Page 1

De aarde –

door Astrid

1) De aarde wat is dat? Onze planeet aarde is een geweldig grote bal van steen en andere materialen. Ze is 1 van de 8 planeten die rond de zon draait in het zonnestelsel. De aarde is blauw, omdat ze voor het grootste deel bedekt is met water. Oceanen, zeeën en meren bedekken bijna ¾ van de aarde. De witte slierten zijn wolken. De wolken horen bij een dunne laag lucht die de aarde omgeeft. De laag lucht noemen we atmosfeer. Waarschijnlijk is de aarde de enige planeet waar lucht is die we kunnen inademen. 2) Naar het binnenste van de aarde De aarde is in 3 grotedelen verdeeld: de korst, de mantel en de kern. De harde, stenige korst is ongeveer 40 km dik, onder de zee maar +/- 6 km. De mantel is ongeveer 2900 km dik. Daar is het heet. Op sommige plaatsen is het gesteente gesmolten en vloeibaar. Zulke gesmolten gesteenten noemen we magma. De kern is nog heter en ongeveer 6900 km dik. De buitenkern bestaat uit vloeibaar metaal. De binnenkern is het heetste gedeelte, dat bestaat uit vast metaal.

3) De aarde, zon en maan De aarde is één van de 8 planeten die om de zon draaien. Het duurt een jaar voor de aarde 1 keer rond de zon is gegaan (365 dagen en 6 uur). De zon is meer dan 100 keer zo groot als de aarde. De maan draait om de aarde. Elk rondje duurt 27 dagen. De maan is 4 keer zo klein als de aarde. Waarschuwing: De zon is een hete gasbol die heel veel licht geeft. Kijk daarom nooit recht in de zon, want het kan je ogen beschadigen.


4) Schrikkeljaar Op de kalender duurt een jaar 365 dagen. Maar de aarde heeft 365dagen en ongeveer 6 uur nodig om 1 keer helemaal om de zon te draaien. Vanwege die extra uren voegen we er om de 4 jaar 1 dag aan toe. Dat jaar noemen we een schrikkeljaar. Alle schrikkeljaren zijn deelbaar door 4: 2004, 2008, 2012, 2016, … Korte en lange dagen De aarde staat scheef, ongeveer 23,5 graden. Dus de ene keer vangt eerst de ene helft van de aardbol (halfrond) het meeste zonlicht, daarna de andere helft. Daarom verandert het weer en hebben we verschillende seizoenen: lente, zomer, herfst en winter. De aarde is in 2 delen gesplitst door een evenaar (evenaar= een denkbeeldige lijn die de aarde in 2 halfronde verdeelt. Ten noorden van de evenaar begint de zomer op 21 juni. Dat is omdat het noordelijke halfrond dan het verst zon gekeerd is. Op het zuidelijke halfrond begint op dat moment winter. Op het zuidelijke halfrond is het op 21 december zomer en op dat moment is het op de noordelijke halfrond winter. De seizoenen zijn dus op de zuidelijke halfrond precies het tegenovergestelde dan op de noordelijke halfrond.

6) Dag en nacht. De aarde draait niet alleen om de zon, maar tolt ook om haar eigen as. De as is een denkbeeldige lijn die van de noordpool door het midden naar de zuidpool loopt. In één etmaal, dat is 24 uur, draait de aarde één keer om haar as. Het deel van de aarde dat naar de zon gekeerd is, krijgt zonlicht. Dit verlichte deel draait langzaam van de zon weg en wordt donker, omdat de aarde om haar as draait. Daarom hebben we elke 24 uur een dag en een nacht. 7) De seizoenen.


In de lente is het overdag warm en 's nachts koel. In de zomer is het overdag heet en 's nachts warm. In de herfst wordt het langzamer kouder. In de winter is het overdag en 's nachts koud. Niet overal op de wereld zijn er 4 seizoenen. Op de noordpool en de zuidpool zijn er 2 seizoenen, 1 met licht en 1 zonder licht. In de zomer gaat de zon nooit weg en in de winter komt hij nooit op. Ook rond de evenaar zijn er 2 seizoenen, 1 die helemaal droog is en 1 die helemaal nat is.

De aarde - door Astrid  
Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you