Yeti 16

Page 1

adgetcatchers ✰ tetterchatters ✰ puistenknijpers ✰ ruppiesnoeper Verschrikkelijk tijdschrift oktober 2003 - 16

Hoe was jouw

EXTRA monstertest

GRATIS GADGETS

LIJFBLAD MET LEF

TOS N A F

NIEUW! Yeti’s chatbox

KLEU MIJ R

KRIJG DE KLEURE


Verschrikkelijk bijtschrift oktober 2003

KRIJG DE KLEUREN:

Yeti’s kloeke kleurwedstrijd

Catch the gadgets

Nee. Er scheelt niets met je ogen. Yeti heeft deze keer een saaie cover. Krijgt Yeti jouw kleuren? Zoek je scherpste kleurtjes en je vetste stiften en laat de kunstenaar in je los.

STAFARI ������ ��

Ze zijn hip en trendy. Ze zitten verstopt in Yeti. Tel hoeveel Bratz je in deze Yeti vindt en w!n een ‘fashion doll’. Kaartje met het juiste aantal vóór 25 oktober naar: Yeti - Bratz - Koning Albert II-laan 15 - 1210 Brussel.

VRAAG VAN DE MAAND

r voo ! ook tariërs e veg

ZOEK DE BRATZ

EN DISCOLICHTP Gezocht: Schapen, runderen, gnoes en slangen om samen met Staf en Waf op Stafari te gaan. Staf is de mens, Waf het dier. Samen zoeken ze de loeiende verhalen achter dieren. Enkel voor rasechte dierenliefhebbers. Kijk en kwijl! Elke zaterdag - 17.25 u - KETNET

Kleur de Yeticover en stuur hem vóór 25 oktober naar: Yeti - Cover - Koning Albert II-laan 15 - 1210 Brussel en win een exclusieve discolichtpen. (Als je je Yeti niet wil verscheuren, vraag dan of je leerkracht even de cover door de kopieermachine haalt.)

Welk monster schuilt er in jou? Yeti’s babbelbox Hoeveel uur chat jij per dag? K ER De K-test ST PUL S Welke Kinga past bij jou?

Gratis: goed humeur Hoe was jouw… eerste keer?

P.14 P.8 P.10 P.12 P.16 P.6

PUBERPOLL

Is een fietsexamen voor tieners nodig? ● JA ● NEE Surf naar www.yetiworld.be/poll en geef je mening. Je ziet onmiddellijk wat de anderen ervan denken.

ZOEK DE YETILEZER De ene Yetilezer is de andere niet. Maar lezen doen we. Overal laten tieners hun Playstation en skates vallen als Yeti in de buurt is. Vind jij de Yetilezer op dit plaatje?

G


MET ALLE CHINEZEN

© Klasse

g op «Ik sta elke da de de uitkijk aan zegt schoolpoort», ang. Wang Snee W ben we Maar Yeti heb ol nog op onze scho krijg er niet gezien. Ik n. Nog spleetogen va school geen Yeti op ernaar gehad? Vraag bij je directie.

© Studio 100

L GRIEZTE TES

[De oplossing staat op de poep van Yeti]

Yeti 12 3


BEN JIJ AL OOIT ZO ZIEK GEWEEST DAT JE HET NIET MEER ZAG ZITTEN? FEMKE IS NEGEN EN HAD KANKER. NA EEN OPERATIE KAN ZE NU WEER RENNEN DOOR DE TUIN. «IK HAAL NIET ALLEEN KRACHT UIT PILLEN EN SPUITEN. HET INDIANENKAMP TIJDENS DE VAKANTIE GEEFT ME 100 % ENERGIE.» GELUKKIG VOELT FEMKE ZICH NU OKÉ, ALLEEN AF EN TOE WAT SLAPJES. «DAT IS NIET ZO ERG. IK BEN BLIJ DAT IK LEEF,» ZEGT ZE HEEL GEWOON.

Ugh «Soms voel ik me een beetje indiaan. Dan ren ik met broer Pieter-Jan door het huis met m’n indianenspeer en met pluimen en twee lange vlechten op mijn hoofd. Dat komt omdat ik op indianenkamp ben geweest, samen met andere kinderen met kanker. De Vlaamse Liga tegen Kanker zorgt ervoor dat alle kinderen met kanker elk jaar gratis op kamp kunnen. Te gek.»

Uit de kleren «Elke dag pillen slikken. Denk nu niet dat ik daar fris van word. Ik heb door de ziekte een groeiachterstand. Binnenkort start ik met spuiten om de groei te herstellen. Ik kijk uit naar grotere maar vooral nieuwe kleren. Die mag ik dan zelf kiezen.»

Raar haar «Op het zomerkamp zijn we met vijftig kinderen met kanker. Een haarlint dragen is daar heel gewoon omdat je haar door de bestraling zo raar staat. Ook al is het volop zomer, niemand op het kamp kijkt me gek aan. Dat is zo leuk aan samen zijn met kinderen die de ziekte ook zo goed kennen.»

ZO ZIEK ALS Broer huilde «Toen hij hoorde dat ik kanker had, huilde mijn broertje. ‘Ik wil niet dat Femke dood gaat’, riep hij. En je ziet… hier sta ik. Op kamp zie je kinderen die het met ziek zijn veel moeilijker hebben: ze moeten op hun maag letten, hun huid doet pijn of ze zijn te ziek om uit de rolstoel te komen. Ik ben nu beter.»

4 Yeti 16


Babbelen in bed «Ik wil niet dat ze mij behandelen als een breekbaar plantje. Op het indianenkamp gaat het er even zot aan toe als op andere jeugdkampen: spelen, dansen, knutselen, babbelen in bed… Ik geniet om even ver weg te zijn van de zorgen van mijn ouders. Een bende monitoren, een nest verplegers en een koppel dokters staan dag en nacht voor ons klaar. Leuk!»

Eén ding «Als ik één ding van het kamp mee naar huis mocht nemen dan koos ik het bed. Als ik één mens mocht meenemen was dat zeker Glenn, de liefste jongen van het kamp. Als ik één activiteit mocht kiezen om op het volgend kamp elke dag te doen dan was dat zingen. Als ik de koks iets in hun oor mocht fluisteren dan zette ik op het menu kip met rijst en ….appels natuurlijk.»

Kom op «In oktober vertel ik mijn verhaal van het indianenkamp op school. Ik toon foto’s. Iedereen zal schrikken als ik zeg dat het zomerkamp voor kinderen met kanker gratis is. Echt, het kost mijn ouders niets. Het vechten tegen kanker kost zo al hopen. Het geld voor het kamp komt van de actie Kom op Appels. In heel Vlaanderen loopt de actie. Alle scholen kunnen meedoen. De opbrengst van de appelverkoop gaat naar het zomerkamp. De vitaminen van de appels gaan naar… juist… alle kinderen die gezond een appel snoepen. Goed bedacht, niet?»

EEN INDIAAN DAG «ELKE AAR ,D PILLEN E NIET J WORD S VAN.» FRI

Met dank aan Lie Verschueren

Is jouw school de gezondste, de origineelste of de actiefste? Doe mee aan de scholenwedstrijd van Kom op Appels. Je juf of meester leest er alles over in Klasse. De directie van je school heeft een infomap. Doe een hap in de gezonde tips, spelletjes en opdrachten. Bijt alvast eens in de site www.komopappels.be

Yeti 16 5


7 X DE EERSTE KEER E RST E 1 E MIJN

LIEF

TJE! A H C S EN WAT E

) E KLAS D 5 ( Y EV

3

E ERST MIJN E

E L L I A D ME

«Mijn eerste lief heette Kasper. Ik leerde hem kennen in het 1ste leerjaar. Ik vroeg het “met hem aan” en het was meteen raak. ’t Was zo’n schatje. Hij gaf me een knuffelbeertje. Ik heb hem gekust en hij begon te blozen als een tomaat. Z’n oud lief was natuurlijk kei-jaloers!» Super souvenir? Een hartje met zijn naam op.

PUB PRA ER AT

2

MIJN EERSTE

SKIVAKANTIE MARIE (5 DE KLAS)

RRRRILLE

«Er was een grote sneeuwstorm. Ik voel de wind nog in mijn nek schuren. Je zag niets. Mijn gezicht was blauw. De sneeuw deed pijn. Skiën is soms ook afzien, hé. Er was ook een grote iglo waarin je kon dansen. Dat was leuk.» Nooit meer vergeten? Die knappe monitor

EM D H DE (5 ..A EN H ST ..A R KI AH N E T I BU ) AS L K

6

«Bij mijn eerste grote loopwedstrijd stond ik al op het podium. Mijn vrienden en ouders schreeuwden me over de streep. Ik kreeg een zilveren medaille. Ik was zo fier als een gieter. Ik was helemaal op, maar wel gelukkig.» Super souvenir? Die blinkende medaille

MIJN EERS TE

E RST E E MIJN

UW A L B OG O

E

GOAL

6 Yeti 16

LAS DE K 5 ( N JA

)

NAL K A MEG

N!

MIJN EER STE

BAD

«Ik zie het zo voor me. Ik was alleen voor de goal en knalde de bal net langs de paal. Goaaaal! Ik was nog maar net Duiveltje en het was nog maar mijn eerste match. Daarna schoof ik op mijn buik over het gras. Gelukkig had ik daarvoor thuis geoefend.» Herinnering top 3? 1. Het schreeuwende publiek 2. Geur van de kleedkamer 3. De aai van de trainer


«DAAR STOND IK MET M’N GROTE MOND», ZEGT TOM (11). «IK TRILDE OP MIJN BENEN MAAR HET WAS WEL DE LEKKERSTE KUS VAN MIJN LEVEN.» JE EERSTE KUS, JE EERSTE PAARD, JE EERSTE BH OF JE

EERSTE PUIST. VOOR ALLES IS EEN EERSTE KEER. ALS PROFESSIONEEL PUBER WEET JE SOMS NIET WAT JE OVERKOMT, MAAR DE EERSTE KEER IS ALTIJD HET LEUKST. OF NIET?

«We hebben wat afgelachen met die eerste les Frans. De woorden waren moeilijk maar supergrappig. Toen ik tête verkeerd uitsprak, lag heel de klas in een deuk. Ik zakte zowat door de grond. De meester vond het helemaal niet erg. Gelukkig!» Wat geleerd? Gebruik je tête tijdens de les Frans.

RSTE MIJN EE

WHISKY

3

MIJN EERS TE

LES F RANS BRENDA (5DE KLA

5 STE MIJN EER

«Op mijn elfde verjaardag ontdekte ik een joekel van een puist op mijn kin. Groot alarm? Niks van. Ik bleef kalm en smeerde er een hele pot zalf op. Het hoort bij het groeien, hé. Ik probeer ze altijd tegen de spiegel te schieten als ik ze uitknijp. Ssssplatch… De kleintjes laat ik gewoon staan.» Nooit vergeten? Die eerste puist in de mistige badkamerspiegel.

PUIST

STIJ

DE N (6

IN M R A AL

S) KLA

ER M A K AD B E D

S) EEN TETE IS GEEN TEUT

MIJN EERSTE

PONY

7

MIJN EERS «Mijn eerste straf TE kreeg ik in de

STRAF ELIEN (5DE KLAS)

100%

BABBELZOT

les notenleer. Ik schaamde me rot. Iedereen stopte plots met babbelen en ik ging maar door. Als straf moest ik toen in een ander lokaal gaan zitten. Dat vond ik eigenlijk niet zo erg, want anders moest ik blokfluit spelen. Een geluk bij een ongeluk dus.» Nooit vergeten? De boze blik van de meester.

MIJN EERSTE

SCHOEN Yeti 16 7


WELK MONSTER SCHUIL

VOEL JE HET? ER HANGT IETS IN DE LUCHT. VOOR JE HET BESEFT, TIKT DE KILLE WINTER OP JE SCHOUDER. AL EEUWENLANG VIEREN WE DE KOMST VAN DE WINTER MET MONSTERS EN MASKERS. ROND HALLOWEEN SCHUILT ER IN IEDER VAN ONS EEN MONSTER. DOE DE TEST EN ONTDEK WELKE GRIEZEL ER IN JOU ZIT.

1 Je loopt ’s nachts alleen door de lege gangen van je school. Welk geluid maakt jou het meest bang? A krakende trappen B het huilen van de wind C gefluister in de verte 2 Je bent uitgenodigd voor een Halloweenfuif. Wat trek je aan? A Niets speciaal. Ik zie wel in welk monster ik verander als ik op de dansvloer sta te shaken. B Iets stijlvol maar toch griezelig. C Een kostuum waarin ik onherkenbaar ben. 3 Je klas wint met een wedstrijd een griezelreis. Welke bestemming zou jij kiezen? A Londen: oude gebouwen en donkere straten B Egypte: machtige pyramiden en diepe grafkelders C Transylvania: kille grotten en hangende vleermuizen 4 In de schoolrefter staat vandaag biefstuk op het menu. Jij hebt je stuk vlees het liefst A … rauw. Het mag zelfs nog wat bewegen. B … zwart gebakken. Nog lekker smeulend! C … wild. Zodat ik er zelf nog achter kan jagen. 5 Hoe slaap jij het liefst? A In totale duisternis. B Ik heb veel plaats nodig en rol de hele nacht rond in en naast mijn bed. C Ik slaap het liefst helemaal ingewikkeld in mijn lakens. 6 Welke van de volgende huisdieren past het best bij jouw karakter? A een spin B een vleermuis C een wolf 7 In je droom speel je mee in een griezelfilm. Welke scène geeft jou de rillingen? A De auto wil niet starten en een monster grijpt je bij de keel van op de achterbank. B Een anonieme beller blijft je maar opbellen met akelig veel details over je kamer. C Je loopt weg maar hoe hard je ook rent, het monster komt steeds dichterbij. 8 Je gaat winkelen en mag een nieuwe jas kiezen. Wat wordt het? A een zwarte jas met een bloedrood randje B een strakke witte jas C een jas met bont of haar erop *gruntig = Yetitaal voor «grappig en griezelig» 8 Yeti 16


A A A A A A A A

= = = = = = = =

3 2 2 1 1 3 3 1

B B B B B B B B

= = = = = = = =

2 1 3 3 2 1 1 3

C C C C C C C C

= = = = = = = =

1 3 1 2 3 2 2 2

Yeti 16 9

Ligt je score tussen: 20 – 24: MUMMIE Jij bent al 3000 jaar dood. Er schuilt een echte mummie in jou. Jij windt er geen doekjes om. Heeft je vriend je al verteld dat wit je geweldig staat? Je bent de best geklede zombie die ’s nachts ronddwaalt. Soms heb je zin om je terug te trekken in je rustige sarcofaag. Je kan gerust wat meer zon gebruiken. Of doe wat meer aan sport.

1 2 3 4 5 6 7 8

Tel je punten op. De uitslag hangt bij de vleermuizen.

13 – 19: WEERWOLF Ow-owowwwooo! In jou schuilt een weerwolf. Je mag overdag dan wel een brave leerling zijn, ’s nachts verander je in een wild, bloeddorstig beest. Tijdens de speeltijd kan je met moeite het beest in jou bedwingen. Je houdt ervan anderen te besluipen. Heb je ’s morgens nooit vreemde haren in je bed gevonden? Of littekens op je rug? 8 – 12: VAMPIER Je bent de heerser van de nacht. In jou schuilt een vampier. Op tijd en stond heb jij een portie bloed nodig om je eeuwige jeugd te bewaren. Als de zon weer opkomt, kruip jij terug in je doodskist. Dankzij je mooie pak en je scherpe hoektanden ben je een graag geziene gast op elke Halloweenfuif. Jij hebt stijl. Yeti – Monstertest – Koning Albert II-laan 15 – 1210 Brussel en vertel wat de griezeligste plek op je school is.

LT ER IN JOU?

Schrijf voor 7 november een kaartje naar:

% 100 IG* T UN GR


ari, vanwaar komt jouw nickname? wel, ik hou van shakira en zij van mij hé hahaha, zij houdt van u ofwa? afkors ari is ne zotte, weede ha ja? ik heb weer een supergewone nickname met wie chatten jullie vooral? met vrienden vrienden en familie, geen criminelen leuk zeg! waarover babbelen jullie dan? school en leuke dinge over school en over vriende en vriendinne gebruiken jullie veel afkortingen en smiley’s? ik niet, ik typ normaal gewoon alles uit en chat in het dialect vooral afkort. favoriete emoticon?

tjonge, nele ben jij verliefd misschien? nee, maar als iemand de chat verlaat, gebruik ik die tekens how sweet…chatten jullie vaak? ja! ’k zit bijna iedere dag op msn!

discussie? is er vaak ruzie of altijd braaf nee, want ik ben

ereen... , we kome wel ov us wille er ook op efz sti en s zu en r mijn broe aaaf ari, echt zooo br school leert? atten dat je niet op wat leer je met ch kenne elkaar beter leren

met de meester? chatten jullie soms heeft geen msn meester want die de t me t nie at ch ik wel met hem nee, ma ik e-mail de les kunnen? u chatten tijdens next question: zo . das geen echte les

g van 6 uren per da tuurlijk, een vak

«ZOLANG MSN MESSENGER MAAR BLIJFT BESTAAN!», ROEPT OLLIE. WANT OP 14 OKTOBER SLUIT MSN AL ZIJN ANDERE CHATROOMS. WAAROM? TEVEEL RECLAME EN MOGELIJKE BABBELS MET PEDOFIELEN. DAAROM! MISSCHIEN MOET JE BINNENKORT ZELFS BETALEN OM TE KUNNEN CHATTEN. RINKEL! 10 Yeti 16

el…8-)


next question: zou chatten tijdens de les kunnen?

C

das geen echte les.

H

A T

V

E

R

S

L

A

A

F

D

«Als ik de kans krijg, zit ik tot 12 uur per dag voo r de computer», zegt Da niel (13). Hij weegt 11 0 kg en heeft geen vrienden op school. Daniel woont in Duitsland. Daar is een speciaal afkickkamp voo r verslaafde chatters en surfers. In plaats van de godganse dag op de com puter te tokkelen, slepen de begeleiders je naa r een zandstrand waar je níet kunt ‘surfen’. Een weekje gezond eten en veel sporten moet de cybers tress doen verdwijnen. Om de pijn te verzachten mo gen de wizzkids nog een halfuurtje per dag cyb eren. «Bijt ik ff lekker in het zand zeg!»

tuurlijk, een vak van 6 uren per dag super! ik stel het meteen voor aan de minister.. zijn jullie verslaafd aan chatten? nee, wel aan mijn vrienden verslaafd nie. alhoewel, mijn zus zegt van wel… twee dagen in een kamer met enkel een chatbox, is dat een kwelling voor jullie? ja dat wel, ik zou zot worden zitten jullie ook nog op andere chatb oxen dan msn? (op msn chat je alleen maar met vrien den)

soms. als niemand op msn zit dan ga ik naar een andere chatbox. ja, ma toch meestal op msn.

P

E

S

T

E

N

.

B

E

n pesthaatmailtje of ee Heb jij ooit een n op éé eft he d lan ge sms gehad? In En Dat . van cyberpesten vier tieners last of s sje sm re elmatig na betekent dat je reg nd sto be nd rla In Nede e-mails ontvangt. am n site met de na ee s tje en ev lfs er ze n da je n t.nl. Van hier ko www.ikmagjounie naa W . ren ailtjes stu verschillende pestm js? zin of wi

ik vind die andere chatroo ms een beetje gevaarlijk wat is daar dan eigenlijk zo gevaarlijk aan? dat ze je stalken of willen beïnvloeden

als ik ze raar vind sluit ik meteen af en ik zeg noo it van waar ik ben waarschuwen mams en paps jullie daarvoor? kijk en ze mee? maar nee! nee, da’s privé

D R I I I I I I N G !

Chatten, mailtjes, brieven schr ijven, sms-en… Niks van dat! De telefoon blijft toch het bela ngrijkste communicatiemiddel bij tieners. Allo, ff belle?

liegen jullie soms over wie je bent? ja, ik zeg da’k ne pastoo r ben van 66 jaar ik lieg wel over mijn naa m!

tellen jullie meer dingen te ver volgende vraag: dur ven tandelijker is? op de chat omdat het afs

hoever kan je gaan?

100000000000000000 000000000000000000 000000000...... soms volgende vraag: dur ven jullie meer dingen te ver telle n op de chat omdat het afs een mooi meisje tandelijker is? ja, het aanmaken met

ja, het aanmaken met een mooi meisje ari koest (&) en lukt dat dan, ari? ik ben knap hé

meia © Smileys 2003 Fla

soms

ari koest en lukt dat dan, ari? ik ben knap hé kuchkuch ahum Yeti 16 11


Kristien 009

������� �����

Domein: Inspraak Kingacode: Echo «Ik weet wat ik wil. Samen werken vind ik geen probleem. Echo is op school amper te vinden. Ik denk dat een leerlingenraad de school dichter bij Echo brengt. Met leerkrachten en leerlingen rond de tafel om te bespreken wat beter kan? Moet kunnen.»

Is Gert-Jan groen genoeg om door Milims camouflage te kijken? Kan Benjamin de schoolpoortcode kraken voor Fantos? Bemachtigt Kristien een deel van Echo’s power? Hoe overleven tien tieners en hun school de K-test? En jij? SPECIAL AGEN TS: DE Y UIT MAZENZEL ETIKLAS E OPDRACHT: 10 GEN OVER ZIC GEVAARLIJKE VRAH LOCATIE:: 10 K ZELF EN DE SCHOOL INGAD WWW.YETIWO OMEINEN OP RLD.BE

t s e t K l a i c e p S

LBRACHT OPDRACHT VO

Schooltest: 44/100

Ik-test: 76/100

������������� ��� ������

Aldo 005

Domein: Sport en spel Kingacode: Olympic

Ook jij kan de K-test doen. Surf naar www.yetiworld.be/k-test Kies een Kinga en daarna een domein. Wat wil je testen: jezelf of je school? Je juf of meester kan de K-test ook makkelijk uitprinten. Organiseer jij de grote K-test met de hele klas? Laat Yeti weten wat het resultaat is.

«Ik vind sport heerlijk. En het is nog gezond ook. Mijn school scoort goed voor de Kinga Olympic. Tijdens de turnles wil ik onze juf zien meeturnen én waarom eens geen andere sport tijdens de turnles als muurklimmen, mountainbike of judo?»

GENT GEHEIM TOP A Ik-test: 96/100

������� �����

«Ik ben nieuwsgierig. Dat brengt me snel in contact met anderen. Geslacht, huidskleur, rijk of arm… maakt mij niet uit. Onze school toont veel te weinig dat ze anti-pesten of anti-racisme is. Waarom niet eens een groot wijkfeest op de speelplaats?»

AGENT IN CONTACT

Ik-test: 84/100

12 Yeti 16

Maaike 018 Domein: Gelijk kansen Kingacode: Democrato

Schooltest: 49/100

Schooltest: 70/100

������� �����

Jonas X

Domein: Gezondheid Kingacode: Corpus «Drugs… no way. Drugs is gewoon kei-ongezond. Ik wist niet dat voldoende slaap en regelmatig sporten je gezonder maakt. Zo moeilijk is het dus niet om gezond te leven.»

RE CULAI G A T C E SP APPIN ONTSN Ik-test: 84/100

Schooltest: 88/100


������� �����

�������� �����

Ward 007

Domein: Kiezen Kingacode: Io

Domein: Goed gevoel Kingacode: Yang

«Ik weet wel wat kiezen. Twijfelen doe ik niet graag. Kiezen op school vind ik best spannend. Bij wie ga ik zitten voor partnerwerk of groepswerk? Welke taak van het contractwerk maak ik eerst? Ik hoop dat de school de zesde klas helpt bij de studiekeuze voor volgend jaar.»

«Niet simpel om me steeds goed te voelen. Ik ben nogal met mijn uiterlijk bezig en dat kan altijd beter, hé. Ik kan gemakkelijk naar de juf stappen met een probleem. De harde stoelen in de klas geven helemaal geen goed gevoel. Of heeft dat er niets mee te maken?»

A E AK

FORC L A I SPEC

KNAPPE K-KRAKER

Schooltest: 68/100

Ik-test: 94/100

Ik-test: 52/100

Schooltest: 70/100

������� �����

Domein: Milieu Kingacode: Milim «Ik haal geen maximum. Een superscore voor milieu is onmogelijk. Als ze in de winkel bijvoorbeeld geen kringlooppapier hebben, moet ik wel gewoon papier kopen. Goed dat de school een inspanning doet voor het milieu: drinkfonteintjes, afval selecteren, lessen over het milieu…»

«Mij zie je niet op een fiets met versleten remmen, een voorlicht dat niet werkt en een achterlicht dat loshangt. De verkeerslessen op school wil ik actiever. Waarom geen oefeningen op straat doen? Verkeersprentjes kleuren hebben we nu wel gehad.»

KT

LU GE GE A L F U O

ACHTERVOLGING INGEZET Ik-test: 94/100

CAM

Ruben 004 Domein: Leren Kingacode: Studentina

geen computerspel in «Ik vind leren meestal saai. Waarom krijgen we van een plaats van een boek, een groot scherm in plaats iken. gebru hulp best ik schoolbord? Voor leren kan Thuis zit mama achter mijn veren en in de klas werk ik beter in groep. De tips om juf beter te leren die ik van de krijg, vergeet ik helaas heel snel.»

CHEPT

NDERS CODE O

Schooltest: 74/100

Ik-test: 72/100

Schooltest: 64/100

������� �����

Gertjan 001

������� �����

Niels 00nix

Domein: Verkeer en veiligheid Kingacode: Claxon

Ik-test: 58/100

James Joris

Benjamin 600

�������� �����

Domein: Cultuur Kingacode: Fantos

«Kunst is echt mijn ding. Ik fantaseer graag en dat doe ik beter tijdens een knutselles of een opstelles dan tijdens een wis kundetoets. Op school kunnen we veel knutse len enzo, maar echte kunst zie ik hier niet. Als we nu eens zouden beginnen met een ech te kunstenaar uit te nodigen…»

A-TEAM OKAY Schooltest: 62/100

Ik-test: 95/100

Schooltest: 62/100 Yeti 16 13


SMS niet & WIN

k- CODE j i k t 01 ui r e t Ach EEN BROER IS OOK MAAR EEN MENS DEEL 1

GOTTA CATCH THE

GADGETS

Dit moet je niet doen

Kies het product waar jij gek op bent. Onthoud de code en zet die niet achter je sms-je. Sms het woord «Yeti» en de code niet naar 2525 ( 78 per min.) Bellen kan natuurlijk ook niet naar 006 2515131. Hoe dan wel? Stuur je ogen naar de uitknipbon van Jan Spijs en kies je code.

Waarde ruim 4400 ruppie*

ALTIJD PRIJS MET JAN SPIJS Ja, ik wil winnen en kruis maximum twee vette prijzen aan.  Code 01 Achteruitkijkbril  Code 02 Handboeien  Code 03 Cd  Code 04 Sterren  Code 05 Windkussen  Code 06 Opblaasspin  Code 07 Honkbalset  Code 08 Kingaposter  Code 09 Astrojax Knip deze bon uit en stuur vóór 25 oktober naar: Yeti - Jan Spijs - Koning Albert II-laan 15 - 1210 Brussel.

Mijn naam en adres:

Broer zijn is een zware roeping. Je moet de hele dag je zus verdragen en je kleine broertje alle hits van K3 leren boeren. Met deze Yetitips krijg je een flinke voorsprong. 1 Als je iets van je zus gedaan wilt krijgen, zeg dan de magische woorden: «Wat ben jij mager.» 2 Begin elke morgen met een glimlach, dan ben je er voor de rest van de dag van af. 3 Wet van het gezinsleven: als het de eerste keer niet lukt, BLIJF ZEUREN! 4 Een broer is een automaat die de schuld aan anderen geeft. 5 Wat je met je broer moet delen: ouders, slaapkamers, mazelen 6 Help je broer bij zijn hobby. Sla jezelf in elkaar.

CODE 07

Ooit rare geluiden als oeh…oeh…oeh… gehoord vanuit de slaapkamer van je ouders? Dat is gewoon je pa die aan de lamp slingert. Onderzoekers hebben aangetoond dat een Bonobo, een dwergchimpansee, voor 99,4 % gelijk is aan de mens. Jij wist het natuurlijk al langer: volwassenen zijn rare dieren.

 waar  niet waar

mel e h renCODE r e t ers 04 m a k p Slaa 14 Yeti 16

Hon �� ������������ Joeps Winnetoet, gisteren werd ik wakker naast mijn bed. Ik herinnerde me nog vaag iets over aliens die me mee namen in hun ruimteschip. De politie was er ook en die wilde de ontvoering stopzetten. Maar ineens kreeg ik van die enorm grote tanden waarmee ik kon bijten en brullen. De politie schrok en liep weg… (Hannes)

CODE 09

Astrojax

Hannes met het Klapperende Oppergebit, ugh, ik denk dat jij tijdens de les vaak wegdroomt. Je bent iemand met heel veel ughie-fantasietjes (die aliens bijvoorbeeld). Je staat niet met beide voeten op de grond (ruimteschip dat met jou wegvliegt). Ogh-ogh! Daar kan de meester (in je droom is hij de politieagent) niet om lachen en dat laat hij je merken. Ughe-Ughe. Maar jij vindt het veel leuker om te dagdromen. Daarom bijt je (met die enorme tanden, ugh) van je af. Je wilt de meester overtuigen dat fantaseren even belangrijk is als rekenen en netjes schrijven. Deze droom kan ooit echt worden, Hannes. Be pufpuf-ugh prepared!

*Ruppie: Yetiwoord voor “geld” **Grote mensen zijn apen: WAAR!

GROTE MENSEN ZIJN APEN

r Lekkelig e d a n


IE PARTY CIPAT

TREK JE APENPAK AAN

VISSEN KUNNEN VLIEGEN

«Onze gemeente Assebroek zit verstopt in het groen», zegt Sharon. «We doen meer dan fietsen door de bossen of wandelen door de weiden. Op school hebben we een mini-natuurreservaat. Zelf gemaakt!» «We hebben samen met leerkrachten en ouders een poel gegraven», zegt Felke. «Omdat het een reservaat is, gaat de natuur zijn gang. We hebben er geen vis in gezet en nu zwemmen er toch vissen. Kunnen vissen vliegen?» «We houden ons reservaat goed in het oog», zegt Aglaia. «We hebben zelf een groepje opgericht dat er keihard aan werkt: het Kinder Natuur Fonds. We organiseren op school opruimacties. Leuk dat onze leerkrachten iets doen met de poel tijdens de lessen: opmeten van de poel, wateronderzoek, fiches maken over de waterplantjes… En we hebben nog plannen voor de toekomst. Wat denk je van een vlindertuin of een kriebelbeestenhoek?»

Opbla asbar e CODE s p in 06

«Het is vrijdag en ik trek mijn uniform aan», zegt Tobias. Op de Dag van de Jeugdbeweging zal hij niet alleen zijn met zijn uniform. Op 24 oktober mag je als lid van de jeugdbeweging in uniform naar school. Is er ook op jouw school op 24 oktober een dag van de jeugdbeweging? Vraag aan je leiding en leerkrachten hoe je dit best regelt. Leer je school wat jij uitspookt in je vrije tijd.

CODE 03

CD Kids will rock you

FRISSE WIND OP SCHOOL Heb jij wel eens de indruk dat er in je klas een gasbom gevallen is en dat iedereen even onschuldig kijkt? De Hu Zhuang-basisschool in Peking heeft net een nieuwe regel uitgevaardigd voor haar leerlingen: verboden winden te laten in het openbaar. Wie toch zijn gat gebruikt, moet  0,25 boete betalen. Volgens leraar Zhang gebruiken ze deze regel om leerlingen van hun slechte gewoonten af te helpen. Op de school is het ook verboden om afval te laten vallen of om te hoesten zonder je mond te bedekken. Hoe zit dat eigenlijk op jouw school?

Windkussen

nkbalset MAAR EEN MENS

DEEL 1

Van je jongere zus (of kleine broer) kan je verwachten dat ze je dagboek kopieert en uitdeelt op school. Als je als zus sterk wil blijven, laat dan deze Yetitips tot je doordringen. 1 Als je twijfelt, zeg dan de waarheid. Als je diep in nesten zit, geef je broer dan de schuld. 2 Doe ’s morgens geen moeite je gezicht op nieuwe puistjes te inspecteren. Je broer houdt je wel op de hoogte. 3 Laat je zusje gerust het laatste woord hebben, zolang het maar «Au!» is. 4 Jongens zijn net computers. Ze slaan een hoop feiten op waar niemand iets aan heeft. 5 Ga jezelf niet zitten opjutten. Daar heb je broers voor.

CODE 02

Handboeien

CODE 05 MINITE

DOE DE YANG-TEST

ST

Elke maand daagt één Kinga je uit om jezelf te testen. Yang wil weten hoeveel Kingabloed door je aders kabbelt. Hoe hoog is jouw YANG-factor? Geef een score tussen 0 (helemaal niet) en 5 (helemaal wel). Als ik anderen ongelukkig zie, doe ik er iets aan.  0 1  2  3  4  5 Ik houd me aan regels en afspraken in de klas.  0 1  2  3  4  5 Als ik een vraagstuk niet begrijp, vraag ik hulp.  0 1  2  3  4  5 Wil je weten wat je totale YANG-score is? Ga dan naar www.yetiworld.be en doe de hele K-test.

Kingaposter

CODE 08 Yeti 16 15


gevallen maakt van om dubDit blad is ge et! Bevat 120 2 Niet voederen bomen. Opgel . cm esvonken per b lgeaarde le be uren, steenit fr t ie N . en en ss a w ol aan v en. Tevens microgolf duw de in of en grill derlegger. geschikt als on

Hapje juf Is dit al de zestiende Yeti? Help! Volgens mij hebben we er maar een stuk of tien gehad.

Zonder tanden

Ik denk dat ik onze juf eens ga bijten! (Jef)

Een brandweerman die zijn vriendin in vuur en vlam zet, is nooit grappig. Met je grote broer in het Big Brother-huis zitten, is nooit grappig. Een smurf kleineren is nooit grappig. (Tim) Een stijve hark met de slappe lach is nooit grappig.

Leuke kunstjes voor op een feestje Niezen met een mondvol pinda’s, winden laten vanuit je oksels, spaghetti tegen het plafond schieten. (Stef) Yeti’s favoriet: frisdrank uit je neus blazen

Hondenvoer Dit schooljaar zit ik in het middelbaar. Ik zal jullie missen. Kunnen jullie niet terugkomen in het middelbaar? Ik hou zo van kleine bijtende bijtschriftjes. Ook mijn hond zal jullie missen. Ze vond het leuk om het bijtschrift kapot te bijten! (Yu-Lan)

!!!!don’t traai dzis at home, your oogbollen vallen oit!!! Kan jij ook een truc of een superieure stunt? Schrijf dan naar: Yeti – zonder tanden – Koning Albert II-laan 15 –1210 Brussel.

Yeti is volledig voedsel voor huisdieren. Nu ook verkrijgbaar in konijn- en gevogeltesmaak. Bevat vreemde vitaminen.

Ben jij iller* dan je ouders? Ontdek het in de volgende Yeti, vanaf 3 november in je knuisten.

Goed humeur Ik krijg van Yeti altijd zo’n goed humeur. Ik word dan zo vrolijk dat ik het niet in woorden kan zeggen. (Ine)

Da’s heel eenvoudig. Yeti is gewoon LIKKEBAARDENDNeem een loer op de site LEKKERLESSENDKOELDRINvan Yeti en ontdek het geKENDFRISDRINKENDSTEMheim van echte Yetidellen. MENSMERENDRAZENDE .B D L FLITSENDSNELVIBRERENDR IWO WWW.YET KOELKOEKOELSISSEND.

WORD YETIDEL

Boemel naar de boekenbeurs Als jij door de tijd mocht reizen, naar welke tijd zou jij dan gaan? Mike zit tegen zijn zin op een nieuwe school en raakt in de problemen. Zijn klas krijgt op een dag een vreemde bezoeker. Die vraagt hen de wereld in de toekomst, tijdens het laatste millennium, te redden. Maar daarvoor moet heel de klas wel door de tijd reizen. W!n een gratis ticket voor de boekenbeurs en het boek “Het laatste Millennium”. Stuur vóór 25 oktober een kaartje naar: Yeti – Tijdreis – Koning Albert II-laan 15 - 1210 Brussel en vertel naar welke tijd jij zou willen reizen en waarom. Het laatste millennium - Ria van de Ven - uitgeverij Standaard

10 X SPAREN

Spaar de tien raarste leerkrachten van het land. Knip uit, hou ze allemaal bij en win op het einde van het schooljaar de hoogste prijs ter wereld. Benieuwd? Spaar en see!

RARE SPAARKAART N°1

De lucht in met Yeti Yeti is echt superdeluxmegacool. Van Red Bull krijg ik geen vleugeltjes maar van Yeti wel. Jullie blad is onverbeterlijk. (Adam)

*iller: Yetiwoord voor “stouter”

Nooit grappig

ALDO - ogen binnenstebuiten plooien

BOEKENTIP

Misschien eerst wat perensiroop op smeren voor de goede smaak?

Wie heeft er in het zwembad geplast? Antwoord: Iedereen, behalve Wesley want die kreeg de deur van zijn kleedhokje niet meer open.

YETI – Koning Albert II-laan 15 – 1210 Brussel – redactie: tel. 02 553 96 86 - e-mail: redactie@yetiworld.be, abonnementen: tel. 02 553 95 07 – fax 02 553 95 05 - e-mail: secretariaat@yetiworld.be, website: www.yetiworld.be Yeti is een gratis en verschrikkelijk blad dat maandelijks komt grommen. Het is een uitgave van het departement Onderwijs van de Vlaamse Gemeenschap. De school kan het blad aanvragen voor alle leerlingen van het vijfde en zesde leerjaar. Een persoonlijk abonnement kost 7 euro. Yeti is het stoute broertje/zusje van Klasse voor Leerkrachten, Klasse voor Ouders en Maks!.

Hoofdredacteur: Leo Bormans / Eindredacteur: Dirk Neyens / Redacteurs: Bavo Wouters, Els De Ridder / Klasse en Yeti zijn teamwork. De hele ploeg vind je op www.klasse.be / Vormgeving: Artefact / Fotografie: Photodisc, Powerphotos, HultonDeutsch, Object Gear, Creative Fuel / Verantwoordelijke uitgever: Ludy Van Buyten


Turn static files into dynamic content formats.

Create a flipbook
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.