Yeti 104

Page 1

FT PLAN TAARDIG BIJTSCHRI OKTOBER 2013 – NR. 104

V€!LI6E.PÀSW0ORD3N € 6000 GRATIS!

WIN MEGA-

URBANUS-PAKKET!


Ibuku: “Als je veel geld hebt, word je gek.” p. 12-13

Liefdesdichter Joe Roxy: “Jouw oren zijn als treinen, die branden op een strand. Jouw b**$*€n zijn rozijnen en dat vind ik niet plezant.” p. 10

Sheima: “Zo maak je wormen klaar.” p. 8-9

Palzum: ”Ik hack jouw paswoord.” p. 15

Redouane: “Axana is gelukkig. Haar ouders zorgen goed voor haar. Toch hebben ze niet veel geld. Check haar verhaal.” p. 16-17

Laura: “Slapen in een reuze-petanquebal.” p. 19

2

Yeti is een gratis grommend blad dat maar af en toe bijt. Dankzij het Vlaams Ministerie van Onderwijs en Vorming vind jij het elke maand op je bank. Behalve in december. En in mei. En in juli en augustus. Zit jij in het vijfde of het zesde leerjaar? Dan krijg je Yeti gratis en voor niks. Yeti is het stoute broertje van Klasse voor Leraren, Klasse voor Ouders en Maks! Alleen overheidsinstellingen kunnen adverteren in Yeti: bel 02 553 96 94. Hier woont Yeti: Koning Albert II-laan 15 - 1210 Brussel - Redactie: bel 02 553 96 86 - Abo. bel 02 553 96 88 - redactie@yeti.be - www.yeti.be - Afgiftekantoor 3200 Aarschot 1 - Erkenningsnummer: P409041. Adem hier even rustig in tijdens het lezen. Neem wat pauze … Oké, lees nu verder. Hoofdredacteur: Pieter-Grote Smurf-Lesaffer. Eindredacteur: Wim-Knopenhakker-Vercruysse. Redacteurs: Nele-Schrijfstok-Beerens, Annelies-Webster-Vaneechoutte en Michel-Verhalenvanger-Van Laere. Online hulpverlening: Marjan-Lisa Schaemroodt-Gerarts Secretariaat: Ann-De Fikser-Nevens. Beeldredacteur: Jo-Fotofluisteraar-Valvekens. Vormgeving: Tim-Beeldentemmer-Sels, Peter-Weet Het Weer RGBeter-Mulders. Fotografie: GeertFlasher-De Taeye en Sieger-Triggerfinger-Joostens. Illustraties: Bart-Always Rings Twice-Schoofs, LauraPuntenslijper-Janssens en Voor-NIX-Gaat De Zon Op. Verantwoordelijke uitgever: Luc Jansegers. Klasse en Yeti zijn teamwork. Al doet de ene al wat meer dan de andere. De hele ploeg vind je op www.klasse.be. Jij las dit helemaal? Waaauw! Held. Deze Yeti kwam tot stand in samenwerking met WPG Uitgevers en Willy Linthout.

Idris: “Hoe zuinig ben jij? Doe de test!” p. 6-7


WELKOOOOOOM!

POSTER XXL Remco: “Moeilijk te zeggen waarom ik deze poster mooi vind. Hij straalt rust uit. Een heel speciale sfeer. De maan is gevallen en lijkt net een nachtlampje. Als ik lang kijk, begin ik te dromen. Over op vakantie gaan naar een plek waar het adembenemend mooi is en oorverdovend stil. Zucht …” p. 11 & 14

Elizabeth: “Hergebruik de afvalberg.” p. 20-21

Andong: “Wij maakten deze Yeti speciaal voor jou met onze klas. Nu ja … Een echte klas zijn we niet. We vinden elkaar na schooltijd en tijdens vakanties in Fabota. Dat is een kinderwerking in Leuven. Hier kunnen we chillen en spelen. Maar we maken er ook ons huiswerk. We zijn een actieve en luidruchtige bende. We doen misschien soms stoer, maar we laten elkaar nooit in de steek. Wij weten wat ECHTE vriendschap betekent.” Deze maand maakt de oudste groep van kinderwerking Fabota in Leuven de Yeti. Zelf Yeti-klas worden? Stuur een afgeknabbeld lichtrozeuuh potloodjeuuh naar redactie@yeti.be. (Een mailtje mag ook. Misschien.)

ZOEK AMEDEE EN WIN-WIN-WIN!

“Amedee nodigde al zijn neefjes en nichtjes uit op mijn boterham met kaas. En toen moest ik niezen en waren ze plots allemaal weg.”

Bilal: “Voetballers verdienen eigenlijk veel te veel.” p. 5

Vind het juiste aantal vliegen in deze Yeti en stuur je antwoord naar win@yeti.be.

© foto: Geert De Taeye

Vijf winnaars winnen een

mega-Urbanus-pakket voor de hele klas.

3


HUISWERK AFSCHAFFEN? © Bart

JA Lara: “Iets kopen waar je lang naar hebt uitgekeken … Zalig!”

Mijn gedacht:

Schoo

fs

NEE Toufik: “Als je veel geld hebt, worden anderen jaloers op je. Dat is vervelend.”

Dolores: “Je moet blij zijn met wat je krijgt. Besef dat er ook arme mensen zijn. Je kan best met wat minder, hoor!”

Sharon: “Ik word zo gelukkig als ik nieuwe spulletjes krijg!”

Remco: “Als je geld hebt, kan je cadeautjes kopen voor je zussen en broers. Leuk!”

Pratick: “Zonder geld kan je niet leven.”

4

Ibuku: “Als je te veel geld hebt, word je gek.”

Mijn gedacht:

Andong: “Sommige dingen zijn niet te koop: liefde, vriendschap, familie …”


DE HELD VAN BILAL

“Messi leert mij trucjes” Bilal uit de Yeti-klas heeft voetbal in zijn bloed. Hij is fan van Lionel Messi. Omdat het een voetbal-genie is. Maar ook om zijn grote hart. Check het! “Ik trap ze er graag in zoals Messi dat doet: spectaculair en zonder twijfelen. Falen is geen optie. Ik bestudeer hoe hij scoort op YouTube en doe dat na. Maar meer dan een goede voetballer is Messi ook een goed mens. Voetballers verdienen heel veel, eigenlijk veel te veel. Messi geeft ook centen aan Unicef. Zo helpt hij arme mensen en kinderen. Dan is een stuk van dat kapitaal echt goed gebruikt. Een dagje Messi volgen, daar zou ik geld voor geven.” “Als ik heel veel geld zou verdienen, zou ik het aan mijn familie schenken. En aan een goed doel. Ik zou graag de laatste wens van arme en zieke mensen waarmaken. De centen die ik dan overhoud zijn voor mezelf. Topvoetballer zal ik niet worden, ik mik op ingenieur. Ik wil nieuwe gebouwen uitvinden en ervoor zorgen dat ieder huis op een betaalbare manier met zonne-energie kan werken.” “Soms dagdroom ik over hoe deze klas eruit zal zien wanneer we allemaal tien jaar ouder zijn. Of we dan ook gelukkig zullen zijn? Veel vrienden en familie maken me gelukkig. Daar is de gouden bal van Messi niet tegen opgewassen. Zou die bal trouwens echt van goud

© Reuters

© Geert De Taeye

zijn? En is Messi wel echt gelukkig?”

5


HOE ZUINIG BEN JIJ?

DOE DE TEST!

11

Je krijgt vijf euro mee op schoolreis.

A ’s Middags is het geld op. Geen probleem. Ik leen wel van een vriend. B Ik reken uit wat ik kan kopen: een drankje en een ijsje, dat lukt perfect! C Ik heb genoeg met het flesje water en de appel in mijn rugzak. Het geld geef ik ’s avonds terug.

4 4 De week is pas halfweg en je zakgeld is al op. En je hebt nog geen cadeautje voor de verjaardag van je beste vriendin.

A Op is op. Ik zal maar gewoon ‘Happy Birthday’ zingen. Of samen iets leuks doen. Gezellig en het kost niks! B Ik vraag mijn ouders een voorschot op het zakgeld van volgende week. C Ik vraag papa of ik geen klusje kan doen in ruil voor wat extra zakgeld.

2 2 Elke zondag stopt opa je wat geld toe. A Ik geef het aan mijn ouders. Zij houden alles bij tot ik achttien ben. B Ik stop het geld zo lang in mijn spaarpot tot ik genoeg heb voor een iPod. C Ik duik recht de snoepwinkel in.

5 5 Je gaat met je mama shoppen in de stad. A Ik zaag tot ik die hippe, dure trui krijg. B Ik koop alleen wat ik nodig heb: een nieuwe jeans en een paar winterschoenen. C Ik vind shoppen ook gezellig zonder iets te kopen. In mijn kast liggen nog genoeg spullen.

3 3 Het schooljaar is net begonnen. A Om de twee jaar krijg ik een nieuwe schooltas. Een hip merk hoeft niet. Als ze maar stevig is. B Mijn boekentas gaat al jááááren mee. Ze is nog van mijn broer. C Ik krijg elk jaar een nieuwe schooltas. Die oude is zóóó ‘vorig jaar’!

6

6 6 Je oma is jarig. A Ik pluk kleurrijke veldbloemen langs de kant van de weg. B Ik plunder een bloempot op het kerkhof. Niemand ziet het. C Ik koop een prachtig boeket bij de bloemist.

2


TEL JE SCORE! B=3 B=3

A=2

B=2

A=1

B=1

A=3

B=3

A=2

B=2

A=3

B=2

A=1

C=2 C=1 C=3 C=2 C=1 C=1

A Op skivakantie, natuurlijk! Zonder latten is mijn vakantie niet geslaagd. B Thuis genieten onder de kerstboom. En wie weet sneeuwt het ook bij ons. C Een paar dagen naar de Ardennen. Avontuurlijke tochten maken in het bos!

A=1

Je ouders plannen de kerstvakantie. Jij mag helpen kiezen.

C=3

7-11 PUNTEN

12-17 PUNTEN

18-21 PUNTEN

Jij bent Jef Patat. Jij houdt van het goede leven. ‘Geld moet rollen’ is jouw motto. Je voelt je gelukkig als je geld kan uitgeven. Iets voor jezelf maar ook voor vrienden of familie. Die spaarpot mag leeg. Daarvan lig je niet wakker. Sparen voor later? Dat is voor later. YOLO!*

Jij bent Eufrasie. Jij geeft niet zomaar geld uit. Je plant je uitgaven goed. Heb je die nieuwe broek wel echt nodig? Betaal je niet teveel? Een deel van je geld spaar je. Voor dat ene grote cadeau voor jezelf. Of voor later.

Jij bent Nonkel Filemon. Jij zou het liefst elke euro in twee bijten. Hoe zuiniger hoe beter. Jij probeert bijna gratis te leven. Cadeautjes knutsel je zelf. Je kleren krijg je van je broer. Of ze komen uit de kringwinkel. Op je spaarpot zit een slot. Dat is voor later.

1 2 3 4 5 6 7

77

* YOLO betekent ‘Je leeft maar één keer’. (You Only Live Once)

7


Overleef in je stad rlever. Slapen doet hij Patje Vinders is professioneel ove tpad. Urban* survival** onder de straatstenen van het voe is zijn leven. t.

orraadkas “Leef gratis. De stad is een vo n de grond.” Drink uit de dakgoot en eet va

ijn voor stad is ‘urbs’) met een stad te maken heeft. (Lat *Urban: (zeg ‘EUHR-BEN’) Wat igheden. tand oms L’) Overleven in moeilijke ** Survival: (zeg ‘SUR-VAAJ-VE

WILG

takje In een wilgen end ov rd ve n ee zit lpt he middel. Het s al zo tegen pijn . ne aspiri

MELDE

De blaadjes bevatten veel ijzer. Dat maakt je sterk en gezond.

BRAAMBES Pluk ze het best als ze zwart zijn.

VOGELMUUR

Gebruik het voor een heerlijk slaatje. Het smaakt lekker fris.

BRANDNETELS

Lekkere soepgroente.

ZO VANG JE EEN DUIF ‘De ratten van de lucht’ worden ze genoemd. Omdat ze alles opvreten wat ze voor hun neus vinden. Vieze jongens, die duiven! En niet zo slim. Ze zijn makkelijk te temmen. Geef ze elke dag eten op dezelfde plek. Na enkele dagen eten ze uit je hand en kan je ze zo pakken. Arme mensen in Londen verkochten vroeger zelfgevangen duiven aan de chique restaurants. Of ze aten ze zelf op.

8

© planten en dieren: Thinkstock


PAARDENBLOEM

Zeg maar ‘pisbloem’. Omdat je ervan moet … euh ja … plassen. De blaadjes zijn lekker in een slaatje, maar wel bitter.

KNOPKRUID

Voor ons is het onkruid. In Amerika wordt het geplant op het veld als soepgroente.

WILGENROOSJE

Indianen maken er soep van. Wij noemen het onkruid.

WEEGBREE

VLIERBESSE

N

Anti-jeuk. Maal wat weegbree in je handen en wrijf het op je genetelde huid.

Heel lekker maar rauw verteren ze slech t. Zeg gerust ‘diarree-bes sen’.

GRAS

. Tijdens Gras is overal mensen de oorlog aten gestampt jn fi koekjes van voor de ed go t gras. Nie goed tegen honger, maar de verveling.

KLAVERZURING Goed tegen de dorst.

ROZENBOTTEL

Bijt de vruchten open en haal de prikkende haartjes eruit. Best lekker!

~ Eet slakken en wormen ~ ! HRegenwormen zijn een beetje taai, net als inktvis. Zo maak je A B ze klaar: 1 Was de wormen in water tot alle aarde uit hun lijfjes is verdwenen.

2 3 4 5

Hak de wormen in stukjes. Kook de wormstukjes 3 minuten in water en giet ze af. Kook ze nog eens 2 minuten, maar voeg nu zout en peper toe. Bak de schone wormenbrokjes in de pan. Gebruik een

scheutje olijfolie. ! ken je wel. Maar ook alle andere slakken am‘Escargots’ kan je eten. Zo maak je ze klaar: j N

1 Breng een kom water aan de kook met veel knoflook, selder en peper.

2 3 4 5

Laat dit mengsel zeker een half uur trekken. Gooi er de slakken in en laat een half uur koken. Giet af en serveer met een looksausje. Of bak de slakken nog even in wat lookboter.

9


GEEF JIJ HEM NOG WAT VERBETERTIPS?

Dokter Schaemroodt luistert:

hotmeel - sillynilly@hotmeel.com

“Hoi, dokter Schaemroodt, ik ben verliefd en wil het aanvragen met een brief. Maar ik weet niet wat ik moet schrijven!”

Niels Neusvanger sillynilly@hotmeel.com

Aan

Dokter Schaemroodt spreekt:

robbe2002@hotmeel.com

Dag heerlijke Hetty,

Een liefdesbrief is een prachtige manier om iemand te laten weten wat je voor hem of haar voelt. Je hebt tijd om je woorden te kiezen en te bedenken wat je eigenlijk wil zeggen aan de persoon waar je zo holderdebolder ondersteboven verliefd op bent. Een liefdesbrief schrijven hoeft niet zo moeilijk te zijn, het belangrijkste is dat hij recht uit je hart komt!

Ik schreef deze brief vorig jaar al. Toen was het wel voor Lotte, maar die heeft al iemand. Daarom schrijf ik hem nu naar jou. Ik vind Lotte echt wel een leuk meisje. Maar ja. Niets aan te doen. Ze ziet me niet staan. Hopelijk ben jij blij dat je mijn tweede keuze bent. Ik denk het wel. Ik ben dan ook echt een toffe kerel, he. Ik weet super veel, mijn punten zijn altijd goed. Maar ik doe ook andere coole dingen hoor. Ik heb al zes maanden mijn tanden niet meer gepoetst. Ik ga voor het Guinness World Record. Ze zeggen dat ik snot eet. Dat is echt overdreven. Ik eet enkel mijn eigen neusfruit, nooit dat van iemand anders. Jij valt me elke morgen zo hard op. Je haar heeft de kleur van een roestig autowrak. Je sproetjes zijn zo mooi als platgereden insecten die aan de voorruit van een auto kleven. Je zachte stem kraakt als de deur van een gezonken piratenschip. Je zal het nu wel met mij aan willen maken, zeker?

TIPS: • Schrijf vooral over de jongen of het meisje naar wie je de brief schrijft en niet over jezelf. Schrijf hoe bijzonder, fantastisch, knap en lief je hem/haar vindt.

Niels

• Zoek woorden om te zeggen hoe jij je voelt. Vergelijk dat gevoel met leuke, warme, gezellige dingen: “Als ik aan je denk krijg ik een warm gevoel, alsof de zon plots op mijn lijf schijnt.”

P.S. Stuur je antwoord naar mij terug, niet naar Robbe. Hij stuurde je deze mail door in opdracht van mij. Ik had geen zin om jouw email-adres op te zoeken… Veel te vermoeiend.

• Maak er iets persoonlijks van. Schrijf de brief met de hand en zoek een mooi vel briefpapier en een originele enveloppe. • Overdrijf niet. Maak de brief niet té lang. • Geef je brief persoonlijk af. Zo ontstaan er geen misverstanden. Meer dokter Schaemroodt op www.yeti.be

10

F LIEVE NIELS, VOOR JIJ DEZE BRIE : TIPS E DEZ JE IK F GEE , URT STU → → →

in Th ©

Niels Neusvanger is verliefd op Hetty McOkkis. Deze brief wil hij haar doormailen.

ks to ck

Hoe schrijf ik een liefdesbrief?


Uithangen en opscheuren. Š Leonid Tishkov schrijft een foto-gedicht. Over een man die de maan vond en haar overal mee naartoe nam. Overal waar hij komt maakt deze Russische fotograaf foto’s met zijn lichtgevende maan.


Š Laura Janssens

12


13Oplossing: Hippe vogel, puntenslijper, ik ben Arne, ons ma is cool

Mijn paswoord is UGLI

Mijn paswoord is KROMGEEL

Wie op www.yeti.be Yetiklupper wordt, heeft een paswoord nodig. Zo bescherm je je persoonlijke gegevens op het internet. Maar wanneer is dat wachtwoord veilig? Gebruik deze tips en pimp je paswoord!

Mijn paswoord is WATER KAPITEIN UGLI

Hoe veilig is jouw ...

P•SW••RD

Mijn paswoord is 1 2 3 4 5 6 7 8 9

© foto's: Thinkstock

Niet DOEN!

• Gebruik nooit je e-mailadres of je login* login als paswoord. (Te doorzichtig!) • Gebruik nooit persoonlijke gegevens als paswoord. (De naam van je broer, je geboortedatum of je telefoonnummer kan iedereen vinden.) • Gebruik niet zomaar een woordenboekwoord. woordenboekwoord (Er bestaan trucs om die woorden te vinden.)

SCHRIJF HIER JOUW PASWOORD: ...............

• Schrijf je wachtwoord nergens op. (Je legt je huissleutel ’s nachts ook niet voor de voordeur, toch?) • Vertel het aan niemand door. (Du-uh!) • Laat de computer jouw wachtwoord niet onthouden. (Iedereen die op jouw computer werkt, is dan automatisch ingelogd op jouw profiel.)

Mijn WIFI heet FIFI

doen!

• Kies een paswoord dat je makkelijk kan onthouden. • Een veilig paswoord is minstens acht tekens lang. • Gebruik kleine letters, hoofdletters, cijfers en leestekens door elkaar. • Vervang letters door cijfers of leestekens. • Gebruik hoofdletters ergens middenin je paswoord, dat verwacht niemand.

O = nul L=1 E=3 S=5 G=6 a=@ E=€ i=!

• Maak een zin in plaats van een woord. (Je paswoord wordt dan een pas-zin.)

ONTCIJFER NU DEZE VEILIGE PASWOORDEN

• Vernieuw je paswoord regelmatig. (Blijf hackers* altijd een stap voor.)

h!Pp3.v06€L .&5L!jP€r !Kb&@rN€ 0n$M@!5co01

* Login: de naam die je gebruikt om in te loggen op een website. * Hackers: mensen die jouw paswoord proberen te vinden om in jouw profiel of mailbox in te breken.

15

Lees deze pagina dan opnieuw! Net je paswoord geschreven?


Axana (12):

“Ik voel me niet arm” 16


D

e mama van Axana is huismoeder. Papa werkt bij de groendienst van de stad. Vroeger hebben ze schulden gemaakt. Nu bepaalt een advocaat hoeveel geld ze elke maand krijgen: hun leefloon. Dat is soms erg krap als je met vijf in een gezin woont. “Toch voel ik mij niet arm”, zegt Axana. “Ons leefgeld kan mama afhalen van de bank. Maar met haar betaalkaart kan ze niet betalen in een winkel. Soms wil ik spulletjes kopen van Hello Kitty: een handtasje, een mok, een badjas of sloefen. Maar dan zegt mama dat ik er moet voor sparen: geld van de verjaardag en nieuwjaar. Dus slaap ik niet onder een Hello Kitty-dekbedovertrek van veertig, maar onder eentje van tien euro. Maar het slaapt even goed. Soms heb ik zin om te blijven zagen, maar ik doe dat niet. Als mama het dekbedovertrek wel had gekocht, kwamen we misschien niet toe met ons geld op het einde van de maand.” “Zakgeld krijgen we niet. Van mijn meter en peter heb ik voor mijn verjaardag in totaal 40 euro gekregen. Ik geef graag cadeautjes. Dus heb ik een bakvorm voor mama gekocht en een bouwpakket voor een vogelhuisje voor mijn zussen. En binnenkort is papa jarig. Ik had nog genoeg over voor haarspeldjes en een kettinkje voor mezelf. In juli hebben mijn zussen en ik meegedaan aan de Ketnetcup. We kregen er elk 12,5 euro van de stad voor. We hebben het geld aan mama gegeven om in de frituur iets te gaan eten. We hadden vijf euro over. Maar nu is mijn spaarpot leeg. Als ik volgend jaar mijn communie doe, krijg ik een gsm en een fiets. Allebei tweedehands.”

Maar dan ga ik weg en speel ik even met andere kinderen. Ik ben graag bij mijn vriendinnen. Het liefst speel ik spelletjes samen: gezelschapsspelletjes, waterspelletjes, kampen bouwen in de buurt. Gisteren zijn we braambessen gaan plukken en hebben we met mama milkshake gemaakt. Eerst wou ik bakker worden, maar tegen gebakjes kan je niet praten: ik heb graag veel mensen rondom mij. Daarom wil ik juf worden.” “Mijn rapport was niet zo goed. Ik moet blijven zitten in het vijfde. Gek, want ik help mijn zussen graag met hun huiswerk. Papa heeft nu van het werk zo’n koptelefoon tegen het geluid meegebracht. Dit schooljaar zet ik die op als ik in de living mijn huiswerk maak.” “Vorig schooljaar ben ik lang gepest: “Jij stinkt” of “Jij hebt geen mooie kleren aan”, zeggen ze dan. Daar kan ik erg verdrietig van worden. Dan ga ik met de kinderen van het derde of vierde leerjaar spelen, die vinden dat niet. Soms word ik boos en roep: ‘Kijk eerst eens naar jezelf.’ Gelukkig zitten die pestkoppen nu niet meer in mijn klas.” “Soms schaam ik me een beetje over ons huis. Soms ben ik zelfs boos. In de keuken staan er altijd natte plekken op de muur. Er staat soms bijna water in de glazen in de kast. Ze zeggen dat dat is omdat we te weinig verwarmen en verluchten. Maar dat is niet zo. Als je geld hebt, koop je zelf een nieuwe keuken maar wij moeten wachten op de huisvestingsdienst. Je ziet zwarte puntjes op de keukenmuur. Mama wast die elke dag met javel, maar telkens komen die zwarte puntjes terug. Diezelfde muur komt ook uit in de kamer van mijn zus. Daarom mag ze er in de winter niet slapen van mama. Dan komt ze in de kamer liggen die ik al deel met mijn zus. Dus slapen we met drie op één kamer. Niet leuk, want we maken dan ook veel ruzie.”

“SOMS SCHAAM IK ME EEn BEETJE OVER OnS HUIS”

“Ik heb vriendinnen die heel veel sparen van Hello Kitty. Soms hebben ze dan spullen die ze niet meer nodig hebben. Dan krijg ik ze. Zalig. Van Hebe krijg ik kleren. Ze groeit heel snel. Als haar mama haar kleerkast heeft opgeruimd, krijg ik een wasmand vol. Dan is het feest. Met mama ga ik twee keer per jaar kleren kopen, vaak met het geld van nieuwjaar. Dan kan ik ook eens zelf iets kiezen.”

© Geert De Taeye

“De kringwinkel is mijn favoriete winkel: voor weinig geld koop je mooie dingen. Niet te geloven wat je daar soms vindt. Onlangs kocht mama een lichtje in maanvorm, heel mooi. En een spiegeltje ook. Hoe komt het dat mensen dat weggooien?” “Een Wii, Playstation of PSP heb ik niet. Ik kan dus soms niet goed meepraten op de speelplaats.

“Mijn zussen en ik zouden heel graag willen paardrijden, maar dat is een veel te dure hobby. We volgen nu toneellessen na schooltijd. Heel leuk. Vorig schooljaar speelde ik het paard van een schaakspel. Eens iemand anders spelen vind ik zalig.” “Of ik me nu arm voel? Nee. Mama en papa zorgen goed voor mij en dat is toch het enige wat telt. Geld maakt niet gelukkig, want veel geld heb ik niet en ik ben wél gelukkig ;-)”

17


© Bart Schoofs

18


DE VRAAG AAN JOS:

“Ik weet niet wat ik wil worden!” Dag Jos, ik heb een probleem: ik ben elf jaar en weet niet wat ik later wil worden. Hoe kom je daar achter? Help?!

JOS WEET RAAD:

BRECHT IS HOT

Wat je later wil worden? Dat is een moeilijke vraag. Jij neemt ze heel serieus. Dat is knap van je. Keuzes maak je soms met je verstand. Maar durf ook je gevoel te laten spreken. Deze tips kunnen je helpen:

ð Maak een lijst van alle dingen

ondersteð Droom wild! Hang een uur onder boven in een boom en vind een nieuw beroep uit dat perfect bij je zou passen: mierenteller, basketring-wasser, koekjestester. Droom je droomjob.

kwaliteiten past. Ben je graag bezig met mensen? Of kinderen? Of doe je liever dingen met je handen? Met computers? Met je verstand? Maak een lijstje met beroepen die je zouden kunnen liggen.

waar je goed in bent én die je leuk vindt. Vraag ook aan ouders, vrienden, leraren wat zij jouw grootste kwaliteit vinden. Leer jezelf kennen.

ð Zoek een beroep dat bij je

EXTRA! Jij weet nog steeds niet wat je wil worden? Geen probleem! Je hebt nog tijd genoeg. Ontdek samen met Brecht hoe het voelt om slager te zijn. Of verhuizer, verpleger, technicus of matroos. Een heel jaar lang test Brecht elke week een andere job uit. Check zijn verhaal elke dinsdag in ‘Joepie’. Of elke vrijdag in ‘Iedereen beroemd’ op ‘één’ (19u40) en op ‘MNM’ (17u45). Of op www.yeti.be natuurlijk. En www.roadies.be, ook natuurlijk!

© Sieger Joostens

BRUSSEL - De zesdeklassers van basisschool Het Trappenhuis uit Gent brachten hun eerste schoolnacht door in stijl. Ze wonnen een Yeti-wedstrijd en logeerden een nachtje in het Atomium. Iris (10): “We maakten een zot techniekfilmpje met de hele klas. Helemaal zelf. Zo zalig dat ons werk werd beloond! En nu hangen we hier op 30 meter hoog boven Brussel. Mensen en auto’s krioelen als mieren onder onze voeten. Terwijl we lekker relaxen in de reuze-waterstofatomen, wiegt de wind ons zachtjes in slaap. SlaapwZZZZZZzzz”

Wat doe jij om je school leuker te maken? Laat het weten via redactie@yeti.be en misschien komt jouw klas in Yeti!

SCHOOL PIMPER VAN DE M

AAND

19


Upcycling [Up-Saaj-Kling]*

Eén plus één is drie

Er horen telkens drie foto’s bij elkaar. Zoek alle trio’s. Wat bij elkaar hoort krijgt dezelfde kleur. Omcirkel de ideeën die jij straks zelf uitprobeert.

“Upcycling is een Engels woord. Het betekent dat je oude spullen hergebruikt. Je geeft een andere functie aan je rommel. Petflessen worden een hamsterhok. Kippen wonen in een autowrak.”

20

© foto's: Thinkstock en Pinterest


Moktar: “Mensen gooien te snel spullen weg. Omdat ze stuk zijn, niet meer goed werken of gewoon omdat ze uit de mode, vuil of oud zijn.* Hupakee, de vuilnisbak in. Ander en beter! Straks wonen we op een afvalberg!” * Neen, brave lezer, het gaat hier NIET over jouw juf/meester. Haha. Ha.

Pratick: “Ik zag ooit een bootje, gemaakt van een oude computer. De ventilator diende als windturbine en blies de boot verder. Knappe kop die zoiets in elkaar steekt.”

Doe mee! “Een klas van twintig leerlingen produceert elk jaar 10.000 kg afval. ‘Upcycle’ dus mee!”

*Upcycling is een samentrekking van upgrade en recycling. Of in het Nederlands: opwaarderen en recycleren.

21


advertentie


MY CAT FROM HELL:

MIRZA VALT OVERAL ZOMAAR IN SLAAP

© Bart Schoofs

DE WERELDSTERREN ZIJN NIET ALTIJD EVEN RIJK GEWEEST

JACKSON GALAXY: “IK ZIE HET PROBLEEM NIET, ZEKER NIET MET DIT GURE HERFSTWEER” SHOCKER! DE NIEUWE ZONNEBRIL VAN BEYONCE KAN DOOR KLEREN ZIEN! “DE HELFT VAN MIJN FANS DRAAGT WOLLEN ONDERLIJFJES!”

“OP SOMMIGE DAGEN WAS IK 37 CENT, OP HELE GOEIE DAGEN ZELFS 43,5 CENT!”

NIEUWE AFVAL-SPORT: HOTDOG HOOGSPRINGEN

WORD ZELF RODDEL-PERS-JOURNALIST GA NAAR WWW.YETI.BE DE LEUKSTE REACTIE VIND JE VOLGENDE MAAND HIER

LIONEL MESSI: “WIJ WAREN THUIS ZO ARM DAT IK MET MIJN BROER EEN TRUITJE MOEST DELEN”

INGESTUURD DOOR JULIENNE V. UIT LINT

23Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.