__MAIN_TEXT__

Page 1

Seitsemän sortin

juhlaaviisi Katoimme 7 sortin kahvipöydän

Lupa ryystää Leivo kuppiin mustikkarättänä Kenkäveron kesässä tapahtuu Näin neulot juhlasukat


KUVA PAULA MYÖHÄNEN

Isosti aihetta juhlaan. Juhlivan pitsirouvan, pappilan päärakennuksen ovi on käynyt miljoonia kertoja. Pappilassa vierailu ja juhliminen ovat usein liittyneet elämän merkittävimpiin tapahtumiin. Vierailut ovat jääneet ihmisten mieliin sekä siirtyneet muistoina ja perimätietona sukupolvilta toisille. Enää ei Kenkäverosta haeta kuulutuksia mutta erilaisia perhejuhlia vietetään lähes päivittäin. Kaunis päärakennus pihapiireineen muodostavat ainutlaatuisen kauniin kokonaisuuden, jonka hoitaminen ja kunnossapito vaativat jatkuvaa työtä. Resursseja kunnossapitoon ja kukoistukseen saadaan innovatiivisella ja sitkeällä työllä asiakkaiden vetovoimaisuuden säilyttämiseksi. Visuaalisuus, suomalaisuus, aitous, vastuullisuus ja vieraanvaraisuus ovat aina olleet Kenkäveron toiminnan lähtökohtana. Palveluiden kehittäminen vaatii luovuutta ja rohkeutta, ruisleivän juuresta rokkiin. Kenkäveron päärakennus täyttää tänä vuonna huikeat 150 vuotta ja Kenkäveron matkailutoiminta täyttää ensi vuonna 30 vuotta. Meillä siis on yhtä juhlaa. Haluammekin pitää sinua kuin piispaa pappilassa – tule testaamaan, onnistuimmeko.

Anne Ossi Toiminnanjohtaja Taito Itä-Suomi ry Kenkävero

2

• KENKÄVERON SEITSEMÄN SORTIN JUHLA-AVIISI

Pappilassa vierailleiden valtionpäämiesten ja kulttuurivaikuttajien joukko on vaikuttavaa luettavaa Vuosina 1933-42 pappilassa vierailivat ainakin Sotamarsalkka ja sittemmin presidentti Mannerheim, P.E. Svinhuvud Ellen- puolisoineen, Lauri Kristian Relander, Kaisa Kallio, kirjailijat Elsa Heporauta, Hilja Haahti sekä Otto Manninen ja Anni Swan-Manninen, silloinen sosiaaliministeri K.A. Fagerholm, maaherra E.J. Jatkola ja piispat Eino Sormunen, Joh. Björklund, Erkki Kaila, Erkki Kansanaho, Aleksi Lehtonen, Mannermaa, Loimaranta, E.G. Gulin ja Aimo T. Nikolainen. Sotamarsalkka Mannerheimin kerrotaan pappilassa käydessään ja keskellä suurta salia ryhdikkäänä seisoessaan panneen kädet selkänsä taakse ja virkkaneen: ”Tämä ei ole vain Suomen, vaan koko kristikunnan kaunein pappila.”


”Tämä ei ole vain Suomen, vaan koko kristikunnan kaunein pappila.”

Historiaa täynnä persoonallisia pappishenkilöitä Pappilat olivat seutukuntansa elämänmenon keskuksia, joiden asukkaat olivat kiinteässä ja jatkuvassa vuorovaikutuksessa ympäristöönsä. Hartaustilaisuuksien lisäksi vietettiin monia juhlatilaisuuksia, nimi- ja syntymäpäiviä, järjestettiin illanistujaisia ja pidettiin ompeluseuroja. Uuden pappilan ensimmäinen asukas oli kirkkoherra Anders Johan Hornborg (1867-1876), jonka ansioiksi on laskettu mm. vaikuttaminen pappilan arkkitehtuuriseen suunnitteluun. Hornborg osallistui ahkerasti kunnalliselämän ja koululaitoksen kehittämiseen sekä sosiaaliseen toimintaan.

KENKÄVERON SEITSEMÄN SORTIN JUHLA-AVIISI •

3


Suomen suurin

Uuden pappilan rakentaminen lienee pappilan ensimmäisen kirkkoherran, A.J. Hornborgin ansiota, joka oli itsekin kiinnostunut arkkitehtuurista. Päärakennuksen piirustukset laati silloisen lääninarkkitehdin sijaisena toiminut Alfred Cavén ja rakennustyöt sai tehtäväkseen kaupungin raatimies Johan Fredrik Ahlberg. Valmistuttuaan vuonna 1869 se oli monin tavoin uuden, rikasmuotoisen puuarkkitehtuurin edelläkävijä ja toimi esikuvana myös myöhemmälle pappilarakentamiselle. Päärakennus kuvastaa erinomaisella tavalla 1800-luvun puolivälin jälkeen tapahtunutta arkkitehtuurimuutosta; vapautumista empiren säännöistä kohti uusrenessanssin aikakautta. Rakennuskannan merkittävyyttä lisää Mikkelin kaupungin läheisyydestä huolimatta säilynyt maanviljelyksen tuotantomaisema. Harvinaisen suureksi rakennetussa päärakennuksessa oli muista aikakautensa pappiloista poiketen vaatehuoneita, ruokasäilytystiloja ja tarjoiluhuoneita. Kansainvälisiä vaikutteitakin oli, kuten sveitsiläistyylinen avokuisti, jonka pitsimäisillä lehtisahakoristeilla oli oma merki-

4

• KENKÄVERON SEITSEMÄN SORTIN JUHLA-AVIISI


ENSIMMÄINEN PAPIN ASUMUS RAKENNETTIIN KENKÄVERONNIEMEEN JO 1400-LUVUN PUOLIVÄLISSÄ, MUTTA VASTA 1700-LUVULLE TULTAESSA ALKOI HAHMOTTUA PAPPILOIDEN TALONPOIKAINEN ILME.

tyksensä myös tunnelmallisten varjojen tuojina. Tilasuunnittelun lisäksi oman aikansa “ylimysasuntona” pidetyssä pappilassa oli persoonallisia piirteitä myös rakennesuunnittelussa, tästä esimerkkinä salin “keinuva” lattiarakenne. Parhaiten rakennuksen alkuperäinen tyyli on havaittavissa julkisivussa, sillä sisätilat kärsivät asumattomuuden vuosista 1969-1989, jolloin pappila oli teollisuuskäytössä. Sen verran sisäosien pintamateriaaleista kuitenkin säilyi, että restaurointityö pystyttiin tekemään ilman suurempia tunnontuskia. Viimeisimmistä tapettikerroksista saa vihiä yläkerran kesähuoneista, joiden seiniltä löytyy myös ruotsin- saksan ja ranskankielisiä sanomalehtiä. Luettavissa on muun muassa Pariisissa ilmestyneen Le Esperancen 13.3.1863 päivätty numero. Viestinä 30 vuoden takaa löytyi lyijykynällä sanomalehden kulmaan kirjoitettu teksti ”Veli Vilén pingotti pahvit 1961. Säilytä vanhat lehdet.”

Vuonna 1869 valmistunut pappilan päärakennus toimi kirkkoherranvirastona lähes 100 vuotta. Vuonna 1969 vilkas elämänmeno päättyi, kun silloinen kirkkoherra muutti kaupunkiasuntoon. Tätä seurasi pitkä asumattomuuden vaihe, jolloin rakennus oli teollisuuskäytössä. Kulttuurihistoriallisesti arvokkaan, monia vaiheita nähneen ja kiistojakin aiheuttaneen pappilan renessanssi alkoi parinkymmenen alennusvuoden jälkeen vasta vuonna 1988. Tuolloin Mikkelin kaupunki ja maaseurakunta sopivat maanvaihdosta, jolla pappilan alue siirtyi kaupungille. Sittemmin kaupunki päätti restauroida päärakennuksen uuden käyttösuunnitelman mukaisesti. Vuonna 1988 perustettiin Kiinteistö Oy Kenkäveronniemi, jonka tehtävänä oli suunnitella, rakennuttaa, omistaa ja hallita pappilan alueella olevia rakennuksia. Onnistuneen restauroinnin on suunnitellut arkkitehti Petri Enqvist mikkeliläisestä arkkitehtitoimisto Jaakko Merimies Ky:stä. Päärakennuksen sisustuksen tavoitteena on ollut entisen pappilatunnelman aikaansaaminen pysyvien rakenteiden lisäksi tapettien, vanhojen huonekalujen, tekstiilien, viherkasvien ja taulujen avulla. Remontti valmistui kesällä 1990, jolloin toimita Kenkäverossa alkoi. Virallisia vihkijäisiä vietettiin 3.7.1991.

KENKÄVERON SEITSEMÄN SORTIN JUHLA-AVIISI •

5


1

Tunnelmaa Saimaan rannalla 1

3

PAPPILARAVINTOLA

Pappilaravintolassa pääset nauttimaan sydämellä ja taidolla valmistetuista lähiruokaherkuista. Kenkäveron päärakennuksessa sijaitsevassa ravintolassa voit edelleen aistia vanhan ajan tunnelman, samalla uudempiinkin sisustusideoihin tutustuen. Kahvila-ravintola on avoinna päivittäin ympäri vuoden, arjessa ja juhlassa.

2

4

VICARAGE RESTAURANT

In the vicarage restaurant you can enjoy the menu consisting of local cuisines, prepared with love and skill. The restaurant is situated in the Kenkävero’s main building, which is steeped in old atmosphere and modern decor. The caferestaurant is open daily all year around.

P

2

3 MYYMÄLÄ

AITAT

Tutustu ja ihastu! Monipuolinen valikoima suomalaista designia, yksilöllisiä vaatteita ja asusteita, paikkakuntatuotteita ja kodin sisustustuotteita sekä tuliaisiksi sopivia lähiruokaherkkuja. Myymälästä löydät myös runsaasti Ebba Masalinin kuvittamista opetustauluista tehtyjä tuotteita. Ihania itselle, lumoavia lahjaksi!

Kesäkäsityö-näyttely aitan vintillä 24.6.-11.8. on oikea tekemisen aarreaitta. Voit tutustua valmiisiin töihin ja napata mukaan kivat ideat kesäkäsitöihin. Aitan alakerran myymälästä voit ostaa tarvikepaketteja ja käsityömateriaaleja.

GRANARIES

“Handicrafts of the summer”-exhibition, open from 24 of June to 11 of August, is a treasury for all handicraft lovers. Here you can see different works and get some great ideas for your own summer handicrafts. DIY kits and handicraft materials are available for purchase.

SHOP

LEIPOMO

Leivintuvassa leivotaan ympäri vuoden ja ihanan leivän tai tuoreen pullan tuoksun voi aistia jo ulkona. Myös kaikki ravintolan leivonnaiset leivotaan täällä käsin. Uunituoreita leipiä, narskuvaa näkkäriä, tee se itse-leipää ja muita herkkuja voit ostaa myös mukaasi: kesäkaudella päivittäin avoinna olevasta leipomon leivintuvasta ja ympäri vuoden myymälän leipomopuodista.

BAKERY

The bakery operates throughout the year, and already outside the bakery you can feel the wonderful smell of bread or fresh buns! All the pastries served in the restaurant are baked here by hand. Freshly baked breads, crunchy crisp bread, DIY bread and other delicacies can be bought from the bakery during the summer season, and from the shop year-round. At other times the products can be purchased from the shop.

6

• KENKÄVERON SEITSEMÄN SORTIN JUHLA-AVIISI

4

Explore and be delighted! Varied range of Finnish design, unique clothing and accessories, handicrafts as well as local delicacies. You will also find here plenty of products based on educational plant illustrations by Ebba Masalin. Wonderful to yourself and lovely for presents!


9

PUUTARHA

Hurmaavat pionit sekä sadat muut perinteiset perennat, yrtit ja hyötykasvit ilahduttavat tuoksuillaan, väreillään ja kauneudellaan Saimaan rannassa sijaitsevassa puutarhassa. Puutarhan antimia pääset myös maistelemaan Kenkäveron lounaspöydässä. Kesänviettoon puutarhaan saapuvat myös lampaat, kanat ja kanit.

GARDEN

The charming peonies and hundreds of traditional perennials, herbs and other plants delight with their aromas, colors and beauty in the garden on the shore of Lake Saimaa. You can also taste the garden produce at the Kenkävero lunch table. Also sheep, chickens and bunnies arrive to the garden for summer holidays.

8 7 9

8

5

6 JOULUPUKIN PIILOPIRTTI

Tutustu Joulupukin kesäiseen piilopirttiin ja tule tekemään työpajaan joulupukin apulaisten kanssa itse tehty matkamuisto. Työpaja avoinna 24.6.- 4.8. klo 11–16. Piilopirtissä voit myös majoittua.

SANTA´S SUMMER HIDEAWAY

Get to know Santa Claus' summer hideaway and make a souvenir with Santa's assistants at the workshop from 24 of June to 4 of August. Open from 11 am to 4 pm. Open 1.6.-12.8.

5

6

7

PAULIINA RUNDGREN HANDICRAFTS SHOP & STUDIO Seuraa tuotteiden valmistusta ja tee yksilöllisiä designkäsityöostoksia

www.prhandicrafts.fi

PAULIINA RUNDGREN HANDICRAFTS SHOP & STUDIO See how products are made and enjoy a unique design handcraft shopping experience www.prhandicrafts.fi

MADE IN SAIMAA – DESAVO RY:N KESÄPUOTI

Alueemme luovien alojen ammattilaisten kesäpuodista Kenkäveron navetan alakerrasta löydät erilaisia persoonallisia lahjaideoita. Avoinna 20.6.-11.8. Tervetuloa tutustumaan paikallisiin tekijöihin ja tuotteisiin.

MADE IN SAIMAA

Here you can find local designers unique products and different gift ideas. Open from 20 of June to 11 of August.

RANTAKAHVILA

Rantakahvilassa pääset 24.6.-11.8. herkuttelemaan leivintuvan makeilla ja suolaisilla leivonnaisilla tai voit levähtää hetken kesäpäivästä ja virvokkeista nauttien. Herkullinen brunssi Saimaan rannalla on katettuna pöytään sunnuntaisin. Kesäsesongin ulkopuolella viehättävä rantapaviljonki on tilauskäytössä.

SHORE SIDE SUMMER CAFE

Summer cafe is open from 24 of June to 11 of August. Treat yourself with freshly baked pastries or rest for a while and enjoy refreshments and summer feeling. The delicious brunch on shore of Lake Saimaa is served on Sundays.

SY Ä ! PÄe fee

A nc PAentra A V No

7


8

• KENKÄVERON SEITSEMÄN SORTIN JUHLA-AVIISI


TEKSTI REIJA YPYÄ • KUVAT PIHLA LIUKKONEN

Hulluista ideoista syntyy parhaimmillaan myyntihittejä

MITÄPÄ IHMINEN EI TEKISI HYVÄN VALOKUVAN TAKIA. KENKÄVERON MYYMÄLÄN TUOTTEISTA VASTAAVA MYYNTIPÄÄLLIKKÖ ANNE PITKÄNEN KAPUAA MYYMÄLÄN STÄNDILLÄ OLEVALLA TUOLILLE KANAVATYÖMISSIKSI. TYÖKAVERIT VIERESSÄ HURRAAVAT JA VAATIVAT ILOA JA HULLUTTELUA KUVAAN, JA SITÄHÄN SAADAAN!

T

ämä kuvaa hyvin Kenkäveron voimanaisia. Yksissä tuumin he ideoivat hullujakin asioita, ja Ebba Masalinin kasviaiheisiin opetustauluihin perustuvat tuotteet räjäyttivät pankin. Talvella 2015 ideoitiin kesäistä retroteemaa vanhoista opetustauluista. Kenkäveron toiminnanjohtaja Anne Ossi körötteli räntäsateessa keuruulaiselle koululle lainaamaan opetustaulukokoelmaa. - Ne olivat niin hienoja, että googletin aamuyöhön tekijänoikeuksista ja huomasin, että Masalinin kuolemasta oli kulunut edellisenä vuonna 70 vuotta. Silloin tekijänoikeuden vapautuvat kenen tahansa käyttöön, Anne muistelee. Kasvitaulukorttien painattaminen aloitettiin vuonna 2015 varovasti pienellä erällä, josta Anne laittoi kokeeksi nettiin pienen mainoksen. – Hiukan ennen yhdeksää näin myymälän ulkopuolella jonon ihmisiä. Tämmöistä ei ole koskaan ennen tapahtunut! Kortit myytiin hetkessä loppuun ja sittemmin opetustaulukuoseista on tehty niin pussilakanoita kuin purkkejakin. Ihmiset rakastavat nostalgiaa. Viime vuonna luotiin Ebba-kangas, josta ommeltiin tunikoita. Ne osoittautuivat niin suosituksi, että tämän kesän myyntiin päätettiin tehdä valkopohjainen kangas ja siitä oma kesätekstiilisarja. - Teemme ainakin valkopohjaisen kaitaliinan, keittiöpyyhkeen ja servetin. Pakko kai valkopohjainen leikkuulauta ja tarjotinkin on tehdä, sillä asiakkaat haluavat niitä. Onneksi alihankkijamme ovat nopeita. Siinä ei pitkään nokka tuhise, kun Suomen Viilupuu Oy Pieksämäellä tekee tuhat tarjotinta, Anne Ossi kehuu.

KENKÄVERON SEITSEMÄN SORTIN JUHLA-AVIISI •

9


Mökkituliaiseksi sopivia lähiruokatuotteita pakataan myymälässä valmiiksi herkkukoreiksi. Mökkituliaiseksi sopivia lähiruokatuotteita pakataan myymälässä valmiiksi herkkukoreiksi.

Vaalea Ebba-mallisto on kesän uutuus ja suosikki. Suomessa valmistetut, vanhoista opetustauluista suunnitellut Ebba kaitaliinat (29,90 €) ja keittiöpyyhkeet (19,90 €) ovat Ihania itselle ja lumoavia lahjaksi.

Kesällä 2015 Kenkävero sai vain 600 Ebba-pyyhettä kesänmyyntiin, sillä Printscorpio-tehdas Pälkäneellä jäi lomalle. Nehän loppuivat heti. – Tilasin tehtaalta 5000 pyyhettä lisää. Kontaktihenkilöni luki viestin kesälomalla laiturilla ja meinasi kuulemma pudota silkasta hämmästyksestä järveen. Käsityötarvikepaketeissa on paljon työtä, jota ostaja ei osaa kuvitellakaan. Esimerkiksi villasukka- ja kanavatyöpaketteihin tarvitaan pieniä määriä erivärisiä lankoja. Siihen ei ole olemassa mitään laitteita. – Kokeilimme aluksi mitata polkupyörän matkamittarin avulla metrin langanpätkiä. Hauskaa oli ja nauroimme paljon, mutta onneksi löysimme hyvän yhteistyökumppanin. Kehitysvammaiset mittaavat meille lankaa Savoset-monipalvelukeskuksessa, Anne kertoo. Tarvikepakettien ”kokoonpanolinja” on teollisuushallin varastotilassa. Kenkäveron naiset lähtevät silloin tällöin ”factorylle” käsityötarvikepakettien pakkaustalkoisiin. Naisenergian voimin pakataan illassa 100 tai viikonloppuna 300 pakettia vaikkapa Kukkaniitty-kanavatyötä. Mahtavaa, että kaikkea ei tehdä Kiinassa pikkutyttöjen voimin, vaan linjastolla on keski-ikäisiä savolaisnaisia!

Tee itse –leipä (5,90 €) on tosi suosittu mökkituliainen, joka pakataan Kenkäveron leivintuvassa käsin.

Suomalaisesta koivuvanerista tehty mustikka-puolukka leikkuulauta (19,90 €) on Kenkäveron myydyin tuote. Sitä on tehty tuhansia. Helsinkiläinen Marjatta Kaurala sukuloi säännöllisesti Mikkelissä. Kenkäverosta löytyy usein kivoja tuliaisia. Itselleen Marjatta osti mustikka-puolukkakuvioisen leikkuulaudan.

10

• KENKÄVERON SEITSEMÄN SORTIN JUHLA-AVIISI


Otavan Puutyön Tallilyhty 55 €

Edelläkävijä jo ennenkin

Emalointi on aina meidän tuotteissamme mukana, joskus pääosassa, joskus vain pienenä osana. Emali on leimaa antava juttu meille.

Pappilan kirjahyllystä löytyivät niin lääkärinkirjat kuin maatalousoppaatkin. Pappiloista haettiin jo ennenvanhaankin esimerkkiä ja ideoita niin asumiseen, pukeutumiseen kuin maatalouden kehittämiseenkin.

Emalikoru on ajattoman tyylikäs

Meillä on Mikkelin laajin ja korkeatasoisin teevalikoima. Pakkaamme teet itse täällä suunnittelemiini pakkauksiin.

TEKSTI REIJA YPYÄ

Kukkaniitty-kanavatyö on modernin kaunis. Kanavatyö vaatii aikaa, sillä Kukkaniityssä on 25 000 pistoa. Tarvikepaketeissa on kolme värimaailmaa, ja irtomyynnistä voi ostaa lisää värejä. Voit tehdä ihan oman värisen kanavatyön! Kukkaniitty-kanavatyö 39,50 €

PS. Tiesithän, että Kenkäveron myymälän tuotteita voit ostaa myös taitoshop.fi -verkkokaupasta

Pauliina Rundgren HandiCrafts Shop & Studio on Kenkäveron tyylikkäästi remontoidun vanhan navetan vintillä. Ihanien korujen ja designtuotteiden lisäksi siellä on tarjolla Mikkelin laajin irtoteevalikoima, ja teemaistiaisia joka lauantai. Pieni ryhmä voi tilata itselleen oman designpajankin. On kiehtovaa katsella liikkeen puolelta isosta ikkunasta studiotilaan, kun siellä valmistetaan emalituotteita. Emalointi on harvinainen, tuhansia vuosia vanha käsityötaito. Pauliina Rundgren on jo 20 vuotta taivuttanut perinteisen tekniikan raikkaiksi ja moderneiksi tuotteiksi. - Työskentelimme aikaisemmin Rantakylässä tylsässä teollisuushallissa. Tänne Kenkäveroon muutimme 2011. Kauniissa ympäristössä on inspiroivaa työskennellä. Ihan ensimmäinen tuote oli sulan mallinen koru, jonka suunnittelin jo opiskeluaikana, mutta se ei enää ole valmistuksessa. Nykyään yhdistämme koruissa emalia puuhun, sillä pelkästä emalista tulee isompikokoisena helposti liian painava koru. Puuemali-yhdistelmällä saa näyttävän korun, Pauliina kertoo. Emaloinnit tehdään Studiolla itse. Tuotannosta on jo usean vuoden ajan vastannut Kristiina Elo, joka tuli töihin aikanaan harjoittelun kautta. Muut osat, kuten kuparipohjat, puu- ja metalliosat ja pakkaukset teetetään alihankkijoilla Suomessa. Koruemali laitetaan vain jalometallipohjaan eli kuparille, hopealle tai kullalle. Emali sopii mainiosti myös sisustustuotteisiin. Matti ja Maija -vessankyltit ovat käytännöllisiä ja humoristia. Hyllyt, löylymittarit ja kellot ovat tarpeen joka kodissa. Pauliina toteaa, että parhaat ideat lähtevät tarpeesta. - Juon paljon teetä, ja minulla meni hermot epäkäytännöllisiin teepalloihin, josta purut tulivat läpi. Suunnittelin 10 vuotta sitten emalisen teesiivilän, joka on helppo laittaa minkä tahansa mukin tai kannun päälle. Pienikään teelehti ei tule supertiheästä verkosta läpi. Olemme valmistaneet niitä siitä asti ja teesiivilästä on tullut klassikkomme. Pauliina järjestää tilauksesta elämyksellisiä designpajoja ryhmille. Pajassa pääsee emaloimaan oman korun, avaimenperän tai jääkaappimagneetin. Malli- ja värivaihtoehtoja on runsaasti. Puolitoista tuntia kestävä paja maksaa 29 euroa henkilöltä. Materiaalit ja ohjaus sisältyvät Teesiivilä 26,90 € hintaan ja uniikin tuotteen saa lähtiessä mukaansa. Pauliinan voi tavata myös designmyyjäisissä ympäri Suomea. - Minä järjestän syyskuussa jo neljättä kertaa MAD Design Market -tapahtuman yhdessä mikkeliläisen Elisa Hillgenin kanssa. Tapahtuma on Mikkelissä konserttitalo Mikaelissa ja kokoaa yhteen kotimaisen muotoilun ja käsityön huippuja ja nousevia tekijöitä. Tarjolla on koruja, asusteita, vaatteita, sisustustuotteita ja keramiikkaa yli 40 kotimaiselta merkiltä. KENKÄVERON SEITSEMÄN SORTIN JUHLA-AVIISI •

11


Kesäeläimiä pidetään kuin piispaa pappilassa, sillä mikkeliläiset lapsiperheet käyvät innokkaasti katsomassa niitä. Puutarha on auki ympäri vuorokauden.

12

• KENKÄVERON SEITSEMÄN SORTIN JUHLA-AVIISI


KESTÄVÄ KEHITYS JA JÄRKEVÄ SÄÄSTÄVÄISYYS ON VANHASSA PAPPILASSA OLLUT AINA ITSESTÄÄN SELVÄÄ. ESIMERKIKSI MUOVIKASSEJA EI KENKÄVEROSSA OLE OLLUT KOSKAAN. VIIMEISIN TOIMI ON SIIRTYMINEN UUSIUTUVAAN EKOENEGIAAN JA RUOKAHÄVIKKIÄ TORJUVAAN RESQ-MYYNTIIN. TEKSTI REIJA YPYÄ • KUVAT PIHLA LIUKKONEN

Kesäkanoille salaattia ja mökkiläisille pullaa Kenkävero aloitti tammikuussa ResQ-myynnin. Se on suomalainen puhelinsovellus, jonka avulla kaupat ja ravintolat voivat myydä ruokahävikkiään. – Jos iltapäivästä huomaan, että vaikkapa perunarieskaa ja pullaa uhkaa jäädä myymättä lataan ne ResQ-systeemiin. Hakijoissa on niin nuoria kuin vanhoja. Eilen pariskunta haki meiltä rieskat ja jatkoi Pruuviin ostamaan pippuripihvit. Ne joilla on aikaa, käyttävät palvelua mielellään. Yleensä hinnasta on vähintään puolet pois. Pullat myydään eurolla, kun ovat normaalisti 2,60 €. Kesällä jää varmaan ruokaakin myyntiin, kertoo ravintolapäällikkö Erna Manninen. Kesällä ruokahävikin torjuntaan liittyvät myös Kenkäveron puutarhan leasing-lampaat ja -kanat, jotka tulevat aina kesälomille samoilta kasvattajilta. Niitä pidetään kuin piispaa pappilassa ja ruokitaan lounasbuffetin antimilla! – Kanat ovat hiukan nirsoja. Niille viedään salaatin jämät mutta etikkaa ei saa olla mukana. Lampaille tarjoillaan kuivattua leipää. Eläinten ruokkiminen on hauska ohjelmanumero, sillä kanat ryntäävät hierarkkisessa järjestyksessä nokkimaan parhaat palat, Manninen nauraa. Järeämpiäkin keinoja on otettu käyttöön, sillä Kenkäverossa siirryttiin käyttämään uusiutuvaa ekoenergiaa. Sitä tuotetaan Mikkelin ja Savonlinnan biovoimalaitoksissa. - Tämä maksaa toki enemmän, mutta näin Kenkäveron hiilijalanjälki saatiin puolittumaan. On mielestämme tärkeää. Keittiöön hankittiin juuri uudet energiapihit kylmälaitteet, mikä pienensi valtavasti sähkökulutusta. Kylmätilaa pystyttiin hiukan pienentämäänkin uusilla käytännöllisillä laitteilla.

Kesällä kaikki ravintolan kukat poimitaan omasta puutarhasta. Siistijä huolehtii kivojen kukka-asetelmien teosta.

KENKÄVERON SEITSEMÄN SORTIN JUHLA-AVIISI •

13


Ravintolapäällikkö Erna Manninen ojentaa edulliset ResQ-rieskat kangasniemeläiselle Päivi Puukarille. Kahden rieskan pakkaus maksaa normaalisti 3,80 €, ja resQ-hinta on 2 €.

Kenkävero panostaa vastuulliseen matkailuun. Kotimaanmatkailu on nousussa, kun moni haluaa vältellä lentomatkoja. Kenkäverolla on mainio sijainti viitostien lähellä Saimaan rannalla.

Pääsisäänkäynnin kukka-asetelmista otetaan paljon kuvia. Harva arvaisi, että valtavat metallipurkit ovat kierrätyskamaa Suonenjoen meijeriltä. Teollisuuteen tulee hillo valtavissa purkeissa!

14

• KENKÄVERON SEITSEMÄN SORTIN JUHLA-AVIISI

Kenkäverossa ei kastella nurmikoita helteilläkään, sillä se on turhaa energian tuhlausta. Kukkia toki kastellaan Saimaasta vettä pumppaamalla.


Kenkäveronniemi-nimen alkuperästä monta tarinaa Kenkäveron ravintolan pitsiliinat, koristekakkuvuuat ja tarjottimet, kipot ja kupit on haettu kirpparilta. Markkinointipäällikkö Erja Mellbomin vastuulla on ravintolan ja pihan visuaalinen ilme.

Erään tarinan mukaan entisajan savolaisilla oli tapana panna kirkkomatkalla kengät jalkaansa vasta silloisessa Kenkäveron saaressa ja riisua ne taas kirkosta palatessaan. Kerrotaan myös, että nimi olisi peräisin Nuijasodan ajoilta, jolloin savolaiset nuijamiehet petollisella lupauksella pakotettiin antautumaan Kenkäveronniemen pappilan pihalla. Nimen liittyminen Nuijasotaan selittyisi sillä, että kyseisessä kahakassa haluttiin vapautua raskaista veroista. Nimen on arveltu liittyvän myös lukkarin palkkaan. Papin oli annettava lukkarille vuosittain pari kenkiä ja villasukat palkaksi tuomiokapitulin kirjeitten kuljettamisesta. Ensimmäisen kerran nimi muodossa "Kengi wero" esiintyy vuodelta 1664 olevassa maantarkastus kirjassa. Nimi lienee tullut sanasta "gingärd". Sillä tarkoitettiin keskiajalla verotavaroita, joita tietyn maa-alueen oli kannettava piispalle ja kuninkaalle. Suomennettuna maksusta käytettiin nimitystä "kinkerivero".

Julisteet alk. 7,90 € Tiskirätti 5,90 €

– Vaihdoimme myös kuopiolaisen tukun mikkeliläiseen tukkuun, josta saamme pieniäkin määriä tavaraa pikaisesti. Raaka-aineita ostetaan paljon lähituottajilta, ja he kuskaavat niitä meille omien reittiautojensa aikataulujen mukaan. Kukaan ei lähde yhtä asiaa kuskaamaan, Manninen toteaa. Kangasniemeltä Roinilan lihatilalta tulee esimerkiksi naudan jauhelihaa ja possun kassleria. Juvalainen Heikkilän yrittitila tuo kuivatut yrtit, Puumalan lohi toimittaa kalaa, juvalainen Paunolan tila munia ja juvalainen Rapion mylly jauhoja. - Meillä on myös vakiomarjastajia ja -sienestäjiä, joilta ostamme satoa. Tuotavat määrät ovat 1,5 – 22 kg. Jos emme saisi metsäsieniä, pitäisi miettiä ruokalista uusiksi. Minäkin poimin tatteja ja olen joskus kehaissut asiakkaalle, että olen muuten itse poiminut tuon sienikastikkeen tatit Kangasniemeltä, Manninen kertoo.

Kenkäveron kukkotunnus Kenkäveron tunnuksen ja logon on suunnitellut graafikko Kari Piippo. Kukko viittaa sekä käsityöhön, että kotitalouteen. Kukko symbolisoi myös koulutus- ja kurssitoimintaa, jota Kenkäverossa järjestetään. Kukko liittyy niin ikään pappilan menneisyyteen, historiaan. Kiekuihan talon pihapiirin kukko aina aamuherätyksen. Se antaa potkun tulevaisuuteen, heräämiseen ja uuteen päivään, jonka pappilakin on kokenut.

KENKÄVERON SEITSEMÄN SORTIN JUHLA-AVIISI •

15


Tarjoa kesäherkkuna helppoa mustikkarättänää Mustikkarättänä on helppo, mutta uskomattoman maukas perinneherkku. Nyt kokeilemaan Kenkäveron ohjeella! Mustikkakukko eli savolaisittain rättänä, kätkee maukkaan ruiskuorensa sisään makean mustikkatäytteen. Mustikkakukko on hyvä osoitus siitä, kuinka tavallisista perusraaka-aineista saa helposti hyvää. Tarjoa kukko hiukan jäähtyneenä vaniljajäätelön tai kermavaahdon kanssa.

Pappilassa ei ollut hiljaista arkenakaan

Pappiloita on hyvällä syyllä verrattu majataloon, sillä sinne poikkesi vieraita tuon tuostakin. Jälkipolville säilyneissä kertomuksissa mainitaankin tuon tuosta ruokapöydässä istuneen perheenjäsenten lisäksi myös muita kestittäviä. ••• Juhlatarjoiluista runsaimmat olivat häissä ja hautajaisissa, jonne kerrotaan aina teurastetun, jos ei lehmää – niin ainakin lammas. Jostain syystä herkut tavattiin maustaa, eli ryydittää voimakkaasti. Juomia, kuten olutta ja viinaakin, kerrotaan olleen tarjolla. Niitä tilattiin joko Viipurista tai maan rajojen ulkopuolelta.

16

• KENKÄVERON SEITSEMÄN SORTIN JUHLA-AVIISI

Mustikkarättänät kahvikupeissa Ohjeella valmistat noin kahdeksan mustikkarättänää. TAIKINA: 250 g voita 1 dl sokeria 3,5 dl ruisjauhoja 2 dl vehnäjauhoja 1 tl leivinjauhetta MUSTIKKATÄYTE: 400 g mustikoita 1,5 rkl perunajauhoja n. 1 dl sokeria tai oman maun mukaan 1. Voitele hyvin 8 uuninkestävää kahvikuppia. 2. Sekoita keskenään sokeri ja huoneenlämpöinen voi. 3. Yhdistä jauhot ja leivinjauhe eri astiassa ja lisää voi-sokeriseos. Sekoita tasaiseksi. 4. Jätä taikinasta 1/3 rättänän kansitaikinaksi. 5. Jaa loput taikinasta 8 samankokoiseen osaan. 6. Painele taikina voideltujen kuppien pohjalle ja reunoille. Jätä kohoamisvaraan 1-2cm kupin reunoille. 7. Sekoita mustikat, sokeri ja perunajauhot keskenään 8. Annostele mustikkatäyte kuppeihin. Jätä reunoilta taikinaa näkyviin n. 0,5 cm 9. Jaa kansitaikina 8 osaan. 10. Painele taikina pyöreiksi kupin suun kokoisiksi ”lätyiksi” ja laita kanneksi kuppiin. 11. Paista mustikkarättänät 200°C:ssa puoli tuntia. 12. Tarjoa hiukan jäähtyneenä vaniljajäätelön tai kermavaahdon kanssa.


Juhlittiin sitä ennenkin

Kenkäverossa rättänät leivotaan yksilöllisiin kirppareilta ostettuihin kahvikuppeihin

Varsinkin juhlapyhinä pappilassa kyläiltiin ahkerasti. Pappilassa juhlistettiin myös nimi- ja syntymäpäiviä sekä järjestettiin illanistujaisia, ompeluseuroja ja hartaustilaisuuksia. Kesäisin pihassa ja puutarhassa vietettiin iloisia puutarhajuhlia. Milloin kuisti kävi ahtaaksi, katettiin tarjottavat puutarhaan, valkeiden liinojen peittämille pöydille.

KENKÄVERON SEITSEMÄN SORTIN JUHLA-AVIISI •

17


TEKSTI REIJA YPYÄ • KUVAT PIHLA LIUKKONEN

AITOA VOITA, SOKERIA, MUNIA JA OIKEIN PALJON ENERGIAA JA HYVÄÄ MAKUA. SITÄ ON KENKÄVERON SEITSEMÄN SORTIN KAHVIPÖYDÄSSÄ, JOKA KATETAAN KESÄLLÄ PÄIVITTÄIN, SYKSYLLÄ VIIKONLOPPUISIN.

Herkkua on siinä monenlaista:

Käy pappilan 7 sortin kahvipöytään 7 sortin kahvibuffet 13,90 € päärakennuksen ravintolassa klo 12-16

18

• KENKÄVERON SEITSEMÄN SORTIN JUHLA-AVIISI

Kenkäverossakin vierailleen Ellen Svinhufvudin nimikkokakku on kunniapaikalla 7 sortin pöydässä.


Tunnelmalliset metallitarjottimet ja vanhanaikaiset kahvikupit hankitaan mikkeliläisiltä kirppareilta.

Pappilan piika kantaa tuoksuvia lusikkaleipiä ja tiikerikakkua salin puolelle pitsiliinalla peitetylle pöydälle. Hän kaataa kahvia ruusukuppiin, ottaa sokeripalan ja mitä ihmettä – nostaa sen huuliensa väliin ja siemaisee nautinnollisesti kahvia sen läpi! Kahvilatyöntekijä Riika, 20, nauraa rooliaan lehtikuvauksessa. – Sata vuotta sitten olisin hyvin voinut toimia pappilan piikana, joka asuu lastenkamarissa hoidokkiensa kanssa. Nyt minulla on itsenäinen elämä, oma koti ja tulen Kenkäveroon vain ”esittämään” sisäkköä. Tykkään tosi paljon asiakaspalvelusta. Porukka on kovasti kehunut seitsemän sortin kahvipöytää. Omat suosikkini siinä ovat lusikkaleivät, Riika kertoo. Kenkäveron toiminnanjohtaja Anne Ossi kertoo, että Seitsemän sortin kahvipöytää on toivottu vuosien varrella säännöllisesti. Se on ollut kuitenkin saatavilla vain ryhmille. – Järjestimme Facebookissa kyselyn, että mitä asiakkaat toivovat pappilan päärakennuksen 150-vuotisjuhlille. Lähes puolet toivoi seitsemän sortin kahvipöytää ja henkilökunnalle vanhanaikaisia asuja. Mitä sitä kysymään, jos ei mitään tee. Päätimme toteuttaa toiveen. Kesällä pöytä katetaan joka päivä ja syksyllä viikonloppuisin. Jatkamme ainakin vuoden loppuun, Anne Ossi kertoo. Seitsemän sortin kahvipöydässä on yksi tärkeä perinne: ensin on tyrkyllä pakkopulla. Tämä viipaloitu pitkopulla nautitaan etiketin mukaan ennen hienompia ja kalliimpia leivonnaisia, jotta maha täyttyisi siitä. Kenkäveron pulla leivotaan kranssiksi. – Voileipäkakku on tärkeä seitsemän sortin pöydässä, sillä sitä on harvoin tarjolla. Monet tykkäävät siitä, taitaa olla tulossa taas muotiin. Toisena suolapalana meillä on paikallinen ohrarieska, mutta modernisti koristeltuna. Asiakkailta tuli toive jo kolmannestakin suolapalasta, sillä moni kuittaa ilmeisesti lounaan seitsemän sortin kahvipöydällä. Erilaisia piirakoita ja kasvisrullia saattaa näkyä antimissa kesällä. Kaikki leivotaan Kenkäveron omassa leipomossa. Makeat tarjottavat vaihtelevat hiukan kauden mukaan. Aina on kaksi kahvikakkua, esimerkiksi tiikerikakku ja mustikka-puolukkakakku. Pikkuleipiä edustavat lusikkaleivät, kaneliässät, marengit tai viipalepikkuleivät. Leivoksia edustavat vaikka marjapiirakka tai Ellen Svinhufvudin leivos.

Kun herkuttelet, tee se kunnolla! Tämä pöytä tyydyttää niin makean kuin suolaisen himon.

Leena Kuparinen pursottaa marenkeja leipomossa. Kaikki pöydässä on käsin leivottu.

Pappilat olivat ennen seutunsa elämänmenon keskuksia, henkisen ja aineellisen hyvinvoinnin edelläkävijöitä. Kenkäverossakin leijuu monen ruustinnan ja hänen palveluskuntansa henki. Riika-piika toivottaa asiakkaat tervetulleeksi pappilan pöytään. KENKÄVERON SEITSEMÄN SORTIN JUHLA-AVIISI •

19


KENKÄVERON PÄÄRAKENNUKSEN 150-VUOTISPÄIVÄÄ JUHLISTAVA SUKKAMALLI ON OTTANUT VAIKUTTEITA VANHAN PUUPAPPILAN PITSIMÄISISTÄ KORISTEISTA JA KUISTIN PUULEIKKAUKSISTA.

Neulo itselle tai lahjaksi

Kenkäveron Pitsiunelma -juhlasukat Pitsiunelma -villasukkien tarvikepaketti 23,90 € myymälästä tai taitoshop.fi -verkkokaupasta

20

• KENKÄVERON SEITSEMÄN SORTIN JUHLA-AVIISI


4. 3.

2.

2. 1.

o o 23. 22. o 21. o 3. 20. o 2. o 19. 1. Kaavio 18.2:oVarren pitsin mallikerta 17. 36. 16. - - - - - - - 35. 4:15. Kaavio Jalkaterän mallikerta o o 34. 14. - - - - - - - o o 10. 33. 13. o o o o 9. 32. 12. o 31. o 8. 11. o 30. 10. o 7. 29. 9. o o 28. 6. 8. o 27. - - - o - - - - - 7. 5. 26. o 6. 4. 25. - - - - - - - - - 5. 24. - - - - - - - 3. 4. o o 23. 3. 2. 22. o o 2. - - - - - - - - o o 1. 21. 1. 20. o

4.

1.

Kaavio 1: Resorin mallikerta

- - - - -mallikerta 3. Jalkaterän Kaavio 4: - - 2. 10. 1. - - 9. 4.

8. 7.

o

oo

o

-

oo

o

-

o

o

o Kaavio 3: Varren Kaavio 2: Varren pitsinmallikerta mallikerta

72 s 12. - 36. - 78 s 11.

84 s

72 s

35. - - -10. o o 34. 90 s o o 33. 9. o o 32. 8. o o 31. o 7. 30. 29. o 6. o 28. 5. o 27. - - - - - - - - - o 4. -26. - - - 25. - - 3. - - - - - - 24. 2. o o 23. - - - 1. 22. o o 96 s 21. o o 20. o o oKaavio 4: Jalkaterän mallikerta 19. 18. 84 o s 10.

o Malli: Taito Pirkanmaa Oy 6. Koko: 37-38 5. Tarvikkeet: Roosa 4. nauha - - 3. 25 % polyamidi, -lanka (75 % villa, - - 2. m) vyyhti 100 g = 420 - - valkoinen (47) n.1.100 g, puuteriroosa (63) n. 50 g ja o Oikea silmukka o o 19. hiekka (64) n. 50Kaavio g. 1: Resorin mallikerta 18. o o Nurja silmukka Kaavio 1: Resorin mallikerta Sukkapuikot: no 2 ½ tai 17. 4. - - 16. - neuloma�a - - jäte�y - - silmukka - - 17. - neulo�ujen - -- - - - ja-nosta käsialan mukaan - - Nosta 1 s neuloma�a, neulo 2 o,4. tee -langankierto 9.ja lk:n yli 3. 16. - - - - - 15. Tiheys: 30 s ja 402. krs 8. 3. - - - - - - - - - - - - - 15. - - - o Lisäys langankierrolla - 14. = 10 cm 14. - 90- s - 7. - - 13. 2. - - 1. - - -

-

-

-

-

78 s

o

o

-

-

-

-

-

-

Kaavio 2: Varren pitsin m 36. o

o

-

-

-

-

-

- - - Kolmen silmukan kavennus: nosta 2 neuloma�a kuin neuloisit ne oikein, 1 o, vie nostetut neulotun yli 13. o o 12. 1. - - 6. 11. o o o o 12. Kavennus 2 o yhteen 5. 10. 11. o o o o 4. 9. o o 10. o o 8. o o9. 3. o o o 8. 7. o2. o o o 6. 7. 1. 5. o 6. - - - - -5. - 4. - - - - - - - - 3. - - 4. - - - - - - - - - - - - -3. - 2. - - - - - - - - Kaavio 1: Resorin mallikerta - s - - - - -- -- - - 1. 2. - - 96 4. Oikea silmukka 1. 3. Oikea silmukka Nurja silmukka 2. - - - jaNurja Nosta 1 s neuloma�a, neulo 2 o, tee langankierto nostasilmukka neuloma�a jäte�y silmukka neulo�ujen ja lk:n yli1. - - -

-

-

-

-

o

-

o

-

o

-

o

-

84 s

90 s

35. 34. 33. 32. 31. 30. 29. 28. 27. 26. 25. 24. 23. 22. 21. 20. 19. 18.

o

o

oikein neulomatta”. Toista ”-”. Toista 1.-4. kerrosta. Varren jälkeen neulo 1. ja 4. puikon silmukat samalle puikolle, 36 s. (Kerroksen vaihtumiskohta jää taakse keskelle.) Aloita kantapään neulominen mallineuleen mukaisesti nurjalla kerroksella. Kun kantalapussa on 37 krs, nurja kerros viimeisenä, aloita kantapään kavennukset. Neulo 23 s. ristiinvahvistettua neuletta ja tee ylivetokavennus. (Ota 1 s neulomatta puikolle, neulo seuraava silmukka, vedä neulomaton silmukka neulotun ylitse.). Käännä työ ja ota 1. s neulomatta puikolle, neulo 10 s nurin, neulo 2 s nurin yhteen. Käännä työ, ota 1. s neulomatta puikolle, neulo 10 s ristiinvahvistettua neuletta ja tee jälleen ylivetokavennus jne. Kavenna kantapään silmukoita siten, että keskiosan silmukkamäärä 12 s pysyy muuttumattomana. Kun sivujen silmukat (12+12) on kavennettu, jaa puikolle jääneet 12 s puoliksi kahdelle puikolle. Poimi kantapään sivusta 1. puikolle tasaisesti

o

o

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

o

o

17. 96 s16. - - 15. 14. - - 13. 12. Nosta 1 s neuloma�a, neulo 2 o, tee langankierto ja nosta neuloma�a jäte�y silmukka neulo�ujen ja11. lk:n yli o Lisäys langankierrolla 10. Lisäys langankierrolla o Kolmen silmukan kavennus: nosta 2 neuloma�a kuin neuloisit ne oikein, 1 o, vie nostetut neulotun yli 9. o Kolmen silmukan kavennus: nosta 2 neuloma�a kuin neuloisit ne oikein, 1 o, vie nostetut neulotun yli8. Kavennus 2 o yhteen o 7. Kavennus 2 o yhteen o 6. 5. 4. - - - 3. 18 s. Poimi 4. puikon silmukat samoin kanta3. krs, nurja puoli: käännä työ, nosta 1. s neuTyöohje: Luo puuteriroosalla 96 s. Jaa silmu2. - - - pään toisesta sivusta. Työssä on nyt 84 s. kat 4 puikolle (24 s/puikko) ja neulo suljettuna lomatta, neulo krs nurin. 1. silmukka JalkaosaOikea ja kiilakavennukset: neuleena resoria kaavion 1 mukaan. 1. ja 2. krs 4. krs, oikea puoli: ”1 o, nosta seuraava s

Neulo *3 nurin 3 oikein*, toista *-* koko krs ajan. 3. krs Neulo * 3 n, nosta 1 neulomatta, neulo 2 o, tee langankierto ja nosta neulomatta jätetty s neulottujen ja lk:n yli*. Toista *-*. 4. krs. Neulo kuten kerros 1. ja 2. Toista kerroksia 1-4 kunnes resorin pituus on 6,5 cm. Neulo pitsikuvio kaavion 2 mukaan. Huomioi krs. 13, 17, 35 ja 36 tehtävät kavennukset. Kaavion 2 päättyessä työssä on yhteensä 72 s. Jatka kirjoneuleena kaavion 3 mukaan kaikilla silmukoilla, eli toista 12 s mallikerta yhteensä 6 krt. Toista kaavion kerroksia 1-12 kunnes sukan kokonaispituus on 35 cm, tai varsi haluamasi pituinen. Neulo vielä kaaviosta 3 kerrokset 1-5 ja 1 krs valkoisella. Kantapää: Neulotaan ristiinvahvistettuna neuleena 36 s mukaan hiekan-värisellä langalla. Ristiinvahvistetun kantapään mallineule: 1. krs, nurja puoli: Käännä työ, nosta 1. s neulomatta, neulo krs nurin. 2. krs, oikea puoli: Nosta 1. s neulomatta, ”1 o, nosta seuraava s oikein neulomatta”. Toista ”-”. Lopeta kerros 1 o.

o

o

o

o

o

o

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

o

o

o

o

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

Jatka- neulomista Nurja silmukkasuljettuna neuleena kaikilla puikoilla kaavion 4 mukaan kiila- ja nosta neuloma�a jät Nosta 1 s neuloma�a, neulo 2samalla o, tee langankierto kavennukset tehden. Tee kiilakavennukset o Lisäys langankierrolla valkoisella. Kolmen silmukan kavennus: nosta 2 neuloma�a kuin neuloisit ne oikein, 1 Neulo 1 kerros. Aloita 2. krs kiilakavennukset, Kavennus 2 o yhteen eli kavenna 1. puikon lopussa 2 oikein yhteen ja 4. puikon alussa 2 s yhteen ylivetokavennuksella. Toista kavennukset joka kerroksella yhteensä 6 kertaa eli kunnes työssä on 72 silmukkaa. Jatka kirjoneuletta, kunnes jalkaterän pituus on n. 19 cm tai ulottuu pikkuvarpaan kynteen. Jatka neulomista värillä hiekka ja neulo kärki sädekavennuksena. Sädekavennus: Tee kavennukset jokaisen puikon alussa ja keskellä neulomalla 2 s o yhteen. Neulo 1 kavennus krs ja 5 välikerrosta ilman kavennuksia. Neulo 1 kavennus krs ja 4 välikerrosta. Neulo 1 kavennus krs ja 3 välikerrosta jne. Jatka kärkikavennuksia näin kunnes työssä on jäljellä yhteensä 8 s. Katkaise lanka, vedä se silmukoiden läpi ja kiristä. Viimeistely: Päättele langanpäät sukan nurjalle puolelle. Höyrytä kevyesti.

KENKÄVERON SEITSEMÄN SORTIN JUHLA-AVIISI •

21


Kenkäverossa tapahtuu 2019 21.6. perjantai Mikkelin tuomiokirkkoseurakunnan juhannusjuhlat 24.6.-4.8. Kukkasormuspaja joulupukin piilopirtillä 24.6.-11.8. Kesäkäsityöt-näyttely Kenkäveron aitassa 4.-5.7. torstai-perjantai Käsityömarkkinat 10.7. keskiviikko kello 12-16 Akvarellimaalausta Kenkäveron puutarhassa 31.8. lauantai Sieninäyttely ja sadonkorjuumarkkinat 11.10. perjantai Käsityöyökerho 18.-19.10. perjantai-lauantai Illumio-valotapahtuma 2.11.2019-6.1.2020 Kenkäveron joulu 23.11. lauantai Koko perheen joulutapahtuma 5.12. torstai Yötapahtuma 21.-22.12. lauantai-sunnuntai Joulun herkkumarkkinat

22

• KENKÄVERON SEITSEMÄN SORTIN JUHLA-AVIISI

Tule tekemään kukkasormus joulupukin apulaisten kanssa JOULUPUKKI VIETTÄÄ KESÄLOMAANSA MIKKELIN KENKÄVEROSSA. SAVOLAISELLA PIILOPIRTILLÄÄN HÄN HOITAA PUUTARHAA, KÄY KALASTAMASSA JA ISTUSKELEE PAPPILAN PUUTARHASSA. JOULUPUKKI PUUHASTELEE MYÖS MIELELLÄÄN KÄSITÖIDEN PARISSA – TULE MUKAAN! Lapsille ja lapsenmielisille on tarjolla päivittäin 24.6. – 4.8. klo 11-16 tekemispaja, jossa voi tehdä joulupukin ja hänen apulaistensa kanssa kesäisen kukkasormuksen. Joulupukin apulaiset ovat mikkeliläisiä koululaisia, jotka ovat ensimmäisessä kesätyöpaikassaan. Piipahta piilopirtille ilmoittautumaan pajaan. Sitten voit poimia puutarhasta mieluiset kukat sormusta varten. Pajalla on valmiina metallilangasta tehtyjä sormusaihioita, joihin kukan terälehdet liimataan. Tämä maksaa 5 € / henkilö. Ryhmät voivat ennakkotilauksesta tulla askartelemaan muutakin. Pajassa voi tehdä perinteisiä lankatonttuja Hiirolan villakehräämön suomenlampaan villasta.


Kenkäveron joulutunnelmalla pitkät perinteet

Joulupukin kanssa voi tehdä myös yrttipestoa todella tuoreista aineista. Pukin apulainen näyttää, mistä yrtit voi kerätä puutarhassa. Poiminnan jälkeen kokoonnutaan tekemispajaan surauttamaan yrttisaaliista oma pesto kotiin vietäväksi. Eikä tässä kaikki, pukki on myös kalastusaktivisti. Kenkäverossa vierailevat ryhmät voivat myös tehdä mato-onkeen kohon perinteisesti tuohesta. Tekemispajassa on valmiina vapoja, joita voi lainata ja käydä rannassa kokeilemassa kalaonnea Saimaalla. Joulupukin piilopirtin tekemispaja on ryhmille avoinna ympäri vuoden tilauksesta. • Ryhmän minimikoko on 6 henkilöä. Varaukset ja tiedustelut: Kenkäveron myyntipalvelu, puh. 0440 162 270, myyntipalvelu@kenkavero.fi

Joulutunnelmat ja vuoden suurimman juhlan vietto vaihtelivat hieman pappilan kulloisenkin asukkaan mukaan, mutta yleisvaikutelmana on ollut juhlallisuus. Oman perheen lisäksi pappilaan kokoontui ainakin sukulaisia. Rovasti Cederbergin aikana (1908-1915) joulua vietettiin juhlallisesti. Naisväki pukeutui pyhäpukuihin, pojilla ja vävyillä oli yllään frakki – sen ajan opiskelijoiden tyypillinen juhla-asu. Palvelusväki oli mukana jouluaaton illanvietossa suuressa salissa, mutta ei jouluaterialla, jonka se nautti väentuvan puolella. Musisointi kuului Cederbergien harrastuksiin. Ruustinna Minna Cederberg soitti pianoa ja lauloi, yksi pojista soitti viulua ja tyttäret pianoa. Jouluna kotitrio soitti yhdessä ja virsi "Enkeli taivaan" kaikui suuressa salissa. Kirkkoherra Peltosen aikana uuden vuoden vastaanotolle kutsuttiin pitäjän ja kaupungin silmäätekeviä. Kun pappilassa ei ollut tuolloin vielä sähkövaloja, valaistuksena suuressa salissa oli kymmeniä itse valettuja kynttilöitä. Eräissä vastaanottajaisissa kynttilät olivat erityisesti savuttaneet, mistä oli seurauksena, että juhlaväki lähti aikanaan kotimatkalle nokisin kasvoin. Rovasti Matti Lauhalla ja Ruustinna Tilda Lauhalla oli tapana käydä jouluaattona puhumassa vankilassa sekä vierailla joulunaikaan mielisairaalassa. Joulukirkkoon lähdettiin reellä jo aamupimeällä. Sotavuosina sotilasjumalanpalvelus seurasi välittömästi joulukirkkoa. Lauhojen tyttärentytär Marjatta joutui kerrankin pikkutyttönä istumaan maaseurakunnan kirkossa kahdessa jumalanpalveluksessa peräkkäin, ennen kuin pääsi karhunvällyjen välissä takaisin pappilaan.

Varaa jo nyt joulubuffet Kenkäveroon Kenkäveron joulunaika on täynnä tunnelmaa ja herkullisia makuja. Varaa tulevan vuoden joulubuffet jo nyt Kenkäveron myyntipalvelusta, puh. 0440 162 270, myyntipalvelu@kenkavero.fi KENKÄVERON SEITSEMÄN SORTIN JUHLA-AVIISI •

23


Osallistu ja voita!

Kenkävero on avoinna joka päivä ympäri vuoden ma-pe 10-18, la 10-16, su 10-18

kenkavero.fi

Mainostoimisto Kixit Oy • Teroprint Oy

Tilaa Kenkäveron uutiskirje ja/tai anna palautetta juhlalehdestämme www.kenkavero.fi –sivuilla 30.9.2019 mennessä. Vastaajien kesken arvomme lahjakortteja Kenkäveroon.

Profile for Mainostoimisto KIXIT Oy

Kenkäveron juhlalehti 2019  

Kenkäveron juhlalehti 2019  

Profile for kixitoy
Advertisement