n le a s t verh g… Laats ons dek. r een bru deren stenen op e d n o n kin Sommige vare ehaald. , vast ge voeren, gooiden g d n n e v ra o b b n lading in der een brug .» ersvloeke on n schipp die stenengooiers e ij z w l n a e o n T e r a to a n ft e r e ’a h ewee ere n Mijn pap aaien met een g Z e ’ g p i n h i e c t ‘and zw m aar ‘s ere schippers oot’ b kin ‘ t e i de n g e re n Z ’ maa bo ar aan huis a ’ m a ar ‘I k g

a

De klas van Glynis op de golven v 4 Yeti 3


O

Natte nadelen:

Droge voordelen:

T

Naar een sportclub of jeugdbeweging lukt niet zonder vast adres. Schip kwijt is alles kwijt. De boot is mijn huis en het werk van mijn ouders. Je huis waggelt bij onweer. Dan kan ik niet slapen. Tijdens het varen gaat de tv niet op. De video doet dan overuren. Papa werkt ook tijdens weekends. Jammer dat ik zo zelden uit logeren kan.

Ik kan dikwijls zwemmen. Anderen (walmensen) zijn nieuwsgierig naar mijn leven. In elke haven ken ik wel iemand. Ik heb een overdekte speelplaats als het ruim leeg is. Ik hou van klussen aan boord zoals sturen, aanleggen, door de marifoon praten. Elk weekend ben ik ergens anders en toch altijd thuis. Mijn ouders zijn goed betaald, denk ik toch. Het geluid van klotsend water als ik inslaap, vind ik heerlijk. Ik ken leuke plekjes. De haven van Düsseldorf bijvoorbeeld: lichtjes, cafeetjes, proper, gezellig… Schippers zijn een ras apart. Ze zoeken elkaar op in schipperscafés en zullen elkaar altijd helpen. Schippersmannen trouwen met schippersvrouwen.

O

O

De haven van Luik bijvoorbeeld: stank, ratten, onveilig… Ik weet niet goed of ik wel schippersvrouw wil worden. Ik droom eigenlijk van een journalistenleven. Zal ik kunnen breken met het schippersleven? Wil ik dat wel?

O

O

g naar een naam de rest van zijn voor zijn schip. Hij papa heet Paar Ha . ro heet Pat-Ve is yn Gl van ip sch t He rcel . vrouw que. Op Marlin varen Ma. Mali- SCHIP ni ro Ve ma ma r haa en k ic air tr ook popul de schipperskinderen zijn en Linda. Namen van Kimberly heet die zus een ft Zij hee ko vaart rond op Makimbo. Bollé. en een broer met de naam t juiste schip. volgend verhaal met he uit ers ipp sch Verbind de per uur – weskm 80 – rukwinden tot uur .30 21 – n rpe twe An passeren het Haven van en met Veronica. Ze sam rt vaa o nz re Lo tenwind. ligt de ‘Nest’. Love ar Nicole. Iets verder da n ete gro en i’ in ‘M schip al twintig jaar met praten over Walter die Ze . dek het op at sta an St zijn gloednieuWater t anders dan Robin met Teresa vaart. Dat is heel wa we schip ‘Zoro’.

o rd

t uu rb

o

ma

ar

‘ ma

o

iet ‘bot s ing’ ma Zeg n ar ‘a anv ar

Zora Michel

Nelly

arkeren’ iet ‘p aar gn ‘aan legg ing’ en’ . m

efo

n’

links en r niet ‘ e c ht g e s’ m -Z aar ‘ ’ n bak b o o o ord en s f i r

’-

Een schipper zoekt niet lan NAMEN NOEMEN lf en neemt een deel van zichze

‘te l

O

O De stank van fabrieken langs de oevers is soms gruwelijk. O Helaas geen klotsend geluid als ik inslaap op internaat. O Soms ligt het schip op stomme plekken.

T

n’ -

O

T

T T T T

Zeg ni et

O

Ze

T T T T

van het web: www.omasan.yucom.be De klas van Glynis op de golven van het web: www.omasan.yucom.be

Yeti 3 5


TIMMY

KLEINE JONGENS DIE SLAAG KRIJGEN VAN DE ZWEEP OF VOOR STRAF EEN NAMIDDAG OP ÉÉN ÉÉN BEEN MOETEN STAAN, MEISJES DIE IN EEN IJSKOUDE SLAAPZAAL HUIHUI LEN OM HUN MOEDER. IS DAT HET BEELD DAT JIJ HEBT VAN EEN INTERNAAT? DAN IS HET DE HOOGSTE TIJD VOOR EEN RONDLEIDING OP EEN ECHT INTERNAAT. JOUW GIDS IS DE ZESDE KLAS VAN MEESTER GEERT VAN BASISSCHOOL HET MOLENSCHIP IN EVERGEM. EEN VERHAAL OVER SAMEN OP MUGGEN JAGEN EN KOEIENKOEIEN TONG MET PUREE.

CHRISTOPHER

ral na Heimwee? «Voo doe ik len ui H de vakantie. on wo ge t he n zij niet, we n ee pa om mama en pa » n. zie te tijd niet e slapen Zweinstein? «W g kaseli iez gr ook in een het hier n ka ts ch Na ’s teel. lange de n: best akelig zij s, er m ka el ve et gang m apsla n, vreemde geluide » s… ar wandela t een Spelen? «Er lig het intert as na groot bos

er niet naat. We mogen er spent wi de In eens in! spelps len we gezelscha n je ka er m zo len. In de len, ke hin , en rd oa eb skat » n… se at ha dansen, rolsc rwitve ee tw a «N f? Stra ijs. tigingen heb je pr orjvo bi je t oe Dan m ls overge fre lee de eld be vechtschrijven. Bij een ar de na je eg vli j rti pa directeur.»

Sir, yes , sir!!! Maak jij het

ooit te bont en heb je de ve rkeerde vrienWaarom stur den? In Am erik en ouders bij ons dat op een sp a lossen ze hun kind eciale manie op internaat? r op: Highschoo Vooral l omdat ze do een internaa Bootcamp, or een t voor tiener s drukke job st met brullend ee e drilinstructe urs der tijd hebb ds minen slopende en. Op intrainingen. H ternaat leren et internaat he eft ki ook omgaan nderen doel: tucht en maar één met rediscipline aa gels, disciplin ren door de nl e en zelfverwaande ni eets- studie. Dat vi nu tt en te kr ak e nden ouw en s al en s da pa gelijks ders nog alti te vernederen at doen we jd heel . In Vlaande etelki Slapen? «D n ee g be no re be langrijk. Voo n staat zoiets . Eerst r niet. Een inte echt moe zijn op andermans bed en naat als stra r- kinderen is leve veel en ng s. ri f en sp n in ge ss t, br ku e ui beur ke nd n ge he ie gr w vl ef oe einig zin. t p ook leuker en voor dan muggen. dekking zoek thuis zitten. we samen op n ge ja s er f… aa br l ’s Zom ee ee zijn we he Voor de rest » e! snappi avonds. en meestal ’s jk ki e «W ? v T sen naar we zelf beslis Elke donSoms mogen en a we kijk . m m ra og pr k wel Internaat? d. Dan kijIn cinema-avon Als je ouder derdaad! .» lm fi derdag is het e nd s ne an sp n ee wonen of ke op een schip en we ken we naar m ko rm d isreizigers on av ndag hebben ze Tas? «Op zo s: schone klegeen vast a zijn, ta lle vo n ee dre Dan is een «binnen» met , handdoek, internaat ee s. uit, toiletzak n praktische ren, snoep, fr oplossing. In V – » la … en a as n deren w badj 2. slap iten spelen – gere schoolk onen 1 135 laTop 3? 1. bu in week op in deren tijdens de 3. tv kijken ternaat. In Vlaanderen hebb en 300 kin der geen vaste verblijfplaa en ts.

Lange gangen, k 6 Yeti 3


Taken? «Op een internaat zijn er geen ouders die je bed opmaken. De wasplaats kuisen, de ontspanningszaal opruimen, gordijnen opendoen, je kamer opruimen… die «karweien» doen we zelf. Op vakantie zie je soms tieners die hun eigen boterhammen niet kunnen smeren, whoehahaha!?!» Ontbijt? «Net als in een hotel krijgen we een ontbijtbuffet: drie soorten brood, cornflakes, beleg, MALIKA choco, koffie, thee of water. Na het ontbijt spelen we nog een half uur.» Studeren? «We stul. Het is er muiszaa te gro deren in de er even wegstil, behalve als de opvoed hebt, kan je rk swe hui n gaat. Als je gee erk werken. nog altijd aan je contractw niets anje dat om er Je leert hier bet ders te doen hebt.» geVrijheid? «Soms heb ik het mag Je . zit ten eslo opg ik dat voel dlopen bijvoorbeeld niet alleen ron ele in het internaat. In geen enk gsm Je is. thu als school ben je zo vrij even en moet je zondagavond afg terug.» hem je g op vrijdag krij

und ral minp inren lful

n,

e

JORIS

Huisdier? «Dat is verboden. Ooit hebben we een zwerfkat geadopteerd maar iemand was allergisch voor katten. Bijna ieeen knuffeldier op zijn kawel t heef en dere dat mer. Oh ja, vissen hebben we wel. Zijn ook huisdieren?» en Vrienden? «Zelfs echte vrienden kunn enig Wie n. ange verv niet zus of een broer interkind is, vindt het soms wel leuker op naat.» pers. Weekend? «Onze ouders zijn schip het in ook je t moe n», Als ze «te ver ligge is eten Het en. blijv t naa inter op weekend . apje uitst een doen dan extra lekker en we vond aga zond je t moe thuis end Na een week » afscheid nemen, soms is dat moeilijk. altijd niet het is hes douc de Wassen? «In en veilig, vooral bij de jongens. We houd gete t staa Wie rty. wel eens een schuimpa een soms t krijg he, douc hete een van nieten moet kan koud water over zich heen. Die je dan horen!»

n, korte nachten

Yeti 3 7


Fitnessfreak o

IS JOUW LICHAAM EEN TEMPEL OF EERDER EEN DREMPEL? HET IS NIET ZO GOED GESTELD MET ONZE CONDITIE. WE WORDEN STEEDS MINDER FIT. HOE SNEL LOOP JIJ? HEB JE VEEL SPIEREN? VEEL VET? SOMMIGE TIENERS ZIJN ZO LUI DAT ZE KNORREN. ANDEREN ZIJN FIT ALS EEN FRISCO. WAT VOOR TYPE BEN JIJ? DOE DE TEST EN JE WEET HET ZEKER. [1] Welke zaterdagmorgen past het best bij jou? ❏ A Ontbijttelevisie met een grote zak chips in je klauwen. ❏ B Sport, spelen of gaan winkelen… afhankelijk van wat er op de agenda staat. ❏ C Vroeg uit de veren om te gaan trainen: joggen, fietsen, zwemmen… [2] Als je ontwaakt op een doordeweekse schoolmorgen, voel je je alsof… ❏ A het hoog tijd is om weer te gaan slapen. ❏ B je klaar bent om de wereld te veroveren. ❏ C je lichaam schreeuwt om een frisse douche en wat stretch-oefeningen. [3] Wat vind jij van de turnles? ❏ A Kan best leuk zijn. ❏ B Hét hoogtepunt van een schoolweek. ❏ C Pure marteling. Dat is pas kindermishandeling!

[4] Hoe vaak zit jij voor de televisie? ❏ A Als er iets goeds te zien valt. ❏ B Onafgebroken – ik eet zelfs voor de beeldbuis. ❏ C Je kijkt om de twee jaar naar de Olympische spelen – meer niet.

[5] De laatste keer dat het zweet je over de rug liep, was… ❏ A tijdens een sportwedstrijd. ❏ B tijdens een poging om een zak chips te openen. ❏ C toen je aan het spelen was met vrienden. [6] Hoe ziet jouw wekelijkse trainingsprogramma er uit? ❏ A Je zorgt dat je een paar keer per week je beweging of sport hebt. ❏ B Lopen, fietsen en zwemmen? Dat is voor volgende week… ❏ C Trainen? Je loopt enkel naar de ijskast of als er iemand achter je aan zit.

[7] Een typische maaltijd voor jou bestaat uit… ❏ A fastfood fast eten. ❏ B zoveel mogelijk afwisseling, gewoon gezond. ❏ C deegwaren, veel rauwe groenten en een sportdrankje.

Jouw score: [1] A = 1 B = 2 C = 3 [2] A = 1 B = 3 C = 2 [3] A = 2 B = 3 C = 1 [4] A = 2 B = 1 C = 3 [5] A = 3 B = 1 C = 2 [6] A = 2 B = 3 C = 1 [7] A = 1 B = 2 C = 3 Tel je punten op en ren snelsnelsnel naar Yeti’s eindmeet, Basta!, voor je uitslag. 8 Yeti 3

Superfitte Fitness-Tip: ren naar je computer en doe de test on line! - www.yetiworld.be/3/8


akk of zitzak?

Yeti 3 9


de n so l

> pay en... ho! VOOR ROOK DRUK 1 «Ik verstuur op school lie-

ver stiekem berichtjes dan stiekem te roken», zegt Joke. «Bellen is toch veel cooler dan roken en je krijgt er geen bekgeur van.» Waar zou jij naar grijpen als je je verveelt of eenzaam bent? De sigaret of de gsm? Uit een onderzoek blijkt dat tieners met een gsm minder roken dan hun leeftijdsgenoten. Waarom? Een gsm hebben is «in» en het is net als roken een teken van verzet tegen de volwassenen.

SMS SUC6

VERGIFTIGD SNOEP «We brengen mensen

eindejaarstarieven… allemaal zo verwardichterbij… een lege rend. Ik hap toe en Geert zal moeten betaportemonnee, zullen ze len. «Ik heb er spijt drie maanden later, bedoelen», leest Geert valt de eerste rekening van en ik voel mij bein de reclamefolder van in de bus. Ik moet nu drogen. Ik voel me net een grote gsm-operator. een vlieg die tegen elke maand 50 euro «Met Kerstmis koop ik zo’n kleverig bruin lint betalen. Die zijn zot, een gsm. Piek- en dalzeker!» Het contract vliegt. Meer dan sparuren, voordeelblokken, loopt nog een jaar en telen kan ik niet.»

Ben jij bij de meer dan 70 procent van de Belgische tieners die een eigen gsm-toestel bezit? We versturen dagelijks wereldwijd 25 miljard tekstberichtjes. Daarvoor hebben we een nieuwe taal geschapen. [*4] «FF W8E» verstaat iedereen. Jij ook?

NIEUW! DE FLEXO PEST B14 MET GRATIS PLAAGTIJD, INGEBOUWDE TREITERFUNCTIE EN VOORGEBAKKEN BOODSCHAPPEN: 'IK VIND DAT JIJ STINKT' – 'IK PAK U AAN DE Win Yeti’s blufbeller. Laat je zien met deze smaakloze zakkenvuller met geen enkele functie, geen greintje comfort en geen cent belwaarde. Verlang minder van het leven! Stuur een kaart met daarop een verschrikkelijke SMS-boodschap en jouw adres erop naar Yeti – Bluf – Koning Albert II-laan 15 – 1210 Brussel.

10 Yeti 3


> Heb jij last van een ontwrichte duim, eelt op je huid en bloed onder je nagels? Dan ben jij duidelijk een OS, een Overdreven Sms-gebruiker. We sms’en er op los. Niets kan ons tegenhouden. Bijna één op twee Belgen bezit een gsm. Op het toilet, achter op de fiets, in de klas… overal zeulen we ons mobiel[*1] tje mee. EL voor de ene, IWEZV[*2] voor de andere. Hoe zit dat met jou?

> vingers naar de knoppen

>Beestig bellen Gebruik jij een gsm als een kip zonder kop? Gsm-gebruikers kan je het best vergelijken met vogels. Kruis het nummer aan dat bij jou past en kijk dan op Yeti’s achterwerk welk vliegbeest jij bent?

>1 Marijke «Ik kreeg mijn Nokia voor mijn twaalfde verjaardag. Ik kan nu lekker op mijn kamer bellen zonder dat ik het gevoel heb dat mijn ouders meeluisteren. Ik heb toch ook recht op mijn eigen plek. Ik bel enkel in de daluren. Overdag is het me te duur. Het kost me 30 euro per maand.»

ik ben heel erg knap en heb vierkante kaken

>2 Matthias «Ik krijg het ervan op mijn zenuwen. Die Sergio’s en Sandra’s die aan de schoolpoort naar elkaar staan te sms’en terwijl ze nog geen 10 meter van elkaar staan. En dan die onnozele icoontjes en smileys, wat een tijdverspilling.»

ik ben verkouden

>Bestellijn: 0907 - … ❏ code 001 Ik gebruik mijn gsm weinig en bel enkel voor belangrijke zaken. Ik stop mijn gsm goed weg en als ze me bellen moet ik al mijn zakken aftasten. Ik ben een …

ik draag een beugel

>Bestellijn: 0907 - … ❏ code 002 Ik spreek veel en snel als ik mobiel bel. Ik ben opgewonden als ze mij bellen en ben verzot op sms’en. Ik ben een …

>3 Aytor «Qué? Ik krijg geen gsm van mijn ouders. Ze vinden me te jong. Vind jij 11 jaar misschien te jong? Mijn vriendin kreeg zo’n ding, een kit, voor haar verjaardag. Met ringtones, voicemail, frontjes en de hele mobiele zooi er bij. Ik spaar punten om een gsm te winnen. Kan ik binnenkort toch naar hartelust wappen! Basta ya.»

ik heb iets te veel lippenstift op

>Bestellijn: 0907 - … ❏ code 003 Ik ben voortdurend aan het bellen of stuur de hele tijd sms’jes door. Een leven zonder gsm kan ik me niet voorstellen. Ik ben een …

>4 Brecht «Ik ben verslaafd aan logo’s en ringtones. Soms bestel ik wel vijf melodietjes en twee logo’s per week. Ik weet het, ’t is duur, maar zonder mobiel aan mijn riem voel ik me naakt. Ik kan sms’en met mijn ogen toe. Neem mijn gsm af en ik haal de avond niet.»

ik draag een zonnebril op mijn voorhoofd

>Bestellijn: 0907 - … ❏ code 004 Ik spreek luid in mijn toestel als ik in groep ben. Als midden in een gesprek mijn gsm afgaat, zal ik me niet verontschuldigen. Ik ben een …

>5 Klaartje «ff 1 sms 4 Y, mn bttr is bn lg[*3]. Ik voelde me heel volwassen toen ik mijn eerste gsm kreeg. Het gaf me een gevoel van vrijheid en zelfstandigheid. Ik wil ook niet achterblijven. Het idee van altijd en overal te kunnen bellen, vind ik geweldig. Het geeft mijn ouders toch ook een veilig gevoel: ze kunnen me altijd bereiken.»

ik moet dringend naar de kapper

ik heb puistjes

>Bestellijn: 0907 - … ❏ code 006 >Bestellijn: Ik wil gezien 0907 - … worden als ik bel. Ik wil het ❏ code 005 Ik bel rustig en nieuwste en opkalm. Ik trek me vallendste model van gsm even terug om te bellen en be- hebben. Hoe ik er uit zie als ik antwoord mijn oproepen zon- bel is even belangrijk als wat der iemand te ik zeg. storen. Ik ben een … Ik ben een …

U AAN DE SCHOOLPOORT' – 'UW MA HEEFT EEN SNOR' – 'HÉ, LELIJKE DUVEL' – 'IK STEEK UW VALIES IN DE FIK'. NU NOG VOORDELIGER MET EXTRA KWELTARIEF NA 16 U. EÉN OP DRIE KINDEREN WORDT GEPEST PER E-MAIL OF SMS. PESTKOPPEN VERSCHUILEN ZICH ACHTER NAAMLOZE SMS’JES. MEER INFO OP WWW.PESTEN.NET.

meer verschrikkelijk verlang van yeti.

d

[*1] erg leuk - [*2] ik word er ziek van [*3] effe een sms voor Yeti, mijn batterij is bijna leeg – [*4] effe wachten

Yeti 3 11


ZZOEFFF...

01-03-02

RAZENDE RAPPORTERS D YETI-KLAS 6

OMAIRA SANCHEZ-KLAS, HET MOLENSCHIP, GENT

E AARDBOL DRAAIT. NET ZOALS GISTEREN, VANDAAG EN MORGEN. DE KRANT IS EEN SOORT DAGBOEK. VETTE TITELS OP DE VOORPAGINA VERTELLEN LANG NIET ALLES. FOTO’S EN KLEINE LETTERS ZWIJGEN OVER DE HONGER VAN EEN EENZAME VLUCHTELING OF DE ANGST VAN EEN KIND DAT GESLAGEN WORDT. WIJ HALEN TIEN ONDERWERPEN UIT DE KRANT, HOUDEN ZE ONDER DE LEESLAMP EN MAKEN ER EEN RAPPORT OVER. EEN NEGEN VOOR EEN ‘GEZONDE’ UITVINDING EN EEN NUL OMDAT VEEL JONGEREN HET IN ONZE WERELD ZO MOEILIJK HEBBEN. GA JE AKKOORD MET ONS OORDEEL?

Gent Van onze verslaggever ter plekke

2. Nandrolon geeft je vleugels «Iedereen gelijke straffen», zegt Jacques Rogge. De voorzitter van het Internationaal Olympisch Comité wil voor alle dopinggebruikers dezelfde regels. Onlangs kregen atleten twee jaar schorsing en voetballers slechts vier maanden voor het gebruik van het spierversterkende drankje Nandrolon. (De Morgen) «Het speelt geen rol welke sport je beoefent. Iedereen moet het spel eerlijk spelen. Goed dat Jacques Rogge deze afspraak wil doordrukken.» Vak: sport en spel Score: 9/10 (Suan, Timmy)

3. Internetdokter Een Chinese kapitein legt via de boordradio in het Engels uit aan een Franse dokter welke ziekte een Mexicaanse zeeman heeft. De kans dat het hier fout loopt, is groot. Vanaf nu kan een zeeman via e-mail en een webcam contact opnemen met Antwerpse dokters aan de wal. Die kunnen dan zelfs van op afstand naar hartslag en ademhaling luisteren. (De Morgen) «Schitterend bedacht. Zo kan de gezondheid van zeelieden beter worden opgevolgd.» Vak: gezondheid Score: 9/10 (Glynis, Malika)

10. Pluim voor Peer «Kinderen zeggen hun mening, vergaderen regelmatig en zijn betrokken bij het gemeentebeleid. Daarom krijgt de kindergemeenteraad de prijs.» De vertegenwoordiger van de vereniging Bevordering van Burgerzin blinkt de medailles nog eens flink op. Kinderen uit het vijfde en zesde leerjaar in Peer kiezen zelf wie in hun kindergemeenteraad zit. (Het Belang van Limburg) «Het is knap dat die Peerse kinderen regelmatig vergaderen. Ze maken verslagen en doen het allemaal heel professioneel.» Vak: inspraak Score: 8/10 (Vincent, Geoffrey) 12 Yeti 3

Foto Belga

«Iedereen moet het spel eerlijk spelen.»

8. Harry gestraft

6. «Ik spring van de wereld»

Prins Charles heeft zijn zoon Harry meegenomen naar een ontwenningskliniek voor druggebruikers. Harry (16) heeft marihuana gerookt en daar kunnen ze in zijn school niet om lachen. Voorlopig een gele kaart voor hem. Als hij nogmaals drugs gebruikt, vliegt hij van school. (Het Belang van Limburg) «Prins Charles kiest voor een snelle en duidelijke reactie. We willen niet dat prinsenkinderen meer kansen hebben dan andere kinderen.» Vak: kiezen Score: 6/10 (Timmy, Suan)

Het aantal zelfmoorden bij jongeren is de voorbije tien jaar verdrievoudigd. Komt het omdat jongeren sneller denken geen kant meer op te kunnen? Voelen ze zich eenzaam? Onbegrepen? Verklaringen zijn niet eenvoudig. (Het Belang van Limburg) «Gruwelijk. Dit moet alle belang krijgen. Niet enkel een vermelding met kleine letters in de kranten. Jongeren zouden meer kansen moeten krijgen om over hun problemen te praten.»

7. K3 kleurt de top

IJsland wil bussen en auto’s laten rijden op waterstof. De uitlaat van de motoren zal enkel een onschadelijke stof uitspuwen: water. Dat de zoektocht naar milieuvriendelijke energie geld kost en de energie-aanmaak duur is, nemen de IJslanders er graag bij. IJsland is hierin al jaren koploper. (De Morgen) «Moedig van die IJslanders. Met z’n allen wat meer betalen voor een beter milieu.» Vak: milieu Score: 9/10 (Geoffrey, Vincent)

‘Alle Kleuren’ en ‘Tele-Romeo’ van K3 zijn de best verkochte albums in Vlaanderen. De muziekindustrie heeft ontdekt dat kinderen geld hebben. Zij gooien dus vlotjes ‘Hits for Kids’ op de markt. Nieuwe hits komen er aan! (Het Belang van Limburg) «Het lijkt wel of we macht hebben over de muziekindustrie. Het kost ons wel veel geld.» Vak: cultuur Score: 8/10 (Malika, Glynis)

Vak: samen leven Score: 0/10 (Christopher, Joris)

1. Plasmobiel


01-03-02

ZZOEFFF...

5. Meisjes met ballen De veertienjarige Marcia en July spelen al zeven jaar voetbal met de jongens. Volgend seizoen kunnen ze naar de scholieren. De voetbalbond laat niet toe dat meisjes daar bij jongens spelen. «Wij zouden er nochtans goed ons mannetje staan», lachen de meiden. «Als we niet met de jongens mogen overstappen naar de scholieren, kappen we ermee.» (Het Belang van Limburg) «Die meisjes hebben gelijk. De voetbalbond moet zijn regels maar eens aanpassen.» Vak: gelijke kansen Score: 2/10 (Joris, Christopher)

4. Schoolbus met gordels Kinderen op de achterbank moeten een gordel dragen. Vanaf 1 september 2002 is dit ook verplicht in autobussen. In Gent wil men alvast tegen eind april alle schoolbussen met gordels aanpassen. (De Morgen) «Goed! Dit verhoogt de veiligheid. Leuk dat ze in Gent niet treuzelen.» Vak: verkeer en veiligheid Score: 8/10 (Giovanni, Thierry)

Meisjes met ballen

9. Leerlingen in het ziekenhuis Leerlingen van het vijfde en zesde middelbaar mogen een dagje meedraaien in een ziekenhuis, rusthuis of psychiatrische kliniek. Zo hoopt men het tekort aan verplegers en verpleegsters op te lossen. (Het Belang van Limburg) «Dit zouden ze ook bij andere beroepen moeten organiseren. Leerlingen kunnen zo beter hun beroep kiezen.» Vak: leren Score: 9/10 (Thierry, Giovanni)

YETI'S LAGERE WERELDSCHOOL Melkweg 1.215.144 - KOSMOS De Yeti-klas geeft zijn mening. De punten die zij aan de wereld geven, staan ingevuld. Nu is het aan jou om het nieuws te beoordelen. Ben je strenger, zachter, beter, anders?

YetiIK! Vak Max. klas 9 10 1. Milieu

2. Sport en spel

10

9

3. Gezondheid

10

9

4. Verkeer en veiligheid

10

8

5. Gelijke kansen

10

2

6. Samen leven

10

0

7. Cultuur

10

8

8. Kiezen

10

6

9. Leren

10

9

10. Inspraak

10

8

TOTAAL (%)

100

68

K-index Dit is het rapport van de wereld. Maar hoe gaat het met jou? En met je school? Je kan jezelf en je school een rapport geven. Op www.yetiworld.be vind je telkens tien vragen om je eigen K-index te berekenen. Hoe scoor jij voor het vak Inspraak en Cultuur? Hoe doet je school het voor Sport en spel of Milieu? Klik en mik. Het resultaat krijg je onmiddellijk, samen met het gemiddelde van de andere lezers en scholen.

Yeti 3 13


Ministers moeten

Vind jij dat Vlaamse ministers met tieners rekening houden? Bedenken ze een nieuwe wet, dan moet hun voorstel wel een KER krijgen, een kindereffectrapport. Dat rapport vertelt dat die wet kinderen niet vergeten is. De collega’s van de minister en het parlement beoordelen het rapport. Elk jaar moeten de ministers vertellen wat ze doen rond kinderrechten. En jij? Heb jij jezelf en je school al een rapport gegeven? Wees streng. Surf naar www.yetiworld.be en klik door naar de K-index. n schaamMirr isadepkresseief,lik ben vreselijk verliefd en ik ben de enige van deengklasel.dieMiranogkelgeeis een jeugd-

«Moede van een dkreet krijgt Dennis (12) bezoek Win mirakels kan laten gebeuren. haar heeft!» Dankzij deze noo je rin waa ken s en opzichtige prui Koning Al– kel Mira – Yeti r naa film met schreeuwerige kostuum rt maa n. Stuur een kaartje vóór 22 oons Antwergratis tickets voor vijf persone de zaal van jouw voorkeur: Cart eld Verm . ssel Bru 0 121 – 15 d ook jouw raar uite bert II-laan en t Gen oop Brugge – Studiosc pen – Studio Leuven – Lumière adres. Komt jouw wens uit?

n de lezer De 7 rechten va n-o -da ok: nummerplaten,

Het recht op het lezen van 1 gen… bombrieven, gebruiksaanwijzin wijjn vriendin heeft De steen der Het recht om te herlezen: «Mi n gee k boe het 2 ien. Waarom zou ik dan zen vier keer in de bioscoop gez wat

26 keer mogen lezen?» lezen: op de plee, in bed met een Het recht om waar-dan-ook te in de kast, in de gloria… zaklamp, op het dak van de bib, gers van toiletpapier, platte mu Het recht op ezelsoren, bladwijz gen, haarlokken, colavlekken… age te zijn: een bril als Harry Pot Het recht om je favoriete person fje… kui een , een griezel uit Kippenvel, ter, een borstkas als Jerommeke liever rom een boek lezen als je zelf Het recht om niet te lezen: Waa Boeken. der k Boe te Gro r verhalen dan in het schrijf t? In je hoofd zitten mee ga buien uit ek Bre e? je het lezen mo Het recht om weg te wezen: Ben

3 4 5 6 7 ten spelen.

tuk? Met de Blinker-actie kan de planken te staan in een theaters Droom je ervan om met je klas op over verkeersveiligheid ters n – Kinderfonds een thea tuk nslij Leve het r voo eef schr Bel dat. Marc de klas mag zelf een einde aal heeft nog geen einde. Jouw verh Het . age rson fdpe hoo als met Blinker en het wedstrijdreglement schoolvoorstelling. Het scenario een op gen bren stuk het en n verzinne 0 Vilvoorde - tel. 02 255 39 70 Kinderfonds - Medialaan 1 - 180 – n nslij Leve bij en vrag aan je kan r info op www.levenslijn.be. e-mail: info@levenslijn.be. Mee reflecterend materiaal, die je eractie: een «veilige sticker» met De Levenslijn - Kinderfonds stick en, boekentassen, jassen,... overal kan opkleven: wagens, fiets

! Aandacht, aandachtik doe», zucht Igor. «Mijn ouders hebben nooit tijd. Ze

ybal wat «Het interesseert hen geen rugb Steeds meer kinderen klagen koud of ik huiswerk heb of niet.» hen laat Het spelen niet met me. ermishandeling. Heel wat ouders n. Ook dat is een vorm van kind dat hun ouders hen verwaarloze mij. We knutselen nooit hun kind. «Ze doen nooit iets met r voo g ellin ngst bela ele enk n tonen gee gevoeld in een huis vol ouap.» Heb jij je ook al eenzaam uitst op en sam it noo n gaa en samen Praat erover. ders? Verveel jij je soms te pletter? Dat zijn er 13 teveel. dingen van kindermishandeling. mel 13 ren Elke dag zijn er in Vlaande 14 13. en jongerentelefoon: tel 078 15 Je kan altijd bellen naar de Kinder-

eg te wezen... Het recht om w

Manga: niet overdrijven

?voren naar achteren van niet boek een wij lezen waarom Geen idee. Stel dez elfde vraag in Japan en ze sch ieten je met een laket naal de eeuwige lijstvelden. Japanners zijn ’s werelds grootste verslin ders van stripverhalen. Manga heten ze daar. Kinderen halen zelfs hun leesvoer uit manga-stra atautomaten. Mangastrips - dik als een telefoonboek- lees je van rechts naar links. Manga is ook o de kunst van het overdrijven: manne n n hebben spieren als kabels en zij zijn onkwetsbaar. Vrouwen zijn of heel lief l of zo gemeen als rattengif. Ogen zijn zo groot als schotels. Binnenkort ligt Ast roboy, de voorloper van Pokémon, bij ons in de boekenwinkel. ?wordt rage een ons bij Manga deze ook of

t.be en k. Meer info op www.villakakelbon Nog tot 24 maart: Jeugdboekenwee www.bibkids.be.

Op de planken

GANGS Heb jij al vakant TERS ieplannen voor de ze zomer? Er ko berg. Er is nameli mt een nieuwe jeu jk te weinig plaat gdgevangenis in s voor jonge misd tieners in zo’n ge Everadigers. Een prof vangenis moet be es sor onderzoekt ho ge lei den. Hij stelt onde elke dag een half e je r andere voor om uur naar Sesamstr aat te laten kijke de tienerboeven n. Da ar worden ze rusti 䡺 waar 䡺 niet g van. waar (oplosssin g op Yeti's achter ste)


Wereld kampio

e n le r e n

De honderd megeren of ter veldlezen, het huiswerkslin welk onr Voo ? gen prin orts het schoolpo Schrijf alderdeel zou jij goud behalen? ioenschap vast in voor het wereldkamp de beste tot oren beh we t wan en» «ler uit meer n gere Jon eld. leerlingen ter wer aan een onmee en ded en land ig dert dan n zilver voor derzoek. Vlaamse tieners hale r wiskunde. voo d gou en heid rdig vaa lees n, bengegaa ol scho r naa Wat betreft graag uit? in jij k blin r Waa an. tera ach len we

© Natasha Arthy

Catchtrappt, htapa’n’ thit enbcaatchlll…l ball,

Vortex, Kin jst. Het zijn ook niet de Nee, dit is geen MTV-hitli n. Echte sportfreaks voenieuwste skate-technieke rilen. Het gaat om «Ame len hun spierballen al tril ieuwste project van de can Games», het allern t olsport. Heb jij zin om me Stichting Vlaamse Scho evli te erikaanse sporten je klas een dag in de Am se, frisbee, catchball, ba gen? American Football te aan je leerkracht om in ball… it’s great! Vraag op je ormatie vind schrijven. Meer inf . 02 420 06 80 www.schoolsport.be - tel

sgotedernaar n o ojijr’sdnachm W ns ts al ee Heb tten de

zi keken? Daarin je kleerkast ge ers: groene, gele, onst heerlijkste m aar, eens met slangenh en ez *. Doe paarse, w hese holtorren ogige etters en ns open en de spanorge Mondie kast ’s m s jonge kaas. al en ijd sn te ning is computerfilm de nieuwste een echsters en Co, y, n Toy Stor is va s er ak m ukken op van de je de puzzelst ls A r. ke ra sk orde zet, te ka de juiste volg in na gi pa deze rd. lees je een woo

– ti – Monsters 5 april naar Ye l of mail de or vo rd oo w t se Stuur di 10 Brus II-laan 15 – 12 met als Koning Albert secretariaat@yetiworld.be et te verar ni s na re g ad in ss je lo op geet onsters’ (ver huismonster en onderwerp ‘M een walgelijk in w en n) de mel ts. twee filmticke

n

IPS VOOR OVERLEVINGSTDR IE! TIENERS DEEL maakt?

s compleet knetter Heb jij een familie die je som al die goedbedoelde vraKrijg je de Oezbeekse hik van eim van goede antwoorgen van ouders? Leer het geh den.

ER K AL AF ? VR AA G: HE B JE JE HU ISW antwoord is heleDit 1: «Nog niet.»

Fout antwoord ’s avonds wanneer iedereen maal ongeschikt om 11 uur klaar staat om te gaan slapen. mijn boekentas vergeten in Fout antwoord 2: «Ik ben kans dat je ouders je onmidde klas.» Compleet fout! De is te groot. dellijk meesleuren naar school is het enige antwoord waarBeter antwoord: «Ja.» Dit eden is. mee de gemiddelde ouder tevr niet. Sara en ik werken sag «No : ord wo ant Schitterend chiedenis. Daarom zou ik men aan een project voor ges r toe gaan.» morgenavond graag naar haa

*holtor: Yeti-woord voor «klein monster»


VA N

YETI!

You rock Je bent geboren om vóór een podium te staan? Dit is je grote kans. Het grootste muziekfestival voor tieners, Pennenzakkenrock, komt naderbij. Vorig jaar dansten 30 000 leerlingen op de Belgische beats in Mol. Ook dit jaar bepaal jij welke artiesten op 27 juni op het podium komen. Maak een top drie en stuur jouw verlanglijstje naar Yeti – Top 3 - Koning Albert II-laan 15 – 1210 Brussel of mail naar secretariaat@yetiworld.be met als onderwerp Top 3 . Meer lawaai op www.pennenzakkenrock.com .

Yeti-party Vind jij van jezelf dat je met cd-speler of draaitafel uit de voeten kan? Ben je een deejay in hart en boxen? Speel je liever met techno dan met lego? Pennenzakkenrock en Yeti geven jou een kans om als deejay op te treden tijdens het festival op 27 juni . In de techno-tent hangen honderden spots, staan torenhoge boxen en wachten duizenden uit-de-bol-gaande Yeti’s. De beste deejay mag later op de dag in de daverende danstempel zijn kunsten tonen. Wil jij meedoen? Stuur dan een brief of een mailtje waarin je jezelf voorstelt als deejay: Wie ben je? Draai je cd’s of platen? Geef 5 nummers die je zeker wil draaien. Welke muziekstijl? Dance, techno, house, R&B , drum and bass, disco… Stuur naar Yeti – DJ - Koning Albert II-laan 15 – 1210 Brussel of mail naar secretariaat@yetiworld.be met als onderwerp deejay . . WWW RLD. O W I T YE BE

Uitslag Fit-test (pag. 8-9)

AG ELKE D ST FEE OP

D'oh! Nuts Volgens een Schotse professor zijn de Simpsons het ideale lesmateriaal voor de godsdienstles. «Zelfs over de zin van het leven, wordt in de Simpsons nagedacht», zegt de prof. Superjuf We hebben op onze school twee turnjuffen. Het zijn echte superjuffen. Ze gaan altijd mee naar een veldloopwedstrijd of zwemmarathon. Zij verdienen een reuzemega-mammoet-bloemboeket! (Mieke P.) De vaas wordt binnenkort geleverd met een vrachtwagen. Uitzonderlijke regels Onze meester maakt regels voor ons en uitzonderingen voor zichzelf. Wij moeten in een museum per twee de gids volgen en zwijgen. Hij zit in de cafetaria sigaretjes te roken met de juf. (Lies) Wilde Web Wedstrijd Ha, verschrikkelijke! Drummen is het liefste wat ik doe!!! Ik heb een tip. Organiseer een webwedstrijd, een internetkampioenschap, waarbij de beste webmaster een eigen pagina krijgt op www.yetiworld.be . (Quinten) Zoals Quinten zegt: Laat die zelfgebrouwen websites maar komen. Mail jouw webadres naar info@yetiworld.be .

Ligt je score tussen: 17 – 21: FIT-FREAK Je bent een superatleet! Je leven staat in het teken van je lichaam. Een dag zonder sport is voor jou een verloren dag. Opletten dat je jezelf niet «verbrandt». Je behaalt goud met 6 vingers in je neus. 12 – 16: JOGGER-JOCH Je probeert in vorm te blijven door voldoende te bewegen. Je overdrijft niet en bent gezond en fit. Je jogt en sport voor je plezier. Je behaalt zilver en bent daar tevreden mee. 7 – 11: ZITZAK Ben je een slampamper, een nietsdoener of een zak «patatten»? Het is hoog tijd dat je wakker wordt. Met brons om je nek, ga je tegen de grond. Neem eens wat beweging. Probeer om te beginnen uit je luie zetel te klimmen.

Liefje Ik zag dat meisje uit de zesde klas wel zitten, maar zij zag mij niet staan. (Ben) Blijven hangen? Belachelijk Ik vind de Zoefff-pagina met die krantenartikels maar heel saai. Er is te veel tekst en er zijn geen kleurenfoto’s. Dat ziet er niet leuk genoeg uit. Wat vindt Yeti van die pagina? (Evi) Eerder droog, duf, stomvervelend, taai en eentonig. Stilte Onze directeur vindt stilte heeeeel belangrijk. Hij kan er uren over praten. (Juul) Boze wolf Yo, hallo. Ik maak een website en ben momenteel bezig aan www.blackhawky. cjb.net. Wil je mijn website in Yeti zetten en de lezers vragen mijn gastenboek te tekenen? (Olivier, aka Silverwolf) Nee ++ (pag. 10): code001 uil – code002 mus – code003 zwaluw – code004 ekster – code005 duif – code006 pauw ++ «gangsters» (pag. 15): niet waar

EINDE

© Matt Groening

HET

YETI - Koning Alber t II-laan 15 - 1210 Brussel - tel. 02 553 96 86 - site www.yetiworld.be - e-mail secretariaat@yetiworld.be Yeti is een gratis en verschrikkelijk blad dat maandelijks komt grommen. Het is een uitgave van het departement Onderwijs van de Vlaamse Gemeenschap. De school kan het blad aanvragen voor alle leerlingen van het vijfde en zesde leerjaar. Een persoonlijk abonnement kost 7 euro. Yeti is het stoute broertje/zusje van Klasse voor Leerkrachten, Klasse voor Ouders en Maks!.

Hoofdredacteur: Leo Bormans / Eindredacteur: Dirk Neyens / Redacteurs: Michel Van Laere, Bavo Wouters en de Omaira Sanchez-klas van het Molenschip in Evergem / Het hart van Klasse: Patrick De Busscher, Diana De Caluwé, An Declerq, Anny Lecocq, Nadine De Cuyper, Marijke Stercki / Vormgeving: Artefact / Fotografie: Kris Mouchaerts, Peter Van Hoof, Photodisc, KPT Power Photos, / Cartoonisten: Bob Dekkers, Ief Claessen, Stijn Gisquière / Verantwoordelijke uitgever: Ludy Van Buyten