Yeti 107

Page 1

Speciale Editie

Mega Media Wijs

Yeti

Gazet

MAANDELIJKS DAGBLAD - NR. 107

FEBRUARI 2014

“Blijf in jezelf geloven!”

“Volwassenen helpen niet”

Pesten op het internet

Praten over pesten

Ook Veronique Leysen werd gepest. à Pagina 2

1 op de 3 tieners wil dat de school pesten beter aanpakt. à Pagina 3

“Nu ik minder op het internet zit, heb ik meer rust.” à Pagina 4

“Je voelt je beter als iemand je begrijpt.” à Pagina 5

YETI IS EEN

KRANT! Je hebt het al gemerkt: deze Yeti is een echte krant. En deze krant is een echte Yeti. Met echt nieuws nog wel! Heet van de pers en vers van de naald. Begin dit schooljaar speelden 1200 Yeti-lezers de Yeti-game over pesten. Ze vertelden hoe het voelt om te pesten. En om gepest te worden. Maar ze gaven ook tips over hoe je pesten kan stoppen. Door Yeti te lezen bijvoorbeeld. LEES!

Huppelt er op jouw school een nieuwe juf of meester rond? Nog knapperig en vers? KLASSE zoekt de beste “Starter van het jaar”. Grijp je moeder bij de hand en nomineer jouw Leraar van het Jaar vóór maandag 7 april via www.yeti.be.

43%

van de kinderen zegt dat er op school wordt gepest zonder dat leraren het weten © Geert De Taeye

PESTERS AAN HET WOORD:

“Wij vinden pesten helemaal niet leuk”

© Thinkstock

HELD(IN) GEZOCHT


2

Yeti Gazet

WAAROM PEST EEN PESTER? Kruip in het hoofd van een pestkop. Waarom zou hij anderen pesten? Schrijf een 1 bij de belangrijkste reden en nummer verder tot en met 7.

Lees meer over het Yeti-pestonderzoek op www.yeti.be

Zoek de pester Duid in deze klas de pester aan met een P. En zoek ook het slachtoffer (S). Schrijf onderaan waarom je dat denkt.

“Pff, geen idee. Zomaar.” “Amai, ik kan haar echt niet uitstaan.” “Komaan, dat is toch keigrappig!” “Ik wil die gast kwetsen.” “Het is hier zoooo saai, dan verveel ik me minder.” “Hé, ik ben niet begonnen. Ik pest gewoon terug!” “Ik zal maar meedoen, anders hoor ik er niet meer bij.”

______________________________________________

COOLE OZZIE OF ROSSE IZZIE?

______________________________________________

Je ziet vanbuiten niet, hoe cool je vanbinnen bent.

Verklaar hier je keuze:

______________________________________________

HÉÉÉÉÉT NIEUWS!!

PESTERS VINDEN PESTEN NIET LEUK Pest-top-7 volgens pesters: 1 Ik wil anderen kwetsen. à 75% 2 Zomaar. à 26% 3 Wraak! Ik werd zelf eerst gepest. à 25% 4 Ik kan iemand niet uitstaan. à 22% 5 Anders hoor ik er niet bij. à 12% 6 Omdat ik me verveel. à 9% 7 Omdat pesten leuk is. à 8% Dacht jij dat pesters het leuk vinden om te pesten? Dan ben je niet alleen. Veel kinderen denken hetzelfde. Ze denken ook dat pesters hun slachtoffer niet kunnen uitstaan. Maar dat klopt niet helemaal. • •

Pesters willen vooral anderen kwetsen. Vaak pesten ze zomaar of omdat iemand anders hen eerst heeft gepest. Pesters vinden pesten niet leuk.

Ook WIJ werden gepest Straf! Ook heel wat bekende mensen werden vroeger gepest. Zij vonden het erg moeilijk, maar hebben er ook iets uit geleerd.

Veronique Leysen Ketnetband

Bent Van Looy Zanger bij Das Pop

PESTVERLEDEN? “In de lagere school was ik een kwajongen. Ik daagde anderen uit. Maar in het middelbaar veranderde alles. Vanaf toen werd ik zelf gepest.”

PESTVERLEDEN? “Vanaf mijn dertiende. De pesters schoten propjes naar me in de klas. Op een dag bonden ze me vast in de fietsenstalling. Ze sloegen en schopten me.”

WAAROM? “Ik acteerde in Spring toen ik nog op school zat. Daarmee lachten anderen mij uit.”

WAAROM? “Ik was anders dan de rest. Ik droeg geen coole kleren, hield niet van sport en zat graag alleen te lezen. De pesters vonden me waarschijnlijk een makkelijk slachtoffer.”

GELEERD? “Blijf geloven in jezelf. Wat de anderen zeggen, is niet de waarheid.”

GELEERD? “Een wereld zonder pesten zal helaas nooit bestaan. Maar onthoud dit: het blijft niet duren.”

Erika Van Tielen Radio- en tvpresentratrice PESTVERLEDEN? “Het begon al in de lagere school. Maar ook in het secundair werd ik opnieuw gepest.” WAAROM? “Ik deed mijn best en haalde goede punten. Dat vonden de pestkoppen blijkbaar reden genoeg om mij te pesten.” GELEERD? “Probeer het te vertellen. Ik durfde er met niemand over praten, maar schreef alles in mijn dagboek. Dat hielp.”

Steph Goossens Acteur PESTVERLEDEN? “Mijn schooltijd zat vol pesterijen. Op de speelplaats, tijdens de lessen L.O., in de klas. Overal lachten anderen me uit.” WAAROM? “Ik was een dikke jongen. Dat gaf de pesters veel inspiratie voor scheldwoorden.” GELEERD? “Doe niet zoals de pesters! Behandel anderen zoals je wil dat zij jou behandelen.”


NUMMER 107 FEBRUARI 2014

Lees meer over het Yeti-pestonderzoek op www.yeti.be

ZO doen ouders! ZO doen leraren! ZO kan pesten stoppen: Ouders zijn schattig. Ze willen je helpen Ook de juf of meester proberen je te helpen en zijn enorm bezorgd. Met de beste bedoelingen maken ze het soms nog erger.

bij pestproblemen. Alleen helpt niet alles wat ze zeggen jou vooruit.

“De juf moet zorgen dat pesters niet naast elkaar zitten in de klas. Anders spreken ze daar af wie ze tijdens de speeltijd gaan pesten.” (Ariane, 10 jaar) “We moeten praten met de pesters. Dan zien we waarom ze pesten en kunnen we ze helpen. Hopelijk doen ze het dan niet meer.” (Yvette, 12 jaar) “Pesters moeten zelf gepest worden! Dan weten ze hoe wij ons voelen.” (Boris, 10 jaar)

De Yeti-klassers zeggen:

Merel H.: “De juf moet eerst alleen luisteren. Het is leuk om te weten dat iemand je begrijpt.”

Welke uitspraken herken jij? Duid ze aan. ‘Wie pest je? Ik zal ze zelf eens aanpakken.’ ‘Ik ga meteen met de juf, meester of directeur praten.’ © illustraties: Nix

‘We zullen je van school laten veranderen.’

Welke uitspraken herken jij? Duid ze aan. ‘Ik zal een oogje in het zeil houden.’

‘Ga samen praten op het vriendenbankje en maak het goed.’ ‘Je lokt het een beetje zelf uit.’

‘Laat je niet doen! Klop erop!’ ‘Ik heb nu geen tijd. Kom morgen anders terug.’ ‘Wat doe je eigenlijk waardoor ze net jou moeten hebben?’

“Mijn ouders zien soms niet dat er iets scheelt. Maar ik eet bijna niets tot het pesten stopt.” (Sophie, 10 jaar) “Mama liet me soms thuisblijven. Ik was bang om nog naar de klas te gaan. Uiteindelijk ben ik naar een nieuwe school gegaan.” (Jente, 11 jaar) “Mama en papa zeggen dat ik uit de buurt van de pesters moet blijven. Maar het stopt niet, ze vinden mij altijd.” (Leander, 11 jaar)

Bruno Vanden Broecke Acteur PESTVERLEDEN? “In het derde leerjaar was ik de nieuwe jongen die van de stad kwam. Het duurde tot het einde van het zesde leerjaar.” WAAROM? “Ik was ‘de nieuwe’ en had een spleetje tussen mijn tanden, een bril, vreemde hobby’s. Daar maakten de pesters gebruik van.” GELEERD? “Het is niet erg dat je anders bent dan anderen. Vergeet dat niet.”

Dit zeggen de Yeti-klassers:

Guillaume: “Mama en papa kunnen de pester niet veranderen. Hij zal zo boos zijn dat hij nog harder gaat pesten.”

Luka: “Het pesten moet eerst stoppen. Achteraf kan je samen met je ouders uitzoeken waarom ze net jou hebben gepest. Misschien leer je er wel iets uit.”

‘Je moet harder worden.’

“Ik heb het eens tegen de meester verteld, maar er veranderde niets. Toen de directeur erbij kwam, zegden de pesters direct ‘sorry’.” (Lotte, 11 jaar) “Soms praten we erover, maar meestal niet. De juf zegt dan dat ze te weinig tijd heeft.” (Ruben, 10 jaar)

De Yeti-klassers zeggen:

Thibault: “De pesters weten wel wanneer de leraar hen extra in het oog houdt. Dan doen ze gewoon stiekem verder.”

ters op het vriendenbankje. Ze willen er gewoon snel weg. Afschaffen dus!”

Dit vind ik ervan:

Dit vind ik ervan:

______________________________________

______________________________________

______________________________________

______________________________________

______________________________________ ______________________________________

WIE KAN PESTEN STOPPEN? In het Yeti-onderzoek vroegen we wie een einde kan maken aan pesterijen. De meeste kinderen zetten de juf of meester op de eerste plaats. Kinderen zetten zichzelf pas op de vierde plaats. Ze hebben dus liefst hulp van een volwassene. Maar ze zijn ook bang dat de grote mensen het niet juist zullen aanpakken.

Met wie wil jij praten over pesten? Duid aan. Je eerste keuze krijgt 1, je tweede keuze … euh ja … 2 dus. Enzovoort. 1

Juf of meester

2

Directie

3

Ouders

4

De kinderen zelf

Alix: “Natuurlijk liegen pes-

______________________________________

______________________________________

Dit vind ik ervan:

Hoe pak je pesten dan WEL best aan? • • • • • •

Duidelijke afspraken en regels. Klasgesprekken. Straffen voor pesters. Aandacht op school tegen pesten. Uitpraten conflicten. Film of toneelstuk over pesten.

________________________________

________________________________

3


4

Yeti Gazet VRAAG HET AAN LISA

Ruzie op Google+

Lees meer over het Yeti-pestonderzoek op www.yeti.be

‘Hangen’ op Google Hangouts

Krijn: “Echt handig, die Hangouts. Als je een Gmail-adres hebt, kan je er makkelijk op. Het is een soort van programma waarmee je kan chatten met je vrienden. Je kan ook de webcam gebruiken. Of met verschillende mensen tegelijk praten. Dat is leuk.

BEVEREN-LEIE - Krijn zit in de Yeti-klas. Hij hangt vaak rond op Google Hangouts.

Maar ik vind het ook wat eng. Stel je voor: je zit te chatten met je beste vriend over het meisje op wie je verliefd bent. En dan komt © Thinkstock

Hallo Lisa, ik zat op Google+ en een meisje uit mijn vorige klas zat me uit te schelden! Ze zegt “ik haat je” en “iedereen zegt dat je veranderd bent”. Ik heb niks gedaan, want in het begin deed ze zo lief en nu niet meer. Wat moet ik doen?

Clash of Clans BEVEREN-LEIE - Shaene zit in de Yeti-klas. Hij rapporteert ongepaste berichten onmiddellijk.

Lisa-Tipzzz: Je vriendin zoekt blijkbaar ruzie. Dat is niet fijn voor je. Maar ... ruziemaken via Google+ is niet zo’n goed idee. •

Je bent nooit echt zeker met wie je chat. Tenzij je een webcam gebruikt. Het kan zijn dat haar account gekraakt werd en dat je met iemand anders praat, die jou wat wil pesten of ruzie wil stoken. Chatten zorgt voor misverstanden. Je ziet geen gezichtsuitdrukking of lichaamstaal. Je hoort niet of die ander zijn stem zacht klinkt of net heel boos. Je leest alleen getypte woorden. Je mist dus een heleboel informatie en dat kan zorgen voor misverstanden!

Chatten is makkelijker dan in het echt praten. Omdat je vriendin jou niet kan zien, durft ze meer te zeggen of te vragen. Of ze gebruikt sneller heel grove taal.

Kan jij dit uitpraten met dit meisje in het echte leven? Vraag of jullie op een rustig moment met zijn tweetjes kunnen praten. Als dat moeilijk is, kan je er nog iemand bij vragen die je vertrouwt.

Shaene: “In veel spelletjes kan je met elkaar praten. Sommige ouders weten dat niet. Hun kinderen mogen bijvoorbeeld niet chatten. Maar ze mogen wel Clash of Clans spelen. Of Ruzzle. Daar chatten ze dan stiekem. Volwassenen zouden beter wat meer spelletjes spelen. Maar goed. We trekken onze plan wel. Bij Clash of Clans kan je berichten rapporteren. Als iemand iets zegt wat te grof is, dan geef

je dat door aan de programmamakers. Zij kunnen die persoon dan verwittigen of verwijderen. Maar er zijn ook spelletjes waar je ongepaste berichten niet kan aangeven. Als daar iemand begint te schelden, kan je weinig doen. Ik blijf er weg.” Reageer hier:

OMG! Ik googelde mezelf! BEVEREN-LEIE - Merel H. en Guillaume zitten in de Yeti-klas. Zij schrikken ervan hoeveel info er over hen op Google staat.

______________________ ______________________ ______________________

Merel: “Een tip voor iedereen: Googel jezelf eens. Klik op ‘afbeeldingen’. Ik deed het voor mezelf en schrok me een aap. Ik botste op foto’s van mezelf en van mijn klasgenoten. Ik zag ook heel wat foto’s van de schoolwebsite. Aan de hand van die foto’s krijgen wildvreemde mensen eigenlijk al meteen heel veel informatie over mij. Samen met mama heb ik dan geprobeerd om sommige foto’s te verwijderen. Nu denk ik veel harder na over wat ik wel en niet online zet. Als ik later werk zoek, zal mijn toekomstige baas al deze foto’s ook zien. Wat op het internet staat, is voor iedereen, he!”

Praat mee via yeti.be yetiyet “Pesten is laf, cyberpesten is laffer. Laat dat meisje toch gwn praten die is gwn jaloers! dat meisje is laf!” lotje-x “OMG das gwn ‘n voos kind!” stapel-op-jou “WIE IS ER EEN VOOS KIND OF IS EEN LAF KIND OVER WIE HEB JE HET over mij of wat ;-)”

Gestalkt op Snapchat

yetiyet “@stapel-op-jou nee, het is niet tegen jou hoor. We bedoelen dat meisje van Google+.”

Mijn reactie: ________________________________________________________ ________________________________________________________

zien. Daarna verdwijnt die foto van het internet.

BEVEREN-LEIE - Emile zit in de Yeti-klas. Hij stuurt snelle berichten via Snapchat. Af en toe gaat het fout.

________________________________________________________ ________________________________________________________

Emile: “Snapchat is een fotochat-programma. Je maakt een foto, zet er een heel kort tekstje bij en stuurt het door. Je vriend kan de foto maar enkele seconden

Tenzij iemand een ‘screenshot’ nam. Dat is redelijk eenvoudig. Je maakt eigenlijk een foto van je scherm. Screenshots komen gewoon bij je fotolijst. Je kan die dus gemakkelijk online zetten. Sommige mensen weten niet dat dit kan. Ze maken dan heel rare foto’s omdat ze geloven dat die toch verdwijnen na enkele seconden. Dat kan dus best gevaarlijk zijn.”

G.T.F.O.! Emile: “Ik stuurde ooit een foto van een taart door naar een vriend.

Maar ik typte een letter verkeerd. De foto kwam terecht bij iemand uit Engeland. Ik kreeg meteen een bericht terug: ‘G.T.F.O!’. Dat betekent: ‘Maak dat je wegkomt!’. Ik heb die persoon meteen verwijderd uit mijn vriendenlijst.”

“IK GA ZELFMOORD PLEGEN” Emile: “Een andere keer kreeg ik een bericht van een meisje. Toen ik niet direct reageerde begon ze me te stalken. Ik kreeg wel 25 snapchats na elkaar, ze stuurde honderden hartjes op Facebook. Toen ik haar terugstuurde dat ze mij niet meer moest lastig vallen, werd ze kwaad. ‘Ik ga zelfmoord plegen’,


NUMMER 107 FEBRUARI 2014

Lees meer over het Yeti-pestonderzoek op www.yeti.be dat meisje plots bij in het gesprek en kan ze alles lezen … Ik mag er niet aan denken!”

Ik wil het liefst praten over pesten met …

Reageer hier:

1 2 3

______________________

DIT ZEGGEN DE YETIKLASSERS:

mijn ouders de juf of meester mijn vrienden

Merel M.: “Soms is het gemakkelijker om je verhaal anoniem te vertellen. Dan kies je zelf wat er gebeurt én je moet geen schrik hebben dat iemand het doorvertelt.”

______________________ ______________________

Tommy: “Je voelt je beter als iemand je begrijpt, ook al ken je de andere persoon niet.”

Guillaume: “Af en toe kan je een locatie opgeven in een spel. Zo weten andere spelers waar je vandaan komt. Dat is leuk natuurlijk, maar je geeft wel informatie prijs aan de hele wereld. Ik vul die locaties niet meer in. Er staan wel wat foto’s van mezelf op het internet, maar die zijn allemaal best oké. Het lijkt me leuk om later, als je 75 jaar bent, jezelf eens te googelen. Dan krijg je een leuk fotoalbum te zien van je hele leven. Cool!” Nu jij! Googel de naam van je vriend of vriendin. Wat kom je allemaal te weten? ____________________________

Elias: “Misschien kan Awel of een Yetiklupper tips geven hoe je het aan je ouders of de juf moet vertellen? Ik zou het toch proberen.”

… maar ik vertel het enkel aan mijn knuffel. Dit zou ik doen: © Thinkstock

_________________________________________

Praat over pesten D

e kinderen uit het onderzoek praten het liefst met hun ouders over pesten. Ze willen het ook graag vertellen aan de leraar of aan hun vrienden. Toch durven ze vaak niets te zeggen. De kinderen zijn

bang dat de pestkoppen dan nog harder zullen pesten. Of ze denken dat praten niets uithaalt. Dan vertellen ze hun verhaal enkel aan hun knuffel of huisdier, want die zeggen toch niets verder.

_________________________________________ _________________________________________ _________________________________________ _________________________________________

____________________________ ____________________________

IK VIND DIT ... best eng. Moekeuh … ??? heel leuk, zeg! gevaarlijk, hoor! onschuldig, toch?

HELLUUUP! Waar kan ik terecht? Praten over pesten is niet simpel. Misschien ga je eerst liever zelf op zoek naar hulp. Yeti geeft je alvast enkele tips.

dood-saai, jong!

Wil je je verhaal kwijt, maar liever niet aan iemand die je kent? Dan kan je terecht bij Awel. Je hoeft niet te vertellen wie je bent en je familie komt het niet te weten. Je kan … •

schreef ze me. Ze stuurde een foto waarop het leek alsof ze dood lag. Daar werd ik bang van. Ik verwittigde mijn ouders. We maakten nieuwe afspraken over internet. Ik zit er nu veel minder op. En eigenlijk ben ik daar blij om. Ik heb weer wat meer rust nu.”

Reageer hier:

______________________ ______________________ ______________________

• • •

elke dag bellen naar het nummer 102. Een Awelmedewerker beantwoordt je telefoontje van 16 tot 22 uur, behalve op zondag en feestdagen. Een gesprek met Awel is volledig gratis. met een medewerker chatten van 18 tot 22 uur, behalve op feestdagen. een mail sturen naar brievenbus@awel.be. een bericht posten op het forum via www.awel.be.

Clicksafe helpt je met al je vragen over online pesten. De medewerkers luisteren anoniem naar je verhaal en zoeken samen naar een oplossing. Dat doen ze … • • •

via de telefoon op het gratis nummer 116 000. per e-mail naar clickhelp@childfocus.org. met een vragenformulier op www.clicksafe.be.

Ook Lisa kan helpen. Zij beantwoordt al je vragen over vriendschappen, je thuis en je gevoelens. Dus ook over pesten. Je vindt haar op www.yeti.be.

Heel wat Yetikluppers maken een vuist tegen pesten. Via hun Klupkot vertellen ze hun eigen verhaal, geven ze advies of delen ze virtuele schouderklopjes uit. Nog geen lid van de Yetiklup? Surf dan naar www.yeti.be en maak je profiel aan.

KRAAK DE CODE! Wil jij duidelijk maken dat je TEGEN PESTEN bent? Doe de codekraker op yeti.be en verdien de “Anti-Pester”-badge. (Code: DePe5tAaNp35tEn)

5


6

Yeti Gazet Luka: “Kinderen nemen de Yeti-redactie over.” p9

Guillaume: “Ben jij een puistenknijper? Check de pukkeltips!” p 21

Merel M.: “Gratisser dan GRATIS: De smerigste trucs van reclame.” p 16

welkoooom!

Tommy: “Met exact een dozijn zijn we. Twaalf

straffe toppers met ballen aan hun lijf. Ons daag je beter niet uit voor een wedstrijdje netbal of volleybal. Voor al wat we doen, geven we ons 200 %. Noem ons gerust een ‘Winning Team West-Vlaamse Wervelwinden’. Op onze school begint het zesde leerjaar al om tien over acht. Voetballen doen we in een kooi. En iedereen mag om de twaalf dagen een hele dag op de zitbal. Oh ja, … En we volgen bijna allemaal dictie. Mo Haauw Zèh!” Deze maand maken de zesdeklassers van de Vrije Basisschool uit Beveren-Leie de Yeti. Zelf Yeti-klas worden? Stuur een ingegroeide teennagel naar redactie@yeti.be. (Een mailtje mag ook. Misschien.)

Merel H.:

Emile: “Kin-

“Mama is een computervirus.” p 19

deren worden bang van nieuws.” p 8

Alix: “Kinky en Cosy komen tot LEVEN.” p 22

Margaux: “Valérie Courtois doet me dromen …” p 14

Elias: “Soms nemen foto’s je beet.” p 15

Shaene:

Thibault:

“Ooit gehoord van Femmestagram?” p 7

“Hoe hard ben jij gebreejnwasht? Doe de test! p 17

Krijn: “Vergeet Just Dance! B-Boy Tuff Stef leert je breakdancen.” p 18

© Geert De Taeye Yeti is een gratis grommend blad dat maar af en toe bijt. Dankzij het Vlaams Ministerie van Onderwijs en Vorming vind jij het elke maand op je bank. Behalve in december. En in mei. En in juli en augustus. Zit jij in het vijfde of het zesde leerjaar? Dan krijg je Yeti gratis en voor niks. Yeti is het stoute broertje van Klasse voor Leraren, Klasse voor Ouders en Maks! Alleen overheidsinstellingen kunnen adverteren in

Yeti: bel 02 553 96 94. Hier woont Yeti: Koning Albert II-laan 15 - 1210 Brussel - Redactie: bel 02 553 96 86 - Abo. bel 02 553 96 88 - redactie@yeti.be - www.yeti.be - Afgiftekantoor 3200 Aarschot 1 - Erkenningsnummer: P409041. Adem hier even rustig in tijdens het lezen. Neem wat pauze … Oké, lees nu verder. Hoofdredacteur: Pieter-Grote

Smurf-Lesaffer. Eindredacteur: Wim-KnopenhakkerVercruysse. Redacteurs: Nele-Schrapkeun-Beerens en Tinne-Minnemutte-Deboes. Online hulpverlening: Marjan-Lisa Schaemroodt-Gerarts Secretariaat: Ann-De Fikser-Nevens. Beeldredacteur: Jo-FotofluisteraarValvekens. Vormgeving: Tim-Beeldentemmer-Sels. Fotografie: Geert-Flasher-De Taeye en Evy-Va España-

Raes. Illustraties: Bart-Always Rings Twice-Schoofs, Laura-Puntenslijper-Janssens en Voor-NIX-Gaat De Zon Op. Verantwoordelijke uitgever: Luc Jansegers. Klasse en Yeti zijn teamwork. Al doet de ene al wat meer dan de andere. De hele ploeg vind je op www.klasse.be. Jij las dit helemaal? Waaauw! Held.

© Nix


NUMMER 107 FEBRUARI 2014

7

ZO LEEFT EEN

Televisiepresentator Mensen met een droomberoep bestaan. Femme presenteert sinds 2013 bij vtmKzoom. Ze gaat ook nog naar school. Yeti mocht een dag mee op stap. Via Instagram* dan toch. (*Instagram: Een soort fotodagboek dat je op internet deelt met je vrienden.)

Een foto van je eten op Instagram = #Foodstagram

Pffffffffff, mijn favoriete hobby (slapen) is alweer voorbij voor vannacht ...

Jippie! Ik mag weer naar vtmKzoom voor opnames. Dan is vroeg opstaan natuurlijk geen probleem.

Een foto van de Kzoom-vlag op Instagram = #Kzoomstagram

Snel een donutje tussendoor (jaaaaa, ik ben verslaafd).

Aan het werk in de studio!

Even poseren voor het VTM-gebouw. Check de Kzoom-vlag!

Ook collega Joyce heeft opnames vandaag. In haar Joyceshow Show was K3 te gast!

Lekker ontbijt met een glaasje fruitsap.

Nog fijn rustig in de trein onderweg naar Vilvoorde.

Een foto van jezelf bij de visagist = #Schminkstagram

De visagist probeert me er piccobello uit te laten zien voor de opnames.

Overheerlijke veggie salade met miniloempia’s als middagmaal.

Een foto die je nam van jezelf = #Selfie

Een foto van je hond op Instagram = #Dogstagram

Nog snel even wat schoolwerk maken tijdens de treinrit naar huis. Pruillipselfie!

De liefste hondjes van de wereld staan me thuis op te wachten.

Hoe noem je deze foto’s op Instagram? Foto van een kind = # Foto van een tattoo = # Foto van je pink = # Foto van een kilo = #

Boerenkool-pastinaaksoep, een nieuw probeersel van mama. Njum!

Selfies maken terwijl ik slaap is toch niet zó simpel... Slaap zacht!

Foto van je kat = #


8

Yeti Gazet

MOEKE, VANWAAR KOMEN

DE NIEUWTJES?

1

1

9.15 u.

Eindredacteur Dimitri Verbrugghe (eigenlijk ‘de baas’ van het Eénjournaal van die dag) bekijkt alle kranten, alle mails en alle ‘telexen’* . Hij belt met reporters om hen op pad te sturen. * De telex ontstond in 1920. Een straffe machine waarop je teksten kon laten verschijnen via een typemachine op afstand. Op de moderne telexen komen nieuwsberichten toe van over de hele wereld.

2

3

4

2

9.40 u.

Op de buitenland-redactie bekijkt iemand alle beelden die op verschillende televisieschermen voortdurend binnenlopen. Dat zijn beelden van ‘beeldagentschappen’ van overal ter wereld.

3

5

9.50 u.

Buitenland-journalist Stijn Vercruysse (die nu even NIET op reportage is in Afrika) zoekt alle mogelijke informatie bijeen over het stuk dat hij moet maken: iets over Syrië. Hij bekijkt ook de uren beeld die zijn binnengelopen en netjes werden gesorteerd door het meisje aan de beeldschermen.

6

4

11.30 u.

Stijn monteert* zijn beelden bij elkaar, samen met een monteur. Intussen schrijft hij de tekst die bij de beelden past. * Beelden aan elkaar kleven.

5

11.30 u.

Binnenland-journaliste Sofie Demeyer interviewt iemand.

7

8

6

12.00 u.

Sofie monteert haar stuk, samen met de klankman/monteur, in de wagen. Daarna sturen ze hun stuk door naar Brussel.

7

12.00 u.

‘Het anker’*, Hanne Decoutere, schrijft de intro’s voor alle nieuwtjes. * De presentatrice van het nieuws.

9

10

8&9

10

Kies je nieuws zelf!

12.45 u.

Stijn leest de tekst in op de beelden. Hierna is het nieuwsstuk klaar, net op tijd voor het journaal van 13u.

13.06 u.

Het journaal is bezig. In de regiekamer wordt alles in goede banen geleid.

Deze berichten lopen binnen op jouw telex. Geef ze de juiste kleur. Past het bericht in het journaal, in een radioprogramma of in de vuilnisbak? - Berlijn: Babyzeehond in zoo Berlijn ziek. - Syrië: School in Achmed al Charisma na drie bombardementen nog steeds overeind. -

Berlare: Gevaarlijke put in Dorpsstraat. - Beveren-Leie: Valérie Courtois bezoekt fan in de klas. - Leuven: Onderzoek K.U.L. bewijst: kinderen slimmer dan hun ouders. - Övertreibern: Drugsverslaafde doodt 69 voorbijgangers met nagelknipper. - Aalst: Stad vervangt GAS-boetes door complimentjes.

NIET ELK BERICHT HAALT HET JOURNAAL

Margaux: “In Syrië gebeurt elke dag wel iets ergs. Maar het journaal praat niet elke dag over hetzelfde. Soms komen er ook onverwacht nieuwtjes tussen op het laatste moment. Dan moet er een ander nieuwsfeit uit.”

Elias: “Nieuwsmakers stellen een journaal op met groot en klein nieuws. Maar erge dingen krijgen altijd voorrang. Daarom vliegt al het kleine nieuws er meestal uit. Denk ik.”

EEN JOURNAAL MET ENKEL GOED NIEUWS?

SCHRIK VAN HET NIEUWS

Merel M.: “Het zou perfect kunnen. We komen tegenwoordig veel meer te weten dan vroeger. En toch kiezen we blijkbaar vooral voor slecht nieuws. Ik wil dieren-nieuws over nieuwe diersoorten en kleintjes in de zoo.”

Margaux: “Van oorlogsbeelden met bebloede gezichten krijg ik schrik. Ik wou dat er nooit meer oorlog was.”

Emile: “Slecht nieuws krijgt altijd voorrang. Moorden,

den. Maar soms is het nieuws zelf ook moeilijk verteerbaar. Als ik over gezinsdrama’s hoor, dan krijg ik een rilling.”

ongevallen, oorlog … Ik begrijp dat wel. We kijken ook niet graag naar een film over groeiende grassprietjes. Het mag allemaal iets spannender. Maar politiek mogen ze echt uit het journaal zwieren, hoor. Zooo saai!”

Elias: “Geef mij maar Karrewiet. Daar kennen ze nog goed nieuws. En het slechte nieuws vertellen ze op een betere manier. Met minder details en sensatie. Zo ben ik ook op de hoogte. EN ik kan nog gerust slapen.”

Merel M.: “Ik zie absoluut niet graag harde beel-

Emile: “Kinderen worden bang van nieuws. Ik hoorde iets over een ongeval met een dronken motorrijder die aan het racen was. Telkens als ik nu een motor zie of hoor, klopt mijn hart in mijn keel.”


NUMMER 107 FEBRUARI 2014

ZO MAAK JE EEN YETI:

Klas neemt redactie Yeti over

1

ij zijn het 5de en het 6de leerjaar van Leefschool De Vlieger uit Oostende.

2 Op de redactie-vergadering bepalen de redacteurs hoe elke pagina er moet uitzien.

3

MAAN

D

Wij hadden het in de klas over tijdschriften. Toen kwamen we op het idee om naar Yeti te gaan.

Yeti zit verstopt in Brussel. In een straat vol hoge gebouwen.

Tekenaars en fotografen krijgen hun opdrachten.

De minister van Onderwijs skate soms door de gang. Misschien.

4 Redacteurs interviewen de kinderen van de Yeti-klas. (Redactiedag)

Tussen de middag kregen we broodjes en frisdrank. En complimentjes, aaitjes en streeltjes. Braaf, beestje, braaf!

5 Alle Yeti-klassers gaan op de foto.

De kinderen van de hoofdredacteur van Klasse lezen ook Yeti. Hij is blij met z’n job maar het is soms moeilijk om beslissingen te nemen.

6 De redacteurs schrijven de verhalen neer en sturen ze door naar de eindredacteur.

7

Wim gaf uitleg over Yeti en beantwoordde (bijna ongeveer) al onze vragen.

De eindredacteur verzamelt de teksten en de beelden. Hij stuurt alles naar de vormgever.

Elke heeft ons de opnamestudio getoond voor filmpjes. We mochten zelf iets inspreken.

Tim, de vormgever van Yeti, heeft overal tatoeages! Behalve op zijn gezicht en zijn zitvlak.

Dit wil ik weten over de Yeti-redactie: ___________________________ ___________________________

8 9

SCHO O PIMP LER VAN D E

W

De Yeti-klas vertelt waarover ze wil schrijven. (Intake-dag)

De vormgever schikt beelden, tekeningen en teksten op elke bladzijde.

9

___________________________

DE GEHEIMEN VAN YETI

Een hele ploeg leest de eerste versie grondig na op fouten.

10 De afgewerkte versie van de nieuwe Yeti gaat naar de drukker.

11 Een nieuwe Yeti is geboren.

De eindredacteur is een schaap!

Iedere werknemer MOET dagelijks de eend voeren!!

“Verboden vingers op te steken”, zegt de eindredacteur.

Op de redactie is het verboden om te praten. Enkel bellen en sms’en toegelaten! BMW!!!* * Afkorting voor ‘Blij met weinig’.

Goed nieuws bestaat ook:

Van nieuwsberichten word je niet blij. Oorlog, natuurrampen, moorden en aanslagen lijken elke dag heviger

toe te slaan. Een mens zou schrik krijgen om te leven. Nochtans is er ook veel goed nieuws.

© Laura Janssens


10

Yeti Gazet

Méér dan téévéé

Ga snel naar pagina 23 en knip het tv-masker uit!

Er worden vijf opnames na elkaar gefilmd. De namen van de kandidaten staan op grote posters als spiekbriefje voor de presentator. Zo kan hij zich niet vergissen.

© foto’s: Evy Raes

De hele crew bestaat uit Duitsers die een paar weken logeren in België. Studio 100 neemt deze serie op in Schelle. Daarna wordt die voor verschillende landen ‘gedubd’* in andere talen, o.a. het Nederlands. * Opnieuw ingesproken.


NUMMER 107 FEBRUARI 2014

De hele studio bestaat uit een tiental sets die allemaal in de soap voorkomen. Terwijl ze in het ene stuk filmen, dienen de zetels en stoelen van het andere decor als wachtruimte en opbergruimte voor jassen en tassen.

Aan het plafond hangen kooien. Daarin zitten de mensen gevangen, die de volgspot bedienen. De hele uitzending lang.

11


Š Reuters

12

Yeti Gazet


NUMMER 107 FEBRUARI 2014

UITPLAKKEN EN OPSCHEUREN Freddy Nock (49) doet van koorddansertje. Hij is op weg naar de top van de hoogste berg van Duitsland. 995 meter lang bergop wandelen is zo al lastig genoeg, maar op een kabel van enkele centimeters dik is het echt gekkenwerk.

13


Yeti Gazet

© Laura Janssens

14

DE HELD VAN MARGAUX

“Valérie doet me dromen” Net zoals haar held gaat Margaux uit de Yetiklas voor elke bal. Op haar kamer bewaart ze een mapje met foto’s en artikels van Valérie Courtois. Daar kijkt ze elke dag naar. “Valérie combineert moeilijke studies met topvolleybal. Ik wil worden zoals zij.”

V

alérie speelt volleybal bij de Yellow Tigers. Dat is de nationale vrouwenploeg. Zij is libero* en moet de moeilijke ballen pakken. Het motiveert me om naar haar te kijken, want zelf ben ik nog niet zo goed in verdedigen. Tijdens de wedstrijd is ze een echte sfeermaker. Ze pept steeds de anderen op, ook al gaat het moeilijk. Zo iemand heb je echt nodig in je team. Soms laat ik mijn hoofd wel eens hangen. Als iemand dan roept dat we niet mogen opgeven, ga ik er weer helemaal voor.

Ik heb Valérie nog nooit ‘live’ aan het werk gezien. Mijn papa houdt jammer genoeg niet van de drukte tijdens de wedstrijden van grote ploegen. Ik pik dan maar zoveel mogelijk matchen mee op tv. Soms mis ik er eentje omdat ik zelf moet trainen. Vreselijk vind ik dat!

HOE GOED KEN JIJ VALÉRIE COURTOIS? Wie is Valérie Courtois?

Valérie komt uit een sportieve familie. Vroeger speelden haar ouders volleybal. Haar broer Thibault is zelfs keeper bij de Rode Duivels. Misschien zijn we later ook met twee topsporters in ons gezin. Mijn broer speelt basket­ bal, hij is best goed. Dan zullen we zeker even gewoon blijven als Valérie en Thibault. Zij gedragen zich nooit als sterren en blijven sympathiek, chapeau!

Het nieuwste lief van Stromae. Een topper bij de Belgische volleybalploeg. In haar vrije tijd speelt ze GTA 5, wel 14 uur per dag. studeert ze voor bio-ingenieur. Favoriete muziek? One Direction. Studio Brussel. Lievelingsdier?

Het was mijn grootste wens om in het echt een wedstrijd van de Yellow Tigers te bekijken. Nadien een ‘meet and greet’** met Valérie. Het tweede en leukste deel van mijn droom kwam vandaag uit. Bedankt, Yeti!

Een kat natuurlijk, miauwkes! Pony’s, veeeeel pony’s. Lievelingskost? © Geert De Taeye

Pasta met scampi’s van la mamma. Bokes met choco.


NUMMER 107 FEBRUARI 2014

SNEEUWPRET?

Geloof je ogen

15

Bestaat het monster van Loch Ness? Ufo’s? De paashaas? Zolang er geen foto’s van bestaan, mag je twijfelen. En zelfs mét foto’s weet je niet zeker of je ziet wat je ziet. De Yetiklas checkt de nieuwsfoto’s en zegt wat je ziet. Eén van de twee heeft het juist. Zoek bij elke foto de juiste verklaring.

Alix: “Duidelijk in Engeland, daar doen ze de gekste recordpogingen. Hier zie je het wereldrecord naakt rondjes in een achtbaan rijden.”

Een jongen die gevlucht is voor het geweld in Syrië, draait een sjaal rond een sneeuwman in het vluchtelingenkamp vlakbij Libanon. De 2,2 miljoen vluchtelingen in Syrië zitten ondertussen in de derde winter sinds het begin van de oorlog. Tegen zoveel verdriet helpt sneeuw echt niet.

Guillaume: “Dit is de Paling-achtbaan in een pretpark in Hamburg. Omdat die onderweg half in het water duikt gaan de mensen in hun zwembroek rondracen. Lekker koel.”

Guillaume: “Op zich wel chique dat zo’n foto ook in de krant komt. Zo kan je ook bij slecht nieuws toch iets goeds laten zien.”

Luka: “Eerst dacht ik dat het een vrolijk beeld was. Maar nu ik weet dat het in Syrië is, vraag ik me af of die jongen die sjaal pakt omdat hij het zelf koud heeft.” Elias: “Door een foto als deze vergeet je misschien hoe gruwelijk de oorlog écht is. Deze foto neemt ons eigenlijk beet.”

Margaux interviewt Valérie

Krijn: “Een Amerikaan is in Texas met een project bezig waarin hij apen leert om auto’s te wassen. ‘Veel goedkoper dan personeel’, zegt hij.” Shaene: “Dit is een chimpansee in een dierentuin in Siberië. Het lijkt alsof hij het raam wast, maar hier wrijft hij gewoon met een spons tegen het raam. Eigenlijk, euh, ja, wast hij het dus. Of zoiets.”

Elias:

“Het vervoer van Shacky, de haai van het zee-aquarium van Bristol, liep fout toen de waterzak onder de helikopter brak.”

Valérie Courtois verraste de Yeti-klas met een bezoekje. Margaux mocht haar held zelf interviewen.

Thibault “In Oxford hebben sommige mensen nu eenmaal maffe ideeën over wat kunst is. ‘Dit werk is een aanklacht tegen de atoombom op Nagasaki’, zegt de kunstenaar.”

Margaux: “Wat doe je naast volleyballen?” Valérie: “Ik zit in mijn laatste jaar aan de universiteit. Op dit moment kruipt het meeste tijd in studeren. Op mijn vrije momenten ga ik graag naar concerten en maak ik leuke uitstapjes met vrienden.”

Margaux: “Wat is je favoriete muziek?” Valérie: “Ik hou van veel verschillende stijlen. Van Studio Brussel, word ik helemaal happy!”

houden me gezelschap op mijn appartement.”

Margaux: “Waarvan gaat je maag knorren?” Valérie: “Mijn mama maakt de lekkerste pasta met scampi’s. Daar kan ik niet genoeg van krijgen.”

Margaux: “Super-hard bedankt voor je tijd Valérie en veel succes op het WK!” Valérie: “Dankjewel, Margaux. Dat is heel graag gedaan. Nog snel een balletje slaan?” * Libero: Bij volleybal is deze speler gespecialiseerd in verdedigen. ** Meet and greet: Een ontmoeting met een beroemdheid.

Merel H.: “We zien de Georgiër George, die beweert dat hij met vissen kan praten. Hier staat hij net achter het aquarium arme zilvervisjes schrik aan te jagen door te vertellen over fishsticks.” Tommy: “Een man in Turkije moet twee keer per dag vier uur tussen ‘doktersvisjes’ gaan zitten. Ze eten de zieke huidcellen op, waardoor hij sneller geneest.” Zij spreken de waarheid: Alix, Shaene, Thibault en Tommy

Margaux: “Wat is je lievelingsdier?” Valérie: “Mijn twee katten zijn zooo lief. Zij

© foto’s: Reuters


16

Yeti Gazet

Š Bart Schoofs


NUMMER 107 FEBRUARI 2014

17


18

Yeti Gazet

Wil je mijn geheim zijn?

© Geert De Taeye

Tasha is het kleinste meisje van de klas. Met haar grote eerlijkheid ontdekt ze veel over Bas, een geheim­ zinnige jongen die alleen lijkt. Omdat hij op school gepest wordt? Of omdat hij buitengewoon is? Een paar keer gebeurt er inderdaad iets ongewoons. En een valpartij brengt Bas en Tasha wel heel dicht bij elkaar. Als een vrouw van het circus per ongeluk (of met opzet) een leeuwin vrij laat, begint het avontuur pas echt.

ARNO BOHLMEIJER schreef dit mee­slepende verhaal speciaal voor jou. Tenminste, als je houdt van deze thema’s: • jezelf kunnen/mogen zijn • talenten • pesten • vriendschap

“Vergeet Just Dance!” Stef (11) is een B-Boy. Op breakdance-battles pakt ‘Tuff Stef’ uit met airflairs* en freezes** alsof het geen enkele moeite kost. “Als ik een battle*** verlies, blijf ik lachen. Ik weet dat het alleen aan mezelf ligt. Dan train ik nog harder op mijn zwakke punten. Zo word ik telkens beter.”

“D

rie jaar geleden gingen mijn broer Chesley (15) en ik eens kijken in een dansschool. We wilden allebei heel graag breakdancen. De lessen waren er al een tijdje bezig, dus moesten we veel inhalen. Thuis verhuisden we het speelgoed uit de speelhoek naar boven. Zo konden we een oefenruimte inrichten in de woon­kamer. Een graffitimuur en muziek­ installatie maakten het geheel af.” “Vergeet Just Dance op de Wii! Breakdance is meer dan wat dwaze pasjes nadoen. Als je wil kan je trouwens punten halen door enkel je pols te bewegen. Spannend zeg. Ik beslis liever zelf welke

bewegingen ik doe. Ik stop mijn gevoelens in mijn moves. Alléén dansen is veel creatiever. Je hebt inzet en karakter nodig om ook die moeilijke bewegingen onder de knie te krijgen. Ik steek er dan ook veel tijd in.

wel dat je enkel ruzie maakt met wie je graag hebt. Toen mijn tante heel onverwacht stierf, zag ik hoe mijn twee neefjes plots heel veel aan elkaar hadden. Familie kan op je zenuwen werken, maar soms heb je elkaar ook keihard nodig.”

Ik volg zeven uur dansles per week. Tussendoor oefen ik ook vaak thuis en af en toe dans ik battles en kampioenschappen in het weekend. Voor mijn schoolwerk heb ik een strak schema nodig. Wanneer het kan, werk ik zoveel mogelijk op voorhand. Mama is daar heel duidelijk in: ‘Schoolwerk niet klaar? Niet dansen.’ Tot nu toe heb ik dat gelukkig nog niet voorgehad. Ik heb zelfs nog tijd voor mijn andere hobby’s. Honden­ sleeën met de step, bijvoorbeeld. Of duiken.”

“Ik kijk enorm op naar mijn opa. Die loopt ons op zijn 85ste nog vlot achterna op spannende attracties in pretparken. Of hij hangt plots onderste­boven aan een klimrek in de speeltuin. Ik hoop dat ik later ook nog zo sportief ben. Justen Beer is mijn andere voorbeeld. We zijn ongeveer even oud en ik kom hem regelmatig tegen op battles. Hij maakte een prachtig dansfilmpje over pesten. ‘With a piece of chalk’ is op heel korte tijd meer dan drie miljoen keer bekeken op YouTube. Maar toch blijft Justen altijd heel bescheiden en vriendelijk. Zo wil ik ook zijn: supergoed dansen maar toch de voeten op de grond houden. Figuurlijk dan toch. :-)”

“Mijn knalgroene iPhone bewijst dat ik vaak mijn eigen mening heb. Ik trek me weinig aan van wat iedereen denkt. Dat zorgt wel voor de nodige ruzies met mijn broer. Meestal om heel dwaze dingen. Dan vraagt hij of ik die kleur van brommer mooi vind. Ik vind dat dan heel lelijk. En dan hebben we al klinkende ruzie. Best grappig eigenlijk. Maar ik ga nooit met ruzie slapen. Ik besef

* Air-flair: Een spectaculaire beweging waarbij je beide benen door de lucht vliegen terwijl je springt op je handen. ** Freeze: Een soort ingewikkelde kopstand, waarbij je leunt op handen, hoofd of ellebogen. *** Battle: Een wedstrijd waarbij twee of meer breakdancers tegen elkaar dansen voor een jury.

Ik ben Otto-Jan Hofman en ik hou niet van lezen. Als je dit boek leest, hou jij daar ook niet van. Meer zelfs, waarschijnlijk doe je er alles aan om niet te hoeven lezen, dus het feit dat je op dit moment toch een boek in je hand houdt, is behoorlijk schokkend. Ik weet precies hoe je je voelt. Ik ben net zoals jij. Dus wees gerust: je bent niet alleen. We komen hier samen wel doorheen.

Otto-Jan zegt nee tegen lezen Otto-Jan houdt absoluut niet van lezen. En tot nu toe is hij er erg goed in geslaagd zijn leven lees-vrij te houden. Maar nu hij in het secundair zit, is lezen ontwijken niet meer zo eenvoudig als het vroeger was. Als zijn vriend Timmy beslist Otto-Jans boek­ besprekingen niet meer in zijn plaats te doen, moet Otto-Jan wel drastische maatregelen nemen om zijn perfecte record niet-lezen in stand te houden ...

TOMMY GREENWALD EN P.J. COOVERT schreven dit boek speciaal voor jou. Tenminste als jij niet graag leest, natuurlijk.


NUMMER 107 FEBRUARI 2014

19

PAS OP VOOR NIEUW COMPUTERVIRUS “MAMA”!

DEZE DINGEN ZIJN NOOIT GRAPPIG:

HET VERVANGT AL JE SNOEP IN CANDY CRUSH IN “GEZONDE TUSSENDOORTJES”!

HET VERSCHIJNT INEENS ZOMAAR OP JE TABLET OM JE DE LES TE SPELLEN!

DE RESERVEFIETS VAN TOM BOONEN VERVANGEN DOOR EEN EENWIELER

THE JONAS POLO-NECK COUSINS THE JONAS NEIGHBOURS WITH CATS

VAN DIE ANGRY BIRDS-WENKBRAUWEN OP DE KOP VAN JE PARKIET PLAKKEN

LEES ER ALLES OVER IN EEN ONTHULLEND INTERVIEW OP PAGINA 43! THE JONAS SISTERS + DOG

“MIJN MAN ZEI DAT IK DRINGEND MOEST AFKOELEN ...

KNIP DEZE BON UIT VOOR EEN GRATIS KNIPBEURT!

BANDLEDEN ZIJN HET EROVER EENS: “JA, ER IS NOG LEVEN NA THE JONAS BROTHERS!”

WORD ZELF RODDELPERS-JOURNALIST GA NAAR WWW.YETI.BE DE LEUKSTE REACTIE VIND JE VOLGENDE MAAND HIER

ELKE AVOND ZEGGEN DAT JE BIJ DE BUREN NAAR THUIS GAAT KIJKEN OMDAT HET DAAR BETER IS INGESTUURD DOOR YETIKLUPPER MILKA © Bart Schoofs


20

Yeti Gazet Elke week vers nieuws in je mailbox? Word Yeti-klupper! www.yeti.be

EKS-KJOES-MIE? KWA? KESKE? UH? WAZEGGU?

RAMBO -NIEUWS FLASH

‘YOU ARE GOOD’ BRUSSEL - Het Nederlandse ‘You Are Good’ is een organisatie tegen pesten. You Are Good verkocht al 150.000 armbandjes. Kinderen die deze armbandjes dragen tonen zo dat ze tegen pesten zijn. De Belgische organisatie ‘School Tegen Pesten’ mocht delen in de winst. Ze kregen maar liefst 16.000 euro.

H

et idee van de polsbandjes komt van de Nederlandse Lindy Robles en Marije Kat. Zij maakten pesten van dichtbij mee. En ze willen dat het stopt. De armbandjes zijn te verkrijgen bij Zeeman, Brantano, AVA en CASA, en op de You Are Goodwebsite voor twee euro. Veel Belgische scholen hebben het armbandje al aangekocht. Sean Dhondt, Francesca Vanthielen en nog andere bekende Vlamingen ondersteunen de campagne.

Een deel van de opbrengst gaat naar ‘School Zonder Pesten’. De campagne heeft haar doel niet gemist, want ze leverde een cheque ter waarde van 16.000 euro op. Binnenkort start de ‘Vlaamse week tegen Pesten’, van 21 februari tot en met 2 maart 2014. Kinderen, leraren, scholen en jeugdbewegingen zetten dan hun beste beentje voor om pesten een halt toe te roepen. Na Nederland en België willen Lindy Robles en Marije Kat de campagne doorvoeren in andere Europese landen. www.schoolzonderpesten.be www.youaregood.org

Wij redden de wereld met Lego® GELRODE - Lus (10) zit in de Pastoor Dergentschool. Samen met haar klas leerde ze robots programmeren. De klas werd vierde op de First Lego® League in Kortrijk. Jammer, want enkel de eerste twee teams mogen naar de volgende ronde in Nederland.

Lus: “De jongens van de klas waren altijd al helemaal Lego®-gek. Ze kwamen plots opzetten met de First Lego® League. Om aan die wedstrijd te kunnen deelnemen, moesten we ons enorm goed voorbereiden. We stuurden enkele papa’s naar de robotles. Zo konden zij het dan aan ons leren.

Kinderen misdragen zich in voetbalstadion

© Thinkstock

TURIJN - Voetbalclub Juventus liep in december vorig jaar een dubbele straf op voor racisme. Niet enkel de volwassen supporters zingen ongepaste liederen tijdens de wedstrijd. Ook kinderen beseffen blijkbaar niet hoe woorden kunnen kwetsen.

Een sponsor betaalde het dure Lego®-pakket.” “Tijdens de eerste robotlessen leerden we hoe een robot reageert. We bedekten onze ogen met een plastic bloempot terwijl een klasgenoot ons stuurde met zijn stem. Links! Rechts! Boenk, tegen de deur! Heel grappig allemaal. Later bouwden we een oefentafel in onze klas en werd het menens. De bedoeling van de wedstrijd was om binnen twee en een halve minuut je robot zo veel mogelijk acties te laten doen. Een vliegtuig laten vliegen, een tsunami maken, een ambulance wegduwen …” “Voor een ander deel van de wedstrijd moesten we een oplossing bedenken voor een wereldprobleem. Deze keer ging het

I

n december 2013 speelde de Italiaanse voetbalclub Juventus een wedstrijd tegen Udinese voor de ogen van 12.000 kinderen. Omdat de supporters tijdens een vorige wedstrijd racistische liedjes zongen, moest de club uit Turijn van de voetbalbond een wedstrijd spelen achter gesloten deuren. In plaats daarvan nodigde de club enkel kinderen onder de 13 jaar uit. Die mochten dan voor één keer gratis komen kijken. Dat leverde de club alwéér een boete op van 5000 euro. Want ook

over natuurrampen. We bedachten gekke nieuwsberichten waarin de presentatrice wegwaait, interviewden oudjes die het allemaal meemaakten en staken een diavoorstelling in elkaar.” “Het leverde ons een knappe vierde plaats op. Dat is best goed, zo tussen 23 andere deelnemers. De eerste twee groepen mochten verder naar de Benelux-editie in Nederland. Wie daar wint, mag volgend jaar meedoen aan het wereldkampioenschap in Amerika. Dat zal dus zeker niet voor ons zijn. Maar dat houdt ons niet tegen om nog vaak met de robot te spelen. Want het belangrijkste dat we aan ons avontuur hebben overgehouden is vriendschap. En de liefde voor robots en technologie.” www.firstlegoleague.be

de gezangen van de jonge supporters waren ongepast. Bij elke uittrap van de doelman riepen de supporters: ‘Oooooooh merda!’. Dat is Italiaans voor ‘stront’. ‘Ik wilde er na de wedstrijd meteen iets over zeggen’, zei Udinese-coach Francesco Guidolin. ‘Want zoiets hoort natuurlijk niet in zo’n prachtig voetbalstadion.’ Juventus won de wedstrijd erg nipt met 1-0. Een laat doelpunt van Llorente (91e minuut) zorgde voor de zege.

4 3 2 1

erger maken. Gebruik geen make-up. Die kan je

Was je gezicht tweemaal per dag m

Vraag bij de apotheker om zinkzalf

droogt je puist uit. Smeer er voordat je naar bed gaat

lijk van af wilt? Wat met die dikke joekel op je voorh

TIPS: 3

Puisten uitknijpen doet soms pijn.

2

wondje heeft meer tijd nodig om te De puist wordt geen wondje, dus h

1

Je krijgt geen littekens.

Afblijven is de oplossing. Dit zijn de v

Uitknijpen of afblijve

behoorlijk sip voelen. smettelijk. Maar het is niet mooi. Je k • Acne, puistjes, mee-eters ... ze zijn on de. Daarna ben je er meestal van af. • Puistjes krijg je het vaakst tussen je gen, jongens meestal iets later. • Meisjes kunnen al rond hun achtste

schijnen. maakt prikkelende stoffen aan waard • In verstopte talgkliertjes zit soms ook

ontstaan zwarte puntjes of ‘mee-ete • In je puberteit maken je hormonen m

beschermt tegen uitdrogen. • Ze komen er omdat je lichaam talg m

• Ze groeien op je gezicht, je schoude

• Je kan puistjes niet echt voorkomen

Pukkel-weetjes

mazelen of zo. Bah! ik ze wegknijp, doet het pijn. Ik gezicht! Ik vind me monsterlijk Ik kom in de puberteit en ik krij Dag dokter Schaemroodt,


NUMMER 107 FEBRUARI 2014

21

DE VRAAG AAN JOS:

MIJN JUF HAAT MIJ Hey Jos, mijn juf haat mij en daarom buist ze mij altijd voor wiskunde. Wat moet ik doen? JOS WEET RAAD: Het klikt niet tussen jou en je leraar? Dat kan. Het lijkt alsof de juf jou haat en dat gevoel is natuurlijk niet leuk. Maar ‘haten’ is toch wel een heel sterk woord. Iedereen even graag hebben, is onmogelijk.

Vraag de juf wat ze van je verwacht: “Juf, ik doe zo hard mijn best, maar ik heb het gevoel dat ik alles verkeerd doe. Wat kan ik nog meer doen?”

Ben je wel zeker dat de juf jou met opzet buist? • •

poriën verstoppen en alles

met water.

lf.

t wat tandpasta op, die

hoofd waar je on-mid-del-

.

e genezen dan een puist. het kan niet ontsteken. Een

voordelen:

en?

kan je van een puistenkop ongevaarlijk. Ze zijn niet beveertiende en negentienjaar last van puistjes krij-

door rode knobbeltjes verk de acne-bacterie. Die

ers’. meer talg aan. Daardoor

maakt, een stof die je huid

ers, je armen en je nek.

n.

k heb dan precies de lelijk. Ik wil ze niet! Als jg puistjes op mijn

De juf mag geen punten aftrekken voor iets wat je juist hebt. Niet akkoord met je punten? Vraag de juf hoe het komt dat je toch gebuisd bent. Kijk je toetsen in. Daar hebben jij en je ouders recht op.

Zoek een vertrouwenspersoon •

• •

Ga eens langs die ene juf of meester waar je je heel goed bij voelt en vertel waarmee je zit. Zeg dat je denkt dat de juf jou haat. En dat je je punten niet eerlijk vindt. Die juf of meester zal naar je luisteren en zeggen wat je op school kan doen.

Denk na over jezelf •

Misschien kan je zelf iets doen om de relatie met je juf beter te maken: goed meewerken, beter in orde zijn, minder babbelen in de les ...

Help, ik krijg puistjes! Dag dokter Schaemroodt, Ik kom in de puberteit en ik krijg puistjes op mijn gezicht! Ik vind me monsterlijk lelijk. Ik wil ze niet! Als ik ze wegknijp, doet het pijn. Ik heb dan precies de mazelen of zo. Bah!

Pukkel-weetjes •

Je kan puistjes niet echt voorkomen.

Ze groeien op je gezicht, je schouders, je armen en je nek.

Ze komen er omdat je lichaam talg maakt, een stof die je huid beschermt tegen uitdrogen.

In je puberteit maken je hormonen meer talg aan. Daardoor ontstaan zwarte puntjes of ‘mee-eters’.

In verstopte talgkliertjes zit soms ook de acne-bacterie. Die maakt prikkelende stoffen aan waardoor rode knobbeltjes verschijnen.

Meisjes kunnen al rond hun achtste jaar last van puistjes krijgen, jongens meestal iets later.

Puistjes krijg je het vaakst tussen je veertiende en negentiende. Daarna ben je er meestal van af.

Acne, puistjes, mee-eters ... ze zijn ongevaarlijk. Ze zijn niet besmettelijk. Maar het is niet mooi. Je kan je van een puistenkop behoorlijk sip voelen.

© Thinkstock

DIT ZOU IK DOEN: ____________________________ ____________________________ 1 2 3

Schrijf een haat-zin. Krab helemaal weg met zwart. Voel je beter.

Uitknijpen of afblijven? Afblijven is de oplossing. Dit zijn de voordelen: 1 Je krijgt geen littekens. 2

De puist wordt geen wondje, dus het kan niet ontsteken. Een wondje heeft meer tijd nodig om te genezen dan een puist.

3

Puisten uitknijpen doet soms pijn.

Ik háát ______________________ ____________________________

TIPS Wat met die dikke joekel op je voorhoofd waar je on-mid-del-lijk van af wil? 1 Smeer er voordat je naar bed gaat wat tandpasta op, die droogt je puist uit.

FILMS MAKEN ONS LEUGENS WIJS Alle terroristen zijn Arabieren De meeste terroristen in films komen uit Arabische landen. Tijdens de jaren 1970 en 1980 waren dat vooral Russen.

dat bijna nooit. Meestal blijft het bij een boel deuken.

Helden worden nooit dronken

2

Vraag bij de apotheker om zinkzalf.

3

Was je gezicht tweemaal per dag met water.

4

Gebruik geen make-up. Die kan je poriën verstoppen en alles erger maken.

Praat mee op yeti.be

Velociraptors zijn zo groot als mensen

Als mensen zo veel zouden drinken als sommige filmpersonages, zouden ze bewusteloos vallen.

vampire2507 “Puistjes zijn super erg als je bv. iets moet doen voor de hele school !!!!!!!!!”

In werkelijkheid waren deze bijtertjes maar 60 tot 90 centimeter lang. Dat is nog steeds vervelend gevaarlijk, maar toch ...

Op hoge hakken lopen is een makkie

lotusspeculoosje “Tandpasta werkt helemaal niet ”

Elke auto is een bom In de meeste films vliegen auto’s na een botsing direct in de fik. In het echt gebeurt

Als wij keihard lopen, raken we buiten adem. In films zweten vrouwen zelfs niet. En hun haar raakt niet eens in de war.

badeendje “Het werkt wel, dan worden de puistjes droog, en gaan ze er sneller vanaf. Het nadeel is wel dat je huid er droog van wordt. :c”


22

Yeti Gazet

© Nix


NUMMER 107 FEBRUARI 2014

23

© Bart Schoofs

n Thuis? 13, So You Think You ziet. Herkende je de a XXX. Je ziet nu ene. Leg je knipsel dan r uit. Knip ook het

é l véé

hij zich niet vergissen. ers als spiekbriefje voor de preidaten worden telkens geschrenames na elkaar gefilmd. De na-

ér n

Méér dan téévéé déél twéé Knip dit tv-masker uit. Knip ook het scherm uit de televisie. Leg je knipsel dan over de foto’s op pagina 10-11. Je ziet nu enkel wat jij op je scherm ziet. Herkende je de opnamesets van Hotel 13, So You Think You Can Dance, Blokken en Thuis?

© Thinkstock


24

Yeti Gazet

© Bart Schoofs

advertentie

Dat

mo g e n z e me t oc h

niet

af pak k

en? Lie

s, 1 2 ja ar

Omdat ik dy klas een l slexie he b, ma aptop gebru g i leerk ken. Maar met spell ik in de in r begre acht van die nieuw gscontrol e ‘t ze ep da e sde l t nie eerja t. ar

“Als je je goed te sc co hr wilde ijven, ze ncentreer i ze. t, za ze ni l het O et lu toets ister ok naar na de de di wel lukke en. O gebel ander n om recte ndert d. Na e. Ui foutl ur ussen teind veel oos had i en naar elijk prate ’t CL k de heeft n is B e n het t e ma ma s l e o c ch in h de Kl Heb achte te je orde nlijn j e ov o o k h e t gekom eral gevo en.” bij d el da hulp e , t n u g K l a c h t e n m a a r w il j e n ie t c a at o orrec of k a l i j n m ee van t wo jeugd n s it h e t K n n ie m a n r b u a t ie d ie t d t b e h a n inde o f e e e w e g in g s doe d e ld ? op sc rre c ,… O n of f h n h o o l, Zo c h ic ië le tenc f je v omm ? Klop d in d e o d ie n s an a t iss a sp o r t ? B e e lt j e s le an r ia at . t c lu b cht b l, ma , o eh Of he il of t s u r f a n d e ld d p s t r a a t , o in d e en w ij he or de ove lp e n r h e id j e ve rder .

Zit je

Klac hten lijn

vast? Cont a www.k cteer d an de i klach nderrecht Klach en tenlij tenlijn n 0800 @kind .be 20 e 808

rrech

ten.b

e


Turn static files into dynamic content formats.

Create a flipbook
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.