Yeti 101

Page 1

NTWOOR D DOEBLAD WET ENSC HAPPELIJK VERA 101 APRI L & MEI 2013  NR.

Tel mee af!

JONGENS VS. MEISJES ▲ SAMEN SLAPEN IN HET ATOMIUM ▲ SPLINTERNIEUWE YETISITE


© Geert De Taeye

DE YETIKLAS “Onze klas hier in Essen is zoals een gereedschapskist. Iedereen heeft talenten. De ene is goed in hameren, de andere in zagen. Wij weten waar we goed in zijn. Wij kennen onze kracht. Deze Yeti hebben we voor jou in elkaar gefikst. En ook voor onszelf. We zijn er fier op.”

2 © Thinkstock/Stockbyte


WAT ALS

DIT IN DE VOLGENDE YETI ZAT?

WAT WEL IN DEZE YETI ZIT? Pagina 7 Wat jongens denken en meisjes zeggen

DE HOEK WAAR JE NIET IN MOET GAAN STAAN

DE ZOTSTE ZUS

Pagina 12 De straat is van jou

iStockphoto

HET ONGELUKKIGSTE BLOEMPJE

Pagina 20 Zo Doe Je Dat - Extra Large

ck/ © Thinksto

Pagina 9 Ben ik een kluns of een klusser?

DE SCHIETGRAAGSTE KLEUTER

Pagina 15 Met Cody Simpson aan zee

DIRECTEUR VAN DE MA AND “Ik denk vaak aan de toekomst. Print de bakker verse broodjes? Rijdt de buschauffeur niet op diesel maar op water? Scant de juffrouw in de schoenwinkel mijn voeten om me een gepast paar voor te stellen? Kan een verpleegster vanop afstand zieke mensen verzorgen? Ik vind het allemaal heel spannend.”

Gratis bloed en builen Laat je professioneel verwonden. Suizende oren, scheve blikken, gebroken harten, gescheurde magen, uitgetrokken tenen. Kom naar het gratis zomerse festival Mano Mundo in Boom op zaterdag 11 en zondag 12 mei. Zoek de tent van Yeti. Altijd lachen. Altijd prijs. In de kinderkliniek van Yeti ga je gezond naar binnen en gewond naar buiten. Vertrouw dokter Platter Von Scheddelbreuch en zijn verpleegster Kalinka Kettingzaag. www.manomundo.be

3


M

D

HEL N J I

W

E N O

Y

© Reuters Pictures

AY

ELKE MAAND ZOEKT YETI DE UITBLINKER IN JOUW LEVEN. VANDAAG VERTELT THOMAS UIT OEGANDA NAAR WIE HIJ OPKIJKT.

NE RO

10.

19.

THOMAS OGOLO

Rooney verdient waarschijnlijk veel geld. Dat vind ik oké. Als ik even goed word, kan ik met al dat geld mijn lessen betalen om dokter te worden. Dan ga ik op zoek naar een medicijn tegen malaria, een ziekte die je hier in Oeganda oploopt door een muggenbeet. Veel familieleden zijn daar erg ziek van geweest. Misschien vind ik wel een pilletje uit dat malaria uitschakelt: één keer slikken en je bent helemaal genezen.

4

Broederlijk Delen helpt in de stad van Thomas veel gezinnen om het schoolgeld te betalen. Zo kunnen hij en zijn vrienden hun dromen najagen.

WAYNE ROONEY

Net als Rooney kan ik niet goed tegen mijn verlies op het voetbalveld. Onlangs kreeg Rooney een rode kaart voor een duw. Toen we na school voetbalden en ik een tegenstander tegen de grond schopte, stuurden mijn vrienden mij van het veld. Op mijn school tonen ze in het weekend de voetbalmatchen van Manchester United. Dan zit het klaslokaal stampvol. Ik bewonder mijn held Wayne Rooney. De grote jongens van het middelbaar vinden Rooney ook de beste. Niemand geeft zich harder dan hij. Met zijn fantastische dribbels zorgt hij ervoor dat zijn ploeg bijna alles wint.


JE VINDT GELD OP DE SPEELPLAATS.

1/10 DE EIGENAAR

3/10

EERLIJKE GEVERS “IK HOU HET NIET BIJ” THIRSA

“Je moet eerlijk zijn als het niet van jou is.”

SAM

“Ik vraag aan mijn vriendinnen of er iemand geld heeft verloren.”

DORA

“Als ik thuiskom met 5 euro gaat mama vragen stellen.”

FLOOR

“Ik geef het aan de juf. Want het is niet van mij.”

6/10 IN HUN ZAK

GEVEN HET AAN DE JUF

EERLIJKE VINDERS “IK HOU HET BIJ”

WAT DOE JE? TIES

“Als niemand het ziet, stop ik het in mijn zak. Ik ben toch de eerlijke vinder?”

JOY

“Eerst vraag ik of iemand geld mist. Nee? Dan is het van mij.”

GWEN

“Ik spaar voor een laptop. Ik kan elke euro gebruiken.”

ROBIN

“Word ik betrapt, zeg ik dat ik het geld nog had van gisteren.”

5


“Wist je dat zijn transferwaarde

“Ik blijf eeuwig fan. Wat ze ook zeggen over Justin.”

28 miljoen euro is?”

Idolen

“Dit T-shirt brengt me geluk op het veld.”

“Echt, die broek van

Ed Sheeran is te lang.”

“En van oma krijg ik nog een brooddoos van PSY.”

“Moet ik eens tot daar komen?”

“Weet je wat ik over haar heb horen

zeggen?”

Ruzie ©© Foto's: Sieger Joostens

“Hé. Heb ik iets aan van u?”

“Echt, trek het je niet aan. Die ander is zo

6

stom.”


“Mijn club heeft een nieuwe sponsor.”

“Het logo was er met het wassen bijna af.”

Kleren

“Ik kan prachtige

slides maken met deze short.”

“Die zolen

verslijten niet.”

“Dit wordt dé nieuwe

zomerkleur.”

“He, ik heb ook zo’n

uurwerk.”

“Pfft. Jongens kunnen zo flauw doen.”

Liefde “Ik denk dat zij op hem is, niet?”

“Ziet ze me staan? Ziet ze me staan?”

“Oké, dat is een cool manneke.”

“Wow! Zoals zij kijkt, kijkt er maar één.”

7


1. De ketting valt van je fiets. A. Ik leg de ketting er snel weer op. Hup en we zijn weer vertrokken. B. Ik probeer de ketting er weer op te leggen. Ik krijg er heel vuile handen van. C. Ik zou niet weten wat ik moet doen. Te voet verder?

2. De punt van je potlood is afgebroken. A. Met mijn puntenslijper zorg ik voor een vlijmscherpe punt. B. Ik neem een ander potlood. C. Ik leen een puntenslijper en slijp tot ik net weer verder kan.

3. Je telefoneert en ondertussen teken je wat op een papiertje. A. Ik teken simpele bloemetjes. En ook wat lijntjes. B. Ik teken een huis met een tuin. En wolken en een zon. C. Ik teken een robot met knoppen en schakelaars.

Tel je score: 8

Vraag 1 - A = 1 / B = 2 / C = 3 / Vraag 2 - A = 1 / B = 3 / C = 2 / Vraag 3 - A = 3 / B = 2 / C = 1 Vraag 4 - A = 2 / B = 1 / C = 3 / Vraag 5 - A = 3 / B = 2 / C = 1 / Vraag 6 - A = 2 / B = 1 / C = 3 Vraag 7 - A = 2 / B = 3 / C = 1

Š NIX


4. Je ouders hebben een kastje gekocht. Nu moet het in elkaar gestoken worden. A. Ik help mijn ouders een beetje. B. Ik bekijk het plan en vraag of ik de kast in elkaar mag draaien. C. Ik haal alvast de spullen die in de kast moeten.

5. Een lege schoenendoos. A. Ik leg ze bij het oud papier. B. Ik steek er mijn verzameling stiften in. C. Ik maak er een knutselwerkje mee.

6. Je verveelt je. A. Ik bak koekjes. B. Ik bouw een kettingreactie. C. Ik eet een banaan.

7. De grasmaaier werkt plots niet meer. A. Ik kijk toe hoe mama de grasmaaier weer aan de praat krijgt. B. Ik blijf het liefst uit de buurt. Ik vertrouw het zaakje niet. C. Ik haal de kist met gereedschap en help het ding te herstellen.

7-11 punten

12-16 punten

17-21 punten

Jij bent een handige Harry. Jij begrijpt technische dingen. Je bent nieuwsgierig naar hoe dingen werken. Er schuilt in jou een wetenschapper. Je bent een denker en een doener. Zoek in de bib je leesvoer bij knutselboeken. Ga zeker ook langs de afdeling wetenschappen.

Een fietspomp is je niet vreemd. Je weet hoe je de banden van een fiets moet oppompen. Een kapot licht ga je niet zelf repareren. Je vindt het fijn om af en toe wat te klussen maar als het te technisch wordt, hou je ermee op. Durf wat meer uit te testen. Je kan meer dan je denkt.

Soms lijkt het alsof je twee linkerhanden hebt. Je slaat eerder op je vingers dan op de kop van een nagel. Je blijft uit de buurt van machines en al zeker als ze een beetje raar doen. Je kent wel de kleur maar niet het merk van de auto die net passeerde. Het is goed dat je op een technicien durft te vertrouwen.

Klussende Kenny Prutsende Patsy Klunzige Ludy

9


©© Bart Schoofs


Hanne schuift de poort van de stal open. De geur van stro en koe zijn duidelijk: dit is een échte boerderij. Twintig jonge koeien en kalfjes staren Hanne aan. Haar lievelingskoe Fleur loeit boven alle andere uit. Hanne doet aan jumping, met Fleur. Maar zal de sprong vandaag lukken? Fleur staat heel hevig.

MIJN KOE

“Een koe denkt niet over haar toekomst. Fleur zal niet vragen om hoger te springen. Ménsen hebben wel plannen. Als Fleur een echte melkkoe wordt, is het avontuur voorbij. Ik zal haar nooit vergeten.”

“Fleur was een schat van een jong kalfje. Ze kwam steeds naar me toe gehuppeld. Vandaag is ze te hevig om uit haar stal te halen. Daarom spring ik nu met Fauna. Haar oortjes staan naar voren. Ze is dus enthousiast. Ik heb ook Fauna leren jumpen. Met aandacht, geduld en iemand die haar aanspoort, lukt het elke koe om te springen. Dus net zoals mensen het best leren.”

“Samen met mijn vriendinnen doe ik aan jumping met onze pony’s en paarden. We hebben geen maneges nodig want boerderijen zijn hier groot, heel groot. In Leffinge is er veel ruimte. We hebben ook geen volwassenen nodig want we verzorgen de dieren, mesten de stallen uit, borstelen de beesten, sleuren de strobalen aan, verwittigen een veearts als er een dier ziek is en bedenken het parcours. We kwamen op een dag op het idee om een koe te leren springen. Waarom niet?”

© Geert De Taeye

11


©© Jan von Holleben

Yetibehang #15 Kleur je kamer elke maand anders met het YETIBEHANG

“Het plein is van ons”


ti w Ye

as

r hie


Bestand

Bewerken

Beeld

Geschiedenis

Bladwijzers

Extra

Help Google

Wat je vindt op internet is niet altijd waar. Wat waar is, vind je niet altijd op internet. Wie? Wat? Waar? … Of niet waar?

Yetiland

Deze speciale klok tikt af naar het einde van de wereld. Niemand kent de geheime locatie. De fotograaf is spoorloos verdwenen …

Als Joeri te lang achter zijn computer zit, raakt hij elektrisch geladen. Echt niet!

Niet waar!

Net echt!

Ik weet waar!

Echt vet!

Sinds haar date met Spiderman, slaapt juf Karin het liefst buiten.

14

Als meester Rob zijn nieuwe bril opzet, is hij het zonnetje in de klas.

Onmogelijk

Waar

Ongelooflijk

Niet onwaar

Onzejuflijk

Juist


GERT VERHULST boos op K 3 : “DIE WIELERVAKANTIES IN DE PYRENEEËN DOEN JULLIE VOORTAAN MAAR IN DE WINTER!”

CODY SIMPSON AAN DE BELGISCHE KUST

“MIJN VAKANTIELIEFJE IS EEN ECHTE KWAL”

SNOOP DOGG DOET AAN HUISRUILEN

WAAR GAAN DE BV’S NAARTOE DIT JAAR? ©© Bart Schoofs

“DE POEDEL VAN DE FAMILIE JANSSENS IS MIJN NIEUWE HOMIE!”

PIET PIRAAT HOUDT HET EENVOUDIG: “VAREN OP HET SCHULENSMEER MET DE VRIENDEN”

FRANK EN SIMONNEKE BLIJVEN THUIS: “NERGENS BETER DAN IN EEN CARAVAN VOOR DE DEUR!” 15


Nieuws

Doe de test Maken & Doen

Speel!

Vraag het

Win

Yeti Muziek

Yeti TV

Vanaf maandag 27 mei ziet yeti.be er anders uit. Harder, nieuwer, beter en nog meer Yetiklup. Deze pagina is een voorsmaakje.

Alles over dieren familie en thuis lachen vakantie zo word je lid van de Yetiklup Pesten

Yeti TV

Yeti brengt zotte filmpjes online 10 reacties

word lid! Log in als je al lid bent Jouw klupnaam

Tel mee af tot 27 mei.

Wachtwoord

45 06 45 44 DAGEN

UREN

MINUTEN

SECONDEN

Inloggen Als Yetikluppers heb je elke dag het Yetigevoel. Je kan met andere Yetikluppers chatten, leuke dingen winnen, je vrienden volgen en zelf grappige foto’s op de site zetten. Word snel lid!

Win

Een giraf

Doe de test

Wie ben jij? Ontdek jezelf 37 reacties


Yetiklup Hou nu al de tijdbom op de site in de gaten en tel samen met ons af!

Teken hier je avatar

Elke week Yeti-nieuws in je mailbox

Rambo nieuwsbrief Ingelogd als

. (Uitloggen) Schrijf hier je klupnaam

Activiteit van vrienden:

Jouw voornaam

Jouw e-mailadres

Lisa heeft een update geplaatst 2 dagen, 3 uur geleden Reageer

8

Leuk!

Inschrijven Jos heeft een update geplaatst 4 dagen, 5 uur geleden Reageer

8

Leuk!

Joos en Lisa zijn nu vrienden 14 seconden geleden

Julie wijzigde haar proďŹ elafbeelding 4 dagen, 5 uur geleden Reageer

8

Leuk!

Kylie vindt een update van Nick leuk 4 dagen, 5 uur geleden

Alle activiteit in Yetiklup

Speel!

Nieuws

Raar nieuws op yeti.be schrijf de eerste reactie!


Nieuws

Doe de test Maken & Doen

Speel!

Vraag het

Win

Yeti Muziek

Yeti TV

Lisa beantwoordt al je vragen over je vriendschappen, je thuis en je gevoelens. Bij Dokter Schaemroodt kan je terecht met je

Vraag het aan Lisa

27 mei

Wat te doen tegen heimwee?

Dokter Schaemroodt

27 mei

Wanneer begint de puberteit?

3 reacties

Een lezer vraagt: “Hallo Lisa, ik vertrek eind mei op bosklassen. Maar ik heb last van heimwee. Ik wil wel graag mee want ze maken daar heel veel plezier. Maar het probleem is: ik mis mijn ouders heel hard.”

Lisa antwoordt: “Bereid jezelf goed voor. Bekijk op voorhand foto’s van de plaats waar jullie naartoe gaan. Vraag aan je juf of meester alle info die jij belangrijk vindt: waar je slaapt, hoe de eetzaal eruitziet, wat op het programma staat. Vertel je leraar en je beste klasgenootje over je heimwee. Zij staan voor je klaar als je het even moeilijk hebt. Neem iets mee wat jou kan afleiden. Een mooi boek of een computerspelletje of wat dan ook.”

5 reacties

“Dokter, de puberteit, wat is dat voor een beest?” Die vraag krijgt dokter Schaemroodt deze aflevering voor de voeten geworpen. Ze vertelt wat er precies met je lichaam gebeurt. Meer blozende-wangen-vragen en antwoorden vind je op yeti.be.

Je moet Yetiklupper zijn om reacties te schrijven!

Liezel reageerde “Je krijgt er de nodige informatie over in de les S.O.”

Yetidana reageerde “Doet dat pijn als je je regels krijgt?”

Je moet Yetiklupper zijn om reacties te schrijven!

Marimi reageerde “Als je daar bent, vergeet je de heimwee. En als je toch heimwee hebt, zullen je beste vriendinnen je troosten. Zorg dat je met hen in de kamer slaapt.”

Slimske reageerde “Tijdens de dag geeft de juf of meester toffe dingen om te doen. Als het nacht is en je ligt in bed dan denk je aan wat er die dag was of aan wat er morgen gaat gebeuren.”

Super Fan reageerde “Ik heb er ook last van. Ik zit dan te wenen. Dus ik heb niet echt een tip voor jou. Sorry. Succes.”

Tiener-meisje reageerde “Ik ben er ook allemaal bang voor, al weet ik dat ik dat niet hoef te zijn.”

Yetifan reageerde “Ik was ook bang maar nu niet meer omdat ik ze al een jaar heb. Je hoeft je nergens zorgen over te maken. Het kan allen wat pijn doen, maar ja, zo is het leven spijtig genoeg.”

Help anderen. Word Yetiklupper op yeti.be en geef jouw reactie. Jouw antwoord: ...................................................................................................................... ...................................................................................................................... ...................................................................................................................... ...................................................................................................................... ......................................................................................................................

Vraag het aan Lisa

27 mei


Yetiklup vragen over je lief en je lijf. Jos weet wat mag en kan op school. Dit en veel meer op yeti.be onder de rubriek ‘vraag het’.

Vraag het aan Jos

27 mei

Ben ik wel slim genoeg?

Dokter Schaemroodt

27 mei

Verliefd op gepeste jongen

3 reacties

3 reacties

Een lezer vraagt:

Een lezer vraagt:

“Als ik moet antwoorden in de klas, word ik heel zenuwachtig. Ik durf eigenlijk niet meer antwoorden. Ben ik wel slim genoeg?”

“Dokter, ik ben verliefd op de meest gepeste jongen van de klas.”

Dokter Schaemroodt antwoordt:

Jos antwoordt: “De meester stelt een vraag. Paniek, want je denkt dat je niet slim genoeg bent. De juf wijst je aan om een oefening op het bord te maken. Paniek, want je denkt dat je een dom antwoord zal geven. Dat is een vervelend gevoel.

“Er is helemaal niets mis mee om verliefd te zijn op een jongen die gepest wordt. Geef jezelf en die jongen een kans. Trek je niets aan van de vooroordelen van anderen.”

Je moet Yetiklupper zijn om reacties te schrijven! De oplossing bestaat uit twee delen: Noahske reageerde “In het echt zal die jongen wel tof zijn.”

Stap 1: Stel een vraag terug. Zeg wat je niet begrijpt.

Lientjexxx reageerde “Hij is waarschijnlijk te bang om de eerste stap te zetten. Als jij als eerste iets onderneemt, mag je mega-trots zijn op jezelf.”

Stap 2: Geef een zo goed mogelijk antwoord. Zeg alvast wat je wel weet. Zo maak je de meester/juf duidelijk dat je meewerkt.”

Luie Pan reageerde “Als je die jongen verdedigt en als je vriendin van hem wordt, zal hij vanzelf op jou vallen. Ik heb dat ook meegemaakt.”

Je moet Yetiklupper zijn om reacties te schrijven!

Kamil reageerde “Volhouden. Je leert ook uit fouten.”

Joos reageerde “Durf antwoorden. Desnoods draai je een beetje rond de pot.”

Ties reageerde “Verzin geen antwoord. Zeg wat je denkt te weten.”

Vraag het aan Jos

HELP! Waar kan ik terecht met mijn probleem? Vragen? Stuur een mail naar: lisa@yeti.be. Je krijgt een persoonlijk antwoord. Lisa zit met kinderpsycholoog Marjan Gerarts in de saxofoonklas. Praten? Bel gratis naar ‘awel’ op nummer 102. Bellen kan elke dag van 16 tot 22 uur, behalve op zon- en feestdagen. Chatten kan maandag, dinsdag, woensdag en vrijdag tussen 18 en 22 uur op awel.be.

27 mei

Ik stotter tijdens

Vraag het aan Lisa

27 mei


dit m alle oeten tech wete nici n

Zonder techniek valt de wereld uit elkaar. Van he t huis waarin je w oont, tot de pen waarm ee je schrijft. K inderen die ee n technische st udie kiezen, bouwen morgen de wer eld. Ontdek hoe cool techniek is en doe van ‘OOOO OH H’! De uitvinder van de hamer kon enor m hard zagen.

DOE WATER ZWEVEN De eerste

© Michael Dilissen | Diederik Jeangout

bu is v a n Sta f. Zo fier!

NODIG: • drinkglas • water • postkaart

1

bijten nooit Tim merman nen op hu n nagels.

2 20

Leg de postkaart met de gladde kant op het glas. Druk zachtjes aan.

3

Hou de kaart tegen het glas gedrukt en draai het om (het best boven de gootsteen).

4

Haal voorzichtig je hand weg.

Vul het glas met water zodat het net niet overstroomt. Het water staat bol.

5

Het water zweeft in het glas.


MAAK JE EIGEN BLIKSEM

1

Blaas de ballon op en knoop hem dicht.

2

Ga naar de donkere kamer.

3

Wrijf met de ballon over je droge haar (of een wollen trui).

4

Hou de lepel tegen de ballon, je ziet een vonk.

NODIG: • • • •

ballon lepel donkere ruimte droog haar of een trui

3

Knip het bootje precies uit.

© Michael Dilissen | Diederik Jeangout

T IP: EXTRA opnieuw t i d e j l Wi dan ebruik doen , g zuiver telkens . water

MAAK EEN MINISPEEDBOOT

NODIG: • grote bak water

(of gebruik de gootsteen of badkuip)

• • • •

papiertje van 5x8 cm potlood schaar afwasmiddel

4

Leg het bootje voorzichtig op het water (achterkant tegen de wand).

1

5

Vul de bak met water, 1 cm diep is genoeg.

Laat een druppel afwasmiddel, via een potlood, in het gaatje van je bootje vallen.

2

6

Teken het bootje van het plaatje na op een klein papiertje.

Het bootje schiet naar voren.

21


PEPER EN ZOUT SCHEIDEN NODIG: • • • • •

bord peper zout ballon trui

1

Meng peper en zout op een bord.

2

Blaas een ballon op en knoop hem dicht.

3

Wrijf de ballon over een trui tot deze ‘statisch geladen’* is.

© Michael Dilissen | Diederik Jeangout

pje op Bekijk het fi lm be i. et .y w w w

et is zoals ... E L A DE N ? H G H C IS T A * ST de als je schokje voel • toen je een apte. uit de auto st etterde als je kn ar ha je • toen ok. een tr ui uittr

4

Hou de ballon over het bord met peper en zout.

DOE DE TEST Een van deze tips kan ECHT! OEPS! Het pepervat valt in je soep. Haal het eruit met een ballon.

22

WURG! Je biefstuk is te gepeperd? Vang je peper terug met een ballon.

STOER! Laat een leeg blikje bewegen zonder het aan te raken. Hou een statisch geladen ballon in de buurt en kijk wat er gebeurt.

5

De peper kleeft aan je ballon!


23


KOM UIT JE KOT, DOE MEE MET JOE CLAXON!

WIN

EEN NACHTJE ATOMIUM

Joe Claxon toetert het hele land door. Zijn truck zit vol speedpetrol en goede wil. Elke maand haalt hij een straffe toer uit, om de wereld te verbeteren. Kom uit je kot, doe mee met Joe Claxon!

HET VOLGENDE SCHOOLJAAR BEGINT IN STIJL. WIN EEN OVERNACHTING IN HET ATOMIUM MET JE HELE KLAS OP MAANDAG 2 SEPTEMBER 2013!

HOE? ➟ DOE minstens een van de proefjes uit deze Yeti in je klas. Zie pagina 20, 21 en 22. Overtuig ook de juf/meester van het zesde leerjaar. De prijs krijg je begin volgend schooljaar. ➟ STUUR de bewijzen (foto/filmpje) naar redactie@yeti.be (vóór 15 juni) en win een overnachting met je klas in het Atomium EN ontbijt in de hoogste bol.

© www.atomium.be

24

Yeti is een gratis en verschrikkelijk blad dat maandelijks komt grommen. Het is een uitgave van het Vlaams ministerie van Onderwijs en Vorming. De school kan het blad gratis aanvragen voor alle leerlingen van het vijfde en zesde leerjaar. Yeti is het stoute broertje/zusje van Klasse voor Leraren, Klasse voor Ouders en Maks! Alleen overheidsinstellingen kunnen adverteren in Yeti, bel 02 553 96 94 - YETI - Koning Albert II-laan 15 - 1210 Brussel - Redactie: tel. 02 553 96 86 - Abo. tel. 02 553 96 88 - redactie@yeti.be - www.yeti.be - Maandblad verschijnt niet in januari, mei, juli en augustus - Afgiftekantoor 3200 Aarschot 1 - Erkenningsnummer: P409041 - Hoofdredacteur: Pieter Lesaffer - Eindredacteur: Bavo Wouters - Redacteur: Wim Vercruysse, Tim Bossaert, m.m.v. Lieselotte Hansoul, Mohammed Sabir Nouri, Ilse Van Mileghem - Secretariaat: Souadia El-Moussaoui Beeldredacteur: Jo Valvekens - Vormgeving: Mieke Keymis - Verantwoordelijke uitgever: Luc Jansegers - Klasse en Yeti zijn teamwork. De hele ploeg vind je op www.klasse.be.