Yeti 27

Page 1

Triltintelen - quatschklatsch - schitterbeven - redactierakkers - loerbakken ART

UPKA L K I T E

:Y RATIS

G

AL! A D N A SCH AAS L K R E T SIN EREN L K E D UIT

Verschrikkelijk tijdschrift december 2004 - 27

KERS TVER S B LAD

7 partytips

stinkt!

Doe de pietentest

AL I V I R T : YETI W U E I N DIGE O B R E OV EN TOTAALIDIOTE PRIJZ EN DEN D M E O R S C E 5 TRU RAPPORT T JE G!

! NO G O N ! OG

N

DE GEINIGE SINT SHOW


© Côte D’Or

Verschrikkelijk bijtschrift gemaakt van chocolade december 2004

De geinige sint SPE GOEEDL POLL

De winkels puilen weer uit van het speelgoed. Raak er als moderne tiener maar wijs uit. Yeti stuurt de heilige man zelf op onderzoek. De sint test zijn eigen speelgoed. Ga naar www. yetiworld.be en stem op de mafste sintenfilmpjes die je ooit zag. Vergeet geen wortel te leggen.

ZOEK EN WIN Hoeveel ettertjes tel je in deze Yeti? Stuur het aantal vóór 6 januari naar: Yeti - ettertjes - Koning Albert II-laan 15 - 1210 Brussel en win je eigen ettertje.

VERDER IN DE ZAK VAN YETI:

6

P. 6 Red je rapport: 5 trucs die het altijd doen.

5 SPEELGOEDWEETJES

TELEFONISCHE ENQUÊTE 1 Belgische kinderen spelen het liefst binnen. ■ IK OOK! ■ IK NIET! 2 Ondanks meer vrije tijd, spelen kinderen minder dan vroeger. ■ IK OOK! ■ IK NIET! 3 Computerspelletjes blijven het populairste sinterklaasgeschenk. ■ IK OOK! ■ IK NIET! 4 Per kind besteden Belgische gezinnen zo’n 225 euro per jaar aan speelgoed. ■ IK OOK! ■ IK NIET! 5 De helft van alle tieners krijgt speelgoed zonder reden. ■ IK OOK! ■ IK NIET!

4 0

SITE VAN DE MAAND Ben jij het zat om je te vervelen tijdens schoolvakanties? Vanaf 1 januari 2005 is er de Spoka website. Dé webplek waar jij terecht kan voor sportkampen. Je kan er een sportkamp zoeken op datum, op sport, op locatie, op leeftijd, op niveau... Een overzicht van wel 400 sportkampen lacht je toe. Boen je ballen, kam je pony en ping je pong. Poekel* erover met je ouders. Vanaf 1 januari op www.spoka.be

VERKERING Ergens in Yeti staat een heel erg verkeerd fout verkeersbord. Kan jij het vinden (voor het te laat is)? 2 Yeti 27

P. 8 Hoe zwart ben jij? De pietentest.

8

P. 4 Ben jij ‘Het verstand van Vlaanderen’? Speel Yeti Trivial. P. 14 Win de botten!

14

P. 2 Die lees je nu P. 3 Schuif 20 centimeter op *Poekelen: Yetiwoord voor «Praten»

«Geen idee wat er in mijn speelgoedkast zit», zegt Kevin. Een Belgische tiener heeft gemiddeld 26 stuks speelgoed en speelt amper 115 minuten per dag. En jij?


Zie de wind waait dohoor de bomen‌ Sinterklaas uit de kleren in je eigen mini-tekenďŹ lm.

Yeti 27 3


W!n Trivial Pursuit. Stuur de zes antwoorden op de slimme vragen voor 5 januari naar: Yeti - Trivial Pursuit - Koning Albert II-laan 15 - 1210 Brussel. Maak kans op een speciale Trivial Pursuit verjaardagseditie.

6. 200 Welke altij 3 final Idool d ee ist h a nm utsje d ?

4 va . G nie kken eef in t k di tw he rijg e j ee ts tm en e we cun aa u l. da r ir

Voor linkmiegels: de D O M S T E vraag ter wereld 1. Naar welk hemellichaam moet je lopen wanneer je op moet hoepelen? 2. Wat zegt een eend die tegen een raam vliegt? 3. Hoe heet de zoon van Jantjes vader? 4. Hoe lang is een Chinees? 5. Hoe haal je een olifant uit de beek? 6. Wat is groen en zit op een hekje?

3. N secu oem twe nd e len in aire sch ode b uurt. 6. W lelijke at blijkt he t een delijk dje uiteinte zijn ?

2. Wa t in elke hangt k la is groe s en n?

t ee e h te Ho bsi 4. we eti? de n Y va

Voor glimpiepers: de S L I M S T E vraag ter wereld 1. Was Napoleon bang voor ratten, katten of spinnen? 2. Welke held van Annie M.G. Schmidt woont in de Petteflet? 3. Bestaan de Verenigde Staten van Amerika uit 20, 50 of 100 staten? 4. Op welk voertuig gebruikt men een logboek? 5. Welke kleur krijgt een goudvis als je hem in een donkere kamer zet? 6. Hoeveel doelpunten moet een voetballer maken om een hattrick te scoren?

l elk spe 4. In w de strijden Boys tion Demoli White e d tegen Tigers?

n el kost ee 1. Hoeve abonpersoonlijk eti? Y nement op

t hee oe 1. H limme t s de an Bar v zus pson? Sim

© Beelden VTM

JIJ BENT HET VERSTAND VAN VLAANDEREN

4 Yeti 27

3. H oe h h e t e e k koet letsen o t je v via h s en ka er l e t i ntern fjes et?

WAT HEB JE NODIG? DIT SPELBORD, KLEURPOTLODEN, EEN BLAD PAPIER, EEN DOBBELSTEEN, MAXIMAAL ZES SPELERS MET ELK EEN PIONNETJE (GOM, SLIJPER…). TEKEN EEN SPEELSCHIJFJE MET ZES DELEN OP JE BLAD. OM DE STAND BIJ TE HOUDEN KLEUR JE OP JE 1 EIGEN SPEELSCHIJFJE DE TAARTJES IN DE bee . Wel ke stje JUISTE KLEUR. KOM JE OP HET VAKJE «SLIM je o s ge p sc ven OF DOM?» DAN KIEST JE LINKERBUUR VOOR JOU EEN vee h VRAAG UIT DE REEKS «DE SLIMSTE VRAAG» OF «DE DOMl jeu ool k ? STE VRAAG». WIE HET EERSTE AL DE TAARTJES VAN ZIJN SPEELSCHIJF HEEFT INGEKLEURD IS EEN UITGEKOOKTE GLIMPIEPER. 5. Ho eh opvolg eet de Yeti die er van 3. H je van o het de a de h e heet rde m f eld v iddelba e an en p ar krij gt? kaar opulair voor truilspel jong ens?


vi uik échte Tri e br

fg

ro

s

en

pa a op ee n bla d

eet eh Ho uw 4. e vro m d Sa van oris? Go

2. Hoe heet het kinderjournaal op Ketnet?

6. O p festiv welk p opal sta jaarl ijks m at Yeti et prom oplo een eg?

1. Wa t als je doe je zoma van sc a hool w r e g blijft?

3. We lk me hon e ‘ward’ kon je voor he t eerst in 1860 eten?

2. Hoeveel Yeti’s krijg je op een schooljaar?

4. Hoe lang moet je leren om meester of juf te worden?

3. Welke viervoeter is een vriend van Yeti? 4. Hoe heet het hondje van Carmen uit FC De Kampioenen?

re s de b chouurt.

-t a

s!

al

tj e

it

len in

ar

nd

2 wi . Is e e ee een lew en n in aa v s vo is o ect, l ge f e l? en

2. Hoe he het diertjeet waarvan ve tieners brie el apier ruilenfp ?

ij fj

6. Ho e den m veel graoet he t zijn in de k de les las om se laten d n niet te oorga an?

pi

e

*Glimpieper: Yetiwoord voor «slimmerik»

Teke

1 de . Wi min Vlaa e is on iste mse d erw r van ijs?

3. Welke stof gebruikt je leerkracht en zit ook in cement?

*Linkmiegel: Yetiwoord voor «dommerik»

1. Hoe heet he s p t e l w aa met vie rmee je r jes een draadhange sleutelr maak t?

2. Hoe heet de leerkracht die speciaal voor één klas verantwoordelijk is?

n el kost ee 1 Hoeve

6. Welk d terwoo rieletrd help t je op sc ho problem ol bij en studieke en uze?

ch

De antwoorden op al je vragen vind je op pg. 14 KLAS DIEREN

YETI MEDIA

6. Wat is de naam van de vijf hippe meisjes die Barbie van de troon stoten?

RAGES

5. het Hoe me roodh heet isje a v an rige K3 ?

R

t e hee 5. Ho zele het g pel ss schap ij je b r a a w ven het le ren nde van a rt? stuu

5. Wat betekent W.O.?

e zijn ?

5. Over welk geheim gaat de strip in Yeti?

e elk t de W e 5. en e la? r il die gor

SECUNDAI

Yeti 27 5


EXAMENSTRESS, BIBBERKNIEËN EN IK-KAN-HET-NIET TRAANTJES… BEN JIJ WEL EENS BANG VOOR DE BUIS? DRIE OP TIEN TIENERS ZIJN BANG OM HUN RAPPORT THUIS TE TONEN. MET DEZE YETITRUCS HEB JE ALTIJD EEN GOED RAPPORT. WELKE IS VOLGENS JOU DE ENIGE ECHTE TRUC?

AND TRUC 1 - HOU AFST sterinzet: 5 trucs

1

RAPPORT

LAAT JE RAPPORT VAN OP MINSTENS 100 METER LEZEN. «Papa kijkt altijd naar de slechte cijfers», zegt Jonas. «Of hij wil weten de hoeveelste van de klas ik ben. Tijdens de examens zitten mijn ouders de hele tijd te zeuren: ‘Ken je je les? Moet je niet gaan blokken?’. Tijdens het schooljaar hoor ik ze niet. Dan hebben ze geen tijd.»

Speedsms’en, scheefsc haatsen en mondzoene n.

TRUC 2 - KIES HET MOMEN T

2

LAAT JE RAPPORT TEKENEN ALS WESLEY SONCK DE BESLISSENDE PENALTY TRAPT. «Voor mij mogen ze de toetsen afschaffen. ’t Is niet eerlijk dat we voor dagelijks werk zo weinig punten krijgen in vergelijking met het examen. Ik loop thuis echt te stressen tijdens de toetsenperiode. Gelukkig verwent mama ons met koeken en cola.» 6 Yeti 27

T


EATIEF R C S E E W : TRUC 3

3

WORD MEESTERVERVALSER. MAAK VAN EEN 3 EEN 8. VERANDER EEN 0 IN EEN 10. «Vanaf de vijfde klas leren we leren. Ik wist eerst echt niet hoe ik aan de leerstof moest beginnen. Lezen, van buiten leren of opschrijven? Nu trainen we elke week in de klas. En we leren trucjes om Franse woordenschat te leren. C’est chique, Lambique.»

1 2

3

TRUC 4 WORD P OSTBOD E

VERMOM JE ALS POSTBODE. LAAT JE OUDER DIE WINNENDE BRIEF VAN DE LOTTO ONDERTEKENEN. «Als ik zenuwachtig ben voor een grote toets bekijk ik altijd mijn vorige toetsen. Die waren niet slecht. Dus zal het nu ook wel los lopen. En dan dat gebabbel op de speelplaats over de toetsen. Daar doe ik niet aan mee. Ik laat me niet zot maken nog voor de toets begint, hé.»

EERR SPEE EENN SP ALSS EE ER AL TR LEER UC 55 -- LE TRUC

4

5

GEBRUIK SLIMME TECHNIEKEN EN EENVOUDIGE TRUCS OM VEEL LEERSTOF TE LEREN. LEER LEREN. NOG NIET IN JOUW KLAS? VRAAG ERNAAR BIJ JE LEERKRACHT. «Ik leer veel sneller als ik er een tekening bij maak», zegt Tom. «Ik teken dan een soort spinnenweb met kleuren en symbolen. Zo kan ik saaie leerstof veel makkelijker onthouden. Ik probeer altijd op voorhand een planning te maken: zolang leren, zoveel pauzes, zoveel herhalen, welke vakken eerst… Mijn blokgeheim? Vette fluostiften!»

Alles wat je kunt heb je ooit moeten leren. D us leren ook. Welke van deze vijf trucs is volgens jou de enige echte? Stuur je antwoord voor 8 december naar: Yeti - Rapport - Koning Albert II-laan 15 -1210 Brussel en vertel wat jouw truc is voor een goed rapport.

ORT 3 TIPS VOOR EEN SLECHT RAPP IJK OP WAN1 EET JE TOETSBLAD ONMIDDELL DEELT. NEER JE LEERKRACHT HET UIT IN EEN COM2 SCHRIJF DE ANTWOORDEN OP PLEET VREEMDE TAAL. EGERTJE EN 3 MAAK VAN JE TOETS EEN VLI N. PROBEER EEN LOOPING TE GOOIE

BLOK TOP 10

Wat vind jij belangrijk tijdens het leren? Geef deze tips een cijfer van 1 (ben ik minder goed in) tot 10 (ben ik heel goed in). geen rommel op mijn bur eau ik ontspan me tijdig ik maak een planning moeilijke vakken het eer st kleine brokjes leren ik gebruik fluostiften op tijd slapen mijn ouders informeren ik maak schema’s van lan ge muziek en tv gaan af

teksten

Yeti 27 7


WELKE ZWARTE 1 BEN JIJ EEN PIET DIE ZONDER POEPERS* VAN HET ENE OP HET ANDERE DAK SPRINGT? OF BLIJF JE LIEVER OP DE STOOMBOOT OM PAKJES TE SORTEREN? BEN JIJ EEN WILDE SCHOORSTEENPIET OF EEN VROLIJKE PAKJESPIET? DOE DE PIETENTEST. 1. Wat is het meest gedurfde waar jij je aan zou wagen? A ❏ Een stuk marsepein pikken uit de zak van sinterklaas. B ❏ Al bungee jumpend een pakje in een schouw leggen. C ❏ De schimmel van de sint een domme ezel noemen. 2. Wat doe jij het liefst op de stoomboot? A ❏ Hoog in de mast hangen. B ❏ In de pietenkamer zwartepieten met de andere pieten. C ❏ Op het dek nieuwe slagen oefenen met de roe. 3. Je komt na een zware nacht thuis en hebt nog zin in een spelletje. Wat doe je? A ❏ Een 1000-delige puzzel van Miss Spanje maken. B ❏ Op de grote trampoline springen. C ❏ Een computerspel spelen: Empire of the sint 2004. 4. Op het verjaardagsfeestje van sinterklaas vraagt de showpiet of er iemand een mop over de sint wil vertellen. Wat doe je? A ❏ Je rent het podium op en vertelt luid een minder propere mop over de goede sint. B ❏ Je gaat enkel het podium op als keukenpiet, muziekpiet en hoofdpiet meegaan. C ❏ Je verstopt je bijna onder je stoel. Een mop over de heilige man. Stel je voor. 8 Yeti 27

5. Je staat in de supermarkt in de rij. De sint zijn sigaren zijn op en je zit zonder schoensmeer. Het is druk. Als je eindelijk aan de beurt bent dringt er iemand voor. Jij… A ❏ zegt niets en laat de ander voorgaan (diepe zucht). B ❏ trakteert de ander op een boze blik en vraagt zijn naam (voor in het grote boek van sint). C ❏ haalt je roe tevoorschijn, dwingt de kerel op zijn knieën en laat hem 80 sinterklaasliedjes fluiten. 6. Op sinterklaasavond kom je door de schouw een woonkamer binnen. Er ligt een hoop dvd’s. Je hebt nog wat tijd. Welke film zet je op? A ❏ Een romantisch komedie. B ❏ Een spannende thriller. C ❏ Een documentaire over de geschiedenis van de dakpan. 7. Welke sinterklaasgrap vind jij grappig? A ❏ Waarom komt sinterklaas nooit in een moskee? Omdat er zoveel schoenen bij de deur staan. Hahaha! B ❏ Als zwarte piet in zijn ene hand 12 pakjes heeft en in zijn andere hand 15. Wat heeft hij dan? Grote handen. Hihihi! C ❏ Sander hoort dat sinterklaas niet bestaat. Zijn reactie: «Jeetje zeg! Al die liedjes voor niets zitten leren.» Hohoho! 8. Pakjesavond is voorbij. Alle pieten zitten gezellig naar de film Titanic te kijken als de stoomboot plots zinkt. Je belandt op een verlaten eiland. Wat neem jij mee? A ❏ mijn gsm B ❏ een aansteker C ❏ mijn zonnebril


PIET BEN JIJ? 2 1

17 - 24: WILDE SCHOORSTEENPIET

Jij bent een piet die het avontuur niet schuwt. Je hebt een bijzonder opwindend leven. Bestaat er eigenlijk een dak waar jij niet op klautert? Maar denk eraan: soms is het beter te kijken of het haardvuur uit is voor je in een schoorsteen springt.

2

9 - 16: VROLIJKE RISICOPIET

3

0 - 8: PIET MET POEPERS

Jij speelt liever op veilig. Niet dat je gevaar uit de weg gaat. Je weet wat plezier maken is, maar blijft voorzichtig. De sint weet dat hij op jou kan rekenen. Jij speelt veel te veel op veilig. Je doet het al in je pofbroek als er hard op de deur geklopt wordt. Stap eens naar een kind toe en geef eens een handje. Ze bijten echt niet.

1 2 3 4 5 6 7 8

-

A A A A A A A A

= = = = = = = =

2 3 1 3 1 2 3 1

-

Tel je score: B=3-C=1 B=1-C=2 B=3-C=2 B=2-C=1 B=2-C=3 B=3-C=1 B=2-C=1 B=2-C=3

Van onze sponsor:

*poepers: Yetiwoord voor «angst»

3

Ligt je score tussen:

Yeti 27 9


t o r h c i z t n e r y d u R r e i Rend . ER JE MEESTER O R T N O F. JU R VERRAS JE LLS. GEEF HEM OF HAA JINGLE JE BE GETELIJK KERSTFEESTJE. EEN ONVER OORAL JE EIGEN KLAS MAAR GEEF VPARTY ZOALS JIJ HET ET EEN KERST AN DE SLAG M A A G T. R IE E V E GRAAG ETIKLAS. N Y E D N A V S IP DE LASSIET KERSTFEEST DAT SJEEST ZELDZALIG* PPEN. HO HO HO! IN 7 STA

Stap 1:

«Noeliniz Ve Yeni Yiliniz Kutlu Olsun!» (4)

PEUTER STRAFFE WEETJES LOS

«Welke hapjes lust je leerkracht het liefst? Wie was de lievelingsleerkracht van je leerkracht? Nodig uit! Op wie was hij/zij verliefd in de vijfde/zesde klas? Nodig uit! Wie is de lievelingsartiest van je leerkracht? (CD’s in de bib!) Vraag baby - en kleuterfoto’s van je leerkracht en hang ze overal in de klas op. Vraag oude tekeningen en rapporten van je leerkracht en hang ze in de klas tussen de andere werkjes.» (Martin)

«Hauskaa Joulua ja onnellista uutta vuotta!» (1)

«Joyeux Noel et Bonne Année!» (2)

10 Yeti 27

Stap 2: S

«Buon Natale e Felice Anno Nuovo!» (3)

Stap 3: S

STUUR JE LEERKRACHT WANDELEN

«Organiseer een kerstspeurtocht voor je leerkracht en hoop op sneeuw. Leg een brief op haar/zijn bureau of laat hem/haar naar een videoboodschap kijken. Je vertelt haar snikkend dat de klas ontvoerd is door de blauwe kerstman. Ze krijgt jullie pas terug als ze de route volgt op de kaart en jullie komt zoeken. Meteen een goede test om te zien of ze jullie wel terug wil! (hard gelach) Terwijl je hem/haar op pad stuurt, versier je de klas.» (Martin)

ZET ANDEREN AAN HET WERK

«Weet wat je vreet, want je bent wat je eet! Dat zegt mijn grootmoeder altijd. Vandaar mijn tip. Oma’s kunnen ongelooflijke cakes bakken, opa’s kunnen goed vuurtjes stoken in vuurkorven op de speelplaats. En papa’s kunnen goed met de auto op de speelplaats in de sneeuw rijden (met dertien sleeën erachter). Mama’s roeren graag uren in warme chocomelk. Nodig ze allemaal uit op jullie feest en zet ze aan het werk.» (Matthias)

« n


t Stap 4:

«Mmvk Kzzvzz nnnuukkgg Nmmrr!» (5)

Stap 5:

WORD CADEAUTJE

«Tijdens de kerstspeurtocht kruip je allemaal in grote kartonnen dozen die je vooraf beschilderd hebt, of met cadeaupapier ingepakt. Vraag iemand om de linten er rond vast te maken en te strikken. Voorzie een kijkgaatje in je doos. En ga vooraf naar het toilet. Laat je leerkracht de dozen openmaken.» (Anouk)

SPEEL TONEEL

«Schrijf samen een toneelstuk en zorg dat je leerkracht mee kan doen. Oefen het in. Zet de tekst van je leerkracht gewoon op het bord. Hij of zij moet meteen meespelen. Een paar titels voor het stuk: ‘Rendier Rudy rent zich rot’, ‘De brandende baard’, ‘Het zijn lappen in Lapland’, ‘Kerst op klompen’ of ‘Kwak, het levende kerstpak’.» (Evelien)

Stap 6:

DRIE PAAR SOKKEN

«Weg met de foute outfit. Begin met kerstballen in je oren, glittertjes op de wangen, een kerstslinger als boa en een rode trui. Daaronder een gewone jeans, maar dan… jazeeeker, wollen sokken! Drie paar over elkaar. Net schapenvoetjes, warm, zacht en… ideaal om mee te dansen. Of verkleed je als rendier. Of als ijspegel. Dan ben je meteen de coolste.» (Sven)

WIN EEN KERSTBAL De boodschap «Zalig Kerstfeest en Gelukkig Nieuwjaar» vind je zeven keer terug op deze pagina. Weet jij in welke talen? Turks, Zuid-Afrikaans, Fins, Pools, De-mond-volkerstbals, Frans of Italiaans?

7 LASSIETIPS VOOR EEN KLASPARTY

«Geseënde Kersfees en ‘n gelukkige nuwe jaar!» (6)

De Yetiklas steekt veel werk in klasfeestjes. Maar je kan ook met minder een klasparty organiseren. Steek de koppen bij elkaar. Dat kan in een werkgroep, een klassenraad of gewoon op een bank op de speelplaats. Lassie helpt je dan ook graag op weg en geeft je hieronder 7 praktische klustips. 1. Maak een ‘vergeet-meniet’-lijstje. Vergeet de confetti niet, en de cd’s. 2. Dansen? Vergeet geen slow te draaien. Geef liefde een kans. Shaken: dansen als een eend. Met je achterwerk in de lucht.

«Vesowe Boze Narodzenie!» (7)

3. Intiem. Maak het gezellig. Kaarsjes, muziek, en een gezellige zithoek niet vergeten!

Stap 7:

BON VOOR EEN INGEPAKT RAPPORT (Af te geven aan je leerkracht)

DOE DE MASSAGE

«Na het dansen doe je een verwensessie. Leg kussens op de grond. Geef je leerkracht drankjes, hapjes en duffel hem in onder een dekentje. Geef een massage. Krulspelden in het kapsel van je juf of meester kan ook. Iemand kan in het oor van de gelukkige een verhaaltje voorlezen. Iets over elfjes of zo. Speel zachte muziek op de achtergrond. Als je juf of meester bijna indommelt vraag je poeslief naar je rapport. En of hij of zij dat nu echt meent, van die punten Dictee.» (Nele)

4. Pret. (Een nette prot is een pret.) Lol dus. Te maken. Verplicht. 5. U komt toch ook? Maak een uitnodiging. Een sjiek kaartje, op naam graag. 6. X-factor. Niet belangrijk. Met Kerst telt de G - factor. Met de G van gezelligheid. 7. Yeti. Is overal. Ook in dit lijstje. Vraag niet waarom. (Waarom? Aaaaargh!) (Oeps! Vergeten! Tip 8: Opruimen! Je garantie dat je nog eens zo’n feestje mag organiseren.)

*zeldzalig: Yetiwoord voor «zalig maar zeldzaam» Oplossing: 1: Fins, 2: Frans, 3: Italiaans, 4: Turks, 5: De-Mond-volkerstbals, 6: Zuid-Afrikaans, 7: Pools Yeti 27 11


Het geheim van Kalor

12 Yeti 27


Aevering 04

13


delen prijzen uit

KNOKEN HO OF SAM OFDBAND BABOTT EN

LEZER 1 FRIEDA FLAPHOED

’S

RO RE EU

EETBA

LEZER 2 SJONNY SINTERMANS

Leeftijd: 685 jaar - Lievelingseten: Croque Marsepein - Hobby: voorzitter van de sinterklaas-verkleedclub uit Sint-Niklaas Propt zwarte piet bij jou ook gezonde snoepjes in je schoen? Britse kinderen krijgen geen reuzenchocoladerepen meer. In Britse warenhuizen zal je een tijdje geen ‘kingsize’ chocoladerepen en grote zakken chips in de rekken vinden. De regering vindt dat er te veel zwaarlijvige kinderen zijn. ● waar* ● niet waar

OPROEP

TIENERTEST

OK

ASSPO

OPBLA

*Dit is het juiste antwoord

Leeftijd: 10 jaar - Favoriete Yetileesplek: het zwembad van de Kenji Pfaff «Is alles waar wat je leert?» zegt Sven. «In de boekjes staat dat een mol blind is maar is dat echt zo?» «De school weet niet altijd hoe slim je bent», zegt Willemien. «Soms geef je juiste antwoorden op de verkeerde vraag.» «Leren moet je zelf doen», zegt Anouk. Heb je de K-test al gedaan? Geef jezelf en je school een rapport voor leren. Dat doe je op www.yetiworld.be/k-test Klik door naar ‘Leren’.

AGEN

D

ASTIC KERS LEZER 3 RASHKA RIKKIETIKKIE

Yeti 1. 7 euro 2. Negen. 3. Lassie. 4. www.yetiworld.be 5. Kalor 6. Pennenzakkenrock Secundair 1. Spijbelen 2. (Klas)titularis 3. …. 4. Chemie, biologie, Latijn, Fysica…. 5. Maks! 6. CLB Rages 1. Scoubidou 2. Diddl 3. Yu-Gi-Yo 4. Beyblades 5. Sims 6. Bratz Media 1. Lisa 2. Karrewiet 3. Chatten 4. Kelly Pfaff 5. Karen 6. Brahim

Leeftijd: 89 jaar - Lievelingseten: zand - uitspraak: «Kan iemand het licht aandoen?» HOEVEEL VLAAMSE TIENERS OP TIEN… A ... vinden dat pa en ma best wat strenger mogen zijn. B ... hebben gescheiden ouders. C ... zijn tevreden met hun zakgeld.

Dieren 1. Luizen 2. Vogel 3. Hot Dog 4. Nero 5. Geen (planteneter) 6. Zwaan

D ... hebben een goede band met hun ouders Oplossing: A:1,5 - B:2,5 - C:4 - D:8,5

Klas 1. Frank Vandenbroucke 2. Schoolbord 3. Krijt 4. 3 jaar 5. Wereldoriëntatie 6. 19 graden

14 Yeti 27

BAARDMANS

ur redacte n onze nbanden a V r e Iepe binn landse k buiten n billenkoe e

NIET SAAI

ETI TRIVIAL ! DE ANTWOORDEN ! YETI TRIVIAL ! DE ANTWOORDEN ! YETI TRIVIAL ! DE ANTWOORDEN ! YETI TRIVIAL ! DE ANTWOORDEN ! YETI TR

Domme vragen 1. Maan 2. Kwak 3. Jantje 4. Hoe Lang 5. Nat 6. Verf

4 tevreden lezers

ONWIJS PRIJS MET JAN SPIJS Ja, ik wil winnen en kies maximum twee kraakheldere prijzen. Stuur de bon vóór 6 januari naar: Yeti - Jan Spijs - Koning Albert II-laan 15 - 1210 Brussel of mail naar secretariaat@yetiworld.be

❍ Knokenhoofdband ❍ Sambabotten ❍ Eetbare Euro’s ❍ Agendastickers ❍ Opblaasspook ❍ Yeti-agenda

YETI-AGENDA

LEZER 4 FELIX TIMMERS Leeftijd: 10 jaar - Bijnaam: Pimmy Pech «Ik was totaal ondersteboven van mijn eerste Yeti», zegt Felix. «Ik wist niet meer wat boven en onder was. En toen de juf van de eetzaal zei dat we mochten gaan zitten liep het fout.» Heb jij op school een leuke schoolrefter of een doodstille eetzaal. Yeti doet een internationaal eetzaalonderzoek. Help jij mee? Vertel over vreemde eetzaalregels, mooie refters en leuke eetzaalideeën. Kaartje voor 6 januari naar: Yeti - eetzaal - Koning Albert II-laan 15 - 1210 Brussel of mail naar: redactie@yetiworld.be of

Mijn-naam-en-adres:............................................. ........................................................................... .......................................................................... ............................................................................ ............................................................................

Yeti,


KOM BIJ DE YETIKLUP!

TIENER TETTER BAZEL DAZEL KEUTER KLETS KANAAL GEEF JE ONGEZOUTEN, ZUURZOETE MENING OP YETI’S TIENERTETTERKANAAL: HET GASTENBOEK, HET FORUM, DE PUBERPOLL… KOM BABBELEN IN YETI’S GEHEIME CLUBHUIS. VOLWASSENEN NIET TOEGELATEN!

HET FRISSE FORUM Heb jij dat ook?

DE POTIGE PUBERPOLL Alweer een personage voor je eigen Lassiesoap. Speel de avonturen van Lassie op je bank. Knip uit, plak op karton en plooi. Joske de jongen is het baasje van Lassie. Hijg hijg!

Vraag van de maand

meester Sonja

VOORKANT

ik

WAW!

Geef commentaar

Jouw voordeel DE YETIKLUPKAART Dit is hèt bewijs dat jij Yetilezer bent. Bij vertoon van de Yetiklupkaart aan je leerkracht ontvang je: korting op strafwerk, voorrang op toilet, 5 minuten extra speeltijd (enkel bij mooi weer), 1 gratis antwoord bij toets naar keuze. Vraag aan je leerkracht welke voordelen jij in jouw klas kan krijgen.

(plak je foto en vul in!)

Naomi: «Yeti is dé max. Echt suuuuuper cool. Gisteren kreeg mijn broer (6de klas) zijn Yeti. Ik (2de middelbaar) heb die Yeti in mijn pyjama mee naar boven gesmokkeld. Anders mag ik er niet in lezen van mijn broer. Snif.» Luise: «Ik vind dat onze school een levendige school is. We lachen vaak en maken grapjes. We vinden het absoluut tof als dat boekje op onze bank ligt. Je weet wel wat ik bedoel.» Ga naar: www.yetiworld. be/gastenboek

ACHTERWERK

HET GARE GASTENBOEK

Stijn: Een fietsexamen voor tieners is flauwekul? Is een meester beter dan een juf? Duizenden tieners geven elke dag hun mening op Yeti’s puberpoll. Wat is jouw mening? Ga naar: www.yetiworld. be/poll en geef je mening

JOSKE DE JONGEN

Silke gaat naar het middelbaar en ziet er nu al tegenop dat alles straks weer nieuw en anders is. Hou jij meer van het nieuwe avontuur of van het oude bekende? Lisa heeft maar één zus en die is zwaar gehandicapt. Ze mist een ‘gelijke’ om mee te spelen. Zijn broers en zussen altijd wel leuke speelkameraadjes? Praat mee in het Yetiforum! Ga naar: www.klasse.be/forum

KNIP UIT, PLAK VOORKANT TEGEN ACHTERWERK & STEEK OP ZAK

Yeti, maandblad (verschijnt niet in mei, juli en augustus), jaargang 3 nr. 27 - afgiftekantoor 3200 Aarschot 1 - Erkenningsnummer: P409041 - tijdschriften - toelating gesloten verpakking - 3200 Aarschot - BC 6578

YETI - Koning Albert II-laan 15 - 1210 Brussel abonnementen: tel. 02 553 95 07 - fax 02 553 95 05 Yeti is een gratis en verschrikkelijk blad dat maandelijks komt grommen. Het is een uitgave van het departement Onderwijs van de Vlaamse Gemeenschap. De school kan het blad aanvragen voor alle leerlingen van het vijfde en zesde leerjaar. Een persoonlijk abonnement kost 7 euro. Yeti is het stoute broertje/zusje van Klasse voor Leerkrachten, Klasse voor Ouders en Maks!.

- redactie: tel. 02 553 96 86 - e-mail: redactie@yetiworld.be, e-mail: secretariaat@yetiworld.be, website: www.yetiworld.be Hoofdredacteur: Leo Bormans / Eindredacteur: Dirk De Verschrikkelijke / Redacteurs: Bavo Schouders, Wouter IJsbergen / Klasse en Yeti zijn teamwork. De hele ploeg vind je op www.klasse.be / Vormgeving: Artefact, Leuven / Cartoons: Ief Claessen, Bart Schoofs, Nix / Fotografie: Photodisc, Ingram Publishing / Verantwoordelijke uitgever: Ludy Van Buyten, Kon. Albert II-laan 15, 1210 Brussel


Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.