Page 1

spรฅr av nรถtter


Enklare än såhär kan det inte bli. Underbart goda hasselnötskakor med en hårdare utsida och en krämig insida.

Ingredienser ca 20 st

200 g hasselnötter 1- 1/2 dl strösocker 1 st ägg 50 g smör Hela hasselnötter till dekoration

Gör så här:

Sätt ugnen på 175 grader. Mixa hasselnötterna till ett fint pulver i matberedare. Vispa ägg och socker f luffigt, tillsätt smöret (fortfarande vispande) lite i taget. Vispa sedan ner hasselnötspulvret. Klicka ut massan ca 1 msk stora på en plåt med bakplåtspapper med hjälp av en matsked och sätt en hasselnöt i varje topp. Grädda gyllene i mitten av ugnen, cirka 18 minuter och låt svalna på plåten.


Det här godbitarna bakade jag och min mormor ofta när jag var liten. Godast är dom tagna direkt ur frysen, innan de hinner smälta för mycket.

Ingredienser: 18-20 bitar

1 1/2 dl ljus sirap 1 1/2 dl farinsocker 50 g hackad mörk choklad 75 g margarin 1 dl jordnötssmör 2 tsk vaniljsocker 1 liter Kelloggs Rice Crispies

Gör såhär:

Mät upp farinsockret och sirapen i en mellanstor kastrull. Låt koka upp tills sockret har smält och ta sen av kastrullen från plattan. Häll i margarinet och chokladen och rör tills det har smält ordentligt. Blanda sen ner jordnötssmöret och vaniljsockret. När det är blandat vänd försiktigt ner Rice Crispiesarna. Bred ut röran på en plåt och forma till en jämnhög rektangel. Ställ kallt i minst 1 timme och skär sen upp i bitar, ca 3x3 cm stora. Förvara i en burk i frysen.


Detta bakverk har många beundrare, stora som små. Receptet här under har jag själv komponerat fram efter f lera år av cupcakesbakande.

Ingredienser

ca 18 stora eller 55 små 100 g smör 1,5 dl crème fraîche 50 g mörk choklad 4 dl mjöl 2 tsk bakpulver 3 msk kakao 4 ägg 2,5 dl socker 3 tsk vaniljsocker 3 dl valnötter

Gör såhär:

1. Börja med att smälta smöret. 2. Under tiden finhacka chokladen. 3. Blanda smör, crème fraîche och choklad och ställ åt sidan. 4. I en annan bunke blandas mjöl, bakpulver, kakao och 1 dl av sockret. 5. Bryt valnötterna i mindre bitar ca 1x1 cm stora. 6. Vispa det resterande sockret tillsammans med ägg och vaniljsocker. 7. Vänd, till största möjliga mån, ner de olika blandningarna i äggsmeten.

8. Sätt på ugnen på 175 grader och låt smeten vila medan den blir varm. 9. Ställ pappersformar i en cupcakesplåt och fyll på med smet i 2/3 av varje form. 10. Grädda i mitten av ugnen i 20 min för de stora och 13 min för de små. Låt svalna helt.

Smörkräm: 150 g rumsvarmt smör 3-4 dl f lorsocker 0.5 dl ovispad grädde 200 g vit choklad 1. Hacka chokladen och smält ungefär hälften över vattenbad. 2. Tillsätt resten av den hackade chokladen och ställ åt sidan för att svalna. 3. Vispa smöret med lite av f lorsockret. Tillsätt grädden och lite mer f lorsocker i taget. Vispa i ca 3-4 min eller tills du fått en luftig smörkräm. 4. Tillsätt den avsvalnade chokladen (max fingervarmt) och vispa i ytterligare 2 minuter. 5. Ta hjälp av en slickepott och sleva i smörkrämen i en spritspåse med valfri tyll. 6. Spritsa cupcakesen med smörkrämen och dekorera med valfri dekor.


Denna underbara skapelse kräver att du har lite bak-erfarenheter.

Ingredienser 30 st

120 g äggvitor 35 g socker 150 g mandelmjöl 130 g f lorsocker 20 g kakao 150 g socker 50 g vatten

Gör såhär:

Börja med att väga upp alla ingredienser, var noga. Vispa 60 g äggvitor till hårt skum, tillsätt under omrörning 35 g socker. Värm upp strösockret och vattnet till 118 grader (ta hjälp av en termometer) häll därefter ner den heta sockerlagen i en smal stråle ner i äggviteskummet, blanda hela tiden om. Fortsätt att vispa i ca 15 min, smeten ska svalna samt få en glansig fin konsistens. Sikta mandelmjölet, f lorsockret och kakaon i en annan bunke. Blanda med mandelmjölet de resterande 60 g av äggvitan. Nästa steg är det kritiska steget. Det gäller att vara väldigt försiktig när man blandar i marängsmeten med mandelblandningen. Man ska blanda så lite som möjligt,

snarare "vika in" marängsmeten. Börja med ca 3 dl av marängsmeten som du blandar med mandelblandningen, för att lättare kunna blanda i resten av marängen. Vik försiktigt in resten av marängen, smeten skall få en lavaliknande konsistens. Några omrörningar för mycket och smeten kan bli för lös, så var försiktiga! Lägg bakplåtspapper på ugnsplåtarna. Fyll spritspåsen med smeten och spritsa ut små macarons, se till att inte spritsa ut dem för nära varandra, ca 4x5 st per plåt. Låt macaronsen stå i rumstemperatur i ca 40 min, detta för att ytan ska hinna torka lite så att de reser sig som de ska i ugnen. Grädda i 155 grader i ca 10 min. Låt macaronsen svalna. Para sen ihop dem två och två i samma storlek för att sen kunna fylla dom med fyllningen.

Nutellafyllning: 100 g nutella 25 g philadelphiaost 1/2 - 1 msk mjölk Vispa nutella och philadelphiaost till en jämnbrun kräm. Tillsätt mjölken och vispa i några minuter. Klicka på ca 1/2 tsk fyllning på den ena marängen och tryck ihop med den andra.


Elin Hertin elinhertin@hotmail.com Klara Gymnasium Karlstad 2013

Spår av nötter  

A couple of recipes of small treats

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you