Yeti 105

Page 1

DE WAARHEID ACHTER FACEBOOK

Meer Tijd Voor Je Hobby?

10

LISA HELPT: Ik voel me slecht!

TIPS

Lezen: Jongens

Doen Het Graag In Bed

Meisjes liever in de zetel

Macho + Watje =

Striptease voor je oma?

LI EF NO L I J VE K S M CH BE R R EE 20 U 13 W – SC N R . HRI 10 F T 5

Watcho! Yeti lanceert nieuwe levensstijl

Exclusief!

NEYMAR IS ZWARTE PIET

WIN!

je gewicht in bananen!


Nayab: “In de zomer maak ik wel eens bubbels, samen met m'n broer. Maar zo had ik ze nog nooit bekeken. Thuis moeten we vaak afwassen. Dat is niet erg. Maar als er veel zeepsop in het water zit, is afwassen toch gewoon leuk!” p. 12-13

Alexandre: “Ik gebruik de webcam bijna elke dag.” p. 7

an aar v Winn uden o de G enBoek i t e Y t Bou

2

Yeti is een gratis grommend blad dat maar af en toe bijt. Dankzij het Vlaams Ministerie van Onderwijs en Vorming vind jij het elke maand op je bank. Behalve in december. En in mei. En in juli en augustus. Zit jij in het vijfde of het zesde leerjaar? Dan krijg je Yeti gratis en voor niks. Yeti is het stoute broertje van Klasse voor Leraren, Klasse voor Ouders en Maks! Alleen overheidsinstellingen kunnen adverteren in Yeti: bel 02 553 96 94. Hier woont Yeti: Koning Albert II-laan 15 - 1210 Brussel - Redactie: bel 02 553 96 86 - Abo. bel 02 553 96 88 - redactie@yeti.be - www.yeti.be - Afgiftekantoor 3200 Aarschot 1 - Erkenningsnummer: P409041. Adem hier even rustig in tijdens het lezen. Neem wat pauze … Oké, lees nu verder. Hoofdredacteur: Pieter-Grote Smurf-Lesaffer. Eindredacteur: Wim-Knopenhakker-Vercruysse. Redacteurs: Nele-SchrijfstokBeerens, Annelies-Webster-Vaneechoutte en Tinne-Minnemutte-Deboes. Online hulpverlening: Marjan-Lisa Schaemroodt-Gerarts Secretariaat: Ann-De Fikser-Nevens. Beeldredacteur: Jo-Fotofluisteraar-Valvekens. Vormgeving: Tim-Beeldentemmer-Sels. Fotografie: Geert-Flasher-De Taeye en Sieger-TriggerfingerJoostens. Illustraties: Bart-Always Rings Twice-Schoofs, Laura-Puntenslijper-Janssens en Voor-NIX-Gaat De Zon Op. Verantwoordelijke uitgever: Luc Jansegers. Klasse en Yeti zijn teamwork. Al doet de ene al wat meer dan de andere. De hele ploeg vind je op www.klasse.be. Jij las dit helemaal? Waaauw! Held.

Do Van Ranst vertelt: “Doordat ze geen tanden had … leek haar gezicht op een verrimpelde appel waarvan de helften een beetje slordig op elkaar waren gezet.” p. 22


WIN! Reida: “Meisjes kunnen niet stoer zijn. Ze kijken vaak boos, maar daarom zijn ze nog niet stoer.” p. 16-17

Lania: “Ik lees het liefst spannnnnnnnnende verhalen.” p. 4

Joe Claxon: “Win het gewicht van jouw juf in bananen.” p. 24 Rambo: “Word je sterk van spinazie? Of liegt Popeye?” p. 19

Nouhaïla: “Blij dat ik nu geen gore melkflesjes meer hoef te drinken. Ik HAAT melk!” p. 20-21

WELKOOOOOOM!

© Geert De Taeye

Deze maand maken de vijfdeklassers van GO De Bron in Sint-Gillis de Yeti. Zelf Yeti-klas worden? Stuur een opblaasbaar kettingzaagje naar redactie@yeti.be. (Een mailtje mag ook. Misschien.) * Frans: De buurman van Irène. Maar ook de taal die men in onder andere Frankrijk spreekt. ** Spaans: De taal die Conchita spreekt terwijl ze haar snor scheert. *** Arabisch: De taal van de Koran, het Heilige Boek van de moslims. **** Urdu: De taal die onder andere in Pakistan wordt gesproken. ***** Nederlands: De taal die Yeti spreekt. Klaar en duidelijk. Ahum.

Bryan: “Hoe stoer ben jij? Doe de test!” p. 8-9

“Met twaalf zijn we. Waarschijnlijk een van de kleinste klassen van Vlaanderen. Ieder van ons is meertalig. Onder elkaar kwebbelen we Frans*, Spaans**, Arabisch***, Urdu**** en Congolees*****. Maar speciaal voor jou maakten we deze Yeti in het Nederlands******. Brussel is onze speeltuin. De drukte van de hoofdstad zijn we gewoon. Stromae is ons grote voorbeeld. We brullen zijn liedjes samen door de klas. En de juf? Die brult lekker mee. Fo-ooo-ooor-midable!”

3


4 Š Laura Janssens


DE HELD VAN MAYSSA

“Stromae maakt me blij” Mayssa uit de Yeti-klas voelt in haar hart wat Stromae zingt. Net als hij, staat ze met beide voeten op de grond.

mijn papa schrijven. Mijn ouders zijn

Als ik de muziek van Stromae hoor,

Misschien word ik ook een bekende

begin ik meteen te dansen. Hij maakt

zangeres. Fans die van je houden, dat

me blij, zelfs als ik droevig ben. Stromae

lijkt me fantastisch. Maar ik weet niet of

is een lieve jongen. In interviews blijft hij

het zal lukken. Bij mijn vriendinnen durf

steeds beleefd. Dat is heel wat anders

ik te zingen, maar ik word heel nerveus

dan sommige andere sterren. Zij gedra-

wanneer er volwassenen luisteren. Stel

gen zich arrogant omdat ze toevallig

je voor dat ik me ook zo voel op een

iets goed kunnen. Zo wil ik nooit worden.

podium. Of dat ik de tekst vergeet! Dan

gescheiden. Ik zie mijn papa gelukkig veel vaker dan Stromae de zijne. Maar toch mis ik hem soms.

word ik liever styliste. Bling bling en veel kleuren, dat is mijn stijl. Stylisten

Net zoals Stromae woon ik in Brussel, spreek ik Frans én

ontmoeten bovendien veel sterren. Wie

Nederlands en heb ik familie in

weet kleed ík later Stromae.

een ver land. Stromae heeft zijn Rwandese papa nog maar drie keer gezien. Daarom schreef hij het liedje Papaoutai. Dat betekent: ‘Papa, waar ben je?’

© Belga

©

G

ee rt

D e

Ta e

ye

Ik zou ook graag een liedje voor

5


Ik voel me vaak slecht Een lezer vraagt: Hoi Lisa, Ik heb het gevoel dat niemand van de hele wereld mij begrijpt. En ik voel me vaak slecht! Wat kan ik daaraan doen?

Lisa antwoordt: Iedereen heeft wel eens een mindere dag. Iedereen voelt zich wel eens verdrietig. Dat is logisch. Soms gebeurt er iets minder leuks. Soms stap je met het verkeerde been uit bed. Maar … duurt die triestheid erg lang? Zie je al een hele tijd niets meer zitten? Dan is er meer aan de hand.

Lisa tipt:

1 Praat met een volwassene die je vertrouwt. Vertel over je zorgen en angsten.

2 Vraag raad aan je huisarts, een kinderpsycholoog, het Centrum 3

Lisa is een helpheld. Elke maand beantwoordt ze vragen van tieners in nood.

Wat doe jij als je je slecht voelt?

voor Leerlingenbegeleiding (CLB) of loop een Jongeren Advies Centrum (JAC) binnen. Of bel Awel (102). Zorg goed voor jezelf. Wat heb jij nodig? • Heb je graag stilte of zet je graag muziek op? Triestige muziek kan je troosten, happy muziek kan je opbeuren. • Waar voel jij je lekker? Kruip je graag in een warm bad of onder je dikke donsdeken? Heb je een plek in huis alleen voor jezelf? • Wat kikkert jou op? Kijk naar foto's van je familie, vrienden, van een leuke reis. • Beweeg. Dans. Loop. Fiets. Wandel een blokje om.

Meer vragen op Yeti.be

Eens goed hard schreeuwen. Een verhaal schrijven in mijn dagboek. Mijn vrienden opzoeken en mijn gedachten verzetten. Gaan lopen, fietsen, skaten, trampolinespringen, schommelen … Met mijn huisdier praten. Mijn huisdier knuffelen. Alleen gaan wandelen in het bos, of in de stad. Een tekening maken. Muziek maken. Of naar muziek luisteren.

Websitecomments: mariekepeters Oei! Wat erg voor je!!!!!!!!!!! Ik ben soms ook erg verdrietig. Mijn hond kan me troosten. smaajlie Ik had vroeger ook last van hetzelfde probleem. Dit zijn mijn tips: • Luister naar vrolijke muziek zoals Bob Marley. Dat helpt. • Lach genoeg. Het maakt niet uit waarmee. Zolang je maar niemand kwetst. • Blijf altijd jezelf. Wat men ook zegt.

____________________________________________ ____________________________________________

i.s.m. kinderpsychologe Marjan Gerarts

HELP! Waar kan ik terecht met mijn probleem? VRAGEN? Ga naar www.yeti.be en klik op ‘vraag het’. Je inzending wordt in vertrouwen behandeld. Yeti zet niets op de site of in het blad wat jij niet wil.

6

PRATEN? • Bel gratis naar AWEL op nummer 102. • Surf naar www.awel.be en chat (ma.-vr. 18u tot 22u), mail of bel.


Pret-chatweb-cam-show DOE NOOIT VOOR DE WEBCAM WAT JE NIET VOOR JE OMA ZOU DOEN.

Gelijk NEE? ! b e h je

DOE JIJ EEN SEXY STRIPTEASE VOOR JE OMA? JA / NEE

Super-veilige-pret-chat-top-tien : 1

Kies een goeie nickname. Verklap niet of je een jongen of een meisje bent, hoe oud je bent en wat je echte naam is.

2 Geef geen informatie over jezelf of over je vrienden (zoals naam, school, telefoonnummer of adres).

KAPITEIN UGLI www.clicksafe.be/chat/

De tips goed gelezen? Dan ben je klaar voor de TEST!

3 Chat enkel met wie je ook in het echte leven kent. 4 Chat in de woonkamer, terwijl je ouders in de buurt zijn. 5 Zet nooit de webcam aan voor vreemden. De persoon aan de

ZO VAAK ‘WEBCAMMEN’ DE YETI-KLASSERS: • Minder dan 1 keer per maand:

• Ongeveer 1 keer per maand:

• Ongeveer 2 keer per maand:

andere kant kan dingen tonen die je liever niet wil zien. Of foto's en filmpjes van je maken die op het internet terecht kunnen komen.

6 Toon altijd respect voor anderen. Behandel anderen zoals je wil dat ze jou behandelen. Doe niets wat anderen pijn kan doen, bang kan maken of in gevaar kan brengen.

7 Als er op de chat iets gebeurt wat je niet leuk vindt, vertel

• Bijna elke week:

0

• Bijna elke dag:

het dan aan je ouders of aan een andere volwassene die je vertrouwt. Samen kan je die chatter blokkeren.

8 Bewaar je chatsessies.

• Elke dag:

9 Geloof niet zomaar alles wat iemand op de chat vertelt. Tenslotte kan iedereen typen wat hij wil en kan niemand dat controleren. Soms zijn mensen niet wie ze zeggen te zijn.

10 Als je wil afspreken of bellen met iemand die je op de chat ontmoet hebt, praat er dan eerst over met je ouders.

JA? Euh … Laat je nakijken!

WIE WIL HIER MET JOU CHATTEN? VERBIND DE BOLLETJES: “Hallo, ben een meisje van 11 en zoek een leuke chat-vriendin. Webcam?” “Hallo, waar woon je? Laat je huis eens zien.”

7


IN DE TURNLES GA JE ONDERUIT. JOUW ACHTERWERK IS ER EVEN NIET GOED VAN. A Niks aan het handje. Ik spring overeind en verbijt de pijn. B Ik wrijf over mijn pijnlijke bips en zet me even aan de kant. C Ik blijf kronkelend van de pijn liggen en schreeuw om een ambulance.

2

JE LIGT IN BED EN PLOTS HOOR JE IETS AAN HET RAAM. A Ik spring recht, ren naar het raam en gooi de gordijnen open. B Ik trek mijn deken tot over mijn oren en tel tot duizend. C Ik denk: och, het zal wel een tak zijn en luister gespannen verder.

1 2 3 4 5 6 7

A=2 A=2 A=2 A=2 A=1 A=1 A=1

B=3 B=1 B=3 B=3 B=2 B=2 B=3

1

C=1 C=3 C=1 C=1 C=3 C=3 C=2

TEL JE SCORE

7

WELK HUISDIER WIL JIJ HEBBEN? A Geen. Ik ben bang voor dieren. B Een pony. C Een pitbull.

12 - 17 punten

Jouw motto is: eerst doen, dan denken. Je bent een durfal, geen uitdaging ga je uit de weg. Je laat je niet doen en neemt het op voor je vrienden. Pijn en angst laat jij niet snel zien. Huilen staat niet in jouw woordenboek. Jij wil graag dat anderen naar je opkijken en je cool vinden. Je echte gevoelens verberg je soms achter hippe woorden. “Du-uuh! Check mijn SWAG.”

8


6

WAAR GA JE HET EERST NAARTOE IN HET ZWEMBAD? A De cafetaria. Ik kijk wel mee door het glas. Dat is al spannend genoeg. B De hoogste springplank. Ik doe een driedubbele achterwaartse salto met mijn ogen dicht. C Het kinderbadje. Even zalig opwarmen en dan het grote bad in.

4

5

WAT WIL JE OOIT EENS GEDAAN HEBBEN IN JE LEVEN? A Bungeespringen. B Op een kameel rijden. C Alleen naar school fietsen.

WELKE JOB WIL JE LATER UITOEFENEN? A Natuurgids. B Stuntman. C Machinist.

18 -21 punten

7 - 11 punten

Jij bent geen bangerik, maar soms kies je gewoon liever voor de makkelijke weg. Je past je aan aan de situatie. Soms heb je zin om eens lekker luid en stoer te zijn. Maar af en toe laat jij ook je gevoelens zien aan je beste vrienden. Eens goed blèten kan deugd doen. Je angsten probeer je te overwinnen in je eentje. Ook als dat wat tijd en moeite vraagt.

Jij loopt zacht en voorzichtig als een kat. Ook als je nieuwe uitdagingen aangaat. Zoals een piloot check jij eerst of alles wel 100% veilig kan. Je neemt geen grote risico’s. Je wacht liever eerst even af. Iedereen heeft gevoelens. Knap dat jij die durft te tonen. Bang is bang, boos is boos. Bij de tandarts lig je te zweten in de stoel. Je bent als de dood voor pijn.

© illustraties: NIX

3

JE MOET NAAR SCHOOL VERTREKKEN, MAAR ER ZIT EEN VETTE SPIN OP JE FIETSZADEL. A Ik stop de spin in mijn zak. Gezellig huisdiertje. B Ik zoek even een takje om ze weg te halen. C Ik bel naar school dat ik ziek ben.

9


DE VRAAG AAN JOS:

“Hobby of school? Moet ik écht kiezen?” Dag Jos, ik weet niet wat ik moet doen. Ik speel al meer dan 6 jaar viool. Volgend jaar wil ik graag Latijn doen, maar dan kan ik minder oefenen. Moet ik dan stoppen met viool? Ik ben al zo ver geraakt! JOS WEET RAAD: Ik begrijp dat je schrik hebt voor volgend jaar. Dat is niet nodig, hoor. Ook in het middelbaar kan je tijd vrijmaken voor hobby’s. Met deze TIEN TIPS lukt dit zeker:

4 Geef niet op. Stop niet met

1 Duid aan in je agenda wanneer

6 Geef wat je graag doet niet op.

wat je graag doet.

5 Stop niet met wat je graag doet. Geef niet op.

Stop niet.

je viool wilt oefenen.

2 Plan je huiswerk op de andere momenten. Werk goed van tevoren. Heb je donderdag een toets en woensdag vioolles? Zorg dan dat je dinsdag al aan je toets begint te leren.

3 Vraag begrip bij je muziekleraar als het eens moeilijker gaat. Of wanneer je minder hebt kunnen oefenen.

7 Stop niet graag met wat je doet. Geef niet op.

8 Graag niet met op je geef. Wat niet stop.

9 Niet niet op met graag. Stop geef wat doet je.

10 Geef niet op. Stop niet met wat je graag doet.

GENT - De vijfde- en zesdeklassers van basisschool De Oogappel in Gent konden de oorlog in Syrië niet langer aanzien. Ze moesten iets doen. Samen met hun leraren leerden ze meer over het land en de problemen daar. En ze organiseerden een groot ontbijt.

© Sieger Joostens

© cc - flickr.com/ikrichter

SCHOOL PIMPER VAN DE M

AAND

Sampurna (11): “Wij kwamen naar school op een zondagmorgen. Zot, he! We ontbeten er met vluchtelingen uit Syrië. Zo zamelden we geld in. Fijn om mensen te helpen. Zelf kom ik trouwens uit Sri Lanka. Het was een super ontbijt met lekkers uit allerlei verre landen. Veel beter dan het warme eten hier op school, ahum. Zelf heb ik het liefst een koffiekoek. Zonder rozijnen, alstublieft.” Wat doe jij om je school leuker te maken? Laat het weten via redactie@yeti.be en misschien komt jouw klas in Yeti!

10

10


Uithangen en opscheuren.

© Benoît Courti is een fotograaf uit Parijs. Hij kijkt heel anders naar doodgewone dingen. ZÓ zag je een zeepbel nog nooit.© Bart Schoofs15


= e j t a w + o Mach

O H C T A W ig’ niet in je ge film? Of staat ‘mel Huil jij bij een droevi . Watcho’s et macho’s en softies m eg W ? ek bo en rd woo s! f tegelijk. Miaauwke zijn stoer en poeslie

STOERE BINK OF SOFTIE? ZO ZIE JE HET! MAYSSA: “Zonnebrillen, lederen jasjes, hoofdtelefoons en tatoeages zijn stoer.”

SIRINE: “Softies zijn lieeeef! Ze pesten niet, houden van dieren en luisteren naar hun ouders en de juf.”

IK BEN … IMANE: “… een zacht persoon. Stoer zijn, dat is niets voor mij. Tatoeages lijken me veel te pijnlijk!”

BRYAN: “Stoere mensen zien er altijd uit alsof ze willen vechten.”

REDOUAN: “Eén keer ben ik stoer geweest. Een jongen gebruikte scheldwoorden en vertelde leugens over mij. Toen werd ik heel boos.”

JAROL: “Het is niet omdat je er stoer uitziet, dat je het ook bent. Soms is het gewoon een stijl.”

NAYAB: “Als ik iemand zie die verdrietig is, ga ik hem meteen troosten. Stoere mensen zouden hem gewoon uitlachen.” REIDA: “Ik doe stoer als ik ruzie heb met iemand. Dan gebruik ik gemene woorden, soms vecht ik zelfs. Dat komt zonder nadenken. Achteraf heb ik altijd spijt.”

16

IMANE: “Een stoer iemand kan ook van knuffels houden. Wat moet hij anders doen als hij niet kan slapen?”

REIDA: “Meisjes kunnen niet stoer zijn. Ze kijken vaak boos, maar daarom zijn ze nog niet stoer.”

CHAHINEZ: “Mijn broer gooit zijn kleren overal in het rond en eet als een varken. Hij denkt dat hij heel stoer is!”

DOE DE SWITCH! NOUHAÏLA: “Je kan zelf kiezen of je stoer of zacht wil zijn. Dat is geen gemakkelijke keuze, want het bepaalt je hele karakter.” LANIA: “Mijn ideale lief is stoer vanbuiten, maar zacht vanbinnen. Af en toe mag hij ook stoer zijn om mij te beschermen.” IMANE: “Af en toe wil ik stoerder zijn. Stoere kinderen durven meer. Ze denken niet over alles na. Als ze iets willen, gaan ze er ook voor.” JAROL: “Zachte mensen hebben veel vrienden. Ze pesten niet en helpen anderen. Soms profiteren anderen hiervan. Ze doen hen pijn omdat ze zich niet zullen verdedigen.” ALEXANDRE: “Wie stoer doet, wil dat iedereen hem cool vindt. Dat lukt maar even. Daarna blijf je alleen achter.”


SNIF ... —

CHILLAX! — ?— ZZUP

WA

© Geert De Taeye

OO H!

RAS ?!

AMB

?

FJE

KNU

EUG! — SGATT — SLIK ...

— WA?!

— ES! EZ E J D

Vul in!

WELKE STOERE WOORDEN GEBRUIK JIJ? _________________________________________ _________________________________________ WELKE ZACHTE WOORDEN GEBRUIK JIJ? _________________________________________ _________________________________________ IK BEN EERDER STOER / ZACHT WANT …. _________________________________________ _________________________________________ STOER ZIJN IS GOED ALS …. _________________________________________ _________________________________________ STOER ZIJN IS IRRITANT ALS …. _________________________________________ _________________________________________ ZACHT ZIJN IS GOED ALS … _________________________________________ _________________________________________ ZACHT ZIJN IS IRRITANT ALS ... _________________________________________ _________________________________________

17


© Bart Schoofs

18


Elke week vers nieuws in je mailbox? Word Yeti-klupper! www.yeti.be

© Thinkstock

EKS-KJOES-MIE? KWA? KESKE? UH? WAZEGGU?

RAMBO -NIEUWS FLASH

GEFELICI-PEERT! Tutti Frutti wil kinderen meer fruit laten eten. Al tien jaar lang. Want fruit is gezond. Fietsen is ook gezond. Maar fietsen zijn niet zo lekker. Doet jouw school mee met Tutti Frutti? Dan vier jij mee feest. Toeter! www.fruit-op-school.be

Te dik

LEGO-kunst

De Amerikaanse kunstenaar Nathan Sawaya is zot van LEGO©. Hij trekt de wereld rond met zijn bouwsels. Levensgrote beelden en meer dan 1 miljoen blokjes doen je mond openvallen van verbazing. Bezoek de tentoonstelling met je ouders of met de klas. www.expo-artofthebrick.be

Nieuw logo voor Yeti Yeti werkt koortsachtig aan een spik-splinternieuw-spat-spetterend logo. Check de voorstellen op yeti.be en geef je mening. Mooi? Lelijk? Saai? Stoer? Knap? Zwak? Spreek, praat en zeg het ons. www.yeti.be

!

Onderzoekers van de Brusselse universiteit ontdekten dat de helft van alle schoolkinderen te dik is. Ongezond leven is één van de grootste oorzaken daarvoor. In een klas van 20 leerlingen: net als ik • eten 12 leerlingen te weinig fruit. net als ik • doen 12 leerlingen te weinig aan sport. net als ik • eten 7 leerlingen te weinig groenten. net als ik • ontbijten 3 leerlingen bijna nooit.

Popeye liegt! Als Popeye spinazie eet, ontploffen zijn spieren en wordt hij ijzersterk. Als jij spinazie eet gebeurt er bitter weinig. Dat is normaal. De bekende zeeman werd uitgevonden in 1929. Toen dachten de mensen dat spinazie tien keer meer ijzer bevatte dan andere groenten. En dat je van ijzer ijzersterk werd. Klopt niet. In spinazie zit wel veel vitamine A. Dat is best gezond maar je krijgt er geen superkrachten van. Spijtig.

19


Alwéér een

REIDA:

REIDA:

“Vroeger mocht ik alles. Gratis en voor niks. Nu moet ik ervoor werken. Geen goed rapport? Spijtig dan. Wat een zalige tijd toen ik nog geen punten kreeg. Op school was het de hele dag speeltijd. Omdat ik nog zo klein was, mocht ik op de schouders van papa. Dan was ik net een koning. Met een prachtig uitzicht over de wereld.”

“Nu kan ik veel meer zelf. We worden slimmer op school want de leerstof wordt al moeilijker. Dat is goed. Ik heb nu ook een pak meer vrienden. Ook in Frankrijk. Als we op reis gaan, leer ik graag nieuwe mensen kennen. Om mezelf te verdedigen heb ik steeds minder hulp nodig. Ik leer mijn plan trekken.”

“Als er ruzie was of iemand had me pijn gedaan, kwamen mama of papa mij verdedigen. Mijn ouders troostten me als ik bang was of moest huilen. Nu vind ik huilen moeilijker. Ik hou mijn verdriet meer voor mezelf. Ik los dat wel zelf op. Meestal.”

VANDAAG …

VROEGER …

VANDAAG… NOUHAÏLA:

NOUHAÏLA: “Wat een zalig leven had ik vroeger. Nooit naar school. Hele dagen slapen, in een pamper plassen, huilen en eten. Mja. Gelukkig ben ik intussen wel van die - gadver! - gore melkflesjes af. Ik haat melk!” “Baby’s en kleuters moeten hun kleren nooit kiezen. Mama legt alles klaar. Lekker handig.”

VROEGER ... DIT WAS MASSA’S COOL:

20

DIT VOND IK DOODSAAI:

“Ik help best wel veel in het huishouden. Mijn broertje eten geven, afwassen, stofzuigen of poetsen. Ik draai er mijn hand niet voor om. Je hoort me niet klagen. Ik krijg er van mama en papa veel voor terug. Ik ben blij dat ik kan helpen”.

VANDAAG ... I LOVE:


© foto’s voorwerpen: Thinkstock

Wie goed kijkt in de spiegel ziet zichzelf. Nouhaïla en Reida uit de Yeti-klas kijken achter- en vooruit. Kijk mee door hun achteren voorruit. Dan zie je hen groeien. Of anders gezegd: ontwikkelen, aanwassen, groter worden, rijpen, stijgen, opzwellen, schieten, toenemen, zich uitbreiden, opkomen, vermeerderen, extra, plus, nognognog, uitdijen en nog een hele hoop

andere zever.

REIDA: “Ik ben op zoek naar mijn echte talent. Dat leek eerst voetbal. Maar ik doe nu al twee jaar kickboksen. Ik stoom mezelf klaar voor free-fight. Dat mag pas vanaf vijftien omdat het een heel stevige gevechtssport is. Die sport heb ik nodig om me uit te leven. Maar ik schrijf ook mijn eigen rap-nummers. Mijn laatste song gaat over hoe het is als je dood bent.”

“Later maak ik mijn eigen keuzes. Hoe laat ik ga slapen, wat ik wil eten of doen. Trouwen is voor als ik 30 ben. Ik wil wel een vriendin intussen. Maar mijn zangcarrière gaat voor. Zodra ik wereldberoemd ben, trouwen we en beginnen we aan kinderen.” “Soms ben ik wel wat bang om oud te worden. Mensen gaan dan raar naar je kijken. Of ze lachen met je omdat je oud bent. Hoe ouder je bent, hoe dichter je bij de dood komt. Ik hoop dat dat nog heel lang duurt.”

LATER … NOUHAÏLA: “Ik hou van mijn kamer. Toen ik klein was moest ik ze delen. Nu slaap ik helemaal alleen in mijn eigen paradijs. Ik mag er op mijn computer werken. Op mijn mp3-speler staan al mijn lievelingsliedjes. Zalig!”

IK HAAT:

“Ooit word ik zelf mama. Van drie kinderen, niet meer. Dan is het constant ruzie en lawaai. Dan zal ik boos moeten zijn en dat zie ik niet zitten. Als mijn kinderen ergens bang voor zijn, ga ik hen troosten. Ik zal belangrijke beslissingen moeten nemen voor mijn gezin. Naar welke school stuur ik ze? Wat mogen ze wel en wat niet? Zal ik dat wel kunnen? Ik hoop het!” “Ik kijk ernaar uit om ouder te worden. Maar ik ben ook bang. Hoe ouder ik zelf word, hoe ouder mama en papa worden. Ik mag er niet aan denken dat ze er niet meer zouden zijn. Daar ga ik nooit groot genoeg voor zijn.”

LATER ... IK KAN NIET WACHTEN OM:

IK KIJK ER TEGENOP OM:

21


IEDEREEN BLEEF BROOD ETEN

WINNAAR VAN DE GOUDEN

EEF N BL E E R IEDE EN D ET al BROO chtig verha a r Een p Grote Oore t over d roeft, ruik p e n log. J Do Va f t wat en zie hrijft. Also ! c s t a a kt Rans meem cf l e z t eda je he Yeti-r 13) ( " ! w Wau ber 20 ovem tie, n

YETI BOEKEN BOUT 2013

Naar Wippe 1914. De oorlog breekt uit. In ons land trekken mensen massaal naar Nederland dat niet mee vecht en een veilig onderkomen biedt aan vluchtelingen. Ook Simon, een bakkersgast uit Ieper, ondergaat dat lot. Samen met zijn ouders is hij op weg naar wat het Beloofde Land wordt genoemd… ‘Ook een goedemiddag’, lachte vader, onzeker. Tante Kee liet de deur los en liep het huis in. Ze deed ze niet wagenwijd open, zoals ze anders deed, maar liet ze op een kier. ‘Hoezo, goedemiddag, niks geen goedemiddag’, zei ze. Moeder zat nog steeds op de wagen, onder het kleed. Simon duwde de deur verder open. Het was aardedonker in het huis. Hij knipperde met zijn ogen. Er stond niets op het vuur. Op de tafel lag iets wat eerst leek op een kat, maar het waren de vlammen in de haard die dansten en de dingen in beweging zetten. Geen kat, maar een brood. Dat stelde hem gerust. Niet dat hij bang was van katten, zelfs niet van ratten, maar de aanblik van brood herinnerde hem aan betere tijden. Zolang mensen brood blijven eten is alles goed, hoorde hij Nelles vader in zijn hoofd zeggen. Dan had hij het natuurlijk over zijn winkel en niet over de oorlog, maar toch, de herinnering deed deugd.

DO VAN RANST

schreef al zo’n dertig kinder- en jeugdboeken. Met Iedereen bleef brood eten vertelt hij het aangrijpende verhaal van jonge mensen die het slachtoffer zijn van de gruwelijke Eerste Wereldoorlog. (Uitgeverij De Eenhoorn)

Simon keek achterom naar zijn vader, die bleef buiten alsof hij de boel niet helemaal vertrouwde. Alsof tante dat voelde, riep ze dat de kachel niet voor de hemelse dauw stond te branden. ‘En al helemaal niet voor de moffen!’ Ze sloot nog voor het laatste woord eruit was haar mond. Zo snel dat Simon haar tandvlees op elkaar hoorde slaan. Doordat ze geen tanden had, maar een brede mond en flinterdunne lippen, leek haar gezicht op een verrimpelde appel waarvan de helften een beetje slordig op elkaar waren gezet. Tante Kee zag er eigenlijk heel grappig uit. Bijna moest hij lachen. Vader hielp moeder uit de kar. De deken liet ze om. Ook al was het binnen lekker warm. Moeder liet zich in de armen van tante Kee vallen. Ze huilde stilletjes. Tante aaide haar hoofd, maakte moeders lange haar los en legde het voorzichtig op haar rug, alsof ze vond dat je zo’n mooie lokken niet mocht verbergen. Het mocht nog honderd keer oorlog zijn. ‘Kom, kom, kindje’, suste tante Kee. Waarop moeder alleen maar harder begon te huilen. ‘Ze zitten overal’, zei vader in haar plaats. ‘Dat is geen nieuws’, zei tante Kee. Ze liet moeder los en nam de ketel die op de kachel stond. Zonder nog iets te zeggen vulde ze die met water uit de pomp en zette hem terug. ‘Het is een wonder dat jullie tot hier zijn geraakt’, zei ze, met haar hand op de ketel.

22

Jeuken jouw leeskriebels? Haast je dan (k)rap naar de bib en lees ‘Iedereen bleef brood eten.’


HET BESCHAMEND MOMENT VAN KATY PERRY

© Bart Schoofs

ZWARTEPIETING NIEUWE TREND BIJ DE STERREN “ZE KLIMMEN IN EEN SCHOORSTEEN EN ZETTEN DAAR FOTO’S VAN OP FACEBOOK”

HALVERWEGE DE SHOW VIEL ALLE VULLING UIT HAAR SNEEUWMANNENPAK! STROMAE: ALWEER EEN CAMERAMAN ONWEL GEWORDEN NA HET FILMEN VAN VIDEOCLIP “EERST KREEG IK PIJN AAN DE OGEN, TOEN ZAG IK EEN KONIJN DOOR HET DECOR HUPPELEN EN DAARNA DRAAIDE IK HELEMAAL WEG”

NICKI MINAJ

Pinguïn-adoptie loopt fout: “Ik zei toch dat je geen tweedehands ei moest kopen!”

NEYMAR

ingestuurd door Arshvir uit Lummen

Word zelf roddel-pers-journalist ga naar www.yeti.be de leukste reactie vind je volgende maand hier

23


N I W veel

zaliganen ban

ehak ilks ... m e na cak ana s - b banana u b n lit go! ane ban ana sp anana n b ba Go

DOE DIT: 1 Schrijf je in als Max-klas op www.maxzoektklas.be 2 Organiseer een fair eindejaarsfeestje in je klas. Haal fairtrade-lekkernijen in Wereldwinkels en supermarkten. Vergeet de fairtrade-bananen niet! 3 Stuur een foto van je feestje naar redactie@yeti.be 4 Haalt de onschuldige apenhand jouw foto uit de prijzentrommel? Dan wint jouw klas het gewicht van de juf of meester in bananen.


Turn static files into dynamic content formats.

Create a flipbook
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.