Yeti 20

Page 1

YETI VANDERSTEEN

UITGEVERIJ CARAMBA!


Verschrikkelijk bijtschrift februari 2004

NOOIT GEZIEN!

ZOEK DE KIKKER Tel het aantal Kermits in Yeti. Stuur vóór 10 maart het antwoord naar: Yeti - Kermit - Koning Albert II-laan 15 - 1210 Brussel en win de kikker.

GEZOC

HT

«In Benin kan je kinderen kopen», zegt Brent. «Voor 30 euro vind je er een huisslaafje.» De Yetiklas uit Wezemaal is wereldklas. Het hele jaar door krijgen ze verhalen van kinderen uit de hele wereld. Soms komt Unicef op bezoek met een spel of knutselmateriaal. «Mijn vingers kriebelen al om nog eens op de djembe’s te roffelen», zegt Yasmina. «We zamelen ook geld in», zegt Jinthe. «Dankzij Unicef krijgen alle kinderen een betere wereld.» Hoe je wereldklas wordt lees je op www.unicef.be Klik op school en onze klas helpt mee of bel naar Unicef en vraag naar Herlinde De Vos - 02 233 37 94.

DE GROOTSTE YETIFAN

«Als Als ik na De Laatste Show onder de wol kruip, neem ik altijd een Yeti mee»,, zegt directeur Jozef Ooien. «Ik Ik ben echt een grote fan van Yeti, vooral van de Zweedse puzzel. De moppen zijn wel van de onderste plank. En als ik niet kan slapen, tel ik gewoon al mijn Yeti’s.»

Vrijdagochtend omstreeks 10.50 uur kwam de gouden tip binnen. Hij zit in een put achter de fietsenrekken. «We vonden naast het fietsenrek in een kruipkelder een man met een uitgeschoten baard», zegt Tim. «In de put vonden we ook alle Yeti’s van de voorbije zes maanden.» De man bleek meester Ad-

© BELGA

Wat betekent echte vriendschap voor jou? Voel jij je pas compleet als je bij je vriend(in) bent? Soms klikt het met iemand en word je echte hartsvrienden voor het leven. Yeti is op zoek naar tieners die over hun vriendschap willen vertellen. Binnenkort sta jij misschien met je hartsvriend(inn)en in Yeti. Stuur een kaartje naar: Yeti - Hartsvrienden - Koning Albert II-laan 15 - 1210 Brussel of mail naar: secretariaat@yetiworld.be

«ALLE KINDEREN VAN DE WERELD IN MIJN KLAS»

WE HEBBEN ‘M!

De jaloerse Yeti zit Suske en Wiske op de hielen. De kleinzoon van Willy Vandersteen tekende speciaal voor Yetilezers VER deze nieuwe ZELDZAME CO albumcover. Dat is nog nooit gebeurd. Bewaar deze Yeti heel goed. Als je groot bent is dit papier misschien goud waard.

dams te zijn. In september weigerde hij de Yeti’s uit te delen. Hij las ze liever zelf. «Op een dag was hij verdwenen. Met de Yeti’s. We hebben sindsdien geen enkele Yeti meer ontvangen. Maar nu wordt alles duidelijk. Hij zat al die tijd onder de grond van onze Yeti te genieten.»


P.6 P.6 P.4

P.8 P.10

DEZE MAAND IN YETI Suske en Wiske… en de jaloerse Yeti Puistenpaniek of bibberborsten? Vraag het aan de Yetidokter. Gratis naar de film.

P.166 P.1 P.14

ELKE MAAND IN YETI De test: Ben jij snelle Eddy of fell e Kelly? Tuizentfloot: Ei zo na een buis voor vraagstukken? Gebruik je hoofd. Basta: «Tes e wree sko eën boekske.»

� ������ ���� ��

MISSCHI

EN

IN

YETI Vanaf volgende maand verschijn t Yeti op eetbaar pa pier. Maak je ei gen loempia of leg je Yeti op de barbec ue. Met gratis dipsau s.


SUSKE EN WISKE AAN DE KLANKENTAPPER «THUIS SHAKE IK MIJN HEUPEN LOS OP HIPHOP», ZEGT CÉLINE. IN DE FILM DE DUISTERE DIAMANT KRUIPT ZE SAMEN MET JOERI IN DE HUID VAN SUSKE EN WISKE. TWEE STRAFFE STRIPTIENERS? DAAR WIL DE JALOERSE YETI ALLES VAN WETEN. WAT DOEN ZE MET HONGERIGE HUISTAKEN EN HOE ZIEN ZIJ HUN TINTELENDE TOEKOMST? YETI HOUDT DE KLANKENTAPPER ONDER DE NIEZENDE NEUS VAN JOERI EN CÉLINE, DE SUS- EN WISTIENERS. HATJSWIS!

JOERI SPEELT SUSKE

De Brullende Berg? «Als Wiske zaagt geeft Suske eerst niet toe aan haar grillen maar na een zeurtijdje krijgt Wiske toch haar zin. Dat heb ik ook laten merken in de film.» Suske = Joeri? «Ik lijk niet echt op Suske want ik heb mijn haar graag warrig. Voor de rol van Suske zit mijn haar strak. Voor het typische kuifje moest ik soms een speldje dragen. Lachen! Ik kan de rol gemakkelijk van me afzetten: gewoon ontschminken, andere kleren aan en wegwezen.» Joeri’s Tuimelige Tweesprong Bellen Û chatten: «Ik vind bellen persoonlijker en leuker.» Vergeven Û wraak: «Vergeven natuurlijk.» (met wraaklustige blik in de ogen) Speelplaats Û speelplein: «Op een plein voel ik me vrijer.» Sterk Û slim: «Ik ben liever slim, daar bereik je meer mee.» Dromer Û doener: «Allebei, ik probeer mijn dromen waar te maken.»

CÉLINE SPEELT WISKE

Wiske = Céline? «Net als Wiske ben ik nieuwsgierig en een tikkeltje betweterig. Als mijn zus de tafel dekt, durf ik die wel eens helemaal te herschikken omdat ík het anders wil.» Het Brommende Brons «Wiske noemt zichzelf Louise als ze boos is. Dat ontdekte ik tijdens het herlezen van de albums.» De Kaartendans «Hoewel ik deze film heel leuk vind om te doen, vind ik dansen het belangrijkste. Ik volg dansacademie waar we vooral oefenen op klassieke dans. Thuis shake ik mijn heupen los op hiphop.» Célines Trampoline Tweesprong hotdog Û croissant: «Als vegetariër bijt ik toch liever in een croissant.» veel geld Û genoeg geld: «’t Klinkt afgezaagd maar rijk zijn maakt niet gelukkig.» leren Û lezen: «Ik kan soms niet stoppen met leren. Niet moeilijk met danspasjes als huistaak?!» sterk Û slim: «Sterk, want slim ben ik al. ;-)»

GRATIS NAAR DE DUISTERE DIAMANT Het verhaal? Suske en Wiske vinden een zwarte blinkende steen. Wie deze steen in handen krijgt verliest zijn lach. Tante Sidonia is zelfs in levensgevaar. Om haar te 4 Yeti 20

redden, moeten Sus en Wis terug naar de vijftiende eeuw. De film draait vanaf 18 februari in de bioscoop. Jij kan gratis naar de film. Stuur een briefje

met het antwoord op de vraag ‘Hoe zou jij strips gebruiken tijdens de les?’ naar: Yeti - De duistere diamant - Koning Albert II-laan 15 - 1210 Brussel


OP DE SET VAN DE DUISTERE DIAMANT

LAMBIK IN JE KLAS

SUSKE EN QUIZKE 1. Wat is de schoenmaat van tante Sidonia? ❍ tussen 35 en 53 ❍ tussen 46 en 64 ❍ tussen 27 en 72 2. Hoe heette Schanulleke in het begin? ❍ Schalulleke ❍ Schanolleke 3. Hoe heten Suske en Wiske in Amerika? ❍ Flipper en Skippy ❍ Spike en Suzy 4. Wie is de nonkel van Suske? ❍ Sus Antigoon ❍ broeder Franciscus 5. Welk beroep oefent Lambik uit? ❍ Loodgieter - detective ❍ rokkenjager - kapper 6. Hoe wilde Willy Vandersteen Lambik eerst noemen? ❍ Pukkel ❍ Joske ❍ Leo 7. Hoe heet het broertje van Schanulleke? ❍ Yannig ❍ Triphine 8. De broer van Lambik heet Arthur en is: ❍ een vliegende aap ❍ een slingerende krokodil 1/ tussen 27 en 72 2/ Schalulleke wat in het Antwerps sjalot betekent 3/ Spike en Suzy 4/ Sus Antigoon 5/ loodgieter - detective 6/ Pukkel 7/ Yannig 8/ een vliegende aap Ongelooflijke oplossingen

De Yetiklas geeft je 8 tips om met strips in de klas te werken: 1. Maak een stripfiguur van juf Marijke of meester Luc. (Tom) 2. Haal de teletijdmachine van Barabas in je klas: volg je les geschiedenis met een strip van Asterix en Obelix. (Eef) 3. Laat je juf de tekstballonnetjes ‘uitgommen’. Kan jij er een avontuur bij verzinnen met Jommeke of Anatool? (Jochem) 4. Vul de witte ballonnetjes in met eigen woorden en onderteken de strip met jouw naam. (Nora) 5. Giet het verhaal van een boek of film in een strip. (Fraukje) 6. Ga in je atlas op zoek naar de plaatsen uit Suske en Wiske. Aardrijkskundeles vanuit een tekstballon. (Alain) 7. Ga in kranten op zoek naar grappige foto’s en tekeningen. Knip en plak ze tot een stripverhaal. (Gert) 8. Haal de grappige en zotte kreten uit strips. Vrooaam, pang en zoef! Maak een toneeltje waarbij je deze geluiden gebruikt. (Mandy)

VRAAG HET AAN BARABAS «Ik en Céline zijn gewoon vrienden maar zijn Suske en Wiske eigenlijk op elkaar?» (Joeri) Professor Barabas: «Suske en Wiske zijn geen familie, ze kunnen dus verliefd worden op el-

kaar. Ook al is Wiske jaloers als Suske naar andere meisjes lonkt, het is nog altijd wachten op hun eerste kus. Tante Sidonia verkoopt Lambik suikerzoete woordjes, maar Lambik hapt

niet toe. In het testament van de tekenaar, Willy Vandersteen, staat zelfs dat Lambik en Sidonia niets met elkaar mogen hebben.» Yeti 20 5


ODE WANGEN, KA LVERLIEFDE, SEKS EN ZO, LIJVEN

Heb jij oo ee tiene n smeul k en rv Yeti- raag aa de expe n je vr rt? S een a t a g - Pub naa uur ning er expe r: Yeti rt - K Albe -121 r t II-laa on 0 Br usse 15 l.

SPREEKUUR 7 PRANGENDE PUBERVRAGEN DIE JIJ NOOIT DURFDE TE STELLEN

P

UISTENPANIEK, SHOCKEREND SCHAAMHAAR, BIBBERENDE BORSTEN EN PLOOIBARE PIEMELS… JE MAAKT HEEL WAT MEE ALS TIENER. SOMS WEET JE NIET OF ALLES VERLOOPT ZOALS HET HOORT. KAN JE MET ZULKE INTIEME VRAGEN MOEILIJK TERECHT BIJ JE VRIENDEN OF JE LEERKRACHT? YETI LEGT 7 INTIEME VRAGEN VOOR AAN PROF DOC. HERMAN EN ZUSTER ZOOM, DÉ SPECIALISTEN IN BINNENHUIDSE TIENERZAKEN. HOU JE KLEREN MAAR AAN, DE DOKTER KOMT ZO.

In de eetzaal stond ik naast Tom op wie ik al zo lang gek ben. Ik krijg me daar een knalrood hoofd. Waarom bloos ik zo veel? (Annelies)

ONZEKER

GIECHEL FACTOR:

1

2

ZUSTER ZOOM

ERMAN

PROF DOC. H

Prof doc. Herman: Z Zo’n rode kop krijg je altijd op het verkeerde moment. Je gaat blozen doordat de bloedvaatjes in je huid zich tijdelijk opblazen. Je lichaam reageert zo als je je ongemakkelijk voelt. Blozen kan geen kwaad. In de puberteit ben je soms onzeker en je schaamt je soms voor je ouders, je kleine broertje of jezelf. Perfect normaal! Bij meisjes staat blozen op nummer 2 in de toptien van gezondheidsklachten. Bij jongens op nummer 8.

2. Heb ik vlinders? Ik denk dat ik stapelverliefd ben op Silla, mijn buurmeisje. Ik krijg de hele tijd kriebels in mijn buik. Is dat normaal? (Erik)

GIECHEL FACTOR:

1

2 6 Yeti 20

Zuster Zoom: Als je nog nooit verliefd bent geweest, is het moeilijk om dat speciale gevoel uit te leggen. Het is ook voor bijna iedereen weer anders. De een krijgt kriebels in z’n buik, de ander loopt

3

VERLIEFD

de hele dag liedjes te zingen. De hele dag loop je met hem of haar in je hoofd: tijdens alle lessen, tijdens het eten, voor de tv en als je je huiswerk maakt. Je concentreren is moeilijk als je verliefd bent.


NPRAAT, KOPZORGEN, VRIJE TIJD, ZOMERSPROETE Waar blijven mijn borsten? PUBERTIET

In mijn klas zitten meisjes die al borsten hebben. Bij mij is nog niets te zien. Ben ik laat? (Jana)

1 GIECHEL FACTOR:

Ik heb volgende week een spreekbeurt. Ik kan moeilijk slapen en heb geen honger meer. Wat gebeurt er met me? (Ron)

3

2

FAALANGST

4

Prof doc. Herman: Herman Het eerste teken van de puberteit is bijna altijd een groeispurt van je lichaam. Er begint schaamhaar te groeien en je borsten veranderen. Tepels worden wat groter en donkerder. Als je borsten groeien voelen ze gespannen aan en zijn ze soms pijnlijk. Bij de meeste tieners beginnen die veranderingen tussen de 11 en 16 jaar. De een is al wat vroeger dan de ander. Maak je geen zorgen.

Ik durf niet. Zuster Zoom: Bijna iedereen is zenuwachtig als hij iets belangrijks moet presteren. Maar niet iedereen reageert hetzelfde. Bij de éé één n helpen die zenuwen juist om het nog beter te doen. Bij de ander lijkt het dat niets meer lukt. Je krijgt

zweethanden, hartkloppingen, hoofd- of buikpijn… Wat kan je doen? Schrijf eens elke dag de dingen op die goed gingen. En geef jezelf een compliment als je iets goed hebt gedaan.

1 2

GIECHEL FACTOR:

5. Krijg ik puisten van chocolade?

Prof doc. Herman: In de puberteit wordt je huid vetter. Poriën n kunnen verstopt raken. Als daar dan bacteriën bacteri n in komen, dan gaat Ik heb veel last van puistjes op mijn dat ontsteken. Puistjes kan je soms ook krijvoorhoofd. Volgens mama heb ik gen van teveel make-up, sigaretten of slechte puistjes omdat ik te veel chovoeding. Huidklachten - zoals acne - kunnen colade eet. Klopt dat? (Lisa) verergeren door stress. Bijna driekwart 2 van de jongeren heeft er last van. GIECHEL Chocolade of frieten hebben FACTOR: 3 1 geen invloed op acne.

d ik 6. Wor r e domm ohol? lc van a ALCOHOL

word dommer ik t f a d t zeg dat zo o Mijn pa nken. Is ri d rs e z van bree lf gedronken? ze heeft-ie t) r (Ba t je dat oom: Wis n reZuster Z rige jf twaalfja één op vi coolers o reezers f gelmatig b alcopops bevatlke als een drinkt? Zu l alcohol e ve n ve e ten ntal jaren je een aa 4 glazen pintje. Als eld meer dan 3 of ens idd en je hers lang gem rinkt, kunn d en d g d a e d o r g e minder t alcohol p n u k e Je . pelen vaker in d verschrom s en laat je p g o u p e h o e lc g ag je a ken en je 18 jaar m e d r e ? d m n steek. O nu waaro . Begrijp je niet kopen

ACH SLAPPET-L : R O C FA

1

2

PUISTENTIPS

4

7. Ik ben bang van de middelbare school.

SCHO

OLAN GST

Ik ga volgend jaar naar de middelbare school. Ik zit nu al met de poepers. Ik durf niet goed. Ben ik abnormaal? (Kimberley)

SLAPPE-LACH FACTOR:

1

Prof doc. Herman Het is heel normaal dat je onzeker of bang bent. Nieuwe vrienden, andere leerkrachten en vreemde vakken… heel spannend! Maar je bent niet alleen met je angst. Van de zesdeklassers voelt 40% zich ‘s morgens zenuwachtig om naar school te gaan, ook als er geen toetsen zijn. In de klas voelt meer dan de helft zich gespannen. Voor een toets is zowat iedereen zenuwachtig: 56% soms en 31% heel vaak. Naar de ‘grote school’ gaan is voor iedereen spannend. Yeti 20 7


WAT IS JOUW

BEN JIJ EEN MAGNEET VOOR JE KLASGENOTEN? SLA JIJ ZONDER PROBLEMEN EEN NIEUW LIEFJE AAN DE HAAK? OF BEN JE TE NERVEUS OM JE VLAM TE VERSIEREN? DOE DE TEST EN ONTDEK JOUW FLIRTFACTOR. [1] In de eetzaal heb je aan een tafel het laatste plaatsje kunnen bemachtigen. Maar dan stapt die superknappe klasgenoot binnen waar jij een kanjer van een oog op hebt. Jij … dat je hoofd rood aanloopt en verstopt je ❤A …snelbeseft achter je brooddoos. schuift een poepje op en gebaart dat er nog een ❤B …plaatsje vrij is. C … maakt spreekt hem/haar aan en ❤ vraagt watplaats, er tussen de boterhammen zit. Misschien kunnen jullie bij elkaar in de bammen bijten of van kaas wisselen?

[2] Tijdens jullie eerste afspraakje in een hoek van de speelplaats…

SIMONNEKE

jullie over van alles en ❤A …nogpraten wat, maar je maakt ook grapjes

en stelt vragen. B … zeg je niet te veel. Je hebt een heilige schrik om iets dwaas te zeggen. C … flirt je er als een gek op los. Strelen, knipogen, aanraken… Dit is het moment.

❤ ❤

EDDY

[3] Je klasgenoot - oeh, wat een schat - is een tijdje ziek geweest. Als hij/zij terugkomt, vraagt hij/zij om je notities. Wat doe jij? geeft hem/haar je notities met een vette knipoog en ❤A Jesteekt er een lief briefje tussen. B «Ja, natuurlijk. En bel me maar als je iets niet begrijpt.» ❤ C «No way. Ik geef mijn notities nooit weg. Sorry, hé.» ❤

KELLY

[4] Je broer vraagt of je een dagje mee gaat indoor skaten? Je hebt nog nooit op wieltjes gestaan maar die knappe vriend/vriendin van je broer gaat wel mee! Wat doe je? gaat op zoek naar de coolste skatebroek en oefent alvast om een beste ❤A Jeindruk te maken. Misschien nog wat extra gel in je haar kwakken? B Je bent bang om je belachelijk te maken maar gaat wel mee. Dat wordt leuk! ❤ C Je blijft veilig thuis en wacht op een volgende keer om die knapperd te versieren. ❤ [5] Tijdens de les merk je dat die jongen/dat meisje je voortdurend met verliefde lodderogen zit aan te staren? Het is een echte schat. Hoe reageer je?

FILIP

8 Yeti 20

stapt onmiddellijk op hem/haar toe en vraagt: «Heb ik iets van ❤A Jeje aan misschien?» B Je glimlacht naar hem/haar en stapt na de les met je liefste glimlach ❤ wel naar hem/haar toe. Er hangt liefde in de lucht. C Je kijkt de andere kant op. Je haat het als ze je te lang aanstaren. ❤


LIEFDESTYPE?

[6] 14 februari. Valentijn! Je bent smoorverliefd een jongen/meisje van de zesde klas. Wat doe je?

❤A

Op een briefje schrijf je:«Wil je mijn Valentijn zijn?», ondertekent met «Raad eens wie» en stopt het ongemerkt in zijn/haar agenda. B Je twijfelt om iets leuks te doen maar je durft niet. Stel dat de anderen het zien. C Je schrijft een kanjer van een liefdesbrief die je ondertekent met je naam en telefoonnummer en stopt die in zijn/haar jas.

❤ ❤

[7] Het eindejaarsfeestje wil maar niet op gang komen. Net alsof er een onzichtbare scheidingslijn is getrokken tussen de jongens en de meisjes. Wat doe je?

❤A Ik? Nee, laat maar zitten. samen met een paar vrienden naar de andere ❤B Jekantstapt en begint te dansen. het ijs met het voorstel blindemannetje te spelen ❤C Jeenbreekt geeft jezelf op als eerste vrijwilliger. [8] Droom jij ’s nachts over hem/haar?

❤A

Heel soms. Dan is hij/zij de prins(es) die me wakker kust en meeneemt naar de torenkamer. B Elke dag! In mijn droom gaan we samen naar Six Flags, slurpen van elkaars spaghettislierten en dollen op het strand. C Niks van. Ik droom alleen maar dat ik kan vliegen.

Tel je punten op. De uitslag vind je onderaan. 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8.

A A A A A A A A

= = = = = = = =

1 2 3 3 2 3 1 2

B B B B B B B B

= = = = = = = =

2 1 2 2 3 1 2 3

C C C C C C C C

= = = = = = = =

3 3 1 1 1 2 3 1

©

VT

4

FIRMIN

8 - 12: Onzichtbare Filip of bedeesde Anita Toch niet allergisch voor liefde? Zou het kunnen dat je een beetje zenuwachtig wordt? Voor jou is liefde een serieuze zaak. Jij flirt alleen als je 200% verliefd bent. Het kost je dan wel alle moeite van de wereld om die persoon waar je écht veel om geeft, te versieren. 13 - 19: Doodgoede Firmin of vriendelijk Simonneke Jij staat sterk in je dinge … schoenen. Je hebt zowel veel meisjes als jongens als vriend. Iedereen voelt zich perfect op hun gemak bij jou. Jij hebt een vriendelijk dinge… snoet. Voor jou is liefde een doodgewone zaak. 20 - 24: Snelle Eddy of Felle Kelly Snelle Eddy is in de houws! Je bent niet bang om je felle hart te volgen. In de liefde ben jij een durfal. Als jij verliefde signalen opvangt, begin je meteen te flirten. Jij valt graag in de smaak bij je klasgenoten. Let op dat je niet te opdringerig overkomt. Ligt je score tussen:

ANITA

Yeti 20 9


HOEVEEL KEER PER JAAR MAG JIJ MET JE KLAS NAAR DE YETIKLAS IS VOOR FILM OF THEATER OP SCHOOL THEATER OF FILM? WAAROM IS EEN NAMIDDAGJE FILM MAAR TEGEN TE WEINIG POPCORN EN TE VEEL FLAUWE SOMS SAAI, SOMS SPANNEND? HET TESTPUBLIEK VAN GRAPPEN. BENIEUWD? SSJJT, HET BEGINT!

BOSKABOUTER

«Als we naar het theater gaan met de hele school, kiest de directeur iets waar ook de kleuters wat aan hebben», zegt Brent. «Wij nemen dan beter een Zweedse puzzel mee. Waarom vragen ze onze mening niet? Pim de boskabouter is echt niet voor tieners, hé.»

VLIEG

«Ik heb niets tegen klassieke muziek», zegt Kimberly. «Toen we met de klas naar een klassiek concert gingen, was er een verteller die alleen maar flauwe grappen maakte. Zo krijg je nog geen vlieg van het plafond.»

HAAI, HAAI!

«Finding Nemo heb ik drie keer gezien», zegt Ronald. «De school kan beter een film laten zien die nog niemand gezien heeft. Het moeten voor mij geen kaskrakers zijn, hoor.»

PLANK MET KOORTS

«Met de klas aan een toneelstukje werken is koortsachtig leuk», zegt Ritchie. «Als we optreden voor onze ouders bibberen we van de plankenkoorts. Onze stembanden trillen alle kanten uit. Spannend!» «De juf als sexy moordenares en de directeur als oude maffiabaas», zegt Viki. «Het zou leuk zijn als de leerkrachten eens een toneelstuk voor ons spelen.»

10 Yeti 20

ZES X JOUW MENING

1 Typisch aan veel te lange theaterstukken is dat je er niets meer van begrijpt. (Sebastiaan) 2 Ik vind een theaterstuk pas leuk als ik alles versta en ermee kan lachen. (Jinthe) 3 Waarom krijgen wij geen popcorn en cola bij een schoolvoorstelling? (Arnould) 4 Een te strenge juf - Kijk voor je! Ssjjt! Niet wiebelen! - in een filmzaal maakt de sfeer kapot. (Yasmina) 5 Dat meisje met de rode trui op de derde rij roepen ze altijd op het podium bij een schoolvoorstelling. Een rode trui en de derde rij is dus een gevaarlijke combinatie. (An-Sofie) 6 Een donkere zaal, zeteltjes, muziek, een lachende juf… het lijkt wel of je met je familie op stap bent. (Rienje)


$ KROKUSACTIE '

GRATIS NAAR BIOSCOOP EN THEATER Kies een film of theaterstuk uit in jouw provincie. Overleg met je ouders hoe je er geraakt. Bel op woensdag 18 februari tussen 14 uur en 16 uur je keuze door naar de Yeti ticketlijn - tel. 02 553 96 90 of 02 553 96 92. De eerste 125 bellers winnen elk 2 tickets én een set zeldzame Yetistickers.

AANBOD ANTWERPEN ) $ ?

(

lmfestival Vlaanderen Van 22 tot 29 februari - Europees jeugdfi 5,60 euro UGC - Van Ertbornstraat 17 lm.be .kidfi tel. 03 232 64 09 - www Het programma: februari om 14 uur 28 Wallah be op vrijdag 27 en zaterdag Yetifilmtip februari om 14 uur 27 g vrijda en 26 g De zomer van de wolf op donderda lms uit Europa En verder: nog een massa andere jeugdfi voor één van de Yetifilmtips Yetiaanbod bel en win 2 gratis tickets

DE ZOMER VAN DE

'

!

DE ZOMER VAN

WALLAH BE

Van 23 tot 28 februari - Europees jeugdfilmfestival Vlaanderen 5 euro (6 euro voor +18) cinema Lumière - Sint-Jacobsstraat 36 tel. 050 34 91 93 - www.kidfilm.be programma: het Op Wallah be op donderdag 26 februari om 14 uur Yetifilmtip De zomer van de wolf op dinsdag 24 februari om 14 uur En verder: nog een massa andere jeugdfilms uit Europa Yetiaanbod bel en win 2 gratis tickets voor één van de Yetifilmtips

Van 19 tot 29 februari - Anima 2004, het festiva l van de animatiefilm Passage 44 - Kruidtuinlaan 44 5,5 euro (6,5 euro voor +16jaar) tel. 02 502 63 47 - www.awn.com/folioscope Op het programma: Yetifilmtip Tijl Uilenspiegel op donderdag 26 februari om 16 uur Beestenboot op zondag 29 februari om 11 uur Yetidoetip Maak je eigen animatiefilm in het atelier van 23 tot 27 februari. Info 02 340 95 80 En verder: Lange en korte animatiefilms, tentoonstelli ngen Yetiaanbod bel en win 2 gratis tickets voor één van de Yetifilmtips

' ( !

THE CAT

RETURNS

Van 22 tot 27

'( !

TIJL UILENS

PIEGEL

'

BEESTENBO

OT

AANBOD GENT $ ) ? ( ' ! AANBOD H ASSELT ) ? BEESTEN

BOOT

Van 4 tot 7 maart - An ima 2004, festival va n de animatiefilm cinema Sphinx - Sint-M ichielshelling 3 5 euro (6 euro voor tel. 09 225 60 86 +12jaar) www.awn.com/folio sco pe Op het programm a: Yetifilmtip The Cat Returns op zaterdag 8 maart om Beestenboot op zo 14.30 uur ndag 9 maart om 14 En verder: veel films .30 uur Yetiaanbod bel en win 2 gratis tickets vo or één van de Yetifilm tips

februari - K rokusfestiva Cultureel C l, jeugdthea entrum De doos - Kunst ter met dit jaar een b end laan 5 tussen gratis e helden tel. 011 22 en 9 euro 99 33 - ww Yetitheatert w .c ch asselt.be ip De twaalf Op het pro de nacht g ramma: op maanda Licht aan g 23 febru ! A.u.b. o ari om 16 En verder: p w o e n sd uu veel jeugdth a Yetiaanbod eater, verkle g 25 februari om 16 r u edfeestjes e bel en win n heldentoch ur 2 gratis ticke ten ts voor één van de Yetit heatertips

$

WALLAH BE

AANBOD BRUGGE ) $ ? ( ' ! AANBOD BRUSSEL ? )

DE WOLF

$

WOLF

DE TWA

ALFDE

LICHT A

AN! AU

B

NACHT

Yeti 20 11


aak, schilder, als ik muziek m «Ik heb plezier toneel speel...» ol. Daar leer ik gedichten lees, ar de toneelscho na ik ga g da ns «Elke woe e komedie spelen.» t vooral lachen. Di t. Maar soms is he t ns lie ku t is ui e er fi ht ra ac og «Fot n stap broertje steeds ee keer toen ik mijn en hij - plons - achterover in een to zetten voor een fo !» ha oe W een toneelvijver viel... nen we wel eens fe oe s le rn tu de «Tijdens .» chen inbegrepen stukje in. Dat is la hele dag. Ik maak mijn eigen de n «Ik zing en neurie n bedenk ik er ee ik een tekstje, da ijf n hr sc ee t s rs pa Ee n . da es dj lie in en maak ik een refre ritme bij. Achteraf melodie.»

«Ik ga graag na ar de bibliothee k.» «Ik moet dringend mijn lidkaart gaan heb ze twee jaar geleden aangevra ophalen. Ik agd.» «De bib is intere ssan maken voor de sc t als je een werkje moet ho «Hoe meer ik na ol.» ar de bib ga, hoe beter ik er mijn weg ken en de le uke «Ik loop de bib pl boeken weet te vinden.» at voor strips.» «Geef mij maar m ijn eigen boeken . Boeken van de bib breng ik altij d te laat terug. Di e boete is me er te veel aan.»

«Ik kan zo droevig worden van muziek», zegt Jimi. «En ik krijg zenuwen als ik een boek lees», zegt Dries. «Als ik iets mooi zie wil ik het natekenen», zegt Linze. «Met mijn fototoestel maak ik portretten van de hele familie… cheese», zegt Jana. Alle leerlingen van de Yetiklas zijn op hun manier met kunst bezig. Benieuwd hoe ze de K-test Cultuur overleven?

K I N G A FANTOS-special 12 Yeti 20

K-test Cultuur


«Kunstena ars «Of wij gaan komen naar de klas. na » toneel, film ar hen. Met de klas na ar of een conce rt is best leu «Op school k.» heb samengewe ben we eens een dag rkt met blin den en men in een rolsto sen el. toneel gesp Zij hebben voor ons eeld en we hebben sam gezongen.» en «In onze kla s is ooit een echte schrijv komen voorl er eze Interessant… n uit… kleuterboekjes. ahum. Ik ga de juf voors len om de v telolg te vragen.» ende keer Kylie Minoq ue «Artiesten u itn mij zelfs vee odigen kost geld. Volge ns l geld. Kan d e niet beter e en klimrek k school dan open?»

«Op onze school zit kunst in versch illende vakken.» «De bewegingsspell etjes tijdens de turn les lijken meer op to spelen dan op spor neelt. Leuk!» «Zelfs met een pass er maken we kunst. Het leek eerst een deles maar het was wiskunknutselen.» «Na een les aardrij kskunde over kaar tlezen maakten we een reuze fantasiel samen andk «Ik wil meer muziek aart.» en gedichten in de school.» «We leren Frans do or liedjes te zingen van Jo Lemaire.»

KINGA FANTOS Hou je van lezen of fotograferen? Schrijf je gedichten in je dagboek? Loop jij in de zomer rond op een festivalweide? Zegt de binnenkant van een museum jou iets? Ben je actief met verf, lijm, staal of beton? Ga je met je klas naar het theater? Lopen er wel eens kunstenaars op je school rond? Mag je popcorn kopen als je met de school naar de bioscoop gaat? Kinga Fantos is een cultuurfreak. Zonder kunst kan hij niet leven. Met de K-test op www.yetiworld.be kan je nagaan hoe kunstig jij bent. Klik door op het domein Cultuur. Je kan ook de school testen. Helpt je school je om van kunst te genieten? Yeti 20 13


HALLO, IK BEN KEN.

11

Hoeveel Barbies wonen er in jouw kast? In Amerika heeft elk meisje gemiddeld elf Barbiepoppen. In België zijn er dat vijf. Tienduizenden kinderen in Pakistan en China maken voor één euro per dag de jurk van Barbie en de broek van Ken. «Waw, wat een leuke job!»zegt Ken. Hoeveel kinderzweet kleeft er aan jouw speelgoed?

IK OOK.

DE WERELD VOLGENS BART SIMPSON

TERLAMP S N O M E SARMIG

ZE

Hoeveel personages van The Simpsons herken jij in deze wereldkaart?

VINGERVOETBALSPEL

IK OOK.

DOEN 4 DINGEN OM MET EEN YETI TE (Laura)

1 Leg je Yeti naast het toilet maar nooit te dicht bij het toiletpapier. n. (Thomas) 2 Rol ‘m op en gebruik Yeti om vervelende broertjes/zusjes te verjage (Mirte) 3 Rol je Yeti op en doe alsof je een piraat bent. Enter de keukentafel. muur. (Mike) de Lees ier. 5 Haal de nietjes uit je Yeti en behang je kamer met Yetipap

% 100 iek st pla

AltIJd De jUIstE TE FRESELIJKE TRAAK

Een groot beest dat vuur spuwt, meisjes ontvoert en rond een kasteel flappert moet wel een draak zijn. De onhandige draak Traak (met een schrijfprobleem) is wanhopig. Gelukkig is er Elly om hem te troosten. Ron Langenus schreef het grappige verhaal TRAAK. Vul de verticale letters aan en schrijf het negenletterwoord op een kaartje v en w!n het boek Traak. Opsturen vóór Koning Traak Yeti naar: 29 februari Brussel. Albert II-laan 15 - 1210 Brussel

AK TRA

A L

E N

S L

D U

K O

V L

L F

A K IK OOK.

14 Yeti 20

O K

PRijS IK OOK.

HET VOORWERP VAN OWEN (11)

Quoi? Een portefeuille Hangers? Manga-sleutelhanger + musceton met de sleutels van de voordeur, mijn fiets en dagboek (waarin ik eigenlijk niets schrijf) Kaarten? 1 sis-kaart (voor op schoolreis), 1 bankkaart (niet om af te halen maar wel om mijn bankrekening te checken), 1 kaart met mama’s gsm-nummer, 1 buskaart + 1 handtekening van Brahim. Duiten? 13 euro en een trits kleingeld: verdiend bij een driekoningentocht. Overige? Ticket van de bib (ik ben gek van Marc De Bel) + een foldertje van aikido (papa en ik willen aikido volgen) + foto mam en pap.


IK OOK.

HET WERELDKAMPIOENSCHAP YETIWERPEN

In Finland is er het Wereldkampioenschap spieken. In Spanje houden ze het WK gsm-werpen. 5 Yetilezers bedenken een kras WK: 1 Het WK plots verdwijnen (Ine) 2 Het WK geblinddoekt origami (Stef) 3 Het WK naschools boekentasslingeren (Abdel)

4 Het WK bekvechten voor leerkrachten met een slechte adem (Jitse) 5 Het WK netarp nerovetsrethca (Nomi)

3 GRUWELIJKE ZUSJES

De zusjes Kriegel zijn uniek. Geen enkel ander trio laat zo’n spoor van vernieling achter als Lien, Sien en Fien. Ze zijn dol op kinderen pesten, volwassenen ziek maken, met dieren knoeien. Je kent hen van de boeken van Marc de Bel. Vanaf 31 maart maken ze de filmzalen onveilig. Win een gezinsticket voor 5 personen + het boek. Kaartje vóór 29 februari naar: Yeti - Kriegel - Koning Albert II-laan 15 - 1210 Brussel.

TATOEAGESET

TIEN ERT REN DS IN 200 4

IK OOK.

DIDDL SPIEGELBOX

HART R E T A W WARM

Dit jaar zullen we: 1 Zelf een cd branden met onze lievelingsnummers. 2 Onze blote buiken bedekken. 3 Onze eigen sjaal breien. Ja, ook de jongens! 4 Alles verslinden wat met magie te maken heeft en dromen van elfen. opwinkel. 5 Onze K3-schoolspullen vervangen door leuke spullen uit de kringlo parkiet. 6 Onze huisdieren mensennamen geven: Walter de kat en Jean de jaren zijn tijd 7 Groene kleren dragen, dé kleur van 2004. Je leerkracht is al vooruit met dat groene bord. IK . OOK

WIJ OOK.

IK OOK.

N SPIJS A J T E M S J I R P ONWIJS

aan. kheldere prijzen imum twee kraa ax m s ui kr en en geldoos Ja, ik wil winn zak ❏ Diddl spie hart warmwater p el ❏ m sp rla al tb ste oe on rv ❏m ck vinge ar: Yeti - Jan k Tatoeagepa ❏ 29 februari na mail naar: ❏ Boek Traa ❏ or vo m he r l of uit en stuu - 1210 Brusse Prik deze bon er t II-laan 15 lb A ng ni Ko Spijs ………… etiworld.be ………………… secretariaat@y … … … ………… …… adres: ………………..… ………………..… ………. Mijn-naam-en- ……………… … … … ……..… …… ………..………… … …..… … ………………… … … ..… … … … … … … ..… ..……… …………… ..… … … … ..…… … …..……………… … … … ………… ……………..… ………..… …… .……………… ..… ……. .…………… …..……… ..… … … … ……… …… ……..… … … … ..… …… … … ……………..…… … … ………………..… ………..…… … ………. .… … … …… ..… … …………..……… … … … ..… … ……..……… ……………… …..… ………..………… …………. ….. ……………

IK NIET.

Yeti 20 15


RARE SPAARKAART N°4

nde van yeti het einde van yeti het einde van yeti het einde van yeti h Verschrikkelijk tijdschrift februari 2004 - 20

OUDSTE YETILEZERS

«Tes e wree skoeën boekske», zegt Cornelia Jacoba (104), «‘k verstoa d’er nietn van moa ‘k skelle d’er mien petatjes ip. Van ol die kleurkes in Yeti bleufek joengk», lacht Jacoba Cornelia, haar twee-

lingszus. «Wa Wa zegdje? Zin joen volse tandn eutgevolln?» 21 februari is internationale dag van de moedertaal. Kan jij dialect spreken? Laat je ouders in hun dialect uit Yeti voorlezen.

Dinges deze spaarkaart uit

«Weet je wat ik doe als mijn voeten te vuil zijn? Ik verstop ze hangen. achter mijn rug en ga dan wat aan de schommel hangen.»

Tom De Schutter, zomerse schommelfakir

© Belga

Eetzaal

Zomeruur

Kleur

Was ik maar een Yeti, dan hadden de meisjes van de zesde klas wel oog voor mij in de eetzaal. (Sil) Laat alvast twee nietjes schieten en schrijf een lezersbrief naar je achterkant.

Wij krijgen onze Yeti altijd te laat op school. Onze directeur zegt dat hij er niets aan kan doen. (Mira) De schoolklok staat waarschijnlijk nog op het zomeruur.

Onze directeur ergert zich blauw aan Yeti, die van de vierde klas zijn groen van jaloezie en onze klas ziet zwart van het volk als de juf Yeti uitdeelt. (Ron) En dan heb je nog niet achter je oren gekeken.

Wij hebben een ongeloofelijkesupermegaboosterextreme-vergeetachtige meester. Als die ooit nog eens vergeet de Yeti’s uit te delen dan trekken we zijn haren één voor één uit. Als kers op de taart vliegt hij zonder Yeti naar bed. (Melina)

Nooit grappig Een terrorist die een springkasteel wil opblazen is nooit grappig. (Bianca) Dat is inderdaad een werk van lange adem!

Mijn mama was te dik voor de spiegel. Nu is ze bij zo’n dieetclub. Sinds vorige week zijn er drie nieuwe leden bijgekomen. Maar er zijn er ook drie afgevallen. (Peggy) Afslanktips: daar ben je vet mee.

Oplossing: De schuldige is Freddy. Hij heeft geprobeerd om aan de verdenking te ontkomen door blinde Martin een likje verf te geve n.

Vliegende meester

Dik in orde

Lang Jullie tijdschrift is om zot van te worden. De Zaptest vind ik het coolst. En jullie website (De kingatest) is dol en tof. Nog veel jaaren Yeti. Ja, ik weet dat ik jaren fout heb geschreven. (Michiel) Dat is wel erg lang.

EATMY SHORTS!

YETI - Koning Albert II-laan 15 - 1210 Brussel - redactie: tel. 02 553 96 86 - e-mail: redactie@yetiworld.be, abonnementen: tel. 02 553 95 07 - fax 02 553 95 05 - e-mail: secretariaat@yetiworld.be, website: www.yetiworld.be Yeti is een gratis en verschrikkelijk blad dat maandelijks komt grommen. Het is een uitgave van het departement Onderwijs van de Vlaamse Gemeenschap. De school kan het blad aanvragen voor alle leerlingen van het vijfde en zesde leerjaar. Een persoonlijk abonnement kost 7 euro. Yeti is het stoute broertje/zusje van Klasse voor Leerkrachten, Klasse voor Ouders en Maks!.

Hoofdredacteur: Leo Bormans / Eindredacteur: Dirk Neyens / Redacteurs: Bavo Wouters, Els De Ridder / Klasse en Yeti zijn teamwork. De hele ploeg vind je op www. klasse.be / Vormgeving: Artefact / Fotografie: Powerphotos, Gazelle Technologies, Photodisc, Hulton Deutsch, Photospin / Verantwoordelijke uitgever: Ludy Van Buyten