Yeti 17

Page 1

oeiboeken - spieksporten - foorfrieten - herfstheke Verschrikkelijk tijdschrift november 2003 - 17

EX

LUSIEF BIG BCR : O T H OP SC HOOL ER

*Leerlingenraad = Ongelooflijk Lekker

!

EXTRA

Verslavend spel

Doe de vissentest

16 platvlo

erse prijze n

8 tips voor

jouw hoofd op deze plaats

L.O.L.* !GNAGEOT SITARG

NIEUW! Yeti’s Tv-gids

DE STRAFFE STEMMER


rt o o p s a lp S o A o M h O c s H T g n o s I o r M u E E R A LAUR Verschrikkelijk bijtschrift november 2003

«Die meeskracht? r e le te s n aan zijn Knap kselslierte e e sp t e m ter ekt. Ioew!» ijl hij spre rw te n e p lip nijnsla, heim? «To en e g s o o d Brood orn. Ik b alm of qu gerookte z wel vis.» e maar e t r, ë ri ta e g ve

s n in de kla «Achteraa ? n k é le n le tp e Pre babb t iedereen kan ik me saai is.» te s le de slapen als kunde verak? «Wis v g ’: n a v r Ve je ‘styling or een uurt o d » ik ? g d e n o a v g mijn haar hoe leg ik oment nét m t t? «He n e m o m Top a-aa-lig!» el gaat. Z vóór de b

DE GROOTSE YETIFAN

TV-TIP Hou je van shaken en hits? Zin om met je klas een fuif te ��������� ��� bouwen? Kids Top 20 komt naar je school, bouwt je klas om tot een heuse disco en zorgt voor muziek, showlicht, je favoriete clips en... een optreden van je idolen! Op www.vtm.be/kidstop20 kan je je vijf favoriete nummers kiezen. Aan de hand daarvan wordt de Kids Top 20 samengesteld. Kids Top 20 - VTM - op zondag om 9.50 u en woensdag om 15.55 u

mooi zijn, «Ze moet f? ju r e p Su iet zagen.» nken en n positief de ral kauwng? «Ove li e v br e v Anti gooien, kri , propjes n e v le k .» m n go utjes doe belen en d e? «Alles b sgeheim o o d d !» o urk Bro . Bweueue halve paté enreeks ss le ? «Een k a ot v g n a Verv ppen het k in tien sta je k e re b ‘Hoe af?’»

ny n e B & a d n e r B WORD BEROEMD Brenda en Benny zijn verse supersterren uit de supermarkt. Ze staan in alle boekjes. Wil jij ook met je knapste foto op Yeti’s cover? Stuur je mafste foto naar: Yeti - Cover - Koning Albert II - laan 15 - 1210 Brussel en misschien sta jij op de volgende Yeti.

HET YETIGEVOEL «Ik lees elke Yeti twee keer», zegt Tessa. «Dat blad staat zo vol dat je de helft pas ziet als je het nog een keer leest. Eigenlijk krijg ik dus twee Yeti’s voor de prijs van één. En dan is het nog forfrie* ook.»

«Ik ben gek op Yeti», zegt directrice Erna Roscamps van basisschool De Geeuw. Hoe gelukkig Yeti iemand kan maken weet zij wel te vertellen. «Schitterend blad, Yeti, ik ben al jaren fan. Te gekke artikels, schone letters en scherpe invalshoeken. Echt de max. Ik kan niet wachten om elke maand weer die zware pakken met Yeti’s op te tillen en weer neer te zetten. De muren van mijn bureau hangen vol met prentjes uit de Yeti.» Yeti wenst Erna nog veel hef- en leesplezier.

*forfrie: Yetiwoord voor «gratis» *dakwang: Yetiwoord voor «radijsjes in Chinese inkt» *chachangmyun: Yetiwoord voor «zwarte snotnoedels»


ZOEK PUCCA Tel de Pucca’s in deze Yeti en win een levensechte Pucca. Stuur voor 28 november een kaartje naar: Yeti - Pucca - Koning Albert II-laan 15 -1210 Ik be Brussel

P.4 MP P.16 A ESL J RT A H P.10 P.8 P.14 P.26

«Hai. n Pucc a. I van ch achan k hou gmyu en dak wang* n* .»

Lol in de leerlingenraad Stuur je kat 100% verslavend spel Welke vis ben jij? Doe de tonijntest Gratis TeVe-gids bestaat niet

WASHAN D

SIMPSO N

De oplossing hangt op de Basta!


WAFELS OF STICKERS VERKOPEN? ELKE SCHOOL STEUNT WEL ERGENS EEN ONTWIKKELINGSPROJECT IN EEN VER LAND. KOMT DAT GELD OOK WEL GOED TERECHT? YETI TROK NAAR NICARAGUA IN LATIJNS-AMERIKA EN ZOCHT ER MET DE JEEP SCHOOLTJES, DORPEN EN KINDEREN OP DIE OP EEN OF ANDERE MANIER STEUN KRIJGEN OM ZELF HUN LEVEN IN HANDEN TE KUNNEN NEMEN. HOE DOEN ZE DAT?

PANTILLANO (12): «VINGERS VOOR GARNALEN» Pantillano (12) gaat niet naar school. Nooit. Hij helpt zijn vader water pompen op het veld. «Niemand mist me op school», zegt hij. Zijn naam staat op geen enkel officieel papier. Eigenlijk bestààt hij dus niet eens. Wereldwijd zijn er zo meer dan 50 miljoen kinderen. Omdat ze geen papieren hebben kunnen ze niet naar school of naar de dokter. Ze zijn een gemakkelijke prooi voor kinderarbeid, prostitutie, kindsoldaten enz. In deze streek, dicht bij Honduras, brengen volwassenen elke nacht vrachtwagens vol jonge kinderen naar zee om er tien uur lang garnalen te pellen. Met hun kleine vingers gaat dat gemakkelijker. Ze verdienen er heel weinig mee, hebben geen rechten, leren nooit lezen of schrijven en staan op hun achttiende met lege handen… Garnalen kunnen ze niet eens betalen.

L

OE B G A OEID

K

ERVIN (11): «EEN HALVE DAG NAAR SCHOOL» Ervin (11) gaat maar een halve dag naar school omdat er niet genoeg plaats is voor alle kinderen van het dorp. In de namiddag komen de anderen. Dan gaat Ervin kinderen opzoeken die nog niet naar school komen. Hij probeert hun ouders te overtuigen. In Nicaragua gaan bijna 2 miljoen kinderen niet naar school. Dat is één op de drie. «Ze moeten allemaal naar school komen», zegt hij overtuigd. «Dat is geen plicht maar een recht.» De 600 leerlingen van zijn school hebben hem als voorzitter van de leerlingenraad gekozen. Samen organiseren ze groepjes om huiswerk te maken, mekaar uitleg te geven, aan sport en cultuur te doen of de school proper te houden. Ze hebben de lessen zelf ook levendiger gemaakt. «We zitten nu niet meer op rijen, we doen rollenspelen, leren alles om gezond te blijven en om ons niet op onze kop te laten zitten», zegt Ervin. Van 60% van de misdaden in Nicaragua zijn kinderen het slachtoffer, vooral binnen hun eigen familie. «Ze kennen hun rechten niet. Met goed onderwijs kunnen we veel veranderen», weet Ervin «maar dan moeten ze eerst naar school willen en mogen komen». En hop daar gaat hij weer: andere kinderen en ouders zo ver krijgen.

«DAAR HEB IK GE 4 Yeti 17


JORGE (13) EN JOSMEL (12): «ELKE DAG OM VIER UUR OP» Jorge (13) en Josmel (12) zijn vrienden. Jorge staat elke morgen om vier uur op om water te halen, zijn kleren te wassen, eten te zoeken enz. Ze zijn met zes kinderen en zijn ouders hebben geen werk. Maar hij mag wel naar school. Er is geen elektriciteit in hun huis, dus geen tv en geen licht. Zijn huiswerk moet voor het donker klaar zijn. Om acht uur gaat hij slapen. Wat hij zou doen als hij een miljoen zou winnen? «Een schooltje bouwen, Engels leren en een tv kopen want daar kan je veel mee leren over de wereld». Op woensdagnamiddag organiseert hij samen met Josmel spelnamiddagen voor de andere kinderen. Daarmee wil hij hen al spelend ook veel leren: dat ze hun handen moeten wassen met proper water bijvoorbeeld. Zelf is hij dodelijk ziek geweest door vuil water te drinken. Het is een van de grootste problemen van landen als Nicaragua. De waterleiding werkt er soms maar een uurtje per dag.

MAGIC TWIST WORM

LUIZ (13): «DE SLANG OF DE HAMER» «Er zijn twee soorten aardbevingen», vertelt Luiz (13). En hij kan het weten: hier rommelt de aarde elke week en twaalf kilometer verder waakt een vulkaan die elke nacht vuur spuwt. «Als de aarde plots begint te golven als een slang, is het niet zo erg. Dan is de veiligste plek: net onder de deurstijl. Als huizen instorten, blijven de deurstijlen meestal staan. Maar als de aardman met een bonkende hamer onder je voeten klopt, kan je best zo ver mogelijk weg naar een open plek lopen. Dan stort immers alles in.» Luiz weet alles over stormen, vulkanen en aardbevingen. In Nicaragua komen ze voor zoals bij ons het vallen van de bladeren. Ze vernietigen soms op één nacht tijd alles wat jarenlang is opgebouwd. «Wat doen jullie in België bij een vulkaanuitbarsting of een aardbeving», vraagt hij. Ja, wat?

EEN GELD VOOR»

Wil je nog meer lezen over de Yeti-reis naar Nicaragua? Ga naar www.yetiworld.be Veel scholen en gezinnen steunen ergens in de wereld een ontwikkelingsproject. Ze halen geld op of organiseren een actie. Veel organisaties werken samen onder de naam 11.11.11. Wil je meer weten over tieners in het Zuiden? Ga naar www.azg.be/meteor

Yeti 17 5


LOL IN DE LEERLINGENRAAD YETI’S STEMMENSLAG

MYRIAM - NR

.1 Daarom In mijn laatste jaa r wil ik zeker mijn kans wagen. Onze kla s-afgevaardigde van vorig jaar was vol zot vuur over de leerlingenraad. Hij heeft mij besmet. Nu ben ik zelf kandidaat. Belangrijk Ik wil vooral een propere school: geen propjes op de speelplaats en nette toiletten. Je moet niet zomaar ietske beloven, het moet ook kunnen . Sterk punt Ik help graag de anderen. Dat gaat me stemmen opleve ren. Als er iemand ziek is in de klas ste ek ik altijd mijn vinger op om zijn werkb laden bij te houden.

1

Wil je beginnen met een leer lingenraad? Meer info vind je op: http://www.leerlingenparticip atie.be/links.html

JORIK - NR.2

Belangrijk Ik wil niet dat kinderen zich ver velen tijdens de pauzes. Sterk punt ‘k Ben nogal sociaal , luister graag naar de verhalen van mijn vrienden. Maar… belachelijke voorste llen neem ik niet aan, de klas moet niet in een beestenboel veranderen.

DVIS N I W P O

WAT ZEGGEN DE KIEZERS?

«Conner gaat nieuwe stoe len vragen voor de klas. Hij krijgt mijn stem!» «Jorik strijdt voor meer ple zier op de speelplaats zodat je je slechte punten snel ver geet.» «Ik kies voor Myriam, mij n beste vriendin. Ze kan goed babbelen.» «Ik stem op mezelf!» «Ik stem op Tomas omdat hij mijn beste vriend is. Als ik in de klas een gom of zo nodig heb dan leent hij mij die metee n uit.» 6 Yeti 17

2

DE UITSLAG

Wie valt, wie gaat door? Was het een overweldigend e keuze of een nipte overwinn ing? Na het tellen van de bri efjes kwam de jury (Juf Hylke en juf Tine) tot dit verbluffe nde resultaat (tromgeroffe l): 1/ 1/Sofia: «Ik ben nieuw op deze school en al meteen verkozen. Joe pie!» Conner:: «’t Is plezant als ied ere en juic ht! Ik zit voor het zesde leerjaa r in de leerlingenraad.» 3/T 3/ Tom omas: as «Niet ver wacht, maar ik ben heel blij dat zowel het vijfde als zesde leerjaa r voor mij heeft gestemd!»


3

R E E-ANG T A H SKTEL EU L S

«WIJ WILLEN OP SCHO OL BEST WEL MEEBESLIS SEN», ZEGT INE. «MAAR HOE?» DR OOM JIJ VAN EEN GROT ERE SPEELPLAATS? HEB JE EEN LEU K IDEE VOOR DE SCHO OLREIS? WIL JE STARTEN MET EEN SC HOOLKRANT OF MEES CHRIJVEN AAN HET SCHOOLREGL EMENT? VERGEET SINTER KLAAS EN BEGIN MET EEN LEERLIN GENRAAD. BASISSCHO OL DE WATERTOREN UIT SINT-NIKL AAS ORGANISEERT ELK JA AR VERKIEZINGEN VOOR HUN LEERLINGENRAAD. STEM JE MEE?

CONNER - NR.3

Ik doe het Bosklassen en and ere uitstapjes zijn voor sommigen te duur. Ik organiseer een pannenkoekenbak waarvan de opbrengst naar een klas-spaarpot gaat. Extra stemmen Om stem men te ronselen heb ik mijn programmapunten al dansend voorgesteld. Dat werkt wel, want de klas zat mee te klappen. Sterk punt Ik ben geen ja-k nikker. Als ik overtuigd ben van iets, dan discussieer ik totdat ik gelijk krijg. Maar als ik twi jfel, ga ik mijn mening niet tot het uiterste ver dedigen. Dat zeggen de anderen Op school vindt iedereen dat ik later advoca at moet worden, omdat ik het zo goed kan uitl eggen. Maar ik hoop op een danscarrière.

TOMAS - NR. 4

Ik doe het zo Al rappen d heb ik mezelf voorgesteld tijdens de verkie zingen. Vechten tijdens de speeltijd, rondvlieg ende ballen en smerige toiletten: daar ga ik iets aan veranderen! Sterk punt Ik ben beruch t om mijn doorzettingsvermogen: als mijn klasgenoten iets voorstellen (bijvoorbeeld mu ziek tijdens de speeltijd) dan doe ik alles om dat gedaan te krijgen van de leerlingenraa d. Plezant De leerlingenraadve rkiezing maakt naar school gaan spannende r en plezanter.

4

ZO KAN HET OOK

1 De praatronde: tijd om samen

over andere dingen dan de leerstof te praten.

2 De ideeënbus: een zelfgem aakte brievenbus waar je ideeën kan verzame

LE ER LIN GE NR AA D IN

8 SPRO

NG EN 1 Vraag (met lieve hondenoog jes) aan de directeur of je leerkracht of jullie een leerlingenraad mogen op rich ten. 2 Organiseer samen met je leerkracht een wervelende (eer lijke!) verkiezingsshow. 3 Plaats een ideeënbus op de speelplaats of vraag je klasgenoten wat ze willen veranderen op sch ool. 4 Spreek een vast moment af waarop je samenkomt met de leerlingenraad. 5 Zoek een lokaal dat je leuk kan inrichten. Hier kan je praten en nadenk en over ideeën. 6 Praten is niet genoeg, de han den moeten natuurlijk ook uit de mouwen komen. 7 Hou er rekening mee dat niet alles kan. (Een zwembad in de klas? Gekkie!) 8 Als een voorstel het eens niet haalt, laat de moed dan niet zakken . Volgende keer beter!

len. 3 De muurkrant: een bord in de gang of op de

speelplaats waar je allerlei info voor leerlingen vindt. 4 Het kringgesprek: je kan er problemen met de hele klas bespreken. 5 Klasafgevaardigden: zij vertegenwoordigen je klas bij gesprekken met de dire ctie of in werkgroepen.

Yeti 17 7


8 Yeti Yeti17 17

© Disney/Pixar

www.disney.be/Films/Nederlands/nemo

Ligt je score tussen: 20 - 24: DOKTERSVIS In de hele oceaan vind je geen gastvrijere en vriendelijkere vis dan jij. Het liefst van al zou jij de hele dag kletsen en over je leven vertellen. Een school vissen is zonder jou een hapklare brok voor elke haai. Je bent een echte optimist. Blub blub! 13 - 19: ZEESCHILDPAD Op de golven van de oceaan beleeft niemand meer pret dan jij. Met je pittige persoontje en je grote, expressieve ogen straal je geluk af op anderen. Ronddollen in de golven is echt iets voor jou. Jij bent speels en maakt makkelijk vrienden. Voor jou is elke dag een nieuw avontuur. Woehaaaah! 8 - 12: HAAI Jij zet graag je tanden ergens in. Stil zitten is niets voor jou. Jij wil altijd bewegen en houdt van actie. Met je glimmend gebit ben jij de vinnigste van de klas. Heeft iemand je al gezegd dat je een gehaaide leerling bent? Jij bijt je vast in het leven. Grrrr… hap!

De film Finding Nemo spettert in de bioscoop vanaf 26 november. Zwem er heen in schoolslag, rugslag of crawl. Sla een pakket Nemo-gadgets aan de haak. Kaartje met jezelf als vis voor 5 december naar: Yeti - Nemo - Koning Albert II-laan 15 - 1210 Brussel.

VOEL JIJ JE IN DE KLAS SOMS EEN VIS IN EEN JE NA SCHOOL IN EEN OCEAAN VAN VRIJE TIJD PLADIJZEN VAN MEESTERS, KWALLEN EN ZEEP DEN MET EEN HART VAN GOUDVIS. MAAR W LIJK? EEN PALING, EEN ZEEDUIVEL OF EEN VIS


VIN

NIG TES E T

N TE KLEIN AQUARIUM? OF ZWEM D? OP SCHOOL HEB JE HAAIEN EN PAARDJES VAN JUFFEN EN VRIENWAT VOOR EEN VIS BEN JIJ EIGENSSTICK? DOE DE TEST EN ONTDEK DE GRATEN IN JEZELF.

1 2 3 4 5 6 7 8

Tel je punten op. De uitslag vind je op de bodem. A=1 B=2 C= A=2 B=1 C= A=3 B=2 C= A=2 B=3 C= A=3 B=1 C= A=1 B=2 C= A=3 B=2 C= A=1 B=3 C=

3 3 1 1 2 3 1 2

1

Weer te laat op school vandaag. De juf is het zat en geeft je een extra huistaak als straf. Hoe reageer jij? A Je laat duidelijk merken dat je het er niet mee eens bent. Je gaat met veel herrie op je plaats zitten. B Je laat het niet aan je hart komen en maakt er een grapje over. C Je praat erover met de juf en probeert samen een oplossing te zoeken.

2

Welke uitspraak past het best bij jouw karakter? A Ik zie elke dag als een spannend, nieuw avontuur. B Stilzitten is niets voor mij. Ik moet bezig blijven. C Mijn glas is altijd halfvol, nooit halfleeg. Ik ben een super optimist.

3

Op welke manier eet jij het liefst? A Met een bord vol lekkers in de zetel voor de televisie. B Gezellig tafelen met veel mensen om me heen. C Ik schrok alles snel naar binnen, het liefst met mijn handen.

4

Op welk lichaamsdeel ben jij echt trots? A Mijn grote expressieve ogen. B Mijn knappe hersenen. C Mijn hagelwitte tanden.

5

Wat is voor jou de ideale schooluitstap? A Lekker ver weg zodat ik de hele dag in de bus kan kletsen en vertellen. B Geef mij maar actie. Muurklimmen, wandelen, avontuur, zwemmen‌ C Naar zee. Ronddollen op het strand en de golven tegen mijn buik laten kletsen.

6

Je gaat met de hele klas naar een filmvoorstelling. Dankzij de leerlingenraad mag je zelf de film kiezen en iedereen mag een voorstel doen. Wat kies jij? A Een piratenfilm met veel actie en stunts. B Een komedie. Ik wil lachen in een filmzaal. C Een spannende thriller met een goede afloop.

7

In welk water zwem jij het liefst? A Een kalm meertje. B Een kronkelende rivier. C De ruime zee.

8

Vandaag heb je een belangrijke toets. Hoe stap jij ’s morgens uit bed? A Ik sta wat vroeger op om alles te herhalen en ben behoorlijk zenuwachtig. B Toetsen? Pfft. Relax! Het loopt wel los. Ik maak me niet druk. C Oh nee. Helemaal vergeten. Snel mijn les nog eens doorlezen. Yeti Yeti17 17 9


10 Yeti

R

A

A

G

1. Hoe vaak rijd je te snel? 2. Maakte je vaak ruzie met je ouders toen je jong was? Waarover? 3. Wat voor dingen maken jou razend? 4. Wie was je beste vriend op de lagere school en waarom? 5. Wie was je beste leerkracht? Waarom? 6. Wanneer heb je voor het eerst iemand gezoend? Wie? Vond je het leuk? 7. Was je populair op school? Waarom of waarom niet? 8. Ben je ooit gepest op school? Waarom? 9. Hoe hebben jij en mama/papa elkaar leren kennen? 10. Vind je dat je soms een leugen mag vertellen? Waarom dan wel? 11. Wat is je favoriete grap? 12. Welk beroep zou je kiezen als je de keuze had? 13. Wat is het leukste of mooiste ding dat je ooit van mij hebt gekregen? 14. Wat bewonder je het meest aan mij? 15. Welke filmscènes brengen je aan het huilen? 16. Wat is je slechtste eigenschap of gewoonte? 17. Heeft iemand je ooit geslagen?

V

E

N

A

18. Als in ons land een oorlog uitbrak, hoe zou je dan reageren? 19. Hoe vaak ben je al verliefd geweest? 20. Wat was je lievelingsvak op school? Waarom? 21. Wanneer verlies je je geduld tegenover mij? 22. Ben je ooit erg dronken geweest toen je jong was? Hoe kwam dat? 23. Welk soort dingen maken jou bedroefd? 24. Noem drie dingen die je gelukkig maken? 25. Ben je ooit van huis weggelopen? Of heb je er ooit aan gedacht? Waarom? 26. Vind je dat het kan dat een vader thuisblijft bij de kinderen in plaats van de moeder? 27. Als je de lotto wint, wat ga je dan met het geld doen? 28. Wat jaagt jou echt de stuipen op het lijf? 29. Waarvoor kreeg jij als kind straf? 30. Wat wilde je het liefst hebben als kind en heb je nooit gekregen? 31. Welke rol zou je in het circus willen spelen? 32. Waarom is het zo belangrijk dat het huis netjes en opgeruimd is?

-

T

W

O

O

R

33. Wie was de slechtste leerkracht die je ooit gehad hebt? 34. Vond je de lagere school leuker dan de middelbare school? Waarom? 35. Had je een speciaal eigen plekje of schuilplaats toen je klein was? Wat deed je daar? 36. Waarin lijken we op elkaar? Wat hebben we gemeen? 37. Wat wilde je als kind later worden? Hoe kwam je daarbij? 38. Wat voor soort eten gaf je moeder je als je ziek was? 39. Wat maakt een tv-programma goed of slecht voor tieners? 40. Verzamelde je iets toen je jong was? Hoe kwam je op dat idee? 41. Hoe denk je dat de wereld eruit zal zien als ik volwassen ben? 42. Had je moeite met bepaalde vakken op school? 43. Waarom scheiden tegenwoordig zoveel mensen volgens jou? 44. Als je mij zou moeten beschrijven in drie woorden, wat zou je dan zeggen? 45. Had ik vervelende eigenschappen of gewoonten toen ik klein was? En leuke gewoonten?

N

S

P

E

L

20% vindt dat hij strenge ouders heeft. 10% van de tieners zegt nooit een tof gesprek te hebben met moeder. 13 % van de tieners zegt nooit een tof gesprek te hebben met vader. 60 % zegt vaak onnozel te kunnen doen met zijn ouders. 44 % van de jongeren vindt zijn vader iemand met wie hij makkelijk kan praten.

5 REDENEN OM MEER TE PRATEN

46. Ben je ooit heel trots op mij geweest? Wanneer? 47. Vind je dat een kamer van een kind zijn privédomein moet zijn? 48. Heb je ooit puistjes gehad? Hoe vond je dat? 49. Zou je het erg vinden als een van je kinderen homoseksueel is? 50. Als je een tatoeage zou hebben, wat zou het dan zijn en waar? 51. Als je er niet meer bent, welke twee dingen zou je willen dat ik zeker onthield over jou?

D

Spreek van te voren af hoe lang het spel duurt. Bijvoorbeeld één kwartier. Ieder kiest om de beurt een vraag. Dat doe je zo: zeg hardop «start», tel in je hoofd tot 51. Eén van je ouders zegt «stop». Heb je geteld tot 15, stel dan vraag nr. 15 aan je pa of ma. Het kan ook met 51 nummertjes op even veel briefjes te schrijven. Na hun antwoord zijn je ouders aan de beurt om een vraag uit hun eigen Klasse voor Ouders aan jou te stellen. Regel 1: Iedereen heeft het recht om in één spel twee vragen niet te beantwoorden / Regel 2: Laat iedereen uitspreken / Regel 3: Wie de vraag stelt, mag een bijkomende vraag stellen, zolang het maar over hetzelfde onderwerp gaat.

Hoe moet je spelen?

«MAG IK DE BOTER? HEB JIJ GEEN HUISWERK VANDAAG? JE BROEK STAAT OPEN. RUIM JE BOEKENTAS OP. KAN DAT WAT STILLER, JA?» ZIJN DAT DE GESPREKKEN DIE JIJ THUIS VOERT MET JE PRODUCENTEN*? HEB JE GENOEG VAN DIE SAAIE STILTES IN DE AUTO OF AAN TAFEL? MET DIT SPEL ONTDEK JE DE GEHEIMEN VAN JE OUDERS. JE KOMT ALLES TE WETEN OVER HUN EERSTE ZOEN, HUN GEKSTE DROOM EN HUN FAVORIETE MOP. EEN VERSLAVEND SPEL VOOR THUIS OF IN DE AUTO.

BEN JIJ ILLER* DAN JE OUDERS?


18

44

36 15

*il: Yetitaal voor «spraakzaam»

12

*producenten: Yetitaal voor «ouders»

GUUR PERFFIO RATO

R

Yeti 17 11


� � � � �

j n . Hio n nd eaura e g z n e L o g re jn, eet ien en t de l. open r de ebast en me schood p n a e h e n m un ,S us isnden enelanieklas. Saen ze h oe gezo p r o M H k aC is, r hun erzoe omt: « n ta d Kingetst zijiet. Jor o aa n on t en st po okt n orpus n e g n ro len C leerli e zoem ha dere achin l?» an K-m schoo De onze is

«IK NEEM EEN STEVIG EN GEVARIEERD Charline: «Corpus ONTBIJT»

heeft gemakkelijk praten. Ik kan thuis toch niet beslissen wat er op de ontbijttafel staat? Of toch?»

«ONZE SCHOOL BESTEEDT TIJDENS DE LES AANDACHT AAN GEZOND LEVEN.»

Damien: «Ik neem tijd voor mijn ontbijt. De dag van het gezond ontbijt op school vind ik reuze. Een hoop lawaai en gemors maar voor de kinderen die thuis snel en rechtstaand ontbijten is het eens wat anders.»

n se r - het poet daa d an in al ijft e h llen ook t bl t t e Na -ro … H : « , wc elen ten. .» e t in nk o e ie ar ta rsp oil er M n, s doo de t mis e ek iet ag do t, n lke d ile e to ze

e e : «D Trixi en doen en tass racht leerk st: boeken zen, toei e het un b op lu hier h ntroleren ssen voor eden. a o b c w er i n n, wege op hande risdrank v moeten f t zich noep en zondheid hoek s e ie eten, sen over g oedingsdr des De le uker. De v na jaar op ht wel le n we jaar Dat kan ec krijge manier. s.» r zelfde wel ande

«IK ROOK NIET»

MILIM EN ECHO «De Kinga’s Milim en Echo voelen zich goed op onze school», zeggen Julie, Nabila en Naouale. «Het goede nieuws voor Echo is dat we een leerlingenraad hebben. En Milim is tevreden over ons vuilnisproject. Het idee komt van de leerlingenraad. Onze klas gaat in alle klassen uitleg geven over afval. Wat zijn de verschillende soorten afval? Wat moet in welke vuilbak? Hoe kunnen we afval vermijden? We vragen aan alle kinderen om de speelplaats proper te houden. Als we er met allen aan werken moet dat effect hebben, is het niet?» 12 Yeti Yeti17 17


Armanda : «Vervelend ten. Ze ropunt voor onze leerkrach maar de rook en stank ken niet als we het zien merdeur naar buiten die vanonder de leraarska k dat de gordijnen den Ik walmt zegt genoeg… otine.» daar stijf staan van de nic

«ONZE SCHOOL IS PROPER EN HYGIËNISCH»

pisch : «Ty jfde: in r e i h i t Gau an het v met alle e v chelen i d p de r voo bib gie ten o . In a r p l hoo rijen . Wij de sc ver seks sen en v s o u en rk boek laats ove s nooit.» a p l k e e de l sp

Guillaume: «Ik hoop dat we in het zesde meer over seks leren. Werkbladen over de lichaamsbouw zijn voor die van het eerste, hé.»

«ONZE SCHOOL HEEFT EEN OPEN HOUDING TEGENOVER SEKS» Michaël:

«Ik ga nooit roken. Hoesten, slechte adem, kanker… Wie kiest daar nu voor?»

De K-machine op je school

Zin om je school te testen? Haal de K-machine gratis naar je school. Yeti installeert deze volautomatische schooltestmachine op je speelplaats. Een week lang kan je met het vijfde en zesde leerjaar de machine vol ideeën steken om het op school nog leuker te maken. Kan je niet wachten? Surf snel naar www.yetiworld.be/k-test Kies Corpus en test net als de Yetiklas hoe gezond jij of je school is. Yeti 17 13 Yeti 17 13


ION

AL

ECI

SP

IT ED

21 NOVEMBER ICH BIN SCHLIMM

DUITSLAND 1

Eerste aflevering van Duitse tv-reeks over slimme tieners. «Het is maar ein kleines kaartje, maar iedereen heeft mich wel gehörd», zegt Fritz. Doe zoals deze fijngepiekte Germaan en laat van je horen in het verkeer. Zoek een wasspeld en een oude speelkaart. Maak zo van je fiets een Yetibrommer. Scheur nach die Schule. Val op in het verkeer. Und vergeet je fietshelm nicht.

DIRECTEUR VERKEN

NEDERLAND 3

Vlaamse soap over het wel en wee van een lagere school. Met: Directeur Verken, Juf Hurhoar, meester Sinatra, de leerlingen van klas 5a en klas 6b e.a. Meester Sinatra wil achterhalen wie lijm op zijn stoel heeft gesmeerd. Directeur Verken ontdekt eindelijk waarom die van klas 5a zo lang aan de schoolpoort blijven staan. In de klas van Juf Hurhoar gaat het er minder rustig aan toe…

BIG BROTHER CLASS

SESAM SLEUTEL HANGER

KANAAL II

Live-verslag vanuit de Big Brother-klas. Presentatie: Walter Dinges De 5de klas van de Grote Broederschool heeft afscheid genomen van hun ouders. Ze laten zich opsluiten in een strengbewaakte klas vol camera’s. Er is plaats genoeg voor emoties, ruzie en verveling. Elke week wordt er een leerling weggestemd. Met infraroodbeelden uit de leeshoek!

LEVEL X

KETNET

De gezelligste quiz op de buis. Met vandaag: Wat doe jij na schooltijd? Huiswerk maken? Een boek lezen? De hond insmeren met pindakaas? Uit onderzoek blijkt dat…

1 Tieners sporten minder dan volwassenen. ❍ waar ❍ niet waar 2 Meisjes werken langer aan huiswerk dan jongens. ❍ waar ❍ niet waar 3 6 op 10 jongens helpt nooit in het huishouden. ❍ waar ❍ niet waar 4 Meisjes gaan vaker naar de bib of de film dan jongens. ❍ waar ❍ niet waar

Oplossing miniquiz: 2, 4 = waar // 1, 3 = niet waar. Tieners sporten meer dan volwassenen en maar 1 op 10 jongens helpt nooit bij het huishouden. En nu afwasseuhhhhhhh! 14 Yeti 17


WERELD TV DAG TV 1

MAN KIJKT ROND

Mix van rubrieken, reportages en vervolgverhalen. Vandaag: Aflevering 5 van «Meester hij kijkt af» en de rubriek «Spieken zonder handen». VITAYA

WINNIETOET

In dit programma gaat Winnitoet, dromenpaffer van beroep, op zoek naar de betekenis van je schooldroom. Aflevering 4 gaat over spijbelen. «Lieve Winnietoet, ik had vorige vrijdag een komieke droom. Ik hing als een echte acrobaat te bengelen aan een trapeze. ’t Was moeilijk om me vast te houden maar mijn armspieren waren sterk genoeg. Ik voelde me ver weg, maar toch zag ik vanuit de lucht mijn school. Winnie, moet ik nu gaan spijbelen?» (Sita) Hola Sita, als je zotte circustoeren uithaalt, ben je aan het worstelen met een probleem. Ugh. Maar daarvoor hoef je niet van school weg te vluchten. Die sterke armen geven je immers extra kracht. Aghagh. In de lucht hangen betekent dat je alleen wil zijn om je problemen op een rijtje te zetten. Pufugh. Keep it cool in school, Sita!

BBC 1

�� ������������

THE KINGA’S ARE COMING

Spannende serie over de wondere wereld van de Kinga’s. Met: Io, Democrato, Echo, Studentina e.a. (herh.) Vandaag: Hoeveel Corpuskracht zit er in jouw lijf? Geef een score tussen 0 ( helemaal niet) en 5 (helemaal wel). 1 Ik poets elke dag mijn tanden. ❍ 0 ❍ 1 ❍ 2 ❍ 3 ❍ 4 ❍ 5 2 Ik doe elke week aan sport. ❍ 0 ❍ 1 ❍ 2 ❍ 3 ❍ 4 ❍ 5 3 Ik neem een stevig ontbijt. ❍ 0 ❍ 1 ❍ 2 ❍ 3 ❍ 4 ❍ 5 WIL JE WETEN WAT JE TOTALE CORPUS-SCORE IS? GA NAAR WWW.YETIWORLD.BE EN KLIK OP HET DOMEIN GEZONDHEID. DOE DE KTEST. KETNET

KARREWIET

Het leukste jeugdjournaal op aarde met vandaag een portret van kijkverslaafde tieners. «Als ik een dag geen tv kan kijken, begin ik rare dingen te doen», zegt Sam. Staat tv-kijken als ontspanning bij jou ook op nummer één? Bijna een op de drie tieners kijkt meer dan twee uur per dag tv. We kijken vooral naar volwassen programma’s zoals Big Brother, Thuis, Familie en Chris en Co. En jij? Hoeveel uur per dag lig jij voor de buis?

YU GI OH STEMPELS

Yeti 17 15


Yu Yooow

Roddel BEEST OP SCHOOL Neem jij je hamster in je brooddoos mee naar school? Zitten er in je klas huisdieren? Heb je op school een hoekje met geiten, kippen of walvissen? Wil jij in Yeti staan met je schoolkip, het klaskonijn of je lievelingsvlieg?

Cool test Yeti is the best and the K-test is cool (hot!). Het is een goed idee en nu kan iedereen eerlijk zijn. Als het niet anoniem is zouden velen het niet durven. So cath ya later and be cool. (An) An Oniem?

Stuur dan voor 15 februari een kaartje naar: Yeti - beest op school - Koning Albert II-laan 15 - 1210 Brussel of mail naar redactie@yetiworld.be

De vragen en de spelletjes in Yeti vind ik wel leuk. En vooral de roddels. Ik kan in jullie blad uren zitten kijken. Ik krijg er nooit genoeg van. Kennen jullie nog verse roddels? (Carmen ) Het schijnt dat Samson en Nijntje binnenkort gaan samenwonen.

Op uw gezicht Yeti is echt een mega tof tijdschrift ook al heb ik nog maar één Yeti. Voor m i j was het liefde op het eerste gezicht met Yeti. Echt mega. Dat dit tijdschrift nog lang mag bestaan. (Lawrence) En wat zat er op je tweede gezicht?

Eén, twee, vier Ik word zo zot als een friteuse van Yeti. Ik raak helemaal de tel kwijt en sommige Yeti’s ook. Hoeveel Yeti’s hebben we eigenlijk al gehad? ( Wendy) Er zijn drie soorten leerlingen: zij die kunnen tellen en zij die dat niet kunnen.

JS ALTIJD PRIJS MET JAN SPI

en aan. maximum twee vette prijz Ja, ik wil winnen en kruis p  Pag. 3 Waslam Pag. 3 Hartjes  Pag. 1 Uitpuilbril Pag. 4 Loeidagboek  Pag. 5 Magic Twistworm hand Bart Simpson  Pag. 10 Figuurperr Pag. 7 Skatesleutelhange   Pag. 6 Opwindvis  Gi-Oh-stempels  Pag. 15 Sesamstraathanger forator  Pag. 14 Yu Pag. 16 Strip Titeuf voor 30 november naar: Yeti Knip deze bon uit en stuur Brussel Koning Albert II-laan 15 - 1210

- Jan Spijs

Mijn naam en adres:

CLB - 14.30 - ZAAL E5 Gehoord op de speelplaats Als ik zin heb in huiswerk kruip ik in een hoekje en wacht tot dat nare gevoel weer weg is. (Niels, 6de klas) Waarom hebben leerkrachten wel vervangers? (Ilke, 5de klas) Mijn fiets heeft een afwijking naar grasveldjes en slootkanten. (Ken, 5de klas) Examen? Dan weet je nu ook hoe oma zich voelt als ze niet op je naam kan komen. (Ester, 6de klas)

Spaar de tien raarste leerkrachten van het land. Knip uit, hou ze allemaal bij en win op het einde van het schooljaar de hoogste prijs ter wereld. Benieuwd? Spaar en see!

ST P TITREIU F

Ik zou graag willen dat jullie in Yeti meer over de natuur, insecten en dieren schrijven. Kunnen jullie daar iets aan doen? (Guillaume ) Geen probleem. Renkoekoek, kweepeer, vlieg, miljoenpoot, pompoen, pony, mestkever, gnoe, smos kip ... Genoeg zo?

RARE SPAARKAART N°2

Renkoekoek

Hoe is ’t met iedereen? Ik zit in het 2de middelbaar, dus ik ontvang de Yeti al twee jaar niet meer. Snif, snif. Nu zit mijn kleine broer in het vijfde leerjaar dus pik in zijn Yeti altijd, héhé. Dag zoetjes. P.S. Yeti is supertof, ook voor 13jarige meisjes. (Lyn)

10 X SPAREN

OP=OP A N I G A P E LAATST

Zuster, hebben die drie Yetilezers in de gang al in het potje geplast?

YETI - Koning Albert II-laan 15 - 1210 Brussel - redactie: tel. 02 553 96 86 - e-mail: redactie@yetiworld.be, abonnementen: tel. 02 553 95 07 - fax 02 553 95 05 - e-mail: secretariaat@yetiworld.be, website: www.yetiworld.be Yeti is een gratis en verschrikkelijk blad dat maandelijks komt grommen. Het is een uitgave van het departement Onderwijs van de Vlaamse Gemeenschap. De school kan het blad aanvragen voor alle leerlingen van het vijfde en zesde leerjaar. Een persoonlijk abonnement kost 7 euro. Yeti is het stoute broertje/zusje van Klasse voor Leerkrachten, Klasse voor Ouders en Maks!.

Hoofdredacteur: Leo Bormans / Eindredacteur: Dirk Neyens / Redacteurs: Bavo Wouters, Els De Ridder / Klasse en Yeti zijn teamwork. De hele ploeg vind je op www.klasse.be / Vormgeving: Artefact / Fotografie: Photospin, Photodisc / Verantwoordelijke uitgever: Ludy Van Buyten