Page 1

TKU ARCH 52th

KK

PORTFOLIO 2 2016/2/15~2016/6/19


ABOUT ME:


Xiao-Li Lin 林曉儷 (Kk) 1996/12/16 Taiwan kk121603@gmail.com

issuu:kk121603 Lecturer:Shung-Ching Wu


- CONTENT -


空間重組 Reorganization

01

向大師學習 階段一 Learning from Masters I

15

向大師學習 階段二 Learning from Masters II

37

向大師學習 階段三 Learning from Masters IlI

55

空間現象.序裂 Space Phenomenon-Sequence&Crack

67


空間重組

01


Reorganization

02


假想一個世界 太陽就像燈 只有亮與不亮 沒有日出 日落 沒有太陽角度的自然調節

當大地的光不變 生物只能用「轉動」及「錯位」 解決調節日光的問題 保護自己 03


選取物件: 密碼鎖頭 繪製物件剖面 感受內部微小空間

04


分析操作時的內部空間 及理解手獲得的空間經驗 研究改密碼的七個步驟 發現只是由兩個動作達成 – 轉動、錯位 右圖為慢動作剪影

05


06


07


選取系館樓梯為基地

繪製建築剖面

08


分析人所走的路徑 發現行經的證據 牆面上有著筆及拉鍊的刮痕 以及樓梯前端的漆脫落 這些都是 錯位 的證據 09


反覆地走 腳獲得的空間感受 如同人與鎖頭間的空間經驗 轉動及錯位 嘗試用手替代腳的空間經驗 轉動樓梯節點 10


假想空間路徑

選取疊合物件

疊合路徑及物件

疊合產生綠色保護區

創造黑色新增空間

11


假想頂視

假想側視

12


轉動及錯位的小空間創造虛空間的交流 頂視及側視為疊合圖的主要空間 模型可轉動 達到自我調節

13


14


向大師學習 階段一

15


Learning from Masters I

16


Planar House Steven Holl

DESERT TILT UP WONDER The house is broken up into three functional areas. 17


Introduction P.17-P.30

18


architect Steven Holl (design architect) Martin Cox (project architect) Tim Bade (schematic design) Robert Edmonds, Annette Goderbauer, Hideki Hirahara, Clark Manning (project team) structural engineer – Rudow & Berry mechanical engineer – Roy Otterbein civil engineer – Fleet Fisher Engineering electrical engineer – Associated Engineering landscape architect – Steve Martino & Associates

Location:Paradise Valley, AZ, USA

Bedrooms:2  Baths:3 Construction year:2002-2005 Floor area:308.4 sqm Award:NY AIA Merit Award, USA, 2006 19


Garage

Library (Bedroom)

Cool pool

Master bedroom

Bathroom

20


This house is to be a part of, and vessel for, a large contemporary art collection. Great 20th century works by Bruce Nauman, Robert Ryman, Jeff Koons and Jannis Kounellis are part of the collection which includes important video artworks. Designed to house a contemporary art collection, internally, the house sets out to be a blank canvas, not to distract from the works held within.The terrazzo floor was laid before any inside walls were built, so the interior walls can be moved if the owners decide to rearrange the spaces.Currently a 2 bedroom home, the residence can become 3 bedrooms. Between the two spaces lies the gallery and living area, a perfect space for the owner to enjoy the collection.

Door

Living room

21


Bathroom

Art gallery

Pool

22


Cool pool

Backyard

Dining

To the rear are the dining and kitchen areas, located to soak up the views down to the nearby Camelback Mountain. A contemplative study joins these rooms at the rear, cool in summer no doubt as the doors to both the pool behind and rear yard would form a breeze-way of cooled air.The rear, with overhands for shading, is the largest expanse of light giving glass. 23


Kitchen

Study

Bathroom

Dining

24


Constructed of tilt-up concrete walls, the flat and rotated nature of the walls merges with the simple orthogonal requirements of the interiors for art. Shape extensions and light and air chimneys connected to cooling pools articulate the planar geometry. From a courtyard experienced at the entry of sequence, a ramp leads to a rooftop sculpture garden – a place of silence and reflection.

25


Exhaust hot air

Evaporative cooling

Cool pool

Natural cooling techniques are employed inside, with the overhead light shafts linking to cooling pools on the floor below, a technique which combined with minimal unshaded glass, would keep air con bills to a minimum.

26


Windows and skylights, strategically placed, send beams of light across interior walls and floors.

27


While this 3,350 sq. ft. home is uber-utilitarian by design, it’s not all concrete and glass. A private courtyard with 40-foot lap pool, a cactus garden, and a rooftop space that boasts spectacular views of Camelback Mountain, downtown Phoenix, The Preserve and more. It is uses raw Concrete and Corten Steel to create a great prefabricated home and art gallery for it's owner.

28


Steven Holl Architects is a firm consisting of 40-member innovative staff that works with architecture and urban design based in New York City and Beijing. Holl co-owns the firm with partners Chris McAvoy and Noah Yaffe, working internationally with extensive experience in the arts (museums, galleries, and exhibition designs), campus and educational architecture, and residential work. Other projects include retail design, offices, public facilities, and master planning.Paolo Soleri Studios constructed oval brass plates that attach to the tilt-up concrete walls. Steven Holl Architects designed almost everything in the home including the brass door handles and the cabinetry.

29


Wall

Light

30


31


Site Plan

Plan

32


Section C

North Elevation

South Elevation 33


Section

West Elevation

East Elevation

34


Diagram

35


36


37


38


向大師學習 階段二

39


Learning from Masters II

40


Analysis of Humidity

Humidity

41


The wall which faces cold wind

Heat

The wall which faces hot wind

42


Experiment

Cobalt chloride paper 0%

43

Humidity

100%


00:00

00:25

Hot air

00:05

00:10

00:15

00:20

00:30

00:35

00:40

00:45

Humidity 00:50

00:55

01:00

01:05

01:10

01:15

01:20

01:25

01:30

01:35

00:00

00:05

00:10

00:15

00:20

00:25

00:30

00:35

00:40

00:45

Humidity 00:50

00:55

01:00

01:05

01:10

01:15

01:20

01:25

01:30

01:35

44

42


43

Analysis of Light

45


46

44


Upper

Middle

Lower

Upper + Middle The Space of Light & The Space of Shadow 47


48


Diagram

厚牆 冷風

20CM 40CM

40CM

薄牆 熱風 私人 多隔間 曲折空間

主要 牆面同向 線性空間

次要 無隔間 無阻空間

散熱

濕氣 冷池

轉涼

冷池

49

冷池 浴廁

乾燥

20CM

20CM

20CM


LIGHT

Morning Afternoon

人類 潛意識利用光線理解空間 當光線透入 在地板劃出一段光線 人類嘗試延伸空間 直到光線打到另一面牆才停止延續空間 確定空間尺度 透光材料可以延續空間 不透光材可以隔絕空間 50


空間概念模

假設熱風從圖的左上方吹拂 因應平均水氣的原理產生高低差

51


解構創造光線透入 光線透入形成新的空間

52


縫隙 透光選擇 自然調節

53


54


向大師學習 階段三

55 55


Learning from Masters Ill

56 56


改變原本的微氣候系統 原本受限於高低差 使的水氣無法完全平均 所以將模型放置原來的基地 照水氣及溫度的走向進行塊體堆疊 使內部微氣候達到平衡

57

怎麼用隙縫造成內部的空間感受? 我發現人的潛意識看到地上畫出一段光線會去延伸對空間尺度的想像 直到光線停留在另一道牆 因為他是先建構內牆在立起外牆控制光的隙縫 因此此發展主要是思考內部陰影處以及視覺的延伸空間 我將塊體用光刀切割 切割的方式是延伸到中央 這樣可使量體光線密度產生較不均質的狀態 陰影也比較能被體現在外牆旁


從印度相片可以證明 我們在熱帶地區生活時對於陰影的需求 因此得到適合利用的空間配置

利用透光與不透光的選擇再次定義空間尺度 此時我改善了在planar house中私人區域的隱私度 我認為如果將私人區域移至二樓 就能用高度有效劃分公私區域 至於隔間的部分都是來自於第二階段分割出來的內部量體 在做一點尺度及材料的替換 因為當我用到了透光材質 光線就得以切割延伸空間

58


加上牆壁厚度 東邊面對冷風的牆比其他牆厚 然後確定尺度及光線 而開窗只是先單純用挖洞的方式處理 幫助大致理解要開幾個縫隙導入光線

59


最後正模將整塊量體再次以用光刀切割 不僅是屋頂和外牆還包刮一二樓底板 這時的縫隙是用一二樓需求的疊合進行取捨 並使切割路徑通過中央天井 從天井往上看會有光製造的特殊的空間氛圍 而內部的隔間牆則在一次的強化他先建構內牆的概念 把她想像成有一條圍著外牆的流通空間 重新定義入口及空間的位置 而不是用挖洞來開門 60


61


62


63


64


65


66


空間現象.序裂

67


Space Phenomenon-Sequence&Crack

68


基地:淡水三民街

69


在這裡發現一些有順序性及裂縫的元素 因此將題目自訂為「空間現象-序.裂」 我試圖利用身體去記錄這些元素彼此尺度的關係 用步伐數紀錄看到的畫面 我將這些元素分為 序的空間 裂的空間 序的材料 裂的材料 將序裂的焦點集中在第三十三步時看到的畫面 我認為他序及裂的空間現象最為特別 所以我用這裡的概念做出一系列概念模

70


在三十三步的照片可清楚看到因為樹根的裂 裂出了取代水泥的空間 蠻有趣的是他們材質一軟一硬 但因為裂 軟能勝過硬 我去觀察他的縫隙 發現他有一種時間及空間的序及裂關係 他們都依著一個軸承有著特定的序

71


而當中被裂化的物質一開始受到扭曲的外力 然後不斷壓縮裂化最後碎化 這組概念模是我分析被裂化者是被甚麼樣的序取代 也可以說是樹根虛空間的變化過程

72


73


揣摩分析這種透過序與裂取代它物空間的消長變化 用線條表示生長線 我認為遇到阻礙時的線條速度較慢 線條也許因為阻礙或陽光而偏向某一個方向 這是我分析三個時間點他的取代過程 一開始 他會先去包覆阻礙的物質 然後透過時間空間序逐漸去裂化碎化進而取代空間 但是阻礙並不會永遠就消失 也許在他的生命裡 這個時候新的阻礙又生成 我用方象徵非自然因素 圓象徵自然因素 而取代不同阻礙的時間也不會一樣 例如:也許長方形的碎裂過程就明顯的比橢圓形慢 而取代非自然物質的時間不一定永遠比自然物質慢 而且在已經取代過的區域也有可能在重疊到另一個新阻礙的生成

74


75


將分析疊合獲得自己的空間序列層次及交錯關係 作為我正模的空間關係圖 從圖面上可以看出他們這個方向的前後關係 前後關係出來之後象徵阻礙的虛空間聚集在中心處 所以我認為速度也會在中間較慢 而速度快的兩側空間則逐漸縮減

76


透過正模不同角度可以看到多種取代的動態感

77


78


感謝一路上陪伴我的人 Thanks for everyone who accompanied me along.


Group.9 林曉儷 404360595

Tku arch 52th portfolio2 kk for issuu  
Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you