Yeti 2

Page 1

eienkussers – clownjagers – K3-krakers – messentellers – huispuist Verschrikkelijk tijdschrift februari 2002 - 2

Pak het superpak

6 blunders van Shrek

Zij xxxx ei

Speel nu YETIPOLY

0/10: dik gebuisd

SPIN DE WIN DE SPIN DE WIN DE SPIN DE WIN DE SPIN DE WIN DE SPIN DE WIN DE SPIN DE WIN DE SPIN DE WIN DE SPIN

SUPERSPIDERWONDERBAT


Verschrikkelijk tijdschrift februari 2002 © Mattel

© DC Comics and Marvel Characters, Inc

Hij is begonnen! Vlucht 002 van

Vlucht 002

Yeti-airlines vertrekt zo dadelijk. Wij wensen u een prettige vlucht. Van België over Nicaragua via Zwitserland – jodeljahitié é – naar New York over Portugal… in 2 minuten. De startbaan ligt in de klas. Gordels vast!

P.4 P.12

De wereld staat met de bibber op de gang. Geef jij een streng rapport? De aardboulet heeft een lesje nodig: razende rapporters met hijgende knieën. Wie is gebuisd?

Op de speelplaats die Israël heet, is er elke dag ruzie. De é n speelt vals, de ander blaast zich op. In het Verdoofde Land ligt een plek waar tieners de stenen laten liggen. Waarom?

P.10

WIN DE SPIN Zoek Spidermans lievelingsdieren in deze Yeti en win een vogelspin. Tel de spinnen die verstopt zijn en stuur een briefkaart naar Yeti – Spider - Koning Albert II – laan 15 – 1210 Brussel. Vermeld of je een echte of een nepvogelspin wilt winnen.

Wij zijn razend

«Iedereen kan fouten maken!» 2 Yeti 2

Bodyguard Soeperman Ze redden meisof jes uit de klaubadmeester?wen van meesjes

Welke broek trek ik aan? Is er leven na de lagere school? Wie woont er in de euh-straat? Is een brandslang een huisdier? De toekomst ziet er verschrikkelijk uit. Speel het spel.

P.6

en zijn te laat op wereldrampen. Ze struikelen over pantoffels. Ze eten bonensoep voor meer drijfkracht. Echte helden sterven vliegend. Ben jij een held of een angsthaas?

P.8

Foejong Hoi! Wij, de leerlingen van de graadklas van het vijfde en zesde leerjaar van basisschool De Vlieger uit Gent, zijn de Razende Rapporters van deze Yeti. Zijn we niet verschrikkelijk? Wil jij ook meedoen met je klas? Schrrrrrijf naar Yeti – Koning Albert II – laan 15 – 1210 Brussel.


!KJILEKKIRHCSREV Echte helden Droom: Je rijdt in een glimmende rode wagen… gekleed in een dik zwart pak… ten strijde tegen de vlammen… langs een buis naar beneden… rook… vlijmvlammers*… ladders… water… je stormt een brandend huis binnen en strompelt met een baby in de armen naar buiten. Werkelijkheid: Vraag de kids of the U.S.A. wat ze willen worden en ze schreeuwen in koor: «Brandweerman…Yeah!» In New York zijn het echte volkshelden. Sinds 11 september 2001 staat bij Amerikaanse tieners brandweerman bovenaan op het lijstje van de droomberoepen. Slaapkamermuren hangen vol met posters van stoere spuitgasten. Meisjes smelten voor deze nieuwe rocksterren. Waarom zien we een brandweerman als een held en een leraar niet? Ze doen toch allebei hun werk. Waarom zien we een reddende vuurvreter als een held en iemand die slaagt voor een examen niet? Ze hebben toch allebei hard gewerkt. Heb jij al nagedacht over jouw toekomst? Snff… snff… Brandlucht? Braaand! BRAHAAND!

ZEND SUPERMAN! «Ach, we waren toevallig in de buurt» , zegt George Bush. «Ik zeg nog tegen mijn chauffeur: ‘Jack, dat rare teken daar, dat wil ik eens van dichtbij bekijken.’ Blijkt het een logo te zijn van een tijdschrift voor tieners. Well, we rijden naar die school en plots staan daar Tony Blair, Yasser Arafat en Nelson Mandela naast de weg. Hun vliegtuig heeft platte band, you know! Ik laat mijn raam opendraaien en zeg: ‘Yasser, Tony Boy, Nelson. Everything kits?’» «Volgende keer nemen we een kruisraket, hé Yasser», zegt Tony Blair. «De F-16’s van tegenwoordig, pfff. Trouwens, wat doen die vreselijke tieners daar allemaal?» «Jump maar in the white limo, guys. There’s a party going on. Ik wou net een kijkje gaan nemen», zegt Bush. Plots komt er een man in een blauw pakje uit de hemel vallen. Met de vuist vooruit landt hij als een speer in de koeienwei. «SUPERMAN?!?» «Inderdaad, mijn naam is Super… en ik ben een man. U heeft goede ogen. Ik hoor dat hier problemen zijn met een verschrikkelijk monster dat begint met Y en eindigt op I.» «Yeti zal je bedoelen», bromt Bush. «Noem het beest toch bij zijn naam. Het is al erg genoeg dat die tieners de oplossing gevonden hebben voor de problemen in de wereld. Die teenagers hebben ook overal een mening over. Damn… een blad voor en door kids. Jack, rijden maar and… let’s have a cookie.» «Hmm», zegt Superman. «Verdraaid! Die kids zijn reporters, net als ik. Klinkt interessant. En ze hebben ook supermenselijke krachten… en X-zicht… en ze halen supersonische snelheden. Eindelijk! Familie op aarde?!? Yeti, ik kohoooooooaaahhmm!»

yetiworld. b

De verschrikkelijke

e

www.yetiworld.be Nu ook met X-stralen!

*Vlijmvlammers: Yeti-woord voor “vuur” Yeti 2 3


«Het is alsof ik in een reisbureau zit in plaats van in een klas», zegt Anaïs. «In onze klas zitten zestien leerlingen die ‘iets vreemds’ hebben.» De grootvader van Isci uit Turkije gaat op zoek naar werk en belandt in België. De moeder van Sarah gaat in Paraguay werken en wordt er verliefd. De ouders van Herty planten bossen in Nicaragua. De tante van Maurits trouwt in Duitsland, ooms van Maël wonen in Frankrijk, Thelma wil de Italiaanse nationaliteit. Al die avonturen komen bij elkaar in de Yeti-klas van basisschool De Vlieger uit Gent. Het is als landen op een tropisch vliegveld: vreemde geuren en zwoele stranden. De startbaan ligt in de klas.

Startbaan

in de klas

uit Groeten ostok! Wladiw

Opnieuw welkom Bijna 101

Als de bevolking van de aarde gelijk is aan 100 inwoners, dan zijn er… 57 Aziaten, 21 Europeanen, 14 inwoners van Noord- en Zuid-Amerika, 8 Afrikanen 52 vrouwelijk personen, 48 mannelijke personen 70 niet-blanken, 30 blanken 70 niet-christenen, 30 christenen 80 zouden wonen in onwaardige woningen 70 zouden niet kunnen lezen of schrijven 1 persoon zou een computer bezitten

Wie zorgt er later voor jou als je 60 jaar bent? In 2050 zal jij bij de helft van de Europese bevolking horen die met pensioen is. Om trams te doen rijden, om wegen te bouwen, zieken te verzorgen, les te geven… hebben we dan 159 miljoen niet-Europese mensen nodig. Voor België betekent dit 30 000 nieuwe inwoners per jaar. Veel Belgen vertrekken ook naar het buitenland: in 1999 vertrokken 16 927 Belgen terwijl er 10 882 terugkwamen. Enig idee waar jij zal wonen in 2050?

Je raadt het nooit Doe een gok. Op 1 januari 2000 waren de Belgen met [8 - 10 - 12] miljoen. Daarvan hebben zo’n [8 - 16 - 32] procent een vreemde nationaliteit. Ongeveer [20 - 40 - 60] procent van die vreemdelingen is Europeaan. Vooral Italianen, Fransen en Nederlanders. Het aantal inwoners

4 Yeti 2

van buiten Europa is klein: minder dan [4 6 - 8] procent. Onder de niet-Europese vreemdelingen zijn de Marokkaanse en Turkse gemeenschappen het talrijkst. Elk jaar verhuizen ongeveer [4 000 40 000 - 400 000] kinderen bene-

den de twaalf jaar vanuit het buitenland naar Vlaanderen. Een aantal kinderen in Vlaanderen heeft niet de Belgische nationaliteit: [5 - 10 - 20] procent. Benieuwd naar de oplossing? Vraag het aan je leerkracht.


zet de letters in de juiste volgorde en je leest een land Herty is in .......................... (RAGANICAU, Midden-Amerika) geboren omdat zijn ouders daar hielpen met de bosbouw. Thelma bewaart op haar kamer stenen uit .......................... (GULAPROT, Europa). Sarahs mama is getrouwd met een kunstenaar uit .......................... (PAUGAARY, Zuid-Amerika). Jurre woont in .......................... (GEELIB, Europa) en wil op wereldreis.

Yeti 2 5


5 HASSELT Kweenie-Laan €25 Span je boog

20 BLIEP BLIEP De verdwenen school

4 MECHELEN Lange Jobstraat €30 TOP 10

3 HELLO FUTURE Links in space

22 HASSELT Volgstraat €40 Waar wacht je op?

2 LEUVEN Zelfvertrouwenstraat €30 3 x goed, 3x slecht

21 BRUSSEL Leugenstraat €60 Meisjes kunnen niet... 23 ANTWERPEN Saaie Schoolstraat €40 Kan je niet stilzitten?

27 BRUSSEL Kunstlaan €25 Rubens of Picasso?

Webmaster - Xylofoonspeler – Yeti-jager– Ziekenhuisverpleegkundige 26 ANTWERPEN Wetenschapslaan €40 Heb jij een superbrein?

6 Yeti x

JE TOEKOMST STAAT OP HET SPEL.

25 KNOKKE Afkortingsweg €50 Jng zkt msj om te kssn

28 GENT Raadselstraat €10 Eddy Nulens: MNTR Bart Van Doel: PTHKR Julius Meus: PLTGNT

1. START

YETIPOLY

Astronaut – Bodyguard – Caféhouder – Dakwerker – Explos

24 PIJN er? ES at KI of l Nu

renkundige – Treinmachinist – Uurwerkmaker – Vishandelaar


16 AALST Mac Donaldsstraat €65 Big Mac

17 DOOLHOF Waanzinnig verdwalen

18 BRUSSEL Ken jezelf-straat €45 Zo ben ik!

19 HASSELT Twijfelstraat €30 Is dit iets voor jou?

15. EXIT SCHOOL

sievenexpert – Fruitkweker – Geldkoerier – Hostess – Imker 6 STATION "PRAATSTRAAT" €10 Breakdance of streetdance?

7 STATION "THUIS" €200 Mag jij beslissen?

8 LEUVEN Grote Baan €50 Voor snelle cellen

9 BLIEP BLIEP Zielig, hè

14 HASSELT Euh-straat €40 Makkie 13 GENT Socijzenstraat €40 Friet sociaal 12 STATION "TOERIST" €10 Toerist of terrorist? 11 TURNHOUT Verborgen Talentendreef €50 BRAAAAAND!

HELLO FUTURE Tik in: www.sip.be/stamand/sleutel.htm Open het huis van de toekomst: www.livtom.be/noframes/nl_000002.htm En wat wil jij worden? www.watwiljeworden.nl/2001 Kies jij voor wetenschappen? www.technopolis.be Over het Centrum voor Leerlingenbegeleiding: www.ond.vlaanderen.be/clb/ Even naar het ASO, KSO, TSO of BSO: www.digikids.be/indexNL.htm Met robot John niets dan fun: www.arobotnamedjohn.com Superhandig computerhandboek op het net: users.belgacom.net/ict/ Takken die wandelen en het vak biologie: www.bioplek.org/zoeken.htm

Journalist – Kleuterleider – Loodgieter – Muzikant – Nachtwaker

Oogarts – Pruikenmaker – Quasimodo - Ruitenwasser – Ster WIE BEN IK? WAT WORD IK? WAT KIES IK? DIT SPEL GAAT OVER JOUW TOEKOMST. ER ZIJN GEEN WINNAARS EN GEEN VERLIEZERS. DIT HEB JE NODIG: EEN PEN, TWEE OF MEER SPELERS EN DE GEHEIME SPELREGELS (ZEG DAARVOOR HET WACHTWOORD «TOEKANTEEN» TEGEN JOUW LEERKRACHT). TELKENS DRAAI JE EEN PEN IN HET MIDDEN VAN HET BORD. DE PEN WIJST WELKE STRAAT JE OP HET SPELBORD BEZOEKT. SPEEL JE MET MEER, DRAAI DAN OM DE BEURT. ELKE SPELER MOET MINSTENS ZEVEN KEER DRAAIEN. HEB JE EEN STRAAT BEZOCHT, SCHRIJF ER DAN JE NAAM BIJ. KOM JE OP EEN REEDS BEZOCHTE STRAAT, KIES DAN DE STRAAT RECHTS DAARVAN. OP DE TYPE-STRATEN MET DIT LOGO ( ) KAN JE HUIZEN OF HOTELS ZETTEN. HOE MEER JIJ JEZELF HERKENT IN EEN TYPE, HOE MEER HUIZEN EN HOTELS JE BOUWT (KLEURT). BIJ ELK BEZOEK AAN EEN STRAAT VERDIEN JE EEN BEDRAG. TEL OP EN WORD EUROMILJONAIR.

. N10 EPE S oek z RO UR be BE BE op ts ch e l S

Yeti x 7


Ben jij een echte held?

Hoe word je een superheld? Superman is gewoon zo geboren, Batman zweert wraak op de dood van zijn ouders, Spiderman heeft een ongelukje in zijn laboratorium en Buffy is voorbestemd om vampiers te doden. Scheer jij onverschrokken door de lucht naar de plaats van de ramp of blijf je thuis om je nagels te knippen? Verdedig jij de mensheid tegen verschroeiende monsters of zet je het op een lopen? Vul de test in en kom te weten wat voor held jij bent. Kijk nadien op de achterpagina. 8 Yeti 2

[1] Na school fiets je naar huis. Vlak voor je botst een meisje uit de vijfde klas tegen een paal en valt. Stop je om te helpen? ❏ A Ik help altijd iemand in nood. ❏ B Ik wacht af en help pas als het echt nodig is. ❏ C Nee, geen tijd! [2] Op bosklas stormt het ’s nachts. Het waait zo hard dat het dak los dreigt te komen. Wat doe je? ❏ A Ik maak iedereen wakker en verwittig zo snel mogelijk de begeleiders. ❏ B Ik kijk eerst wat de anderen doen. ❏ C Ik trek de deken over mijn oren en doe alsof ik slaap. [3] Met welke figuur zou jij een dag willen ruilen? ❏ A Batman ❏ B Bart Simpson ❏ C Musty [4] Op de kermis zit je het liefst in/op … ❏ A Achtbaan ❏ B Reuzenrad ❏ C Paardenmolen


[5] Een klasgenoot wordt regelmatig na schooltijd door een groep stoere tieners opgewacht en gepest. Wat doe je? ❏ A Ik zoek hulp en verwittig de leraar, de directeur of de politie. ❏ B Zolang ik er maar geen last van heb. ❏ C Ik doe alsof ik niets zie want ik ben bang dat ik de volgende ben. [6] Welk beroep kies jij? ❏ A Geheim agent ❏ B Vlaamse zanger ❏ C Pantoffelverkoper [7] Wat is jouw meest gedurfde daad ooit? ❏ A Een sprong van de hoogste plank in het zwembad. ❏ B Een briefje doorgeven tijdens de les. ❏ C Een T-shirt aandoen in de zomer. [8] Tijdens het knutselen knip je in je vingers. Aaauw! Wat denk je? ❏ A Pfft… Zolang ik mijn arm niet afknip, is er niets aan de hand. ❏ B Toch even een pleister halen. ❏ C Ik bloed, ik ga dood! Huuuuulp!

[9] Wat schiet het eerst door je hoofd als je het woord draak hoort?

❏ A Laat dat beest maar komen. Ik draai hem in de “sossiezen”. ❏ B Ik geloof niet in sprookjes. ❏ C Een d…dr…dr…aaaaaalarm!

[10] Je bent met een bootje aan het varen en ziet iemand bewegingsloos in het water liggen. Wat doe je? ❏ A Je springt onmiddellijk in het water en trekt het slachtoffer uit het water. ❏ B Je probeert met je boot zo dicht mogelijk te komen om eens te kijken. ❏ C Je roept naar een andere boot dat iemand in het water ligt. [11] Waaraan herken je een held? ❏ A Een echte held wil niet herkend worden. ❏ B Een held loopt altijd op sokken. ❏ C Aan de natte plek in zijn/haar broek. [12] Er dreigt gevaar. Wat speelt er zich in jouw hersenen af? ❏ A Gevaar - nadenken - heldhaftige actie ❏ B Gevaar - heldhaftige actie - nadenken ❏ C Gevaar - heldhaftig rennen - blijven rennen © DC Comics and Marvel Characters, Yeti 2 Inc. 9


n e n e t s n e n e Kogels, bomm

geldingsa c ties

i n Ram allah met g evec htsv lie gtu ige n

– t

we

Oplossing : verzonne n

10 Yeti 2

d oo

d gew

one P alestij nse jo ngen s b al /Wahat

alom Het dorp Neve Sh rtig jaar. Het de al Salam bestaat el halfweg Jeruuv he n staat op ee Joden en Palestijzalem en Tel Aviv. dzaam samen. nen leven er vree joden, christeor Het is een thuis vo dereen heeft er Ie s. lim nen en mos te wonen, ook in recht om in vrede als Israël. Bend een verscheurd la internet: zoek hun dorp op /nederlands om .c as http://nsw

z la

Een Palest Kogelvrije boek ij e na school ns verhaaltje: Een jo ntas lekker plo odse jong jes in de n e Jordaan. sen met zijn joodse n ging Na een u sluiten ze vriendurt gaan. Die zich af te drogen je zwemmen berond zijn joodse jongen dra en naar huis te a n geen 30 atte hoofd en sta it een handdoek pt naar h seconden uis. Nog ging eers later is ie td zijn borst. oor zijn boekenta dood. De kogel s, die dachte Vermoord door Is dan dwars door raëlische n dat hij so e Sinds dat voorval ku en Palestijnse terro ldaten rist was. nnen Pale gelvrije b oe st de achterp kentassen kopen m ijnse kinderen kolaat. et een ge Wat denk pantserjij? [ ] ec ht gebeurd [ ] verzon nen

e


«Nee, jij moet in de goal», roept Mikhal. Hij

moslims kijken». «En

heeft ruzie met Salud over voetbal. Salud is

mee feesten natuurlijk»,

een moslim en Mikhal is een jood.

zegt Salud. «We leren

Die maken toch altijd ruzie?

de verschillen van el-

Op de wegwijzers naar het dorp is haa-

kaar, maar mét respect.

stig verraders geschilderd. Wie heeft dat

Ik kan hier moslim zijn zonder dat de joden denken

gedaan? Wonen er verraders in zo’n

dat ik een stenengooier ben. De mensen buiten het

zonnig dorp op een heuvel? Het dorp

dorp lijken mij zo bang voor elkaar. Bange mensen

heeft twee namen: Wahat al-Salam in het Arabisch, de

zijn makkelijker boos op elkaar.»

taal van de meeste moslims en Neve Shalom in het Hebreeuws, de taal van de Joden. Het betekent twee

Bulldozer

keer hetzelfde: Oase van de Vrede. Joden en Palestij-

«Met de televisie moet je hier goed oppassen», zegt

nen wonen er in vrede samen.

Salud. «De meeste zenders staan aan de ene

Dat is heel bijzonder in Israël.

of de andere kant. Elke dag zijn er beelden

Het enige waar Mikhal en Sa-

van de oorlog in dit land. Op joodse zenders

lud nog ruzie over maken is

tonen ze de slachtoffers aan hun kant en op

voetbal. Ze hebben alle twee

Palestijnse zenders zie je enkel Palestijnse

een andere godsdienst en

slachtoffers. Als je dat elke dag ziet, ga je

spreken hun eigen taal, ook

zwart-wit denken. Dan zijn de anderen je vij-

op school. «Voor ons is dat geen probleem», zegt Mik-

and, de slechten. Dan zijn alle Palestijnse kinderen

hal. «Maar sommige buitenstaanders noemen dat ver-

stenengooiers en alle joodse kinderen bommenwer-

raad. Zij willen iedereen gescheiden houden: christe-

pers.» «Mijn Palestijnse vrienden weten wel beter»,

nen bij christenen, joden bij joden, moslims bij mos-

zegt Mikhal. «Ik ben jood maar rijd niet rond met een

lims.»

bulldozer om hun dorpen plat te rijden. In de les hebben we geleerd dat de grootste vijand van ons land

Stenen gooien

angst is.» Mikhal en Salud hebben genoeg uitleg ge-

«In ons dorp wonen ongeveer veertig gezinnen», zegt

geven, vinden ze. Ze trappelen van ongeduld. Tijd

Mikhal. «De helft Palestijnen en de helft joden. Dat

voor hun spel. Geen cowboy en indiaan, maar voet-

gaat prima. De ene helft krijgt les in het Arabisch, de

bal op een pleintje. Wie er uiteindelijk in de goal zal

andere in het Hebreeuws. We vieren de feesten van al-

z la

staan? Waarschijnlijk gewoon om de beurt. jarige Palestijn – vrede v le godsdiensten. Als er een joods feest is, komen de d t t w a a lf o o d r e ch leg raëlis s I en – t zichzelf op in winkelstraa Hij is begonnen, meester! Een Israëlische soldaat schiet een Palestijnse stenengooier neer. De Palestijnen nemen wraak door een kolonist te vermoorden. De Israëli’s nemen wraak door een moordcommando op een Palestijnse schutter af te sturen. De Palestijnen nemen wraak door een zelfmoord-bommenleg-

ger op een pizzeria af te sturen. De Israëli’s nemen wraak door F16’s op een Palestijnse politiepost af te sturen. De Palestijnen… de Israëli’s… Het lijkt wel een aftelrijmpje in een dodelijk spel dat oorlog zonder einde heet. Palestijnse en Israëlische kinderen spelen elke dag mee in dit spel, of ze nu willen of niet.

Yeti 2 11


ZZOEFFF... YETI-KLAS 6

01-02-02 DE VLIEGER, GENT

RAZENDE RAPPORTERS

Eén op tien 12-jarigen heeft al verboden drugs gebruikt.

K

EN JIJ DAT GEVOEL? MET ZWETENDE HANDEN JE RAPPORT AFHALEN. LEERLING AARDE WEET ER ALLES VAN. DE RAZENDE RAPPORTERS ZIJN DEZE KEER STRENG EN LIEF TEGELIJK. GEWAPEND MET SCHAAR EN MARKEERSTIFT GAAN ZE DE KRANTEN TE LIJF. EN DE WERELD? DIE STAAT IN DE GANG MET KNIKKENDE KNIEËN TE WACHTEN OP ZIJN RAPPORT. Gent Van onze verslaggever ter plekke

8. «Ik doe niets verkeerd» Een jongen van 14 leert van grote broer hoe hij drugs moet dealen. Die jongen vindt dat hij niets verkeerd doet. Hij verkoopt enkel het spul. Hijzelf gebruikt geen drugs. (Het Belang van Limburg) Van je grote broer moet je het hebben. Het is niet juist dat die jongen vindt dat hij niets fout doet. Hij maakt anderen verslaafd. Hij kiest om geen drugs te gebruiken maar die keuze kunnen de verslaafden niet meer maken. Vak: kiezen Score: 3,5/10 (Luka, Bekir, Sanne)

vingertje op naar jongeren. Op school moeten leerlingen kunnen praten over druggebruik. Hun mening is nodig bij het maken van regels. Vak: gezondheid Score: 4/10 (Jan, Laura, Louisa, Jori)

1. Stad in het groen De natuur is overal, ook in de stad. Planten groeien op muren, braakgronden en vervallen gebouwen. Torenvalken en vleermuizen huizen in oude gebouwen. Vlaanderen wil het groen in de steden meer kansen geven. (De Morgen) Krijgen we dan binnen dertig jaar stoere eiken op het voetpad? Voor ons is dat reuze. Liever dat dan netjes aangeplante plantsoenen. Vak: milieu Score: 8/10 (Marit, Griet, Ayse)

3. Dertien en druggebruiker Eén op tien 12-jarigen heeft al verboden drugs gebruikt. Cannabis is het populairst. Hoe ouder hoe meer jongeren drugs gebruiken. De leeftijd van het eerste druggebruik daalt. (Het Belang van Limburg) Campagnes om jongeren van drugs af te houden slagen blijkbaar niet. We hebben een tip voor de makers van die acties: steek geen boos

Zoek de gnoe. De gnoe is moe. 12 Yeti 2


01-02-02

ZZOEFFF...

Melkweg 1.215.144 - KOSMOS

YETI'S LAGERE WERELDSCHOOL YetiIK! Vak Max. klas 8 10 1. Milieu 2. Sport en spel

10

2

3. Gezondheid

10

4

4. Verkeer en veiligheid

10

7

5. Democratie

10

8

6. Samen leven

10

7

7. Cultuur

10

7

8. Kiezen

10

3,5

9. Leren

10

8

10. Inspraak

10

3

TOTAAL (%)

100

57,5

6. Jongens tellen voor twee

4. Gevaarlijke mast

Dubbel zoveel jongens als meisjes blijven zitten in het secundair onderwijs. Dat komt doordat vooral vrouwen les geven. Meisjes voelen zich daarom beter op school. Jongens hebben sneller problemen en vinden moeilijk hulp bij vrouwelijke leerkrachten. (De Morgen) Leerkrachten én leerlingen moeten hier samen werk van maken. Leraressen mogen jongens geen stempel geven als lastige gasten. Jongens moeten meer hulp vragen aan juffen. Vak: samen leven Score: 6,5/10 (Anaïs, Milena, Maurits)

In Temse gaat Proximus een gsm-zendmast bouwen in de buurt van de school. De gemeente krijgt hiervoor elke maand 450 euro. Kinderen en volwassenen uit de buurt protesteren nu tegen deze gevaarlijke zendmast. Of dat zal helpen? (Het Volk) Wat een flauwekul, zeg. De kinderen van die school zijn toch wel meer waard dan die 450 euro per maand. De gemeente vindt geld belangrijker dan de gezondheid van de kinderen. Vak: verkeer + veiligheid Score: 4,5/10 (Maël, Jurre, Thelma)

7. Oma’s aan de knoppen Tijdens de grootouderweek leren kleinkinderen hun oma en opa met de computer werken in de computerklas. Veel oudere mensen kunnen niet met een computer overweg. Nu leren ze surfen en mailen terwijl ze daarvoor nog geen computer konden starten. (De Standaard) Goed idee! Jong leert oud. Veel oma’s en opa’s hebben nog nooit een scherm van kortbij gezien. Nu krijgen ze het gevoel dat ze ook een deel zijn van deze moderne tijd. Vak: cultuur Score: 8/10 (Sebastiaan, Liza, Derya)

10. Meer vragers en klagers

2. Dood van een clown

Ankie Vandekerckhove, de Kinderrechtencommissaris, is blij dat er steeds meer jongeren hun problemen vertellen aan het Kinderrechtencommissariaat. Vooral de vragen over onduidelijke reglementen, straffen, pesten en inspraak stijgen. (De Standaard) Goed dat het Kinderrechtencommissariaat de kinderen ernstig neemt. Het geeft hulp aan kinderen en tips aan de regering. Zo moet dat. Vak: inspraak Score: 9/10 (Mirre, Arron, Ena, Hanna)

In Afrika krijgen twee Vlamingen het jachtrecht over een domein zo groot als één derde van België. Ze organiseren er jachtpartijtjes op gnoes, de «clowns» van de steppe. Tijdens zo’n safari mogen de jagers zelfs leeuwen, olifanten en nijlpaarden afschieten. (Het Belang van Limburg) Schandalig! Wij worden er misselijk van. Sommige mensen, zeg maar beesten, noemen dit een sport. Stel je voor dat hier een leeuw midden in de stad mensen komt neerknallen. Vak: sport en spel Score: 0/10 (Betul, Emma, Zafer, Seyma)

5. Huiswerk heeft geen zin Huiswerk heeft weinig zin en moet daarom verminderd worden. Dat zegt de Gentse schepen van Onderwijs Freya Van den Bossche. Ze vindt dat kinderen al genoeg moeten werken op school. Ze moeten kunnen spelen als de school uit is. (De Morgen) Goede beslissing! Wij vinden huiswerk saai. Als je in de klas al niet kunt volgen, moet je thuis nog eens zitten zwoegen. Ook ouders hebben daar last van. Vak: democratie Score: 10/10 (Saartje, Herty, Simon)

Heeft dit huiswerk zin?

K-index Je school bombarderen met goede punten? Jezelf testen, je rot schrikken en heel hard wegrennen? Streng slurfen en klikken met je klakken? Alles is mogelijk op de K-index. Je kan er je eigen rapport en dat van de school invullen. De K-index is alle dagen open, ook op bom- en feestdagen!

10/10! De K-index: nu op www.yetiworld.be!

9. E-inkt Uitvinders hebben de elektronische inkt ontworpen. Het is nu mogelijk om een krant van kunststof te maken die altijd veranderd kan worden. Zelfs al ligt de krant bij jou op tafel, dan nog zal de journalist fouten kunnen verbeteren of nieuws toevoegen. (De Standaard) Jipie! Binnenkort kunnen we vanuit onze zetel toetsen maken en kan de juf van op een Spaans strand onze taken verbeteren. Je krijgt één keer een Yeti en elke maand veranderen de teksten. Vak: leren Score: 7,5/10 (Aynur, Robin, Alex, Besard)

Yeti 2 13


FILM SHREK 6 BLUNDERS UIT DE

Shreks het harnas aan van een mens. draak in het kasteel trekt Shrek de met t ech gev het . sen ens pas Tijd ✖ hem niet mensenhoofd. Het harnas kan k nohoofd is vier keer groter dan een kaars. Kaarsen hebben een wie een als aan het kt stee en oor zijn uit er sme oor tert peu ek ✖ Shr . Assepoester de eerste van de dig om te branden, niet enkel was omt voor koning Pharquad, is ops en sess prin vier l ege rspi ✖ Als de tove n prinses! oger verandert na zonsdrie. Assepoester was echter gee nacht. Later horen we dat ze in het is t, red a Fion ses Prin ek ✖ Wanneer Shr htelijke scène een mens. volondergang. Toch is ze in deze nac naast drie heldere sterren. In de ren staren, staat de maan vlak ster de r naa ✖ Als Shrek en Ezel s op een andere plaats. je degende scène staat de maan plot rden. Als de koets vertrekt, zie drie muizen veranderen in paa je zie ts ✖ In de scène van de koe sen. zelfde muizen op een piano dan SHREK. Schrijf voor 8 zes fouten en win een video van deze in t staa er fout Vertel ons welke 0 Brussel. 121 – 15 Shrek – Koning Albert II-laan maart een briefkaart naar Yeti –

jes…zoek! een prrruik. Zoek de beezzest len en prijzen winnen) en win

Prrruzzel (Yeti-taal voor pu op zoek naar de antwoorden. Snuffel door deze Yeti en ga een woord. Schrijf dat ters in de ‘ogergroene’ vakjes Vul ze in en maak van de let maart naar efkaart en stuur die voor 5 bri een op ord lwo zze pu ke heerlij Brussel. g Albert II-laan 15 – 1210 Yeti – Prrruzzel – Konin n wel eens. A Dit verstopt Bart Simpso en joden in vrede leven. B Het dorp waar Palestijnen tieners heeft er last van. C Bijna één op drie Belgische h Secundair Onderwijs D Afkorting voor Technisc r Shrek gered wordt. E De prinses die door de oge

t waar geslagen omdat Waar oeftfzijnn5-ie jarig zoontje dood en dat

se man he moe was Peking - Een Chine kon tellen. Het kind zei dat het te vader zo woe0 10 de te tot len. Het maak de jongen niet tel en ler d ha 20 l tot t slachtoffer werd het op school enke jarige jongen begon te kloppen. He er. 5de uu erf anderhalf r lat dend, dat hij op gebracht, maar sti uis nh ke zie n ee nog naar t waar hard: de afge waar nie misdaad. China slaat

A B C D E

regering tegen de d in drie jaar. actie van de Chinese ëxecuteerd dan in de rest van de werel «Sla hard» heet de ge n nse me er me er zijn lopen drie maanden

cteur Verf je direee dat hij of zij een n directrice? Vind je

n cteur of een dijk va emen. Stuur een Heb jij een superdire de verf en in de blo in n da ar ha of m Zet he jouw directeur uitstandbeeld verdient? Leg kort uit waarin . .be ren de t een an vla rect@ directie beloond me e-mail aan schooldi wordt de winnende ar lja oo sch dit n va blinkt. Aan het einde past. die in de brievenbus laptop, een computer

Begrijp jij ook ge Bang van h en bal van grot et journa emensenweutje nachtmerries? Ne s? Bezorgt het gen op tien scho journaal je op ho al lieren uit het vi jeugdjournaal, l slaande jfde en zesde le maar dan geen erjaar willen ee miniversie van over andere tie het gewone jour n eigen ners, over vrolijk naal. «We wille e dingen of over uur afstemmen n leuk nieuws dieren.» Daarvo op het leukste je or kan je elke da ugdjournaal ter g om 17 wereld: Karrewie t op Ketnet.

*Aisem: Yeti-woord voor «adem» 14 Yeti 2

5 tips om d e verveling te verdrijve 1. Hou zolan n

g mogelijk je aisem tijdens de * in. Tip: na een ha les gesloten ogen om lf uur zeker stopp daarna een lichtsh en . 2. Dr uk m ow et te zien. Tip: Werkt je vingers op je een Italiaans acce alleen bij jezelf. - 3. nt wat de meeste Herhaal zachtjes r of juf zegt. Tip: fia. - 4. Knoop tw met St el je voor dat de meeste ee haren aan elkaa r lid is van de maf r. Tip: Maak het m iemands achterho oe ilij ke r met neushaartje ofd tot die zich om s. - 5. Staar naar draait. Tip: Neem de tijd op en note er de resultaten.


s

Reken raak

kkogels! «Maak vier groepjes van tien ool! pist p je in els kog epje gro Laad één g… ben be … Bam … bam … kab oem Zou jij zo Hoeveel kogels heb je nog?» kkindense haa willen leren rekenen? Afg wavan va n inge eeld afb met n ren leren telle eer, gew ge één t pens. Het rekenboek toon vijf raketten, twee messen, drie pistolen, boek moeleer en zes kogels. In een ander inkleuin eer gew hine mac een ten de kinderen ! zijn leuk kan n ene Rek ren. DEZE YETI. AANSE REKENBOEK IN RARARA: ZOEK HET AFGH

De meeste, de langste en de vloekste

in 24 32 1991 een taalles die 16 had de stedelijke uur duurde. - 2. In 1999 recordaantal school in Lucknow, India, een 22612 leerlingen. van 5032 2450 Park: Bigger, Longer - 3. De tekenfilm South rt, bevat 39 & Uncut die 81 minuten duu en 128 beledigen399 3999 vloekwoorden anner heeft het wereldde gebaren. - 4. Een Jap ken. Hij vrat 20 record hotdogs eten verbro es op 12 minuten tijd. 50 80 broodjes en worstj i’s achterste. De oplossing vind je op Yet

1. In Hongarije volgden 34 leerlingen

Het dak st oeenpboek? Bovven op het dak of Waar lees jij het lief ek 2002 s de Jeugdboekenwe onder een dak? Tijden kelbont at de site van Villa Ka van 10 tot 24 maart sta be) in nt. lbo k ke www.villaka (vanaf 15 februari op dt er vin Je k'. da ma 'Onder het teken van het the en ren ato str illu il en rs auteu boekentips, gedichten, n ee ur al leeskriebeels? Stu nog veel meer. Krijg je l tite de t me akelbont.be mail naar info@villak laat ook weten waaren k oe gsb elin van je liev is. k De eerrste tien win om het je lievelingsboe ten en de mooiste frfragm nen een bundel met gdboekenweek. VerJeu de n va en gedichten onder welk dak je geet niet te melden ri vind je op het rua woont. Vanaf 15 feb der-Dak-Kraant. dak van de bib de Kin

eel 2 voor tieners d , leer ps ti gs in ev rl en Ove als tiener te overlev

reld. Om Het is een harde we Ouders stellen n goede antwoorden. va im je best het gehe e antwoorden gen. Er bestaan goed soms onmogelijke vra n. en slechte antwoorde ?

VRA AG: WAT W

ORDEN IL JE LATER W gemiddel-

cht.» De «Nog niet aan geda Fout antwoord 1: rdt het hoog tijd wo an «D n: n antwoorde de ouder zal metee l niet als papa dat je dat doet.» ding is zeker: ik wi en «E 2: rd oo tw Fout an rd krijgt je vader t! Met zo ’n antwoo fou t lee mp Co n.» worde problemen. hartproblemen en jij jke zaak als jullie wil een even succesri «Ik : rd ot plezier Beter antwoo n als dit zal hu een gro rd oo tw an d ien vle n hebben.» Ee doen. ntrol HTML lay-out.» wil werken in XP Co «Ik : rd ga-inoo tw an Goed maar het klinkt me s wat dat betekent, cie pre et we d an em Ni eel dan drukwekkend. Yes! t je later wordt? Sp Wil je echt weten wa 4. Yetipoly op pagina

tyy liit reaal of re s of errs stte Maas M

Welke Meesters heersen er In wat voor school zit jij? entus, Griffoendor? Wat écht? Voldemort, Perkam esters? Met tien fantastidacht je van tien nieuwe Me de school samen met je sche kaarten ontmantel je e maand in de nieuwe ouders. Je vindt het spel dez Klasse voor Ouders.

Ik koe van ik)jo: «Ikezou je wel kunnen opeten». bu

Jongen (kriebels in de me kwijt.» je me opeet, ben je Meisje (bloost): «Als n de vlinders? Loopt je buik over va d? an iem op k ge jij Ben bent? Yeti heeft dat je smoorverliefd d an iem je l rte ve Hoe t jij voelt als je op een briefkaart wa rijf Sch fs. lie t wa voor elk ning Albert IIar Yeti – Liefde – Ko na die ur Stu nt. be verliefd fs», een boek win «Voor elk wat lie en sel uss Br 10 12 laan – fde. Kusjes! dat overloopt van lie van Geert de Kockere

buis Thuis votuiogvrerbinddinge, een bomaanslag of gewoon

Een gemiste vlieg t op school aancht als je een dag nie vlu uit w jou t is t Wa . geen tijd dat een leerling in he een onderzoek blijkt Uit ? ar zijn lja n oo ka sch r zig pe we dagen ijs gemiddeld elf halve Vlaamse basisonderw niet orde. Ze hebben is n ge rlin lee ge e afwezi afwezig is. Eén op dri Je bent onwettig afrs. briefje van de oude of fje rie rsb kte do geen rtrekt of thuis blijft om eerder op vakantie ve wezig als je een dag te vaak gebeurt, kunhet huishouden. Als dit te helpen klussen in l heeft nadeel, ze rden. Ook de schoo wo aft str ge rs de ou nen je ld. krijgt dan minder ge

Yeti 2 15


EINDE

VA N

Grotten We gaan binnenkort met de klas in grotten kruipen. Ik droom er nu al van. (Corry) Nooit door een gat kruipen dat kleiner is dan je hoofd.

Vies van Yeti Onze school wil Yeti niet meer ontvangen. Ik vind dit blad helemaal niet geschikt om kinderen op te voeden. (V.R., directeur) Shut down Waarom moet je om een computer uit te zetten op start duwen? (Jan) Je kan een computer ook uitzetten met een honkbalknuppel. Vreemde vraag... vreemd antwoord Waarom heet een vlieg een vlieg en een vis geen zwem? (Els) Wat doen weekdieren in het weekend?

Homer Ik vind het raar dat 20 procent Homer als vader wil. Ik wil Homer zeker niet als vader. (Giovanni) Hey Yeti Kleuren: fantastisch. Tekeningen: wijs. Strips: wreed wijs. Letters: tof. Yeti-taal: cool. Bladzijde: vol. (Mirre) Briefje: kort. Beestjes Ik heb complimenten voor het hele team van Yeti want dit blad is beestig leuk. (Jan) Grrrrrrrr...

++ Kogelvrije boekentas (pag. 10): verzonnen ++ Waar of niet waar (pag. 14): waar ++ Gokken met records (pag. 15): 1. 24 - 2. 22612 - 3. 399 - 4. 50

K4 Wie kan er nog ontsnappen aan de K3gekte? Kinderen zijn voor de muziekindustrie belangrijke klanten geworden. Cd’s als Tele-Romeo en Hits voor Kids gaan van Afrikaaah tot in Amerikaaah als warme bananen over de toonbank. Maar wist jij dat deze frisse meidengroep oorspronkelijk uit vier snoetjes bestond?

Woordenboek Keigoed tijdschrift! Leuk dat er Yetiwoorden in staan. Misschien is het een goed idee om volgend jaar een woordenboek «Yetisch - Nederlands» te maken. (Luka) Yetisch, zn.o., de taal van Yeti © Niels William Productions

Zoek de zeven verschillen.

© Empics

Eerst optellen! A = 3 punten, B = 2 punten, C = 1 punt. Ligt je score tussen: 25 – 36: SUPERMAN / WONDER WOMAN Laat de wereld maar om zeep gaan. Zolang jij er bent, loopt alles goed af. Bestaat er iets wat jij niet zou durven? Jij bent een echte held, altijd klaar voor actie. 19 – 24: PANTOFFELHELD Je kiest de middenweg. Je bent geen angsthaas maar ook geen Batman. Je speelt liever op veilig en blijft voorzichtig. Jouw motto? Eerst even afwachten en dan de boel gaan redden. 12 - 18: SUPERSCHRIKKER Je bent een bangerik. Je speelt veel te veel op veilig. Je moet leren af en toe eens een risico te nemen. Komaan, haal die staart van tussen je benen en breng eens wat gevaar in je leven.

© 2002 Ananova Ltd.

Thriller Bij een enquête in Amerika werd aan bezoekers van een pretpark de vraag gesteld «Wie jaagt je het meeste schrik aan?». De Supergriezel-top-vier zag er als volgt uit: op nummer vier Microsoft-baas Bill Gates (15,3% van de stemmen), op nummer drie Jason uit de griezelfilm Friday the 13th (23,4%), op nummer twee Dracula, de vampier der vampieren (24%), en op nummer één ... Michael Jackson (37,3%).

YETI - Koning Alber t II-laan 15 - 1210 Brussel - tel. 02 553 96 86 - site www.yetiworld.be - e-mail info@yetiworld.be Yeti is een gratis en verschrikkelijk blad dat maandelijks komt grommen. Het is een uitgave van het departement Onderwijs van de Vlaamse Gemeenschap. De school kan het blad aanvragen voor alle leerlingen van het vijfde en zesde leerjaar. Een persoonlijk abonnement kost 7 euro. Yeti is het stoute broertje/zusje van Klasse voor Leerkrachten, Klasse voor Ouders en Maks!.

Hoofdredacteur: Leo Bormans / Eindredacteur: Dirk Neyens / Redacteurs: Michel Van Laere, Bavo Wouters en Basisschool De Vlieger uit Gent / Redactiesecretariaat: An Declerq, Anny Lecocq, Nadine De Cuyper, Marijke Stercki / Productcoördinator: Diana De Caluwé / Vormgeving: Artefact / Fotografie: Luc Daelemans, Photodisc, KPT Power Photos, Gazelle Technologies, Photo CD, Image Club / Cartoonisten: Bob Dekkers, Ief Claessen, Stijn Gisquière / Verantwoordelijke uitgever: Ludy Van Buyten

© 2000-2001 EA.com Inc

Voetbal in de bergen Mijn vrienden en ik voetballen op een veldje. Mollen hebben ons terrein nu helemaal omgeploegd. Met al die bergen en hoopjes kunnen we niet meer voetballen. (Bekir) Zou een hoogtestage helpen?

*

copyright Matt Groening

De beste Hoe komt het dat de béste in iets altijd precies VOOR mij komt? (Maarten) Dat hij wacht tot bij de tandarts.

Zappen Thuis hebben we geen tv. Mijn opa en oma wel. Als ik bij hen logeer, kijken zij altijd naar saaie programma’s. Help! (Lien) Word snel oud!

Rechtstreeks bellen met de redactie? Dat kan elke woensdagnamiddag tussen 14 en 16 uur. Tel. 02 553 96 89

YETI!

Uitslag Supertest (pag. 8-9)

HET


Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.