Issuu on Google+

KERI K. WOLTZ PORTFOLIO

FILM PHOTOGRAPH . SUMMER 2012


ATRIO

SOUTH LAKE UNION, SEATTLE, WA

Previous Iterations THOMAS STREET

THOMAS STREET AMENITIES

PUBLIC SEMI-PRIVATE

8TH STREET

8TH STREET

PRIVATE

LEVELS OF PRIVACY

MOVEMENT

FREQUENT CHANGE

Built of modular construction, the design of the midrise residential apartments complex is based off the idea, form, and function of an atom. The idea of the nucleus in the form of an enclosed atrium creates a high concentrated area of community interaction. The amenity spaces of the building serve as the moving electrons, influencing patron interaction as well as influencing public vs. private involvement with the use of greendeck spaces. The layout of trapezoidalshaped units create a curvilinear form that draws in people through its convex and concave interaction with the podium. The entire design was created to follow the Priority Green Expedited sustainable requirements.

LITTLE CHANGE

CHANGE OVER TIME

Arch 401 . Winter 2013 K.Simonen, C. Dossick Sketch Up, Photoshop +Illustrator, VRay


11’

22’

30’ 5’

5’ 3’ 30’ 5’

11’

3’

22’

11’

30’

30’

3’

3’

5’

14’

11’

After 14’ and 11’ module exploration and target costs analysis evaluation, the idea of the trapezoidal units were to combine both sizes to create a module that would optimize views and lighting, while maximizing rentable square footage. Prioritizing social and desirable spaces closest to the windows to allow maximum light for the program, while also putting mechanicalelectrical-plumbing systems towards the least light spaces, allowing for easy connection during modular placement.


Module Pin Connection

Module Alignment Cones

Energy and Climate Protection 1 point EC-2: On-Site Renewables 1 point

Window-Light Shelf

One of the design goals of the building was to follow Seattle’s Priority Green Expedited sustainable requirements. With a water collection system for grey water use, solar PV panels to produce 5% of the buildings energy, 50% square footage dedicated to green space, 25% of sq ft dedicated to tree canopy coverage, stacked natural ventilation through the units and atrium, recycled building materials, and storm water collection systems around the sidewalk, influence a sustainable community that is lacking in South Lake Union.

ATRIO: SUSTAINABILITY Priority Green: Goals and Strategies

Module Spacer Alignments

EC-4: Passive cooling climate responsive

Water Collection Urban Agriculture

Photovoltaic Panels

design

Priority Green Expedited -Perform 15% better than Seattle Energy Code -Perform 20% better than 2009 Uniform Plumbing -Recycle 75% of construction and demolition debris Priority Green Facilitated -Comply with 2030 challenge -Achieve a minimum of 10 points -Include elements in three of the five environmental priority challenges

Healthy Peoople and Communities 1 point HP-4: Food security site or urban agriculture 1 point

Green Roof

HP-6: Innovative Transportation

Resotre our Waters W-1: Rainwater re-use 1 point 2 points

W-2: Gray water/black water reduction

2 points

W-3: storm water infrastructure

Green Roof Tree Coverage

Green Seattle Initiative GS-1: Green Roof - 50% of roof surfaces 1 point 2 points 1 point

GS-2: Urban Forest - canopy coverage of 25%

Miscellaneous

GS-3: Seattle Green Factor

Waste Reduction and Recycling WR-1: Re-use/recylcing of building materials 1 point

Water Storage Tank

on site

Window study - East/West Orientation

Passive Ventilation

Lux

300

2000+

Thermal Analysis of 1 Bedroom Unit

Desirable stairs Bike Racks Green walls Bio swales


CAFE - GALLERY

LAUNDROMAT ART STUDIO

SMALL HALL INDOOR ACTIVITY

FILM STUDIOS OPEN LAB

LARGE HALL

MEDIATEQUE LOCKER ROOMS CLASSROOM


CENTRO CULTURALE di ROMA SAN LORENZO, ROME, ITALY

A cultural center built in the San Lorenzo neighborhood of Rome, Italy with the intent of stitching together the separate suburbs though manipulated social interaction. The neighborhoods are characterized based on different levels of interaction, and become reflected as the various program boxes. The boxes then are placed within the entirety of the site with the central point of the building becoming the highest level of forced interaction. Through folding planes and open, intersecting spaces, the community is lead to interconnecting communication. Architecture in Rome . Fall 2013 J.Dee, P. Cohan, G. Minah Rhino, AutoCAD, Adobe Photoshop, Adobe Illustrator


SCULPT STUDIO

MAGNOLIA, SEATTLE, WA A paper mill cooperative studio for artists who create paper using recycled material to create sculptural forms. The intent of the design is to create free flowing spaces in which the entire paper-making process could be viewed from each other. The form is derived from interconnecting the stereometric (concrete) and tectonic (steel/glass) materials to influence a sense of movement and cooperation throughout the building. Working with natural ventilation, wet spaces are placed on the bottom and dry spaces on top for the paper making process. Arch 302 . Spring 2012 J.Dee, C. Anderson Rhino, Adobe Photoshop +Illustrator, AutoCAD, Basswood, Plaster


SECTION FACING NORTH-EAST SCALE = 1 : 100


GASWORKS PARK, SEATTLE, WA

Main Floor

SUN PATH

Arrival

VOLUME

Personal Areas

ock

Observation Education Quench

N

D Water

Win

Su

ter

m

So

m

ui Eq

e

lstic

er

So

lst

x

no

ice

A conceptual project aimed to create an observatory that uses intersecting rectilinear forms to play with daylight that can be accessed from the land and the water. The first level of the structure uses light screens to project designed into the interior. The second level plays with reflected light that enters from holes in the walls and reflects down the tower in the morning, and light that reflects off the water in the evening. The angled orientation of the observatory allows for harsh summer light to stay out and all the winter light for warmth, as well as letting in the cool summer breeze and blocking out the cold winter wind. Arch 211 . Spring 2011 G. Proksch, G. Wong Google Sketchup . VRay

3

2

1

LIGHT PATHS

CIRCULATION

ECOBSERVATORY


CONTEMPORARY RUINS ROMAN FORUM, ROME , ITALY

An architecture/art installment at the Temple of Divus Julius in the Roman Forum. The intent of the design was to mimic the space that was once created by the temple created under Augustus in 44 BC. Two steel walls made of corten steel form the space of the preexisting temple while also giving the appearance aged ruins. Concrete platforms placed in the existing ruins allow for viewed connections towards the rest of the Roman Forum, while also trying to give the experience of being at the height of which the temple floor existed. Arch in Rome . Fall 2012 J. Dee, P. Cohan, G. Minah Rhino, Adobe Photoshop + Illustrator, Cardboard

PLAN

SCALE = 1 : 100

SECTION FACING NORTH-WEST SCALE = 1 : 100

SOUTH-WEST ELEVATION SCALE = 1 : 100


TIME CAPSULE PARK FIRST HILL, SEATTLE, WA

A landscaped art exhibit designed to replace the parking lot in front of Frye Art Museum. With the use of offset rings, patrons are drawn into the park and forced to wander and experience nature and time. Each of the different rings placed in the center of the park, around a sun dial, represent different elements of time. The most inner circle being a wood light bench, that represents time in seconds. The next ring of flowers represents time in days, and the next ring of shrubbery representing months. The final outer edge of trees represent time changing through years, while also serving to hide parking. LArch 300 . Summer 2012 I. Robertson, L. Smith Hand-drafting, PrismaColor Pens, Trace, Adobe Photoshop


TRAVELING ITALY Drawings and sketches taken from my study abroad journey through Italy. Places consist of Ostia Antica, Rome, Venice, Castelvechio, Pompei, Amalfi, and Tivoli Arch in Rome . Fall 2012 J. Dee, P. Cohan, G. Minah Watercolor, Pen, Charcoal


HOUSE ON PLUM GROVE TOKYO, JAPAN

A case study model of a house created by Kazuyo Sejima of SANAA. In the original house, Sejima uses 16mm thick steel with large openings in each room to allow the house to feel open and connected to the outer world. In this project Sejima takes steel and uses it as if it was a stereometric material. In the 1/8” scale model paper was used to represent the thinness of the walls. Creating the 3/4” scale model was the biggest challenge with trying to make the plaster walls as thin as possible to achieve Sejima’s concept. Arch 302 . Spring 2012 J. Dee, C. Anderson Plaster, Computer Paper, MDF


PERSONAL WORKS SEATTLE, WA + KAILUA, HI

An arrangement of personal artworks including black + white film photography, acrylic paint on canvas, oil paint on canvas, pencil sketches, and pastels + charcoal.


KERI KANANI WOLTZ (808) 285-2053 kkwoltz@uw.edu


Woltz_Portfolio