__MAIN_TEXT__

Page 13

foto’s: WelkominZuidhorn.nl

13

'T WESTERKWARTIER BEWEEGT

BEACHCENTER Zuidhorn

voorziet in enorme behoefte

Sinds de opening (26 augustus jl.) van het Beachcenter in Zuidhorn, hebben vele inwoners van Zuidhorn en daarbuiten de weg naar deze prachtige sportvoorziening gevonden. En dat is niet zo vreemd. Het Beachcenter Zuidhorn biedt namelijk de mogelijkheid om allerlei sporten, met zand als ondergrond, te beoefenen. Uiteraard beachvolleybal, maar ook beachsoccer, voetvolley, beachkorfbal, beachhockey, beachtennis en zelfs beachhandbal zou kunnen. Eén van de initiatiefnemers Hein Duursma, is blij met de positieve reacties die de stichting vrijwel dagelijks mag ontvangen.

H

et was Jelte de Vries die ruim 2 jaar geleden met het idee kwam voor een beachvoorziening in Zuidhorn, maar het viel niet mee om een en ander van de grond te krijgen. Totdat een aantal enthousiaste volleyballers (Hans Brouwers, Abe Ebbes en Hein Duursma) van het 2e team van De Meeuwen het idee oppikten. Er kwam een exploitatieplan, de gemeenteraad werd ingelicht en via een motie van CDA en PvdA werd maximaal 40.000 euro vrijgemaakt voor realisatie van het Beachcenter.

Lange, geduldige weg “Maar, daarmee waren we er nog niet”, geeft Hein aan. “Echter, na toezeggingen van de Stichting Leve(n)de Dorpen en Rabobank en ook De Meeuwen, konden we ons plan realiseren. Al met al hebben we een lange, geduldige weg moeten gaan, maar als dan de eerste schep de grond ingaat, weet je dat het beachcenter definitief gerealiseerd gaat worden.” Er werd een Stichting Beachcenter Zuidhorn opgericht, met als bestuursleden Kees Bouma, Henk Jan Weima, Hans Brouwers, Martijn Wijma, voorzitter Hein Duursma en Peter van Dijk. “Met name laatstgenoemde heeft heel veel werk verzet, Peter heeft namelijk de aanleg en bouw begeleid.” Beachsporten en dan met name beachvolleybal, zijn groeiende sporten. “De belangstelling voor zaalsporten neemt

af”, ziet Hein. “Bij De Meeuwen hebben we bijvoorbeeld geen jongensteams meer en de jongens die er nog waren zijn naar Lycurgus gegaan. Wat we echter wel zien is dat er in Zuidhorn steeds meer beachvolleyballers komen. Daarvoor wilden we graag een veld aanleggen.” In eerste instantie was het de bedoeling dat er 1 veld zou komen, “maar als we het doen laten we het dan ook goed doen”, zegt Hein. En dus ontstond er een beachcenter, waar verschillende beachsporten beoefend kunnen worden. “We hebben erg veel positieve reacties gehad”, gaat Hein verder. “Er is in de afgelopen maanden al erg veel gebruik gemaakt van het beachcenter, vooral door de jeugd. Er worden allerlei sporten beoefend,, bijvoorbeeld ook badminton, daar hadden we bij de plannen nog niet eens aan gedacht.” Er hangt permanent een volleybalnet en er staan

2 doeltjes voor soccer. “De overige materialen zijn te huur bij de Stichting”, geeft Hein aan. “Dit kan via de website www.beachcenterzuidhorn.nl en dat loopt tot nu toe prima.” Verantwoordelijkheid Voordat het beachcenter werd gerealiseerd, zijn de initiatiefnemers met verschillende partijen om tafel geweest, zoals de buurtbewoners, jongeren, enzovoort. “We willen natuurlijk dat iedereen z'n verantwoordelijkheid neemt en dat gebruikers het beachcenter netjes achter laten, tot nu toe gaat dat heel goed, een compliment aan alle bespelers.” Overigens gaat het beachcenter in de winterperiode, van oktober tot april dicht. Hein:” We halen dan alle voorzieningen eraf, de ondergrond is in de winterperiode te nat, het is vroeg donker, er liggen bladeren, dat is niet ideaal voor de beachsporten.” Ontmoetingsplek Uiteindelijk is het beachcenter groter geworden dan voorzien en nam het ook meer werk met zich mee dan verwacht. Maar, dat zijn de initiatiefnemers allang vergeten. Hein:” We merken dat dit een maatschappelijk breed gedragen project is geworden en dat was meer dan we hadden verwacht. Veel mensen waren sceptisch, maar er ligt nu een professioneel beachcenter, dat is gecertificeerd door de Nederlandse Volleybal Bond. Dat betekent dat we ook internationale toernooien mogen organiseren. Blij zijn we ook met het feit dat de jeugd het zo goed oppakt. Het is nu al een ontmoetingsplek geworden om lekker met elkaar te sporten. Precies zoals wij het voor ogen hadden.”

Profile for kiwimedia

Westerkwartier beweegt herfst 2016  

Westerkwartier beweegt herfst 2016  

Advertisement