Page 1

K E SÄ L L Ä KENKÄVEROSSA

KESÄ

2018

SUMMER

Pursialankatu 6, 50100 Mikkeli • +358 (0)440 162 270 Palvelemme ympäri vuoden: ma-pe 10-18, la 10-16, su 10-18

Y Ä Se! Ä P e fe

A nc PAentra A V No


1

1 PAPPILARAVINTOLA

Ravintola sijaitsee vanhaa tunnelmaa ja modernia sisustusta henkivässä Kenkäveron päärakennuksessa. Kahvila-ravintola on avoinna ympäri vuoden päivittäin. Sydämellä ja taidolla valmistetuista lähiruokaherkuista koostuva menu on tarjolla joka päivä.

3

VICARAGE RESTAURANT

2

The restaurant is situated in the Kenkävero main building, which is steeped in old ambiance and modern decor. The cafe-restaurant is open daily throughout the year. The menu consisting of local cuisine and prepared with love and skill is on offer every day.

4

P 2

AITAT

Titityy – valaistu lintulauta -näyttely 25.6.-12.8. Ennakoi syysiltojen ihanan rauhaisa tunnelma ja sukella sisään valojen ja varjojen leikkiin! Myynnissä tarvikepaketteja ja käsityömateriaaleja.

GRANARIES

“Titityy” - Bird feeder with LED-light -exhibition 25.6.-12.8. Get into the peaceful atmosphere of autumn nights and dive into the whimsical symphony of light and shadow! Diy kits and handicraft materials are available for purchase.

kenkavero.fi

3

4

LEIPOMO

MYYMÄLÄ

BAKERY

SHOP

Leivintuvassa leivotaan ympäri vuoden. Uunituoreita leipiä, narskuvaa näkkäriä, tee se itse -leipää ja muita herkkuja. Leivintupa on avoinna kesällä päivittäin ja Kenkäveron Sadonkorjuumarkkinoilla. Leipomopuoti palvelee myymälässä ympäri vuoden. The Bakery operates throughout the year. Oven-fresh bread, crunchy crisp bread, DIY bread and other goodies can be bought from the Bakery during the summer season. At other times the products can be purchased from the shop.

Monipuolinen valikoima suomalaista designia, yksilöllisiä vaatteita ja asusteita, käsityötä sekä tuliaisiksi sopivia lähiruokatuotteita. Myymälästä löydät myös Ebba Masalinin kuvittamista kasviaiheisista opetustauluista painetut tuotteet; julisteet, kortit, keittiöpyyhkeet, kaitaliinat, purkit, leikkuulaudat ja pussilakanat. Varied range of Finnish design, unique clothing and accessories, handicrafts as well as local food products suitable for presents. The shop also features printed products based on educational plant illustrations by Ebba Masalin, including posters, cards, kitchen towels, runners, jars, chopping boards and sheets.


PUUTARHA

Yli 100 pionia ja 500 erilaista kasvia levittävät Saimaan rannassa rehevällä maaperällä sijaitsevaan Kenkäveron puutarhaan tuoksua ja väriä. Puutarhan antimia voi myös maistella Kenkäveron lounaspöydästä.

9

GARDEN

More than 100 peonies and 500 different plants spread aroma and colour into the Kenkävero garden, situated on luscious grounds on the shore of Lake Saimaa. You can also taste the garden produce at the Kenkävero lunch table.

8

7 9

5

8

6 JOULUPUKIN PIILOPIRTTI

Tutustu Joulupukin kesäiseen piilopirttiin ja etsi lentojuoman reseptin ainesosat! Avoinna 1.6.-12.8. Mahdollisuus myös majoittua!

SANTA´S SUMMER HIDEAWAY

See Santa Claus’ summer hideaway and look for the ingredients of a flying potion! Open 1.6.-12.8.

5

MADE IN SAIMAA – DESAVO RY:N KESÄPUOTI

Alueemme luovien alojen ammattilaisten kesäpuodista löydät persoonallisia lahjaideoita. Tervetuloa! Avoinna 24.6.-12.8. ma-pe 10-18, la 10-16 ja su 10-18.

MADE IN SAIMAA

Local desingers unique products and gift ideas. Open 24.6.-12.8. Mon-Fri 10-18, Sat 10-16 and Sun 10-18.

KOKONAINEN ELÄMYS -PUOTI

Kokonainen Elämys -puoti myy Pauliina Hukkasen koruja, joissa kierrätys näyttelee pääroolissa sekä Kuninkaankartanon ja Sahanlahden kesäteattereiden lippuja. Avoinna 1.6-31.7 ma-la klo 10-16

6

PAULIINA RUNDGREN HANDICRAFTS SHOP & STUDIO Seuraa tuotteiden valmistusta ja tee yksilöllisiä designkäsityöostoksia

www.prhandicrafts.fi

PAULIINA RUNDGREN HANDICRAFTS SHOP & STUDIO See how products are made and enjoy a unique design handcraft shopping experience www.prhandicrafts.fi

7

RANTAKAHVILA

Juhannuksesta elokuun puoleen väliin toimiva kesäkahvila, jossa voi herkutella leivintuvan leivonnaisilla tai istahtaa vaikkapa virvokkeelle. Muina aikoina tilauskäytössä.

SHORE SIDE SUMMER CAFE

Summer cafe operating from mid-summer to August. In the cafe you can enjoy the Bakery’s products or just sit down for refreshments.

SY Ä ! PÄe fee

A Atranc P n VANo e


Kenkäverossa shoppausta ja menneen maailman tunnelmaa. Omaa ruisleipää ja mustikkarättänää Pappilaravintolan ruoka-filosofiana ovat pappilan perinteet, lähialueen raaka-aineet ja suomalainen juhlaruoka, nykypäivän makutottumuksiin muokattuina. Pappilamiljöö on ainutkertainen ja joka sesongin alussa satsataan ravintolan visuaaliseen ilmeeseen. Kenkävero pystyy tarjoamaan syötävää isoillekin ryhmille, asiakaspaikkoja on sisällä 170. "Asiakkaiden suosikkeja ovat esimerkiksi pappilan lähiruokahampurilainen ja buffeelounas. Omasta leipomosta saamme ravintolaan omat leivät ja leivonnaiset, käsin leivotut, voita säästelemättä… Ruisleipää kehutaan kovasti. Se leivotaan Eelis-Antti -rukiista, joka on pehmeän Suomalaisia käsitöitä ja design-tavaroita  makuista ruista. Rukiin kasvatamme itse ja Vahva visuaalinen ja esteettinen ote näkyy se jauhetaan pienessä myllyssä eikä jauhoissekä päärakennuksessa että isossa suomasa ole mitään säilöntäainetta. Jälkiruokien laisia käsitöitä ja designiä myyvässä Taito ehdoton ykkönen on kahvikuppiin paistettu shop -myymälässä. Mustan vyön shoppaajan mustikkarättänä. Kesäpöydässä on aina tarjolPionit puutarhan vetonauloina täytyy tietenkin joka kerta Mikkelin-reissullaan la Pappilan hätävaraa, tietenkin!" Kesäisin pihassa ja puutarhassa oli iloisia päästä katsomaan, mitä ostettavaa Kenkäpuutarhajuhlia, joissa tarjottiin muun muassa veron myymälästä tällä kertaa löytyisi! puutarhan omia tuotteita. PuutarhanpuoleiKaupan hittituoteita ovat mikkeliläissyntyisen nen kuisti oli ahkerassa käytössä, siellä syötiin kuvataiteilijan Ebba Masalinin (1873-1942) ja nautittiin kahvia sään salliessa. Kun paikalla hienot kasvitaulut ja -tekstiilit.   Klik ja klik. Seurue seisoo Kenkäveron pappilan kauniin päärakennuksen edessä ja ottaa toisistaan kuvia. Kymmenet vierailijat tekevät saman rituaalin päivittäin. ”Tämä on se paikka, jossa täällä kuvataan!”  Kenkäveron, Suomen suurimman ja kauneimman pappilan, tunnelmassa voi edelleen aistia historian siipien havinaa. Kristallikruunut koristavat huoneita, suurista ikkunoista näkyy kaunis järvimaisema ja hieno puutarha. Kenkäveronniemen nykyinen päärakennus valmistui vuonna 1869. Pappila on ollut kautta aikojen henkisen ja aineellisen hyvinvoinnin edelläkävijä Mikkelissä. ”Kristikunnan kaunein pappila”, totesi marsalkka Mannerheimkin vieraillessaan siellä 40-luvun alussa.  Seuraelämä oli vilkasta ja kanssakäyminen lähiseutujen kartanoiden kanssa tiivistä. Pappilassa vietettiin usein nimi- ja syntymäpäiviä, järjestettiin illanistujaisia ja ompeluseuroja sekä hartaustilaisuuksia.

oli enemmän vieraita, katettiin tarjottavat puutarhaan valkeiden liinojen peittämille pöydille. Puutarha ei ole menettänyt vetovoimaansa. Nyt ihanassa puutarhassa käydään tutustumassa kasveihin ja ihailemassa satojen pionien kukintaa.Vuonna 1969 pappila jäi tyhjilleen ja oli rappiolla parikymmentä vuotta kunnes sen uusi kukoistus alkoi vuonna 1990. Vuonna 1993 Kenkävero valittiin vuoden parhaaksi matkailukohteeksi. Kenkävero on avoinna ympäri vuoden. Toiminnasta vastaa Taito Itä-Suomi ry, toistasataa vuotta vanha yhdistys, jonka toimintaajatuksena on käsityön edistäminen elinkeinona, kulttuurina ja taitona.

Kenkävero kuuluu Saimaan Charmantteihin, pienten matkailuyritysten verkostoon. Yhteistä niille ovat hienot tarinat.


Kesäinen lähiruokabuffet

SURPRISES ALL YEAR ROUND!

The vicarage’s summertime local buffet

YLLÄTY YMPÄRI VUODEN

29,50€

lapset 1-11 vuotta 1€/ikävuosi Katettuna päivittäin

Lähiruokahampurilainen

TAPAHTUMAT 2018 EVENTS 2018

Local hamburgers Joka päivä tarjolla erilaisia hampurilaisia. Different hamburgers are on offer every day.

22.6. Mikkelin tuomioseurakunnan Juhannusjuhlat 25.6.-12.8. Titityy – valaistu lintulauta -näyttely

alk. 15€

5.-6.7. Kenkäveron käsityömarkkinat 5.-6.7. Vilttikirppis

Kahvila Cafe

3.-4.8. Jurassic Rock

Mustikkarättänää ja Kenkäverossa leivottuja leivonnaisia. Self baked pastries.

25.8. Sadonkorjuumarkkinat ja sieninäyttely 12.10. Käsityö-yökerho

Rantakahvila

3.11.2018 – 6.1.2019 Kenkäveron Joulu

Shore side summer cafe

24.11. Lasten joulutapahtuma 5.12. Kenkäveron yötapahtuma 22.-23.12. Jouluherkkumarkkinat

VAPAA PÄÄSY!

Vohveleita ja lohikeittoa. Waffles and salmon soup.

Kenkävero and all exhibitions are accessible free of charge!

Pursialankatu 6, 50100 Mikkeli • +358 (0)440 162 270 • www.kenkavero.fi Palvelemme ympäri vuoden: ma-pe 10-18, la 10-16, su 10-18 We are open around the year: Mon-Fri 10-18, Sat 10-16, Sun 10-18


Opetustauluista tuli onnenpotku Sata vuotta vanhoista kansakoulun opetustauluista syntyi ulkomaita myöten kiinnostava sisustus- ja lahjasuosikki. Ebba Masalinin piirrokset koristavat julisteita, seinätauluja, leikkuulautoja, kahvipurkkeja, pyyhkeitä, esiliinoja, patakintaita, liinoja ja pussilakanoita.

Ensimmäiset tuotteet myytiin viikossa. Myös pieni erä keittiöpyyhkeitä teki heti kauppansa ja yhteistyökumppanilta tilattiin saman tien lisää.

Taitoherkkuja tarjolla Ebba Masalin –tuotteita on alusta saakka myyty vain omassa verkostossa: Taito Shop Tuotesarjan takana on Mikkelin –ketjussa, sen verkkokauKenkäverosta käsin toimiva Taito Itä- passa ja tapahtumissa. Suomi. Taustaa valaisee toiminnan- Asiakkailla on hyvä syy johtaja Anne Ossi piipahtaa pienissä kivi- Olimme pitkään tutkineet van- jalkakaupoissa ja ketjun hoja printtejä ja kuoseja sillä mielellä, pop up –myymälöissä. että tekisimme niistä uusia tuotteita. Tuotteita saa myös Opetustaulut kiinnostivat. isoimmilta messuilta: Vuoden 2014 Kenkäveron kesä- Habitaresta, Kevätnäyttelyn teemaksi ideoitiin retro. messuilta ja Suomen Sinne päätettiin hankkia rekvisiitaksi Kädentaidot-messuilta. opetustauluja. Myymälänhoitaja - Mikkelin AsuntomessuilPäivi Torikka löysi keuruulaisen le piti palkata julisteenPihlajaveden ala-asteen opetustau- pyörittäjä myyjien avuksi, lukokoelman internetistä. Kuviot hykertelee Anne Ossi. näyttäisivät printteinä kauniilta. Uutta tulossa Mustikka, puolukka ja orvokki Ebba Masalin –tuotanAnne Ossi alkoi historioitsija Pia nossa Kenkävero tilaa Puntasen kanssa selvittää tekijänoi- ja jakelee tavarat oman keuksia. Muutamaa vuotta aiemmin ketjun jälleenmyyjille. Ebba Masalinin kuolemasta oli tullut Tukkumyynnin showroom kuluneeksi 70 vuotta. Se tarkoitti on Kenkäverossa, jonne tekijänoikeuksien vapautumista. kokoonnutaan myös valta- Seuraavaksi äänestimme kunnallisille ideapäiville. Kenkäveron työntekijöiden kesken Vuosittain uutuuksia esiensimmäiset mallit, kertoo Ossi. tellään aittojen kesänäytJulisteisiin, pahvitettuihin telyissä. julisteisiin ja postikortteihin valittiin Opetustaulu-tuotesarja kuvioiksi mustikka, puolukka ja on laajentunut asiakastoiveiorvokki. Ne ovat edelleen malliston den perusteella vaaleapohjaimyydyimmät aiheet. Kun koe-erä siin kuvituksiin. saatiin myymälään, Anne Ossi päivit- Kasviaiheet ovat tunteti tiedon uustuotannosta Kenkäveron mattomaksi jääneen tekijän Facebook-sivulle. kädenjälkeä, valaisee Anne - En maanantaiaamuna meinan- Pitkänen. nut uskoa silmiäni, kun näin myymälän oven taakse kerääntyneen jonon.

EBBA MASALIN

Mikkelissä syntynyt Ebba Masalin (1873–1942) opiskeli piirustusta Suomen taideyhdistyksen piirustuskoulussa 1892–1898 ja täydensi opintojaan Pariisissa 1898-1899. Kuvittajana ja koulutaulujen piirtäjänä työskennelleen Masalinin tunnetuin työ on John Lindénin suunnittelema ja Otavan julkaisema kasvitaulusarja. Perheetön Ebba Masalin asui Mikkelin lisäksi Oulussa ja Helsingissä. Opetustaulujen lisäksi Masalin kuvitti kirjoja ja maalasi. Ebba Masalin on tekstiilitaiteilija Dora Jungin täti.

Lähde: Tuulevi Aschan, Terotin-lehti, helmikuu 2018, Teroprint Oy. Kuva: Juuli Aschan.

OPETUSTAULUT

Kansakoululaitos toi opetustaulut suomalaisiin luokkahuoneisiin 1800-luvun lopulla. Niillä havainnollistettiin eläimiä, kasveja ja historian tapahtumia. Opetustauluja on kutsuttu myös koulutauluiksi, havaintotauluiksi, opetuskuviksi, seinätauluiksi, kuvatauluiksi ja seinäkuviksi. Tauluja piirsivät myös useat tunnetut suomalaiset taiteilijat: Martta Wendelin, Rudolf Koivu, Hugo Simberg, Väinö Blomstedt. Opetustauluja painoi Suomessa muun muassa F. Tilgmannin Kivipaino. Kun offsettekniikka korvasi kivipainon 1950-luvulla, Tilgmannin kivipaino lopetti ja kymmenien tuhansien kivilaattojen kokoelma upotettiin mereen. Jäljellä olevat alkuperäiset koulutaulut ovat suosittuja keräilykohteita ja sisustusesineitä.

Kenkäveron kesalehti 2018  
Kenkäveron kesalehti 2018  
Advertisement