Yeti 15

Page 1

Verschrikkelijk tijdschrift september 2003 - 15

: van W U i E e NI t geh emtoet he

ESTboom TWelke ben jij?

De grote Yetirace

i

Winn

Wie is Bart?

TRA EXClubspecial

GratiasmBeckphsel ka

: INNENE 8 XKW G KER NAD LI LE

WAAGHALZEN


Verschrikkelijk bijtschrift september 2003

Elke dag Yeti WIN EEN KAMERKAMELEON

Hoeveel kameleons verstoppen zich in deze Yeti? Tel ze en stuur voor 15 oktober je antwoord naar: Yeti - kameleon - Koning Albert ll-laan 15 - 1210 Brussel en win zo’n kleurig knuffelmormel.

Is een meester beter dan een juf?

ET

2 Yeti 15

RTR

● JA ● NEE Surf naar www.yetiworld.be/poll en geef je mening. Je ziet onmiddellijk wat de anderen ervan denken.

KNUTSEL-TIP Zit je je op school vaak te vervelen? Ga op wc-bezoek en knutsel er je leerkracht in kakakarton. Tip: gebruik veeeeeel papier!

FPO ZEL

VRAAG VAN DE MAAND

WELKOM NIEUWE LEZER

ERIE VA L JUF R TEU IREC DE D

«Wij willen elke dag een Yeti», roepen deze ontevreden Yetilezers. «Waarom komt Yeti maar om de 30 dagen? Wij willen dagelijks een portie Yeti op school of we staken.» Johnny, Kimberley, Wantoetrie en Achmedly zijn het beu. Ze organiseerden een grote betoging. De directeur wil geen commentaar geven. De poetsvrouw wel. «Hoe meer ze in Yeti lezen, hoe minder snotpieten ik onder de banken vind. Dank u wel, Yeti!» Is elke foto op tv of uit de krant echtig? Of soms ook techtig*? Niet alles wat je ziet is een afdruk van het echte leven. Laat je niet strikken door beelden. Kijk verder dan je wang lang is!

ZOEK DE YE TILEZE R

Hé you doar, nieuwe lezer. Dit blad is er speciaal voor jou. Het stinkt een beetje - ruik maar -en volwassenen worden er zot van. Yeti is er uitsluitend en alleen voor het vijfde en zesde leerjaar: helemaal gratis en alleen als de school je klas inschrijft. Met 60 000 nieuwe lezers uit het vijfde leerjaar brult Yeti nog harder. Elke keer rond het midden van de maand. Grmmf.

IO


CLAXON

P.4 P.10

(-; De Kingamachine op school ;-) Wil jij met je klas de volgende Yeti helpen vol pappen? Elke maand bestaat de redactie van Yeti uit een andere klas. Ze denken en schrijven mee aan het blad. Daarnaast landt de Kingamachine een week op je school. Je test samen met de Kinga’s jouw school. Zin om mee te schijven aan Yeti Ên de verschrikkelijke Kingamachine op je speelplaats te laten landen? Praat erover met je juf of meester en schrijf naar: Yeti - Kingaklas - Koning Albert II-laan 15 -1210 Brussel.

De nieuwe Kuifje heet Bart De grote Yeti-race Ben je een eik of een den? Doe de test

P.8 YANG

Win 8 dolle prijzen

P.15

ECHO

STUDENTINA

*techtig: Yeti-woord voor vals Yeti 15 3


BART, DE NIEUWE KUIFJE

IS JOUW DROOMBEROEP JOURNALIST? OF REPORTER, NET ALS KUIFJE? BART VAN DE PERCK IS GEK VAN SCHRIJVEN. HIJ WON DE JUNIOR JOURNALIST-WEDSTRIJD VOOR JONGE SCHRIJVERS. YETI GEEFT BART EEN WEEK LANG EEN FOTOTOESTEL. SPECIAAL VOOR JOU HOUDT HIJ EEN DAGBOEK BIJ.

VRIJDAGAVOND : 19.30 u Vanavond is de grote avond. Ik treed op met mijn toneelklasje. Stress, stress… vooral voor de anderen want ik heb daar zelden last van. Voor de rest van de avond ben ik James, de huisrobot. Mama komt naar ons optreden kijken en is best trots.

ZATERDAG :

14.00 u We vertrekken zo naar een barbecue. Er zullen een heleboel tieners van mijn leeftijd zijn, vooral meisjes… en best knappe ook! Nog vlug wat gel in mijn haar doen. 17.00 u We beslissen op welke muziek we zo meteen gaan dansen. Ik dans meestal niet zo soepel maar heb wel heel veel fun.

ZONDAG : 11.00 u Gisteren laat in bed. Ik studeer samen met mijn kat Flop in mijn zeeklassenkaft. Ontspannen op zeeklassen gaan, noemen ze dat. Heb je de berg werk achteraf al eens gezien?

12.00 u Zucht! Ik ken nog steeds niet veel van mijn kaft én kreeg net een hele preek van mama over «het beter indelen van mijn werk.» Dus mok ik nu zo’n beetje achter mijn boek. Gelukkig is mama nooit lang boos.

MAANDAG : 09.00 u Een extra vrije dag, joehoe! Zetten mijn ouders me toch wel om negen uur uit mijn bed zeker. En ik droomde nog zooo zalig. 11.30 u Mijn rapport gekregen. Goede cijfers maar een C van gedrag (te veel babbelen, hé). Ik probeer in de klas wel stil te zijn maar dan heb ik plots weer heel veel te vertellen. Juf Chris heeft er echt wel genoeg van! Ik maak voor haar een sorrykaart op de computer. Binnenin kleef ik een reuzenpleister die ze in geval van nood op mijn mond kan kleven. 13.30 u Met enkele vrienden uit de straat proberen we zelf een skateboard te maken. Ik sta erbij en kijk ernaar. Ik ben niet zo handig dus blijf ik liever overal af. 15.10 u Met de vrienden uit de buurt gaan zwemmen. Wij zwemmen en voetballen terwijl onze ouders een glas drinken op het terras. Reuze sfeervol!

DINSDAG : 08.00 u Vandaag opnieuw naar school. Ik fiets met Toon mee. We zitten in dezelfde klas. Best handig wanneer één van ons (meestal ik) een huiswerkboek is vergeten.


16.20 u Wanneer ik van school kom, geef ik de rest van mijn boterhammen aan Imothep, mijn tamme rat. Hij is genoemd naar de Egyptische bewaker van het dodenrijk maar ik had hem beter naar de God van de vetzucht kunnen noemen. Imothep is even breed als hij lang is (een vierkante rat dus). Misschien eet ik niet genoeg van mijn boterhammen?

WOENSDAG :

16.00 u Juf Chris is de beste juf die ik ooit had. Ze maakt veel tijd voor ons en behandelt de klas niet als een stelletje onwetende debielen. Ze doet normaal en dat is erg zeldzaam bij leraars, weet je.

MAANDAG: 07.25 u Vandaag probeer ik weer een foto van de juf te maken. Mama kan het fototoestel niet meer zien en vindt het stilaan welletjes. Eerlijk gezegd is voor mij de lol er ook wel een beetje af. Met zo’n zonnig weer speel ik eigenlijk liever buiten in plaats van een dagboek te schrijven. Slik, niet boos zijn, hé.

10.10 u Vandaag neem ik het fototoestel mee naar school. Heel de klas wil op de foto. Ze zijn geweldig… wild!!

10.20 u In de klas trek ik een onverwachte foto van onze juf. Dat valt niet in goede aarde. Ze is zelfs een beetje boos (de eerste 5 minuten ziet ze niets meer door de verblindende flits). De rest van de dag zal ik me maar rustig houden.

WORD JUNIOR JOURNALIST Wil jij ook met je dagboek in Yeti? Doe dan mee aan de Junior Journalist-wedstrijd en win nog meer prijzen. ………….. Lees Het mysterie van de elektriciteitsslikkers, het winnende verhaal van Bart op www.davidsfonds.be

DONDERDAG : 07.15 u Vandaag wordt een suffe dag, ik voel het. Met veel tegenzin kom ik uit bed en ik heb nergens zin in. «Puberhormonen», zegt mama maar daar ben ik niets mee. 16.30 u Ik had gelijk vanmorgen! Er is totaal niets interessants gebeurd en nu moet ik mijn les ook nog leren terwijl Dragonball Z op tv is. 19.00 u Flop is vies en moet in bad. Yek, Yek…gedeelde smart is halve smart. Ik ben niet de enige met een rotdag.

VRIJDAG : 12.30 u Vrijdagmiddag is voetbalmiddag voor de zesde klas! Bijna heel de klas doet enthousiast mee. Om de beurt gaan we bij de juf onze proef van spreken afleggen. Ze vraagt bijna allemaal woorden die we nog niet gezien hebben. We worden steeds zenuwachtiger en voetballen slechter en slechter. Boehoe, ik ben pas nummer 24. Yeti 15 5


YETI’S CLUB SPECIAL Sk8erboys

100% IG ONVEIL

Nick M.(1), Dennis(2) en Olivier(3): mecaniciens Yannick(4): dj én rechter - Michael(5): boodschapper Nick S.(6): computerman - Nick H.(7): assistent-computerman Nikki (8) en Lien (9): schoon volk

2

Waar? In de kelder onder kap Motto? « perszaak Skate or d ie!»

3

1 9 4 8 5

6

Eerste indruk «Twee werktafels, een paar oude zetels, muziekinstallatie, blacklight, discobol, posters, frigobox, tijdschriften… we kunnen het hier dagen volhouden.» Clubgevoel «Niemand passeert zonder wach twoord de kapperszaak. Volg binnen de beats van Sum 41 en Good Charlotte. We dragen allemaal skatekledij, armbandjes en boxershort.» Club actie top 3: 1 Skaten - 2 Muziek beluis teren - 3 Babbelen Regels «Een clublid moet minstens een ollie kunnen. Onze clubregels? Geen geweld, elkaar nemen zoals we zijn, respect voor het materiaal. We zijn soepel met regels, onze school niet.» 5 redenen om te clubben 1 gezellig - 2 vaste vriendengroep - 3 ruzies lossen we zelf op - 4 anti-verveling - 5 skatetrucjes leren van elkaar

7

HAPPYSTARS

Waar? In de boomh ut in de tuin Mascotte . ? Hondje Happy. Logo? Ee n ster.

100% IJK L TUUR AVON 0% - 20 ELZOT BABB

2

1 4

6 Yeti 15

3

5

Yasmine(1): clubnaam Jelle - Annelies(2): clubnaam Willy - Bas de dinogeluidenspecialist(3): clubn aam Dino - Ella((4): 4): clubnaam Jolien - Elien(5): clubnaam Sylvie. . Samen de Happyclub genoemd naar de hond… Happy. Eerste indruk «Twee meter hoog en net groot genoeg voor ons vijf. Tegen de wanden: onze namen, een ster en een maan. Ons kamp hangt vol plastic sterretjes. We hebben al veel vallende sterren gezien door het open dak.» Clubgevoel «Na vijf maal bellen aan de fietsbel van Happy’s hok, zeg je ‘maneschijn’ en je naam, dan mag je binnen. We dragen stervlaggetjes, hebben een grote clubvlag en een eigen handgreep. Onze groet is ‘pif poef paf’.» Club actie top 3: 1 De schat zoeken in de tuin - 2 Roddelen over onze klas - 3 De buren bespioneren: links een stel komieke Duitsers, rechts een vrouw die regelmatig brult om de politie.» School of club «Na het schoolwerk glippen we onopgemerkt naar buiten, klimmen over het hek en dan de boomhut in. Het is allemaal geheimzinnig, er is veel vertrouwen tussen ons. Dat leer je niet op school.»


VLIEG JIJ NA SCHOOL - MIEP MIEP - NAAR JE EIGEN CLUBHUIS? EEN GEHEIME KELDER, EEN HEMELSE BOOMHUT OF DE DIDDLE-ZOLDER… DE CLUB IS WEER IN. STEEDS MEER TIENERS KLIEKEN GEZELLIG SAMEN IN ÉÉN OF ANDER CLUBHOK. WAT DOE JIJ? CLUBBEN OF KLAGEN?

SPYKIDS

Feike (1): ruzie-oplosser - Adriaan aka Spin Y (2): onderzoek en vingerafdrukken - Jasper (3): big boss «Samen zijn we Spio-club, dé probleemoplossers van de school.»

98% WELRIEKEND

1

2

3 et tweede Waar? H s. link toilet van «Poepoe» Motto?

Eerste indruk «Het toilet kan je van buiten op slot doen met een muntje. Onder de losse wc-pot schuiven we onze geheime documenten. Aan de muur hangt een plan van de speelplaats.» Clubgevoel «In ons hoofdkwartier kom je enkel binnen met het wachtwoord: Spio is the best*. Als we elkaar kwijt zijn, roepen we poepoe.» Club actie top 3: 1 Ruzies en diefstallen bestrijden - 2 Vingerafdrukken vergelijken - 3 Geheim onderzoek School of club? «Onze meester vindt ons dagdromers. Van elke klasgenoot hebben we een vingerafdruk en persoonlijke gegevens. Via verfrommelde papiertjes in lege inktbuisjes praten we met elkaar. Met een spiegeltje ziet Jasper wat er achter hem in de klas gebeurt.» *Dat wachtwoord is nu wel veranderd. Got ya!

DIDDLMEIDEN

1

n en Lisa: stuk voor Ilke, Lien, Laura, Lobke, Hanne, Lyn ar. elka stuk meiden met een hart voor Diddl. En

Eerste indruk «Koelkast, afwasmachine, veranda, tv, fornuis, veel Diddlposters. Alles is er. We missen alleen nog een sofa om tv te kijken.» Clubgevoel «Iedereen heeft een lidkaart met naam, wachtwoord en Diddlfiguur op. Aan een kapstok hangen de Diddlpoppen. Je moet alle Diddlfiguren kennen en een meisje zijn. Jongens in onze club? No way! De 100% Beyblade-club vindt ons maar onnozel. Maar wij staan lekker in Yeti. SNOEZE LIG Haha!» KNUFFE LFACTOR Actie top 4: 1 Diddlspullen ruilen - 2 Spelen - 3 Kleine feestjes 10 houden - 4 winkelen en uitstapjes School of club «We werken samen als we een feestje organiseren. Iemand haalt het snoep, anderen snijden fruit. Op school werken we opa nooit samen. Zelfs tijdens groepswerk mogen we niet samenwerken. e d n a inhuis v Snap je dat nu?» In het tu ? r a a W 5 redenen om te clubben: 1 samen met al je vriendinnen - 2 geen . e gens! van Ilk des! volwassenen - 3 eigen regels - 4 plezierig - 5 je eigen plek een jon ogal wie otto: G

5

2

NIEUWE TREND

4

6

7

3

M dl. N tte: Did Masco

Yeti 15 7


WELKE BOOM BEN JIJ?

BEN JIJ EEN POTIGE BEUK OF EERDER EEN LUIE DEN? DE OUDE KELTEN GAVEN HUN BABY’S BIJ DE GEBOORTE EEN BOOMNAAM. WAT ZIT ER ONDER JOUW SCHORS VERBORGEN? DOE DEZE HOUTERIGE TEST EN ONTDEK WELKE BOOM BIJ JOUW KARAKTER PAST.

DE M O BO N! I

1 Hoe kom jij ’s morgens op je school de speelplaats opgelopen? ■ A. Jij zorgt dat ze je gezien hebben. Luid zingend, met een opvallende muts of een salto. Iedereen zal weten dat jij er bent. ■ B. Jij doet gewoon, dat is al gek genoeg. Opvallen doen de anderen wel. ■ C. Je zoekt een vrij plekje in een groepje leerlingen en luistert wat de anderen te vertellen hebben. 2 Je staat in de rij bij de eetzaal aan te schuiven voor een drankje. Het is druk. Als je eindelijk aan de beurt bent, dringt er iemand voor. Jij … ■ A. …werpt de ander een vernietigende blik toe en zegt: «Ik geloof dat ik nu aan de beurt ben, denk je ook niet?» ■ B. …zegt niets maar doorboort de ander met je scherpste blik. ■ C. …zegt niets en laat de ander voorgaan. Je bent uit je lood geslagen. 3 Welke uitspraak past het best bij jou? ■ A. «Ik ben liever lui dan moe.» ■ B. «Problemen? Ik weet altijd wel een oplossing.» ■ C. «Ik ben zo sterk dat ik wel 100 jaar oud word.» 4 Tijdens de schoolreis pesten je vrienden een jongen die raar gekleed gaat. Welke leerling ben jij? ■ A. De leerling die zich bij zo’n situatie rot voelt, maar geen woord zegt. ■ B. De leerling die de aanstoker van de pesterijen dwingt zich te verontschuldigen. op. ■ C. De leerling die meedoet, want je bent al blij dat ze jou niet pesten. nten u p e d je Tel j 5 Wat is jouw favoriete avond in het weekend? g vin a l s t i De u deraan. ■ A. Samen met broer en zus naar een gezellige familiefilm kijken. on C=1 ■ B. Een avondje zwemmen of de ondergaande zon tegemoet fietsen. B=2 3 = C=3 ■ C. Lekker lui op je kamer een brief schrijven naar je nieuw liefje. 1. A B=2 1 = C=3 2. A 6 Als niet alles verloopt zoals gepland… B=2 1 = C=2 3. A ■ A. …sla je helemaal tilt. B=1 1 3 = 3 C= 4. A ■ B. …vind je dat wel leuk. Onverwachte avontuurtjes maken het leven leuk. 2 2 B= = = C A 5. =3 ■ C. …probeer je er toch het beste van te maken. B 1 =2 6. A = =3 C 3 B 7 Waar zou jij het liefst willen wonen? 1 1 C= 7. A = 2 B= ■ A. In het bos, in de bergen, aan het water. Als het maar in de natuur is. = A 8. ■ B. In een klein dorpje op de buiten waar alle mensen elkaar kennen. ■ C. In een stad waar veel te beleven valt. 8 Wat is je beste eigenschap? ■ A. Ik blijf altijd met beide benen op de grond. Mijn fantasie slaat niet snel op hol. ■ B. Ik maak altijd de goede keuzes, zowel thuis als op school. ■ C. Ik ben een doorzetter. 8 Yeti 15


Yeti 15 9

Ligt je score tussen: 20 - 24: EEUWIGE EIK Jij bent een volhouder. Je houdt van aanpakken en loopt over van energie. Het maakt niet uit dat je anders bent dan de rest, dat maakt je juist sterker. Eiken worden zeer oud. Je bent een sterke boom met vriendelijke takken. Waw! 13 - 19: BESCHEIDEN BERK Je vrienden kunnen op je vertrouwen. Jij blijft met je benen op de grond. Je bent het liefst in de veilige omgeving van je familie en je vrienden. Je houdt van veel mensen om je heen en je hebt altijd wel een oplossing voor problemen. Hoe groter het bos, hoe liever. 8 - 12: DWARSE DEN Je bent een geboren leider, behulpzaam en vriendelijk. Niets is goed genoeg tot het perfect is. Soms kan je wel een beetje lui zijn. Jij laat je niets wijsmaken en doet je eigen ding. Je komt op voor je mening en laat je door geen kettingzaag aan de kant zetten.


DE GROTE

DE WAA ZINN IGE RALLY NAARNS CHOOL

YETIRACE NEEM JIJ OOK ELKE DAG DEEL AAN DE RACE NAAR SCHOOL? MET DE FIETS, OP DE ACHTERBANK OF TE VOET? JOKE, NICK (X2) EN BEATRICE HEBBEN HETZELFDE DOEL: DE SCHOOLPOORT BEREIKEN VOORDAT DE BEL GAAT. WIE HEEFT HET MEESTE LOL? WIE IS HET LANGST ONDERWEG? EN… WIE HAALT DE EINDSTREEP?

05’00”

a «Zou Rais p tijd o g a a d van alte aan de h staan?»

De race barst los. De motoren lopen gesmeerd en de geur van zweet en benzine hangt in de lucht. De opwarmingsronde is voorbij. Tijd voor het echte werk.

YETIRACE - 0 5’00’’ «Niets te beleven. Zou ik mijn record tetris kunnen breken?»

«Even mijn lessen herhalen. Bwaa, vraagstukken over verkeer. Makkie!»

tting weer mijn ke «Oh nee, al Dat . at la weer te eraf. Kom ik eerd.» sm ge ht ec et loopt hier ni

Half wedstrijd. Nick haalt zijn achterstand weer op. De finish is nog ver. De klas nog leeg. Zullen de Yeti-racers het halen? Gaan ze tot het uiterste?

oos vern broodd h!» ij m , it h S « aa amaaaa geten. M

«Hi Ya s je mee sin, fiets ? Kunn en we no gw roddele at n.»

’ ’ 0 0 ’ 1 1 E C A R I T YE 11’00”

an a? Sta er bijn nog wat e w Ik wil , zijn at, «Mam in de file? hoolbel ga r c e s e we w voordat de gas!» eef spelen hé. G

k rsvriendelij Hoe verkee n jijzelf? E l? is je schoo xon-test op Doe de Cla orld.be en w ti www.ye en Je kan mete Yetit. e h k re ontde e d n met de a vergelijken . n hole lezers en sc

10 Yeti 15

o dig z l han helpt e w h e s. Toc . Wi ijn le us zitten auffeur?» m n b e h «Ik k r op de agen? C u r een u et onderv m me

«Mijn e fietsend s tje o o n klasge zullen moeten ppen o d ortra tijd te p om o at een zijn. W » ic z uit ht.

30’00” I win, you lose.

Met twee vi ngers in zij n ne we met me er dan één us wint Nick de race . Elke ochte miljoen Vla van het ve amse tiene nd rkeer verlo rs Carpool e o naar schoo vertrekken p t tu ss en thuis en n rijd same l. Eén vierd de n naar sch e ool met vie school. Wat kan je je in een st doen? r o f vijf in één raal van 7 Woon je m wagen. W 50 meter ro in oon nd de scho groepjes o der dan 3 km van d ol? Ga te e school? nder bege voet. Fiets of fie leiding van school gaa tspool in kl n is 200 m een ouder. eine aal veilige r en veel g Met de bus of tram naar oedkoper dan met d e auto.

nemers Finish! De deel t in. ur zetten de eindsp t? he t Wie haal


N E Z L A H G A A W E D DE WAAGHALZEN topsnelhe id 132 k m/uur laadverm ogen: 4 personen verbruik: 6 liter be nzine/10 brandsto 0 km ftank: 43 liter milieuvrie ndelijk?: verkeersv eilig?:

JOKE VLAM INCK

NICK BOUCHAERT

topsnelheid 50 km/uur laadvermogen: 1 persoon verbruik: 9 liter benzine/100 km brandstoftank: 16 liter milieuvriendelijk?: verkeersveilig?:

BEATRICE D ERRE

topsnelheid 90 km/uur laadvermogen: 110 personen verbruik: 33 liter diesel/100 km brandstoftank: 260 liter milieuvriendelijk?: verkeersveilig?:

topsnelheid 35 km/uur laadvermogen: 1 boekentas verbruik: 15 liter water/100 km brandstoftank: 0,5 liter milieuvriendelijk? verkeersveilig?

DE WAAGHALZEN START - 00’00’’

«Dat word nen. Wee t renr te laat vertrokke n. bus staat De al te dampen.»

START - 00 ’00”

START - 00’0 0’’

«Ahh. De w ind in de rug, d e zon in mijn gezicht en ee n vlieg in mijn oog.»

NICK BALB AERT

uur. chtend, 8 het Maandago n ve ners wrij ch Duizenden tie zi en ak m en en zand uit hun og ce naar school. ra … klaar voor de ro em … vr oe m av aa uw G ee eu

’ ’ 0 0 ’ 0 0 T R A T S ik vanchute neem uwe ra a p e lk e «W e bla r school? D t ik die daag naa t da e i-v e K ? e n of de groe rvlucht won.» Yeticopte

16’00”

«Whoea. Te laat opgebleven. In de auto kan ik rustig verder maffen.»

«Joehoe, ik ben er bijna. Aan de kant. Hou de landingsbaan vrij.»

Voor rechte stuk. t te Het laatste ch bo en ge s is De de deelnemer . og ho stoep te scherp, geen een e D . op k lij strijd gaat ge heeft , de ander verveelt zich … m m am oaaa dolle pret. Vr

YETIRACE - 1 6’00’’ «Lekker snel langs het drukke verkeer en binnendoor. Aan de kant, sufferds. Mijn medaille wacht.»

«Wel dru k, op zo’n b druk us, bus. Opletten da op tijd op t ik de bel duw.»

hter de «Door zolang ac en kom ik ng ha te en ag vuilnisw weer een dt or w t nog te laat. Da . Pffft…» da en ijn ag opmerking in m is er «Waar het in ts a pla k? re fietsen vol r e e lw A zeker.»

20’00”

We zijn er nog niet hele bijna… maar maal. Het ge vecht om de over w in toeschouwers ning houdt alle in spanning. gaat nu hard Het tegen hard. Wie haalt de over winning?

’ ’ 0 0 ’ 0 2 E C A R I T E Y

«He, we zijn er al. Uitstappen!»

«Piloot, pro gras. Da beer te landen in ’s e het de tegels en stuk zachter dan van de sp eelplaats .»

«Mag ik vandaag nog even in de nabewaking bli jven?» Yeti 15 11


1 ZAP

� � � � �

9 op 10 jongeren zappen weg of stappen op tijdens de reclame voor of na een tv-programma. De helft van de jongeren ergert zich aan reclame en vindt het nutteloos. Ook reclame op de radio of in tijdschriften vinden jongeren storend.

FEIT A FICTIE

2 ELK ZIJN PISTOOL Een 6-jarig meisje is in Londen door twee tieners bedreigd met een pistool. De jongens wilden haar ijsje. In dezelfde straat is een zwangere vrouw een maand daarvoor doodgeschoten nadat ze botste tegen een auto. Denk je dat de wereld veiliger is als iedereen gewapend rondloopt?

A

4 ZOT GEDRAAID Een meisje van 12 is uit een draaiende wasmachine gered. Haar moeder had haar als straf in een wasserette in de machine opgesloten en op de startknop gedrukt. De tiener is door de brandweer bevrijd na de wasbeurt en halfdood naar het ziekenhuis gebracht. Is dit volgens jou een mislukt grapje of een misdaad? En is het waar?

A

FICTIE

� � � � �

FICTIE

KINGANIEUWS: HEB JE OOIT HET GEVOEL DAT IEMAND JE BESPIEDT? DE KINGA’S HOUDEN JE IN DE GATEN VANUIT HUN K-ONTROLEKAMER. KIJK MEE OP HUN K-SCHERM EN LEES DE VIJF BERICHTEN. IS HET FEIT (WAAR) OF FICTIE (NIET WAAR)?

12 Yeti 15


� � � � �

3 IDOOLZIEK Gek van je sportheld, popidool of filmster? Sommigen zijn té gek. 1 op 3 mensen denkt een band te hebben met hun idool. Sommige fans willen zelfs sterven voor hun held als die het hen zou vragen. Anderen babbelen tegen een foto van hun held en denken zo een persoonlijke relatie te hebben. Geloof je dit en hoe zot ben jij van je idool?

� � � � �

A FEIT

5 JONG EN GEVANGEN Iets mispeuterd? De politie in Rusland is je beste vriend. Ze arresteren je, slaan je met knuppels, folteren je en laten je nadien vrij wegens gebrek aan bewijzen. Tieners komen terecht in overvolle jeugdgevangenissen. Kan je dit geloven? Op 16 oktober houden vele scholen een Schrijf-ze-vrijdag. Probeer ook jouw school zover te krijgen.

� � � � �

Alle info: Amnesty International - Kerkstraat 156 - 2060 Antwerpen - tel. 03 271 16 16 - e-mail amnesty@aivl.be - site www.amnesty.be Doen!

FEIT A FICTIE

FEIT OF FICTIE?

Yeti 15 13


3

kapsel van

DE SCHULD VAN BECKHAM

Diddl doos

8

«Wat een onzin!» zegt vader Don. «Op de school studeren veel meisjes met vlechten. Waarom zouden jongens er dan geen mogen dragen?» De Briste tiener Kenny Jamieson vloog van school omdat hij pronkte met het nieuwste kapsel van voetbalvedette David Beckham. De directeur vond het kapsel ongepast voor jongens.

5 DINGEN DIE PESTKOPPEN GOED KUNNEN:

 waar  niet waar ALTIJD PRIJS MET JAN SPIJS Ja, ik wil winnen en kruis maximum twee vette prijzen aan.  rekenmachine  scanradio  idoolkapsel  filmticket knuffelezel  skatehelm Knip deze bon uit en stuur naar: Yeti - Jan Spijs - Koning Albert II-laan 15 - 1210 Brussel

1. Vernederen: «Hou jij mijn boekentas maar vast, dat is toch het enige dat jij kunt.» 2. Schelden: «Viezerik, vuurtoren, schele, brilaap…» 3. Dreigen: «Als je het tegen de juf zegt, pakken we je straks.» 4. Dwingen: «Als je me geen snoep meebrengt, zullen we je vinden.» 5. Uitlachen: «Hé, kijk, daar heb je de olifant weer! Uit de zoo ontsnapt? Haha!» Pesten ze er op los op je school? Surf naar www.kjt.org en doe mee aan de pest-enquête.

Mijn naam en adres:

8x WINNEN «Skaten tijdens de speeltijd dankzij de leerlingenraad.»

7

SKATEBURGEMEESTER

«Wij zijn vier burgemeesters», zegt Jeremy van De Wissel in Wuustwezel. «Elke klas van heeft er een. Met veel toeters en affiches hielden we in elke klas verkiezingen. Samen vormen we de leerlingenraad.» «Meester Koen mag er gerust bij zijn», zegt Julie. «Wij praten en hij maakt het verslag. Aan ideeën geen gebrek. Elke burgemeester maakt een lijstje van wensen uit zijn klas.» «We zijn heel fier op onze skate-, step- en rollerbladedagen», zegt Elke. «Elke week maken we een parcours voor skaters, steppers of rollerbladers.» «We spelen dankzij de leerlingenraad dan ook onze favoriete muziek», zegt Jitse. «Elke week kiest een andere klas zijn lievelingsmuziek. Op de volgende leerlingenraad is het voorstel van een speelbak met stelten, springtouwen en basketballen aan de beurt.»

r Lekke g i l nade

�� ������������

DE DROOM VAN JOYCE

«Hoi Winnetoet. Ik droomde eens dat ik tijdens een toets in de klas naast een beer zat. Ik kende het antwoord op de laatste vraag niet meteen. Ik draaide mijn ogen in alle richtingen om bij mijn buurbeer te spieken. Gelukkig kon ik zijn antwoord niet zien, want heary beary had die vraag mis en ik lekker niet! Zzzz… »(Joyce)

4

«Beste Joyce met de draaiende pupillen. De boodschap van deze droom is simpel. Ugh. De beer uit je droom verklaart twee dingen. Ugh. Beren zijn niet slim dus spieken haalt niet veel uit. Ogh. Maar beren zijn wel sterk en hebben veel kracht. Ugh. Waarschijnlijk heeft die kracht je geholpen om die moeilijke laatste vraag op je eentje op te lossen zonder te twijfelen. Ugh-ugh. Denk bij een volgende toets of spreekbeurt aan die beer en haal een vette tien, ughie!» Heb jij een leuke of rare droom over school? Stuur die naar: Yeti - Winnietoet - Koning Albert II-laan 15 - 1210 Brussel en Winnitoet, dromenlezer van beroep, geeft je de betekenis.

Happy Pomp Super Skatehelm 14 Yeti 15


1 TERUG NAAR SCHOOL

meuh

€ 99,99 BONECRASHER Altijd plaats op het fietspad met deze blitse wagen. Met gratis bommabumper. € 15,99

€ 2,99 Stiften STOEFIE Kleur langer met deze Stoefiekanjers

Back en Trecker Puntendief GEZIEN OP TV 2-filtersysteem zuigt slechte punten op. Compleet met bankhouder en jufbeveiliging. Beter schoolmateriaal vind je op www.schoolkoopwijzer.be

The Simpsons aan je voeten

6 RUG PUF

Hang de ezel uit.

De school is uit. Je boekentas kreunt. Te zwaar. Wat doe je?  A - Ik wankel als een overladen ezel - iiiaa - naar huis.  B - Mijn boekentas moet op dieet. Alleen het hoogstnodige gaat mee naar huis.  C - Je heft - hey hup - je boekentas op je rug en zakt tot aan je knieën in de grond. Een mol lekt aan je tenen. Het leven van je rug kan op 19 september beter worden. Dan is het de Vlaamse Rugdag. Vele scholen starten dan met dagelijkse rugoefeningen tijdens de lessen of halen zitballen in de klas. Je leerkracht kreeg hierover alle info.

MINITE

ST

DOE DE DEMO-TEST

2

Gratis ticket

VIS MAAKT SLIMMER Haal alle zwemmende beesten uit het rooster. Zo hou je zeven letters over. Samen vormen ze de naam van de oma van Pai, hoofdfiguur in Whale Rider. De film vertelt het verhaal van Pai die wil vechten voor haar toekomst. Zal zij ooit opperhoofd worden? Maak kans op gratis kaarten voor deze film. Kaartje met het woord uit de puzzel vòòr 15 oktober naar: Yeti - Whale Rider - Koning Albert II-laan 15 - 1210

Elke maand daagt één Kinga je uit om jezelf te testen. Deze keer wil Democrato weten hoeveel Kingabloed door jou aders kabbelt.Hoe hoog is jouw Democratofactor? Geef een score tussen 0 (helemaal niet) en 5 (helemaal wel).

Ik sluit niemand uit op de speelplaats.  0 1  2  3  4  5 Ik dring niet altijd mijn eigen wil op.  0 1  2  3  4  5 Ik doe niet mee aan pesten.  0 1  2  3  4  5 Wil je weten wat je totale Democrato-score is? Ga dan naar www.yetiworld.be en doe de hele K-test. Daar kan je testen wat voor een persoon je bent. Met de K-test geef je niet alleen jezelf een score, je kan ook je school punten geven. Doe de test en val achterover. Yeti 15 15


Hoe heten… die harde plastic stukjes aan het eind van je veters? Veterhoofden? Nestelaars?

Méhééé Hoe vang je een berggeit? Je drijft ze eerst van de berg en vangt ze dan als gewone geit. (Dafne) En een zeekoe?

MINI TIENER-TEST Hoe goed ken jij jezelf? Vul een cijfer in. % van de tieners tussen 9 en 11 surft regelmatig op het net. % van de Belgische veertienjarigen heeft al seks gehad. op 10 tieners die van thuis weglopen zijn meisjes. schoolkind op vijf is te dik.

Schrijf een lezersbrief naar: Yeti - redactie - Koning Albert II-laan 15 - 1210 Brussel en win een piratenbeugel.

   

����� ������ �� �����������

����� �����

7

����� ������ �� �����������

Baaaam Hey skaters, ook al eens op je smoel gevallen bij het skaten? Ik was met mijn vrienden in de wijk aan het skaten. Ik deed een 50-50 en schoof weg. Baaaam met mijn smoel los de grond op. Pijnlijk! Ik heb geluk gehad. Mijn kin is nog heel maar wel genaaid. (Sasha) I. helm, m. (-en), 1. hoofddeksel of kap om het hoofd te beschutten, hetzij in strijd of tegen vallen of stoten.

Wat moet je doen… … als je je kamer moet opruimen? … als je een pak werk voor de typeles moet inhalen? … als je je huiswerk van WO saai vindt? … als bij het opruimen niet alles onder je bed mag steken? (Jeroen) Alles in je bed steken?

Wally Hey Yeti. Ik vind jullie tijdschrift echt geweldig (op z’n Wally’s gezegd) en voor mijn part mag het nog jaren duren. De site is fantastisch (op z’n Wally’s). (Jaimie) Jouw brief is anders ook fantaschtisch en geveldich!

��������� ������� ����� ������

Gekste Yeti Yeti is zo verschrikkelijk leuk. Als er een tijdje geen Yeti is word ik GEK. Is er iets waardoor ik minder gek kan worden?(Judith) Leg Yeti op de grond, hou je vinger erop en draai tien keer rond.

Wedstrijd Ik vind Yeti écht heel cool maar de laatste tijd staan er niet meer zoveel wedstrijden in. Dat vind ik wel jammer. Zouden er de volgende keer wat meer wedstrijden in kunnen? Groetjes. (Steffi) Geen probleem. Club Brugge -Anderlecht: 4-2, Aalst - KRC Genk: 2-2

�������� �� ������ �� ����� ���� ������ �������� ������

oplossing: 43% - 18% - 7 op 10 - 1 op 5

Vis Krijgt een vis, net als mensen, kramp als hij vlak na het eten gaat zwemmen? (Jente) Alleen als hij mosselen eet.

Haaaaaaaai Gelukkig hebben wij zo’n coole juf die ons Yeti geeft. Ik vind het een super leuk tijdschrift en er zijn veel wezens die zeggen dat het nogal een hoopje is. Ik vind totaaaaaal van niet. Mijn kamer ziet er ook zo uit dus ben ik het wel gewoon. (Lise-Marie)

WAT TE DOEN BIJ EEN NOODGEVAL? Een aardbeving, een ontploffing of een orkaan treft je school. Wat moet je doen? Sta je in brand? Ren naar een zwembad in de buurt. Probeer met je zaklamp brokstukken van je af te schijnen. Als je school instort, probeer dan onder tafel met je mond je veters te binden. Als je K3 hoort, kruip snel in een hoek of ren voor je leven.

��������� ������� ����� ������

zer! r, Yetile Jij daa aan mijn s Trek e naar en ga d.be r e g in v orl .yetiw rtijtje w w w en pa voor e slag. ruimte

Verslaafde Vicky Wil Vicky op de derde rij nu eens eindelijk die Yeti wegleggen en naar huis gaan? De schoolbel is namelijk al twee dagen geleden gegaan. (meester Ivo)

YETI - Koning Albert II-laan 15 - 1210 Brussel - redactie: tel. 02 553 96 86 - e-mail: redactie@yetiworld.be, abonnementen: tel. 02 553 95 07 - fax 02 553 95 05 - e-mail: secretariaat@yetiworld.be, website: www.yetiworld.be Yeti is een gratis en verschrikkelijk blad dat maandelijks komt grommen. Het is een uitgave van het departement Onderwijs van de Vlaamse Gemeenschap. De school kan het blad aanvragen voor alle leerlingen van het vijfde en zesde leerjaar. Een persoonlijk abonnement kost 7 euro. Yeti is het stoute broertje/zusje van Klasse voor Leerkrachten, Klasse voor Ouders en Maks!.

Hoofdredacteur: Leo Bormans / Eindredacteur: Dirk Neyens / Redacteurs: Bavo Wouters, Els De Ridder, Geert Neirynck / Klasse en Yeti zijn teamwork. De hele ploeg vind je op www.klasse.be / Vormgeving: Artefact / Fotografie: Photospin, Photodisc / Verantwoordelijke uitgever: Ludy Van Buyten


Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.