Issuu on Google+

Klara Resare

PORTFOLIO


p.6 HABITATION Moduls, CTH

p.10

p.16

ATELIER MANGADO University complex, EPFL

DIGITAL DESIGN PROD. Pavillion construction, EPFL

p.24

ATELIER HUANG

Re-farming Beijing, EPFL

SHELTER

Wind & rain, CTH

p.28

p.20 TRANSFORMATION Phychiatric clinic, CTH

OTHERS

Drawing and Painting

p.32


CV Klara Resare Personal data

Swedish, Born 29st April 1987

Name: Adress:

Klara Resare

Mobile: E-mail:

+41 78 926 99 35 klarres@gmail.com klara.resare@al30.ch Swedish 29 April 1987 Female

Nationality: Date of Birth: Gender:

Languages

Technical Skills

Chalmers Studios In Modules Psyciatric Clinic Shelter

EPFL Studios

Atelier Mangado Atelier Huang

Chemin de Villard 12 1007, Lausanne

Swedish (native) English French Autocad ArchiCad Rhinoceros Vectorworks

EPFL UE

Digital Design Production

Photoshop Indesign Illustrator

Others

Paintings Drawings


Education Date: Location: Awarded qualification:

September 2011 - July 2012 EPFL, Lausanne, Switzerland ERASMUS, First year of Master in Architecture

Date: Location: Awarded qualification:

September 2008, June 2011 Chalmers Technical University, Sweden Bachelor degree in Architecture

Date: Location: Awarded qualification:

September 2002 - June 2005 Skvaderns gymnasieskola, Sundsvall, Sweden MaturitĂŠ (Natural science)

Work experiences Date: Location: Awarded qualification:

June 2012 - June 2013 Al30 architects, Lausanne, Switzerland 12 months of internship.

Date: Location: Awarded qualification:

September 2005 - July 2008 Dagbladet, Sundsvall, Sweden Receptionist/custumer service/administartion.

5


01

HOUSING Moduls Gรถteborg_Sweden

Workshop Project Type Professor

Building II Apartements Ola Nylander

CONTEXT The site was given in one of the central housing areas in Gรถteborg. Good connections with grocery markets, schools, public transportations and health service. A perfect spot for housing. CONCEPT Around the buildings core, different sizes of appertements are placed. The apartements are developed in 2, 3, 4 and 5 rooms. All with the same size on their connection to the core, hosting the distrubtion and the entries. All with a the facilities as kitchen, toilettes and stairs closest connected to the core.

Chalmers Studios In Modules Psyciatric Clinic Shelter

EPFL Studios

Atelier Mangado Atelier Huang

By having this module, the landlord are given the oppertunity too choose, the size of apartements and where in the house they should be placed. All apartements accept the 2-roomed are duplex. Always ensuring a certain area of terass for the apartements. Developed in the ambition to always ensure a green area even in this urban context. Depending on witch apartment that is placed on another new green areas will accure. The placement also creates a changement in the buildings volume.

EPFL UE

Digital Design Production

Others

Paintings Drawings


Schema showing the different positions possible around the core

Chalmers Studios In Modules Psyciatric Clinic Shelter

EPFL Studios

Atelier Mangado Atelier Huang

EPFL UE

Digital Design Production

Others

Paintings Drawings


Plan - 1st Floor 1:100

Plan - 2nd Floor 1:100

9


02

STUDIO MANGADO University The university of Ljubljana

Workshop Site Project Type Professor

Studio Mangado Ljubljana, Slovenia University Francisco Mangado

URBAN CONTEXT The project is located in the city center of Ljubljana, in an area where the transition between the cultural facilities and the university buildings starts. The roman wall, parallel to the intervention area, defined the limits of the ancient Roman city and strongly marks the character of the site. However it is not the only preexisting element which constrains the project: a Plecknic building which hosts nowadays a high school and university labs should also be taken into account. QUESTION OF SCALE In the site scale we took decisions concerning the existent constraints. The first one was to keep a minimal distance with the roman wall, to have the

Chalmers Studios In Modules Psyciatric Clinic Shelter

EPFL Studios

Atelier Mangado Atelier Huang

place to contemplate it and to upgrade it in the urban landscape. The second decision was to ensure and reinforce the north-south connection, linking with the historical city but also with the other space of reference, the Cankarjev dom. Finally we took a decision concerning the Plecknic building: we decided to conserve the corner and the two faรงades which defines the exterior limits of the site and have a great presence in the configuration of the two avenues that run parallel the building. Moreover, we found a potential in the zocle : we decided to work with its thickness to create new housing typologies in order to generate a new atmosphere for the public space and to promote life and exchange in the square.

EPFL UE

Digital Design Production

Others

Paintings Drawings


Plan - 2nd Floor 1:500

Chalmers Studios In Modules Psyciatric Clinic Shelter

EPFL Studios

Atelier Mangado Atelier Huang

EPFL UE

Digital Design Production

Others

Paintings Drawings


1. Terrazo floor 2. Hollow slabs

3. Galvanized steel folde

4. High density polystyren 5. Blind strap box 6. Suspended ceiling

7. Aluminium frameworK

8. Air entrained sloping c

9. Autoprotected waterp

10. In situ concrete struc 11. Bituminous primer

12. Precast reinforced co

Coupe C-C’ 1/200

13. Draining sheet PVC a

14. Perforated PVC perim

15. Reinforced concrete

Coupe D-D’ 1/200

Section A A 1:500

Coupe E-E’ 1/200

Façade ouest 1/200

LJUBLJANA : nouveau programme pour étudiants Atelier du professeur Patxi Mangado _ Semestre d’automne 2011

1. Terrazo floor 2. Hollow slabs

3. Galvanized steel folde

4. High density polystyren 5. Blind strap box 6. Suspended ceiling

7. Aluminium frameworK

8. Air entrained sloping c

9. Autoprotected waterp

10. In situ concrete struc 11. Bituminous primer

12. Precast reinforced co

Coupe C-C’ 1/200

13. Draining sheet PVC a

14. Perforated PVC perim

15. Reinforced concrete

Section A A 1:500

Coupe D-D’ 1/200

13 Coupe E-E’ 1/200


3 4 5

1 2 6 7

1. Terrazo floor 2. Hollow slabs 3. Galvanized steel folded sheet 4. High density polystyrene thermal Insulation 5. Blind strap box

10

6. Suspended ceiling 7. Aluminium frameworK

12

8. Air entrained sloping concrete forming a slope of 3% 9. Autoprotected waterproof sheet. 10. In situ concrete structure 11. Bituminous primer 12. Precast reinforced concrete pillars

C-C’ 1/200

13. Draining sheet PVC and geotextile on asphaltic primer

13 14 15

14. Perforated PVC perimetral drain pipe 15. Reinforced concrete wall plate 15+20cm on 20cmpitching

Section - Detail

Coupe A-A’ 1/200

MANGADO Chalmers Studios University complex EPFL Studios

18

In Modules Psyciatric Clinic Shelter

Atelier Mangado Atelier Huang

EPFL UE

Digital Design Production

Others

Paintings Drawings


e on asphaltic primer

Coupe C-C’ 1/200

13 14 15

ipe

13. Draining sheet PVC and geotextile on asphaltic primer

13 14 15

14. Perforated PVC perimetral drain pipe 15. Reinforced concrete wall plate 15+20cm on 20cmpitching

5+20cm on 20cmpitching

étage

Coupe E-E’ 1/200

Coupe E-E’ 1/200

Coupe D-D’ 1/200

Rez

étage

Détail duplex 1/50

çade ouest 1/200

Plan - 1st Floor 1:100

étage Façade ouest 1/200

Plan - 2nd Floor 1:100

’automne 2011

19

2/1 ’A-A epuoC

Coupe E-E’ 1/200

15


03

STUDIO_HUANG Re-farming Beijing Beijing_China

Workshop Site Project Type Professor

Studio Huang Beijing, China Cityplanning Jeffrey Huang

CONTEXT A studio in co-operation with Harvard University and the University of Beijing. To find new ideas of how to handle the massive constructions of cities in China. Empty cities, huge housing complexes, with social difficulties. A sprawling effect given a huge lost of China’s farming areas. Farming areas that usually supplies a huge amount of the population. How to act in the plannifictaion in order to avoid this developement? How to combine urban housing with agriculture. We were given a cite of 100 km2 outside Beijing for new construction.

Chalmers Studios In Modules Psyciatric Clinic Shelter

EPFL Studios

Atelier Mangado Atelier Huang

CONCEPT The mainconcept for this project was to have as much agriculture area created as housing area. To decide the building zones and the density of the construction, the existing properties was analyzed. Allready functional orchards or farming fields, was unwanted. Higher density was desired closer to allready existing infrastructure and living. We developed an example of a building princip, allowing the poeple to own an own plot, were always 30% had to be some type of plantations. To still be able to come up inte the procentage of farmingland as housing, we letted the nearby farming land connect with eachother trough the housing areas.

EPFL UE

Digital Design Production

Others

Paintings Drawings


Vectormap of the existing properties of a 1 by 3 km site. The vector lenght represents its proximity to the different data listed.

Chalmers Studios In Modules Psyciatric Clinic Shelter

EPFL Studios

Atelier Mangado Atelier Huang

The result of the vectormap highlights zones with a good oppertunity for contruction as well as the best possible construction orientation.

EPFL UE

Digital Design Production

Others

Paintings Drawings


Plan 1:1000

Section 1:1000

19


04

WORKING SPACES Psychiatric clinic Gรถteborg_Sweden

Workshop Project Type Professor

Working spaces Rebuilding/Renovating Matts Heijl

CONTEXT A project created with the assignment of renovating and better adapt the space given a psycitric clinic. The clinic was divided in to two different clinics with the same staff passing the both. The first for working as health center for daily visits. The other as a closed clinic for the patients in need of 24h service.

CONCEPT Use the daylight as prior. Lead the natural light trough the building and as guidence and healing source. So on the project is formed from modelstudies surviving the daylights movemets. Trough the given lightsources, existing windows and the atrium yard, as the heart in the buidling.

The hosting locals was an old insurance company and not addapted with either lights or connections needed for the clinic. Non of the inner walls was however part of the carrying structure, giving the building a flexibility.

The core and the heart of the building the innergarden is realesed from closed rooms, letting maxium daylight in to the building. The patients rooms are orintaited to east and the morning sun, the daily service that close at 16 in west. The reception and its wating area is placed within daylight.

Chalmers Studios In Modules Psyciatric Clinic Shelter

EPFL Studios

Atelier Mangado Atelier Huang

EPFL UE

Digital Design Production

Others

Paintings Drawings


Old plan, schema daylight sources.

New plan.

Old plan.

Chalmers Studios In Modules Psyciatric Clinic Shelter

EPFL Studios

Atelier Mangado Atelier Huang

EPFL UE

Digital Design Production

Others

Paintings Drawings


The new inneryard is now accessible by patients

New plan. Opened and activated around the buildings inneryard.

A clear orentation of the entrance, reception and waiting area

WORKING SPACES Psyciatric clinic

26 23


05

DDP Material matters EPFL, Digital Design and Production

Workshop Project Type Professor

Digital design and production Pavilion Paul Ehret & Philipp Eversmann

DISSOLUTION PROJECT For this course I have been working with two projects. The first one the development of the Dissolution. A pavilion that could be constructed by hand with the help of the machines and the software at EPFL. The material was focused on glas. But as glass is a fragile material a big focus was how to be able to join it together and take advantage of its strengths. The Dissolution project got its name from the inspiration of glass. I took on hold of the properties of glass as a material in therms of vision. Glass has this beatiful feature of being duplex. Seen as all seetruable, light and fragile but at the same time, hard, reflecting and cold. My idea was to develope a pavillion that changed appereance depending on the point of view.

Chalmers Studios In Modules Psyciatric Clinic Shelter

EPFL Studios

Atelier Mangado Atelier Huang

ALUMINIUM PAVILLION The second project was to further develop and construct a pavillon, designed the previous semester by Danny te Kloese. The pavillon is composed of 140 aluminium pieces. These aluminium pieces gain their strength due to the use of the curved-folding and are then assembled together in order to form the pavillon. I participated in the execution phase of the project in order to translate the idea into reality in collaboration with Danny te Kloese. I worked on the final shape, in the design of the joints, execution files and the final construction of the pavillon.

EPFL UE

Digital Design Production

Others

Paintings Drawings


DDP Pavillon

The final pavilion assembled.

Close-up on the seams.

Chalmers Studios In Modules Psyciatric Clinic Shelter

EPFL Studios

Atelier Mangado Atelier Huang

EPFL UE

Digital Design Production

Others

Paintings Drawings


DDP Dissolution Project

1. With startpoint in a 1. We started with a simple square closed divided in created surface out of triangled curves. pieces.

2. A viewpoint was defined. 2. Then we deďŹ ned a viewpoint From point the piecies fromthis which we wanted the square is projected. to be seen. From this point, we projected

3. Directly moving from 3. When moving a few centimeters thisfrom viewpoint the theslosed the viewpoint, square starts surface start to dissolve. to dissolve.

4. From the side it will be no 4. Seen from the side, trace of the thesquare closed willsurface. dessolve completely.

the triangles in dierent angles, but still keeping the image of the square from this exact point.

1:1 model, glass and metal. Detail assembly system.

1:20 model, carton and plexi, view front.

1:20 model, carton and plexi, view side.

27


06

SHELTER Wind and rain shelter Gothenburg_Sweden

Workshop Project Type Professor

Unisolated rooms Shelter Wiktor Kowalski

CONTEXT An abandonned quarry at the beautiful west coast of Sweden, we got the task to create a shelter. Providing visitors a spot to capture this special spot in protections from wind and rain. CONCEPT The exposed site and raw hard edged stones, inspired me to do a shelter standing out speaking about a smoothnes and warmth. A place for shelter. The wooden three-leveled S is providing a movement from the ground water level up to a cliff. Giving a protected view-post, a closed interior space for night or heavy storm, and a covered spot just by the water great for the snack break.

Chalmers Studios In Modules Psyciatric Clinic Shelter

EPFL Studios

Atelier Mangado Atelier Huang

EPFL UE

Digital Design Production

Others

Paintings Drawings


Chalmers Studios In Modules Psyciatric Clinic Shelter

EPFL Studios

Atelier Mangado Atelier Huang

EPFL UE

Digital Design Production

Others

Paintings Drawings


31


07

OTHERS Painting and drawing

A FEW WORDS I have allways had a special interest in drawing and painting. For me it is a way of keeping notes, communicating and visualising ideas, and just express emotions. An inspiration source that I always will carry with me. On the right a sketch from a croquis course I had the oppertunity to enjoy on the side of the studies during my third year. On next page an aqrylic painting made a night in dark.

Chalmers Studios In Modules Psyciatric Clinic Shelter

EPFL Studios

Atelier Mangado Atelier Huang

EPFL UE

Digital Design Production

Others

Paintings Drawings



Academic portfolio 2013